Romania este principala tara din Europa de Sud Est (SEE) care a absorbit in 2004 cel mai mare volum de investitii, iar in 2005 va atrage investitii de circa 3,5 miliarde euro, potrivit unui raport privind evolutia mediului de afaceri si a investitiilor in tarile Sud-Est Europene, prezentat de delegatia OECD (Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare) la Forumul Bianual al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est, de la Praga.

Conform raportului, Romania va fi urmata de Bulgaria - cu 1,8 miliarde euro, Croatia - un miliard euro si Serbia si Muntenegru - cu 800 milioane euro. In 2004, peste 80 la suta din investitiile facute in zona Europei de Sud Est au fost atrase de Romania (4,098 miliarde euro), Bulgaria (2,114 miliarde euro) si Croatia (921 milioane euro).Raportul arata ca tarile SEE au implementat reformele de aliniere cu celelalte tari in domeniul impozitelor, iar Romania a aderat la instrumentele de investitii ale OECD.

Acestea au introdus unele dintre cele mai mici impozite din Europa (Serbia percepe impozite de zece la suta, Muntenegru - noua la suta, Bulgaria - 15 la suta, iar Romania - 16 la suta).Cele mai mari privatizari au fost facute in sectorul bancar. Romania a inceput privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a CEC-ului (Casa de Economii si Consemnatiuni), Albania, de asemenea, a privatizat CEC-ul.

Totusi, reprezentantii OECD considera ca nivelul investitiilor in regiune este inca insuficient. Este nevoie de promovarea mai multor proiecte de tip greenfield si pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), deoarece tarile SEE au un puternic competitor, care este China.Participantii la Forumul Bianual al Pactului de Stabilitate au concluzionat ca in urmatoarea perioada de timp (un - doi ani) investitiile se vor reorienta, dinspre tari precum Romania, Bulgaria sau Croatia, spre tari precum Albania, Serbia (Balcanii de Vest).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.