Criticile la adresa Uniunii Artistilor Plastici sunt din ce in ce mai dese si acide. La sfarsitul lunii ianuarie, reprezentanti ai filialelor din tara se vor intalni pentru a-si hotari soarta. Contracandidatul lui Zamfir Dumitrescu la alegerile din vara lui 2006, sculptorul Dumitru serban, nu exclude posibilitatea alegerilor anticipate.

"UAP, un bolnav de cancer"

"Uniunea este in momentul de fata asemenea unui bolnav de cancer, tinut in viata de aparate si nu stiu daca nu ar fi mai bine daca cineva i-ar opri aparatele si sa o lase sa moara in pace", declara artistul plastic Alexandru Radvan. Cat priveste un atelier propriu, acesta ia in ras situatia: "Am fost beneficiarul unui atelier in care nu am lucrat o zi si i l-am dat altcuiva. Faceam si glume cu amicii. Le spuneam ca am primit un atelier exact ca cel al lui Michelangello. Nu avea curent electric, apa curenta, toaleta sau gaze conectate".

Vlad Nanca este mult mai inversunat. "UAP este o mostenire comunista foarte trista, o institutie de stat care, din pacate, inca mai este luata in seama, este o institutie de tip cooperativa si nu are nicio legatura cu arta contemporana, iar a fi membru UAP in 2006 nu inseamna nimic". Atatea critici, si nimeni nu misca un deget sa impiedice neregulile pe care le vad. "Nimeni nu-si asuma chestia asta pentru ca inseamna sa iti irosesti cativa ani din viata. Nu se intampla nimic, din cauza ca institutia este blocata din anii '80. in capitalismul dambovitean, individualismul este mai presus de orice si, de aceea, UAP este in situatia asta", spune Vlad Nanca. De ce, totusi, artistii nu si-au putut uni fortele intr-o organizatie mai puternica decat UAP? "Din cauza individualismului, artistii tineri nu au reusit sa se asocieze intr-o institutie puternica", intareste Nanca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.