Presedintele Comisiei de administratie publica, amenjarea teritoriului si mediu, Sulfina Barbu (PD-L), a afirmat ca modificarile aduse Legii urbanismului prin Ordonanta de Guvern 27 din 2008 vor pune capat constructiilor abuzive ce nu respecta vecinatatile sau planurile urbanistice.

Sulfina Barbu a afirmat ca noul cadru legislativ privind autorizarea constructiilor nu mai permite ridicarea unor constructii care nu respecta planurile urbanistice generale. "In urma dezbaterilor din Comisie, avem acum o lege de aprobare a Ordonantei 27 ce apara mediul si pune ordine in urbanism, la nivel national. Legea da respiratie oraselor si promoveaza o dezvoltare urbanistica ordonata pentru viitor", a declarat Barbu, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa. Fostul ministru al Mediului sustine ca astfel se vor pune capat exceselor care au marcat dezvoltarea marilor orase.

Barbu a precizat ca va fi obligatorie pastrarea caracterului omogen al diferitelor zone urbane, iar coeficientul de utilizare al terenului a fost fixat la 4, iar modificarea acestuia va fi facuta, limitat, doar de catre autoritatile locale responsabile. De asemenea, au fost limitate sever derogarile de la planul urbanistic general prin planuri urbanistice zonale. "Derogarea printr-un PUZ de la planul urbanistic general a fost limitata la 20% fata de 60-80%, cat era permis anterior. Scopul este ca autoritatile sa fie obligate sa respecte planul urbanistic general, care este document de dezvoltare strategica, elaborat pe minim 20 de ani", a anuntat Sulfina Barbu.

In plus, actul normativ, ce a primit raportul de admitere al comisiei parlamentare de resort, defineste clar si neinterpretabil indicatorii urbanistici pentru a impiedica eventualele ilegalitati favorizate de imprecizia terminologica. De asemenea, toti factorii implicati in autorizarea constructiilor sunt pasibili de sanctiuni intre 1.000 si 9.000 de lei in cazul in care aproba documente ce contin date eronate. Nu in ultimul rand, modificarile aduse Legii urbanismului amplifica rolul dezbaterilor publice si al consultarii cetatenilor in procesul de autorizare.

Ordinul Arhitectilor a pus capat urbanizarii haotice

Comisia de Administratie Publica din Camera Deputatilor a aprobat, marti, Ordonanta 27/2008, care reglementeaza mai strict elaborarea PUZ (Planuri Urbanistice Zonale), eliminand amendamentele ce afectau prevederile cele mai importante, potrivit Ordinului Arhitectilor din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.