back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:45

Dorinel, vezi c� m-am cam plictisit de unul singur �n turn... Ai citit articolul pe care �i l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant �ntreb�rii tale.

---
P�n� una alta, o anecdot�. Ghidul (care vorbea cu mare dificultate limba englez�) le spune celor din grupul cu care vizitam ast�zi castelul de la Hunedoara c�...de pe zidul interior al fort�re�ei...prizonierii erau arunca�i...[citez] in the beer pit... Ne-am uitat to�i cu veselie �n h�ul care se c�sca sub noi...vai...nici o licoare...dup� care ne-am dat seama c� beer �sta m�n�nc� om �i face mor-mor...
---

�i-acum morala: dac� nu vii o dat� �n turn te arunc in the beer pit �i pe tine!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:46

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:38:05
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28adi..hai s�-i l�s�m pe gennep , taylor și alții și s� accept�m aici pe forum c� religia este modul cum omul se raporteaz� la divinitate...

Croitoreas-o! Nu-�i croi defini�iile ca s� se potriveasc� cu argumentul! Las�-l pe van Gennep �n joc. Nu-�i convine, ai? Arunc� prosopul atunci!

adi...o șmecherie (tot din clasa a 12-a o știu)...

atunci c�nd cineva �ncalc� regulile , dar obține rezultate mai bune dec�t dac� le-ar fii respectat ,regulile se schimb�.

o astfel de acțiune se numește *acțiune din responsabilitate*.

�n cazul de faț� eu sunt pe cale de a obține rezultate mai bune cu definiția mea...motiv pentru care m� sustrag regulilor jocului și �ncep s� le aplic pe ale mele.

ce rezultate mai bune pot obține?...simplu : pot c�știga acest meci (demonstra c� adam și eva aveau o religie) și pe deasupra c� ateismul sau new age sunt religii la r�ndul lor. e chiar mai mult dec�t mi-aș putea dori...e perfect...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:46

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:39:40adi....nu am citit nimic din epicur ...am scris doar ce-mi aminteam de la filozofie din clasa a 12-a

Prosopul, Ioana. Prosopul!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:48

De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:40:00
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:28:47Hai, Dorinel. Te a�tept �n turn!
prezent ! asa sunt eu mai neserios, cand cu una cand cu alta. raspund cand vreau si iar ma intorc la ideile mele initiale fara sa va raspund argumentelor voastre.

B�, Dorinele, tu ai prosop? Hai, �tii ce trebuie s� faci, nu?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:51

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28�nt�i spune-mi ce p�rere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Care inova�ie, Ioana? Cea cu religia ca un mod de a explica ordinea natural� �i legile ei a fost cea mai neinspirat�! Vino la tradi�ie, drag�!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:51

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:45:02Dorinel, vezi c� m-am cam plictisit de unul singur �n turn... Ai citit articolul pe care �i l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant �ntreb�rii tale.
sincer nu am avut timp de citit. am fost atat de ocupat cu jobul incat timpul mi l-am petrecut la job, uneori si noaptea.
sa deschidem discutia !

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:55

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:51:13
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28�nt�i spune-mi ce p�rere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Care inova�ie, Ioana? Cea cu religia ca un mod de a explica ordinea natural� �i legile ei a fost cea mai neinspirat�! Vino la tradi�ie, drag�!

aia era a lui taylor ...nu a mea...

uite ce spuneam eu pe pagina trecut�...

**mi se aprinse un beculeț...adi..hai s�-i l�s�m pe gennep , taylor și alții și s� accept�m aici pe forum c� religia este modul �n care omul se raporteaz� la divinitate...e perfect!!**

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:55

De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:51:17
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:45:02Dorinel, vezi c� m-am cam plictisit de unul singur �n turn... Ai citit articolul pe care �i l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant �ntreb�rii tale.
sincer nu am avut timp de citit. am fost atat de ocupat cu jobul incat timpul mi l-am petrecut la job, uneori si noaptea.
sa deschidem discutia !

Bine. S� deschidem discu�ia. Nu pot copia la repezeal� ce �i-a scris Andu (fii atent, f�r� s� ne �n�elegem am�ndoi �i-am r�spuns cam la fel), dar pot s� copiez ce �i-am scris eu. Cite�te fiecare paragraf �i lucreaz� cu mine pe text:

=======================

Dorinel, r�spunsul meu este de fapt simplu: contextualizeaz� ca s� �n�elegi �i cite�te literatur� de specialitate (pentru c� ignoran�a nu e o scuz�)! Cosmogonia biblic� trebuie �n�eleas� �n dialog cu celelalte cosmogonii antice (mesopotamiene, canaanite, egiptene), Potopul �n contextul miturilor deluviene (mesopotamiene), iar Turnul Babel �n contextul istoriei �i culturii ziguratelor sud-mesopotamiane de la mijlocul-spre-sf�r�itul mileniului III �. H (referirea geografic� la �inar �n Genesa 11, de�i relativ obscur�, plaseaz� evenimentul �n sudul Mesopotamiei).

Vreo 22 de zigurate au fost excavate �n Mesopotamia p�n� �n prezent, construite �ncep�nd cu sf�r�itul mileniul V �. H. (o dat� cu templele lui Eridu din perioada Ubaid�) �i reabilitate sau restaurate p�n� t�rziu �n perioada seleucid� (sec. III �. H.) � construc�ii de fapt de diverse dimensiuni, m�sur�nd �ntre 20 �i 90 m l��ime la baz�. Un zigurat este de cele mai multe ori turnul unui templu (precum turnul Templului Alb), dar o tr�s�tur� comun� �i definitorie a ziguratelor este construirea lor �n etape, ridic�ndu-se �n mod con�tient un alt nivel peste cel existent (vezi, e.g., ziguratele din Ur, Mari, Nippur, etc.); acest lucru este evident �i �n Genesa 11.

Rolul acestor zigurate este unul profund religios (case ale divinit��ilor) �i cosmologic (privind rela�ia dintre cer �i p�m�nt sau dintre cer �i lumea de dincolo). Un zigurat interesant �n acest sens este ziguratul de la Sippar, construit �n trepte �i (probabil) men�ionat �n mitul Nergal �i Ere�kigal, unde Namtar (mesagerul lui Ere�kigal) folose�te drumul treptelor pentru a ajunge �n prezen�a lui Anu, Enlil �i Ea. Ziguratul (ca �i muntele sf�nt de care este uneori legat �n denumirile mesopotamiene) nu era pentru muritori, ci pentru zeii care locuiau sau �i f�ceau apari�ia acolo.

Referitor la �ntrebarea (numit� de comun acord �bolnav� �i steril�) privind cunoa�terea me�te�ugurilor necesare, am c�teva l�muriri. �n Palestina, tehnologia construc�iilor cu ajutorul c�r�mizilor uscate la soare este cunoscut� �nc� din mileniul IX - VIII �. H., iar �n Mesopotamia, vestigii similare s-au g�sit �ncep�nd cu mileniu VI �. H. (e.g., Sawwan). �ns� arderea c�r�mizilor �n cuptoare nu este cunoscut� deloc �n Palestina (ceea ce e compatibil cu nara�iunea biblic�), �n timp ce Mesopotamia st�p�ne�te aceast� tehnologie �i o folose�te deja pe scar� larg� spre sf�r�itul mileniului IV �. H. Ca mortar pentru c�r�mizile arse mesopotamienii foloseau smoala topit� (din nou, compatibil cu nara�iunea biblic�); �ns�, datorit� costurilor ridicate, numai palatele �i templele erau astfel construite. Nici m�car ziguratele nu sunt construite integral din c�r�mid� ars� �i smoal�, ci doar �n exterior; �n interior, au ziduri din c�r�mid� uscat� la soare cl�dite cu p�m�nt �nmuiat drept mortar �i apoi mijlocul se umplea cu p�m�nt de umplutur�.

Ziguratul apare �ntr-un complex de cl�diri administrative �i religioase, fiind construc�ia cea mai impun�toare. �n Genesa 11, ziguratul (turnul templului) atrage aten�ia naratorului �n contextul urbaniz�rii sau form�rii de societ��ilor cooperatiste ca alternativ� la via�a nomad� (�s� nu ne �mpr�tiem� din Genesa 11.4 este strig�tul de lupt� al urbaniz�rii). Crucial �n aceast� perioad� de urbanizare este �i transformarea religioas� a divinului, de la asocierea transcendent� cu natura �i for�ele naturii, la asem�narea tot mai clar� cu noile forme de organizare urban� (zeii �ncep�nd s� se comporte tot mai uman).

S� nu se �n�eleag� �ns� gre�it: nu urbanizarea reprezint� obiec�ia de fond a lui Yhwh �n Genesa 11 (ar fi absurd din moment ce Yhwh �nsu�i a ales mai t�rziu Ierusalimul), ci schimbarea teologic� de paradigm� care aduce cu sine domesticirea/antropomorfizarea divinului, contrafacerea acestuia dup� chipul �i asem�narea omului. Astfel, pericopa Turnului Babel din Biblie este un comentariu negativ asupra religiozit��ii mesopotamiene/babiloniene de la mijlocul-spre-sf�r�itul mileniului III �. H. (i.e., panteonic�, guvernare-prin-consiliu-divin, ca �n societate), o form� de protest �i judecat� divin� prin care urbanizarea este temporar oprit� sau am�nat� prin a�a-zisa ��ncurcare a limbilor� � moment istoric de fapt �n care forma cooperatist� de asociere uman� devine imposibil�.

Teologic, dup� schimb�rile climatice post-deluviene, Yhwh se judec� �nc� o dat� cu omul, crea�ia sa, pentru schimbarea de paradigm� (domesticirea sau urbanizarea divinului), marc�nd totodat� �nceputul unui alt program de descoperire de sine � de a�teptat sau ironc � tot printr-un mesopotamian, Avraam din Ur �i familia sa, cu care Yhwh �ntemeiaz� un leg�m�nt (vezi Genesa 12 �i capitolele urm�toare).

Care ar fi deci firul narativ al povestirii Turnul Babel �n contextul istoric mesopotamian descris mai sus? Foarte pe scurt (ca s� nu abuzez de bun�voin�a recep�ionerei), �n urma unor inunda�ii de amploare datorat� ridic�rii nivelului apelor din Golf �i ie�irii fluviilor Tigru �i Eufrat din matc�, spre sf�r�itul perioadei Ubaid (mileniul V �. H), urma�ii lui Sem (sau o parte dintre ace�tia), care p�n� �n acest moment vorbesc aceia�i limb�, migreaz� spre c�mpia �inar, a�ez�ndu-se �n final �n Sumer (11.1-2). O dat� cu descoperirea tehnologiilor noi care permiteau construc�ii mult mai durabile prin arderea c�r�mizilor �i folosirea smoalei ca liant (mileniile IV-III �. H.), �ncepe procesul de urbanizare �i �n acela�i timp deviere teologic�, de la Dumnezeul care a creat universul, la un dumnezeu tot mai asem�n�tor omului �i noii societ��i (11.3-4). Ceva se �nt�mpl� (dac� nu miraculos, greu de explicat), �i societatea se �mparte, se nasc alte limbi (semitice?), iar �mpr�tierea acestei largi comunit��i �i implicit revenirea la via�a nomad� devin inevitabile (11.5-7). Datorit� apelor Eufratului care au �ters orice urm� istoric� a Babilonului la sf�r�itul mileniului III �. H. (dac� nu cumva Babilonul este doar un simbol), avem totu�i dovezi arheologice substan�iale privind diseminarea f�r� precedent a culturii mesopotamiene spre sf�r�itul mileniului III �. H. A�adar, dup� cum, �n Genesa, Potopul nu este un eveniment global, tot a�a nici Turnul Babel nu este neaparat momentul zero al na�terii tuturor limbilor p�m�ntului.

Dorinel, tu spui la un moment dat c� despre evenimentele din Genesa 1-11 nu auzim niciunde altundeva �n literatura popoarelor antice. Fals. Dup� c�t am vorbit p�n� acum despre ele, nu cred c� trebuie s�-�i mai enum�r o dat� cosmogoniile sau miturile deluviene ale Orientului antic! ��i listez totu�i mai jos c�teva strofe dintr-o epopee sumerian� intitulat� �Enmerkar �i Domnul Arattei� �i citez dintr-o incantare magic� a lui Enmerkar (traducere S. Kramer, "The 'Babel of Tongues': A Sumerian Version," JAOS 88 [1968] 108-11):

Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,
There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
In those days, the lands of Subur (and) Hamazi,
Harmony-tongued Sumer, the great land of the decrees of princeship,
Uri, the land having all that is appropriate,
The land Martu, resting in security,
The whole universe, the people in unison
To Enlil in one tongue [spoke].
. . .
(Then) Enki, the lord of abundance (whose) commands are trustworthy,
The lord of wisdom, who understands the land,
The leader of the gods,
Endowed with wisdom, the lord of Eridu
Changed the speech in their mouths, [brought] contention into it,
Into the speech of man that (until then) had been one.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:57

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:55:24**mi se aprinse un beculeț...adi..hai s�-i l�s�m pe gennep , taylor și alții și s� accept�m aici pe forum c� religia este modul �n care omul se raporteaz� la divinitate...e perfect!!**

Vag�, imprecis�. Nu ajut� la nimic. Nu putem breveta inova�ia. Expliciteaz� cuv�ntul "modul"...apoi mai discut�m...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:00

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:46:11adi...o șmecherie (tot din clasa a 12-a o știu)...

Ioana, e�ti tu �treng�ri�� de clasa a XII-a, dar nici eu nu m-am n�scut ieri...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:03

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:57:39
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:55:24**mi se aprinse un beculeț...adi..hai s�-i l�s�m pe gennep , taylor și alții și s� accept�m aici pe forum c� religia este modul �n care omul se raporteaz� la divinitate...e perfect!!**

Vag�, imprecis�. Nu ajut� la nimic. Nu putem breveta inova�ia. Expliciteaz� cuv�ntul "modul"...apoi mai discut�m...

uite cum explic� dexul ...

MOD s. 1. cale, chip, fel, form�, manier�, metod�, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedur�, putin��, sistem, (reg.) cap, modru, (�nv.) manoper�, mar��, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problem�.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

aleg *fel*...deci..felul cum �nțeleg oamenii divinitatea....(r�m�n la definiția asta)...

(acum c� mi-am dezambiguizat ideile....le aplic�m? )

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:04

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43
Dorinel, r�spunsul meu este de fapt simplu: contextualizeaz� ca s� �n�elegi �i cite�te literatur� de specialitate (pentru c� ignoran�a nu e o scuz�)! Cosmogonia biblic� trebuie �n�eleas� �n dialog cu celelalte cosmogonii antice (mesopotamiene, canaanite, egiptene), Potopul �n contextul miturilor deluviene (mesopotamiene), iar Turnul Babel �n contextul istoriei �i culturii ziguratelor sud-mesopotamiane de la mijlocul-spre-sf�r�itul mileniului III �. H (referirea geografic� la �inar �n Genesa 11, de�i relativ obscur�, plaseaz� evenimentul �n sudul Mesopotamiei).
Vreo 22 de zigurate au fost excavate �n Mesopotamia p�n� �n prezent, construite �ncep�nd cu sf�r�itul mileniul V �. H. (o dat� cu templele lui Eridu din perioada Ubaid�) �i reabilitate sau restaurate p�n� t�rziu �n perioada seleucid� (sec. III �. H.) � construc�ii de fapt de diverse dimensiuni, m�sur�nd �ntre 20 �i 90 m l��ime la baz�. Un zigurat este de cele mai multe ori turnul unui templu (precum turnul Templului Alb), dar o tr�s�tur� comun� �i definitorie a ziguratelor este construirea lor �n etape, ridic�ndu-se �n mod con�tient un alt nivel peste cel existent (vezi, e.g., ziguratele din Ur, Mari, Nippur, etc.); acest lucru este evident �i �n Genesa 11.
si eu ti-am spus ca-mi este greu sa cred ca puteau sa existe un numar suficient de oameni care sa �nalte o constructie de genul asta si nici care sa cunoasca mestesugurile necesare acestei lucrari. cate generatii s-au scurs de la potop si pana aici ?

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:11

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43...
cum explici aparitia pe neasteptate a unui mare numar de limbi si dialecte in urma acestui presupus eveniment ? si, ma rog, de ce teologii n-au dat niciodata atentie limbilor vechi vorbite de oamenii de pe teritoriul ce se �ntinde din India p�na �n Japonia ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:16

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:04:30si eu ti-am spus ca-mi este greu sa cred ca puteau sa existe un numar suficient de oameni care sa �nalte o constructie de genul asta si nici care sa cunoasca mestesugurile necesare acestei lucrari. cate generatii s-au scurs de la potop si pana aici ?

Cel pu�in din 4500 �. H. s-au tot construit zigurate �n Orientul antic. �ndoiala ta cu privire la num�rul nerealist de constructori necesari unei astfel de construc�ii docede�te ignoran�� nu scepticism istoric �ntemeiat, Dorinel. Sub ziguratul construit de Amar-Sin (2046-2038 �. H.) mai sunt 16 niveluri!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:18

ce spui de Deucalion, nume intr-o legenda greaca antica si Utnapistim, nume intr-o legenda caldeena ?!!! din cunostintele mele si ei s-ar fi confruntat cu un eveniment asemanator. cum de aceste nume au fost date uitarii ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:23

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:11:24
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43...
cum explici aparitia pe neasteptate a unui mare numar de limbi si dialecte in urma acestui presupus eveniment ? si, ma rog, de ce teologii n-au dat niciodata atentie limbilor vechi vorbite de oamenii de pe teritoriul ce se �ntinde din India p�na �n Japonia ?

�i-am r�spuns deja. Turnul Babel nu este neaparat momentul zero al na�terii tuturor limbilor p�m�ntului. R�sp�ndirea pe grupuri etno-lingvistice �i diseminarea culturii este foarte probabil limitat� la familia limbilor semitice... Potopul este un eveniment de amploare, dar nu global. La fel �i Turnul Babel.

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:25

din Biblie se deduce la un moment ca Noe, dupa potop, a dat Asia lui Sem, Europa lui Iafet, iar Africa lui Ham.
dar atunci din cine se trag pieile rosii din America? sau �sf�ntul duh" a uitat sa divulge aceasta autorului basmului �Facerea" sau trebuie sa admitem ca aztecii, mayasii si mohicanii din America n-au avut ,,tata'' ?!!
ne mai putem intreba in ce fel cei trei fii ai lui Noe, nascuti din acelasi tata si din aceeasi mama, au putut sa devina �ntemeietorii a trei rase diferite?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:26

...m-apuc sa crosetez prosoape !....

-comanda unu' si p-al doilea-l primesti gratuit pt. amiral !..

www.giurgiu-news.ro/images/img-haioase/img-haioase-2.jpg">

....Ioana, daca tu poti contrapune in religia iudeo-crestina; revelatia -ratiunii si viceversa atunci sigur ai sa primesti un Nobel, iari amiralul daca va gasii o a doua religie monoteista avand la baza etica pura (morala) atunci eu am sa devin "boss-ul vaticanlui"

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:30

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:18:31ce spui de Deucalion, nume intr-o legenda greaca antica si Utnapistim, nume intr-o legenda caldeena ?!!! din cunostintele mele si ei s-ar fi confruntat cu un eveniment asemanator. cum de aceste nume au fost date uitarii ?

Deucalion �i Utnapi�tim �in de Potop/Noe nu de Turnul Babel! �ncurci evenimentele. �i-am citat la sf�r�itul post�rii de mai sus o epopee sumerian� relevant�...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:31

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:23:39Potopul este un eveniment de amploare, dar nu global. La fel �i Turnul Babel.
uite ce ne spune Biblia: �Apoi dumnezeu a �nchis usa dupa el" (Facerea, VII, 16). ,,C�nd corabia a �nceput sa pluteasca, apele �au crescut uriase pe pam�nt, afara din cale, �nc�t -atentie Adi -toti muntii cei mai �nalti, de sub tot cerul, fura acoperiti. Cu cincisprezece coti deasupra lor se ridicara apele..." (Facerea, VII, 19�20).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:32

adi..pe mine m-ai abandonat...

mytcor...**Ioana, daca tu poti contrapune in religia iudeo-crestina; revelatia -ratiunii si viceversa atunci sigur ai sa primesti un Nobel, **

nu pot....și nici nu �ncercam asta...
c�nd am spus **felul cum �nțeleg oamenii divinitatea** nu am amintit nimic despre rațiune (sau absența ei)...
acest *fel* despre care vorbesc eu poate fii sau nu urmarea unei g�ndiri raționale , dar nu asta m� intereseaz� pe mine acum...

spor la croșetat...(pentru dorin)....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:32

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:25:41din Biblie se deduce la un moment ca Noe, dupa potop, a dat Asia lui Sem, Europa lui Iafet, iar Africa lui Ham.

Dorinel, tu nu e�ti �trengar de clasa a XII-a! Las�-i Ioanei tehnicile acestea �col�re�ti. Tu stai �n turn cu mine (�i cu Andu). Dac� nu, te arunc �n the beer pit imediat - cu prosop sau f�r�!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:33

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:30:43Deucalion �i Utnapi�tim �in de Potop/Noe nu de Turnul Babel! �ncurci evenimentele. �i-am citat la sf�r�itul post�rii de mai sus o epopee sumerian� relevant�...
le-am ,,incurcat'' pentru ca ai adus in discutie si potopul.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:38

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:03:33MOD s. 1. cale, chip, fel, form�, manier�, metod�, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedur�, putin��, sistem, (reg.) cap, modru, (�nv.) manoper�, mar��, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problem�.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

aleg *fel*...deci..felul cum �nțeleg oamenii divinitatea....(r�m�n la definiția asta)...

Ioana, nu m� intereseaz� ce alegi din DEX. E important s� explici con�inutul cuv�ntului fel: din ce se compune, ce con�ine "felul" sau "modul" de a ne rela�iona la divinitate. Poate con�ine teorie �i tehnic�, a la van Gennep? Dac� nu, atunci ce? �i ce de ce?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:39

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:33:19le-am ,,incurcat'' pentru ca ai adus in discutie si potopul.

�trengarule!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:41

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53Dac� nu, te arunc �n the beer pit imediat - cu prosop sau f�r�!
semnificatia acestei constructii dupa Biblie ar fi: punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente "etnogonice" care vor evolua diferit de-a lungul timpului. in acel moment deduc ca Dumnezeu s-a temut de forta umanitatii: "Si Domnul a zis: 'Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gind. Hai sa Ne coborim si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora'"(Geneza 11:6,7).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:43

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:38:48
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:03:33MOD s. 1. cale, chip, fel, form�, manier�, metod�, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedur�, putin��, sistem, (reg.) cap, modru, (�nv.) manoper�, mar��, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problem�.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

Ioana, nu m� intereseaz� ce alegi din DEX. E important s� explici con�inutul cuv�ntului fel: din ce se compune, ce con�ine "felul" sau "modul" de a ne rela�iona la divinitate. Poate con�ine teorie �i tehnic�, a la van Gennep? Dac� nu, atunci ce? �i ce de ce?

poate conține și teorie și practic� religioas� (de ex. creștinismul ) sau doar teorie (de ex. new age sau ateismul ) .
la mine teoria e fundamental�....practica poate lipsi...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:45

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53 ...
este evident faptul ca, la un moment dat, s-a produs o ruptura in cadrul marii rase umane, care s-a repercutat si asupra mitologiei fragmentelor rezultate. insa natura cauzei acestui cataclism de ordin social pentru mine ramine un mister. pe de alta parte, Turnul Babel poate avea o valoare metaforica, sa te citez, insa odata ce extindem mentalitatea abordata de divinitate in aceste circumstante, gravitatea ei devine mult mai mare: el este o incercare esuata, sabotata, a omului de a ajunge la rangul Creatorului sau.
de ce oare s-a temut Dumnezeu? de ce nu putea sa previna sa se ajunga aici?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:45

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:41:07
De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53Dac� nu, te arunc �n the beer pit imediat - cu prosop sau f�r�!
semnificatia acestei constructii dupa Biblie ar fi: punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente "etnogonice" care vor evolua diferit de-a lungul timpului. in acel moment deduc ca Dumnezeu s-a temut de forta umanitatii: "Si Domnul a zis: 'Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gind. Hai sa Ne coborim si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora'"(Geneza 11:6,7).

Semnifica�ia acestui episod biblic este alta (am explicat-o �n contextul oriental antic): �n felul s�u unic �i suveran, Dumnezeu se judec� cu omul, crea�ia sa, pentru domesticirea, cobor�rea sa �n derizoriu, contrafacerea dumnezeirii dup� chipul �i asem�narea omului...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:50

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:43:50poate conține și teorie și practic� religioas� (de ex. creștinismul ) sau doar teorie (de ex. new age sau ateismul ) .
la mine teoria e fundamental�....practica poate lipsi...

O defini�ie at�t de fluid� nu te ajut�, Ioana. C� teoria/dogma uneori se desparte de tehnic�/rit alteori se al�tur� este un joc-de-noroc pe semantic�.

Pagini: << 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: