back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:51

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:54

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:50:02
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:43:50poate conține și teorie și practicã religioasã (de ex. creștinismul ) sau doar teorie (de ex. new age sau ateismul ) .
la mine teoria e fundamentalã....practica poate lipsi...

O definiþie atât de fluidã nu te ajutã, Ioana. Cã teoria/dogma uneori se desparte de tehnicã/rit alteori se alãturã este un joc-de-noroc pe semanticã.

adi....funcționeazã de minune....așa putem încadra în domeniul *religii*orice (chiar și masoneria )
definiția stã în picioare și se aplicã....

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:56

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:45:14
De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53 ...
este evident faptul ca, la un moment dat, s-a produs o ruptura in cadrul marii rase umane, care s-a repercutat si asupra mitologiei fragmentelor rezultate. insa natura cauzei acestui cataclism de ordin social pentru mine ramine un mister. pe de alta parte, Turnul Babel poate avea o valoare metaforica, sa te citez, insa odata ce extindem mentalitatea abordata de divinitate in aceste circumstante, gravitatea ei devine mult mai mare: el este o incercare esuata, sabotata, a omului de a ajunge la rangul Creatorului sau.
de ce oare s-a temut Dumnezeu? de ce nu putea sa previna sa se ajunga aici?

Dorinel, reciteºte însemnãtatea religioasã ºi cosmologicã a ziguratelor orientale în postarea mea iniþialã. Pot detalia; aºa erau percepute ºi de aceea erau construite ziguratele, pentru ca zeii sã locuiascã ºi sã se facã accesibili omului de acolo. Cunoaºterea sau construcþia divinului sunt esenþa înãlþãrii unui zigurat. În Genesa 11, Dumnezeu intervine într-un astfel de moment de rãscruce socialã în Sumer ºi opreºte/suspendã temporar urbanizarea, pentru cã urbanizarea adusese cu sine o construcþie teologicã falsã. Dupã, el reia proiectul revelaþional prin Avraam ºi familia sa din Ur.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:58

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:54:09adi....funcționeazã de minune....așa putem încadra în domeniul *religii*orice (chiar și masoneria )

Mda. Eºti singurã. Nimeni nu te susþine. Deci, poþi scrie o tezã doctoralã. Serios: gãseºte susþinere în antropologia religiei.

Bine, sã explic. Dihotomia teorie-tehnicã este refutabilã. Partea cealaltã, în care definiþia ta înghite tot, de la Masonerie la New Age, este neutilizabilã (cel puþin pânã nu pui carne pe oase ºi dai conþinut "felului" sau "modului").

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:07

De la: Dorulet, la data 2009-07-04 00:58:31Nici eu nu cred nici o clipã cã Adam ºi Eva, cei despre care se scrie în Biblie au fost primii oameni pe Pãmânt!!! Eu am spus cã au fost primii EVREI...

Dora, cred cã Dorinel s-a aruncat singur din turn, aºa cã mã întorc la tine...ºi apoi mã retrag.

În antropogonia biblicã, Adam ºi Eva nu sunt primii evrei (oricât ai întinde de identitatea naþionalã). În text, omul primordial nu are nici religie, nici etnie; ambele vin pe parcurs. Dar este adevãrat cã cele mai vechi dovezi ale existenþei fiinþelor anatomic asemãnãtoare oamenilor moderni se gãsesc în Africa ºi dateazã de acum aproximativ 110-125,000 ani.

Sunt multe întrebãri exegetice ºi ºtiinþifice fãrã rãspuns deocamdatã în ce priveºte istoricitatea lui Adam ºi Eva în Orientul antic (în special asocierea fiillor acestora cu revoluþia neoliticã agrarã, pastoralã, folosirea cãrãmizilor, prelucrarea metalelor, instrumentele muzicale, etc.). Însã cercetarea mitocondrialã ADN a tuturor dovezilor privind prezenþa umanã susþine descendenþa întregii rase umane dintr-un numãr extrem de mic de specimene primare (cel mai probabil de origine africanã, pentru cã cele orientale cunoscute sunt doar de acum aproximativ 92,000 ani).

Nu ºtiu cum se împacã toate aceste lucruri, dar ºtiu cã Biblia nu trebuie sã forþeze datele paleoanthropologice ºi cã, în zona aceasta, teologii, antropologii, paleontologii (creºtini) mai au de lucrat...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:11

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:56:26Dorinel, reciteºte însemnãtatea religioasã ºi cosmologicã a ziguratelor orientale în postarea mea iniþialã. Pot detalia; aºa erau percepute ºi de aceea erau construite ziguratele, pentru ca zeii sã locuiascã ºi sã se facã accesibili omului de acolo. Cunoaºterea sau construcþia divinului sunt esenþa înãlþãrii unui zigurat. În Genesa 11, Dumnezeu intervine într-un astfel de moment de rãscruce socialã în Sumer ºi opreºte/suspendã temporar urbanizarea, pentru cã urbanizarea adusese cu sine o construcþie teologicã falsã. Dupã, el reia proiectul revelaþional prin Avraam ºi familia sa din Ur.
bun Adi, citesc si tot citesc! de exemplu, acum eram pe:

http://www.revista-ta.ro/reviste/03/pagina_24.php

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:14

De la: adipopa, la data 2009-07-05 00:07:18Dora, cred cã Dorinel s-a aruncat singur din turn, aºa cã mã întorc la tine...ºi apoi mã retrag.
ca sa ma arunc de pe acest turn ar trebui sa si existe.

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:17

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:58:14
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:54:09adi....funcționeazã de minune....așa putem încadra în domeniul *religii*orice (chiar și masoneria )

Mda. Eºti singurã. Nimeni nu te susþine. Deci, poþi scrie o tezã doctoralã. Serios: gãseºte susþinere în antropologia religiei.

Bine, sã explic. Dihotomia teorie-tehnicã este refutabilã. Partea cealaltã, în care definiþia ta înghite tot, de la Masonerie la New Age, este neutilizabilã (cel puþin pânã nu pui carne pe oase ºi dai conþinut "felului" sau "modului").

adi...domeniul meu este istoria...
dacã emit pãreri în alte domenii este pentru cã țin cont de interdisciplinaritate...istoria se leagã de religie (cel puțin evul mediu ... în mod clar)
tu îmi ceri acum sã dau conținut ideii mele , însã pentru asta ar trebui sã aprofundez mult cercetarea...sã vãd ce înseamnã acest *fel * la fiecare religie în parte...e prea mult pentru o singurã searã
dihotomia teorie-practicã nu poate fii combãtutã așa ușor...în orice domeniu existã...
oricum...mai vorbim pe tema asta...
momentan pãstrez prosopul...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:32

De la: amiralul, la data 2009-07-05 00:11:24bun Adi, citesc si tot citesc! de exemplu, acum eram pe:
www.revista-ta.ro/reviste/03/pagina_25.php

Eºti pe drumul cel bun. Autorul însã e mai "credincios" decât mine, dar foloseºte aceleaºi date (inclusiv epopee sumerianã). Eu nu sunt sigur dacã Babel este doar un simbol...sau este autentic locul unde a avut loc evenimentul. Problema e cã apele Eufratului au ºters complet istoria Babelului/Babilonului dinaintea anilor 2300 î. H. (dacã a avut vreuna). Posibil sã fi avut, dar nu ºtim (existã precedent pentru zone orientale de tip oazã, ocupate, chiar dacã de jur-împrejur nu era nici þipenie de om). De asemenea, explicaþia pe care þi-am dat-o, spre deosebire de cea pur apologeticã a articolului, este legatã de fenomene sociale ºi schimbãri de paradigmã care au loc în Orientul antic la sfârºitul mileniului III î. H. În fine, eu nu sunt aºa de "credincios" nici în privinþa rãspândirii tuturor limbilor pãmântului în urma acestui eveniment: istoric, paleolingvistic ºi paleoantropologic ideea nu poate fi susþinutã. (ªi nu cred cã textul biblic ne cere acest lucru).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:36

De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 00:17:19adi...domeniul meu este istoria...
dacã emit pãreri în alte domenii este pentru cã țin cont de interdisciplinaritate...istoria se leagã de religie (cel puțin evul mediu ... în mod clar)
tu îmi ceri acum sã dau conținut ideii mele , însã pentru asta ar trebui sã aprofundez mult cercetarea...sã vãd ce înseamnã acest *fel * la fiecare religie în parte...e prea mult pentru o singurã searã
dihotomia teorie-practicã nu poate fii combãtutã așa ușor...în orice domeniu existã...

Bine, Ioana. Þine-l. Dar promite-mi cã îl vei reciti pe van Geneep. Probabil e disponibil ºi pe Internet. Cautã Rituri de trecere. E super ºi din alte puncte de vedere...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:42

De la: adipopa, la data 2009-07-05 00:36:02
De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 00:17:19adi...domeniul meu este istoria...

Bine, Ioana. Þine-l. Dar promite-mi cã îl vei reciti pe van Geneep. Probabil e disponibil ºi pe Internet. Cautã Rituri de trecere. E super ºi din alte puncte de vedere...

adi..crede-mã cã l-am citit...
dacã vrei o dovadã îți povestesc pe scurt ce-mi amintesc eu cã spunea despre familiile care au gemeni
am fost obligatã sã-l citesc..pentru seminarul de la preistorie...
în plus..am vorbit despre el și la litere ...la cursul de folclor...
trebuie doar sã mã mai uit peste niște aspecte...

numai bine!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:47

De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 00:42:17adi..crede-mã cã l-am citit...dacã vrei o dovadã...

Ioana, nu mã îndoiesc cã ai citit cartea, dar memoria ne joacã feste. Eu verific chiar ºi atunci când ºtiu. Pasajul relevant din van Gennep e undeva la sfârºitul introducerii...

Dorinel, am obosit aºteptând. Dupã ce termini cu cercetarea/documentarea, posteazã-þi rãspunsul aici ºi voi reveni la subiect (probabil ºi Andu).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:54

De la: adipopa, la data 2009-07-05 00:47:19
De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 00:42:17adi..crede-mã cã l-am citit...dacã vrei o dovadã...

Ioana, nu mã îndoiesc cã ai citit cartea, dar memoria ne joacã feste. Eu verific chiar ºi atunci când ºtiu. Pasajul relevant din van Gennep e undeva la sfârºitul introducerii...

Dorinel, am obosit aºteptând. Dupã ce termini cu cercetarea/documentarea, posteazã-þi rãspunsul aici ºi voi reveni la subiect (probabil ºi Andu).

noapte bunã...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 00:57

De la: adipopa, la data 2009-07-05 00:47:19Dorinel, am obosit aºteptând. Dupã ce termini cu cercetarea/documentarea, posteazã-þi rãspunsul aici ºi voi reveni la subiect (probabil ºi Andu).
ok ! noapte buna !
mai lucrez si la constructia unui blog personal.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 07:43

De la: amiralul, la data 2009-07-05 00:14:15
De la: adipopa, la data 2009-07-05 00:07:18Dora, cred cã Dorinel s-a aruncat singur din turn, aºa cã mã întorc la tine...ºi apoi mã retrag.
ca sa ma arunc de pe acest turn ar trebui sa si existe.

---"
George Smith, acela caruia i se datoreaza talmacirea variantei sumeriene despre potop, a tradus in felul urmator unul dintre fragmentele de text descoperite in urma sapaturilor arheologice efectuate la ruinele Babilonului. „Construirea acestui templu i-a maniat pe zei. Intr-o noapte, ei au daramat tot ce fusese construit, i-au imprastiat pe oameni si le-au facut un grai ciudat. Apoi, procesul s-a oprit.”
Acesta nu este singurul text. Anumite referinte, privind existenta unei singure limbi, pot fi gasite si intr-un poem epic sumerian, intitulat „Emerkar si stapanul Arratei”. Intr-una dintre incantatiile lui, Emerkar spune:
„Demult, intregul univers, toti oamenii ii vorbeau lui Enlili in
aceasi limba. Atunci Enki, zeul abundentei, ale carui porunci sunt demne de incredere, Zeul intelepciunii, cel care intelege pamantul, Stapanul zeilor, Inzestrat cu intelepciune, domn al lui Eridu, A schimbat graiul gurilor lor, (a adus) cearta in el, In graiul omului care (pana atunci) fusese unul”. Un astfel de mit nu poate fi perceput decat ca o dovada a existentei unei situatii pe care populatiile locale contemporane nu si-o puteau explica intr-un alt mod.
---"

Interesante texte scriau pe acele ziduri nu-i asa?
Construirea blogului personal sper ca nu te va impiedica sa fi sincer si sa-ti recunosti aceasta greseala (ca exista 0 dovezi despre existenta turnului si a faptelor biblice) si totodata sa recunosti ca textul din Biblie (cel putin cel despre turnul Babel) este sustinut si de marturii arheologice.

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 13:24

De la: amiralul, la data 2009-07-05 00:57:13mai lucrez si la constructia unui blog personal...

Dorinel, sã revenim ceva mai ordonat la istoricitatea Turnului Babel. Cât de probabil din punct de vedere istoric ar fi acest eveniment?

Urmãreºte câteva repere istorice în naraþiunea biblicã: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcþiilor din cãrãmidã arsã ºi smoalã este cunoscutã în Mesopotamia (dar nu în Palestina) spre sfârºitul mileniului IV î. H.; (3) motivaþia construirii turnului/ziguratului biblic este compatibilã cu tendinþa de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporarã (jumãtate de mileniu) a acestui proces de urbanizare, plus formarea unor limbi semitice noi, corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) existã o tradiþie literarã coroborativã privind leitmotif-ul unitãþii iniþiale a limbii ºi al împãrþirii ulterioare a sumerienilor pe criterii etno-lingvistice (vezi epopeea Enmerkar ºi Domnul Arattei); (6) intervenþia divinã punitivã este motivatã de schimbarea de paradigmã teologicã reflectatã în construcþia ziguratelor în perioada de început a urbanizãrii.

Pentru a contesta istoricitatea ziguratului biblic, trebuie sã demonstrezi cã toate ºi fiecare din aceste ºase repere privind compatibilitatea dintre naraþiunea biblicã ºi istoria cunoscutã a sudului Mesopotamiei de la mijlocul-spre-sfârºitul mileniului III î. H. sunt refutabile. Deºi toate sunt la fel de importante, aº sublinia încã o datã reperul (2). Naratorul stã cu picioarele într-o culturã ºi un veac strãin de tehnologia arderii cãrãmizilor ºi folosirii smoalei ca liant. Cum de ºtie (dacã nu preluând o tradiþie autenticã) de aceastã tehnologie practicatã pe scarã largã într-o altã culturã ºi un alt veac departe de el? Sigur cã naraþiunea biblicã încadreazã acest episod pe o axã teologicã yahwistã, transformând tradiþiile sumeriene dupã aceleaºi strategii deja evidente în construcþiile literare cosmogonice ºi deluviene (Genesa 1-9). Dar acest fapt în sine (i.e., încãrcarea cu semnificaþie teologicã a unui eveniment istoric autentic sau simbol) nu submineazã istoricitatea relatãrii. Aºa se scria istorie ºi aºa se relata un adevãr în vremea ºi în cultura respectivã.

PS Te aºtept deci la o discuþie informatã asupra celor ºase repere de mai sus.
PPS Un blog personal nu e o idee rea, numai sã te þii de el. Ar fi însã o dovadã de neînþelepciune ºi necinste dacã pe acest blog vei re-posta ideile absurde istoric, literar ºi filosofic pe care le-am combãtut punct cu punct aici sau pe Ortodoxie. Dar, mã rog, eºti liber sã o faci...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 16:35

De la: adipopa, la data 2009-07-05 13:24:00PS Te aºtept deci la o discuþie informatã asupra celor ºase repere de mai sus.
studiind istoria orientului antic am ajuns la concluzia, in contextul discutiilor noastre, ca Turnul Babel poate avea o valoare metaforica.
zigguratele erau temple uriaºe construite pentru venerarea zeilor, aspect mentionat si de tine. erau construite înalte, pentru a ramane uscate în timpul inundaþiilor si nu pentru a se ajunge la ,,cer''. interesant este ca au fost construite mai multe asemenea constructii si niciuna nu l-a maniat pe Dumnezeu pana la acest turn. era nevoie de munca multor oameni pentru a construi un ziggurat, de aici si intrebarea mea cu numarul de oamenii din acea perioada. trebuia sapat lutul, fabricate caramizile iar aceste caramizi trebuiau transportate si îmbinate. tot interesant este ca numai zigguratul din Ur a ramas în picioare, deoarece constructorii din epocile mai târzii au învatat ca arderea caramizilor le va face mai rezistente. de aici deduc ca turnul Babel, daca a fost construit, la constructia lui nu s-a folosit aceasta ,, tehnologie'' a caramizilor arse.
repet, pot accepta simbolismul evenimentului descris in Biblie si nu constructia in sine a templului. sunt multe dovezi in sensul contruirii acestor temple, si mestesugul ridicarii lor. nu pot contesta sapaturile arheologice si dovezile gasite despre civilizatia babiloniana.
tot curios ar fi ca oamenii acelei perioade au construit o cetate, se spune si un turn in interiorul cetatii, numitã Babilon, deci nu doar un turn, si ca in ruinele cetatii Babilonului pastrate si azi, nu s-au gasit eventuale urme care sa ateste constructia turnului mentionat in Biblie.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Babylon_Ruins_Marine...">
despre dovezi care sa ateste formarea unor limbi semitice noi, care sa corespunda istoriei sudului Mesopotamiei ... prima limba scrisa a fost limba sumeriana, dupa care limba dominanta akkadiana, apoi, limba aramaicã, deja vorbita în unele parti ale Mesopotamiei, a devenit limba oficiala a Imperiului Persan format.
ce sa zic, inainte de perioada Babiloniana, nu exista nici o dovada, cel putin eu nu cunosc, in sprijinul ideii ca ar fi fost doar o singura limba sau mai multe. am sa sap si mai adanc, cine stie ... curios este ca doar istoria acestor asezari ne este cunoscuta si nu si a altor asezari umane mai indepartate in sprijinul ideii ca era doar o singura limba folosita de oameni atunci.
sa revenim la Babilon. primii purtatori de cultura si civilizatie din acest spatiu au fost sumerienii, dupa care au urmat akkadienii,o ramura a tri-burilor semitice. dupa caderea Imperiului Sumerian,in jurul anului 2000 i.Hr.,civilizatia si cultura mesopotamiana s-a concentrat in Babilon. Babilonul a cunoscut o prima ascensiune sub dinastia amorita(1894 -1595 i.Hr.), timp in care a devenit o gigantica metropola. regele Hammurapi in decursul unei domnii de 43 de ani a creat statul cel mai puternic din Orientul Mijlociu, statul Babilonia. epoca sa, in care sunt create celebrele eposuri (poemul creatiunii, epopeea lui Ghilgames),este considerate perioada de aur a civilizatiei babiloniene. dupa moartea lui Hammurapi, Babilonul va cunoaste apogeul in vremea domniei lui Nabucodonosor al II-lea. acesta l-a facut sa treaca in legenda,deschizand pagina cea mai stralucita din istoria de 2000 de ani a Babilonului. a construit ziguratul Entemenaki, prezumtivul model al Turnului Babel.
deci vorbim de perioada de dupa 1894 i.Hr. sa incercam sa ne gandim si la alte civilizatii contemporane. am sa aduc in discutie civilizatia egiptului antic, de exemplu, domnia faraonului Mentuhotep al II-lea, cand spre anul 2050 întreg Egiptul de Sus ºi de Jos este unificat. sa ne intrebam ce limba vorbeau egiptenii ?
limba egipteana veche constituie o ramura independenta a limbilor Afro-Asiatice. documentari scrise ale limbii egiptene dateaza din secolul XXXII î.Hr. limba Egipteana este impartita in sase diviziuni cronologice, cea mai veche fiind egipteana arhaica (inainte de 3000 î.Hr.). deci ? sa aduc in discutie si constructia piramidelor si vechimea lor?

mihai5_2

291 mesaje
Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 20:37

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28 ...
mi se aprinse un beculeț...adi..hai sã-i lãsãm pe gennep , taylor și alții și sã acceptãm aici pe forum cã religia este modul cum omul se raporteazã la divinitate...e perfect!!
așa am putea demonstra și cã new age e o religie .....ba chiar și ateismul
....
întâi spune-mi ce pãrere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Pãi,... este o inovaþie. Dar cã dacã acceptãm premisa ta, pe de o parte va trebui sã-þi dau dreptate, iar pe de altã parte ne-am îndepãrta de subiect. Modul în care omul se raporteazã în general la divinitate este unul din domeniile antropologiei nu al religiei. Religia se referã la modul în care credincioºii (deci nu toþi oamenii) se raporteazã la divinitate.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 21:42

De la: mihai5_2, la data 2009-07-05 20:37:24
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28 ...
mi se aprinse un beculeț...adi..hai sã-i lãsãm pe gennep , taylor și alții și sã acceptãm aici pe forum cã religia este modul cum omul se raporteazã la divinitate...e perfect!!
așa am putea demonstra și cã new age e o religie .....ba chiar și ateismul
....
întâi spune-mi ce pãrere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Pãi,... este o inovaþie. Dar cã dacã acceptãm premisa ta, pe de o parte va trebui sã-þi dau dreptate, iar pe de altã parte ne-am îndepãrta de subiect. Modul în care omul se raporteazã în general la divinitate este unul din domeniile antropologiei nu al religiei. Religia se referã la modul în care credincioºii (deci nu toþi oamenii) se raporteazã la divinitate.

motivul pentru care eu susțin cã defniția mea îi include și pe atei este acela cã raportul om-divinitate existã și în ateism...
cum se raporteazã un ateu la dumnezeu?...simplu..negându-i existența...
un raport de negare e totuși un raport....

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:06

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 19:07:15
De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:53:20...inseamna ca tu negi perfectiunea creatiei primordiale de pana la ispita !...

mytcor..sunt douã aspecte de luat în considerare aici...
1) numai dumnezeu este perfect. omul este o creație a sa. nu este și nu a fost perfect niciodatã.
2) dacã vorbesc de ordinea naturalã și legile date de divinitate nu spun cã ele nu erau perfecte. nu asta mã intereseazã acum . acum vreau doar sã arãt faptul cã omul primordial cunoștea aceste legi și înțelegea ordinea din jurul sãu.

Cum poate fi dumnezu perfect cand el a creat :
1. Ingerii ... si unul dintre ei s-a transformat in "cel mai mare dusman"?
2. Omul ...care la "cateva zile" i-a intors spatele ?
3. Pamantul ...care se degradeaza continuu?
4. Soarele... care in la un mment dat "se vastinge'?
5. Universul care este contiinu "absorbit" de gaurile negre?

NICI IN 5000 de ani nu o sa intelegi ce inseamna PERFECT.

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:11

De la: maressalul_, la data 2009-07-05 22:06:59
De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:53:20...inseamna ca tu negi perfectiunea creatiei primordiale de pana la ispita !...

1) numai dumnezeu este perfect. omul este o creație a sa. nu este și nu a fost perfect niciodatã.

2) dacã vorbesc de ordinea naturalã și legile date de divinitate nu spun cã ele nu erau perfecte. nu asta mã intereseazã acum . acum vreau doar sã arãt faptul cã omul primordial cunoștea aceste legi și înțelegea ordinea din jurul sãu.

Perfectiunea sau inceputul ei, se atinge cind nu mai intelegi nimic si intelegi totul. BRUSC. Ti se releva. Dar mai joaca-te ca mai ai pina atunci. Sau te grabesti. Stii cum e cu graba.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:17

De la: andu30, la data 2009-07-04 21:23:17
De la: andu30, la data 2009-07-04 21:20:01
da-ti jos ochelarii de cal si vezi ca in mare parte sunt documentate postarile mele. cat despre cat de documentate sunt cele ale tale ....
despre religia ta pot spune cat se poate de tare ca se bazeaza pe 0 dovezi si pe naivitaea oamenilor.
sa nu aduc in discutie si concept dualist de bine si de rau.
despre turnul Babel si pentru tine aceiasi intrebare: a fost sau nu? daca a fost unde sunt ruinele sale? si daca a fost o constructie asa grandiaosa cum de nu mai avem urme? si, ma rog, de ce era asa infuriat si gelos Dumnezeul tau ca i-a pedepsit pe oamenii creati de el cu ,,incurcandu-le limbile'' si ,,vor fi imprastiati pe fata a tot pamantul" ??!!! eee! de ce a trebuit sa fie pedepsiti chipurile tocmai constructorii turnului din cetatea care apoi a fost numita Babel, cand asemenea turnuri, se spune fara dovezi, se aflau in toate orasele mai importante din tot cuprinsul Mesopotamiei, spre exemplu la Ur, patria lui Avram, cetate mult mai veche ca Babilonul ?

Noi erori:

1) ""daca a fost unde sunt ruinele sale? si daca a fost o constructie asa grandiaosa cum de nu mai avem urme?""
De unde stii ca a fost o constructie grandioasa? (este doar o presupunere de la tine putere fara baza reala) In Facere nu spune nimic de dimensiunile turnului, ci doar ca lucrau la el si vroiau sa-l faca mare, dar a intervenit Dumnezeu. Ruine sunt cu gramada in acea zona daca citeai mesajele anterioare si cartea de la Adi, dar cine poate identifica exact care apartin acelul turn? Turnuri de acelasi gen au mai fost ridicate in acea zona? Poti tu verifica acele ruine sa ne spui?

2) ""de ce era asa infuriat si gelos Dumnezeul tau ca i-a pedepsit pe oamenii creati de el cu ,,incurcandu-le limbile'""
HA! pai normal ca era suparat. Tu de ce crezi ca era suparat? Chiar nu-ti dai seama?
Cat despre masuri? Asta numai Dumnezeu stie de ce a preferat aceasta masura? Ai impresia ca eu stiu ce gandeste Dumnezeu si de ce alege o masura sau alta? E ca si cum m-ai intreba de ce nu citeste amiralul Cartea Facerii ca sa puna intrebari logice si documentate? Eu de unde sa stiu de ce nu citeste amiralul? Dar Dumnezeu ia masuri logice totusi (nu a vrut probabil sa intervina mai dur impotriva oamenilor ci a gasit o masura mai usoara prin care oprea constructia turnului)

,,vor fi imprastiati pe fata a tot pamantul" iar esti in eroare pentru ca iar spui de la tine. Oamenii au spus ca vor face turnul inainte sa se imprastie pe tot pamantul. Ei si-au dorit asta inainte ca Dumnezeu sa le incurce limbile si sa se produca imprastierea.
Uite textul daca pe tine te oboseste cititul:
FACERE 11
3. Apoi au zis unul cãtre altul: "Haidem sã facem cãrãmizi ºi sã le ardem cu foc!" ªi au folosit cãrãmida în loc de piatrã, iar smoala în loc de var.
4. ªi au zis iarãºi: "Haidem sã ne facem un oraº ºi un turn al cãrui vârf sã ajungã la cer ºi sã ne facem faimã înainte de a ne împrãºtia pe faþa a tot pãmântul!"
5. Atunci S-a pogorât Domnul sã vadã cetatea ºi turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.
7. Haidem, dar, sã Ne pogorâm ºi sã amestecãm limbile lor, ca sã nu se mai înþeleagã unul cu altul".
8. ªi i-a împrãºtiat Domnul de acolo în tot pãmântul ºi au încetat de a mai zidi cetatea ºi turnul.
9. De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru cã acolo a amestecat Domnul limbile a tot pãmântul ºi de acolo i-a împrãºtiat Domnul pe toatã faþa pãmântului.

Sa-ti pun si versetele cu copiii lui Adam si Eva sau le citesti singur?

De Sodoma si Gomora cand intrebi? Acolo stiu exact locatia. :) Sau ma vei intreba inteligent de ce a preferat sa-i arda in loc sa-i innece? [/quote]

Andu ..legat de intrebarea 2 ...de ce s-a maniat dumnezeu? Daca se mania, CRED CA, o pedeapsa mai mare era sa -i lase sa costruiasca pana cand baza nu mia suporta greutatea sau curentii de aer puternici de la inaltime "rupeau" turnul. Asta da pedeapsa... ma gandesc cxa dumenezu cunostrea "amanuntele' aste de constructie. De ce sa fii intervenit ? Sa fim seriosi ... este doar o poveste "bolnava" din bilblie. Un suport moral / filosofic / real nu poti gasii. Raspunsul tau il coboara pe dumenezu la gandirea unui copil de gradinita care ia lopatica si strica caselasul de nisip al altui copil..

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:21

De la: andu30, la data 2009-07-04 22:19:32
De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:02:49
mai am o curiozitate a unor practici crestine mai vechi: cum se impaca bunatatea lui Dumnezeu cu jertfele animale? nu ti se pare ca nu exista nici o diferenta intre Dumnezeu si Jupiter(Zeus),Atena, Venus si alte zeitati, crestine sau pagane? eee !

Ai atatea curiozitati...si niciodata nu ai raspunsuri... Am sa reformulez intrebarea ta ca sa vezi cat de "inteleapta" este:

Un cutit taie la fel de bine si paine si balega de cal. Nu ti se pare ca nu exista nici o diferenta intre paine si balega?

Andu ..ia-o pe Ioana de manuta ...si duceti-va in clasa I-a. Poate invatati si voi ADEVARARUL SENS al unor cuvinte ca : "PERFECT", "INFINIT" , "LA FEL DE BINE" !!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:26

Dupã o aºa o finalã de tenis (ºi o pizza pe cinste), parcã mi-e lene sã mã apuc forum...

De la: amiralul, la data 2009-07-05 16:35:20
De la: adipopa, la data 2009-07-05 13:24:00PS Te aºtept deci la o discuþie informatã asupra celor ºase repere de mai sus.
studiind istoria orientului antic am ajuns la concluzia, in contextul discutiilor noastre, ca Turnul Babel poate avea o valoare metaforica.

Indiferent dacã ziguratul biblic a fost unul construit efectiv în Babel sau nu (lucru la fel de dificil de afirmat pe cât e de infirmat), construcþia în sine are o valoare metaforicã adiþionalã. Ziguratul reprezintã omul creat, în ambiþia lui prosteascã, evidenþiatã mai ales în salturile tehnologice remarcabile ale omenirii, de a domestici divinul, de a-l coborâ în derizoriu, de a-l reconstrui dupã chipul ºi asemãnarea sa. Dar valoarea metaforicã a acestei construcþii, speculatã de un scriitor evreu la mai bine de un mileniu distanþã, nu neagã ºi nu submineazã valoarea de adevãr istoric. Cele douã sunt diferite, dar inseparabile.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:29

am spus cã dumnezeu este perfect...nu și creația sa....

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:33

De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 22:29:07

am spus cã dumnezeu este perfect...nu și creația sa....

O entitate perfecta are creatii perfecte. Noi oamenii sintem virful creatiei in materie. Totusi nu ne comparam cu celelalte creatii. Asta e parerea mea. Am spus in materie. Ce e in eterat, chiar nu se stie.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:35

De la: amiralul, la data 2009-07-05 16:35:20zigguratele erau temple uriaºe construite pentru venerarea zeilor, aspect mentionat si de tine.

Dorinel, chiar dacã denumirile ziguratelor includ în componenþa lor cuvântul „templu” (e.g., Templul celui care deþine cele 7 hotãrâri ale cerului ºi pãmântului), ziguratele nu sunt temple propriu-zise. Faci confuzii. Un zigurat poate fi fundamentul unui templu (e.g. Templul alb) sau turnul unui templu. Referitor la rolul de fundament, am menþionat deja asocierea ziguratului în antichitate cu muntele sfânt (pe care sunt construite templele). Dar nu este corect sã spunem cã ziguratul ar fi un templu. Ziguratele sunt pline pe dinãuntru, pline cu pãmânt de umpluturã. Nu sunt turnuri obiºnuite. Sunt construite în scarã, rampã, sau o combinaþie între scarã ºi rampã. Dar ziguratele nu au spaþii interioare care sã serveascã vreun scop, precum venerarea zeilor. Eu nu am spus aºa ceva. Este adevãrat cã ziguratul face parte dintr-un complex de construcþii religioase ºi administrative, ºi cã are un rol religios (dupã cum am explicat). Dar ziguratul nu trebuie confundat cu templul.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:35

Casa republicii, a poporului, sau cum i s-o mai spune, e incomparabil mai mare decit acel turn babel.

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:37

De la: ioana_dark, la data 2009-07-05 22:29:07am spus cã dumnezeu este perfect...nu și creația sa....
creatia lui este dupa ... atentie Ioana ... chipul si asemanarea sa. ne asemanam sau nu cu Dumnezeu ?!!! si daca el este asa perfect cum naibii i-a scapat acest amanunt de a ne crea pe noi .... ?!!! hai Ioana, mai intoarce placa asta ca nu mai tine !

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 5 Iulie 2009, ora 22:42

De la: adipopa, la data 2009-07-05 22:35:08Dar ziguratul nu trebuie confundat cu templul.
adi, eu stiam ca zigguratele erau niste constructii înalte, în trepte, din Mesopotamia antica, având în partea superioara un templu.

Pagini: << 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: