back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:38

De la: andu30, la data 2009-07-03 13:57:25
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 13:12:56
și tu spui cã raportul om-divinitate în rai era diferit de cel de acum?
nu , andu...nu era...

omul era tot inferior lui dumnezeu la fel cum e și azi...doar cã...azi se aflã pe pãmânt...atunci se afla în rai
niciodatã nu-l vom putea constrânge pe dumnezeu sã facã ceva .la fel cum nu puteau nici protopãrinții noștri.

relația lor nu diferea de a noastrã.

Da, asta spun ca raportul om Dumnezeu era diferit inainte de cadere fata de dupa cadere..

Nu m-am referit la ierarhie cand am vorbit despre comuniune om-Dumnezeu si nici nu mi-am propus sa-l constrangem cu ceva pe Dumnezeu..

Relatia lor (Adam si Eva) cu Dumnezeu era total diferita fata de relatia noastra cu Dumnezeu. Ti se pare ca noi suntem in comuniune perfecta cu Dumnezeu? Mie nu mi se pare, pentru ca intre noi si Dumnezeu a intervenit pacatul... si precum stii nu poti sluji la doi stapani... asa cum noi facem deseori...

Cred ca ai inteles pozitia mea fata de aceasta problema... ma opresc aici... nu cred ca are sens sa repet acelasi lucru de mai multe ori...

**Da, asta spun ca raportul om Dumnezeu era diferit inainte de cadere fata de dupa cadere..**

și eu spun cã nu era așa...!!

andu..mai aveam douã întrebãri...
1) cu ce ai putea tu asemãna relația om-divinitate în rai ?
2) prin ce se deosebea de a noastrã?

andu...ce-i aia *comuniune perfectã*?..la care dintre sfinții pãrinți ai gãsit așa ceva?
raporturile lui adam și eva cu dumnezeu nu erau diferite de cele ale noastre ...nu am nici cel mai mic motiv sã cred altceva...

Fosta membra 9am.ro

5013 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:44

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:38:05
nu , andu...nu era...

omul era tot inferior lui dumnezeu la fel cum e și azi...doar cã...azi se aflã pe pãmânt...atunci se afla în rai
niciodatã nu-l vom putea constrânge pe dumnezeu sã facã ceva .la fel cum nu puteau nici protopãrinții noștri.

Da, asta spun ca raportul om Dumnezeu era diferit inainte de cadere fata de dupa cadere..

Nu m-am referit la ierarhie cand am vorbit despre comuniune om-Dumnezeu si nici nu mi-am propus sa-l constrangem cu ceva pe Dumnezeu..

Relatia lor (Adam si Eva) cu Dumnezeu era total diferita fata de relatia noastra cu Dumnezeu. Ti se pare ca noi suntem in comuniune perfecta cu Dumnezeu? Mie nu mi se pare, pentru ca intre noi si Dumnezeu a intervenit pacatul... si precum stii nu poti sluji la doi stapani... asa cum noi facem deseori...

Cred ca ai inteles pozitia mea fata de aceasta problema... ma opresc aici... nu cred ca are sens sa repet acelasi lucru de mai multe ori...

**Da, asta spun ca raportul om Dumnezeu era diferit inainte de cadere fata de dupa cadere..**

andu...ce-i aia *comuniune perfectã*?..la care dintre sfinții pãrinți ai gãsit așa ceva?
raporturile lui adam și eva cu dumnezeu nu erau diferite de cele ale noastre ...nu am nici cel mai mic motiv sã cred altceva...

Erau altfel raporturile Ioana. Adam si Eva aveau un singur pacat (altele nici nu aveau cum sa faca : pe cine ar fi putut barfi ei? sau cum puteau sa se apuce de fumat ? sau pe cine ar fi putut sa ucida? ) si nu aveau nevoie de religie, ca nu puteau sa faca nimic.plus ca noi acum, suntem iertati de pacatul lor.deci raporturile sunt altele.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:01

De la: aadnanaaa, la data 2009-07-03 15:31:50
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:23:51
De la: reis_kinga, la data 2009-07-03 14:05:08Din punctul meu de vedere ,atunci cand adam si eva au fost creati nu se punea problema 'religiei' . atata timp cat traiesc numai doi oameni si sunt facuti de un Dumnezeu' acestia nu am motive de indoieli in privinta credintei.tocmai de aceea ei nu aveau o religie.... aveau o singura obtiune : iubirea fata de dumezeul lor creator! pur si simplu.... sa ma exprim altfel,este ca si cum un om traieste pe un pamant unde nu are numai cartofi,omul respectiv nu stie ce inseamna o alta leguma... mananca cartofii si are impresia ca e singura varanta de mancare.... sper ca m-am facut inteleasa!

înțeleg la ce te referi , dar te complici aducând în discuție opțiunea omului...
dacã e sã ne gândim așa ...pãi avea douã opțiuni: sã-l iubeascã pe dumnezeu în continuare și sã-l asculte , sau sã nu mai asculte de dumnezeu și sã încalce porunca sa...
problema se pune în felul urmãtor : pentru a putea spune dacã adam și eva aveau sau nu o religie trebuie sã definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacã este modul cum oamenii se raporteazã la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. raportul lor cu divinitatea era mai strâns decât al nostrul (ei putându-l cunoaște pe dumnezeu prin itermediul simțurilor), dar...orice am mai spune despre acest raport...nu putem nega faptul cã el a existat. și nu era un raport de egalitate (omul nu era dumnezeu ) ci un raport de inferioritate..omul a fost și va fii în permanențã inferior lui dumnezeu, fiind doar o creație a sa.

Ionico numai insista! da tu o definitie religiei si apoi sustine Adam si Eva ar fi putut avea una.Atat Adi cat si Andu, au fost destul de clari in privinta asta.

**ionico numai insista!**

tu ai ordonat , iar eu trebuie sã mã supun , nu?..cã dacã nu , probabil iar vei apela la mojicie jignidu-mã cât de grosolan poți...(ãsta e cel mai rãu lucru care ar putea sã mi se întâmple)
îți amintesc cã aici nu mai sunt pe topicul tãu...nu tu faci legile...
de van gennep ai auzit?...ai citit cartea sa *rituri de trecere*?... eu da!!!
pânã acum am vorbit despre ce însemnã o religie. definiția termenului în opoziție cu cel de *magie* nu este inovația mea ci a lui genep. am explicat în ce constã aceastã opoziție și cum se ajunge în urmã ei la definirea termenului care ne intereseazã(religie). am explicat și de ce raportul om-divinitate în rai se înscrie în cel cu care opereazã gennep.
am încercat sã-i arãt și lui andu de ce nici definiția din dex nu contrazice ideea de religie alãturatã primilor oameni....
am idei...știu despre ce vorba și încerc sã vã arãt unde vã înșelați.
cât despre adi...îmi amintesc cã odatã încerca sã mã convingã cã și teoria conspirației e o religie . nimic mai simplu sã-l contrazic....din moment ce raportul om-divinitate lipsește cu desãvârșire dintr-o teorie care spune cã lucrurile aici pe pãmânt nu sunt chiar așa cum par a fii...

în plus..aduc în discuție un nou concept ..cel de *ordine naturalã*..ordinea naturalã este cea lãsatã de dumnezeu prin legea pe care a dat-o (lex naturalia). dupã tylor religia ar fii modul prin care oamenii explicã ordinea naturalã și legile ei. pãi...în cazul ãsta e chiar mai simplu sã demonstrezi cã adam și eva aveau o religie. nici nu trebuie sã mai mergi la pasaje din biblie pentru a-ți da seama cã ei cunoșteau legile divine(una dintre ele era aceea de a nu mai mânca din pomul oprit) și ordinea din jurul lor (doar ei dãduserã nume tuturor animalelor din jur).
(cine mai poate spune acum cã adam și eva nu au avut o religie?)

Fosta membra 9am.ro

5013 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:07

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 16:01:15
De la: aadnanaaa, la data 2009-07-03 15:31:50
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:23:51
De la: reis_kinga, la data 2009-07-03 14:05:08Din punctul meu de vedere ,atunci cand adam si eva au fost creati nu se punea problema 'religiei' . atata timp cat traiesc numai doi oameni si sunt facuti de un Dumnezeu' acestia nu am motive de indoieli in privinta credintei.tocmai de aceea ei nu aveau o religie.... aveau o singura obtiune : iubirea fata de dumezeul lor creator! pur si simplu.... sa ma exprim altfel,este ca si cum un om traieste pe un pamant unde nu are numai cartofi,omul respectiv nu stie ce inseamna o alta leguma... mananca cartofii si are impresia ca e singura varanta de mancare.... sper ca m-am facut inteleasa!

înțeleg la ce te referi , dar te complici aducând în discuție opțiunea omului...
dacã e sã ne gândim așa ...pãi avea douã opțiuni: sã-l iubeascã pe dumnezeu în continuare și sã-l asculte , sau sã nu mai asculte de dumnezeu și sã încalce porunca sa...
problema se pune în felul urmãtor : pentru a putea spune dacã adam și eva aveau sau nu o religie trebuie sã definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacã este modul cum oamenii se raporteazã la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. raportul lor cu divinitatea era mai strâns decât al nostrul (ei putându-l cunoaște pe dumnezeu prin itermediul simțurilor), dar...orice am mai spune despre acest raport...nu putem nega faptul cã el a existat. și nu era un raport de egalitate (omul nu era dumnezeu ) ci un raport de inferioritate..omul a fost și va fii în permanențã inferior lui dumnezeu, fiind doar o creație a sa.

Ionico numai insista! da tu o definitie religiei si apoi sustine Adam si Eva ar fi putut avea una.Atat Adi cat si Andu, au fost destul de clari in privinta asta.

**ionico numai insista!**

tu ai ordonat , iar eu trebuie sã mã supun , nu?..cã dacã nu , probabil iar vei apela la mojicie jignidu-mã cât de grosolan poți...(ãsta e cel mai rãu lucru care ar putea sã mi se întâmple)
îți amintesc cã aici nu mai sunt pe topicul tãu...nu tu faci legile...

Ionico, eu nu am ordonat nimic si ti-am zis din prima ca nu te-am jignit cu nimic si topicul ala nu e al meu, e al nostru si daca vreau sa ma cert cu tine, o fac si aici fara nicio problema doar nu ma baneaza Adi
da in fine.te las sa descoperi tu "religia" asta din capul tau, ca nu am cu cine

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:08

De la: aadnanaaa, la data 2009-07-03 15:44:39
nu , andu...nu era...

Erau altfel raporturile Ioana. Adam si Eva aveau un singur pacat (altele nici nu aveau cum sa faca : pe cine ar fi putut barfi ei? sau cum puteau sa se apuce de fumat ? sau pe cine ar fi putut sa ucida? ) si nu aveau nevoie de religie, ca nu puteau sa faca nimic.plus ca noi acum, suntem iertati de pacatul lor.deci raporturile sunt altele.

pãcatul trufiei (unul dintre pãcatele capitale) este cel i-a alungat pe oameni din rai...
am spus mai sus...da..avea dreptul de a alege :puteau alege sã asculte în continuare de dumnezeu sau sã pãcãtuiascã...au ales pãcatul...
în plus...ceea ce am afirmat eu era simplu...omul era și atunci inferior lui dumnezeu !!!...omul nu putea constrânge divinitatea cu nimic în niciun sens. așa își înțelegea el raportul cu dumnezeu ...așa își construia religia....

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:22

Ioana, Adam ºi Eva nu au avut nici o religie!
Poate, dacã o sã am timp o sã-þi explic ºi de ce...dar acum nu ºtiu cât va mai dormii fi-miu...ºi mai am ºi altele de fãcut.
Nu se poate vorbi de o religie...este absurd, nu are nici o logicã...

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:37

1) as putea sa aseman relatia om Dumnezeu (inainte de cadare) cu relatia de acum Dumnezeu ingeri
2) Ti-am raspuns deja si la intrebarea asta. Intre noi si Dumnezeu a intervenit pacatul nostru si de atunci raportul om Dumnezeu s-a modificat total.

Cum poti sa zici ca noi avem aceeasi relatie cu Dumnezeu cum aveau Adam si Eva. Ai uitat ca au fost izgoniti din rai din cauza neascultarii si si-au atras asupra lor si asupra creatiei blestem. Ti se pare ca noi ne plimbam prin rai acum si vorbim cu Dumnezeu cu vorbeau ei. Ti se pare ca suntem nemuritori? Pe bune Ioana.. schimbarile sunt majore.

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:52

De la: Dorulet, la data 2009-07-03 16:22:58Ioana, Adam ºi Eva nu au avut nici o religie!
Poate, dacã o sã am timp o sã-þi explic ºi de ce...dar acum nu ºtiu cât va mai dormii fi-miu...ºi mai am ºi altele de fãcut.

dora...ca sã-mi explicitrebuie întâi sã citești tot ce am scris eu pânã acum și apoi sã spui cu ce nu eși de acord...așa e corect fațã de mine.
spuneam printre altele
**în plus..aduc în discuție un nou concept ..cel de *ordine naturalã*..ordinea naturalã este cea lãsatã de dumnezeu prin legea pe care a dat-o (lex naturalia). dupã tylor religia ar fii modul prin care oamenii explicã ordinea naturalã și legile ei. pãi...în cazul ãsta e chiar mai simplu sã demonstrezi cã adam și eva aveau o religie. nici nu trebuie sã mai mergi la pasaje din biblie pentru a-ți da seama cã ei cunoșteau legile divine(una dintre ele era aceea de a nu mai mânca din pomul oprit) și ordinea din jurul lor (doar ei dãduserã nume tuturor animalelor din jur).
(cine mai poate spune acum cã adam și eva nu au avut o religie?)**

va trebui sã contrazici asta...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 16:56

De la: andu30, la data 2009-07-03 16:37:12

1) as putea sa aseman relatia om Dumnezeu (inainte de cadare) cu relatia de acum Dumnezeu ingeri
2) Ti-am raspuns deja si la intrebarea asta. Intre noi si Dumnezeu a intervenit pacatul nostru si de atunci raportul om Dumnezeu s-a modificat total.

Cum poti sa zici ca noi avem aceeasi relatie cu Dumnezeu cum aveau Adam si Eva. Ai uitat ca au fost izgoniti din rai din cauza neascultarii si si-au atras asupra lor si asupra creatiei blestem. Ti se pare ca noi ne plimbam prin rai acum si vorbim cu Dumnezeu cu vorbeau ei. Ti se pare ca suntem nemuritori? Pe bune Ioana.. schimbarile sunt majore.

1) dacã era așa dumnezeu nu mai fãcea oameni...doar îngeri...
2) da..dar eu intrebam daca omul a fost sau nu inferior divinitãții atunci?...sau..a avut vreun sistem de norme și dogme pe care sã-l respecte?

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:16

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 16:56:45

2) da..dar eu intrebam daca omul a fost sau nu inferior divinitãții atunci?...sau..a avut vreun sistem de norme și dogme pe care sã-l respecte?

Vai Ioana!!! Tu cum vezi relaþia dintre D-zeu ºi cei doi????
Eu o vãd strict relaþie pãrinte-copii....nu altfel.
D-zeu a spus : hai sã facem OM DUPÃ CHIPUL ªI ASEMÃNAREA NOASTRÃ.
nu spune nicãieri cã cei doi erau inferiori lui....ºi se poartã cu aceºtia ca ºi cum ar fi copiii lui. Eu aºa am înþeles Biblia....tu poate ai înþeles-o altfel.
Dacã cei doi, la îneput au fost PERFECÞi ºi NEMURITORI ....cum se poate pune problema unei religii???!!!
...ºi încã ceva, ca sã nu mai aduci "norma" ca ºi argument în favoarea unei religii, eºti de acord cu mine cã tot UNIVERSUL FUNCÞIONEAZÃ DUPÃ ANUMITE NORME???? Dacã da, atunci ce religie are Universul???

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:26

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 11:47:12ps: astept si alte definitii ale termenului ...eu o prefer pe cea a lui van genepp...

Ioana, fiind unde sunt, mi-e ceva mai greu sã-þi rãspund detaliat asupra interpretãrii lui van Gennep. Pãrerea mea ar fi însã cã ar fi bine sã-þi reîmprospãtezi lectura Riturilor de Trecere. Nu cred cã van Gennep defineºte religia în opoziþie cu magia. El face diferenþã între cele douã. Religia cuprinde teoria dinamistã/impersonalistã a manei precum ºi teoria animistã/personalistã în care puterea personificatã poate fi un suflet unic sau multiplu, o putere animalã sau vegetalã (totem), antropomorfã sau amorfã (zeu). Iar magia nu este altceva decât practica sau tehnica însoþitoare, constând în ceremonii, rituri ºi culte. Însã van Gennep insistã în studiul sãu sã nu divorþãm teoria (religia) de tehnicã (magie) ºi sã vorbim mai degrabã de un fenomen magico-religios! Aºadar, nu ºtiu de unde ai scos tu antiteza religie-magie bazatã pe forme de manipulare, dar nu din van Gennep!

Dacã ne întoarcem acum la Genesa 1-4 (cu adevãratul van Gennep de mânã, nu cu cel imaginat de tine), putem înþelege ºi din punct de vedere antropologic de ce omul primordial în starea de inocenþã nu a avut o religie! Nu a avut o religie pentru cã din acest complex de sentimente ale divinului (oricum vreþi sã le descrieþi) dinaintea neascultãrii edenice lipseºte o parte esenþialã: ceremonia, ritul, cultul. Acestea apar într-o formã timidã la Cain ºi Abel, dar încep sã se dezvolte propriu-zis abia odatã cu Set ºi Enoº (reciteºte Genesa 4.26 ºi scurta analizã din postarea mea anterioarã).

PS Ioana, dragã, contrazicerea ta cu Andu (ºi incidental doar ºi cu mine) asupra diferenþei dintre starea de inocenþã ºi de vinã a omului primordial ar putea fi mult mai uºor rezolvatã dacã ai citi Sfinþii Pãrinþi greci ºi latini (sau dacã ai face o exegezã serioasã asupra Apostolului Pavel).

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:27

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 16:52:48
De la: Dorulet, la data 2009-07-03 16:22:58Ioana, Adam ºi Eva nu au avut nici o religie!

dora...ca sã-mi explicitrebuie întâi sã citești tot ce am scris eu pânã acum și apoi sã spui cu ce nu eși de acord...așa e corect fațã de mine.

spuneam printre altele

**în plus..aduc în discuție un nou concept ..cel de *ordine naturalã*..ordinea naturalã este cea lãsatã de dumnezeu prin legea pe care a dat-o (lex naturalia). dupã tylor religia ar fii modul prin care oamenii explicã ordinea naturalã și legile ei. pãi...în cazul ãsta e chiar mai simplu sã demonstrezi cã adam și eva aveau o religie. nici nu trebuie sã mai mergi la pasaje din biblie pentru a-ți da seama cã ei cunoșteau legile divine(una dintre ele era aceea de a nu mai mânca din pomul oprit) și ordinea din jurul lor (doar ei dãduserã nume tuturor animalelor din jur).

....pune-o d-un silogism Ioanno !...s-ai sa "vezi" arunc prosopul ?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:31

De la: Dorulet, la data 2009-07-03 17:16:47
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 16:56:45

Vai Ioana!!! Tu cum vezi relaþia dintre D-zeu ºi cei doi????
Eu o vãd strict relaþie pãrinte-copii....nu altfel.
D-zeu a spus : hai sã facem OM DUPÃ CHIPUL ªI ASEMÃNAREA NOASTRÃ.
nu spune nicãieri cã cei doi erau inferiori lui....ºi se poartã cu aceºtia ca ºi cum ar fi copiii lui. Eu aºa am înþeles Biblia....tu poate ai înþeles-o altfel.
Dacã cei doi, la îneput au fost PERFECÞi ºi NEMURITORI ....cum se poate pune problema unei religii???!!!
...ºi încã ceva, ca sã nu mai aduci "norma" ca ºi argument în favoarea unei religii, eºti de acord cu mine cã tot UNIVERSUL FUNCÞIONEAZÃ DUPÃ ANUMITE NORME???? Dacã da, atunci ce religie are Universul???

nah...întâi îmi rãspunzi tu...:)
îți postasem asta...

(cine mai poate spune acum cã adam și eva nu au avut o religie?)**.....:)

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:42

De la: adipopa, la data 2009-07-03 17:26:30
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 11:47:12ps: astept si alte definitii ale termenului ...eu o prefer pe cea a lui van genepp...

Ioana, fiind unde sunt, mi-e ceva mai greu sã-þi rãspund detaliat asupra interpretãrii lui van Gennep. Pãrerea mea ar fi însã cã ar fi bine sã-þi reîmprospãtezi lectura Riturilor de Trecere. Nu cred cã van Gennep defineºte religia în opoziþie cu magia. El face diferenþã între cele douã. Religia cuprinde teoria dinamistã/impersonalistã a manei precum ºi teoria animistã/personalistã în care puterea personificatã poate fi un suflet unic sau multiplu, o putere animalã sau vegetalã (totem), antropomorfã sau amorfã (zeu). Iar magia nu este altceva decât practica sau tehnica însoþitoare, constând în ceremonii, rituri ºi culte. Însã van Gennep insistã în studiul sãu sã nu divorþãm teoria (religia) de tehnicã (magie) ºi sã vorbim mai degrabã de un fenomen magico-religios! Aºadar, nu ºtiu de unde ai scos tu antiteza religie-magie bazatã pe forme de manipulare, dar nu din van Gennep!

Dacã ne întoarcem acum la Genesa 1-4 (cu adevãratul van Gennep de mânã, nu cu cel imaginat de tine), putem înþelege ºi din punct de vedere antropologic de ce omul primordial în starea de inocenþã nu a avut o religie! Nu a avut o religie pentru cã din acest complex de sentimente ale divinului (oricum vreþi sã le descrieþi) dinaintea neascultãrii edenice lipseºte o parte esenþialã: ceremonia, ritul, cultul. Acestea apar într-o formã timidã la Cain ºi Abel, dar încep sã se dezvolte propriu-zis abia odatã cu Set ºi Enoº (reciteºte Genesa 4.26 ºi scurta analizã din postarea mea anterioarã).

PS Ioana, dragã, contrazicerea ta cu Andu (ºi incidental doar ºi cu mine) asupra diferenþei dintre starea de inocenþã ºi de vinã a omului primordial ar putea fi mult mai uºor rezolvatã dacã ai citi Sfinþii Pãrinþi greci ºi latini (sau dacã ai face o exegezã serioasã asupra Apostolului Pavel).

asta îmi aminteam eu...

ps:din sfinții pãrinți am citit așa : dogmatica lui ioan damaschin ,articole de pe net (despre rai si scripturi si altele) din ioan hrisostomul si confesiunile lui augustin (dar ala nu e sfant ....doar *fericit* )
oricum..citesc eu tot ce s-a scris...ți-am spus cã mã duc la evul mediu ...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 17:45

De la: mytcor, la data 2009-07-03 17:27:21
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 16:52:48

spuneam printre altele

....pune-o d-un silogism Ioanno !...s-ai sa "vezi" arunc prosopul ?

bunã....

tu ce crezi referitor la ce am spus eu aici?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:35

....sincer ?..

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:38

De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:35:59....sincer ?..

da, mytcor...sincer...
nu te teme...pot sã recunosc cã m-am înșelat dacã cineva îmi demonstreazã asta...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:43

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 18:38:28

da, mytcor...sincer...
nu te teme...pot sã recunosc cã m-am înșelat dacã cineva îmi demonstreazã asta...

....si fara suparare ?...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:49

De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:43:14
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 18:38:28

da, mytcor...sincer...

....si fara suparare ?...

dacã nu începi cu calificative gen *idioato* , *proasto* , *analfabeto* , *inculto* , *nesimțito* sau altele din gama asta....fãrã nicio supãrare...
aratã-mi frumos cã nu am dreptate și am sã recunosc asta...
iubesc adevãrul , mytcor...și îl caut în permenențã. de câte ori cineva are argumente puternice pentru poziția lui sunt gata sã renunț la a mea...la tot ce cred ...!!!
mytcor...doar adevãrul conteazã...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:53

...inseamna ca tu negi perfectiunea creatiei primordiale de pana la ispita !...

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 18:57

De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:53:20...inseamna ca tu negi perfectiunea creatiei primordiale de pana la ispita !...

Ispita e perfecta de atunci, daca a reusit sa anuleze perfectiunea anteriora.
Oricum ceva perfect nu poate fi anihilat de ceva imperfect.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:07

De la: mytcor, la data 2009-07-03 18:53:20...inseamna ca tu negi perfectiunea creatiei primordiale de pana la ispita !...

mytcor..sunt douã aspecte de luat în considerare aici...
1) numai dumnezeu este perfect. omul este o creație a sa. nu este și nu a fost perfect niciodatã.
2) dacã vorbesc de ordinea naturalã și legile date de divinitate nu spun cã ele nu erau perfecte. nu asta mã intereseazã acum . acum vreau doar sã arãt faptul cã omul primordial cunoștea aceste legi și înțelegea ordinea din jurul sãu.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:09

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 19:07:15

mytcor..sunt douã aspecte de luat în considerare aici...

1) numai dumnezeu este perfect. omul este o creație a sa. nu este și nu a fost perfect niciodatã.

2) dacã vorbesc de ordinea naturalã și legile date de divinitate nu spun cã ele nu erau perfecte. nu asta mã intereseazã acum . acum vreau doar sã arãt faptul cã omul primordial cunoștea aceste legi și înțelegea ordinea din jurul sãu.

art 1)...gresit !..( dupa chip si asemanare )=> Adam si Eva PERFECTI !....pana cand ?...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:15

Ioana, eu vãd lucrurile cam aºa. Ai încercat mai întâi sã te foloseºti de van Gennep (Rituri de trecere) pentru a susþine cã omul primordial avea o religie, dar ai eºuat. Categoriile cu care opereazã van Gennep te obligã (însã e imposibil) sã atribui omului primordial elemente tehnice/magice alãturi de cele teoretice/religioase pentru a putea vorbi despre o religie propriu-zisã. Acum însã faci apel disperat la Taylor pentru a defini religia ca un mod de a explica ordinea naturalã ºi legile ei. Nu pot verifica sursa ta, dar gândeºte-te: ºtiinþa este tot un mod de a explica ordinea naturalã ºi legile ei, însã nu este o religie (i.e., nu întruneºte nici una din cele douã condiþii impuse de van Gennep). Nu crezi cumva cã ar fi timpul sã vedem un prosop zburând...?

PS Acum va trebui sã las o ciocolatã la recepþie...din cauza ta!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:16

eu sint perfectiunea intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:17

De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:16:20eu sint perfectiune intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

...o poti face instant ?!

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:20

De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:17:47
De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:16:20eu sint perfectiune intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

Nu ati inteles. Voi dovediti-mi ca eu sint imperfect. In afara de o litera pe care mi-au mincat-o cele de la forum. De pofta.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:25

De la: adipopa, la data 2009-07-03 19:15:29Ioana, eu vãd lucrurile cam aºa. Ai încercat mai întâi sã te foloseºti de van Gennep (Rituri de trecere) pentru a susþine cã omul primordial avea o religie, dar ai eºuat. Categoriile cu care opereazã van Gennep te obligã (însã e imposibil) sã atribui omului primordial elemente tehnice/magice alãturi de cele teoretice/religioase pentru a putea vorbi despre o religie propriu-zisã. Acum însã faci apel disperat la Taylor pentru a defini religia ca un mod de a explica ordinea naturalã ºi legile ei. Nu pot verifica sursa ta, dar gândeºte-te: ºtiinþa este tot un mod de a explica ordinea naturalã ºi legile ei, însã nu este o religie (i.e., nu întruneºte nici una din cele douã condiþii impuse de van Gennep). Nu crezi cumva cã ar fi timpul sã vedem un prosop zburând...?

PS Acum va trebui sã las o ciocolatã la recepþie...din cauza ta!

www.alessnicodistribution.ro/pics/large/335_147_model-accesorii-...">

...culoarea preferat-a Ioanei !...

Ebony

14969 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:28

De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:16:20eu sint perfectiunea intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

Poti sa dispari de pe acuma,perfectule

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:32

De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:20:06
De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:17:47

Nu ati inteles. Voi dovediti-mi ca eu sint imperfect. In afara de o litera pe care mi-au mincat-o cele de la forum. De pofta.

...a-a !...tu trebuie sa demonstrezi c-ai fii ce spui !... disparaissezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz !

Pagini: << 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: