La cativa pasi de resedinta lui Frits Philips, patronul spiritual al orasului Eindhoven, asemanatoare cu domeniul Regelui Mihai de la Savarsin, la doar cinci kilometri la nord de "Philips Stadion", la iesirea spre Tilburg, intr-un cadru natural deose

La cativa pasi de resedinta lui Frits Philips, patronul spiritual al orasului Eindhoven, asemanatoare cu domeniul Regelui Mihai de la Savarsin, la doar cinci kilometri la nord de "Philips Stadion", la iesirea spre Tilburg, intr-un cadru natural deosebit, marginit de padure in toate sensurile orizontului, se afla baza de pregatire a clubului PSV. Pe un teren, bineinteles, proprietatea lui Philips.Complexul sportiv, intins pe trei hectare, se numeste "De Herdgang" si are 10 terenuri gazonate pe care le folosesc atat prima echipa, cat si formatiile de tineret si juniori ale clubului. Sunt multe alte facilitati, incluzand vestiare, un centru de fitness, un restaurant. Acum 26 de ani, in acest loc juca inca PSV.
Cand am vizitat baza de milioane de euro, formatia lui Guus Hiddink se afla la Milano, pentru prima mansa a semifinalei de Liga Campionilor cu AC Milan. La "De Herdgang" era liniste. Tumultul de la fiecare antrenament al echipei batave, care e urmarit pe viu sute de oameni si care e transmis live pe internet si in direct in Coreea de Sud, de acolo de unde sunt Park si Lee, era departe. 10.000 de suporteri colorasera orasul Milano, in conditiile in care 40.000 se aratasera dornici sa faca deplasarea. Doar tatal lui Park, sosit pe bicicleta, inviora o atmosfera mohorata, luptandu-se cu aparatele in sala de exercitii fizice!
Iarba plangea strivita sub picaturile sacaitoare de ploaie. Chiar si asa depana povestea. Baza a costat 200.000.000 de euro, iar acum jumatate din teren e santier. Cu banii primiti de la Chelsea pentru transferul lui Arjen Robben - 18.000.000 euro, conducerea "ros-albilor" a decis sa reconstruiasca din temelii partea care cuprinde centrul de copii si juniori. "Toata suma va fi astfel reinvestita si se va evita impozitul descurajator, de 60%", explica Ernest Faber, fost coleg cu Gica Popescu la Eindhoven si absolvent de studii economice. La 33 de ani, stoperul s-a facut deja antrenor si conduce exercitiile catorva juniori, asistat de Gerald Vanenburg, fosta glorie "Oranje". "Milan - PSV 1-1", e pronosticul lui. N-a avut dreptate, dar parca acesta trebuia sa fie scorul dupa ce s-a intamplat in Italia.
Cateva masini ale jucatorilor accidentati sunt in stand by, in parcare. Sunt prezenti constiinciosi la recuperare!
In dreapta terenului principal, la doar cativa metri de locul in care se dezbraca van Bommel sau Cocu, se afla un restaurant cochet, cu o terasa de unde poti vedea sedintele de pre-
gatire. Un capuccino sau o bere e totuna, 1.50 euro, un sandvis coreean costa 4 euro, iar meniul "De Herdgang", care contine intre altele salata, cartofi prajiti sau crochete, face 12.
Povestea ar putea continua ore in sir. Cel mai bine ar fi ca din Olanda sa se inspire sefii fotbalului nostru. Sa vina aici la specializare, cum se spune. De la copii si juniori, organizare si pana la Ajax sau PSV. Federali, antrenori, jucatori, toti. Mitica Dragomir spunea ca nu luam nici un punct la Rotterdam, la 4 iulie, in meciul lui acum ori niciodata la Mondiale. Probabil stie ceva!

PSV Eindhoven

- Data infiintarii: 31 august 1913
- Titluri de campioana: 17.
- Cupe ale Olandei: 7.
- Supercupe ale Olandei: 7.
- Cupa UEFA: 1.
- Cupa Campionilor Europeni: 1.
- In acest sezon PSV a fost eliminata in semifinalele Ligii Campionilor de AC Milan (1-2 si 3-1).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.