Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa organizeze un segment de piata dedicat companiilor "high-tech", pe care sa fie listate societati noi, performante, din domeniul IT. Acest proiect se incadreaza in strategia ambitioasa pe care si-a propus-o noul comitet de conducere al BVB.

"Am initiat discutii cu reprezentantii industriei de profil. In lunile urmatoare va avea loc intalnirea asociatiei patronale din acest domeniu. Am convenit sa participam si noi la discutie. Romanii sunt foarte inzestrati. Combinatia IT - piata de capital poate fi o combinatie fericita care sa aduca Romania in prim-plan, o modalitate de combinare a talentelor cu finantarea de catre mediul economic, prin piata de capital", a precizat Septimiu Stoica, presedintele BVB.

El a adaugat ca sunt analizate doua modalitati de implementare, precizand ca un astfel de proiect nu a fost realizat pana in prezent in lume.

"O alternativa este sa convingem societatile mari din domeniu IT sa vina la Bursa. O alta varianta se refera la organizarea unui experiment comun al BVB si al reprezentantilor companiilor IT - un concurs de idei antreprenoriale IT. Un juriu competent ar urma sa aleaga ideile castigatoare, iar finantarea proiectelor se va realiza printr-o oferta publica initiala prin care se va lista compania", a explicat oficialul BVB.

Potrivit acestuia, au fost purtate discutii cu presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Servicii si Software (ANIS), Florin Talpes, care este si director general al companiei Softwin.

La randul sau, directorul general al BVB, Stere Farmache, a aratat ca aceste companii reprezinta un segment dinamic si in cazul listarii lor se vor face exceptii in ceea ce priveste conditiile de istoric minim si de marime.

Din noua arhitectura a Bursei de Valori Bucuresti SA va face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala, precum si segmentul new-market, care ar urma sa includa si firmele din IT.

Societatile cu lichiditate ridicata se vor tranzactiona intr-un sistem order-driven (prin licitatie - n.r.), in timp ce pentru societatile cu lichiditate scazuta pretul se va forma in regim quote driven (prin negociere - n.r.).
Ambele piete vor fi structurate pe doua segmente, respectiv cash (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.