Augustin Buzura sustine ca scriitorii romåni nu au fost interesati de Premiul Nobel

Cu toate ca academicianul Augustin Buzura acuza pe fiecare scriitor ca nu a facut nimic pentru o nominalizare romaneasca la Premiul Nobel pentru literatura, nici domnia-sa, cat timp a fost presedinte al Fundatiei Culturale Romane (astazi Institutul Cultural Roman 'ICR>>), nu a facut absolut nimic pentru a promova literatura noastra in strainatate, desi... ar fi putut.

O data cu prezenta in Romania a lui Kjell Espmark, membru al Comitetului Nobel pentru literatura, care a sustinut recent o conferinta la Academia Romana, scriitorul Augustin Buzura s-a declarat extrem de nemultumit pentru faptul ca la respectiva intalnire nu au fost prezenti prea multi scriitori autohtoni si a acuzat breasla din care face parte ca nu a facut nici un demers pentru ca si romanii sa poata fi propusi pentru prestigioasa distinctie. "Pana in 1989 nu s-au putut face propuneri din partea Romaniei pentru Premiul Nobel, iar dupa ‘89 totul este o aiureala. Mi se pare aberant ca nimeni din zona culturala nu a venit ieri la Academia Romana, la intalnirea cu Kjell Espmark, desi i-am invitat, inclusiv pe ministrul culturii si cultelor si pe secretarii de stat din Ministerul Culturii si Cultelor", ne-a declarat Augustin Buzura. Inainte de a parasi Romania, Kjell Espmark a vizitat Casa Poporului.

Buzura: 'Premiul Nobel nu se acorda postum!>>

Intrebat de ce insusi dansul nu a facut propuneri pentru Romania la Premiul Nobel, acad. Augustin Buzura ne-a raspuns: "Nu am trimis propuneri pentru ca mi s-ar fi spus ceva ce stiam: faptul ca scriitorii romani nu sunt tradusi in strainatate de edituri de renume si pentru ca stiam ca nu avem bani", ne-a precizat Buzura. Acesta a adaugat ca "sunt oameni care vorbesc despre Premiul Nobel, dar nu doresc sa vina cu propuneri" si ca "nu se poate face cultura in Romania refuzand contacte cu mari personalitati internationale, precum Kjell Espmark. Totodata, academicianul este de parere ca "tara noastra este de vina" pentru lipsa romaneasca din portofoliul Premiului Nobel. Desi nume grele ale literaturii noastre, precum Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Marin Sorescu sau Nichita Stanescu, acesta din urma tradus in peste 20 de limbi, au "spart" granitele, Augustin Buzura ne-a declarat ca "ei nu au putut fi propusi pentru ca, intre timp, au decedat, iar Premiul Nobel nu se acorda postum".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.