Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 20:19
De la: amiralul, la data 2009-06-30 18:18:45,,Putem citi �i discuta biblia ca literatur� ??? '' Dorinel, a� fi de acord c� citirea Biblie (cel pu�in �n felul �n care o cite�ti tu) poate avea un efect soporific asupra unora; totu�i, discutarea ei (chiar �i de c�tre cititori a�a de plictisi�i ca tine) �ine lumea treaz� la ni�te ore destul de t�rzii. Personal, nu am v�zut p�n� acum la tine un singur argument coerent �i informat (cap-coad�) care s� discrediteze scriptura iudeo-cre�tin�. Tot ce am v�zut tr�deaz� fie nefamiliarizarea cu literatura �i istoria antic� (�n special cea oriental�), fie �mbr��i�area unor slogane ieftine �i neargumentabile despre incompatibilitatea dintre Biblie �i �tiin�� (dovedind nivelul mediocru la care ai studiat subiectul), fie neangajarea argumentelor teiste classice (cosmologic, moral, ontologic), fie �ncerc�ri timide de a ne oferi �i de a sus�ine o alternativ� (�n afar� de cea hindus� desigur, pe care uneori o afirmi, alteori o negi). Ridiculizarea unui nene cu barb� (ca �i cum cineva ar sus�ine c� a�a arat� Dumnezeul iudeo-cre�tin) este rodul unei imagina�ii cam ciudate, care baleaz� �ntre bolnav �i steril. Mai reunu�� �i tu! Iar, dac� tot vrei s� ne spui c�t de sinuciga� din punct de vedere intelectual este s� accept�m teologia biblic� a crea�iei, poate ne spui �i de ce creatio ex nihilo ar fi incompatibil� cu teoria Big Bang (explica�ia �tiin�ific� cea mai plauzibil� �n acest moment). Expansiunea accelerat� a universului �i legea a doua a termodinamicii au spulberat definitiv mitul unui univers etern, stabilind dincolo de orice �ndoial� necesitatea unui �nceput absolut al timpului �i spa�iului. Dar mai sunt �i alte lucruri asupra c�rora �nc� nu m-ai l�murit, Dorinel: nu mi-ai spus, de exemplu, de ce accep�i �i sus�ii macro-evolu�ionismul naturalist f�r� s� po�i explica cel mai elementar lucru (apari�ia vie�ii) �i �n ciuda absen�ei oric�ror dovezi (ba chiar �n ciuda existen�ei dovezilor contrare macro-evolu�iei) �n cercet�rile paleontologice din ultimii 200 de ani? PS Sigur e mai u�or s� ataca�i Ortodoxia cit�nd pasaje sau interviuri din Cleopa �i Arsenie; citi�i-l �ns� pe p�rintele St�niloaie! |
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 21:12
**PS Sigur e mai u�or s� ataca�i Ortodoxia cit�nd pasaje sau interviuri din Cleopa �i Arsenie; citi�i-l �ns� pe p�rintele St�niloaie!**
ce sa citeasca , adi astia ca maresalul se lauda undeva ca el la viata lui nu citit nici 5 carti cap-coada... |
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 22:08
De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 21:12:04**PS Sigur e mai u�or s� ataca�i Ortodoxia cit�nd pasaje sau interviuri din Cleopa �i Arsenie; citi�i-l �ns� pe p�rintele St�niloaie!** scuze... eram nervoasa !!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 666 mesaje Membru din: 24/06/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 22:58
De la: adipopa, la data 2009-07-01 20:19:15Ridiculizarea unui nene cu barb� (ca �i cum cineva ar sus�ine c� a�a arat� Dumnezeul iudeo-cre�tin) este rodul unei imagina�ii cam ciudate, care baleaz� �ntre bolnav �i steril. Mai reunu�� �i tu!nu pot domne', nu pot !!! tin mult la imaginatia mea bolnava.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:00
De la: adipopa, la data 2009-07-01 20:19:15De la: amiralul, la data 2009-06-30 18:18:45,,Putem citi �i discuta biblia ca literatur� ??? '' Te tine sa facem "exegeza" pe iad-ul lui Cleopa ? Mai intai ..ce nota i-ai da(dar sincer) lui Cleopa... pt pledoaria lui ...
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:01
Si apoi il "examinam" si pe St�niloaie....
|
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:03
De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 22:08:47De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 21:12:04**PS Sigur e mai u�or s� ataca�i Ortodoxia cit�nd pasaje sau interviuri din Cleopa �i Arsenie; citi�i-l �ns� pe p�rintele St�niloaie!** Ioana .. nu trebuie sa-ti ceri scuze pt un "ADEVAR"... doar asa scrisesm. Nu ma deranjeaza. Daca stau bine sa ma gandesc am citit mai mult de 5 ... dar mai putin de 20. Paote tu ai citit 200 .. DAR NU AS VREA SA FIU in "pilea ta"...
|
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:10
sa trecem acum la vestitul basm ,,Turnul Babel''.
acest turn (probabil un tun al mintii omenesti) atinsese o �naltime de ... un kilometru si jumatate. asta inseamna ca ar fi fost de zece ori mai �nalt dec�t ... cea mai mare piramida din Egipt, 147 m. cu toate acestea, piramidele s-au pastrat, pe c�nd din grandioasa constructie nu a ramas nici urma. Pentru o �naltime de 1500 m ar fi fost necesar si un fundament neobisnuit de mare. ne punem �ntrebarea bolnava si sterila : cum a putut sa dispara o cladire at�t de mare ? autorul basmului �Facerea � a uitat sa dea o explicatie �n aceasta privinta cum a uitata si la multe alte nazbatii. ce zici Maressale de turnul asta ?!!! a fost sau nu a fost?
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
|
|
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:18
aaaa! era sa uit !
pe atunci, potrivit Bibliei �nsasi, nu puteau sa existe un numar suficient de oameni care sa �nalte o constructie at�t de importanta si nici care sa cunoasca mestesugurile necesare unei lucrari de asemenea amploare. deci ?!!!
|
|
Postat pe: 1 Iulie 2009, ora 23:21
De la: maressalul_, la data 2009-07-01 23:03:31De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 22:08:47De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 21:12:04**PS Sigur e mai u�or s� ataca�i Ortodoxia cit�nd pasaje sau interviuri din Cleopa �i Arsenie; citi�i-l �ns� pe p�rintele St�niloaie!** nici eu �ntr-a ta....
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 00:15
De la: ioana_dark, la data 2009-07-01 23:21:23nici eu �ntr-a ta....nici eu intr-a ta la urmatorul post. ,,Turnul Babel'' constituie aparitia pe neasteptate a unui mare numar de limbi. curios este ca basmul Biblia nu a dat niciodata atentie limbilor vechi vorbite de oamenii de pe teritoriul ce se �ntinde din India p�na �n Japonia. de altfel, populatia pamintului n-a avut habar de minunea cu ,,Turnul Babel'' ; ea a fost cunoscuta doar de ,,scriitorii'' evrei antici. tot curios este si faptul ca importantele evenimente istorice, pe care basmul Biblia le pune la baza nasterii omenirii, nu sunt de loc cunoscute de nici unul dintre celelalte popoare. sa inteleg ca grecii, romanii, egiptenii, persii (lui Florin), indienii, chinezi sa nu fi stiut nimic de Ghedeon, Samson, Adam, Eva, Noe sau despre vreun alt ,,erou'' al unui trib evreiesc? cum se face ca aceste nume sunt cunoscute numai in cartile micului popor evreu ?
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 00:21
Biblia nu este chiar un "basm". Este "istoria poporului evreu". Multe din ceea ce s-a scris �n "Vechiul Testament" se pot verifica �i sunt conforme cu realitatea.C� s-a mai �nflorit �i s-a mai modificat pe ici colea s� fie valabil �i la restul...este o cu totul alt� poveste!!!
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 00:33
De la: Dorulet, la data 2009-07-02 00:21:44da ! si cand oamenii acum cateva milioane de ani se jucau cu bata si maimutele, unde era Dumnezeu si poporul ales ?!!! si, ma rog, de ce i-a ales taman pe evrei?!! asa sa ne faca noua in ciuda ?!!! dar unde era nenea acum cateva sute de mii de ani, sa nu mai pronunt milioane ?!!! orbecaia in intuneric ?!! ce naibii Dora, poti sa crezi asemenea basme ?!! cum naibii se face ca importantele evenimente istorice, pe care basmul Biblia le pune la baza nasterii omenirii, nu sunt de loc cunoscute de nici unul dintre celelalte popoare ?!!! ai o explicatie ?!! si daca este istoria poporului evreu - eu unul cred ca in realitate nici 15% nu este adevar - de ce ar trebui sa fie si istoria crestinatatii si credinta popoarelor crestine ?!!! hai Dora, ce naibii !!!
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 01:02
De la: amiralul, la data 2009-07-02 00:33:11De la: Dorulet, la data 2009-07-02 00:21:44da ! si cand oamenii acum cateva milioane de ani se jucau cu bata si maimutele, unde era Dumnezeu si poporul ales ?!!! si, ma rog, de ce i-a ales taman pe evrei?!! asa sa ne faca noua in ciuda ?!!! dar unde era nenea acum cateva sute de mii de ani, sa nu mai pronunt milioane ?!!! orbecaia in intuneric ?!! ce naibii Dora, poti sa crezi asemenea basme ?!! Ai citit Biblia??? Se pare c� nu!!! Unde ai v�zut tu scris �n Biblie anul �n care a ap�rut primul evreu???? Nu o s� intru �n am�nunte c� sunt plictisit� �i n-am chef de explica�ii acum.... Prefer topicul lui Adnana...c� este fun!
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 11:11
De la: adipopa, la data 2009-06-29 02:03:57De la: Sunny, la data 2009-06-28 23:09:53De la: adipopa, la data 2009-06-28 17:29:51De la: Sunny, la data 2009-06-28 16:14:06Ma intreb la ce se refera: Intelegerea strict lumeasca a unor texte biblice uneori ne poate pune uneori in pielea lui Nicodim care era si cel mai invatat dintre farisei: IOAN 3 1. �i era un om dintre farisei, care se numea Nicodim �i care era frunta� al iudeilor. 2. Acesta a venit noaptea la Iisus �i I-a zis: Rabi, �tim c� de la Dumnezeu ai venit �nv���tor; c� nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dac� nu este Dumnezeu cu el. 3. R�spuns-a Iisus �i i-a zis: Adev�rat, adev�rat zic �ie: De nu se va na�te cineva de sus, nu va putea s� vad� �mp�r��ia lui Dumnezeu. 4. Iar Nicodim a zis c�tre El: Cum poate omul s� se nasc�, fiind b�tr�n? Oare, poate s� intre a doua oar� �n p�ntecele mamei sale �i s� se nasc�? 5. Iisus a r�spuns: Adev�rat, adev�rat zic �ie: De nu se va na�te cineva din ap� �i din Duh, nu va putea s� intre �n �mp�r��ia lui Dumnezeu. 6. Ce este n�scut din trup, trup este; �i ce este n�scut din Duh, duh este. 7. Nu te mira c� �i-am zis: Trebuie s� v� na�te�i de sus. 8. V�ntul sufl� unde voie�te �i tu auzi glasul lui, dar nu �tii de unde vine, nici �ncotro se duce. Astfel este cu oricine e n�scut din Duhul. 9. A r�spuns Nicodim �i i-a zis: Cum pot s� fie acestea? 10. Iisus a r�spuns �i i-a zis: Tu e�ti �nv���torul lui Israel �i nu cuno�ti acestea? 11. Adev�rat, adev�rat zic �ie, c� noi ceea ce �tim vorbim �i ce am v�zut m�rturisim, dar m�rturia noastr� nu o primi�i. 12. Dac� v-am spus cele p�m�nte�ti �i nu crede�i, cum ve�i crede cele cere�ti? Nicodim desi era cel mai invatat pune intrebari trupesti, el nu se gandeste la sensul dumnezeiesc al lucrurilor ci la sensul omenesc, fapt ce ii atrage critica lui Hristos. Intrebarea lui Nicodim referitoare la nasterea din nou: Cum poate omul s� se nasc�, fiind b�tr�n? Oare, poate s� intre a doua oar� �n p�ntecele mamei sale �i s� se nasc�? este atat de copilareasca si nevinovata incat poate fi asezata langa cea a lui maresalul: Daca cei din iad plang cat un ocean de lacrimi temperatura atat de ridicata de acolo nu ar face acel ocean sa se evapore? Hristos nu pune accent pe intelesul lumesc pentru ca el se straduieste sa ne ridice de la cele lumesti la cele dumnezeiesti. Rugaciunea lui David nu se aplica doar acelui moment lumesc ci tuturor momentelor spirituale din viata noastra: 1. "Izbaveste-ma de varsarea de sange" 2. "Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului" Noi cand spunem psalmul 50 nu vrem sa ridicam templul din Sion si nici sa primim izbavire de uciderea lui Urie (desi in mod limpede David asta vroia in momentul rostirii rugaciunii). Acel text interpretat in mod lumesc nu va mai avea niciodata un alt sens decat a avut atunci in viata lui David, dar in mod spiritual va avea o infinitate de aplicatii in viata fiecaruia dintre noi. Oare nu cerem toti : "Izbaveste-ma de varsarea de sange" avand in minte totodata cuvintele lui Hristos: "Oricine ur�te pe fratele s�u este uciga� de oameni " Si nu zicem toti: "Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului" gandind la nasterea continua a bisericii lui Dumnezeu din inima noastra. Oare nu stim cu totii ca Dumnezeu ii pedepsea pe evrei ingaduind distrugerea templului de catre neamuri. Din acest motiv psalmul 50 apare in cartile de rugaciuni, nu pentru ca trebuie sa citim rugaciunea lui David cu inima la aplicarea ei directa in viata lui David, ci cu aplicarea ei in viata noastra. De aceea Pavel ne repeta mereu: COL 3,16 C�nta�i �n inimile voastre lui Dumnezeu, mul�umindu-I, �n psalmi, �n laude �i �n c�nt�ri duhovnice�ti. EFES 5,19 Vorbi�i �ntre voi �n psalmi �i �n laude �i �n c�nt�ri duhovnice�ti, l�ud�nd �i c�nt�nd Domnului, �n inimile voastre, Iacov 5,13 Este vreunul dintre voi �n suferin��? S� se roage. Este cineva cu inim� bun�? S� c�nte psalmi. si mai ales LUCA 24,44 �i le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am gr�it c�tre voi fiind �nc� �mpreun� cu voi, c� trebuie s� se �mplineasc� toate cele scrise despre Mine �n Legea lui Moise, �n prooroci �i �n psalmi. Aplicarea rugaciunii este strict personala chiar daca cuvintele sunt comune, pentru ca rugaciunea nu este mare prin cuvintele ei ci prin starea ei. Caci nu carnea si cuvintele ne apropie de Dumnezeu ci sufletul si inclinarea spirituala spre Dumnezeu ne uneste cu Acesta. Starea spirituala a lui David trebuie sa coincida cu a noastra chiar daca pacatele noastre sunt diferite. Oare de ce spune Hristos: MATEI 6 7. C�nd v� ruga�i, nu spune�i multe ca neamurile, c� ele cred c� �n multa lor vorb�rie vor fi ascultate. 8. Deci nu v� asem�na�i lor, c� �tie Tat�l vostru de cele ce ave�i trebuin�� mai �nainte ca s� cere�i voi de la El. Si cand spunem in Tatal nostru: P�inea noastr� cea spre fiin�� d�-ne-o nou� ast�zi; oare doar la paine ne referim noi? si reiau psalmul 50. oare la sangele lui Urie ne referim noi cand ne rugam? oare la zidurile templului ne referim noi?
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 11:28
**5. Iisus a r�spuns: Adev�rat, adev�rat zic �ie: De nu se va na�te cineva din ap� �i din Duh, nu va putea s� intre �n �mp�r��ia lui Dumnezeu.**
...extraordinar....!un argument foarte puternic impotriva sectantilor care spun ca botezul nu este necesar pentru mantuire..... ( pe unde o fii symy?...ar merita sa vada asta) |
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 11:31
Psalmul 50 pentru un crestin trebuie sa inseamne in primul rand o inima pocaita si apoi sa inseamne niste pacate ale unui om intr-un context istoric.
Daca citim biblia ca "o simpla literatura" atunci da, putem spune ca psalmul 50 face referinta la un imparat cu zbuciumul lui interior, intr-un moment istoric anume care se caieste pentru niste pacate si atat.
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 12:09
De la: amiralul, la data 2009-07-01 23:10:28sa trecem acum la vestitul basm ,,Turnul Babel''. Hai sa-ti spun un SECRET : N-A EXISTAT. P.S: Ce bine ai dat-o cu turnul babel ...
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 12:56
Inteligenta + fanatism / misticism + istorie = biblie.
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 12:58
De la: amiralul, la data 2009-07-01 23:10:28sa trecem acum la vestitul basm ,,Turnul Babel''. Este intotdeauna o placere sa raspund celor ce rad fara sa cunoasca si fara sa se documenteze. Textul care apare in Sf Scriptura referitor la turn: GENEZA 11 1. �n vremea aceea era �n tot p�m�ntul o singur� limb� �i un singur grai la to�i. 2. Purcez�nd de la r�s�rit, oamenii au g�sit �n �ara Senaar un �es �i au desc�lecat acolo. 3. Apoi au zis unul c�tre altul: "Haidem s� facem c�r�mizi �i s� le ardem cu foc!" �i au folosit c�r�mida �n loc de piatr�, iar smoala �n loc de var. 4. �i au zis iar�i: "Haidem s� ne facem un ora� �i un turn al c�rui v�rf s� ajung� la cer �i s� ne facem faim� �nainte de a ne �mpr�tia pe fa�a a tot p�m�ntul!" 5. Atunci S-a pogor�t Domnul s� vad� cetatea �i turnul pe care-l zideau fiii oamenilor. 6. �i a zis Domnul: "Iat�, to�i sunt de un neam �i o limb� au �i iat� ce s-au apucat s� fac� �i nu se vor opri de la ceea ce �i-au pus �n g�nd s� fac�. 7. Haidem, dar, s� Ne pogor�m �i s� amestec�m limbile lor, ca s� nu se mai �n�eleag� unul cu altul". 8. �i i-a �mpr�tiat Domnul de acolo �n tot p�m�ntul �i au �ncetat de a mai zidi cetatea �i turnul. 9. De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru c� acolo a amestecat Domnul limbile a tot p�m�ntul �i de acolo i-a �mpr�tiat Domnul pe toat� fa�a p�m�ntului. De aici reiese foarte clar locatia turnului, materialul din care este construit si faptul ca nu a fost terminat in urma interventiei divine. Dar bineinteles ca nu ne limitam doar la Sf Scriptura cand facem o cercetare, de ce sa nu completam ce stim din Sfanta Scriptura cu descoperirile arheologice: --------" Constructia uriasa prin care oamenii incercau sa obtina faima mai presus de dumnezeu, denumita turnul Babel in Biblie, are ca origini ziguratul lui Marduk, zeul suprem la babiloniei. Ziguratul a fost inaltat de Nabucodonosor al II-lea si avea o baza de 180 de metri si o inaltime de 91 de metri, potrivit estimarilor arheologilor. Sapaturile arheologice au scos la iveala cat de luxoasa si de bine pazita era cetatea Babilonului. La templul zeului Marduk, din Babilon se afla faimosul zigurat, turnul-templu al lui Etemenanki (asociat adesea, in cultura populara, cu Turnul Babel). Una dintre cele sapte minuni ale lumii antice - gradinile suspendate ale Semiramidei - era "gazduita" de cetatea Babilon. Raul Eufrat trecea prin mijlocul cetatii, alimentand cu apa canalele care se raspandeau prin tot orasul interior. Arheologul Edward Chiera, in timp ce facea sapaturi la Kish, i-a scris sotiei sale o scrisoare in care descrie ce a mai ramas din Babilon: "In seara asta mi-am facut obisnuita plimbare la movila care acopera vechiul turn-templu [al lui Etemenanki] . Ruinele Babilonului sunt aproape. De jur imprejurul turnului, mormane de praf reprezinta tot ce a mai ramas din Kish, unul dintre cele mai vechi orase ale Mesopotamiei. Reteaua imensa de canale care, in vremurile vechi, distribuia apele Eufratului prin tot acest tinut estereprezentata acum de o serie de mici denivelari de pamant, care fug incoace si incolo. Chiar si Eufratul a abandonat acest tinut, schimbandu-si cursul . Un oras mort! Am vizitat Pompei si Ostia si m-am plimbat pe coridoarele goale ale Palatinului. Insa aceste orase nu sunt moarte: sunt doar parasite temporar. Freamatul vietii inca se mai aude, iar viata infloreste pretutindeni in jur. Aici este doar moarte curata. Nicio coloana si nicio bolta nu mai stau in picioare, ca sa demonstreze durabilitatea muncii omenesti. Totul s-a ruinat, a ajuns tarana. Chiar turnultemplu, cea mai impunatoare dintre aceste constructii antice, si-a pierdut intru totul forma initiala . Nu vezi nimic decat o movila de pamant - tot ce a mai ramas din milioanele sale de caramizi. In varf, sunt cateva urme de ziduri. Insa sunt lipsite de forma: timpul si uitarea si-au desavarsit lucrarea. Sub picioarele mele sunt niste gauri sapate de vulpi si sacali, care le folosesc drept vizuini . Movila este acoperita de oase albe - dovada, acumulata in timp, a prezentei vanatorilor lor. Nimic nu intrerupe tacerea de moarte . Un sacal incepe sa urle acum. Toti cainii din sat raspund pe loc provocarii si, pentru un moment, linistea este tulburata de urlete si de latraturi. Mi-ar placea sa gasesc o cauza acestei paragini. De ce a disparut cu totul un oras infloritor, sediul unui imperiu? Oare implinirea unui blestem profetic sa fi transformat un templu superb intr-o vizuina de sacali?" --------"
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 13:12
De la: amiralul, la data 2009-07-01 23:10:28sa trecem acum la vestitul basm ,,Turnul Babel''. Asta am gasit ipe wiki... Height of the tower The narrative in the book of Genesis does not mention how tall the Biblical tower was, but the tower's height is discussed in various extra-canonical sources. The Book of Jubilees mentions the tower's height as being 5433 cubits and 2 palms, or nearly 2.5 kilometers (about 1.55 miles). The Third Apocalypse of Baruch mentions that the 'tower of strife' reached a height of 463 cubits (696 feet or 212 meters), taller than any structure built in human history until the construction of the Eiffel Tower (1,063 feet or 324 meters) in 1889. Gregory of Tours (I, 6) writing ca. 594, quotes the earlier historian Orosius (ca. 417) as saying the tower was "laid out foursquare on a very level plain. Its wall, made of baked brick cemented with pitch, is fifty cubits wide, two hundred high, and four hundred and seventy stades in circumference. A stade contains five agripennes. Twenty-five gates are situated on each side, which make in all one hundred. The doors of these gates, which are of wonderful size, are cast in bronze. The same historian [Orosius] tells many other tales of this city, and says: 'Although such was the glory of its building still it was conquered and destroyed.'" A typical mediaeval account is given by Giovanni Villani (1300): He relates that "it measured eighty miles round, and it was already 4,000 paces high (5,920 m (19,423 ft)) and 1,000 paces thick, and each pace is three of our feet." [14]. The 14th century traveler John Mandeville also included an account of the tower, and reported that its height had been 64 furlongs (about 13 km), according to the local inhabitants. The 17th century historian Verstegan provides yet another figure - quoting Isidore, he says that the tower was 5164 paces high, about 7.6 kilometers, and quoting Josephus that the tower was wider than it was high, more like a mountain than a tower. He also quotes unnamed authors who say that the spiral path was so wide that it contained lodgings for workers and animals, and other authors who claim that the path was wide enough to have fields for growing grain for the animals used in the construction. In his book, Structures or why things don't fall down (Pelican 1978�1984), Professor J.E. Gordon considers the height of the Tower of Babel. He wrote, 'brick and stone weigh about 120 lb per cubic foot (2000 kg per cubic metre) and the crushing strength of these materials is generally rather better than 6000 lbf per square inch or 40 megapascals. Elementary arithmetic shows that a tower with parallel walls could have been built to a height of 7000 feet or 2 kilometres before the bricks at the bottom were crushed. However by making the walls taper towards the top they ... could well have been built to a height where the men of Shinnar would run short of oxygen and had difficulty in breathing before the brick walls crushed beneath their own dead weight." DECI PANA LA URMA... CE INALTIME A AVUT ?
|
|
vieru_cezar_iasi 247 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 14:05
De la: maressalul_, la data 2009-07-02 12:52:50 Revela�ia supranatural�: a) Foarte pe scurt despre scrierile sacre (c�r�ile Bibliei �i scrierile Sfin�ilor P�rin�i ai Bisericii) �i despre faptul c� sunt inspirate de Dumnezeu Pe l�ng� faptul c� ni se descoper� prin revela�ia natural�, Dumnezeu ne-a descoperit existen�a sa �i a vie�ii de dincolo de moarte �i prin Revela�ia supranatural� : prin profe�i, prin fapte �i interven�ii, prin Fiul s�u �ntrupat, Isus Cristos, precum �i prin apostoli �i sfin�ii p�rin�i ai Bisericii. Sunt dou� mari izvoare care cuprind Revela�ia supranatural� a lui Dumnezeu: Sf�nta Scriptur� (Biblia) �i Sf�nta Tradi�ie (Sf�nta Tradi�ie cuprinde scrierile sfin�ilor p�rin�i ai Bisericii, marii episcopi cre�tini). Biblia este cuv�ntul viu al lui Dumnezeu, este inspirat� de Dumnezeu, la fel �i scrierile Sfintei Tradi�ii. Dumnezeu e autorul principal al Bibliei �i al scrierilor Sfintei Tradi�ii, oamenii au fost doar autorii secundari. Pe l�ng� dovezile arheologice care confirm� evenimentele relatate �n Biblie, mai exist� �i argumentele profe�iilor biblice: profe�ii au prevestit fapte care s-au petrecut �ntocmai cum au spus ei, dup� multe secole de la prevestirea lor, deci e clar c� au fost inspira�i de Dumnezeu, care cunoa�te �i ceea ce va fi �n viitor. Dac� nu ar fi fost inspira�i de Dumnezeu, ei nu ar fi avut de unde s� �tie ce va fi dup� multe secole. Dumnezeu, fiind atot�tiutor, cunoa�te ceea ce vor alege oamenii, dar el nu-i oblig� pe oameni s� aleag� �ntr-un fel sau altul, deci oamenii au libertatea voin�ei �i r�spunderea pentru alegerile lor. Despre cuv�ntul lui Dumnezeu inspirat autorilor c�r�ilor din Sf�nta Scriptur� pute�i citi acces�nd linkul urm�tor: www.profamilia.ro/catehism.asp?cbc=on&sel=5 b) Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu �ntrupat - Revela�ia �n Persoan� �n afar� de profe�iile cu privire la multe evenimente din lume, �n Vechiul Testament au mai fost profe�ite cu multe secole �nainte de na�terea Domnului Isus Cristos �i principalele evenimente din via�a sa, cum ar fi: locul �i �mprejur�rile na�terii sale, multe dintre minunile sale, moartea pe cruce �i �nvierea sa. El este Revela�ia �n Persoan�, supremul Revelator �i, totodat�, supremul Revelat. Domnul Cristos a dovedit prin toat� via�a sa, prin �nv���turile �i prin minunile sale c� este Fiul lui Dumnezeu �ntrupat, nu doar om. �n Isus Cristos sunt dou� firi sau naturi : divin� �i uman�, dar o singur� Persoan� : Persoana divin�. Deci, Isus Cristos este �i Dumnezeu �i om �n acela�i timp. Dac� ar fi fost doar om n-ar fi avut via�a prevestit� de profe�i cu veacuri �nainte, nu s-ar fi �mplinit profe�iile referitoare la el, nici nu ar fi putut s� �nvie mor�ii, s� �nvie el �nsu�i din mor�i, s� potoleasc� furtuna pe mare, s� vindece at��ia orbi, bolnavi, etc. Dar el a f�cut toate acestea �i multe altele. Dup� �nviere el a mai r�mas 40 de zile pe p�m�nt, p�n� la �n�l�are �i a fost v�zut de apostoli �i de mul�i al�i oameni. Apostolii au m�ncat �i au vorbit cu el �n aceste 40 de zile. Apoi ei au predicat toat� via�a despre �nvierea Domnului Isus Cristos �i au murit pentru acest adev�r. E clar c� nu ar fi murit ei pentru o minciun�. Marele matematician, fizician �i filosof francez Blaise Pascal, spunea : �Cred cu bucurie �n cuv�ntul acelora care �i-au dat via�a pentru ceea ce au spus.� Acces�nd linkul urm�tor g�si�i o carte foarte bun� despre Isus Cristos. Poate fi citit� direct pe internet: www.profamilia.ro/sftreime.asp?isuscristos Mai multe po�i citi �i vedea acces�nd blogul urm�tor : www.cezar-iasi.blogspot.com/ Pe blog mai pute�i vedea : argumente �i dovezi ale existen�ei lui Dumnezeu �i ale vie�ii dincolo de moarte, �nregistr�ri video cu miracole, videoclipuri, leg�turi cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele con�in �i posturi TV on-line �i posturi de radio), c�r�i foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (f�r� a necesita desc�rcare �n propriul calculator), articole, adrese, numere de telefon �i site-uri ale unor asocia�ii care ofer� servicii gratuite, etc. V� rog intra�i pe blog �i trimite�i-l mai departe ca s� fie de folos �i altora. Chiar merit�. Religia nu manipuleaz�. Nu confunda religia cu politica. Religia cre�tin� este l�sat� de Domnul Isus Cristos �i are alt scop dec�t politica, iar scopul ei nu se limiteaz� la via�a aceasta p�m�nteasc�. Politica manipuleaz�, pe c�nd religia cre�tin� este calea c�tre adev�r, calea c�tre Dumnezeu. C� politicienii se folosesc uneori de religie pentru a c�tiga capital electoral, asta nu �nseamn� c� religia manipuleaz�. Politicienii se folosesc de orice (inclusiv de religie) pentru a c�tiga capital electoral. �ns�i etimologia cuv�ntului religie ne arat� scopul acesteia : cuv�ntul religie provine din verbul latin � religo, religare � �i �nseamn� �a relega�, adic� a relega pe om de Dumnezeu, a reface leg�tura dintre om �i Dumnezeu pentru ca omul s� ajung� la fericirea adev�rat� �i ve�nic� �n �mp�r��ia lui Dumnezeu. Domnul Isus Cristos a spus : "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta" (Ioan 18:36). Deci, scopul religiei nu se limiteaz� la via�a aceasta p�m�nteasc�. A�a cum am scris mai sus, Domnul Isus Cristos a spus �i a dovedit prin toat� via�a sa, prin �nv���turile �i prin minunile sale c� este Fiul lui Dumnezeu �ntrupat, nu doar om �i c� el este Calea, Adev�rul �i Via�a : � Eu sunt Calea, Adev�rul �i Via�a � (In. 14,6) �n �ncheiere, iat� c�teva citate semnificative ale unor oameni de �tiin�� : � Pu�ina gustare a �tiin�ei poate duce la ateism, dar ad�ncirea �tiin�ei �l aduce pe om la Dumnezeu! � (Francis Bacon) � Sunt tot a�a de sigur de existen�a sufletului ca de orice adev�r bine stabilit de �tiin�a experimental�. �i aceast� siguran�� nu este o simpl� credin��, ci o convingere profund�, dob�ndit� �n mod �tiin�ific. �- (Nicolae C. Paulescu, savant) � Omul de �tiin�� nu se poate mul�umi s� spun�: Cred �n Dumnezeu, ci trebuie s� afirme : �tiu c� Dumnezeu este! � (Nicolae C. Paulescu) � Dac� tabla �nmul�irii sau teorema lui Pitagora ar avea precepte morale, s-ar g�si mul�i s� le nege adev�rul. � (Nicolas Malebranche) |
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 14:20
De la: maressalul_, la data 2009-07-02 13:12:52 Iti dai seama ca nimeni nu mai stie cu adevarat inaltimea turnului si chiar este neimportant daca constructia a fost oprita cand turnul avea 100 sau 500 m. In Geneza spre deosebire de alte cazuri (vezi arca lui Noe unde se preciza dimensiuni sau templul din Ierusalim), inaltimea turnului chiar nu avea importanta pentru ca oricum Dumnezeu a oprit constructia acelui turn. Cred ca mai important pentru noi este raspunsul corect la intrebarea daca turnul a existat sau nu, mai ales ca unele lucruri chiar pot fi dovedite istoric.
|
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 15:04
De la: andu30, la data 2009-07-02 11:11:24 Multumesc, Andu. (Eu nu caut intelesuri, ci ele apar spontan uneori cand citesc.. Totusi trebuie sa verific daca inteleg corect sau doar fabulez..)
|
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 15:15
De la: maressalul_, la data 2009-07-02 12:52:50 Zic si eu ca Ioana: pune mana si citeste. Nu este nimeni nebun sa creada lucruri aiurea.. la fel de bine poti crede in zana maseluta, nu? (ca a lasat un ban sub perna cand ti-a cazut dintele). Totusi lumea nu crede in ea! Nu crede nimeni fara probe, parerea mea. Nu sunt foarte mediatizate, dar moastele sfintilor inca fac minuni.. poti tu explica asta stiintific? (Asta apropo de misticism). |
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 15:57
De la: Sunny, la data 2009-07-02 15:15:00De la: maressalul_, la data 2009-07-02 12:52:50 Nu cred minunile cu mostele... nu am vazut ...si nici tu nu cred ca ai vazut. Povesti sunt cuu miile ..si ccu lumina de la Ierusalim ..de care m-am convins ca e o facatura sua la fel cu curgerea Iordanului invers in ziiua de boboteaza sau aparitii "mistrioase" ale ingerilor , maicii domnului ...etc. Abureli ..trucaje ..sau cum vreti sa le mai spuneti. Apropo de moste ... de ce niste bucati de oase ar avea proprietati vindecatoare ? Este un rahat ieftin ..servit "credinciosilor". Ca sa crezi i nasa ceva ...trebui sa stii ca o anumita persoana este chiar bolnava. Ca si eu pot sa ma duc acolo .. inchitind putina creta ..ma fac albu al fatza ... si zic ca ma cancer ..in nu stiu de stasiu ... si dupa ce pun mana pe moaste ... si-mi trece efectul cretei ... MA VINDEC. Ce naiba ma .. chiar asa de slabi suteti ?
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 16:12
Dorinel, sunt la Geoagiu-Bai azi, dar iti raspund diseara [daca imprumut linia de la receptionera]. Andu a anticipat deja raspunsul; ziguratele sunt importante in acest context, dar nu cele tarzii, ci ziguratele din Mesopotamia sfarsitului mileniului III i. H. [voi explica de ce].
Maressal, interesanta parabola, si nu voi nega diversitatea crediciosilor pe care-i intalnesti. Insa citirea-inapoi si postularea unui hibrid Popa-Cleopa in spatele Bibliei este doar rodul unei imaginatii prea bogate. Andu, raspunsul tau nu tine cont de deosebirea pe care am facut-o intre interpretare si aplicare. Interpretarea nu are obiect daca discreditezi forma, genul literar, contextul istoric, constructia sociala a comunitatii care a produs si folosit [liturgic, etic, juridic, etc.] scriptura respectiva. Aplicarea e cu totul altceva, si tine de teologie, traditie si pastorala - lucru pe care il respect deopotriva. Cele doua domenii [interpretarea si aplicarea] nu se exclud, ci se completeaza reciproc. Din raspunsul tau, Irina ar putea intelege ca interpretarea si aplicarea sunt totuna [confundabile] sau ca interpretarea este un exercitiu lumesc, inferior spiritualului/spiritualizarii. Sigur ca aplicarea personala a Psalmului 50 nu va fi o pocainta pentru uciderea lui Urie! [Cand ti-am dat eu vreun motiv sa crezi ca pot fi atat de absurd?] PS Uff, ce greu e sa scrii cu batul pe mobil! Gata, ma dau la fund...! |
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 16:48
De la: adipopa, la data 2009-07-02 16:12:09 Asa da. Sunt intru totul de acord cu tine: "interpretarea si aplicarea" nu se exclud, ci se completeaza reciproc. Interpretam textul in contextul respectiv dar il aplicam teologic. Cred ca a fost o eroare de comunicare mai sus, atata tot. Dar a fost utila.
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:17
De la: maressalul_, la data 2009-07-02 13:12:52DECI PANA LA URMA... CE INALTIME A AVUT ?pai ... fiecare cu varianta lui. interesant !!! in primul rand ar fi fost necesar sa existe, si asta ... pentru a ne raporta cu cifre si date la ,,ceva''.
|
|
Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 21:29
De la: Dorulet, la data 2009-07-02 01:02:50Ai citit Biblia??? Se pare c� nu!!!pai unde ai vazut la mine vreo aluzie cu primul evreu din lume sau o intrebare in acest sens ?!! si daca tot pui problema asa, Adam si Eva ce religie aveau? poate imi raspunde cineva !!
|
|
|
|

... un kilometru si jumatate. asta inseamna ca ar fi fost de zece ori mai �nalt dec�t ...
cea mai mare piramida din Egipt, 147 m. cu toate acestea, piramidele s-au pastrat, pe c�nd din grandioasa constructie nu a ramas nici urma. Pentru o �naltime de
1500 m ar fi fost necesar si un fundament neobisnuit de mare. ne punem �ntrebarea bolnava si sterila : cum a putut sa dispara o cladire at�t de mare ? autorul basmului �Facerea � a uitat sa dea o explicatie �n aceasta privinta cum a uitata si la multe alte nazbatii.

sa inteleg ca grecii, romanii, egiptenii, persii (lui Florin), indienii, chinezi sa nu fi stiut nimic de Ghedeon, Samson, Adam, Eva, Noe sau despre vreun alt ,,erou'' al unui trib evreiesc?
Biblia nu este chiar un "basm". Este "istoria poporului evreu". Multe din ceea ce s-a scris �n "Vechiul Testament" se pot verifica �i sunt conforme cu realitatea.