Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 20:45
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 20:54
De la: adipopa, la data 2009-03-05 23:39:03Eclaudesvd, dei cred c erai activ pe paginile forumului despre credina ortodox i atunci, dat fiind c am pomenit de tiin, Genesa 1-11 i discuiile mele de atunci cu Maressal, copiez totui o parte din ele mai jos. De la: maressalul, la data 2009-01-29 12:22:12Ce am vrut s aspun este ca pt un eveniment din punc de vedere stiintific sa dea o demonstratie,iar din punc de vedere religios se dau atatea cate secte , religii, credinte sunt. Citatele biblice folosite de tine fac parte dintr-o cosmogonie antic. Orice text-ca-literatur pretinde cititorului s respecte nite reguli simple de angajament. Acestea in, printre altele, i de genul literar ales de autor. nelegi ce nseamn gen literar? Nu e greu s respeci regulile hermeneutice impuse de gen. Toi facem asta. De exemplu, vorbind de film (nu de literatur), tim s difereniem desenul animat de dram, documentar tiinific. Nu vd unde te mpotmoleti... Genesa 1-3 aparine unui gen literar, a aprut (aa cum am artat) n contextul unui dialog cu alte comsmogonii rivale, are o structur literar intenionat...i comunic pe un anumit palier. Acest palier nu este cel tiinific, iar ntrebrile tale contorsioneaz interaciunea cu aceast literatur. E nedrept. Dac textul n spe nu rspunde ntrebrilor tale (din simplul motiv c a fost creat s rspund altor ntrebri) tu l ridiculizezi. Recitete motivul literar i polemic pentru care soarele face parte din ziua a patra i nu ziua nti. Acest rspuns respect contextul, genul i intenia cosmogoniei ebraice din care tu ai citat cteva pasaje.[/quote] maresale...n pagina a doua a acestui topic adi a rspuns tuturor obiecțiilor tale...dar...ai uitat...:( i citez mesajul pentru a-l readuce n vizorul tu... numai bine!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 20:55
De la: maressalul_, la data 2009-07-06 20:45:39 |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:11
Dorinel, nainte de a trece la alte subiecte, trebuie cel puin s sumarizm discuia de pn acum asupra Turnului Babel. Au fost argumente care susin i care contrazic istoricitatea evenimentului., dup cum urmeaz:
I. Argumente care susin compatibilitatea dintre naraiunea biblic i istoria Orientului antic: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc n Mesopotamia ncepnd cu mileniul V . H.; (2) tehnologia construciilor din crmid ars i smoal este cunoscut deja n Mesopotamia la sfritul mileniului IV . H.; (3) motivaia construirii ziguratului biblic este compatibil cu tendina de urbanizare din ultima parte a mileniului III . H.; (4) oprirea temporar a urbanizrii i formarea unor limbi/dialecte semitice noi corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) exist o tradiie literar coroborativ privind leitmotif-ul unitii iniiale a limbii (Enmerkar i Domnul Arattei); (6) intervenia divin este motivat de schimbarea de paradigm teologic n perioada de nceput a urbanizrii. II. Argumente care contest compatibilitatea dintre naraiunea biblic i istoria Orientului antic: (1) construcia unui turn/zigurat ar fi necesitat mai mult for de munc dect era de facto disponibil; ---fals, zeci (probabil sute) de zigurate s-au construit n sudul Mesopotamiei ncepnd cu anii 4500 . H.; (2) un singur zigurat a supravieuit (cel din Ur); ---fals, mai bine de 30 de zigurate au fost excavate; (3) tehnologia folosirii crmizilor arse n cuptor i a smoalei topite nu este cunoscut n aceast perioad; ---fals, tehnologia menionat n Genesa este cunoscut deja n Mesopotamia la sfritul mileniului IV . H.; (4) ziguratul biblic are o valoare exclusiv metaforic; ---fals, valoarea metaforic nu exclude valoarea istoric; (5) semnificaia ziguratelor nu este legtura dintre cer i pmnt; ---fals, ziguratul din Larsa se numete Templul care leag cerul i pmntul; exist consens asupra legturii; (6) mnia divin este nemai ntlnit n contextul construirii unui zigurat; ---fals, un oracol din Summa Alu ofer o paralel i un precedent. n concluzie, argumentele care atest istoricitatea ziguratului biblic sunt mai puternice dect cele care o contest. |
|
Fosta membra 9am.ro 666 mesaje Membru din: 24/06/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:27
am sa va mai repet o data ce ne spun istoria despre presupusul turn Babel.
va rog sa ciuliti bine urechile sa nu ne mai certam inutil. Turnul Babel este o ,,structur pomenit n capitolul 11 din Genez, un turn uria intenionat a fi principala realizare a oraului Babilu, numele akkadian pentru Babilon''. Babel era oraul regelui Nimrod, i primul ora construit dup presupusul potop. va rog sa retineti asta, vorbim de primul oras contruit dupa presupusul potop !!! ca o completare a acestui amanunt, haideti sa ne intrebam, uitandu-ne peste putinele date consemnate pe care le avem, cam ce perioada s-a scurs intre presupusul potop si presupusul eveniment biblic cu turnul Babel, si numarul de oameni existenti in momentul construirii presupusului turn. nimeni nu contesta existenta orasului antic, sunt atatea urme, unele pastrate si azi intr-o stare buna, dar in lipsa dovezilor existentei acestui turn, teologii in disperare de cauza au asociat Turnul Babel cu unele structuri cunoscute, mai ales cu Etemenanki, zigguratul lui Marduk, de Nabopolassar, constructie ulterioara. numai bine.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:40
Dorinel, cruia dintre argumentele prezentate sumar mai sus le rspunzi acum? A propos, Babel nu este prima cetate din Mesopotamia post-deluvian. Faci din nou erori pentru c nu tii istorie oriental antic. Ai auzit de Ur, Mari, Nippur, etc.? Dar revin: de ce nu discui concret argumentele care susin istoricitatea naraiunii biblice? Sau mcar s ncerci s repari argumentele tale - demonstrabil false dup opinia mea...?
|
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:47
De la: amiralul, la data 2009-07-06 22:27:35...numarul de oameni existenti in momentul construirii presupusului turn... Nu mai aduce n discuie fora de munc necesar construirii unui zigurat. E absurd! Tu nelegi c ziguratele s-au construit ncepnd cu perioada Ubaid (templele lui Eridu), mileniul V . H? |
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:50
De la: amiralul, la data 2009-07-06 22:27:35lipsa dovezilor existentei acestui turn... Absena dovezilor nu este dovada absenei. Nimeni nu neag existena lui Alexandru Macedon - dei nici mcar mormntul lui nu mai tim unde este, iar teste ADN nu se pot face pe osemintele lui... |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 116 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Tecuci |
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:57
Sunt reale cercetarile arheologice, referitoare la civilizatii care au trait acum 5000 de ani.Si chiar altele mai vechi.Dar unde au disparut aceste civilizatii?!Se cam potriveste cu teoria care bantuie acum comunitatea stiintifica, ca la fiecare 5.000 de ani, se intampla ceva cu planeta noastra.Teoriile vehiculate sunt ca are loc trecerea sistemului nostru solar prin acel nor energetic de particule.Si primele efecte sunt exploziile solare, schimbarea polilor Pamantului,reconfigurarea uscatului, adica unde a fost uscat va fi apa si invers.Ca doar s-au descoperit si pe varful muntilor Carpati urme de vietuitoare marine.Si un ciclu de asta, de 5.000 de ani, cica se incheie pe 21 decembrie 2012.Scrierile religioase au fost si vor ramane singurele care atentioneaza umanitatea ca vine sfarsitul la un moment dat.Ca biserica nu a fost interesata sa afle ce sfarsit vine, asta e.Dar daca se va intampla asa ceva, oamenii care vor ramane, vor avea un avantaj, ca au mult mai multe cunostinte tehnologice acumulate in aceasta perioada de 5.000 de ani.Cu toate ca dupa cum sunt prezentate de diferiti cecetatori lucrurile, s-ar putea ca oamenii ramasi sa se afle in stadiul epocii de piatra, fara nici un fel de tehnologie.Si acum se explioca si raspunsul lui Einstein, cum va arata al treilea razboi mondial, la care el raspunde ca nu stie, dar stie sigur ca al patrulea se va duce cu bata.
|
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 22:58
De la: amiralul, la data 2009-07-06 22:27:35teologii in disperare de cauza au asociat Turnul Babel cu unele structuri cunoscute, mai ales cu Etemenanki, zigguratul lui Marduk, de Nabopolassar, constructie ulterioara... Nu-mi amintesc s fi adus n discuie un anumit zigurat, iar teologii n disperare de cauz sunt deocamdat o ficiune a ta. n afar de tine, nimeni nu a mai ncercat pe forum s identifice ziguratul biblic cu rmiele vreunuia dintre cele 30 excavate pn acum. Nu e necesar. Istoricitatea evenimentului depinde de compatibilitatea mrturiei (i.e., Genesa 11) cu ceea ce tim despre Orientul antic din aceast perioad. |
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 23:19
De la: adipopa, la data 2009-07-06 22:58:04Nu-mi amintesc s fi adus n discuie un anumit zigurat, iar teologii n disperare de cauz sunt deocamdat o ficiune a ta. n afar de tine, nimeni nu a mai ncercat pe forum s identifice ziguratul biblic cu rmiele vreunuia dintre cele 30 excavate pn acum. Nu e necesar. Istoricitatea evenimentului depinde de compatibilitatea mrturiei (i.e., Genesa 11) cu ceea ce tim despre Orientul antic din aceast perioad.Adi, te rog, nu insista asupra acestui presupus eveniment biblic. nu este deloc bine. in primul rand pentru Dumnezeu in care crezi, in al doilea rand pentru cei ce aproba presupusul eveniment, indiferent de religia lor. acest eveniment nu inseamana altceva decat: Divide et Impera. daca tot insisti asupra acestui aveniment ma faci sa cred ca pana si Dumnezeu aplica asta pentru a-si stapani creatia. macar eu nu insist cu presupusul eveniment si fara sa vreau ii apar atotputernicia sa. numai bine.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
Postat pe: 6 Iulie 2009, ora 23:32
De la: amiralul, la data 2009-07-06 23:19:14Adi, te rog, nu insista asupra acestui presupus eveniment biblic. nu este deloc bine. in primul rand pentru Dumnezeu in care crezi, in al doilea rand pentru cei ce aproba presupusul eveniment, indiferent de religia lor... Nu eti deocamdat n stare s discreditezi naraiunea biblic. Nu ai rspuns nici unuia dintre cele 6 argumente privind probabilitatea istoric a acestui zigurat. Nici unuia. Ba mai mult, ai venit cu 6 contra-argumente demonstrabil false - i i-am artat de ce sunt false. i le repet: ===================================================================================== I. Argumente care susin compatibilitatea dintre naraiunea biblic i istoria Orientului antic: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc n Mesopotamia ncepnd cu mileniul V . H.; (2) tehnologia construciilor din crmid ars i smoal este cunoscut deja n Mesopotamia la sfritul mileniului IV . H.; (3) motivaia construirii ziguratului biblic este compatibil cu tendina de urbanizare din ultima parte a mileniului III . H.; (4) oprirea temporar a urbanizrii i formarea unor limbi/dialecte semitice noi corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) exist o tradiie literar coroborativ privind leitmotif-ul unitii iniiale a limbii (Enmerkar i Domnul Arattei); (6) intervenia divin este motivat de schimbarea de paradigm teologic n perioada de nceput a urbanizrii. II. Argumente care contest compatibilitatea dintre naraiunea biblic i istoria Orientului antic: (1) construcia unui turn/zigurat ar fi necesitat mai mult for de munc dect era de facto disponibil; ..............fals, zeci (probabil sute) de zigurate s-au construit n sudul Mesopotamiei ncepnd cu anii 4500 . H.; (2) un singur zigurat a supravieuit (cel din Ur); ..............fals, mai bine de 30 de zigurate au fost excavate; (3) tehnologia folosirii crmizilor arse n cuptor i a smoalei topite nu este cunoscut n aceast perioad; ..............fals, tehnologia menionat n Genesa este cunoscut deja n Mesopotamia la sfritul mileniului IV . H.; (4) ziguratul biblic are o valoare exclusiv metaforic; ..............fals, valoarea metaforic nu exclude valoarea istoric; (5) semnificaia ziguratelor nu este legtura dintre cer i pmnt; ..............fals, ziguratul din Larsa se numete Templul care leag cerul i pmntul; exist consens asupra legturii; (6) mnia divin este nemai ntlnit n contextul construirii unui zigurat; .............fals, un oracol din Summa Alu ofer o paralel i un precedent. n concluzie, argumentele care atest istoricitatea ziguratului biblic sunt mai puternice dect cele care o contest. ===================================================================================== Pe aceast not, m retrag. Nu mai insist. Dac mai ai ceva de spus asupra subiectului i rspund mine. Noapte bun. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 00:23
De la: adipopa, la data 2009-07-06 23:32:24este una constructia acestor zigurate si alta constructia in sine a acestui zigurat biblic. daca presupunem ca din cele 30 de zigurate la care faci referire, unul ar putea fi acest zigurat biblic, este ca si cum te-ai agata de ultima caramida in fata argumentelor credibile. pe noi ceilalti, pe mine, ne intereseaza doar acest zigurat si eventualele lui ruine in locul indicat de Biblie. vorbim de Babilon, nu de alta locatie. te mai intreb odata: ce perioada s-a scurs intre presupusul eveniment biblic si potop? tot in sustinerea suspiciunii mele te mai intreb: ce tehnologie folosim azi in estimirea vechimii unor contructii antice? este aceiasi cu care reusim sa estimam cam tot ce nu-i place si este in contradictie cu ideile si credinta Bisericii? o alta intrebare: oare oamenii Babilonui sa nu fi auzit de Noe si patania lui cu potopul, si cauza presupusului potop? sa fi fost ei atat de uituci si nestiutori? dar ceea ce este si mai de contestat, este urmarea presupusului eveniment: multitudinea de dialecte formate si de rase. este greu de crezut ca din perioada presupusului potop si pana azi ar fi posibila formarea atator dialecte si, mai ales, a atator rase. Adi, inca o curiozitate pentru tine n-ar fi si ca in acea perioada exista si Australia si America? si tot o curiozitate n-ar putea fi ca existau oameni si pe aceste continente? poti sa crezi ca daca suntem cu totii urmasii presupusului potop, uite, de exemplu, cum arata dupa mai bine de 5000 de ani, o familie de mayasi? eu ma retrag in speranta unui dialog rational.
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 10:45
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32 Desi nu vreau sa abat discutia de la subiectul principal pe care eu cred ca vrei sa-l ocolesti spre subiecte pe care le poti duce usor in derizoriu am sa-ti dau niste exemple. Datarea cu carbon se foloseste doar pentru substante organice. Perioada de injumatatire al Carbonului 14 este de 5700 de ani, deci e limpede ca aceasta metoda nu poate merge prea departe in urma. Unii cred ca se poate ajunge cu ea pana la 20 000 de ani sau mai mult, dar aceasta ar implica atat de multe presupuneri, incat nu poate fi precisa. Chiar aparatorii ei spun ca te poti increde in ea cam pana la 3000 de ani in urma, dar, daca se merge mai departe, devine din ce in ce mai putin demna de incredere. Sistemul se bazeaza pe un intreg set de presupozitii. [Robert Lee, redactor sef adjunct la revista Anthropological Joumal of Canada, scrie despre incertitudinea datarii cu radiocarbon: "Problemele metodei de datare cu radiocarbon sunt incontestabil adanci si serioase. in ciuda celor 35 de ani de perfectionare tehnologica si unei mai bune intelegeri, principiile ce stau la baza metodei au fost putemic puse la indoiala... Continuarea folosirii metodei depinde de un demers de tipul indreptarii pe parcurs, permitand aici o contaminare, dincolo o fractionare si ajustare ori de cate ori este posibil. Astfel ca nu e de mirare ca cel putin jumatate din datari sunt respinse. E de mirare faptul ca cealalta jumatate ajunge sa fie acceptata. [...] Indiferent cat de utila este, totusi metoda radiocarbonului nu este capabila sa ofere rezultate precise si demne de incredere. Exista mari discrepante, cronologia e neuniforma si relativa, iar datele acceptate sunt de obicei datele selectate" ("Radiocarbon, Ages in Error", in Anthropological Joumal of Canada, vol. 19, nr. 3, 1981, pp. 9; 29).] Nu Biserica trebuie sa contrazica o anumita metoda de datare pt ca o face chiar stiinta. Au existat greseli notorii si in aceasta ramura a stiintei. De exemplu au fost cazuri cand s-au facut teste radiometrice asupra unor roci care se formasera de putin timp, si au ajuns la varste de pana la trei miliarde de ani. Eu personal, nu sunt expert si nu am cunostinte in domeniu, dar din ce am citit pentru datarea pana in 3000-5000 de ani, erorile sunt rezonabile, iar mai multe metode pot fi folosite in paralel. Datarea stiintifica se mai poate verifica (si sigur se verifica) in paralel cu izvoare istorice (inscriptii, specificul constructiei, materiale specifice anumitor perioade de timp etc ). Dar in momentul cand vii cu o metoda care este validata pentru cateva mii de ani si o aplici gresit si incepi sa vorbesti de ordinul milioanelor de ani este bine sa pastram o reticenta normala stiintifica. Despre asta era vorba si in topicul celalalt. Erorile pot fii imense. Dar tu stai linistit nimeni nu a datat ziguratele fiind acum un milion de ani ca sa aduci acest subiect in dicutie si sa avem o contradictie in acest sens. Te-am mai rugat atat si eu cat si Adi de o mie de ori sa nu mai aduci alte "curiozitati" in discutie pana nu se termina un subiect. Daca un raspuns clar nu poti da (si nimeni nu te obliga la un raspuns pozitiv 100%) poti recunoaste ca exista o probabilitate destul de mare ca turnul Babel sa fi existat. Sunt relatari din Biblie pentru care s-au gasit marturii arheologice, iar pentru altele inca nu s-au gasit. Daca esti un om corect te rog sa accepti ce s-a gasit pana acum si sa-ti mentii rezervele pentru ce nu s-a gasit inca.
Hazardul este msura ignoranei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 10:59
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32 1) Si daca au auzit ce? Cu ce e relevant? Tu nu ai auzit de Hristos? Si te ajuta cu ceva daca esti incapatanat si nu vrei sa recunosti adevarul nici daca ti se arata cu lupa? Cu ce te deosebesti tu de acei oameni? Oare nu ai aceeasi reactie ca si ei? 2) De ce ar fi atat de greu de crezut? 7000 de ani nu ti se par rezonabili pentru formarea atator dialecte? Limbile pamantului au suferit transformari incredibile. De exemplu limba romana exista pe timpul turnului babel? Nu exista, logic ca nu - ai sa zici. Bulgara exista? Iti spun eu ca nu. Daca pe teritoriul care il cunosti si stii ca s-au schimbat cateva limbi in ultimele 2000 de ani, ce e asa greu de crezut daca extrapolam pentru 7000 de ani? Si gandeste-te gradul de izolare ala oamenilor era mult mai mare decat in ultimii 2000 de ani ceea ce sustine modificarea dialectelor in functie de zona.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 11:14
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32 Fac ce fac si trebuie sa-ti lamuresc toate curiozitatile. Normal ca exista oameni si pe celelalte continente. Vrei sa intrebi probabil cum au ajuns acolo? Asta nu este o problema asa de mare. Probabil traiesti cu impresia ca Columb a descoperit America. Probabil tu nu stii dar sunt marturii destul de importante ca in jurul anului 1000 vikingii au ajuns in America de Nord. Cred ca sunt documentate cateva expeditii. De ce e asa greu sa ajunga acolo si altii? Sau crezi ca oamenii au inceput sa calatoreasca pe apa de acum 10 de ani. Crede-ma vikingii nu au avut nevoie de GPS sa ajunga acolo si nici de tehnici performante. Corabiile lor mici le-au fost suficiente. Daca te intereseaza subiectul: www.strangehorizons.com/2001/20010827/vikings.shtml Te rog nu te mai abate de la subiect.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 11:33
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:05
De la: andu30, la data 2009-07-07 10:45:03De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32 Andule! Las tiina c te depete clar! La capitolul sta eti varz i tu i domnul redactor..care nu este chimist...ci jurnalist! Metoda de datare cu C14, nu a fost contestat de nimeni, nici mcar de biserici i acoliii lor, care acum nu fac dect s dea din col n col i s ncerce a "drege busuiocul". i eu pot s scriu zeci de articole pe care s le postez pe internet, dar nimeni nu garanteaz veridicitatea articolului. Da, dac veneai s spui c un grup de cercettori tiinifici spun c datarea cu C14 nu este veridic....atunci nu mai aveam nimic de comentat...dar s dai crezare unui jurnalist....mi se pare de-a dreptul infantil.
Cnd toat lumea gndete la fel nseamn c nimeni nu gndete.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:11
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 11:33:56 Pe mine altceva m intrig! Orict ncerc, nu pot s accept pretenia unora de a "nelege" faptul c Geneza a fost scris ca o metafor...cu figuri de stil...i nelesuri ascunse.La nivelul de nelegere i exprimare a celor de acum 5000 de ani...mi-e foarte greu s le atribui calitile literare pe care are pretenia Adi...c le aveau...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:32
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32De la: adipopa, la data 2009-07-06 23:32:24este una constructia acestor zigurate si alta constructia in sine a acestui zigurat biblic. daca presupunem ca din cele 30 de zigurate la care faci referire, unul ar putea fi acest zigurat biblic, este ca si cum te-ai agata de ultima caramida in fata argumentelor credibile. pe noi ceilalti, pe mine, ne intereseaza doar acest zigurat si eventualele lui ruine in locul indicat de Biblie. vorbim de Babilon, nu de alta locatie. Am precizat cte zigurate au fost excavate i/sau sunt cunoscute n prezent nu pentru a susine c unul dintre acestea ar putea fi ziguratul biblic, ci pentru a demonstra c argumentul tu (conform cruia un singur zigurat ar fi supravieuit timpului) este fals. Alte zeci (i poate sute) de zigurate (unele menionate n lista neobabilonian din care am mai citat pe forum) sunt fie total distruse i inaccesibile, fie doar necunoscute momentan i neexcavate. Printre aceste zigurate distruse sau neexcavate se numr probabil i ziguratul biblic. De asemenea, am menionat ziguratele sud-mesopotamiene pentru a descrie contextul istoric i social n care trebuie interpretat ziguratul biblic. Astfel, naraiunea biblic nu este o aberaie sau anomalie n contextul orientului antic de la mijlocul-spre-sfritul mileniului III . H., ci o relatare (da, teologic-ncrcat-de-semnificaie, dar) perfect posibil din punct de vedere istoric. n privina locaiei ziguratului biblic, am spus (i repet) c, n sursa literar/istoric pe care o examinm (Genesa 11), cuvntul Babel poate desemna efectiv locul unde s-a construit ziguratul/turnul sau poate avea o funcie simbol (ambele posibiliti interpretative sunt deschise). Dac Babel este locaia exact a ziguratului biblic, orice ncercare de a gsi rmiele acestuia este imposibil datorit albiei Eufratului care a ters complet zona joas a fostei aezri (anterior anilor 2500-2400 . H.). Dac Babel este ns o locaie simbol (ceea ce e foarte posibil n contextul general al scripturii, dat fiind valoarea-simbol a Babelului/Babilonului), evenimentul istoric descris n Genesa ar fi putut avea loc oriunde n sudul Mesopotamiei; adic, ziguratul biblic nu face neaparat parte dintr-un complex de contrucii religioase i administrative precis identificate (i indentificabile). Tu susii (i insiti vd) c absena dovezilor este dovada absenei ceea ce e absurd. Niciun istoric nu accept i nu opereaz cu aceast premis pentru c ar invalida cca. 80% din toat cunoaterea istoric autentic. Istoria se face altfel, pe evaluarea credibilitii sursei, coerena intern, coroborare cu alte date, etc. i-am spus ceva mai devreme: nu negm existena lui Alexandru Macedon doar pentru c nu tim unde este mormntul lui sau c nu putem face teste ADN pe osemintele lui; nu negm existena lui Bucefal doar pentru c o parte din mrturiile disponibile au un caracter legendar. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:37
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32te mai intreb odata: ce perioada s-a scurs intre presupusul eveniment biblic si potop? Irelevant motiv pentru care evit s discut acum ntrebrile la derut despre potop. Te ndeprtezi de la subiect, ncercnd s complici o discuie simpl: probabilitatea istoric ridicat ca ziguratul biblic s fi existat i ca evenimentele din Genesa s fi avut loc n sudul Mesopotamiei n mileniul III . H. Dac totui te intereseaz aceast ntrebare (lucru pe care nu mi l-ai demonstrat nc), te invit s citeti cel puin un capitol dintr-o carte de istorie oriental antic (bibliografie obligatorie la cursuri medii de istorie) disponibil ns i pe Internet. Capitolul pe care i-l recomand se intituleaz The period of early high civilisation (3200-2800 BC), iar cartea The early history of the Ancient Near East (9000-2000 BC), de Hans J. Nissen, n traducerea lui Elizabeth Lutzeier i Kenneth J. Northcott (The University of Chicago Press, 1988). Pentru a discuta ceva mai informat cu mine acest subiect (dac bineneles te mai in puterile) ar fi benefic s citeti i s aprofundezi i capitolele 3, 5 i 6 din acelai volum. Cum spuneam, cartea poate fi previzualizat i pe Internet, adresa fiind urmtoarea: books.google.ro/books?id=AbdsHP7YNw0C&dq=Nissen+The+Early+Histor... Pentru a te asigura c rspunde printre altele i ntrebrii tale, citez un paragraf de la pagina 67: The results of studies of the ancient climate and of the changes in the amount of water in the Mesopotamian river system and in the Gulf . . . now present us with a clearer picture of the developments in southern Babylonia. The climatic changes documented for the middle of the fourth millennium seem, within a space of two to three hundred years, to have stemmed the floods that regularly covered large tracts of land and to have drained such large areas that in a relatively short period of time large parts of Babylonia, particularly throughout the south, became attractive for new permanent settlements. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:40
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32tot in sustinerea suspiciunii mele te mai intreb: ce tehnologie folosim azi in estimirea vechimii unor contructii antice? este aceiasi cu care reusim sa estimam cam tot ce nu-i place si este in contradictie cu ideile si credinta Bisericii? Deja aproximezi ridicolul. Ignorana ta privind metodele de datare ntr-un sit arheologic nu este o virtute! Documenteaz-te, citete. Suspiciunea este ieftin...i sor cu prostia. [Sper c nu vei considera iraional s vorbesc aa...]
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 12:41
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32dar ceea ce este si mai de contestat, este urmarea presupusului eveniment: multitudinea de dialecte formate si de rase. este greu de crezut ca din perioada presupusului potop si pana azi ar fi posibila formarea atator dialecte si, mai ales, a atator rase. Dac ai fi citit atent apologia mea n favoarea istoricitii ziguratului biblic ai fi vzut c nu susin (i c nici textul Genesei nu ne oblig s credem) c Turnul Babel este momentul zero al formrii tuturor limbilor i/sau al dialectelor vorbite pe planet. Precum potopul, evenimentul n sine al construirii ziguratului i fenomenul etno-lingvistic acompaniator au avut un caracter zonal/regional, limitat la lumea sud-mesopotamian de la mijlocul-spre-sfritul mileniului III . H.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 13:31
De la: Dorulet, la data 2009-07-07 12:05:03 Asta am si facut. Eu am citat din Anthropological Joumal of Canada. Ti se pare ca am citat din Libertatea? Special am pus si referinta ca sa se vada asta. Este o publicatie recunoscuta care apare de doua ori pe an: Anthropologica is the official publication of the Canadian Anthropology Society (CASCA). It is published by Wilfrid Laurier University Press www.anthropologica.ca/index.htm Iata referinta de mai sus: ("Radiocarbon, Ages in Error", in Anthropological Joumal of Canada, vol. 19, nr. 3, 1981, pp. 9; 29).] Ce am spus despre metoda C14 este arhicunoscut. Poti verifica cu un minim efort din mai multe surse diferite avantajele si dezavantajele acestei metode. Te rog frumos daca ma combati sa o faci documentat. Mai poti citi si aici: The carbon-14 method was developed by the American physicist Willard F. Libby about 1946. It has proved to be a versatile technique of dating fossils and archaeological specimens from 500 to 50,000 years old. www.britannica.com/EBchecked/topic/94839/carbon-14-dating Deci sa nu mai aud de milioane de ani masurati cu carbon 14.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 13:35
De la: adipopa, la data 2009-07-07 12:41:53 Adi de ce crezi ca potopul a fost ceva regional? Pe ce baza sustii afirmatia aceasta?
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 14:23
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 11:33:56 Maresal, Aducerea din nefiinta la fiinta a materiei tine de natura divina si nu este nici in scopul Bibliei si nici in interesul nostru sa cunoastem acum lucrul acesta.. Scopul cartii Facerii nu este de a da o explicatie amanuntita pentru un om de stiinta din anul 2009 asupra naturii procesului de creatie a pamantului. Asa cum spunea si Adi ateii nu existau pana acum putin timp asa ca nu se punea problema ca un om sa nu creada ca la originea pamantului sta o fiinta divina, ci mai degraba scopul era si ar trebui sa fie pentru un om sa ajunga la cunostinta corecta a acelei Fiinte Divine. Cartea Facerii in primele doua capitole este o descriere a creatiei care are un scop simplu dar esential: de a arata natura initiala in care armonia era totala intre creatie, stapanul creatiei (omul) si creator (Dumnezeu). De asemenea este mai important sa vedem inceputul dezordinii lucrurilor pentru a intelege starea noastra actuala, ceea ce este cu adevarat in interesul nostru spiritual. Nu poti cere de la o carte (oricare ar fi ea) sa-ti dea niste raspunsuri pe care tu le ceri (din diferite motive) si care nu sunt in scopul pentru care a fost scrisa acea carte. Scopul pentru care a fost scrisa este mantuirea omului si readucerea lui in comuniune cu Dumnezeu. Biblia te ajuta sa-l intelegi pe Dumnezeu si sa intelegi natura relatiei care trebuie sa fie intre Dumnezeu si om. De asemenea sunt accentuate "eforturile" pe care Dumnezeu le face pentru a-l readuce pe omul cazut la stadiul de om indumnezeit. Inainte de potop lucrurile stateau altfel pe pamant si asta este iarasi foarte limpede. Potopul nu a fost doar o "ploaie" pentru omorarea pacatosilor ci un nou inceput pentru omenire noua din mai multe puncte de vedere. Intervalul dintre Facerea lumii si potop, precum si nivelul civilizatiei umanitatii din acea perioada este un alt aspect care personal eu nu cred ca poate fi lesne inteles (mai ales in sens fizic) doar folosind cele cateva versete care prezinta Facerea lumii.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 14:53
De la: andu30, la data 2009-07-07 13:31:26De la: Dorulet, la data 2009-07-07 12:05:03 Iar ai dat-o prin blrii! D-mi numele profesorilor...care au afirmat asta. Cercettorii...nu un jurnalist! Chiar i redactor...nu are nici o valoare ceea ce spune el, dac nu este susinut i demonstrat de cei care se ocup direct cu datarea...adic cercettori... Ce ai dat tu este altceva. Nu scrie nicieri ceea ce susii tu!!!! Chiar am verificat!
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 15:03
De la: andu30, la data 2009-07-07 14:23:22De la: maressalul_, la data 2009-07-07 11:33:56
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 15:30
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 15:03:29 De acord ca nu avem toate raspunsurile. Absolut de acord. Ti-am spus doar ca nu era in scopul Bibliei sa ne lamureasca aceste lucruri atata tot. Si iti repet natura lucrurilor de atunci (inainte de caderea omului) era total diferita de natura pe care o cunosti tu azi. Oamenii nu stiau ce e durerea, nu mureau, la fel si plantele nu aveau aceiasi "parametri" de functionare ca sa zic asa. Nu vreau sa "presupun" cum erau lucrurile atunci doar iti atrag atentia ca nu erau ca acum. Asta iti poate schimba total regulile judecatii. Trebuie sa intelegi ca ne este precizat foarte clar ca acea natura era mult diferita de cea de acum. De aceea repeta naratorul mereu obsesiv "i a vzut Dumnezeu c este bine. " Nu e vorba doar de metafora aici. Chiar au fost lucrurile bune atunci. Este gresit sa judeci natura din acea stare cu ochii de acum, la fel de gresit este sa incep eu sa fac presupuneri despre acea lume.. Atata tot. Ce fel ar arata o lume in care nimic (plante, oameni, animale) nu moare? Habar nu am... Iti dai seama ca si oamenii erau altfel. Adam si urmasii lui pana la un anumit moment au trait cu sutele de ani... Iti dai seama ca se supuneau altor legi ale firii diferite la ei fata de noi.. Noi chiar daca am manca cea mai naturala mancare si am avea cea mai ordonata viata nu am putea trai atat. Un lucru e foarte clar: lucrurile mergeau altfel atunci. Toata perioada dintre facerea lumii si caderea omului, apoi intre cadere si potop sunt un mare mister dpdv istoric si stiintific. Dar din punct de vedere spiritual stim ce s-a intamplat si de ce. Asta este in scopul acestei carti. Naratorul nu avea interesul sa ne spuna lucrurile rele care s-au intamplat atunci si pentru care Dumnezeu a hotarat o asemenea pedeapsa.
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 15:42
De la: Dorulet, la data 2009-07-07 14:53:55 Scuza-ma. Ignoranta ta devine enervanta. Iti citez dintr-o publicatie stiintifica si insisti ca eu citez din Cancan. Intr-o asemenea publicatie nu poti publica pana o comisie nu iti valideaza articolul. E o regula elementara si cine a publicat un articol intr-o publicatie serioasa stie asta. Cine lucreaza si scrie la astfel de publicatii nu sunt jurnalisti de doi bani sunt oameni de stiinta. Uite textul in engleza: Robert Lee summed up the reasons behind the controversy over the Carbon dating method in his article "Radiocarbon, Ages in Error," published in the Anthropological Journal of Canada: "The troubles of the radiocarbon dating method are undeniably deep and serious. Despite 35 years of technical refinement and better understanding, the underlying assumptions have been strongly challenged, and warnings are out that radiocarbon may soon find itself in a crisis situation. Continuing use of the method depends on a 'fix-it-as-we-go' approach, allowing for contamination here, fractionation here, and calibration whenever possible. It should be no surprise, then, that fully half of the dates are rejected. The wonder is, surely, that the remaining half come to be accepted. No matter how 'useful' it is, though, the radiocarbon method is still not capable of yielding accurate and reliable results. There are gross discrepancies, the chronology is uneven and relative, and the accepted dates are actually selected dates" (Robert E. Lee, "Radiocarbon, Ages in Error," Anthropological Journal of Canada, Vol. 19, No.3, 1981, pp. 9, 29). Mai jos ai exemple de erori ale metodei carbon 14 cu referintele de rigoare: Examples of where C-14 dating has been shown to be erroneous:- (i) A living water snail taken from an artesian spring in Nevada was given as assessed age of 27,000 years. Science, Vol. 224, April 6, 1984 p:58-61 (ii) Shell from living clams was 'dated' thousands of years old. Science, Vol. 141, August 16, 1963 p:634 (iii) Dried seal carcasses less than 30 years old were 'dated' as 4,600 years old. Antarctic Journal of the United States, Vol. 6, October, 1971 p:210+ (iv) A freshly killed seal was assessed at 1,300 old. Antarctic Journal of the United States, Vol. 6, October, 1971 p:210+ (v) A 15,000 year difference appeared in the assessment of samples from a single sample block of peat. [New Zealand Journal of Geology and Geophysics, Vol. 21, No. 4, 1978 p:463-466] Eu zic sa le citesti cu atentie inainte sa ma contrazici. Te rog sa ai respect pentru interlocutor. Iti dau referinte serioase inclusiv cu pagina din care este luat articolul. Daca stii ce este credibilitatea unor asemenea publicatii nu ma mai pui sa caut CV-uri de profesori pe net. Un simplu search pe google iti arata avantajele si limitarile acestei metode.
|
|
|
|