Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:30
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:33
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:38
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:48
De la: ioana_dark, la data 2009-07-02 21:38:08pãi..nu mai țin exact minte cum a fost...însã dacã e sa mã întrebi pe mine nu avaraam a întemeiat iudaismul ....
tu ce crezi? eu vorbeam de Adam si Eva si nu de Avraam. acest personaj mentionat de tine este descendent conform Bibliei al lui Noe pe linia fiului acestuia Sem si apare in capitolul 11 al basmului Facerea, ca Avram din Ur (Caldeea, parca). Se spune ca dupa moartea mamei sale, Dumnezeu ii cere sa-si lase neamurile si sa plece unde ii va arata el, spre ,, taramul promis''.
dar sa revenim la Adam si Eva: ce religie aveau ?!!!
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:58
De la: amiralul, la data 2009-07-02 21:48:02De la: ioana_dark, la data 2009-07-02 21:38:08pãi..nu mai țin exact minte cum a fost...însã dacã e sa mã întrebi pe mine nu avaraam a întemeiat iudaismul ....
tu ce crezi? eu vorbeam de Adam si Eva si nu de Avraam. acest personaj mentionat de tine este descendent conform Bibliei al lui Noe pe linia fiului acestuia Sem si apare in capitolul 11 al basmului Facerea, ca Avram din Ur (Caldeea, parca). Se spune ca dupa moartea mamei sale, Dumnezeu ii cere sa-si lase neamurile si sa plece unde ii va arata el, spre ,, taramul promis''.
dar sa revenim la Adam si Eva: ce religie aveau ?!!!
dorine...pe atunci nu exista decât o singurã religie pe lume...cea în dumnezeu cel adevãrat. cu timpul unii oameni s-au îndepãrtat de ea și au început sã se închine plantelor , animalelor , statuetelor construite de ei...sau unor zile falși. acest lucru s-a întâmplat pentru cã au fost amãgiți de diavol la fel cum au fost cu mulți ani în urmã pãrinții lor adam și eva.
am vorbit mai devreme cu fratele meu (care a dat ieri bacul la dogmaticã  )...spune cã ei nu au fost de fapt evrei pentru cã aceastã religie a fost întemeiatã de avraam...
era doar o formã de monoteism , însã nu religie iudaicã...
(aștept , însã sã aparã adi...și eu sunt nedumeritã)
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
Oras: Iasi
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:02
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:11
|
|
|
Dorulet
7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:15
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:16
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:20
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:23
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:23
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:31
De la: Dorulet, la data 2009-07-02 22:23:25Dupã cum þi-am spus, Biblia (mã refer la Vechiul Testament) "vorbeºte" strict despre poporul evreu...ºi nu cred cã se pune problema despre vreo "religie" în sensul în care îl cunoaºtem noi acum....ar fi absurd. Fiecare epocã a "vãzut" în felul sãu credinþa...pentru cã pânã la urmã, corect era sã întrebi " ce fel de credinþã aveau Adam ºi Eva...în ce credeau ei"..nicidecum ce "religie" aveau...
În Biblie despre alte popoare nu scrie, decât modul în care acestea au afactat poporul evreu... fie ca spun credinta primilor oameni sau religia primilor oameni, este aceiasi Marie cu alta palarie.
imi pastrez formularea si am sa va intreb din nou, altfel: ce religie aveau primii oameni din lume?!!
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 22:48
De la: Dorulet, la data 2009-07-02 22:16:37chiar dacã nu-þi dai seama....ai perfectã dreptate! deci Adam si Eva erau de religie mozaica ?!!!
n-am sa va dau dreptate decat in sensul ca raspunsul vostru comfirma spusele mele ca aceste nume sunt cunoscute doar din cartile micului popor evreu, dar despre religia lor ... nu stie nimeni nimic pentru ca ...
este greu de crezut ca oamenii cand incercau sa descopere bata sa fi avut si o religie. pot sa cred ca se inchinau la copaci, de exemplu, poate impreuna cu maimutele.
daca este sa-i intrebati pe chinezi, de exemplu, o sa se uite ciudat la voi. numai bine.
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 23:05
mie una,repet, mi se pare absurd sa intrebi ce religie aveau Adam si Eva.
Din momentce vorbesti despre ei trebuie sa te raportezi strict la biblie, pentru ca in alte "documente" nu stiu sa existe.
Lor le-a vorbit Dumnezeu direct.Deci ca si credinta, este clar ca ei credeau in Dumnezeu.
nu putem vorbi despre o alta religie, pentru ca, nu exista alta.nici macar nu exista o religie ci existau 2 oameni cu credinta in Dumnezeu.
auzi ce religie aveau Adam si Eva
mie imi vine sa rad.si daca vine Adi si imi spune si el ca aveau religie, chiar ca lesin de ras
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 23:50
De la: amiralul, la data 2009-07-01 23:10:28sa trecem acum la vestitul basm ,,Turnul Babel''.
acest turn (probabil un tun al mintii omenesti) atinsese o înaltime de ... un kilometru si jumatate. asta inseamna ca ar fi fost de zece ori mai înalt decît ... cea mai mare piramida din Egipt, 147 m. cu toate acestea, piramidele s-au pastrat, pe cînd din grandioasa constructie nu a ramas nici urma. Pentru o înaltime de 1500 m ar fi fost necesar si un fundament neobisnuit de mare. ne punem întrebarea bolnava si sterila : cum a putut sa dispara o cladire atît de mare ? autorul basmului „Facerea ” a uitat sa dea o explicatie în aceasta privinta cum a uitata si la multe alte nazbatii.
ce zici Maressale de turnul asta ?!!! a fost sau nu a fost?
Dorinel, rãspunsul meu este de fapt simplu: contextualizeazã ca sã înþelegi ºi citeºte literaturã de specialitate (pentru cã ignoranþa nu e o scuzã)! Cosmogonia biblicã trebuie înþeleasã în dialog cu celelalte cosmogonii antice (mesopotamiene, canaanite, egiptene), Potopul în contextul miturilor deluviene (mesopotamiene), iar Turnul Babel în contextul istoriei ºi culturii ziguratelor sud-mesopotamiane de la mijlocul-spre-sfârºitul mileniului III î. H (referirea geograficã la ªinar în Genesa 11, deºi relativ obscurã, plaseazã evenimentul în sudul Mesopotamiei).
Vreo 22 de zigurate au fost excavate în Mesopotamia pânã în prezent, construite începând cu sfârºitul mileniul V î. H. (o datã cu templele lui Eridu din perioada Ubaidã) ºi reabilitate sau restaurate pânã târziu în perioada seleucidã (sec. III î. H.) – construcþii de fapt de diverse dimensiuni, mãsurând între 20 ºi 90 m lãþime la bazã. Un zigurat este de cele mai multe ori turnul unui templu (precum turnul Templului Alb), dar o trãsãturã comunã ºi definitorie a ziguratelor este construirea lor în etape, ridicându-se în mod conºtient un alt nivel peste cel existent (vezi, e.g., ziguratele din Ur, Mari, Nippur, etc.); acest lucru este evident ºi în Genesa 11.
Rolul acestor zigurate este unul profund religios (case ale divinitãþilor) ºi cosmologic (privind relaþia dintre cer ºi pãmânt sau dintre cer ºi lumea de dincolo). Un zigurat interesant în acest sens este ziguratul de la Sippar, construit în trepte ºi (probabil) menþionat în mitul Nergal ºi Ereºkigal, unde Namtar (mesagerul lui Ereºkigal) foloseºte drumul treptelor pentru a ajunge în prezenþa lui Anu, Enlil ºi Ea. Ziguratul (ca ºi muntele sfânt de care este uneori legat în denumirile mesopotamiene) nu era pentru muritori, ci pentru zeii care locuiau sau îºi fãceau apariþia acolo.
Referitor la întrebarea (numitã de comun acord „bolnavã ºi sterilã”) privind cunoaºterea meºteºugurilor necesare, am câteva lãmuriri. În Palestina, tehnologia construcþiilor cu ajutorul cãrãmizilor uscate la soare este cunoscutã încã din mileniul IX - VIII î. H., iar în Mesopotamia, vestigii similare s-au gãsit începând cu mileniu VI î. H. (e.g., Sawwan). Însã arderea cãrãmizilor în cuptoare nu este cunoscutã deloc în Palestina (ceea ce e compatibil cu naraþiunea biblicã), în timp ce Mesopotamia stãpâneºte aceastã tehnologie ºi o foloseºte deja pe scarã largã spre sfârºitul mileniului IV î. H. Ca mortar pentru cãrãmizile arse mesopotamienii foloseau smoala topitã (din nou, compatibil cu naraþiunea biblicã); însã, datoritã costurilor ridicate, numai o parte din palatele ºi templele erau astfel construite. Nici mãcar ziguratele nu sunt construite integral din cãrãmidã arsã ºi smoalã, ci doar în exterior; în interior, au ziduri din cãrãmidã uscatã la soare clãdite cu pãmânt înmuiat drept mortar ºi apoi mijlocul se umplea cu pãmânt de umpluturã.
Ziguratul apare într-un complex de clãdiri administrative ºi religioase, fiind construcþia cea mai impunãtoare. În Genesa 11, ziguratul (turnul templului) atrage atenþia naratorului în contextul urbanizãrii sau formãrii societãþilor cooperatiste ca alternativã la viaþa nomadã („sã nu ne împrãºtiem” din Genesa 11.4 este strigãtul de luptã al urbanizãrii). Crucial în aceastã perioadã de urbanizare este ºi transformarea religioasã a divinului, de la asocierea transcendentã cu natura ºi forþele naturii, la asemãnarea tot mai clarã cu noile forme de organizare urbanã (zeii începând sã se comporte tot mai uman).
Sã nu se înþeleagã însã greºit: nu urbanizarea reprezintã obiecþia de fond a lui Yhwh în Genesa 11 (ar fi absurd din moment ce Yhwh însuºi a ales mai târziu Ierusalimul), ci schimbarea teologicã de paradigmã care aduce cu sine domesticirea/antropomorfizarea divinului, contrafacerea acestuia dupã chipul ºi asemãnarea omului. Astfel, pericopa Turnului Babel din Biblie este un comentariu negativ asupra religiozitãþii mesopotamiene/babiloniene de la mijlocul-spre-sfârºitul mileniului III î. H. (i.e., panteonicã, guvernare-prin-consiliu-divin, ca în societate), o formã de protest ºi judecatã divinã prin care urbanizarea este temporar opritã sau amânatã prin aºa-zisa „încurcare a limbilor” – moment istoric de fapt în care forma cooperatistã de asociere umanã devine imposibilã.
Teologic, dupã schimbãrile climatice post-deluviene, Yhwh se judecã încã o datã cu omul, creaþia sa, pentru schimbarea de paradigmã (domesticirea sau urbanizarea divinului), marcând totodatã începutul unui alt program de descoperire de sine – de aºteptat sau ironc – tot printr-un mesopotamian, Avraam din Ur ºi familia sa, cu care Yhwh întemeiazã un legãmânt (vezi Genesa 12 ºi capitolele urmãtoare).
Care ar fi deci firul narativ al povestirii Turnul Babel în contextul istoric mesopotamian descris mai sus? Foarte pe scurt (ca sã nu abuzez de bunãvoinþa recepþionerei), în urma unor inundaþii de amploare datoratã ridicãrii nivelului apelor din Golf ºi ieºirii fluviilor Tigru ºi Eufrat din matcã, spre sfârºitul perioadei Ubaid (mileniul V î. H), urmaºii lui Sem (sau o parte dintre aceºtia), care pânã în acest moment vorbesc aceiaºi limbã, migreazã spre câmpia ªinar, aºezându-se în final în Sumer (11.1-2). O datã cu descoperirea tehnologiilor noi care permiteau construcþii mult mai durabile prin arderea cãrãmizilor ºi folosirea smoalei ca liant (mileniile IV-III î. H.), începe procesul de urbanizare ºi în acelaºi timp deviere teologicã, de la Dumnezeul care a creat universul, la un dumnezeu tot mai asemãnãtor omului ºi noii societãþi (11.3-4). Ceva se întâmplã (dacã nu miraculos, greu de explicat), ºi societatea se împarte, se nasc alte limbi (semitice?), iar împrãºtierea acestei largi comunitãþi ºi implicit revenirea la viaþa nomadã devin inevitabile (11.5-7). Datoritã apelor Eufratului care au ºters orice urmã istoricã a Babilonului la sfârºitul mileniului III î. H. (dacã nu cumva Babilonul este doar un simbol), avem totuºi dovezi arheologice substanþiale privind diseminarea fãrã precedent a culturii mesopotamiene spre sfârºitul mileniului III î. H. Aºadar, dupã cum, în Genesa, Potopul nu este un eveniment global, tot aºa nici Turnul Babel nu este neaparat momentul zero al naºterii tuturor limbilor pãmântului.
Dorinel, tu spui la un moment dat cã despre evenimentele din Genesa 1-11 nu auzim niciunde altundeva în literatura popoarelor antice. Fals. Dupã cât am vorbit pânã acum despre ele, nu cred cã trebuie sã-þi mai enumãr o datã cosmogoniile sau miturile deluviene ale Orientului antic! Îþi listez totuºi mai jos câteva strofe dintr-o epopee sumerianã intitulatã „Enmerkar ºi Domnul Arattei” ºi citez dintr-o incantare magicã a lui Enmerkar (traducere S. Kramer, "The 'Babel of Tongues': A Sumerian Version," JAOS 88 [1968] 108-11):
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,
There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
In those days, the lands of Subur (and) Hamazi,
Harmony-tongued Sumer, the great land of the decrees of princeship,
Uri, the land having all that is appropriate,
The land Martu, resting in security,
The whole universe, the people in unison
To Enlil in one tongue [spoke].
. . .
(Then) Enki, the lord of abundance (whose) commands are trustworthy,
The lord of wisdom, who understands the land,
The leader of the gods,
Endowed with wisdom, the lord of Eridu
Changed the speech in their mouths, [brought] contention into it,
Into the speech of man that (until then) had been one.
Mã rezum la atât deocamdatã, dar dacã ai timp (ºi chiar te intereseazã subiectul), poþi gãsi aceste idei dezvoltate pe larg în John H. Walton, The Mesopotamian Background of the Tower of Babel Account and Its Implications, BBR 5 (1995) 155-175. Întrebãrile legate de dimensiunile turnului sunt o invitaþie la a specula...ceea ce politicos refuz. Þi-am rãspuns însã destul de detaliat pe textul din Genesa, care a ºi stat de fapt la originea postãrii tale.
Cele bune!
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 07:28
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 09:36
RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credinþe (dogme) ºi de practici (rituri) privind sentimentul divinitãþii ºi care îi uneºte, în aceeaºi comunitate spiritualã ºi moralã, pe toþi cei care aderã la acest sistem;
Sa intrebi ce religie avea Adam si Eva este cum ai intreba ce religie au ingerii. Intrebarea in sine din punctul meu de vedere este absurda.
Pentru Adam si Eva, (sau pentru ingeri) Dumnezeu este o prezenta vie, ei nu au nevoie de un sistem de dogme pentru a-l descoperi pe Dumnezeu si pentru a se apropia de El (asa cum noi avem nevoie). Adam si Eva au fost primii oameni facuti direct de Dumnezeu insusi nu prin cuvant (ca restul creatiei) ci prin actiune directa. Ei traiau in comuniune directa cu Dumnezeu la fel ca si ingerii. Asa vom fi si noi oamenii dupa inviere. Nu vom mai avea nevoie de acest sistem de dogme prin care noi ne apropiem de Dumnezeu, pentru ca vom vietui alaturi de El. Aceasta este de fapt existenta normala a lucrurilor, trairea alaturi de Dumnezeu ca prezenta reala si nu contemplarea lui Dumnezeu dintr-o lume relativ rupta de Dumnezeu asa cum suntem noi astazi.
Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 11:14
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 07:28:20De la: aadnanaaa, la data 2009-07-02 23:05:17mie una,repet, mi se pare absurd sa intrebi ce religie aveau Adam si Eva.
Din momentce vorbesti despre ei trebuie sa te raportezi strict la biblie, pentru ca in alte "documente" nu stiu sa existe.
Lor le-a vorbit Dumnezeu direct.Deci ca si credinta, este clar ca ei credeau in Dumnezeu.
nu putem vorbi despre o alta religie, pentru ca, nu exista alta.nici macar nu exista o religie ci existau 2 oameni cu credinta in Dumnezeu.
mie imi vine sa rad.si daca vine Adi si imi spune si el ca aveau religie, chiar ca lesin de ras
preagãtește-te sã râzi bine....pentru cã e imposibil sã spunã adi cã ãia nu aveau o religie(indiferent cu definiție a termenului ar opera)...
Ce religie avea omul primordial? În antropogonia biblicã, omul primordial nu avea o religie. A fost creat într-o comuniune perfectã cu Dumnezeu. Nimic nu era frânt pentru ca religia sã lege sau sã restaureze. Abia dupã ruperea legãmântului ºi alungãrii omului din grãdinã apare religia. În strigãtul naºterii, Eva marcheazã începutul credinþei: „Am dobândit (qanah) om cu ajutorul lui Yhwh” ºi de aceea i-a pus numele Cain (qain). Originea cultului este ceva mai obscurã, dar prima expresie o întâlnim la cei doi fii, Cain ºi Abel. Cã jertfa unuia a fost respinsã ºi a celuilalt primitã este comentatã de narator în raport cu etica ºi caracterul închinãtorului (nu conþinutul jertfei). De aici deducem cã, informal, religia omului primordial îmbinã credinþã-cult-caracter. Formal sau oficial însã religia începe abia o datã cu naºterea celui de-al treilea fiu, cãruia Eva îi pune numele Set (ºet), „pentru cã mi-a dat (ºat) Elohim o altã sãmânþã.” Acest Set ºi fiul sãu Enoº („om,” „muritor”) aºeazã bazele oficiale/formale ale religiei: „Atunci a început [omul] sã invoce numele lui Yhwh” (Genesa 4.26). Deci, în antropogonia biblicã, înainte de acest moment, nu putem pune întrebarea „Ce religie avea omul primordial?” (decât eventual în sensul general în care am rãspuns mai sus). Cât despre religia care a început cu Set ºi Enoº, rãspunsul îl avem în modul de relatare sau arta narativã a textului: religia yahwistã! Pentru cã deºi numele Yhwh a fost revelat mai târziu lui Moise în rugul aprins, el este acelaºi Dumnezeu care a creat cerurile ºi pãmântul (fapt subliniat de narator prin hendiada Yhwh-Elohim în Genesa 2.4-9, 15-16, 18-19, etc.).
PS Nu ºtiu pe cine dezamãgesc (ºi pe cine nu), dar acest rãspuns este singurul posibil pe baza textului biblic...
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 11:21
....Adi, i-ai terminat !....sa vezi ce-ai sa patesi cu ei d-acum !...
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 11:25
De la: adipopa, la data 2009-07-03 11:14:22De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 07:28:20De la: aadnanaaa, la data 2009-07-02 23:05:17mie una,repet, mi se pare absurd sa intrebi ce religie aveau Adam si Eva.
preagãtește-te sã râzi bine....pentru cã e imposibil sã spunã adi cã ãia nu aveau o religie(indiferent cu definiție a termenului ar opera)...
Ce religie avea omul primordial? În antropogonia biblicã, omul primordial nu avea o religie. A fost creat într-o comuniune perfectã cu Dumnezeu. Nimic nu era frânt pentru ca religia sã lege sau sã restaureze. Abia dupã ruperea legãmântului ºi alungãrii omului din grãdinã apare religia. În strigãtul naºterii, Eva marcheazã începutul credinþei: „Am dobândit (qanah) om cu ajutorul lui Yhwh” ºi de aceea i-a pus numele Cain (qain). Originea cultului este ceva mai obscurã, dar prima expresie o întâlnim la cei doi fii, Cain ºi Abel. Cã jertfa unuia a fost respinsã ºi a celuilalt primitã este comentatã de narator în raport cu etica ºi caracterul închinãtorului (nu conþinutul jertfei). De aici deducem cã, informal, religia omului primordial îmbinã credinþã-cult-caracter. Formal sau oficial însã religia începe abia o datã cu naºterea celui de-al treilea fiu, cãruia Eva îi pune numele Set (ºet), „pentru cã mi-a dat (ºat) Elohim o altã sãmânþã.” Acest Set ºi fiul sãu Enoº („om,” „muritor”) aºeazã bazele oficiale/formale ale religiei: „Atunci a început [omul] sã invoce numele lui Yhwh” (Genesa 4.26). Deci, în antropogonia biblicã, înainte de acest moment, nu putem pune întrebarea „Ce religie avea omul primordial?” (decât eventual în sensul general în care am rãspuns mai sus). Cât despre religia care a început cu Set ºi Enoº, rãspunsul îl avem în modul de relatare sau arta narativã a textului: religia yahwistã! Pentru cã deºi numele Yhwh a fost revelat mai târziu lui Moise în rugul aprins, el este acelaºi Dumnezeu care a creat cerurile ºi pãmântul (fapt subliniat de narator prin hendiada Yhwh-Elohim în Genesa 2.4-9, 15-16, 18-19, etc.).
PS Nu ºtiu pe cine dezamãgesc (ºi pe cine nu), dar acest rãspuns este singurul posibil pe baza textului biblic...

cu ce definitie a termenului *religie* operezi?
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 11:47
De la: andu30, la data 2009-07-03 09:36:37RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credinþe (dogme) ºi de practici (rituri) privind sentimentul divinitãþii ºi care îi uneºte, în aceeaºi comunitate spiritualã ºi moralã, pe toþi cei care aderã la acest sistem;
Sa intrebi ce religie avea Adam si Eva este cum ai intreba ce religie au ingerii. Intrebarea in sine din punctul meu de vedere este absurda.
Pentru Adam si Eva, (sau pentru ingeri) Dumnezeu este o prezenta vie, ei nu au nevoie de un sistem de dogme pentru a-l descoperi pe Dumnezeu si pentru a se apropia de El (asa cum noi avem nevoie). Adam si Eva au fost primii oameni facuti direct de Dumnezeu insusi nu prin cuvant (ca restul creatiei) ci prin actiune directa. Ei traiau in comuniune directa cu Dumnezeu la fel ca si ingerii. Asa vom fi si noi oamenii dupa inviere. Nu vom mai avea nevoie de acest sistem de dogme prin care noi ne apropiem de Dumnezeu, pentru ca vom vietui alaturi de El. Aceasta este de fapt existenta normala a lucrurilor, trairea alaturi de Dumnezeu ca prezenta reala si nu contemplarea lui Dumnezeu dintr-o lume relativ rupta de Dumnezeu asa cum suntem noi astazi.
andu....
1) ma dezamageste faptul ca apelezi la dex...
2) chiar si pe definiatia asta nu poti demonstra ca nu au avut o religie...
andu...spui **Pentru Adam si Eva, (sau pentru ingeri) Dumnezeu este o prezenta vie, ei nu au nevoie de un sistem de dogme pentru a-l descoperi pe Dumnezeu si pentru a se apropia de El (asa cum noi avem nevoie). **...
si pentru noi dumnezeu este o prezenta continua...!!!
in plus...religia conform definitiei de aici este un sistem de credinte privind sentimentul divinitatii...poi...atat timp cat adam si eva aveau sentimentul divinitatii (o intelegeau intr-un anumit fel) nu putem spune despre ei ca aveau o religie?
era modul cum inteleg ei divinitatea...
un ansamblu de dogme si reguli stricte (fixate de insusi dumnezeu ) exista...aceste dogme au determinat un anumit comportament...
avem dogma , avem comportamentul .....avem deci o ideologie ...si pntru ca ideologia asta priveste si raportarea omulu la diviniate putem spune ca este o ideologie religioasa....deci religie...
daca noi vom mai avea o religie dupa ce vom invia? ...desigur...atat timp cat noi vom ramane oameni vom avea nevoie de un sistem de credinte si practici impuse de acestea pentru a ne putea prin ele raporta la dumnezeu...
(avem nevoie de diferite credinte ,si norme de comportament si pentru a ne raporta unii la altii...iar cele ce privesc sentimentul divinitatii dau nastere unei religii)
ps: astept si alte definitii ale termenului ...eu o prefer pe cea a lui van genepp...
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 12:55
în liceu la filozofie ni se spunea cã religia reprezintã modul cum oamenii înțeleg și creeazã divinitatea.
la facultate (atât la litere cât și la istorie ) operam cu definiția lui genep . acesta o definea în opoziție cu magia.magia însemna modul cum omul constrange divinitatea , iar religia un mod prin care omul doar ia contact cu ea pentru a o ruga .
în rai...modul prin care omul lua contact cu divinitatea era direct. omul își permitea o cunoaștere empiricã a lui dumnezeu , dar...asta nu înseamnã cã raportul om-dumnezeu era diferit de cel de azi.și atunci , ca și acum omul era inferior divinitãții. nu putea decât sã i se roage atunci când avea nevoie de ceva și trebuia în permanențã sã respecte un sistem de norme și dogme impus chiar de divinitate.
adam și eva au avut o religie...diferitã de a a noastrã , dar au avut.
era doar o altã formã de monoteism ....
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 12:59
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 11:47:12
andu....
andu...spui **Pentru Adam si Eva, (sau pentru ingeri) Dumnezeu este o prezenta vie, ei nu au nevoie de un sistem de dogme pentru a-l descoperi pe Dumnezeu si pentru a se apropia de El (asa cum noi avem nevoie). **...
Pot apela la orice este corect.
Bineinteles ca Dumnezeu este o prezenta pentru noi dar "in contemplare". Pentru ei erau o prezenta vie ca persoana.
Adam si Eva au avut comuniunea perfecta cu Dumnezeu asa cum au si ingerii si cum vom avea si noi dupa inviere. Religia este necesara noua acum (in urma caderii, deci in urma ruperii acelei comuniuni perfecte cu Dumnezeu) pentru a ne apropia de Dumnezeu printr-un sistem de dogme, cunostinte etc..., lor nu le era necesara pentru ca ei erau "casnicii" lui Dumnezeu si traiau alaturi de Dumnezeu.
Ei traiau in lumea reala alaturi de Dumnezeu, serafimi si ingeri si de restul creatiei, noi traim intr-o lume denaturata, cazuta, in care binele si raul sunt amestecate. Ca sa iesim din mocirla asta avem nevoie de religie. Dupa ce vom iesi din lumea aceasta imperfecta si daca vom fi gasiti vrednici ne vom intoarce la acel "cum trebuie sa fie lumea" si ne vom relua locul nostru randuit in lumea aceea adevarata si vom fi casnicii lui Dumnezeu. Acum cunoastem in parte, atunci vom cunoaste pe deplin.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 13:12
De la: andu30, la data 2009-07-03 12:59:37De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 11:47:12
andu....
Pot apela la orice este corect.
Bineinteles ca Dumnezeu este o prezenta pentru noi dar "in contemplare". Pentru ei erau o prezenta vie ca persoana.
Adam si Eva au avut comuniunea perfecta cu Dumnezeu asa cum au si ingerii si cum vom avea si noi dupa inviere. Religia este necesara noua acum (in urma caderii, deci in urma ruperii acelei comuniuni perfecte cu Dumnezeu) pentru a ne apropia de Dumnezeu printr-un sistem de dogme, cunostinte etc..., lor nu le era necesara pentru ca ei erau "casnicii" lui Dumnezeu si traiau alaturi de Dumnezeu.
Ei traiau in lumea reala alaturi de Dumnezeu, serafimi si ingeri si de restul creatiei, noi traim intr-o lume denaturata, cazuta, in care binele si raul sunt amestecate. Ca sa iesim din mocirla asta avem nevoie de religie. Dupa ce vom iesi din lumea aceasta imperfecta si daca vom fi gasiti vrednici ne vom intoarce la acel "cum trebuie sa fie lumea" si ne vom relua locul nostru randuit in lumea aceea adevarata si vom fi casnicii lui Dumnezeu. Acum cunoastem in parte, atunci vom cunoaste pe deplin.
și tu spui cã raportul om-divinitate în rai era diferit de cel de acum?
nu , andu...nu era...
omul era tot inferior lui dumnezeu la fel cum e și azi...doar cã...azi se aflã pe pãmânt...atunci se afla în rai ...
se aflã în locuri diferite , dar..raportul cu divinitatea rãmâne în permanențã neschimbat ...
mai spuneam undeva cum îl vedeau primii creștini pe dumnezeu : ca pe un mare împãrat .împãrat a toatã lumea . așa apare el în iconografia ortodoxã de la începutul ei pânã azi.(iconografie inspiratã de cea imperiala din imperiul roman )
în comparație cu acest mare împãrat oamenii sunt doar supușii sãi. el este stãpânul vieților noastre.
la a doua venire a lui își va arãta toatã slava sa. atunci cei credinciosã vor merge în rai acolo de unde au foat alungați adam și eva,iar cei necredincioși , în iad (unde vor fii plângerea și scrâșnirea dinților).
atât unii cât și ceilalți însã vor rãmâne în permanențã inferiori divinitãții.
în comparație cu *marele basileu* noi vom fii doar supuși mereu ,el având drept de viațã și de moarte asupra noastrã.
niciodatã nu-l vom putea constrânge pe dumnezeu sã facã ceva .la fel cum nu puteau nici protopãrinții noștri.
relația lor nu diferea de a noastrã.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 13:57
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 13:12:56
și tu spui cã raportul om-divinitate în rai era diferit de cel de acum?
nu , andu...nu era...
omul era tot inferior lui dumnezeu la fel cum e și azi...doar cã...azi se aflã pe pãmânt...atunci se afla în rai
niciodatã nu-l vom putea constrânge pe dumnezeu sã facã ceva .la fel cum nu puteau nici protopãrinții noștri.
relația lor nu diferea de a noastrã.
Da, asta spun ca raportul om Dumnezeu era diferit inainte de cadere fata de dupa cadere..
Nu m-am referit la ierarhie cand am vorbit despre comuniune om-Dumnezeu si nici nu mi-am propus sa-l constrangem cu ceva pe Dumnezeu..
Relatia lor (Adam si Eva) cu Dumnezeu era total diferita fata de relatia noastra cu Dumnezeu. Ti se pare ca noi suntem in comuniune perfecta cu Dumnezeu? Mie nu mi se pare, pentru ca intre noi si Dumnezeu a intervenit pacatul... si precum stii nu poti sluji la doi stapani... asa cum noi facem deseori...
Cred ca ai inteles pozitia mea fata de aceasta problema... ma opresc aici... nu cred ca are sens sa repet acelasi lucru de mai multe ori...
|
Fosta membra 9am.ro
492 mesaje
Oras: Brasov
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 14:05
Din punctul meu de vedere ,atunci cand adam si eva au fost creati nu se punea problema 'religiei' . atata timp cat traiesc numai doi oameni si sunt facuti de un Dumnezeu' acestia nu am motive de indoieli in privinta credintei.tocmai de aceea ei nu aveau o religie.... aveau o singura obtiune : iubirea fata de dumezeul lor creator! pur si simplu.... sa ma exprim altfel,este ca si cum un om traieste pe un pamant unde nu are numai cartofi,omul respectiv nu stie ce inseamna o alta leguma... mananca cartofii si are impresia ca e singura varanta de mancare.... sper ca m-am facut inteleasa!
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:02
De la: adipopa, la data 2009-07-02 23:50:52atât deocamdatã, dar dacã ai timp (ºi chiar te intereseazã subiectul), poþi gãsi aceste idei dezvoltate pe larg în John H. Walton, The Mesopotamian Background of the Tower of Babel Account and Its Implications, BBR 5 (1995) 155-175. Întrebãrile legate de dimensiunile turnului sunt o invitaþie la a specula...ceea ce politicos refuz. Þi-am rãspuns însã destul de detaliat pe textul din Genesa, care a ºi stat de fapt la originea postãrii tale.
Cele bune! din moment ce am deschis subiectul, ma intereseaza.
am sa dau curs informatiilor furnizate de tine, nu sunt nici de departe genul care doar isi exprima o parere sau o convingere si sa nu dea curs invitatiei unei alte pareri documentata.
cele bune !
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:23
De la: reis_kinga, la data 2009-07-03 14:05:08Din punctul meu de vedere ,atunci cand adam si eva au fost creati nu se punea problema 'religiei' . atata timp cat traiesc numai doi oameni si sunt facuti de un Dumnezeu' acestia nu am motive de indoieli in privinta credintei.tocmai de aceea ei nu aveau o religie.... aveau o singura obtiune : iubirea fata de dumezeul lor creator! pur si simplu.... sa ma exprim altfel,este ca si cum un om traieste pe un pamant unde nu are numai cartofi,omul respectiv nu stie ce inseamna o alta leguma... mananca cartofii si are impresia ca e singura varanta de mancare.... sper ca m-am facut inteleasa!
înțeleg la ce te referi , dar te complici aducând în discuție opțiunea omului...
dacã e sã ne gândim așa ...pãi avea douã opțiuni: sã-l iubeascã pe dumnezeu în continuare și sã-l asculte , sau sã nu mai asculte de dumnezeu și sã încalce porunca sa...
problema se pune în felul urmãtor : pentru a putea spune dacã adam și eva aveau sau nu o religie trebuie sã definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacã este modul cum oamenii se raporteazã la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. raportul lor cu divinitatea era mai strâns decât al nostrul (ei putându-l cunoaște pe dumnezeu prin itermediul simțurilor), dar...orice am mai spune despre acest raport...nu putem nega faptul cã el a existat. și nu era un raport de egalitate (omul nu era dumnezeu ) ci un raport de inferioritate..omul a fost și va fii în permanențã inferior lui dumnezeu, fiind doar o creație a sa.
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:31
De la: ioana_dark, la data 2009-07-03 15:23:51De la: reis_kinga, la data 2009-07-03 14:05:08Din punctul meu de vedere ,atunci cand adam si eva au fost creati nu se punea problema 'religiei' . atata timp cat traiesc numai doi oameni si sunt facuti de un Dumnezeu' acestia nu am motive de indoieli in privinta credintei.tocmai de aceea ei nu aveau o religie.... aveau o singura obtiune : iubirea fata de dumezeul lor creator! pur si simplu.... sa ma exprim altfel,este ca si cum un om traieste pe un pamant unde nu are numai cartofi,omul respectiv nu stie ce inseamna o alta leguma... mananca cartofii si are impresia ca e singura varanta de mancare.... sper ca m-am facut inteleasa!
înțeleg la ce te referi , dar te complici aducând în discuție opțiunea omului...
dacã e sã ne gândim așa ...pãi avea douã opțiuni: sã-l iubeascã pe dumnezeu în continuare și sã-l asculte , sau sã nu mai asculte de dumnezeu și sã încalce porunca sa...
problema se pune în felul urmãtor : pentru a putea spune dacã adam și eva aveau sau nu o religie trebuie sã definim întâi termenul . deci...*ce este o religie?*
dacã este modul cum oamenii se raporteazã la divinitate...da...adam și eva au avut o religie. raportul lor cu divinitatea era mai strâns decât al nostrul (ei putându-l cunoaște pe dumnezeu prin itermediul simțurilor), dar...orice am mai spune despre acest raport...nu putem nega faptul cã el a existat. și nu era un raport de egalitate (omul nu era dumnezeu ) ci un raport de inferioritate..omul a fost și va fii în permanențã inferior lui dumnezeu, fiind doar o creație a sa.
Ionico numai insista! da tu o definitie religiei si apoi sustine Adam si Eva ar fi putut avea una.Atat Adi cat si Andu, au fost destul de clari in privinta asta.
|
|
|