Aglomeratie mare ieri la standul editurii Historia. Personalitati publice, iubitori de carte si, nu in ultimul rand, de istorie s-au strans la lansarea volumului "De la o lovitura de stat la alta" de Ion Cristoiu. Celebrul jurnalist sau cum se autointituleaza "gazetarul in istorie" a aratat publicului adunat la Targul Gaudeamus o alta fateta a personalitatii sale, fateta care nu transpare nici din scrisul sau ironic si amar totodata, nici din aparitiile sale pe micul ecran. Ion Cristoiu, gazetarul de care multi politicieni se tem, era altfel la lansarea propriei sale cartii: parea timid si impresionat, daca vreti era gatuit de emotia intalnirii cu un public atat de numeros.

"De la o lovitura de stat la alt - eseuri, note, comentarii", cel de-al treilea volum din seria "Istoria ca telenovela" a fost prezentat de criticul literar Alex Stefanescu, de Georgeta Dimisianu si Octavian Paler.
Alex Stefanescu considera ca Ion Cristoiu este in primul rand prozator, "un prozator satiric dar nu in descendenta lui I.L. Caragiale cum sunt toti ceilalti". Alex Stefanescu e de parere ca Ion Cristoiu are imaginatie speculativa, ceea ce este propriu unui prozator adevarat. "Farmecul lui Ion Cristoiu deriva din faptul ca nu isi foloseste decat o mica parte din talent in publicistica. Uitandu-ma cata lume s-a strans spontan la aceasta lansare, sunt convins ca el poate organiza o lovitura de stat, ba chiar o re-
volutie".

Provocat de prezentarea facuta de criticul literar, Ion Cristoiu a spus: "Sunt mandru ca sunt in istoria literaturii a lui Alex Stefanescu si sper ca la editia a doua, revizuita si adaugita, sa nu ma zboare de acolo. Si cred ca daca ma mai lauda mult, n-o sa mai fac gazetarie si scapa politicienii de mine. Cred ca le-ar fi fost foarte usor sa scape de mine: imi dadeau un telefon si-mi spuneau cat de mare scriitor sunt si… Dar nu s-au gandit".

Octavian Paler a tinut sa spuna publicului doar cateva fraze despre cartea confratelui sau, punctand obsesiile si ne-obsesiile lui Ion Cristoiu: "Cine-si inchipuie ca Ion Cristoiu este obsedat de Basescu, se insala. El este obsedat de Gogol si Bulgakov. Pe mine ma obsedeaza o afirmatie a lui Camus care spunea ca libertatea este dreptul de a nu minti. In Romania se minte azi in multe feluri. Cristoiu este unul din foarte rarii incapatanati care refuza sa minta. Nu am intalnit pe nimeni atat de obsedat de dovezi cum e Ion Cristoiu".

Dar, dincolo de laudele cu care a fost coplesit, gazetarul se poate lauda ca s-a ales cu un subiect pentru o viitoare "istorie ca telenovela". Alex Stefanescu a povestit in prezentarea sa cum, intr-un sat, nu se mai stia unde e conducta de gaz metan. Povestea, hilara, a suscitat interesul prozatorului Cristoiu care, in mod public, a cerut voie criticului Alex Stefanescu sa foloseasca subiectul in scrierile sale. Acordul a fost dat, asa ca nu ne ramane decat sa vedem cum il va folosi Ion Cristoiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.