Cateva zeci de orbi orfani din Capitala traiesc zi de zi cu frica in san ca pot fi aruncati in strada in miezul iernii de un ONG, care in mod normal ar trebui sa le apere interesele: Asociatia Nevazatorilor. Sub pretextul ca vrea sa-i ajute pe orbii orfani din provincie, Asociatia Nevazatorilor, filiala Bucuresti (ANB) a inchiriat de la Primarie 4 apartamente pe bd. Chisinau. In fiecare apartament locuiesc 9 tineri orbi sau cu un rest de vedere, angajati la cooperativa de invalizi "Munca".

Desi este organizatie non-profit, ANB ii obliga pe tineri sa-si plateasca singuri nu numai chiria (peste 600.000 de lei de caciula) si diverse cheltuieli de intretinere, dar si o cotizatie de 306.000 de lei. Legal, aceasta este optionala. "Vasile Cordunianu, presedintele Asociatiei pe Bucuresti, ne-a amenintat pe toti ca daca nu platim cotizatia la asociatie ne arunca in strada. Dupa ce am cotizat ani la rand, acum ne trimite la canal, fara remuscari", spune Mihai Cojocaru, unul dintre cei gazduiti in apartamentele sociale. "De frica sa nu-i goneasca, multi si-au rupt de la gura sa plateasca", adauga el. Colegul lui povesteste ca, pe langa faptul ca il preseaza zilnic cu plata cotizatiei, presedintele Cordunianu ii interzice sa doarma cu nevasta in acelasi pat: "Ma obliga sa stau despartit de nevasta, ea in apartamentul fetelor si eu in al baietilor. M-a amenintat chiar ca aduce Politia daca o prinde vreodata pe la mine. Cica incurajam prostitutia".

Tanarul e ingrozit de ideea ca poate sa ajunga in strada. Mama i-a murit de mult, iar de tata nu mai stie nimic de cand avea cativa ani. L-a cautat, dar nici Politia nu a reusit sa afle daca mai e viu. Alti orbi se plang ca presedintele Cordunianu i-a mai amenintat ca le retrage gradul de handicap daca nu platesc toate "contributiile" la asociatie. Or, in Romania, numai Comisia Superioara de Expertiza Medicala are acest drept. "Nu cotizatia i-am obligat sa o plateasca, ci o contributie la intretinere pentru apartamentele in care stau", a incercat sa ne explice Vasile Cordunianu. Imediat insa s-a contrazis: "Cotizatia trebuie sa o plateasca fiindca ne ocupam de ei. Face parte din statutul nostru ca membrii trebuie sa cotizeze, ca la partid...". Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap spune ca nu are dreptul legal sa se amestece in "ciorba" ONG-ului si ii sfatuieste pe orbi sa se planga Politiei. Acestia sustin insa ca au obosit sa depuna petitii peste petitii, nu numai la Politie, ci si la Guvern. De aici, intotdeauna sunt trimisi inapoi la Autoritate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.