Decizia este prima masura de prevenire a patrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul Romaniei, a declarat consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar.

"Va fi monitorizata starea febrila la toate persoanele care intra in tara, iar cei care calatoresc cu avionul vor fi rugati sa completeze un formular referior la starea de sanatate", a declarat pentru NewsIn Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii. Calatorii care vor prezenta stare febrila, vor putea obtine asistenta specializata de la personalul medical de pe aeroport.

Aceasta a precizat ca duminica, la ora 16.00, va avea loc o teleconferinta cu responsabilii din Sanatate din tarile membre UE, in contextul aparitiei cazurilor de gripa porcina transmisibila la om in Mexic si in sudul SUA. Ulterior, autoritatile din Sanatate vor stabili etapele de aplicare ale masurilor de preventie.

Totodata, in cursul zilei de luni, o comisie a ministerului Sanatatii va evalua stocul de medicamente antivirale. De asemenea, medicii infectionistii vor monitoriza cu atentia cazurile de boli virale cu transmitere aeriana.

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat ieri pentru NewsIn ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina, manifestata in Mexic si in SUA, dar va initia, incepand de luni, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.

Potrivit lui Zlotea, Romania nu realizeaza importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectata, insa Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat oficialilor europeni o situatie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigura ca in tara nu a ajuns indirect carne din acea zona.

"Nu avem inca niciun mesaj oficial de alerta de la Uniunea Europeana privind gripa porcina si nici referitor la vreun caz. Din informatiile detinute pana in prezent, Romania nu importa din zona afectata. Am solicitat, de asemenea, informatii pentru a fi siguri ca nu s-a primit carne din acea zona prin intermediul comertului intracomunitar, iar din informatiile primite de la UE se pare ca nici in spatiul comunitar nu a intrat astfel de carne", a explicat Zlotea.

Potrivit oficialilor ANSVSA, autoritatea a facut deja o notificare Posturilor de Inspectie Veterinara din Constanta pentru a fi verificate importurile de orice natura venite din zona Americii. De asemenea, incepand de luni, Autoritatea Veterinara va initia o companie de informare a populatiei si in special a crescatorilor de animale, care vor trebui sa raporteze cazurile de decese majore inregistrate in ferme.

Gripa porcina a provocat moartea a inca 20 de persoane in Mexic si sute de noi imbolnaviri, inclusiv in SUA, potrivit bilantului anuntat de autoritati in ultimele 24 de ore. Ministrul mexican al sanatatii a anuntat sambata ca exista 81 de decese "probabile", dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine.

Pana in prezent, 1.324 de bolnavi au fost pusi sub observatie medicala. In Statele Unite, opt persoane s-au imbolnavit, dar nu s-au inregistrat decese.

Organizatia Monidala a Sanatatii (OMS) s-a declarat foarte ingrijorata de aparitia acestui virus de gripa porcina, identificat ca A/H1N1, care se transmite de la om la om. Directoarea generala a OMS, Margaret Chan, a delclarat ca virusul are in mod clar un potential pandemic, iar evolutia situatiei este imprevizibila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.