back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:32

De la: adipopa, la data 2009-07-03 19:15:29Ioana, eu văd lucrurile cam așa. Ai încercat mai întâi să te folosești de van Gennep (Rituri de trecere) pentru a susține că omul primordial avea o religie, dar ai eșuat. Categoriile cu care operează van Gennep te obligă (însă e imposibil) să atribui omului primordial elemente tehnice/magice alături de cele teoretice/religioase pentru a putea vorbi despre o religie propriu-zisă. Acum însă faci apel disperat la Taylor pentru a defini religia ca un mod de a explica ordinea naturală și legile ei. Nu pot verifica sursa ta, dar gândește-te: știința este tot un mod de a explica ordinea naturală și legile ei, însă nu este o religie (i.e., nu întrunește nici una din cele două condiții impuse de van Gennep). Nu crezi cumva că ar fi timpul să vedem un prosop zburând...?

PS Acum va trebui să las o ciocolată la recepție...din cauza ta!

adi..dacă v-am adus în discuție teoriile astea a fost doar pentru că îmi pun sincer întrebări...(pot continua cu durkheim, dar...la ăla înțeleg și eu ce nu e ok)
da, adi...și ștința e un mijloc de explicare a legilor naturale . diferite sunt doar mijloacele prin care o face.
din această cauză cele două domenii nu se exclud reciproc .
dacă în cazul primilor oameni era vorba de știință și nu religie ...mai vedem.

mytcor...spune fratele meu *după chipul și menit spre asemănarea cu dumnezeu* . oricum..ține cont de faptul că omul tinde doar spre asemănarea cu dumnezeu. omul nu a fost perfect ci supus greșelii de la început. dacă era perfect nu mai cădea în ispită...

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:33

De la: nicobekesi, la data 2009-07-03 19:28:13
De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:16:20eu sint perfectiunea intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

Poti sa dispari de pe acuma,perfectule

Cum adica, voi faceti sa dispara perfectiunea vizibila, terestra, si ce spuneti in loc, ce? Ceva ce nu stiti prea bine cum e. Perfectiunea eu stiu ca e cind sintem toti la un loc si mincam rahat cu totrii sau de dulce cu totii. Sau voi vreti separat?
Oricum nu prea sint de acord cu pul_dumitru ca ii lipseste totusi ceva.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:35

De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:32:25
De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:20:06
De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:17:47
De la: Pul__Dumitru, la data 2009-07-03 19:16:20eu sint perfectiune intruchipata. Dovediti-mi contrariul si dispar. imperfectilor.

...o poti face instant ?!

Nu ati inteles. Voi dovediti-mi ca eu sint imperfect. In afara de o litera pe care mi-au mincat-o cele de la forum. De pofta.

...a-a !...tu trebuie sa demonstrezi c-ai fii ce spui !... disparaissezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz !

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
mihai5_2

291 mesaje

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:23:51 ...problema se pune în felul următor : pentru a putea spune dacă adam și eva aveau sau nu o religie trebuie să definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacă este modul cum oamenii se raportează la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. ...

Reigia și Credința sînt idisolubil legate una de alta dar nu sînt același lucru. Credința înseamnă să crezi "ceea ce nu se vede". Adam și Eva nu trebuiau să CREADĂ pentru că ei ȘTIAU. Prin credință și religie încercăm să ne apropiem de Dumnezeu. Ei erau în relație directă cu El și deci religia nu-și avea rostul așa că mă aștept să nu fi existat. După Cădere au pierdut legătura directă cu el și văzînd starea rea în care au ajuns au început să-l caute (mă gîndesc ce este în sufletul unui copil cînd s-a rătăcit de părinți...). Și cu această căutare a Lui s-a înfiripat religia.

De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:09:20 art 1)...gresit !..( dupa chip si asemanare )=> Adam si Eva PERFECTI !....pana cand ?...

DUPĂ....pefecțiune mă aștept să fie imperfecțiunea.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:25:35
De la: adipopa, la data 2009-07-03 19:15:29Ioana, eu văd lucrurile cam așa. Ai încercat mai întâi să te folosești de van Gennep (Rituri de trecere) pentru a susține că omul primordial avea o religie, dar ai eșuat. Categoriile cu care operează van Gennep te obligă (însă e imposibil) să atribui omului primordial elemente tehnice/magice alături de cele teoretice/religioase pentru a putea vorbi despre o religie propriu-zisă. Acum însă faci apel disperat la Taylor pentru a defini religia ca un mod de a explica ordinea naturală și legile ei. Nu pot verifica sursa ta, dar gândește-te: știința este tot un mod de a explica ordinea naturală și legile ei, însă nu este o religie (i.e., nu întrunește nici una din cele două condiții impuse de van Gennep). Nu crezi cumva că ar fi timpul să vedem un prosop zburând...?

PS Acum va trebui să las o ciocolată la recepție...din cauza ta!

...culoarea preferat-a Ioanei !...

îl mai țin puțin...

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:41

FACERE 1,26-27
26 Și a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peste peștii mării și peste păsările cerului și peste dobitoace și peste tot pământul și peste toate vietățile ce se târăsc pe pământ!“
27 Și l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; bărbat și femeie i-a făcut.

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 19:46

De la: mihai5_2, la data 2009-07-03 19:35:08
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:23:51 ...problema se pune în felul următor : pentru a putea spune dacă adam și eva aveau sau nu o religie trebuie să definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacă este modul cum oamenii se raportează la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. ...

Reigia și Credința sînt idisolubil legate una de alta dar nu sînt același lucru. Credința înseamnă să crezi "ceea ce nu se vede". Adam și Eva nu trebuiau să CREADĂ pentru că ei ȘTIAU. Prin credință și religie încercăm să ne apropiem de Dumnezeu. Ei erau în relație directă cu El și deci religia nu-și avea rostul așa că mă aștept să nu fi existat. După Cădere au pierdut legătura directă cu el și văzînd starea rea în care au ajuns au început să-l caute (mă gîndesc ce este în sufletul unui copil cînd s-a rătăcit de părinți...). Și cu această căutare a Lui s-a înfiripat religia.

De la: mytcor, la data 2009-07-03 19:09:20 art 1)...gresit !..( dupa chip si asemanare )=> Adam si Eva PERFECTI !....pana cand ?...

mă gândesc că în felul acesta am putea să demonstrăm că nici sfinții apostoli nu au avut vreo credință...
ei ȘTIAU că dumnezeu există....și totuși...sfântul apostol pavel situează credința printre virtuțile fundamentale ale unui creștin...(alături de nădejde și dragoste)...
dar...are logică ceea ce spuneți...

silviu_m74

118 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 20:11

www.4life-romania.ro
mihai5_2

291 mesaje
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 20:12

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 19:46:16 ..mă gândesc că în felul acesta am putea să demonstrăm că nici sfinții apostoli nu au avut vreo credință...
ei ȘTIAU că dumnezeu există....și totuși...sfântul apostol pavel situează credința printre virtuțile fundamentale ale unui creștin...(alături de nădejde și dragoste)...

Și le-a zis: Dar voi cine ziceți că sunt?
Răspunzând Simon Petru a zis: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.

Cred că acel "ziceți..?" are sensul de "credeți.?"

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 20:25

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 19:46:16
De la: mihai5_2, la data 2009-07-03 19:35:08

mă gândesc că în felul acesta am putea să demonstrăm că nici sfinții apostoli nu au avut vreo credință...

Ioana, mai gândește-te la un lucru: " Totul este perfect atât timp cât nu are cu ce sau cine se compara!"

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 21:07

am am stat toată ziua în fața calculatorului și văd că au început să mă doară ochii. citeam ceva despre vladislav vlaicu și în paralel mi-am permis să vă răspund și vouă pe forum în paralel.
m-am gândit , însă mai mult la voi și v-am postat niște poze frumoase. accesați profilul meu. poate vă vor stârni interesul. (dacă ați vizitat toate obiectivele alea ..scuze...imaginile sunt doar pentru cei care nu le-au văzut încă) . promit să revin cu mai multe detalii despre fiecare poză în parte.

dora...spui ** " Totul este perfect atât timp cât nu are cu ce sau cine se compara!" **
în cazul de față eu aș încerca o comparație. îmi amintesc că și iisus a fost ispitit de diavol după ce nu mâncase nimic timp de 6 săptămâni.
deși era extrem de slabit iisus nu s-a lăsat dus în ispită. nu a ascultat de diavol. el era dumnezeu și era mai puternic. dumnezeu este perfect. morala lui este perfectă .
în comparație cu el , omul primordial a căzut în ispită....diavolul a fost mai puternic..a reușit să-l doboare din iad. l-a făcut să asculte de el și să încalce poruncile lui dumnezeu.

asta e diferența dintre fiul lui dumnezeu (cel născut din tatăl) și omul primordial (o simplă creație a sa)...

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 22:52

De la: mihai5_2, la data 2009-07-03 20:12:04
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 19:46:16 ..mă gândesc că în felul acesta am putea să demonstrăm că nici sfinții apostoli nu au avut vreo credință...

Nu numai atât, Mihai. Dar Ioana este aici într-o eroare fundamentală cu privire la ucenicii lui Iisus. (Nu știu unde i-a stat gândul când a scris c㠄apostolii sau părinții bisericii nu au avut credință...pentru că ei știau” - sau poate nu înțelegem noi ce vrea să spună).

Pe de-o parte, toți ucenicii, femeile cucernice, membrii familiei (în final) s-au alipit de Rabi Ieșua datorită credinței că ar fi putut fi (și chiar era) Mașiah. Despre credința lui Ioan la mormântul gol sau a lui Toma bazată pe vederea celui înviat se vorbește deslușit. Iar epistolele pastorale și sobornicești pomenite mai devreme nu exclud scriitorii de la exercițiul credinței.

Pe de alta, nimeni nu se lupta cu ateismul (negarea supranaturalului) decât mult mai târziu (secolele XVII-XVIII d. H.) – nici măcar fraza psalmistulului „Nebunul zice în inima lui ‘Elohim nu există’...nu-l invocă pe Yhwh” nu comentează de fapt ateismul, ci negarea faptică a Dumnezeului legământului în contextul corupției religiei revelate. Tot așa și apostolii, respectiv contemporanii acestora. Ei nu aveau probleme să creadă că Dumnezeu există, ci să creadă că acest Dumnezeu s-a descoperit pe sine în Fiul său întrupat, răstignit și înviat. Este complet anacronic să mutăm o dezbatere care ne aparține (teism vs. ateism) într-un context care nu avea habar de ea și nu o considera importantă.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 23:12

De la: adipopa, la data 2009-07-03 22:52:24
De la: mihai5_2, la data 2009-07-03 20:12:04

Nu numai atât, Mihai. Dar Ioana este aici într-o eroare fundamentală cu privire la ucenicii lui Iisus. (Nu știu unde i-a stat gândul când a scris c㠄apostolii sau părinții bisericii nu au avut credință...pentru că ei știau” - sau poate nu înțelegem noi ce vrea să spună).

Pe de-o parte, toți ucenicii, femeile cucernice, membrii familiei (în final) s-au alipit de Rabi Ieșua datorită credinței că ar fi putut fi (și chiar era) Mașiah. Despre credința lui Ioan la mormântul gol sau a lui Toma bazată pe vederea celui înviat se vorbește deslușit. Iar epistolele pastorale și sobornicești pomenite mai devreme nu exclud scriitorii de la exercițiul credinței.

Pe de alta, nimeni nu se lupta cu ateismul (negarea supranaturalului) decât mult mai târziu (secolele XVII-XVIII d. H.) – nici măcar fraza psalmistulului „Nebunul zice în inima lui ‘Elohim nu există’...nu-l invocă pe Yhwh” nu comentează de fapt ateismul, ci negarea faptică a Dumnezeului legământului în contextul corupției religiei revelate. Tot așa și apostolii, respectiv contemporanii acestora. Ei nu aveau probleme să creadă că Dumnezeu există, ci să creadă că acest Dumnezeu s-a descoperit pe sine în Fiul său întrupat, răstignit și înviat. Este complet anacronic să mutăm o dezbatere care ne aparține (teism vs. ateism) într-un context care nu avea habar de ea și nu o considera importantă.

adi...îți mulțumesc pentru atenția pe care mi-o acorzi , dar mi-ar fii plăcut să-mi și citești comentariile ...ar fii fost chiar frumos...

nu am afirmat eu niciodată că exista ateism înainte de secolul al XVII...cunosc mult prea bine evul mediu pentru a-mi permite să fac astfel de afirmații....

era doar o glumă...(dacă ai fii citit ți-ai fii dat seama...dar..deh...nu am eu onoarea asta..cel puțin nu azi)...

ideea era că operând cu diferența dintre a *a știi* și * a crede* putem demonstra orice.

chiar ai crezut sincer că eu aș afirma vreo clipă că apostolii lui iisus ar fii fost atei?

sau că în evul mediu existau astfel de probleme ale necredinței?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 23:28

**Pe de alta, nimeni nu se lupta cu ateismul (negarea supranaturalului) decât mult mai târziu (secolele XVII-XVIII d. H.) **

fiindcă m-ai enervat cu mesajul trecut ....adaug ceva...
într-adevăr NU exista ateism în evul mediu(așa cum am afirmat mai devreme) , dar în atichitate DA...
epicur spune că omul pentru a-și putea trăi viața așa cum vrea (urmărind numai plăcerea) trebuie să scape de două temeri : teama de moarte și teama de zei. moartea nu are de ce să ne înspăimente pentru că oricum , după ce murim nu mai știm că suntem morți (totul s-a terminat) , iar zeii nu există...
acum măcar acuză-mă cu motiv....

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 00:26

disputa mare cu religia primilor oameni. interesant !!!
dar si mai interesant ar fi sa gasim o explicatie plauzibila asupra modului in care oamenii s-au raspandit in lumea intreaga. stim cu toti, cel putin din Biblie, cum ca primii oameni ar fi trait in ...
sa vedem cum explicam acum si raspandirea lor, de exemplu, in Australia, America de Sud si America Centrala, si credinta acestor popoare si civilizatii, unele apuse.
de exemplu, aztecii ... nici ca au auzit de Adam si Eva.
revin cu mai multe detalii ceva mai tarziu, sunt la serviciu acum si nu prea am timp.
numai bine si provocati-ma !!!!

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 00:29

Ioana, Adam si Eva NU aveau nici o religie.
Adi ar putea sa te lamureasca mai bine, daca am dreptate, dar imi amintesc ca etimologia cuvantului religie este legata de "religare", care inseamna a re- lega (legatura cu Dumnezeu).
Intre om si Dumnezeu a intervenit pacatul. Apoi religia. (Insasi mantuirea este intoarcerea la starea pentru care a fost creat omul, nu?)

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 00:33

De la: Sunny, la data 2009-07-04 00:29:37Ioana, Adam si Eva NU aveau nici o religie.

Adi ar putea sa te lamureasca mai bine, daca am dreptate, dar imi amintesc ca etimologia cuvantului religie este legata de "religare", care inseamna a re- lega (legatura cu Dumnezeu).

Intre om si Dumnezeu a intervenit pacatul. Apoi religia. (Insasi mantuirea este intoarcerea la starea pentru care a fost creat omul, nu?)

irina...citește ce am vorbit până acum cu cei de aici....

de două pagini încoace tot dezbatem asta

dar....se pare că tot ceea ce e logic și simplu la prima vedere devine complicat dacă încercăm să gândim profund....

(ca să parafrazez și eu pe altcineva )

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 00:54

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 00:33:08dar....se pare că tot ceea ce e logic și simplu la prima vedere devine complicat dacă încercăm să gândim profund....
i-a raspundene tu logic si cat se poate de simplu, de exemplu, ce ti-ar fi raspuns un mayas daca l-ai fii intrebat de Adam si Eva !!!!

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 00:58

De la: amiralul, la data 2009-07-04 00:26:05disputa mare cu religia primilor oameni. interesant !!!
dar si mai interesant ar fi sa gasim o explicatie plauzibila asupra modului in care oamenii s-au raspandit in lumea intreaga. stim cu toti, cel putin din Biblie, cum ca primii oameni ar fi trait in ...
sa vedem cum explicam acum si raspandirea lor, de exemplu, in Australia, America de Sud si America Centrala, si credinta acestor popoare si civilizatii, unele apuse.
revin cu mai multe detalii ceva mai tarziu, sunt la serviciu acum si nu prea am timp.

Nici eu nu cred nici o clipă că Adam și Eva, cei despre care se scrie în Biblie au fost primii oameni pe Pământ!!!
Eu am spus că au fost primii EVREI.
Și se știe destul de clar că primii oameni, pe Terra au apărut pe actualul continent African. Mă refer la homo saphiens....și da, de acolo au început să se răspândească.
În ce privește cealaltă problemă..."cum au ajuns în Americi și Australia" este puțin mai complicat. Se pare că au ajuns acolo în una din erele glaciare.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:30

De la: Dorulet, la data 2009-07-04 00:58:31
De la: amiralul, la data 2009-07-04 00:26:05disputa mare cu religia primilor oameni. interesant !!!

Nici eu nu cred nici o clipă că Adam și Eva, cei despre care se scrie în Biblie au fost primii oameni pe Pământ!!!
Eu am spus că au fost primii EVREI.
Și se știe destul de clar că primii oameni, pe Terra au apărut pe actualul continent African. Mă refer la homo saphiens....și da, de acolo au început să se răspândească.
În ce privește cealaltă problemă..."cum au ajuns în Americi și Australia" este puțin mai complicat. Se pare că au ajuns acolo în una din erele glaciare.

despre evrei eu am vorbit mai mult cu adi...teoria mea era că evrei nu se pot numi decât cei care sunt de religie iudaică...deci..*urmași ai lui avraam*
adi însă postula asupra lor o teorie germană de secol 19 cu privire la conceptul de națiune .(pricipiul sângelui) . spunea că evrei sunt toți cei s-au născut din una din semințiile lui israel...cu timpul , însă și-a mai nuanțat-o (la un moment dat ajunsese chiar să accepte ce-i spun eu )
oricum...eu nu consider că putem vorbi despre evrei înainte de avraam....îi identific prin religia pe care o au...
(dar..nu are nimic....doar îmi spun părerea.... )

**Și se știe destul de clar că primii oameni, pe Terra au apărut pe actualul continent African.**

nah...dora doar se speculează...savanții se dau peste cap care mai de care să afirme fel de fel de lucruri , însă nimic nu se știe cu siguranță. ăsta este unul dintre exemplele în care se văd clar limitele științei.
uite..de exmplu weidenreich respinge ipoteza cum că omul ar fii apărut în africa și lansează una noua...cum că ar fii apărut în cel puțin două locuri de pe glob simultan : africa și china.
dora...în ce privește apariția omului sunt zeci de teorii...fiecare își dă cu părerea....nimic sigur...doar chestii de genul *mi se pare că * , * eu consider că * etc...
îți enumăr câteva teorii de astea: neodarwinismul , neolamarckismul , *arca lui noe* , *grădina edenului* , *policentrismul * și câte și mai câte mai câte (astea sunt doar cele mai cunoscute)
nu le mai detaliez...nu are sens să vorbim despre evoluționism...nu am ajunge la niciun rezultat pentru că nici cei care le-au emis nu au ajuns ....
vreau doar să-ți arăt că nici oamenii de știință nu au căzut de acord unii cu alții în astfel de probleme....
evoluționismul pare simplu , dar pentru un savant e departe de a fii așa. ei încearcă strict să explice prin știință apariția omului și se lovesc de fel de obstacole pe care nu le pot depăși...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:32

De la: amiralul, la data 2009-07-04 00:54:20
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 00:33:08dar....se pare că tot ceea ce e logic și simplu la prima vedere devine complicat dacă încercăm să gândim profund....
i-a raspundene tu logic si cat se poate de simplu, de exemplu, ce ti-ar fi raspuns un mayas daca l-ai fii intrebat de Adam si Eva !!!!
asta este! nimic nu este mai complicat pentru un crestin sa-mi explice si mie cum au ajuns oamenii in America sau Australia din ....
este ca si cum i-as intreba: dar pe Dumnezeu cine la creat ?!!! cat despre credinta acestor popoare.... bip....bip.... !!! sau ce credeau ei despre ,,Facerea lumii'' ... bip.... bip ...!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:39

De la: amiralul, la data 2009-07-04 01:32:21
asta este!
nimic nu este mai complicat pentru un crestin sa-mi explice si mie cum au ajuns oamenii in America sau Australia din .... . este ca si cum i-as intreba: dar pe Dumnezeu cine la creat ?!!! cat despre credinta acestor popoare.... bip....bip.... !!! sau ce credeau ei despre ,,Facerea lumii'' ... bip.... bip ...!!!

lasă că mă gândesc mai bine și îți spun...(apropo...dacă ești tare...cum explică știința apariția omului în america?)

pe dumnezeu nu l-a creat nimeni....măi dorine...am spus asta de o mie de ori pe topicul ăsta...

despre civilizațiile precolumbiene îți pot vorbi (doar sunt istoric ) dar mi-e lene să scriu acum...
ceea ce pot să-ți spun într-o singură propoziție : nu depășiseră neoliticul!!!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:51

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 01:39:12despre civilizațiile precolumbiene îți pot vorbi (doar sunt istoric ) dar mi-e lene să scriu acum...ceea ce pot să-ți spun într-o singură propoziție : nu depășiseră neoliticul!!!
despre mayasi ai auzit?!!! te referi la faptul ca n-au depasit neoliticul ca si organizare sociala?!!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:53

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 01:39:12
asta este!
nimic nu este mai complicat pentru un crestin sa-mi explice si mie cum au ajuns oamenii in America sau Australia din .... . este ca si cum i-as intreba: dar pe Dumnezeu cine la creat ?!!! cat despre credinta acestor popoare.... bip....bip.... !!! sau ce credeau ei despre ,,Facerea lumii'' ... bip.... bip ...!!!

lasă că mă gândesc mai bine și îți spun...(apropo...dacă ești tare...cum explică știința apariția omului în america?)

pe dumnezeu nu l-a creat nimeni....măi dorine...am spus asta de o mie de ori pe topicul ăsta...

despre civilizațiile precolumbiene îți pot vorbi (doar sunt istoric ) dar mi-e lene să scriu acum...

I-am răspuns eu...au ajuns pe gheață, în timpul unei era glaciare.
Ioana, sunt anumite lucruri cu care chiar sunt toți de acord...mă refer la cercetători. De exemplu faptul că omul a existat chiar de acum 2 miloane de ani, sau faptul că homo sapiens a co-existat cu neandertalii vreo 10000 de ani....și multe altele.
Sunt numeroase situri arheologice care ne "vorbesc" despre cum trăiau strămoșii noștrii acum 40.000 de ani în Europa, de exemplu.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:57

De la: amiralul, la data 2009-07-04 01:51:40
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 01:39:12despre civilizațiile precolumbiene îți pot vorbi (doar sunt istoric ) dar mi-e lene să scriu acum...ceea ce pot să-ți spun într-o singură propoziție : nu depășiseră neoliticul!!!
despre mayasi ai auzit?!!! te referi la faptul ca n-au depasit neoliticul ca si organizare sociala?!!

Maiașii fac parte din civilizațiile precolumbiene despre care zice Ioana

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 01:59

De la: amiralul, la data 2009-07-04 01:51:40

nu depășiseră neoliticul din punct de vedere al civilizației...
dorine...civilizațiile pre-colombiene era vai de mama lor...nu cunoșteau nici măcar roata

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 02:03

De la: Dorulet, la data 2009-07-04 01:53:52
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 01:39:12
asta este!

I-am răspuns eu...au ajuns pe gheață, în timpul unei era glaciare.
Ioana, sunt anumite lucruri cu care chiar sunt toți de acord...mă refer la cercetători. De exemplu faptul că omul a existat chiar de acum 2 miloane de ani, sau faptul că homo sapiens a co-existat cu neandertalii vreo 10000 de ani....și multe altele.
Sunt numeroase situri arheologice care ne "vorbesc" despre cum trăiau strămoșii noștrii acum 40.000 de ani în Europa, de exemplu.

dora...recunosc că nu prea m-au interesat teoriile astea...nu le-am aprofundat suficient.
am să mai caut eu mâine pe internet să văd ce zic ...
mai vorbim despre asta de îndată ce mă documentez și eu mai bine...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 02:19

De la: Dorulet, la data 2009-07-04 01:57:41Maiașii fac parte din civilizațiile precolumbiene despre care zice Ioana
am spus eu un moment altceva?!!! nu te inteleg !

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 02:32

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 01:59:36nu depășiseră neoliticul din punct de vedere al civilizației...
dorine...civilizațiile pre-colombiene era vai de mama lor...nu cunoșteau nici măcar roata
sunt oarecum de acord! ma rog, civilizatie sau organizare sociala ....
totusi despre mayasi se cunoaste destul de bine ca aveau cunostinte avansate în domeniul matematicii. se mai stie de calendarul lor precis, de arta lor ceramică. mayasiii mai aveau tehnica prelucrării textilelor, metalelor ca aur, argint sau cupru. in domeniul construcțiilor cunoșteau piramida în trepte, au construit palate, observatorii astronomice sau construcții religiose care serveau pentru diferite ritualuri si terenuri pentru jocuri cu mingea.
deci ... nu erau chiar asa inapoiati. cat despre evolutia popoarelor crestine, a spaniolilor care i-au descoperit si macelarit ....
dar sa ne intoarcem la credinta lor: ce ne puteau spune ei despre Adam si Eva?!!!

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 10:52

De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 23:12:14
adi...î?i mul?umesc pentru aten?ia pe care mi-o acorzi...

Sigur ca-ti acord o mare atentie... Ti-am adresat cele mai multe din mesajele mele de pana acum. Dorinel numai ce iti ameninta oarecum pozitia. Uite, si-acum iti scriu de pe Dealul lui Sanpetru...cu cateva vestigii dacice in fata...

Pagini: << 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: