Raiffeisen Bank a decis majorarea avansului la credite imobiliare din cauza impactului estimat al aplicarii legii darii in plata asupra riscului bancii, iar daca lucrurile nu se clarifica, banca renunta si la "Prima Casa".

Raiffeisen, un jucator de top cinci din sistemul bancar, a luat saptamana trecuta o decizie surprinzatoare, hotarand sa majoreze avansul cerut clientilor la creditele imobiliare chiar inainte de reluarea discutiilor in Parlament privind legea darii in plata. Banca a decis sa urce avansul pentru creditele imobiliare standard in lei la 35%, iar pentru finantarile in euro la 40%. Conform reglementarilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare in lei este de 15%, iar pentru euro de 25%, potrivit ZF.ro

"Daca legea se aproba, se schimba ceva esential, pentru ca cel care ia creditul nu mai raspunde in fata bancii cu averea lui, nu mai dau practic credit la o persoana, ci eu, ca banca, finantez un activ si trebuie sa calculez cum poate evolua valoarea acestui activ in 10-15 ani. De aceea cer avans mai mare. E ca la leasing financiar. Avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuatia valorii activului", a afirmat van Groningen, citat de MEDIAFAX.

Seful Raiffeisen a criticat dur proiectul legii darii in plata, spunand ca schimba radical regulile ce guverneaza sistemul bancar si ca situatia este cu atat mai grava cu cat se discuta aplicarea lui retroactiva, la imprumuturi deja in derulare. In plus, in forma actuala, legea nu clarifica situatia programului "Prima Casa" si daca garantia acordata de stat se va mentine, in caz contrar ridicandu-se intrebari legate de constitutionalitatea acestui act legislativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.