Social 24 Martie 2008 01:01
1.1 miliarde de oameni, ceea ce inseamna aproximativ 20% din populatia planetei, merg la culcare in fiecare seara bolnavi din cauza apei murdare sau cu buzele uscate de sete deoarece nu au baut pretiosul lichid.
Pe 22 Martie a fost Ziua Internationala a Apei, o zi in care organizatiile in special non-profit au rugat marile companii sa-si indrepte atentia asupra gasirii unor solutii pentru problema apei potabile la nivel global si in special in tarile din lumea a treia.

Apa inseamna viata, este elementul in care primele organisme au luat nastere, reprezinta aproximativ 60% din corpul omenesc si se gaseste fara exceptie in toate obiectele care ne inconjoara. Cu totii stim ce senzatie minunata avem atunci cand vedem intr-un film sau un documentar, Pamantul din spatiu: vedem Terra sau Planeta Albastra, numita asa numai datorita apei.

Suprafata Terrei este 2/3 acoperita de apa, insa numai un mic procent din aceasta reprezinta apa dulce, buna pentru filtrare si consum. In secolul tehnologiei in care totul evolueaza fulminant e greu de crezut ca 1.1 miliarde de oameni sufera din cauza lipsei apei potabile si multi altii vor suferi intr-un viitor apropiat daca nu se iau masuri.

Dincolo de ceea ce putem face cu totii limitand consumul si poluarea, exista un om care a decis sa faca mult mai mult de atat. Numele lui este Dean Kamen, fondatorul companiei DEKA si inventatorul vehiculului revolutionar Segway si al protezelor electronice controlate cu ajutorul propriului sistem nervos.

Dean Kamen a marturisit: "50% din bolile umane de pe aceasta planeta sunt rezultatul agentilor patogeni care traiesc in apa." Pe langa aceasta problema grava, peste un miliard de oameni (in special din lumea a treia) sufera din lipsa apei potabile.

Inventatorul celebru a construit un dispozitiv minune, un distilator cu compresie de vapori (Vapor Compression Distiller) care poate face apa potabila din aproape orice: urina, apa de ocean, otravuri, ape reziduale, materii organice. Distilatorul nu foloseste membrane, filtre, carbuni, lumina ultravioleta sau cloruri si poate produce pe zi 1000 de litri de apa proaspata!


Despre autor:

PlugIn

Citeste articolul integral in PlugIn

Sursa: PlugIn


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.