Premierul Tariceanu a cerut declansarea unei anchete pentru a stabili ce cauta un autoturism de lux, plin cu heroina, in garajul RAAPPS. Pe de alta parte, DIICOT investigheaza aceasta afacere. Potrivit unor surse din MAI, informatia s-ar fi scurs de
Premierul Tariceanu a cerut declansarea unei anchete pentru a stabili ce cauta un autoturism de lux, plin cu heroina, in garajul RAAPPS. Pe de alta parte, DIICOT investigheaza aceasta afacere. Potrivit unor surse din MAI, informatia s-ar fi scurs de la nivelul staff-ului fostului ministru de interne Vasile Blaga. Scandalul readuce in prim-plan doi magistrati controversati. Este vorba despre procurorul Ciprian Nastasiu, care, la vremea respectiva, a eliberat mandatele de arestare pe numele turcilor care transportau drogurile, si despre Flavius Craznic, anchetatorul care a preluat dosarul in 2002.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut declansarea unei anchete pentru a stabili ce cauta un autoturism de lux, plin cu heroina, in garajul RAAPPS. Tariceanu a precizat ieri ca s-a sesizat in aceasta privinta din pricina titlurilor aparute in presa. Pe de alta parte, surse din Parchetul General au confirmat faptul ca exista in lucru un dosar prin care se investigheaza aceasta afacere, dar si modul in care informatia a fost scursa catre presa, avand in vedere ca, la momentul aparitiei in media a acestor date se derula o operatiune sp eciala, in care era implicat inclusiv un agent acoperit pentru depistarea membrilor retelei de traficanti din care faceau parte cei doi cetateni turci arestati in 2002. Potrivit datelor existente la acest moment, se pare ca informatia s-a scurs de la nivelul staff-ului fostului ministru de interne Vasile Blaga. Afacerea „droguri in masina Guvernului“, declansata in februarie 2002, readuce in prim-plan un magistrat controversat. Este vorba despre procurorul Ciprian Nastasiu, anchetatorul lui Omar Hayssam, care, la vremea respectiva, a eliberat mandatele de arestare pe numele turcilor care transportau drogurile, a participat la audierea acestora si a conlucrat pe dosar cu un alt procuror controversat, Flavius Craznic, implicat in afacerea „Cocaina din Venezuela“

Atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, au cerut declansarea unei anchete ample pentru lamurirea situatiei in cazul celor 60 de kilograme de heroina descoperite luna trecuta intr-un autoturism Porsche care a stat timp de patru ani in garajul RAAPPS. Surse judiciare au precizat ca ancheta se afla in lucru si urmareste lamurirea mai multor aspecte, cum ar fi sursa si scopul scurgerii de informatii catre presa si daca drogurile gasite luna trecuta fac parte din acelasi lot cu heroina depistata in urma cu cinci ani in Vama Nadlac.
Potrivit acelorasi surse, autoturismul respectiv era doar unul dintre elementele ce compuneau o ampla actiune speciala de trafic controlat de droguri, operatiune in care s-a folosit si un investigator acoperit care urmarea „rascumpararea“ autoturismului de catre membrii retelei de traficanti de heroina in vederea dezmembrarii intregii grupari infractionale. Aparitia in presa a informatiei potrivit careia in masina respectiva au fost gasite, dupa cinci ani de la confiscare, o cantitate de 60 kg de heroina a zadarnicit intreaga actiune speciala. Din ce in ce mai multe surse bine informate sustin ca fostul ministru democrat de interne, Vasile Blaga, ca si membrii staff-ului sau cunosteau demararea acestei operatiuni sub acoperire, si au furnizat presei informatia cu privire la cele 60 de kilograme de droguri.

Acelasi lot de droguri
Procurorii DIICOT au demarat verificari cu privire la compozitia drogurilor gasite in autoturismul Porsche 911 Turbo Coupe. Substantele au fost duse la laborator, surse judiciare afirmand ca in proportie de 99% fac parte din acelasi lot cu cele 64 de kilograme depistate de vamesii de la Nadlac in februarie 2002. Pachetele continand heroina sunt identice cu cele din 2002, au fost sigilate si purtau aceleasi inscriptii cu cele confiscate acum cinci ani.
Reamintim, pe 9 februarie 2002, vamesii de la Nadlac au oprit pentru control un autoturism Porsche 911 Turbo Coupe de culoare argintie, inmatriculata in Turcia, in care se aflau doi cetateni turci, tata si fiu, Berirmen Ferdi si Berirmen Sureyya, care intentionau sa paraseasca Romania. In urma controlului, in bancheta din spate au fost gasite 126 de pachete de cate 500 de grame fiecare cu heroina. Turcii au fost retinuti, pe numele lor a fost intocmit dosar penal, iar mandatul de arestare a fost emis de catre procurorul Ciprian Nastasiu, acelasi procuror care a instrumentat dosarul de terorism al lui Omar Hayssam. Magistratul, care lucra la Timisoara la vremea respectiva, a participat si la audierea celor doi turci. Dupa finalizarea anchetei preliminare, dosarul a intrat si sub supravegherea procurorului Flavius Craznic, de la DIICOT Central, care se ocupa cu operatiunile de trafic controlat de droguri.
Autoturismul a intrat in proprietatea Directiei Vamale Timis, in 2003 a fost transferat la Bucuresti, catre Secretariatul General al Guvernului, fiind depozitata in garajul RAAPPS din cartierul Bucurestii Noi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.