In cadrul celei de-a 95-a Conferinte anuale a Organizatiei Internationale a Muncii, care are loc la Geneva in perioada 31 mai - 16 iunie 2006, CNS Cartel Alfa a depus o plangere impotriva Guvernului Romaniei pentru incalcarea prevederilor Legii 168/1999 si a Conventiei 87 a OIM, in ceea ce priveste inregistrarea conflictelor de interese in cazul contractelor colective de munca plurianuale. Legea 168/1999 privitoare la solutionarea conflictelor de munca, prevede posibilitatea declansarii unor conflicte de interese in situatia in care angajatorii nu isi indeplinesc obligatia legala de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

In cazul contractelor de munca incheiate pe mai multi ani anumite prevederi, cele privitoare la salarii, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca se renegociaza anual.

Directiile de Munca teritoriale refuza inregistrarea cererilor de conciliere

In ultimul an, Directiile de Munca teritoriale refuza inregistrarea cererilor de conciliere formulate de catre sindicate, ca urmare a refuzului patronatelor de a incepe negocierile anuale. Practic, prin aceasta atitudine adoptata de Ministerul Muncii se ingradeste drepul la greva, sindicatele fiind in imposibilitatea de a declansa o actiune grevista legala, asa cum acest lucru este prevazut de art. 41 din Legea 168/1999. Conduita adoptata de Ministerul Muncii, incalca atat prevederile art. 40 din Constitutia Romaniei care consacra exercitarea dreptului la greva a art. 12 litera d din Legea 168/1999 si a art. 3 si 8 alin. (2) din Conventia OIM 87/1948 privind libertatea sindicala si protectia drepturilor sindicale, ratificata de Romania in 1957.

"Plangerea se afla in momentul de fata la Comitetul pentru Libertati Sindicale. In urmatorul Consiliu de Administratie, care va avea loc pe data de 12 iunie, va fi instiintat Guvernul. Apoi, in cadrul Consiliului din noiembrie, cazul se va rezolva printr-o rezolutie ce este obligatorie pentru Guvernul Romaniei. Noi asteptam modificarea Legii 168 intr-o maniera care sa elimine orice ambiguitate, iar la art. 12 litera d sa se precizeze clar ca acele conflicte care intervin in negocierile anuale la contractele plurianuale sunt conflicte de interese. De altfel, in urma plangerii si a demersurilor delegatiei sindicale romane, in data de 10 iunie vom avea o intalnire cu Juan Somavia, directorul general al OIM, pentru a discuta subiectul", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartel Alfa. Presedintele confederatiei, Bogdan Iuliu Hossu este, din iunie 2005, membru in Consiliul de Administratie al OIM, din partea lucratorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.