back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:33

De la: amiralul, la data 2009-07-06 00:22:44
De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:05:29...vreau un singur exemplu....
cand vorbim despre istoria un popor, vorbim si despre originea lui. tracii au fost un grup de triburi indo-europene care vorbeau limba tracica - componentă a familiei limbilor indo-europene. in linii mari, un aspect cu care au cazut de acord istoricii, se poate afirma ca la etnogeneza tracilor au participat doua componente de baza: triburile locale de agricultori și crescători de animale din spațiul Carpato-Balcano-Pontic și triburile de pastori veniți din stepa euroasiatică, numiți convențional indoeuropeni. aceasta migratie de triburi indo-europene s-a produs in mileniul IV î. Chr. sinteza propriu-zisa cu populatia locala s-a produs intre mileniile IV-III î. Chr dand nastere primelor triburi tracice.
daca te iei dupa istoricii romani, acum te inteleg Ioana, scriu despre o asemenea sinteză în epoca bronzului.

ți-am cerut o singură dovadă....cum că existau traci în mileniul 4...
nu mi-ai adus niciuna ....
și vrei să-ți spun ceva?...nici nu ai cum ...prima mențiune a tracilor este în sec 9 î.h ...în cele două poeme homerice (iliada și odiseea) care însă se referă la o realitate din 1200 î.H....
te întrebam dacă ai vreo sursă mai timpurie...crede-mă...nu ai!!! punct.
recunoaște și tu că ai greșit și că în mileniul 4 î. h nu exitau traci....dar fă asta pe topicul despre istorie (lasă-mi un mesaj acolo...aici am fii )

citeam discuția ta cu adi și mi-a sărit în ochi asta...
scuze..puteți continua...

ps: te face varză adi...

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:34

De la: amiralul, la data 2009-07-06 00:31:16
De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:08:05Dorinel, ori ești inconștient, ori ești pervers! Unde am spus eu că ziguratul biblic nu este un eveniment istoric autentic?...
nu ai aratat asta si intelegi totul exact in modul in care m-ai acuzat pe mine, inconstient si pervers. n-ai putut sa afirmi daca acest turn a existat sau nu. te rog sa nu mai citesti printre randurile mele si sa nu ma acuzi de ceva pana la eventuale lamuriri.
am sa te mai intreb odata: a existat (fizic) sau nu acest turn? lamureste-ma !
PS. hai sa pastram un limbaj adecvat acestei discutii, fara injurii si insulte.

Se pare ca afost gasit o baza de cladire de vreo 100 m si se banuie ca acela e turnul. Dar mai e pina la ceva sigur. Se pare ca avea 90 m.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:39

De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:33:39
De la: amiralul, la data 2009-07-06 00:22:44
De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:05:29...vreau un singur exemplu....
cand vorbim despre istoria un popor, vorbim si despre originea lui. tracii au fost un grup de triburi indo-europene care vorbeau limba tracica - componentă a familiei limbilor indo-europene. in linii mari, un aspect cu care au cazut de acord istoricii, se poate afirma ca la etnogeneza tracilor au participat doua componente de baza: triburile locale de agricultori și crescători de animale din spațiul Carpato-Balcano-Pontic și triburile de pastori veniți din stepa euroasiatică, numiți convențional indoeuropeni. aceasta migratie de triburi indo-europene s-a produs in mileniul IV î. Chr. sinteza propriu-zisa cu populatia locala s-a produs intre mileniile IV-III î. Chr dand nastere primelor triburi tracice.
daca te iei dupa istoricii romani, acum te inteleg Ioana, scriu despre o asemenea sinteză în epoca bronzului.

ți-am cerut o singură dovadă....cum că existau traci în mileniul 4...
nu mi-ai adus niciuna ....
și vrei să-ți spun ceva?...nici nu ai cum ...prima mențiune a tracilor este în sec 9 î.h ...în cele două poeme homerice (iliada și odiseea) care însă se referă la o realitate din 1200 î.H....
te întrebam dacă ai vreo sursă mai timpurie...crede-mă...nu ai!!! punct.
recunoaște și tu că ai greșit și că în mileniul 4 î. h nu exitau traci....dar fă asta pe topicul despre istorie (lasă-mi un mesaj acolo...aici am fii )

citeam discuția ta cu adi și mi-a sărit în ochi asta...
scuze..puteți continua...

Eu am citit de o viziune a unei persoane despre un barbat vazut ca un localnic dac. Avea imbracaminte de dac. Traia intr-o pestera, f curata. Avea o forta psihica cu totul deosebita. Si relatarea era in timp acum 20000 ani. Dar voi credeti in ceea ce e in piatra. Eu iau in seama si astfel de relatari.
Concluzia, cel putin 20000 ani, de populatie asemanatoare dacilor, in acest areal.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:44

De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:33:39recunoaște și tu că ai greșit și că în mileniul 4 î. h nu exitau traci....dar fă asta pe topicul despre istorie
recunoaste ca bati campii! ti-au mai spus-o si altii in nenumarate randuri si vad ca tii cu dintii sa nu-i contrazici. tine-o tot asa!
mai studiaza istoria tracilor vazuta si de alti istorici, de exemplu cei bulgari, si vino dupa aceia sa discutam. pana atunci esti ... varza !
cat despre Adi ... atata timp cat nu a reusit sa-mi demonstreze din surse clare ca a existat fizic acest turn, nu si insemnatatea ... nu stiu cine este varza. dar daca tot iti place varza atat de mult, sa ai parte de ea cu o rata infipta.

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:44

De la: amiralul, la data 2009-07-06 00:31:16
De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:08:05Dorinel, ori ești inconștient, ori ești pervers! Unde am spus eu că ziguratul biblic nu este un eveniment istoric autentic?...
nu ai aratat asta si intelegi totul exact in modul in care m-ai acuzat pe mine, inconstient si pervers. n-ai putut sa afirmi daca acest turn a existat sau nu. te rog sa nu mai citesti printre randurile mele si sa nu ma acuzi de ceva pana la eventuale lamuriri.
am sa te mai intreb odata: a existat (fizic) sau nu acest turn? lamureste-ma !
PS. hai sa pastram un limbaj adecvat acestei discutii, fara injurii si insulte.

Răspunsul este DA și lămuririle se întind pe trei pagini! Altceva?

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:47

De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:33:39ps: te face varză adi...
pana una alta, Adi este cu o rata in mana.

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:49

De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:44:34Răspunsul este DA și lămuririle se întind pe trei pagini! Altceva?
m-am tot uitat pe cele trei pagini si nu vad sa afirmi clar: da, a existat fizic ! acum cine o intoarce ca la Ploiesti? altceva ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:56

De la: adipopa, la data 2009-07-05 13:24:00
De la: amiralul, la data 2009-07-05 00:57:13mai lucrez si la constructia unui blog personal...

Dorinel, să revenim ceva mai ordonat la istoricitatea Turnului Babel. Cât de probabil din punct de vedere istoric ar fi acest eveniment?

Urmărește câteva repere istorice în narațiunea biblică: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcțiilor din cărămidă arsă și smoală este cunoscută în Mesopotamia (dar nu în Palestina) spre sfârșitul mileniului IV î. H.; (3) motivația construirii turnului/ziguratului biblic este compatibilă cu tendința de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporară (jumătate de mileniu) a acestui proces de urbanizare, plus formarea unor limbi semitice noi, corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) există o tradiție literară coroborativă privind leitmotif-ul unității inițiale a limbii și al împărțirii ulterioare a sumerienilor pe criterii etno-lingvistice (vezi epopeea Enmerkar și Domnul Arattei); (6) intervenția divină punitivă este motivată de schimbarea de paradigmă teologică reflectată în construcția ziguratelor în perioada de început a urbanizării.

Pentru a contesta istoricitatea ziguratului biblic, trebuie să demonstrezi că toate și fiecare din aceste șase repere privind compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria cunoscută a sudului Mesopotamiei de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H. sunt refutabile. Deși toate sunt la fel de importante, aș sublinia încă o dată reperul (2). Naratorul stă cu picioarele într-o cultură și un veac străin de tehnologia arderii cărămizilor și folosirii smoalei ca liant. Cum de știe (dacă nu preluând o tradiție autentică) de această tehnologie practicată pe scară largă într-o altă cultură și un alt veac departe de el? Sigur că narațiunea biblică încadrează acest episod pe o axă teologică yahwistă, transformând tradițiile sumeriene după aceleași strategii deja evidente în construcțiile literare cosmogonice și deluviene (Genesa 1-9). Dar acest fapt în sine (i.e., încărcarea cu semnificație teologică a unui eveniment istoric autentic sau simbol) nu subminează istoricitatea relatării. Așa se scria istorie și așa se relata un adevăr în vremea și în cultura respectivă.

PS Te aștept deci la o discuție informată asupra celor șase repere de mai sus.
PPS Un blog personal nu e o idee rea, numai să te ții de el. Ar fi însă o dovadă de neînțelepciune și necinste dacă pe acest blog vei re-posta ideile absurde istoric, literar și filosofic pe care le-am combătut punct cu punct aici sau pe Ortodoxie. Dar, mă rog, ești liber să o faci...

Mesajul de mai sus l-ai citit?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:56

De la: amiralul, la data 2009-07-06 00:44:15
De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:33:39recunoaște și tu că ai greșit și că în mileniul 4 î. h nu exitau traci....dar fă asta pe topicul despre istorie
recunoaste ca bati campii! ti-au mai spus-o si altii in nenumarate randuri si vad ca tii cu dintii sa nu-i contrazici. tine-o tot asa!
mai studiaza istoria tracilor vazuta si de alti istorici, de exemplu cei bulgari, si vino dupa aceia sa discutam. pana atunci esti ... varza !
cat despre Adi ... atata timp cat nu a reusit sa-mi demonstreze din surse clare ca a existat fizic acest turn, nu si insemnatatea ... nu stiu cine este varza. dar daca tot iti place varza atat de mult, sa ai parte de ea cu o rata infipta.

asta e dorine....
și cred că adi își pierde vremea cu tine ...
niciodată nu vei recunoaște că ai greșit ...exclus din start!!!
dă-mi o singură sursă mai timpurie decât iliada.....ai?...nu ....îți spun eu...nu ai !!!....
dorine...propun ceva...dacă găsești sursa aia vii pe topicul depre istorie și mai vorbim...dacă nu...recunoști aici (pentru prima în viața ta ) că ai greșit (stai liniștit...nu va râde nimeni de tine...nu ai văzut cum am greșit și eu van gennep sau cu epicur?...dar..am avut puterea să recunosc....ce...a râs cineva? )
ok ..momentan liniștete-te...e foarte important să rămâi calm ...

ps: gata...v-am lăsat...promit solemn... ...și dacă aveți nevoie de cineva care să vă țină scorul..sunt pe topicul adnanei...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 00:59

De la: adipopa, la data 2009-07-05 22:26:23După o așa o finală de tenis (și o pizza pe cinste), parcă mi-e lene să mă apuc forum...

De la: amiralul, la data 2009-07-05 16:35:20
De la: adipopa, la data 2009-07-05 13:24:00PS Te aștept deci la o discuție informată asupra celor șase repere de mai sus.
studiind istoria orientului antic am ajuns la concluzia, in contextul discutiilor noastre, ca Turnul Babel poate avea o valoare metaforica.

Indiferent dacă ziguratul biblic a fost unul construit efectiv în Babel sau nu (lucru la fel de dificil de afirmat pe cât e de infirmat), construcția în sine are o valoare metaforică adițională. Ziguratul reprezintă omul creat, în ambiția lui prostească, evidențiată mai ales în salturile tehnologice remarcabile ale omenirii, de a domestici divinul, de a-l coborâ în derizoriu, de a-l reconstrui după chipul și asemănarea sa. Dar valoarea metaforică a acestei construcții, speculată de un scriitor evreu la mai bine de un mileniu distanță, nu neagă și nu subminează valoarea de adevăr istoric. Cele două sunt diferite, dar inseparabile.

Dar mesajul acesta l-ai citit?

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:04

Avem in tara noastra cea mai mare cladire construita vreodata in lume.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:08

Dorinel, în afară de obiecția puerilă privind numărul de oameni necesari construirii unui zigurat (absurdă din punct de vedere istoric), ce alt motiv ai ca să respingi istoricitatea narațiunii biblice? Și căruia dintre cele șase repere istorice de mai jos i-ai răspuns competent și în cunoștință de cauză până acum?

(1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcțiilor din cărămidă arsă și smoală este cunoscută în Mesopotamia (dar nu în Palestina) spre sfârșitul mileniului IV î. H.; (3) motivația construirii turnului/ziguratului biblic este compatibilă cu tendința de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporară (jumătate de mileniu) a acestui proces de urbanizare, plus formarea unor limbi semitice noi, corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) există o tradiție literară coroborativă privind leitmotif-ul unității inițiale a limbii și al împărțirii ulterioare a sumerienilor pe criterii etno-lingvistice (vezi epopeea Enmerkar și Domnul Arattei); (6) intervenția divină punitivă este motivată de schimbarea de paradigmă teologică reflectată în construcția ziguratelor în perioada de început a urbanizării.

După cum îți spuneam: pentru a contesta istoricitatea ziguratului biblic, trebuie să demonstrezi că toate și fiecare din aceste șase repere privind compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria cunoscută a sudului Mesopotamiei de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H. sunt refutabile.

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:09

mai am o intrebare de nota 10 pentru voi: pe ce se bazeaza estimarea vechimii unor constructii antice? cumva pe ... tehnologia contestata de voi cu vehementa si atunci cand se estimeaza, de exemplu, oseminte umane si nu numai de acum cateva milioane de ani ?!!! pai daca este atat de imprecisa, de ce m-as lua eu dupa voi cand spuneti ca turnul X, constructia y, a fost intr-o perioada anume ?!!! sau va folositi pervers de ... eeee!!!!
nu trebuie sa va suparati pe mine, asa varza cum sunt, cand fac varza argumentele voastre puerile.
apropo, a fost local sau mondial potopul?
hai ca va provoc si aici sa vedeti cat sunteti de NAIVI.
am o vorba crestineasca pentru voi: cand semanati vant culegeti de la mine furtuna ! m-am saturat sa ma insultati si sa va dati cu capul de pereti ca aveti nu stiu ce studii in domeniu! nu ma intereseaza atata timp cat nu veniti si cu argumente clare ca asa au stat lucrurile.
de la Isus, aveti, ma rog, vreo relatare scrisa - doar se inventase scrisul - sau era analfabet ?!!!
si catelul Azorel a trait, zau daca va mint, in perioada lui Isus si ... nici ca a auzit de el. si pisica Mita a trait in perioada babiloniana, zau daca va mint, si n-a vazut nici urma din acest turn.
dati-o inainte cu potopul sa vedem cum ma faceti varza! vant la pupa!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:14

De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:56:09Urmărește câteva repere istorice în narațiunea biblică: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcțiilor din cărămidă arsă și smoală este cunoscută în Mesopotamia (dar nu în Palestina) spre sfârșitul mileniului IV î. H.; (3) motivația construirii turnului/ziguratului biblic este compatibilă cu tendința de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporară (jumătate de mileniu) a acestui proces de urbanizare, plus formarea unor limbi semitice noi, corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) există o tradiție literară coroborativă privind leitmotif-ul unității inițiale a limbii și al împărțirii ulterioare a sumerienilor pe criterii etno-lingvistice (vezi epopeea Enmerkar și Domnul Arattei); (6) intervenția divină punitivă este motivată de schimbarea de paradigmă teologică reflectată în construcția ziguratelor în perioada de început a urbanizării.
Pentru a contesta istoricitatea ziguratului biblic, trebuie să demonstrezi că toate și fiecare din aceste șase repere privind compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria cunoscută a sudului Mesopotamiei de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H. sunt refutabile. Deși toate sunt la fel de importante, aș sublinia încă o dată reperul (2). Naratorul stă cu picioarele într-o cultură și un veac străin de tehnologia arderii cărămizilor și folosirii smoalei ca liant. Cum de știe (dacă nu preluând o tradiție autentică) de această tehnologie practicată pe scară largă într-o altă cultură și un alt veac departe de el? Sigur că narațiunea biblică încadrează acest episod pe o axă teologică yahwistă, transformând tradițiile sumeriene după aceleași strategii deja evidente în construcțiile literare cosmogonice și deluviene (Genesa 1-9). Dar acest fapt în sine (i.e., încărcarea cu semnificație teologică a unui eveniment istoric autentic sau simbol) nu subminează istoricitatea relatării. Așa se scria istorie și așa se relata un adevăr în vremea și în cultura respectivă.

DA ! unde scrie ca Turnul Babel a existat fizic? scri de zigurate pe care eu nu le-am contestat ca au existat.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:18

Dacă nu ți-e clar din postările repetate mai sus că susțin compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria orientului antic, nu știu cum altfel aș putea să o spun mai clar?! Ți-am răspuns punctual fiecărui paragraf din postarea ta: obiecțiile tale sunt demonstrabil non-istorice și/sau ilogice.

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:21

De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:59:39
De la: adipopa, la data 2009-07-05 22:26:23
Indiferent dacă ziguratul biblic a fost unul construit efectiv în Babel sau nu (lucru la fel de dificil de afirmat pe cât e de infirmat), construcția în sine are o valoare metaforică adițională. Ziguratul reprezintă omul creat, în ambiția lui prostească, evidențiată mai ales în salturile tehnologice remarcabile ale omenirii, de a domestici divinul, de a-l coborâ în derizoriu, de a-l reconstrui după chipul și asemănarea sa. Dar valoarea metaforică a acestei construcții, speculată de un scriitor evreu la mai bine de un mileniu distanță, nu neagă și nu subminează valoarea de adevăr istoric. Cele două sunt diferite, dar inseparabile.

Da ! aici e si mai si ... ! citez: ,,lucru la fel de dificil de afirmat pe cât e de infirmat''.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:22

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:14:43
De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:56:09Urmărește câteva repere istorice în narațiunea biblică: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcțiilor din cărămidă arsă și smoală este cunoscută în Mesopotamia (dar nu în Palestina) spre sfârșitul mileniului IV î. H.; (3) motivația construirii turnului/ziguratului biblic este compatibilă cu tendința de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporară (jumătate de mileniu) a acestui proces de urbanizare, plus formarea unor limbi semitice noi, corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) există o tradiție literară coroborativă privind leitmotif-ul unității inițiale a limbii și al împărțirii ulterioare a sumerienilor pe criterii etno-lingvistice (vezi epopeea Enmerkar și Domnul Arattei); (6) intervenția divină punitivă este motivată de schimbarea de paradigmă teologică reflectată în construcția ziguratelor în perioada de început a urbanizării.

DA ! unde scrie ca Turnul Babel a existat fizic? scri de zigurate pe care eu nu le-am contestat ca au existat.

Atunci recitește:

"Dar acest fapt în sine (i.e., încărcarea cu semnificație teologică a unui eveniment istoric autentic sau simbol) nu subminează istoricitatea relatării. Așa se scria istorie și așa se relata un adevăr în vremea și în cultura respectivă."

Trebuie să-ți subliniez cuvintele "...nu subminează istoricitatea relatării...așa se scria istorie și așa se relata un adevăr în vremea și în cultura respectivă"?

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:28

special pentru Ioana si vorbele ei aruncate in vant !!!
De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:56:52niciodată nu vei recunoaște că ai greșit ...exclus din start!!!

asa sa fie Ioana?!!!

De la: adipopa, la data 2009-07-05 23:22:52
De la: amiralul, la data 2009-07-05 23:16:04am gresit, dar dupa cum vezi n-am perseverat cu greseala respectica , am incercat sa o repar.
Bine măcar că ți-a zburat (oficial) un prosop!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:31

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:21:58
De la: adipopa, la data 2009-07-06 00:59:39
De la: adipopa, la data 2009-07-05 22:26:23

Da ! aici e si mai si ... ! citez: ,,lucru la fel de dificil de afirmat pe cât e de infirmat''.

Tu nu știi nici să citești! Lucrul dificil de afirmat sau infirmat este dacă locația evenimentului istoric autentic este Babelul sau mai degrabă o altă locație sud-mesopotamiană (Babelul fiind în acest caz un simbol). A discuta cele două posibilități de a localiza ziguratul Genesei (ambele deschise textului biblic) nu înseamnă să negi autenticitatea evenimentului istoric. Finalul paragrafului îmbină clar valoarea metaforică și cea istorică a narațiunii biblice. Cele două ("diferite, dar inseparabile") aparțin împreună și sunt afirmate deopotrivă! Nu văd ce nu ți-e clar?!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:37

De la: adipopa, la data 2009-07-06 01:22:20 ...
sa o luam si altfel. eu nu mi-am propus sa te contrazic dar ma vad nevoit sa o fac in lipsa argumentelor clare asupra unui eveniment. daca asa se scria istoria in acea perioada inseamna ca tot ce a invatat Ioana, de exemplu, este o presupunere.
personal incerc sa fiu si altfel dar nu-mi dai voie.

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:42

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:37:38
sa o luam si altfel. eu nu mi-am propus sa te contrazic dar ma vad nevoit sa o fac in lipsa argumentelor clare asupra unui eveniment. daca asa se scria istoria in acea perioada inseamna ca tot ce a invatat Ioana, de exemplu, este o presupunere.
personal incerc sa fiu si altfel dar nu-mi dai voie.

Dorineleeeee... credinciosii isi PIERD timpul cu "rugaciuni"... tu cu dezbaterea lor. Tot aia e! Turnul Babel ? Hai sa fim seriosi.
Destepti au fost aia de-au scris biblia ... dar in nici un caz ..."innspirati de dumnezeu". V-au facut voua de lucru....

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:43

De la: adipopa, la data 2009-07-06 01:31:21Tu nu știi nici să citești! Lucrul dificil de afirmat sau infirmat este dacă locația evenimentului istoric autentic este Babelul sau mai degrabă o altă locație sud-mesopotamiană (Babelul fiind în acest caz un simbol). A discuta cele două posibilități de a localiza ziguratul Genesei (ambele deschise textului biblic) nu înseamnă să negi autenticitatea evenimentului istoric. Finalul paragrafului îmbină clar valoarea metaforică și cea istorică a narațiunii biblice. Cele două ("diferite, dar inseparabile") aparțin împreună și sunt afirmate deopotrivă! Nu văd ce nu ți-e clar?!
sa-ti reamintesc ce ne spune Biblia ?!! mentioneaza de Turnul Babel si nu de un posibil alt turn sau, ma rog, o posibila alta locatie.
in contextul postarii tale pot sa presupun ca toate evenimentele din Biblie sunt presupuneri, simboluri, sau intamplat in alta parte sau mai stiu eu ce. este sau nu Biblia cartea Adevarului?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:49

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:28:58special pentru Ioana si vorbele ei aruncate in vant !!!
De la: ioana_dark, la data 2009-07-06 00:56:52niciodată nu vei recunoaște că ai greșit ...exclus din start!!!

asa sa fie Ioana?!!!

De la: adipopa, la data 2009-07-05 23:22:52
De la: amiralul, la data 2009-07-05 23:16:04am gresit, dar dupa cum vezi n-am perseverat cu greseala respectica , am incercat sa o repar.
Bine măcar că ți-a zburat (oficial) un prosop!

bine ...acum recunosc eu că m-am înșelat în privința ta....

dar...recunoști și tu că nu existau traci în mileniul 4 î.h?
(nici cei mai înfocați daciști nu ar spune așa ceva)

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 01:55

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:37:38

Dacă, după ce am repetat cele șase repere istorice privind compatibilitatea ziguratului biblic cu istoria cunoscută a Orientului antic, nu răspunzi punctual niciunuia dintre ele, dar pretinzi că lipsesc argumente clare asupra evenimentului, dă-mi voie să pun la îndoială buna ta credință! Deducția suplimentară pe care o faci despre istoria învățată de Ioana este absurdă. Citește despre natura dovezilor istorice (ce constituie dovadă și cum se evaluează) și despre cum se scrie istorie. Fără să citești, vei avea impresia total gratuită că obiecțiile tale sunt coerente sau contează...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 02:05

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:43:57
De la: adipopa, la data 2009-07-06 01:31:21Tu nu știi nici să citești! Lucrul dificil de afirmat sau infirmat este dacă locația evenimentului istoric autentic este Babelul sau mai degrabă o altă locație sud-mesopotamiană (Babelul fiind în acest caz un simbol). A discuta cele două posibilități de a localiza ziguratul Genesei (ambele deschise textului biblic) nu înseamnă să negi autenticitatea evenimentului istoric. Finalul paragrafului îmbină clar valoarea metaforică și cea istorică a narațiunii biblice. Cele două ("diferite, dar inseparabile") aparțin împreună și sunt afirmate deopotrivă! Nu văd ce nu ți-e clar?!
sa-ti reamintesc ce ne spune Biblia ?!! mentioneaza de Turnul Babel si nu de un posibil alt turn sau, ma rog, o posibila alta locatie.
in contextul postarii tale pot sa presupun ca toate evenimentele din Biblie sunt presupuneri, simboluri, sau intamplat in alta parte sau mai stiu eu ce. este sau nu Biblia cartea Adevarului?

Babel poate fi un simbol. De multe ori Babel este un simbol în literatura biblică. Poate fi și acum. Proprietatea de adevăr a metaforei și simbolului este diferită de a propoziției "Eu tastez"! Orice student în anul I la filologie îți poate explica acest lucru. Citește-l pe Ricoeur. Însă fie că Babel este un simbol sau nu, realitatea construirii ziguratului biblic în sudul Mesopotamiei mileniului III î. H., motivația și consecințele evenimentului nu sunt în dubiu. Tot ce știm despre Orientul antic susține probabilitatea istorică a ziguratului din Genesa.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 09:31

Atat timp cat pe una din fundatiile acelea nu este o eticheta pe care sa scrie Turnul Babel, Dorinel nu va crede. Chiar daca exista inscriptii care confirma constructia biblica lui nu-i pasa... chiar daca exista fundatia turnului din acea perioada pe el tot nu-l intereseaza...

De fapt chiar daca se pastra in marime naturala turnul el tot nu ar fi crezut pentru ca nu scrie pe el turnul Babel, si chiar daca ar scrie pe el turnul babel tot nu ar crede pentru ca ar zice ca au scris crestinii sau iudeii pe el...

Dorinel de ce nu te-ai facut avocat? poate ai fi avut o cariera stralucita..

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 09:43

De la: maressalul_, la data 2009-07-05 22:17:14
Andu ..legat de intrebarea 2 ...de ce s-a maniat dumnezeu? Daca se mania, CRED CA, o pedeapsa mai mare era sa -i lase sa costruiasca pana cand baza nu mia suporta greutatea sau curentii de aer puternici de la inaltime "rupeau" turnul. Asta da pedeapsa... ma gandesc cxa dumenezu cunostrea "amanuntele' aste de constructie. De ce sa fii intervenit ? Sa fim seriosi ... este doar o poveste "bolnava" din bilblie. Un suport moral / filosofic / real nu poti gasii. Raspunsul tau il coboara pe dumenezu la gandirea unui copil de gradinita care ia lopatica si strica caselasul de nisip al altui copil..

mmm... De ce s-a maniat Dumnezeu? mmm de ce s-a amestecat in treburile oamenilor...

cand nu se amesteca si ne lasa sa ne facem de cap.... De ce nu a intervenit Dumnezeu? De ce sta acolo degeaba si permite raul in lume..

Tu realizezi un pic cat de departe suntem de Dumnezeu. Cum am putea noi sa-i intelegem toate actiunile in profunzime. Cum am putea?

Acum ce vrei sa-ti spun eu de ce le-a oprit constructia incurcandu-le limbile si nu a preferat sa le taie mainile? Poate tu preferi alt tip de pedepse eu ce pot sa-ti zic tie? Nu e in puterea si cunostinta mea sa-l inteleg pe Dumnezeu in totalitatea fiintei lui. Sunt limitat.. asta sunt..

Maresal, uite exista destule dovezi ca turnul a existat, exista fundatie, exista constructii asemanatoare in aceeasi locatie, exista acelasi material de constructie care este specificat in Biblie, exista inscriptii care confirma relatarea biblica. Tu ce vrei acum? Daca turnul a existat si sunt atatea dovezi palpabile cu ce sunt eu de vina?

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 09:50

De la: maressalul_, la data 2009-07-05 22:21:16
De la: andu30, la data 2009-07-04 22:19:32
De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:02:49
mai am o curiozitate a unor practici crestine mai vechi: cum se impaca bunatatea lui Dumnezeu cu jertfele animale? nu ti se pare ca nu exista nici o diferenta intre Dumnezeu si Jupiter(Zeus),Atena, Venus si alte zeitati, crestine sau pagane? eee !

Ai atatea curiozitati...si niciodata nu ai raspunsuri... Am sa reformulez intrebarea ta ca sa vezi cat de "inteleapta" este:
Un cutit taie la fel de bine si paine si balega de cal. Nu ti se pare ca nu exista nici o diferenta intre paine si balega?

Andu ..ia-o pe Ioana de manuta ...si duceti-va in clasa I-a. Poate invatati si voi ADEVARARUL SENS al unor cuvinte ca : "PERFECT", "INFINIT" , "LA FEL DE BINE" !!!

Maresal nu fi suparat ca turnul acela a existat. Te enervezi si nu-ti sta in fire.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 10:00

De la: amiralul, la data 2009-07-06 01:43:57

Amiral. Arunca prosopul acela si recunoaste ca exista o probabilitate destul de mare ca turnul sa fi existat. Macar un procent de 80% daca iei in calcul toate marturiile. Nu te speria, nimeni nu-ti ia dreptul sa fi ateu. Chiar daca turnul a existat tu il poti nega pe Dumnezeu in continuare. Dar fi sincer in privinta turnului...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 16:01

....www.codexsinaiticus.org/en/manuscript.aspx?lid=en&side=r&zoomSlider=0

www.codexsinaiticus.org/en/img/ErasureQ40f2r_BL23_full.jpg">

se poate studia on line !...

Pagini: << 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: