15 politisti romani au fost detasati in Italia, iar luni vor fi repartizati in orasele in care autoritatile locale solicita sprijin pentru combaterea infractionalitatii romanesti, precum si in cinci puncte de trecere a frontierei, au declarat, pentru NewsIn, oficiali ai IGPR

Potrivit oficialilor, cei 15, intre care 10 sunt ofiteri si subofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si 5 din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au fost detasati la solicitarea sefului Politiei Nationale Italiene, Antonio Manganelli. Politistii sunt vorbitori de limba italiana, iar cativa dintre ei vorbesc si limba romanes. Ei au fost selectionati din structurile de crima organizata si judiciare ale celor doua institutii subordonate Ministerului Administratiei si Internelor.

Mai multi politisti au fost detasati in Italia si anul trecut, pentru a sprijini autoritatile locale in indentificarea infractorilor romani.

Italia ar trebui sa poata recurge in unele cazuri la castrarea chirurgicala a persoanelor vinovate de agresiuni sexuale, a declarat luni Roberto Calderoli, ministrul simplificarii administrative si membru al Ligii Nordului, partidul xenofob din guvernul Berlusconi, relateaza AFP. "In unele cazuri nu cred ca o reintegrare (in societate - n.red.) este posibila (...) cred ca si castrarea chimica ar putea fi insuficienta si ca nu mai ramane decat castrarea chirurgicala. Societatea trebuie sa se apere", afirma ministrul intr-un interviu acordat La Stampa.

In Italia s-au produs trei violuri in ultimele zile, una dintre victime fiind o adolescenta in varsta de 14 ani. In acest caz sunt suspectati doi romani.

Guvernul a reactionat, anuntand ca va prezenta in urmatoarele zile un decret de lege pentru ca autorii agresiunilor sexuale sa fie inchisi sistematic si sa nu mai poata fi plasati in arest la domiciliu pana la proces. Propunerea intervine dupa ce doi romani acuzati de complicitate in dosarul violului de la Guidonia, dar si un italian in varsta de 22 de ani, acuzat ca ar fi violat o fata de 25 de ani la Roma, au fost plasati in arest la domiciliu. Aceste decizii ale judecatorilor au generat o polemica aprinsa in Peninsula.
O alta masura prevede autorizarea primarilor sa formeze grupuri "de cetateni voluntari, neinarmati", care sa supravegheze zonele de risc. Opozitia de centru-stanga a respins aceasta ipoteza. "Risca in primul rand sa antreneze mai multa violenta. Monopolul asupra securitatii trebuie sa apartina statului", a declarat luni, pentru La Repubblica, Marco Minniti, purtator de cuvant pe probleme de securitate interna al Partidului Democrat.

Potrivit unei lucrari a sociologului italian Marzio Barbagli, care se bazeaza pe datele oferite de Ministerul de Interne, romanii se afla pe primul loc in randul imigrantilor care au comis violuri in Italia, urmati de marocani si albanezi.

In ultima vreme romanii se afla din nou in centrul atentiei autoritatilor si presei italiene, dupa o serie de acte violente ai caror protagonisti au fost, iar resentimentele italienilor se reflecta si in aparitia unor incidente cu caracter xenofob ale caror victime sunt cetateni romani nevinovati.

Patru romani au fost batuti duminica seara intr-un bar din apropiere de parcul din Roma unde cu o zi inainte doi concetateni ar fi violat adolescenta italiana. Doua dintre victime au fost internate, iar celelalte doua au primit ingrijiri la locul incidentului.

Sute de pliante cu continut xenofob si cu amenintari, in special la adresa romanilor, au fost impartite vineri la Canicatti, un oras italian din Sicilia in apropiere caruia traieste o comunitate importanta de imigranti.
Un elev roman din localitatea Montescudo, din provincia italiana Rimini, a fost batut de un italian in varsta de 16 ani, din cauza nationalitatii sale, iar un bar apartinand unor romani din apropiere de Guidonia - unde patru romani ar fi agresat sexual o tanara si l-ar fi batut pe prietenul acesteia - a fost devastat.

De asemenea, un adolescent roman in varsta de 15 ani a fost agresat la Florenta de doi italieni in varsta de 17-18 ani, care l-au intrebat mai intai daca este roman. Si o macelarie apartinand unui roman atacat cu o bomba artizanala, iar un grup de persoane a aruncat cu sticle incendiare barul unei romance.

In plus, mai multi demonstranti neofascisti au atacat patru romani si cinci albanezi in Guidonia, iar cativa manifestanti au incercat sa il linseze pe unul dintre romanii arestati pentru violul de la Guidonia.
Potrivit estimarilor, peste un milion de romani traiesc in Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.