Reclame la medicamente care trateaza gripa porcina sau la ghiduri destinate celor care cred ca au fost infectati cu virusul H1N1 au inceput sa umple inboxurile din toata lumea.
Hackerii profita de raspandirea gripei porcine pentru a-i convinge pe creduli sa isi introduca datele bancare pe siteuri indoielnice, anunta un articol din Times. Unul din principalii producatori de software de securitate, McAfee, avertizeaza ca inceputul saptamanii a fost marcat de o crestere serioasa a numarului de emailuri nesolicitate ale caror subiecte au texte de tipul “Salma Hayek are virusul gripei porcine”, “Gripa porcina la Hollywood” sau “Madonna a contractat virusul gripei porcine”. Mai mult de 2% din totalul spamului analizat in decursul zilei de luni exploata curiozitatea si fricile populatiei in legatura cu raspandirea virusului.

Majoritatea emailurilor trimit catre farmacii online care vand asa-zise remedii impotriva virusului, siteuri al caror singur scop este, de fapt, sa capteze datele cardurilor celor destul de naivi ca sa dea click pe linkurile dubioase. Cei de la F-Secure au descoperit ca o alta metoda la care apeleaza hackerii este convingerea potentialelor victime ca siteuri cum ar fi noswineflu.com au de vanzare un “Ghid de supravietuire” adresat celor afectati de gripa. In urma achitarii sumei de 19.95$ pentru pdf-ul “salvator” hackerii promit acces si la o baza de date continand cele mai relevante informatii pe tema virusului H1N1, informatii la care cei interesati pot avea acces, de altfel, si din surse de incredere cum ar fi siteul pus la dispozitie de Google, FluTrends sau o harta actualizata in timp real.

Greg Day, principalul analist al McAfee, sustine ca subiectele emailurilor inselatoare variaza suficient de mult ca sa treaca neobservate de filtrele care scaneaza mesaje suspecte, lucru care le va da bataie de cap expertilor in securitate in saptamanile ce urmeaza. Banuiala ca spamul care profita de gripa va creste ca numar si va evolua ca diversitate e confirmata si de faptul ca totalul inregistrarilor de domenii de internet care contin cuvantul-cheie “swine” a crescut de 30 de ori. Siteurile rezervate in decursul weekendului trecut au nume de genul “swineflusafe”, “swineflusite”, “swineflutv” sau “swineflureport”.

Fraser Howard, unul din specialistii laboratoarelor Sophos in materie in virusi, nu se arata deloc surprins de valul de mesaje nesolicitate, comentand ca frunzarirea siteurilor de stiri de catre hackeri, in cautarea de subiecte fierbinti, e o practica intalnita si usor de automatizat si concluzionand ca “stirile de azi sunt subiectul spamului de maine”.

Companiile de securitate recomanda utilizatorilor sa nu dea click pe linkurile continute de mailuri a caror sursa de provenienta nu este cunoscuta, in cazul in care aceste mailuri reusesc sa treaca de filtrele de spam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.