Turul Italiei, una dintre cele mai prestigioase curse cicliste, ajuns la a 88-a editie, se desfasoara in perioada 7 - 29 mai pe un traseu in lungime de circa 3.500 km, in 20 de etape, cu doua zile de repaus.
Startul s-a dat aseara, la Reggio

Turul Italiei, una dintre cele mai prestigioase curse cicliste, ajuns la a 88-a editie, se desfasoara in perioada 7 - 29 mai pe un traseu in lungime de circa 3.500 km, in 20 de etape, cu doua zile de repaus.
Startul s-a dat aseara, la Reggio Calabria, in extremitatea sudica a Italiei, unde a avut loc un prolog contracronometru individual. Prima etapa se disputa astazi pe traseul Reggio Calabria-Tropea (208 km). In continuare, caravana ciclista va trece prin orasele Catanzaro, Frosinone, Viterbo, Grosseto, Florenta, Ravenna, Rovereto, Varazze, Torino, ultima etapa fiind programata pe 29 mai, pe ruta Casano-Milano, cu sosirea in Piata Domului.
Cea mai lunga etapa este a 5-a, Celano-Aquila (223 km), iar cea mai scurta a 20-a, ultima, 119 km. Sunt prevazute doua etape contracronometru, la Florenta, pe 15 mai, etapa a 8-a (45 km), si la Torino, pe 27 mai, etapa a 18-a (34 km). In prima parte, traseul este predominant plat, favorabil sprinterilor, dar ca de obicei cursa se va decide in final, cand rutierii vor avea de infruntat urcusurile dificile din Muntii Dolomiti si Muntii Alpi. La startul cursei vor fi prezenti peste 180 de ciclisti din 22 de echipe profesioniste.

Ultimii 10 castigatori ai Turului Italiei

1995: Tony Rominger (Elvetia)
1996: Pavel Tonkov (Rusia)
1997: Ivan Gotti (Italia)
1998: Marco Pantani (Italia)
1999: Ivan Gotti (Italia)
2000: Stefano Garzelli (Italia)
2001: Gilberto Simoni (Italia)
2002: Paolo Savoldelli (Italia)
2003: Gilberto Simoni (Italia)
2004: Damiano Cunego (Italia)

Cele mai multe victorii: Alfredo Binda (Italia), Fausto Coppi (Italia) si Eddie Merckx (Belgia) - toti cu cate 5 succese in Il Giro.
Favoritii: Damiano Cunego (Italia / Lampre-Caffita), Gilberto Simoni (Italia / Lampre-Caffita), Alessandro Petacchi (Italia / Fassa Bortolo), Stefano Garzelli (Italia / Liquigas - Bianchi), Danilo Di Luca (Italia / Liquigas - Bianchi), Dario Cioni (Italia / Liquigas - Bianchi).

"Alonsomania" a lovit Spania inaintea cursei de azi

Peste 10.000 de fani ai pilotului spaniol Fernando Alonso sunt asteptati sa calatoreasca din provincia Asturia la Barcelona, pentru a asista la Marele Premiu al Spaniei la Formula 1, programat azi pe circuitul Catalunya.
Nascut in Asturia, la Oviedo, Alonso (23 de ani) spera sa obtina cea de-a patra sa victorie consecutiva in actualul sezon din Formula 1, dupa cele din Malaiezia, Bahrein si San Marino. Potrivit presei spaniole, aproximativ 500 de autocare si 3.000 de autoturisme pline cu suporteri ai sai vor pleca la sfarsitul acestei saptamani din Asturia spre Barcelona, organizatorii cursei asteptandu-se la un numar-record de spectatori la cursa de azi: peste 115.000. "De la debutul Formulei 1 in tara noastra, niciodata nu am avut un numar atat de mare de spectatori", a precizat un reprezentant al organizatorilor.
Dupa primele trei etape ale sezonului, Alonso (Renault) este lider in clasamentul pilotilor, cu 36 de puncte, fiind urmat de italianul Jarno Trulli (Toyota) cu 18 puncte.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.