In primele luni ale anului 2009, chirilor pentru spatiile de birouri de clasa C si B- au revenit la nivelul anilor 2004-2005, scazand cu aproximativ 25%, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop.

Aceasta ajustare a preturilor se datoreaza cresterii gradului de neocupare a spatiilor de birouri, inregistrata in ultimele sase luni.Birourile clasa C sunt amplasate in zone centrale si semicentrale, suprafetele fiind cuprinse intre 100 si 1.000 mp.

“Este o perioada in care asistam la o re-definire a prioritatilor companiilor. Daca in 2004-2008, se punea accent pe imagine si extindere activitatii, acum apare in prim plan nevoia optimizarii costurilor. Multe companii si-au restrans activitatea sau au inghetat planurile de extindere. Astfel, au inceput sa apara in piata din ce in ce mai multe spatii in regim de subinchiriere si renegocieri ale chiriilor cu actualii proprietari”, afirma Mirela Raicu, Partener Esop.

In opinia sa, reajustarea chirilor la nivelul anilor 2004-2005 va avea un efect benefic pentru piata imobiliara, fiind semnul unei reactii normale la contextul economic actual. In plus, aceasta adaptare reduce riscul unui blocaj pe piata spatiilor de birouri si diminueaza riscul proprietarilor de a ramane cu spatiile neocupate.

In 2008, au fost tranzactionati in total aproximativ 275.000 mp de spatii de birouri, peste 80% dintre tranzactii fiind preinchirieri, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko. Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6 % catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B, rata de neocupare a fost de 7,5%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.