In ultima vreme, primesc pe adresa redactiei din ce in ce mai multe scrisori de la adolescenti care doresc sa stie cat mai multe despre bolile venerice. Tinerii isi marturisesc imposibilitatea de a aborda acest subiect in discutiile cu parintii lor d
In ultima vreme, primesc pe adresa redactiei din ce in ce mai multe scrisori de la adolescenti care doresc sa stie cat mai multe despre bolile venerice. Tinerii isi marturisesc imposibilitatea de a aborda acest subiect in discutiile cu parintii lor din prea multa timiditate sau pudoare. De aceea, am decis sa acord o atentie speciala acestui subiect, tratandu-l pe larg. Gonoreea e o infectie a tractului genito urinar cauzata de o bacterie numita Nisseria gonorrhoeae. Adolescentii si tinerii sunt cei mai afectati. Incidenta cea mai mare la sexul masculin o are grupa de varsta 20-24 ani, iar la fete e 15-19 ani. Simptomele la barbati sunt usturime la urinat, urinat frecvent, puroi la nivelul uretrei. La femei uneori simptomatologia poate trece neobservata. Daca exista, aceasta e reprezentata de inflamatia vulvovaginala cu senzatii de mancarime. O complicatie redutabila a acestei infectii o reprezinta Boala inflamatorie pelvina care reprezinta ascensiona-rea infectiei la nivelul uterului si a trompelor uterine, de cele mai multe ori insotita de dureri puternice ale abdomenului inferior, febra mare, infectii extinse in tot corpul, sterilitate.
Vaginozele bacteriene afecteaza una din cinci femei apte de a procrea. Sunt produse de o inmultire exagerata a unor bacterii care se gasesc in mod normal la nivelul tractului vaginal. Simptomele sunt reprezentate de secretii abundente, cu miros de peste, albicioase sau de culoare gri, insotite de iritatie si mancarimi. Netratate pot duce la Boala inflamatorie pelvina.
Candida albicans e o ciuperca care poate exista in mod normal in tractul genital si care in anumite conditii poate determina o simptomatologie vaginala. Administrarea necontrolata de antibiotice, consumul exgerat de lactate, orice alte situatii in care se alcalinizeaza secretia vaginala pot declansa aceasta simptomatologie.
Chlamydia, prin tipurile sale diferite, poate cauza infectii si la nivel pulmonar. Chlamydia trachomatis se transmite sexual. Infectia poate fi asimptomatica sau insotita de secretii vaginale moderate, fetide, la fetele in perioada prepubertala fiind afectat doar vaginul. Dupa pubertate infectia cuprinde si colul uterin, putandu-se complica cu Boala inflamatorie pelvina. Si noii-nascuti pot fi contaminati in timpul nasterii, dezvoltandu-se la o saptamana de la nastere o conjunctivita chlamydiana. Unele subtipuri de chlamydie pot ajunge prin mici intepaturi sau leziuni ale pielii in circulatie si se localizeaza la nivelul ganglionilor inghinali, care se maresc in volum, sunt durerosi, apar febra si frison. Afectiunea se numeste Limfogranulomatoza veneriana.
(continuare in numarul viitor)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.