Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:51
De la: andu30, la data 2009-07-07 22:31:09De la: adipopa, la data 2009-07-07 20:59:15De la: andu30, la data 2009-07-07 13:35:41Adi de ce crezi ca potopul a fost ceva regional? Pe ce baza sustii afirmatia aceasta? Probabil este vorba de apele adancurilor care izvorasc din MAGMA...NU?
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:54
De la: amiralul, la data 2009-07-07 22:39:31De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:32:54**Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.**pana vine Adi sa te salveze, scoate si tu Turnul ala de undeva; de exemplu, din tolba lui Mos Craciun. Stai linistit ..tolba lui Mos Craciun este intotdeauna la AdiPopa. Ioana are pur si simplu o ... CALITATE NATURALA!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:54
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:49:23 Gresit... Nu au fost aceleasi fapte...
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:00
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:07:48Daca plantele nu aveau nevoie de soare sa supravietuiasca ... Maressal, �ncerc un r�spuns scurt la �ntrebarea ta (�n timp ce m� uit la MJ). Cosmogonia biblic� nu este un text �tiin�ific. Nu comunic� �n acest registru. Este un text epic oriental despre na�terii lumii. De aceea _ordo creatio_ nu este exact� (�i nu pretinde c� ar fi). Primeaz� aranjamentul literar �i polemica religioas�. Relegarea soarelui la mijlocul (nu �nceputul) crea�iei face parte din polemic�. Problema anteriorit��ii luminii �i plantelor fa�� de soare nu se pune. Observ�, te rog, c� �n cele dou� cosmogonii ale c�r�ii Facerea _ordo creatio_ difer�. �n prima relatarare (1.1-2.3) plantele sunt men�ionate inaintea soarelui; �n a doua (2.4-25) soarele este men�ionat �naintea plantelor. Textul nu poate fi for�at s� fac� ce nu �i-a propus niciodat� s� fac�. Adic� nu poate fi criticat pentru c� nu a fost scris altfel. Cosmogonia a servit un scop teologic, liturgic �i polemic bine definit. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:05
De la: amiralul, la data 2009-07-07 22:42:51pana revine Adi, scoate si tu Turnul ala de undeva; de exemplu, din tolba lui iepurila... Δορινελ, v�d c� �i-a revenit glasul. P�cat c� preferi s� sco�i tolba lui Iepril� �n locul cuno�tin�elor autentice de istorie �i literatur� antic�. ��i reamintesc c� discu�ia noastr� asupra Turnului Babel a r�mas aici:
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:06
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32De la: adipopa, la data 2009-07-06 23:32:24este una constructia acestor zigurate si alta constructia in sine a acestui zigurat biblic. daca presupunem ca din cele 30 de zigurate la care faci referire, unul ar putea fi acest zigurat biblic, este ca si cum te-ai agata de ultima caramida in fata argumentelor credibile. pe noi ceilalti, pe mine, ne intereseaza doar acest zigurat si eventualele lui ruine in locul indicat de Biblie. vorbim de Babilon, nu de alta locatie. Am precizat c�te zigurate au fost excavate �i/sau sunt cunoscute �n prezent nu pentru a sus�ine c� unul dintre acestea ar putea fi ziguratul biblic, ci pentru a demonstra c� argumentul t�u (conform c�ruia un singur zigurat ar fi supravie�uit timpului) este fals. Alte zeci (�i poate sute) de zigurate (unele men�ionate �n lista neobabilonian� din care am mai citat pe forum) sunt fie total distruse �i inaccesibile, fie doar necunoscute momentan �i neexcavate. Printre aceste zigurate distruse sau neexcavate se num�r� probabil �i ziguratul biblic. De asemenea, am men�ionat ziguratele sud-mesopotamiene pentru a descrie contextul istoric �i social �n care trebuie interpretat ziguratul biblic. Astfel, nara�iunea biblic� nu este o abera�ie sau anomalie �n contextul orientului antic de la mijlocul-spre-sf�r�itul mileniului III �. H., ci o relatare (da, teologic-�nc�rcat�-de-semnifica�ie, dar) perfect posibil� din punct de vedere istoric. �n privin�a loca�iei ziguratului biblic, am spus (�i repet) c�, �n sursa literar�/istoric� pe care o examin�m (Genesa 11), cuv�ntul �Babel� poate desemna efectiv locul unde s-a construit ziguratul/turnul sau poate avea o func�ie simbol (ambele posibilit��i interpretative sunt deschise). Dac� Babel este loca�ia exact� a ziguratului biblic, orice �ncercare de a g�si r�m�i�ele acestuia este imposibil� datorit� albiei Eufratului care a �ters complet zona joas� a fostei a�ez�ri (anterior anilor 2500-2400 �. H.). Dac� Babel este �ns� o loca�ie simbol (ceea ce e foarte posibil �n contextul general al scripturii, dat fiind valoarea-simbol a Babelului/Babilonului), evenimentul istoric descris �n Genesa ar fi putut avea loc oriunde �n sudul Mesopotamiei; adic�, ziguratul biblic nu face neaparat parte dintr-un un complex de contruc�ii religioase �i administrative precis identificate (�i indentificabile). Tu sus�ii (�i insi�ti v�d) c� absen�a dovezilor este dovada absen�ei � ceea ce e absurd. Niciun istoric nu accept� �i nu opereaz� cu aceast� premis� pentru c� ar invalida cca. 80% din toat� cunoa�terea istoric� autentic�. Istoria se face altfel, pe evaluarea credibilit��ii sursei, coeren�a intern�, coroborare cu alte date, etc. �i-am spus ceva mai devreme: nu neg�m existen�a lui Alexandru Macedon doar pentru c� nu �tim unde este morm�ntul lui sau c� nu putem face teste ADN pe osemintele lui; nu neg�m existen�a lui Bucefal doar pentru c� o parte din m�rturiile disponibile au un caracter legendar. |
|
De la: adipopa, la data 2009-07-07 23:00:28De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:07:48Daca plantele nu aveau nevoie de soare sa supravietuiasca ... Pai si atunci ..cea mai simpla intrbare ... daca nu este un text stiintific... cum este luata de REFERINTA? P.S. Ti-am mai spus eu ... cum sunt satul de astia care vor sa dea drumul la tv si apasa pe telecomanda ...si nicidecum pe clanta... ca de ... iau de bun ce este "stiintific'. Eu inteleg ca nu are legatura cu realitatea ... dar tu de ce nu intelegi ca este doar un basm? Adica ... vorbesti din biblie ...dar actiunile sunt sttintifice... cam penal nu ?
|
|
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32te mai intreb odata: ce perioada s-a scurs intre presupusul eveniment biblic si potop? Irelevant � motiv pentru care evit s� discut acum �ntreb�rile la derut� despre potop. Te �ndep�rtezi de la subiect, �ncerc�nd s� complici o discu�ie simpl�: probabilitatea istoric� ridicat� ca ziguratul biblic s� fi existat �i ca evenimentele din Genesa s� fi avut loc �n sudul Mesopotamiei �n mileniul III �. H. Dac� totu�i te intereseaz� aceast� �ntrebare (lucru pe care nu mi l-ai demonstrat �nc�), te invit s� cite�ti cel pu�in un capitol dintr-o carte de istorie oriental� antic� (bibliografie obligatorie la cursuri medii de istorie) disponibil� �ns� �i pe Internet. Capitolul pe care �i-l recomand se intituleaz� �The period of early high civilisation (3200-2800 BC),� iar cartea The early history of the Ancient Near East (9000-2000 BC), de Hans J. Nissen, �n traducerea lui Elizabeth Lutzeier �i Kenneth J. Northcott (The University of Chicago Press, 1988). Pentru a discuta ceva mai informat cu mine acest subiect (dac� bine�n�eles te mai �in puterile) ar fi benefic s� cite�ti �i s� aprofundezi �i capitolele 3, 5 �i 6 din acela�i volum. Cum spuneam, cartea poate fi previzualizat� �i pe Internet, adresa fiind urm�toarea: books.google.ro/books?id=AbdsHP7YNw0C&dq=Nissen+The+Early+Histor... Pentru a te asigura c� r�spunde printre altele �i �ntreb�rii tale, citez un paragraf de la pagina 67: The results of studies of the ancient climate and of the changes in the amount of water in the Mesopotamian river system and in the Gulf . . . now present us with a clearer picture of the developments in southern Babylonia. The climatic changes documented for the middle of the fourth millennium seem, within a space of two to three hundred years, to have stemmed the floods that regularly covered large tracts of land and to have drained such large areas that in a relatively short period of time large parts of Babylonia, particularly throughout the south, became attractive for new permanent settlements. |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:08
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:00:38De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:46:43De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:31:56 asta am �nțeles eu din mesaje gen : **vroiam statistici pe fete... nu pe specimene din regnul animal ** sau **Ba ..acu .. pe bune ..daca crezi ca-mi place de tine .. gata ...am terminat-o. Nu sunt credincios ..dar cand specimene ca tine ...zic "doamne fereste" . PUNCT.** adresate ei.... desigur...nu ai folosit cuv�ntul *proasta* , dar ce ai scris aici asta �nseamn� ...și a reveni acum și ai l�uda inteligența (dup� tot ce ai spus despre ea) e aiurea...nu crezi? |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:12
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:06:30Ti-am mai spus eu ... cum sunt satul de astia care vor sa dea drumul la tv si apasa pe telecomanda ...si nicidecum pe clanta... ca de ... iau de bun ce este "stiintific'. Eu inteleg ca nu are legatura cu realitatea ... dar tu de ce nu intelegi ca este doar un basm? Adica ... vorbesti din biblie ...dar actiunile sunt sttintifice... cam penal nu ? Ui�i r�spunsul pe care �i l-am dat deja. �tiin�a nu cuprinde toat� cunoa�terea. Arta, etica, iubirea nu fac parte din cunoa�terea �tiin�ific�. Dar sunt domenii ale cunoa�terii. Ai o privire extrem de reduc�ionist�. �n plus, nu �n�elegi �tiin�a. Nu ai citit nici m�car o singur� carte despre �tiin�� ca teorie �i practic�. Ce drept (sau ce credibilitate academic�) ai ca s� tr�nte�ti �tiin�a pe mas�? |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:16
Dorinel, e ultima dat� c� mai �ncerc s� postez sumarul argumentelor pro �i contra privind istoricitatea Turnului Babel. Dac� nici acum nu r�spunzi punctual nici argumentelor mele nici �ncerc�nd s�-�i repari argumentele proaste, m� las p�guba�...
================ I. Argumente care sus�in compatibilitatea dintre nara�iunea biblic� �i istoria Orientului antic: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc �n Mesopotamia �ncep�nd cu mileniul V �. H.; (2) tehnologia construc�iilor din c�r�mid� ars� �i smoal� este cunoscut� deja �n Mesopotamia la sf�r�itul mileniului IV �. H.; (3) motiva�ia construirii ziguratului biblic este compatibil� cu tendin�a de urbanizare din ultima parte a mileniului III �. H.; (4) oprirea temporar� a urbaniz�rii �i formarea unor limbi/dialecte semitice noi corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) exist� o tradi�ie literar� coroborativ� privind leitmotif-ul unit��ii ini�iale a limbii (Enmerkar �i Domnul Arattei); (6) interven�ia divin� este motivat� de schimbarea de paradigm� teologic� �n perioada de �nceput a urbaniz�rii. II. Argumente care contest� compatibilitatea dintre nara�iunea biblic� �i istoria Orientului antic: (1) construc�ia unui turn/zigurat ar fi necesitat mai mult� for�� de munc� dec�t era de facto disponibil�; ..............fals, zeci (probabil sute) de zigurate s-au construit �n sudul Mesopotamiei �ncep�nd cu anii 4500 �. H.; (2) un singur zigurat a supravie�uit (cel din Ur); ..............fals, mai bine de 30 de zigurate au fost excavate; (3) tehnologia folosirii c�r�mizilor arse �n cuptor �i a smoalei topite nu este cunoscut� �n aceast� perioad�; ..............fals, tehnologia men�ionat� �n Genesa este cunoscut� deja �n Mesopotamia la sf�r�itul mileniului IV �. H.; (4) ziguratul biblic are o valoare exclusiv metaforic�; ..............fals, valoarea metaforic� nu exclude valoarea istoric�; (5) semnifica�ia ziguratelor nu este leg�tura dintre cer �i p�m�nt; ..............fals, ziguratul din Larsa se nume�te Templul care leag� cerul �i p�m�ntul; exist� consens asupra leg�turii; (6) m�nia divin� este nemai �nt�lnit� �n contextul construirii unui zigurat; .............fals, un oracol din Summa Alu ofer� o paralel� �i un precedent. �n concluzie, argumentele care atest� istoricitatea ziguratului biblic sunt mai puternice dec�t cele care o contest�. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:18
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:22
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:08:10De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:00:38De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:46:43De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:31:56 Fa-ti repede control la cap ... eu m-am referit ca este URATA... am tot spus asta pagini intregi .. daca nu ai citit ..NU SCRIE. Chiar mi-am schimnbat parea despre tine ... im primul rand esti o TZATZA FARA DOAR SI PAOTE ..vorbesti ..SA FIE ... ca la norma ... la C.A.P. .. la global . Ti-a luat mintile forumul... VARZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:23
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 **Pt mine este clar ca "sfintii parinti" au auzit de un turn in Babel si au INVENTAT inca o poveste in biblie..** sfinții p�rinți au scris biblia dup� mintea ta? penibil de incult
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:25
Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:26
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:25:16Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute... care dintre sfinții p�rinți a scris septuaginta? (apropo...ce-i aia? știi?) |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:28
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:23:35De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Dar dupa mintea ta ... au fost inspirati de dumnezeu nu ? Pardon ...CARE MINTE.. aia de 2 minute ?
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:28
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:26:50De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:25:16Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute... Hai nu incerca sa o dai in vreajeala ...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:33
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:28:07De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:23:35De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 maresale....e bine s� ai limpezite �n minte semnificația unor concepte cu care oper�m noi pe topicul �sta... deci...caut� pe google așa : *septuaginta* și *sfinții p�rinți*.. nu e o rușine s� nu ști ...e o rușine s� ai pretenția c� știi și s� nu vrei s� te informezi ... (dup� 180 de pagini ale topicului �sta e cam aiurea faptul c� nu ai aflat �nc�, dar..nu-i nimic...nu-i prea t�rziu nici acum) |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:34
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:20:11Ma vad nevoit sa-ti reimprospatez memoria si sa-ti spun ca dumnezeu i-a poruncit lui Noe ca TOATE animale sa fie "prezente". Cum dumenezeu crease animale pe toata suprafata pamantului... este evident. Sau vrei sa spui ca cand dumenezu zice TOATE ... se refera la "un lot restrans"... Genesa 6-9 nu necesit� o interpretare global� a evenimentelor. Nu sunt descrise schimb�ri semnificative de relief, iar limbajul global al scripturii (e.g., �marginile p�m�ntului,� �fa�a p�m�ntului,� �sub cer,� �toat� lumea�) se aplic� de regul� lumii cunoscute. Dup� p�rerea mea, potopul r�m�ne un fenomen de amploare, dar restr�ns la zona familiar� locuitorilor Orientului antic. Consecvent cu aceast� interpretare, episodul intr�rii animalelor �n corabie este de asemenea unul redus la scar�... |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:36
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Geneza e scrisa cu mult timp inainte de legea noua (crestinism) si Sfintii Parinti. E scrisa cu mult mult timp inainte de intruparea lui Hristos.
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:39
De la: adipopa, la data 2009-07-07 23:34:44De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:20:11Ma vad nevoit sa-ti reimprospatez memoria si sa-ti spun ca dumnezeu i-a poruncit lui Noe ca TOATE animale sa fie "prezente". Cum dumenezeu crease animale pe toata suprafata pamantului... este evident. Sau vrei sa spui ca cand dumenezu zice TOATE ... se refera la "un lot restrans"... Eu cred ca tu crezi asta doar pt ca ideea de potop global este ABSURDA chiar si pt un credincios ca tine... Oricum este greu de inteles de ce doar unele cuvinte din biblie se trec prin filtrul "stilului"... si doar preferential...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:39
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:40
De la: andu30, la data 2009-07-07 23:36:41De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Ce vrei sa spui cu asta ....???
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:43
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:39:58pentru mareșal... Ioana ..am citit si M-AM ORIPILAT : Sfin�ii P�rin�i nu sunt infailibili, ci au putut avea �n scrierile lor anumite inexactit��i, ori gre�eli, pe care nu au avut ocazia s� le �ndrepte �n timpul vie�ii lor p�m�nte�ti. Pentru aceasta, o scriere a unui Sf�nt P�rinte nu este luat� ca valoare "�n sine", ci �mpreun� cu scrierilor celorlal�i Sfin�i P�rin�i. CE CONENABIL ... au fost insuflati de dumenezeu ..dar nu atat de mult incat sa nu-si permita greseli . ..oooo daaaa..... si apoi se spune ca biblia este "cartea cartilor". Bai.. cat e NAIVI puteti fi... pt mine este greu de inteles oamani ca voi ...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:50
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31Eu chiar cred ca acel turn a existat ... poate din motive de competie , poate din motive de "observare"... poate chiar si din motivul de a ajunge la dumenezeu. Dar de la existenta lui pana la a afirma ca dumnezeu s-a coborat si l-a distrus si le-a incurcat limbile ESTE CALE LUNGA(a se citii imposibila).... Maressal, este adev�rat (�i explicabil) c� discu�ia noastr� s-a concentrat p�n� acum strict asupra istoricit��ii ziguratului biblic. Dorinel a atacat probabilitatea evenimentului descris �n Genesa 11 cu argumente absurde �i/sau demonstrabil false. Dac� pentru tine istoricitatea acestei construc�ii nu este �n dubiu, totul r�m�ne atunci o problem� de interpretare. �ntr-un univers deschis interven�iei �i influen�ei supranaturale a creatorului (cum este universul meu), nara�iunea biblic� are sens; �ntr-un univers mecanic �i �nchis supranaturalului (cum este universul t�u), evenimentele istorice au doar o component� uman� �i material�. Faptul c� tu subscrii unei filosofii �i eu subcriu alteia, ne oblig� mai degrab� s� discut�m acele premise pe baza c�rora universul �n care tr�im este sau nu deschis divinit��ii. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:54
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:43:52De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:39:58pentru mareșal... doar dumnezeu este perfect... greșelile nu le-au f�cut datorit� faptului c� duhul sf�nt nu i-a insuflat bine (ar fii chiar aiurea s� susțin� cineva asta) ci datorit� faptului c� firea lor uman� a interpretat uneori greșit cuv�ntul lui dumnezeu ... oamenii sunt supuși greșelii....f�r� excepție... |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:59
mareșale...oricum...e bine c� ai aflat cine sunt sfinții p�rinți ...
de acum nu o s� te mai acuz de incultur� ....p�n� spui urm�toarele prostii
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 00:04
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:39:01Eu cred ca tu crezi asta doar pt ca ideea de potop global este ABSURDA chiar si pt un credincios ca tine...Oricum este greu de inteles de ce doar unele cuvinte din biblie se trec prin filtrul "stilului"... si doar preferential... Iar eu cred c� ce crezi tu despre ce cred eu este gre�it. Eu cred c� tot adev�rul este, �ntr-un sens ultim, adev�rul lui Dumnezeu. De aceea, scriptura �i natura se interpeteaz� reciproc �i armonios. C�t despre "stilul" unui text antic (orice text, inclusiv cel biblic) o spun r�spicat: genul �i tehnicile literare conteaz�, la fel �i contextul istoric �i teologic al textului. |
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 11:21
..scriptura �i natura se interpeteaz� reciproc �i armonios.
|
|
|
|