Drumul Romaniei catre integrarea europeana a fost dificil si plin de costuri. Pentru unii insa, pregatirea economiei romanesti pentru UE a insemnat si o multiplicare la maximum a profiturilor. Un exemplu elocvent: investitiile BERD in Romania.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine participatiuni in diverse companii si in fonduri de investitii in toate tarile Europei. Daca investitiile din Occident sunt mai putin profitabile, cele din Romania pot fi date ca exemple de succes pentru maximizarea profitului. Nu numai din vanzarea actiunilor la BCR a avut de castigat institutia europeana. Productia de medicamente si industria cimentului au adus, de asemenea, randamente importante, BERD recuperand, in medie, de patru ori suma investita. Iar castigurile nu se opresc aici. In ultimii ani, banca a investit in 21 de companii romanesti peste 530 de milioane de euro.

Exista importante pachete de actiuni detinute in societati din sectorul financiar, care isi asteapta valorificarea. Banca Transilvania ar putea aduce un randament asemanator celui obtinut de BERD in cazul BCR (de sapte ori suma investita). Acelasi lucru se poate intampla si cu actiunile de la BRD Groupe Société Générale si ProCredit Bank. Nu este de neglijat nici pachetul de 35% pe care institutia europeana il detine la Danone, care are o cota de 50% pe piata lactatelor din Romania.

Averea BERD, multiplicata in Romania

Ecourile vanzarii BCR cu 3,75 de miliarde de euro nu s-au stins inca. Nici cele ale castigurilor uriase obtinute de BERD si IFC din vanzarea pachetelor detinute de acestea in BCR. si totusi, actiunile de la Banca Comerciala nu sunt singurele castiguri realizate de BERD la noi.

Cap de afis in fruntea celor mai profitabile investitii ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ramane participatia de 12,5% din BCR, unde institutia europeana a castigat de sapte ori suma investita. Dintre companiile romanesti in care BERD si-a investit resursele, Terapia pare sa fie al doilea mare loz castigator. Vanzarea pachetului de 16% detinut printr-un SPV i-a adus aproximativ 44 de milioane de euro, in conditiile unei investitii initiale de patru milioane de euro. In medie, pe totalul participatilor detinute la companiile din Romania, BERD a castigat cam de patru ori suma investita. O analiza sumara, pe cateva din marile companii la care BERD a detinut pachete de actiuni, arata ca, din aproximativ 200 de milioane de euro investite in timp, castigurile au fost de peste 800 de milioane de euro.