Lejeritatea cu care se acorda credite pentru achizitionarea de terenuri este considerata de unii investitori a fi una dintre cauzele care au determinat scumpirea.

Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu pina la 40% in acest an, iar pretul celor intravilane, cu aproximativ 20%. Un rol important il joaca cei care cumpara terenuri pentru a le revinde ulterior cu un profit consistent. „Tranzactiile speculative cu terenuri sint stimulate de usurinta cu care unele banci acorda credite pentru achizitia acestora, conducind, in cele din urma, la cresteri de pret nejustificate“, declara Daiana Voicu, Managing Director Willbrook Management International, companie specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est. Aceasta considera ca autoritatile ar trebui sa intervina.

„Supraevaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care incearca sa obtina un profit din cumpararea si revinzarea intr-un termen cit mai scurt a acestora. Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa intervina in mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri, astfel incit acestea sa fie mai interesante pentru developeri, care isi obtin profitul in urma dezvoltarilor imobiliare pe acele terenuri“, este de parere managerul general al Willbrook Management.

Analistii imobiliari considera ca randamentele bune atrag investitii masive in terenuri. „Elementele de garantare a unui credit bancar sint in principal doua: active care sa acopere valoarea creditului si niste fluxuri financiare care sa garanteze bancii recuperarea investitiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.