Vineri dupa amiaza s-a deschis oficial expozitia cunoscutului pictor maghiar Munkácsy Mihály. Romanii, fie ei oficialitati, jurnalisti sau simpli cetateni, au fost exclusi de la cel mai mare eveniment cultural din Harghita, care a avut loc la Muze
Vineri dupa amiaza s-a deschis oficial expozitia cunoscutului pictor maghiar Munkácsy Mihály. Romanii, fie ei oficialitati, jurnalisti sau simpli cetateni, au fost exclusi de la cel mai mare eveniment cultural din Harghita, care a avut loc la Muzeul Secuiesc al Ciucului. Dintre cei 200 de participanti la deschiderea oficiala a expozitiei de arta, niciunul nu a fost roman.

Oficialitatile romanesti au fost sarite...
Accesul s-a facut doar pe baza de invitatii, iar acestea nu au fost lansate niciunei personalitati a vietii publice romanesti. „Deschiderea s-a facut in cerc restrans si pe baza de invitatie” a declarat, vineri seara, purtatorul de cuvant, Antal Attila, al Primariei din Miercurea Ciuc, organizatorul principal al evenimentului. Intrebat daca expozitia, precum si vernisajul acesteia, se adreseaza tuturor locuitorilor judetului, sau evenimentul este unul cu caracter exclusivist, Antal Attila a afirmat ca „intentia proprietarilor exponatelor a fost ca aceasta sa ajunga in Romania, sa fie deschisa tuturor , si oricine este binevenit, conform programului de vizitare, incepand din data de 5 mai si pana pe 15 iulie, cand expozitia este la dispozitia publicului larg”. Invitatia nu a ajuns nici la reprezentantul Guvernului in teritoriu, desi vicepremierul Romaniei Markó Bela, a declarat ca „eu insumi mi-am asumat rolul in ceea ce priveste organizarea si tot ce tine de pregatirea acestui eveniment, sprijinit, in primul rand, de Consiliul Local din Miercurea Ciuc, care face parte, in mod firesc, din Statul roman”. Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat, sambata, ca se bucura ca acest eveniment are loc in Miercurea Ciuc si ca va face tot posibilul sa viziteze expozitia, dar nu i s-a cerut sprijinul pentru organizarea acestui eveniment si, probabil, din acest considerent, nici nu a fost invitat. La eveniment nu au fost invitati nici corespondentii TVR in judetul Harghita, desi postul public national de televiziune este unul dintre sponsorii evenimentului.

Potrivit viceprimarului din Miercurea Ciuc, Antal Attila, pentru organizarea expozitiei Munkácsy, o treime din cheltuieli, respectiv aproape 350.000 de lei au fost acoperite din bugetul local.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.