Egiptul este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul caruia are contact cu Iordania si cu Arabia Saudita) si de Marea Rosie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.
Marele istoric si calator grec, Herodot, a numit Egiptul a€ścadoul Niluluia€ť. Cu o istorie de aproape 5000 de ani, Egiptul dispune de o bogatie culturala fara pereche, bogatie ce poate fi descoperita de orice turist ce viziteaza aceasta tara. Indiferent daca este vorba despre vizitarea obiectivelor turistice dintre Luxor si Aswan in cadrul unei croaziere sau de o scurta vizita la Cairo si la piramidele din Gizeh ori de un sejur fara griji la Sharm el Sheikh, Egiptul este destinatia ideala.
Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia din cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Pe Valea Nilului, stransa intre maluri inalte si stancoase s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre o veche civilizatie a lumii mediteranene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne infatiseaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele care au luat nastere mai apoi in tarile de pe toate continentele, inainte si dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scanteietoare pe care o admirau grecii vechi si romanii care se minunau precum fac azi multimile de turisti, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile inaltate de faraoni si supusii lor.
Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 i.Ch., fiind stapanit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes si Ramses, prin cucerirea Africii si Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativa, a cazut sub dominatia persanilor, in 595 i.Ch. si cucerit apoi de Alexandru cel mare in 320 i.Ch.

Ce vizitam?

Cairo sau al-Qahirah care in araba inseamna Orasul lui Marte este capitala Egiptului cu o populatie estimata intre 16 si 20 de milioane. Este cel mai mare oras din Africa. Orasul este sediul Ligii Arabe.
Cele mai cunoscute atractii turistice ale orasului sunt monumentele si relicvele Egiptului din perioada faraonilor. Pe primul loc din acest punct de vedere, se situeaza Muzeul de Antichitati Egiptene. Cele mai apreciate piese ale colectiei sunt comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon si cele 12 mumii expuse in boxe in vid. Cele mai faimoase monumente ale Egiptului - piramidele si Sfinxul - nu sunt in Cairo, ci in suburbia Gizei. Pe platoul Giza pot fi admirate Piramida lui Cheops (Khufu), Piramida lui Chephren (Khafre), Piramida Mycerinus. Piramida lui Cheops, este cea mai renumita atractie turistica din Egipt, fiind cea mai veche si mai mare piramida situata pe Platoul Giza. Piramida a fost construita in perioada celei de-a patra Dinastii (aproximativ in anul 2570 i.e.n), in timpul faraonului Cheops/Khufu. Monumentul are o inaltime de 140 m. Interiorul cuprinde Marea Galerie si doua camere: Camera Regelui si Camera Reginei. In Camera Regelui a fost gasit un sarcofag de granit fara capac, iar Camera Reginei a fost gasita goala. In aceasta piramida nu au fost gasite inscriptii sau mumii, din aceasta cauza scopul constructiei este si astazi subiect de controversa. Unii cercetatori afirma ca piramida a fost construita ca monument funerar inchinat faronului Cheops si reginei acestuia, iar altii sustin ca monumentul a avut functii astronomice. Monumentul este considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale lumii. Piramida lui Chephren este cunoscuta si sub denumirea de A Doua Piramida si a fost construita ca monument funerar pentru fiul lui Khufu, Chephren. Fiind situata pe o baza mai inalta, pare mai mare decat Marea Piramida a lui Cheops.
Baza ei masoara circa 216 mp. Piramida lui Mycerinus (Menkaure) a fost construita pentru succesorul lui Chephren, Menkaure. Piramida are o inaltime de 67 m.

Marele Sfinx

Constructia acestui monument a fost atribuita celei de-a patra Dinastii egiptene, fiind realizata in timpul faraonului Khafre. Marele Sfinx a fost numit asa de greci datorita asemanarii cu o creatura mitologica, cu cap de femeie si corp de leu, care devora trecatorii ce-i treceau prin fata care nu stiau sa-i raspunda la ghicitoare.
Marele Sfinx este cunoscut de arabi sub numele de Abu el-Hol (Parintele Terorii). Sculptat in calcar, Sfinxul este situat in fata platoului piramidelor. Are o lungime de 50 m si o inaltime de 22 m.

Hurghada - este situata pe malul Marii Rosii, la 500 km de Cairo si este una dintre cele mai renumite statiuni litorale din Egipt. Un centru international pentru o gama larga de sporturi acvatice si subacvatice cum ar fi windsurfing, sailinig, snorkeling si scufundari.
Statiunea este renumita in randul scafandrilor, mai ales, pentru gradinile subacvatice aflate la mica distanta de tarm. Hurghada asigura conditii ideale pentru baie si diferite sporturi nautice, datorita climei placute si a faptului ca temperatura apei marii nu coboara decat foarte rar sub 22°C.
In Marea Rosie sunt cele mai frumoase lanturi de corali din lume si sute de specii de pesti tropicali, vizibili la numai 10 metri de mal. Hotelurile au plaje proprii, unde puteti intra gratuit. De asemenea, toate hotelurile au piscine in aer liber, multe dintre ele avand apa desalinizata. Regimul "all inclusive" este satisfacator, dat fiind faptul ca poti manca si bea atat cat poti.

Preturi pentru diferite hoteluri din Hurghada

ROULLET HOTEL 3*/BB, 1 saptamana 359 euro, 2 saptamani 429 euro
CHARM LIFE PARADISE 4*/BB 1 saptamana 379 euro, 2 saptamani 499 euro
SAFIR 4*/BB 1 saptamana 429, 2 saptamani 579
INTERCONTINENTAL 5*/BB 1 saptamana 489, 2 saptamani 629. Taxele de aeroport sunt incluse, pretul nu contine taxa de viza.

Sharm el Sheikh, sau adesea numit pur si simplu "Shram", este un oras situat la extremitatea sudica a Peninsulei Sinai, pe fasia dintre Marea Rosie si Muntele Sinai.
Situata in partea de sud a Peninsulei Sinai, Sharm el Sheikh este una dintre cele mai frumoase statiuni de la Marea Rosie. Aici se gaseste a doua bariera de corali ca marime din lume, iar bogatia lumii marine din zona dintre Sharm el Sheikh si Dahab ofera vizitatorului amintiri de neuitat. Desertul si Muntii Sinai pot fi descoperite de catre turisti prin plimbarile cu camila sau cu masinile de teren (Jeep+safari). Impresii interesante pot lasa si ascensiunea pe Muntele lui Moise sau vizita la Manastirea Sf. Catalina. Centrul animat din Sharm el Sheikh, cu numeroasele restaurante, baruri, cafenele arabesti si magazine merita de asemenea sa fie explorate.

Luxor este una dintre destinatiile preferate ale turistilor interesati de Egiptul antic, fiind considerat cel mai mare muzeu in aer liber din lume.
In acest complex intra trei zone: orasul Luxor, unde principalele atractii sunt Templul Luxor si Muzeul din Luxor, orasul Karnak - situat la nord de Luxor, cu templele lui Amun si Khonsu (situate pe malul estic al Nilului) si zona vechii Thebe, supranumita de Homer a€śorasul celor 100 de portia€ť si ulterior numita a€śOrasul Palatelora€ť, capitala a Noului Regat al Egiptului. In Theba se pot vizita Valea Regilor, unde au fost inmormantati regii Egiptului incepand cu a 18-a Dinastie (mormintele lui Tuthmosis, Amenophis, Horemheb, Ramses, Tutankamon), Valea Reginelor cu circa 80 de morminte, pastrand acelasi tipar ca cel folosit pentru mormintele regilor dar realizate la scara mai mica, dintre care cel mai cunoscut este cel al reginei Nefertiti, Mormintele nobililor (circa 400 de morminte), Colosii lui Memnon, Templul reginei Hapshepsut, situat la poalele Dealurilor Thebei.

Informatii generale

Diferenta de fus orar: nu este.
Limba Oficiala: araba.
Viza: obligatorie, 15 USD.
Moneda Nationala: Lira egipteana (1 USD = aprox. 6 EGP).
Orarul bancilor: in afara de ziua de vineri, bancile sunt deschise zilnic intre orele 9-14, iar Duminica si in perioada sarbatorilor legale intre orele 10.00-13.30.
Carti de credit: cartile de credit mai cunoscute sunt acceptate in hoteluri, dar in marea majoritate a magazinelor nu se accepta decat plata cash.
Vaccinuri: vaccinarea nu este obligatorie. Apa de la robinet nu este potabila.
Imbracaminte: trebuie avute in vedere obiceiurile valabile pentru tarile islamice. Sunt acceptate, in general, hainele din bumbac. Pe plaja (datorita coralilor) recomandam slapi sau papuci de strand.
Cumparaturi: orice se negociaza, chiar si in magazinele hotelurilor
Deplasari: recomandam taxiurile sunt ieftine, iar tariful merita negociat inainte, iar pentru microbuzele hotelurilor trebuie facuta rezervare.
Umbrelute, sezlonguri: gratuite la piscina si pe plaja hotelului. De asemenea, prosoapele sunt puse gratuit la dispozitia clientilor.
Ghid: ghid local in limba engleza.

Catalina Sandu / catalina.sandu@curierulnational.ro