back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:45

Dorinel, vezi că m-am cam plictisit de unul singur în turn... Ai citit articolul pe care ți l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant întrebării tale.

---
Până una alta, o anecdotă. Ghidul (care vorbea cu mare dificultate limba engleză) le spune celor din grupul cu care vizitam astăzi castelul de la Hunedoara că...de pe zidul interior al fortăreței...prizonierii erau aruncați...[citez] in the beer pit... Ne-am uitat toți cu veselie în hăul care se căsca sub noi...vai...nici o licoare...după care ne-am dat seama că beer ăsta mănâncă om și face mor-mor...
---

Și-acum morala: dacă nu vii o dată în turn te arunc in the beer pit și pe tine!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:46

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:38:05
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28adi..hai să-i lăsăm pe gennep , taylor și alții și să acceptăm aici pe forum că religia este modul cum omul se raportează la divinitate...

Croitoreas-o! Nu-ți croi definițiile ca să se potrivească cu argumentul! Lasă-l pe van Gennep în joc. Nu-ți convine, ai? Aruncă prosopul atunci!

adi...o șmecherie (tot din clasa a 12-a o știu)...

atunci când cineva încalcă regulile , dar obține rezultate mai bune decât dacă le-ar fii respectat ,regulile se schimbă.

o astfel de acțiune se numește *acțiune din responsabilitate*.

în cazul de față eu sunt pe cale de a obține rezultate mai bune cu definiția mea...motiv pentru care mă sustrag regulilor jocului și încep să le aplic pe ale mele.

ce rezultate mai bune pot obține?...simplu : pot câștiga acest meci (demonstra că adam și eva aveau o religie) și pe deasupra că ateismul sau new age sunt religii la rândul lor. e chiar mai mult decât mi-aș putea dori...e perfect...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:46

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:39:40adi....nu am citit nimic din epicur ...am scris doar ce-mi aminteam de la filozofie din clasa a 12-a

Prosopul, Ioana. Prosopul!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:48

De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:40:00
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:28:47Hai, Dorinel. Te aștept în turn!
prezent ! asa sunt eu mai neserios, cand cu una cand cu alta. raspund cand vreau si iar ma intorc la ideile mele initiale fara sa va raspund argumentelor voastre.

Bă, Dorinele, tu ai prosop? Hai, știi ce trebuie să faci, nu?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:51

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28întâi spune-mi ce părere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Care inovație, Ioana? Cea cu religia ca un mod de a explica ordinea naturală și legile ei a fost cea mai neinspirată! Vino la tradiție, dragă!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:51

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:45:02Dorinel, vezi că m-am cam plictisit de unul singur în turn... Ai citit articolul pe care ți l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant întrebării tale.
sincer nu am avut timp de citit. am fost atat de ocupat cu jobul incat timpul mi l-am petrecut la job, uneori si noaptea.
sa deschidem discutia !

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:55

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:51:13
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:33:28întâi spune-mi ce părere ai despre inovația mea...mai vedem apoi...

Care inovație, Ioana? Cea cu religia ca un mod de a explica ordinea naturală și legile ei a fost cea mai neinspirată! Vino la tradiție, dragă!

aia era a lui taylor ...nu a mea...

uite ce spuneam eu pe pagina trecută...

**mi se aprinse un beculeț...adi..hai să-i lăsăm pe gennep , taylor și alții și să acceptăm aici pe forum că religia este modul în care omul se raportează la divinitate...e perfect!!**

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:55

De la: amiralul, la data 2009-07-04 22:51:17
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:45:02Dorinel, vezi că m-am cam plictisit de unul singur în turn... Ai citit articolul pe care ți l-am recomandat? Sau ai citit ceva pe istoria Orientului antic relevant întrebării tale.
sincer nu am avut timp de citit. am fost atat de ocupat cu jobul incat timpul mi l-am petrecut la job, uneori si noaptea.
sa deschidem discutia !

Bine. Să deschidem discuția. Nu pot copia la repezeală ce ți-a scris Andu (fii atent, fără să ne înțelegem amândoi ți-am răspuns cam la fel), dar pot să copiez ce ți-am scris eu. Citește fiecare paragraf și lucrează cu mine pe text:

=======================

Dorinel, răspunsul meu este de fapt simplu: contextualizează ca să înțelegi și citește literatură de specialitate (pentru că ignoranța nu e o scuză)! Cosmogonia biblică trebuie înțeleasă în dialog cu celelalte cosmogonii antice (mesopotamiene, canaanite, egiptene), Potopul în contextul miturilor deluviene (mesopotamiene), iar Turnul Babel în contextul istoriei și culturii ziguratelor sud-mesopotamiane de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H (referirea geografică la Șinar în Genesa 11, deși relativ obscură, plasează evenimentul în sudul Mesopotamiei).

Vreo 22 de zigurate au fost excavate în Mesopotamia până în prezent, construite începând cu sfârșitul mileniul V î. H. (o dată cu templele lui Eridu din perioada Ubaidă) și reabilitate sau restaurate până târziu în perioada seleucidă (sec. III î. H.) – construcții de fapt de diverse dimensiuni, măsurând între 20 și 90 m lățime la bază. Un zigurat este de cele mai multe ori turnul unui templu (precum turnul Templului Alb), dar o trăsătură comună și definitorie a ziguratelor este construirea lor în etape, ridicându-se în mod conștient un alt nivel peste cel existent (vezi, e.g., ziguratele din Ur, Mari, Nippur, etc.); acest lucru este evident și în Genesa 11.

Rolul acestor zigurate este unul profund religios (case ale divinităților) și cosmologic (privind relația dintre cer și pământ sau dintre cer și lumea de dincolo). Un zigurat interesant în acest sens este ziguratul de la Sippar, construit în trepte și (probabil) menționat în mitul Nergal și Ereșkigal, unde Namtar (mesagerul lui Ereșkigal) folosește drumul treptelor pentru a ajunge în prezența lui Anu, Enlil și Ea. Ziguratul (ca și muntele sfânt de care este uneori legat în denumirile mesopotamiene) nu era pentru muritori, ci pentru zeii care locuiau sau își făceau apariția acolo.

Referitor la întrebarea (numită de comun acord „bolnavă și sterilă”) privind cunoașterea meșteșugurilor necesare, am câteva lămuriri. În Palestina, tehnologia construcțiilor cu ajutorul cărămizilor uscate la soare este cunoscută încă din mileniul IX - VIII î. H., iar în Mesopotamia, vestigii similare s-au găsit începând cu mileniu VI î. H. (e.g., Sawwan). Însă arderea cărămizilor în cuptoare nu este cunoscută deloc în Palestina (ceea ce e compatibil cu narațiunea biblică), în timp ce Mesopotamia stăpânește această tehnologie și o folosește deja pe scară largă spre sfârșitul mileniului IV î. H. Ca mortar pentru cărămizile arse mesopotamienii foloseau smoala topită (din nou, compatibil cu narațiunea biblică); însă, datorită costurilor ridicate, numai palatele și templele erau astfel construite. Nici măcar ziguratele nu sunt construite integral din cărămidă arsă și smoală, ci doar în exterior; în interior, au ziduri din cărămidă uscată la soare clădite cu pământ înmuiat drept mortar și apoi mijlocul se umplea cu pământ de umplutură.

Ziguratul apare într-un complex de clădiri administrative și religioase, fiind construcția cea mai impunătoare. În Genesa 11, ziguratul (turnul templului) atrage atenția naratorului în contextul urbanizării sau formării de societăților cooperatiste ca alternativă la viața nomadă („să nu ne împrăștiem” din Genesa 11.4 este strigătul de luptă al urbanizării). Crucial în această perioadă de urbanizare este și transformarea religioasă a divinului, de la asocierea transcendentă cu natura și forțele naturii, la asemănarea tot mai clară cu noile forme de organizare urbană (zeii începând să se comporte tot mai uman).

Să nu se înțeleagă însă greșit: nu urbanizarea reprezintă obiecția de fond a lui Yhwh în Genesa 11 (ar fi absurd din moment ce Yhwh însuși a ales mai târziu Ierusalimul), ci schimbarea teologică de paradigmă care aduce cu sine domesticirea/antropomorfizarea divinului, contrafacerea acestuia după chipul și asemănarea omului. Astfel, pericopa Turnului Babel din Biblie este un comentariu negativ asupra religiozității mesopotamiene/babiloniene de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H. (i.e., panteonică, guvernare-prin-consiliu-divin, ca în societate), o formă de protest și judecată divină prin care urbanizarea este temporar oprită sau amânată prin așa-zisa „încurcare a limbilor” – moment istoric de fapt în care forma cooperatistă de asociere umană devine imposibilă.

Teologic, după schimbările climatice post-deluviene, Yhwh se judecă încă o dată cu omul, creația sa, pentru schimbarea de paradigmă (domesticirea sau urbanizarea divinului), marcând totodată începutul unui alt program de descoperire de sine – de așteptat sau ironc – tot printr-un mesopotamian, Avraam din Ur și familia sa, cu care Yhwh întemeiază un legământ (vezi Genesa 12 și capitolele următoare).

Care ar fi deci firul narativ al povestirii Turnul Babel în contextul istoric mesopotamian descris mai sus? Foarte pe scurt (ca să nu abuzez de bunăvoința recepționerei), în urma unor inundații de amploare datorată ridicării nivelului apelor din Golf și ieșirii fluviilor Tigru și Eufrat din matcă, spre sfârșitul perioadei Ubaid (mileniul V î. H), urmașii lui Sem (sau o parte dintre aceștia), care până în acest moment vorbesc aceiași limbă, migrează spre câmpia Șinar, așezându-se în final în Sumer (11.1-2). O dată cu descoperirea tehnologiilor noi care permiteau construcții mult mai durabile prin arderea cărămizilor și folosirea smoalei ca liant (mileniile IV-III î. H.), începe procesul de urbanizare și în același timp deviere teologică, de la Dumnezeul care a creat universul, la un dumnezeu tot mai asemănător omului și noii societăți (11.3-4). Ceva se întâmplă (dacă nu miraculos, greu de explicat), și societatea se împarte, se nasc alte limbi (semitice?), iar împrăștierea acestei largi comunități și implicit revenirea la viața nomadă devin inevitabile (11.5-7). Datorită apelor Eufratului care au șters orice urmă istorică a Babilonului la sfârșitul mileniului III î. H. (dacă nu cumva Babilonul este doar un simbol), avem totuși dovezi arheologice substanțiale privind diseminarea fără precedent a culturii mesopotamiene spre sfârșitul mileniului III î. H. Așadar, după cum, în Genesa, Potopul nu este un eveniment global, tot așa nici Turnul Babel nu este neaparat momentul zero al nașterii tuturor limbilor pământului.

Dorinel, tu spui la un moment dat că despre evenimentele din Genesa 1-11 nu auzim niciunde altundeva în literatura popoarelor antice. Fals. După cât am vorbit până acum despre ele, nu cred că trebuie să-ți mai enumăr o dată cosmogoniile sau miturile deluviene ale Orientului antic! Îți listez totuși mai jos câteva strofe dintr-o epopee sumeriană intitulat㠄Enmerkar și Domnul Arattei” și citez dintr-o incantare magică a lui Enmerkar (traducere S. Kramer, "The 'Babel of Tongues': A Sumerian Version," JAOS 88 [1968] 108-11):

Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,
There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
In those days, the lands of Subur (and) Hamazi,
Harmony-tongued Sumer, the great land of the decrees of princeship,
Uri, the land having all that is appropriate,
The land Martu, resting in security,
The whole universe, the people in unison
To Enlil in one tongue [spoke].
. . .
(Then) Enki, the lord of abundance (whose) commands are trustworthy,
The lord of wisdom, who understands the land,
The leader of the gods,
Endowed with wisdom, the lord of Eridu
Changed the speech in their mouths, [brought] contention into it,
Into the speech of man that (until then) had been one.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 22:57

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:55:24**mi se aprinse un beculeț...adi..hai să-i lăsăm pe gennep , taylor și alții și să acceptăm aici pe forum că religia este modul în care omul se raportează la divinitate...e perfect!!**

Vagă, imprecisă. Nu ajută la nimic. Nu putem breveta inovația. Explicitează cuvântul "modul"...apoi mai discutăm...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:00

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:46:11adi...o șmecherie (tot din clasa a 12-a o știu)...

Ioana, ești tu ștrengăriță de clasa a XII-a, dar nici eu nu m-am născut ieri...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:03

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:57:39
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 22:55:24**mi se aprinse un beculeț...adi..hai să-i lăsăm pe gennep , taylor și alții și să acceptăm aici pe forum că religia este modul în care omul se raportează la divinitate...e perfect!!**

Vagă, imprecisă. Nu ajută la nimic. Nu putem breveta inovația. Explicitează cuvântul "modul"...apoi mai discutăm...

uite cum explică dexul ...

MOD s. 1. cale, chip, fel, formă, manieră, metodă, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, sistem, (reg.) cap, modru, (înv.) manoperă, marșă, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problemă.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

aleg *fel*...deci..felul cum înțeleg oamenii divinitatea....(rămân la definiția asta)...

(acum că mi-am dezambiguizat ideile....le aplicăm? )

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:04

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43
Dorinel, răspunsul meu este de fapt simplu: contextualizează ca să înțelegi și citește literatură de specialitate (pentru că ignoranța nu e o scuză)! Cosmogonia biblică trebuie înțeleasă în dialog cu celelalte cosmogonii antice (mesopotamiene, canaanite, egiptene), Potopul în contextul miturilor deluviene (mesopotamiene), iar Turnul Babel în contextul istoriei și culturii ziguratelor sud-mesopotamiane de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H (referirea geografică la Șinar în Genesa 11, deși relativ obscură, plasează evenimentul în sudul Mesopotamiei).
Vreo 22 de zigurate au fost excavate în Mesopotamia până în prezent, construite începând cu sfârșitul mileniul V î. H. (o dată cu templele lui Eridu din perioada Ubaidă) și reabilitate sau restaurate până târziu în perioada seleucidă (sec. III î. H.) – construcții de fapt de diverse dimensiuni, măsurând între 20 și 90 m lățime la bază. Un zigurat este de cele mai multe ori turnul unui templu (precum turnul Templului Alb), dar o trăsătură comună și definitorie a ziguratelor este construirea lor în etape, ridicându-se în mod conștient un alt nivel peste cel existent (vezi, e.g., ziguratele din Ur, Mari, Nippur, etc.); acest lucru este evident și în Genesa 11.
si eu ti-am spus ca-mi este greu sa cred ca puteau sa existe un numar suficient de oameni care sa înalte o constructie de genul asta si nici care sa cunoasca mestesugurile necesare acestei lucrari. cate generatii s-au scurs de la potop si pana aici ?

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:11

De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43...
cum explici aparitia pe neasteptate a unui mare numar de limbi si dialecte in urma acestui presupus eveniment ? si, ma rog, de ce teologii n-au dat niciodata atentie limbilor vechi vorbite de oamenii de pe teritoriul ce se întinde din India pîna în Japonia ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:16

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:04:30si eu ti-am spus ca-mi este greu sa cred ca puteau sa existe un numar suficient de oameni care sa înalte o constructie de genul asta si nici care sa cunoasca mestesugurile necesare acestei lucrari. cate generatii s-au scurs de la potop si pana aici ?

Cel puțin din 4500 î. H. s-au tot construit zigurate în Orientul antic. Îndoiala ta cu privire la numărul nerealist de constructori necesari unei astfel de construcții docedește ignoranță nu scepticism istoric întemeiat, Dorinel. Sub ziguratul construit de Amar-Sin (2046-2038 î. H.) mai sunt 16 niveluri!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:18

ce spui de Deucalion, nume intr-o legenda greaca antica si Utnapistim, nume intr-o legenda caldeena ?!!! din cunostintele mele si ei s-ar fi confruntat cu un eveniment asemanator. cum de aceste nume au fost date uitarii ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:23

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:11:24
De la: adipopa, la data 2009-07-04 22:55:43...
cum explici aparitia pe neasteptate a unui mare numar de limbi si dialecte in urma acestui presupus eveniment ? si, ma rog, de ce teologii n-au dat niciodata atentie limbilor vechi vorbite de oamenii de pe teritoriul ce se întinde din India pîna în Japonia ?

Ți-am răspuns deja. Turnul Babel nu este neaparat momentul zero al nașterii tuturor limbilor pământului. Răspândirea pe grupuri etno-lingvistice și diseminarea culturii este foarte probabil limitată la familia limbilor semitice... Potopul este un eveniment de amploare, dar nu global. La fel și Turnul Babel.

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:25

din Biblie se deduce la un moment ca Noe, dupa potop, a dat Asia lui Sem, Europa lui Iafet, iar Africa lui Ham.
dar atunci din cine se trag pieile rosii din America? sau „sfîntul duh" a uitat sa divulge aceasta autorului basmului „Facerea" sau trebuie sa admitem ca aztecii, mayasii si mohicanii din America n-au avut ,,tata'' ?!!
ne mai putem intreba in ce fel cei trei fii ai lui Noe, nascuti din acelasi tata si din aceeasi mama, au putut sa devina întemeietorii a trei rase diferite?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:26

...m-apuc sa crosetez prosoape !....

-comanda unu' si p-al doilea-l primesti gratuit pt. amiral !..

www.giurgiu-news.ro/images/img-haioase/img-haioase-2.jpg">

....Ioana, daca tu poti contrapune in religia iudeo-crestina; revelatia -ratiunii si viceversa atunci sigur ai sa primesti un Nobel, iari amiralul daca va gasii o a doua religie monoteista avand la baza etica pura (morala) atunci eu am sa devin "boss-ul vaticanlui"

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:30

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:18:31ce spui de Deucalion, nume intr-o legenda greaca antica si Utnapistim, nume intr-o legenda caldeena ?!!! din cunostintele mele si ei s-ar fi confruntat cu un eveniment asemanator. cum de aceste nume au fost date uitarii ?

Deucalion și Utnapiștim țin de Potop/Noe nu de Turnul Babel! Încurci evenimentele. Ți-am citat la sfârșitul postării de mai sus o epopee sumeriană relevantă...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:31

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:23:39Potopul este un eveniment de amploare, dar nu global. La fel și Turnul Babel.
uite ce ne spune Biblia: „Apoi dumnezeu a închis usa dupa el" (Facerea, VII, 16). ,,Cînd corabia a început sa pluteasca, apele „au crescut uriase pe pamînt, afara din cale, încît -atentie Adi -toti muntii cei mai înalti, de sub tot cerul, fura acoperiti. Cu cincisprezece coti deasupra lor se ridicara apele..." (Facerea, VII, 19—20).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:32

adi..pe mine m-ai abandonat...

mytcor...**Ioana, daca tu poti contrapune in religia iudeo-crestina; revelatia -ratiunii si viceversa atunci sigur ai sa primesti un Nobel, **

nu pot....și nici nu încercam asta...
cînd am spus **felul cum înțeleg oamenii divinitatea** nu am amintit nimic despre rațiune (sau absența ei)...
acest *fel* despre care vorbesc eu poate fii sau nu urmarea unei gândiri raționale , dar nu asta mă interesează pe mine acum...

spor la croșetat...(pentru dorin)....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:32

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:25:41din Biblie se deduce la un moment ca Noe, dupa potop, a dat Asia lui Sem, Europa lui Iafet, iar Africa lui Ham.

Dorinel, tu nu ești ștrengar de clasa a XII-a! Lasă-i Ioanei tehnicile acestea școlărești. Tu stai în turn cu mine (și cu Andu). Dacă nu, te arunc în the beer pit imediat - cu prosop sau fără!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:33

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:30:43Deucalion și Utnapiștim țin de Potop/Noe nu de Turnul Babel! Încurci evenimentele. Ți-am citat la sfârșitul postării de mai sus o epopee sumeriană relevantă...
le-am ,,incurcat'' pentru ca ai adus in discutie si potopul.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:38

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:03:33MOD s. 1. cale, chip, fel, formă, manieră, metodă, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, sistem, (reg.) cap, modru, (înv.) manoperă, marșă, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problemă.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

aleg *fel*...deci..felul cum înțeleg oamenii divinitatea....(rămân la definiția asta)...

Ioana, nu mă interesează ce alegi din DEX. E important să explici conținutul cuvântului fel: din ce se compune, ce conține "felul" sau "modul" de a ne relaționa la divinitate. Poate conține teorie și tehnică, a la van Gennep? Dacă nu, atunci ce? Și ce de ce?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:39

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:33:19le-am ,,incurcat'' pentru ca ai adus in discutie si potopul.

Ștrengarule!

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:41

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53Dacă nu, te arunc în the beer pit imediat - cu prosop sau fără!
semnificatia acestei constructii dupa Biblie ar fi: punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente "etnogonice" care vor evolua diferit de-a lungul timpului. in acel moment deduc ca Dumnezeu s-a temut de forta umanitatii: "Si Domnul a zis: 'Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gind. Hai sa Ne coborim si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora'"(Geneza 11:6,7).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:43

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:38:48
De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:03:33MOD s. 1. cale, chip, fel, formă, manieră, metodă, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedură, putință, sistem, (reg.) cap, modru, (înv.) manoperă, marșă, mediu, mijlocire. (Alt ~ de a rezolva o problemă.) 2. v. stil. 3. v. regim. 4. v. sens. 5. v. fel. 6. v. tip.

Ioana, nu mă interesează ce alegi din DEX. E important să explici conținutul cuvântului fel: din ce se compune, ce conține "felul" sau "modul" de a ne relaționa la divinitate. Poate conține teorie și tehnică, a la van Gennep? Dacă nu, atunci ce? Și ce de ce?

poate conține și teorie și practică religioasă (de ex. creștinismul ) sau doar teorie (de ex. new age sau ateismul ) .
la mine teoria e fundamentală....practica poate lipsi...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:45

De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53 ...
este evident faptul ca, la un moment dat, s-a produs o ruptura in cadrul marii rase umane, care s-a repercutat si asupra mitologiei fragmentelor rezultate. insa natura cauzei acestui cataclism de ordin social pentru mine ramine un mister. pe de alta parte, Turnul Babel poate avea o valoare metaforica, sa te citez, insa odata ce extindem mentalitatea abordata de divinitate in aceste circumstante, gravitatea ei devine mult mai mare: el este o incercare esuata, sabotata, a omului de a ajunge la rangul Creatorului sau.
de ce oare s-a temut Dumnezeu? de ce nu putea sa previna sa se ajunga aici?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:45

De la: amiralul, la data 2009-07-04 23:41:07
De la: adipopa, la data 2009-07-04 23:32:53Dacă nu, te arunc în the beer pit imediat - cu prosop sau fără!
semnificatia acestei constructii dupa Biblie ar fi: punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente "etnogonice" care vor evolua diferit de-a lungul timpului. in acel moment deduc ca Dumnezeu s-a temut de forta umanitatii: "Si Domnul a zis: 'Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gind. Hai sa Ne coborim si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora'"(Geneza 11:6,7).

Semnificația acestui episod biblic este alta (am explicat-o în contextul oriental antic): în felul său unic și suveran, Dumnezeu se judecă cu omul, creația sa, pentru domesticirea, coborârea sa în derizoriu, contrafacerea dumnezeirii după chipul și asemănarea omului...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 4 Iulie 2009, ora 23:50

De la: ioana_dark, la data 2009-07-04 23:43:50poate conține și teorie și practică religioasă (de ex. creștinismul ) sau doar teorie (de ex. new age sau ateismul ) .
la mine teoria e fundamentală....practica poate lipsi...

O definiție atât de fluidă nu te ajută, Ioana. Că teoria/dogma uneori se desparte de tehnică/rit alteori se alătură este un joc-de-noroc pe semantică.

Pagini: << 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: