OMV Petrom va plati intre 70 milioane dolari si 100 milioane dolari pentru "taxa pe stalp", a declarat miercuri directorul financiar al companiei, Andreas Matje.

El a adaugat ca taxa se va aplica si rafinariei Arpechim, chiar daca este inchisa.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat ca OMV Petrom a platit anul trecut 270 milioane lei ca urmare a introducerii de catre Guvern a unor taxe suplimentare in sectorul energetic.

"Acest nivel este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe titei si redeventele suplimentare generate de pretul mai mare al gazelor", a spus Gheorghe, potrivit MEDIAFAX.

Impozitul pe constructiile speciale (cunsocut si ca "taxa pe stalp") reprezinta 1,5% din valoarea contabila bruta a tuturor constructiilor existente in patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri. Impozitul va fi platit de companii.

Petrom arata, in raportul financiar pe 2013, ca avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze recentele modificari ale regimului fiscal au un efect direct asupra activitatilor companiei.

"Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei. Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii", precizeaza Petrom.

Profitul Petrom a crescut anul trecut cu 22%, la 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cel mai mare castig inregistrat pana in prezent de o companie din Romania, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.

Citeste si:
Carburanții se ieftinesc la sfârșitul săptămânii. Cât costă litrul...
Carburanții se ieftinesc la...

Petrom face parte din grupul austriac de petrol si gaze OMV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.