Refuzul Primariei Capitalei de a autoriza marsul homosexualilor si lesbienelor a declansat un scandal european. Organizatia care a pus la cale manifestarea, Accept, a acceptat chiar propunerea de modificare a traseului. Reprezentanti ai societatii civile din tara si strainatate se solidarizeaza cu Accept, iar Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a descins la Primaria Capitalei

"O vinataie, un picior rupt... mai conteaza?". Menyhert Gretas a venit din Timisoara special pentru parada. "Tot timpul m-am simtit atras de barbati", si-a inceput el povestea. Cea mai mare dificultate pe care a intimpinat-o a fost sa se accepte "asa cum era". "Credeam ca sint singurul. Cind ceilalti baieti se uitau dupa fete, eu ma uitam la ei", a spus Meynhert.
Parada de simbata reprezinta pentru el un moment in care "minoritatile sexuale din Romania vor deveni, in sfirsit, vizibile". E convins ca societatea romaneasca nu e tocmai pregatita pentru un astfel de eveniment, dar, in acelasi timp, e gata sa-si asume toate riscurile. "Ce pot sa ne faca... o vinataie, un picior rupt... mai conteaza?", se intreaba el retoric.
Tinarul este casatorit de trei ani. Nunta a facut-o la Berlin, pentru ca acolo casatoriile homosexuale sint legalizate din 2001.

"Am vazut cum se pune problema in Occident. Voi participa la parada pentru ca am de transmis un mesaj", a incheiat el.
Scrisori occidentale pentru presedinte si primar. Liderul Accept, Florin Buhuceanu, a declarat ieri ca organizatia pe care o conduce a inaintat o noua solicitare de autorizare a marsului, acceptind traseul propus de primarie: Piata Unirii-Parcul Tineretului. Buhuceanu afirma ca zeci de persoane si organizatii din afara Romaniei au trimis scrisori de sustinere a manifestarii primarului Adriean Videanu si presedintelui Traian Basescu, iar mai multe organizatii neguvernamentale romanesti, printre care si Agentia de Monitorizare a Presei, au anuntat ca vor participa la miting, in semn de solidaritate.

Pina atunci, Ambasada si Consulatul Romaniei la Washington vor fi pichetate in semn de protest fata de refuzul primariei de a autoriza manifestatia de simbata. Consiliul National de Combatere a discriminarii s-a autosesizat in privinta refuzului Primariei Capitalei de a autoriza marsul homosexualilor. Ieri, o echipa a CNCD s-a deplasat la primarie pentru a verifica natura argumentelor aduse de institutie. Reprezentantii consiliului au discutat cu secretarul general al primariei. Reamintim ca marti, ministrul justitiei, Monica Macovei, a pledat, intr-o declaratie publica, in favoarea desfasurarii acestui mars.

Municipalitatea si Jandarmeria se contrazic. Primaria Capitalei a transmis in scris Organizatiei Accept refuzul de a autoriza marsul de simbata cu motivatia ca nu poate fi asigurata securitatea participantilor, intrucit in aceeasi zi au loc doua meciuri de fotbal si Festivalul berii, iar trupele de jandarmi vor fi comasate in aceste locatii. "Jandarmeria isi asuma responsabilitatea asigurarii securitatii la marsul homosexualilor in cazul in care acesta va avea loc simbata, pina in ora 14.00 sau in oricare alta zi a saptaminii", a declarat ieri purtatorul de cuvint al institutiei, capitanul Alin Avram.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.