Economia Japoniei a iesit in al doilea trimestru din cea mai grava recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, dupa ce exporturile si cheltuielile de consum au crescut, insa bursele au inchis in scadere, din cauza temerilor ca recuperarea nu va dura, scrie Bloomberg.
Produsul intern brut (PIB) a crescut 3,7% in termeni anuali, in cele trei luni incheiate in 30 iunie, marcand prima crestere din ultimele cinci trimestre. In primele trei luni ale anului, economia nipona a scazut cu 11,7%.

Comparativ cu trimestrul anterior, economia japoneza a crescut cu 0,9%. Exporturile au fost principalul factor al cresterii, dupa un avans de 6,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

Potrivit NewsIn, guvernatorul bancii centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a spus recent ca recuperarea economiei japoneze, a doua ca marime din lume, este foarte probabil sa fie slaba, deoarece nu exista garantii ca cererea va creste, in contextul implementarii programului de stimuli. Totodata, oficialii bancii arata intr-un raport ca raman ingrijorati de riscurile asociate activitatii economice si preturilor, in contextul in care recesiunea ce a cuprins economia tarii da semne de temperare.

Datele vin in contextul in care rata somajului din Japonia a urcat in iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si preturile de consum au scazut cu un ritm record, ceea ce arata ca economia nipona face eforturi sa iasa din recesiune, in contextul in care exporturile incep din nou sa creasca.

Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.