Business 15 Mai 2009 21:51
Dupa multi ani in care preturile si chiriile din piata imobiliara locala au crescut nejustificat, profiturile dezvotatorilor si comisioane agentilor imobiliar, la fel, acum vedem doar un trend descendent, despre care nimeni nu stie cat ma dura. Pentru multi jucatori din imobiliare, realitatea de astazi echivaleaza cu Ziua Judecatii, au concluzionat specialistii reuniti la conferinta Opportunities & Solutions for the romanian property market.
Intrebari esentiale intr-o piata blocata

Malin Malineanu, development coordonator al Best Western Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria hoteliera mondiala, este de parere ca astazi a venit Ziua Judecatii atat pentru cei care activeaza in idustria hoteliera, dar si pentru cei din intreaga piata imobiliara. Trendul ascendent din piata hoteliera sau cea rezidentiala nu a fost deloc justificat si nici proportional cu calitatea serviciilor oferite.

„Piata hoteliera din Romania si, in special din Bucuresti, a avut o decada foarte buna, obtinuta cu foarte putina munca. Cei care au crezut ca trendul va fi mereu ascendent, ca preturile si gradul de ocupare al hotelurilor vor creste la nesfarsit, vor fi cei mai loviti. Orice piata are o anumita ciclicitate, in orice piata exista un moment de urcare si unul de scadere. Pentru piata hoteliera din Romania, cred ca astazi a sosit acel moment de scadere”, a declarat Malin Malineanu, in cadrul conferintei organizate de Eurobuild CEE.

Mai multe detalii despre intrebarile din piata imobiliara autohtona, gasiti aici.


"Fara creditare, bancile se impusca singure in picior"

In contextul in care bancile au imitat creditarea ipotecara, iar cumparatorii au adoptat o atitudine de asteptare, multi dezvoltatori au recurs la asa-numitele „rate la dezvoltator”, pe o perioada de aproximativ patru ani, in speranta ca, intre timp, bancile vor relua creditarea iar increderea cumparatorilor in piata rezidentiala va reveni.

David Flusberg, co-fondator si presendinte al companiei de dezvoltare imobiliara Adama Holding, este de parere ca prima jumatate a lui 2009 a fost cea mai grea perioada, insa acum lucrurile incep sa revina, iar bancile vor relua creditarea, acest lucru fiind si in avantajul lor.

„Finantarea este cheia, iar bancile se impusca singure in picior daca nu reiau curand creditarea intr-un ritm agresiv. In caz contrar, dezvoltatorii nu isi vor mai putea continua proiectele si este posibil ca bancile sa intre in posesia acestor apartamente pe care astazi refuza sa le crediteze”, a afirmat seful Adama.

Mai multe informatii despre creditarea ipotecara, gasiti aici.


Accent pe rebranding si pe echipele de vanzari

Christopher Shonn, Mananging Partner al companiei de consultanta NAI Property Partners, este de parere ca nu s-a ajuns inca la „fundul butoiului” in piata rezidentiala si multe proiecte vor fi amanate sau chiar anulate. De asemenea, nu vom mai vedea nici „proiecte in mijlocul campului”.

In plus, rebrandingul este foarte important, in contextul in care cuvantul lux a fost mult prea des folosit. „Rebrandingul si supervizarea echipelor de vanzari trebuie sa fie principalele preocupari ale dezvoltatorilor cu proiecte in derulare. Agentii de vanzare sunt mult prea nepregatiti si nu stiu sa pastreze o legatura cu clientul”, a spus Christopher Shonn.

Mai multe detalii despre rebrandingul in piata imobiliara, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.