Intr-unul dintre cei mai grei ani ai crizei financiare, „condimentat” cu luptele politice specifice perioadelor electorale, nu toate estimarile s-au si adeverit.

Patriciu si pariul pe Mic.ro

In toamna anului trecut omul de afaceri Dinu Patriciu estima ca in 2012 firmele Mic.ro si Macro, ambele parte a grupului Mercadia Holland, vor ajunge la afaceri de 800 milioane de euro, scrie Wall-Street.ro.

Mai mult decat atat, Patriciu afirma ca firmele sale vor inregistra o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro in 2013.

Firmele omului de afaceri au intrat insa in faliment in primavara lui 2012, cu datorii ce depasesc un miliard de lei.

Cresterea economica de peste 2%

Dupa ce anul trecut estimarile de crestere economica ale BNR si chiar si ale presedintelui treceau de 2%, prognozele s-au inrautatit semnificativ in ultima parte din 2012.

Astfel, in unele cazuri estimarile de crestere economica pentru acest an au ajuns chiar si la 0,5%, recolta slaba si tensiunile politice contribuind din plin la scadere.

Revizuirea in scadere a estimarilor de crestere economica a devenit in ultimii ani un lucru normal in majoritatea tarilor europene, chiar si Germania intrand recent in acesta categorie.

Privatizarea companiilor de stat

2012 se anunta anul privatizarilor si al listarii pe Bursa a mai multor companii de stat.

In cele din urma Guvernul nu a mai listat nicio companie noua pe Bursa, iar la capitolul privatizari s-au inregistrat doua esecuri rasunatoare, la Oltchim si Cuprumin.

Romgaz, Hidroelectrica, Tarom si Nuclearelectrica tebuiau sa ajunga pe BVB in acest an. De asemenea, pachete minoritare de la Transgaz si Transelectrica urmau de asemenea sa fie vandute pe Bursa.

In cele din urma doar oferta Transelectrica a mai fost facuta, situatie mai proasta chiar si decat cele mai pesimiste estimari facute de brokeri.

Citeste articolul complet pe Wall-Street.ro.

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.