Info
x
Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ â indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:51
De la: andu30, la data 2009-07-07 22:31:09De la: adipopa, la data 2009-07-07 20:59:15De la: andu30, la data 2009-07-07 13:35:41Adi de ce crezi ca potopul a fost ceva regional? Pe ce baza sustii afirmatia aceasta? Probabil este vorba de apele adancurilor care izvorasc din MAGMA...NU?
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:54
De la: amiralul, la data 2009-07-07 22:39:31De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:32:54**Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.**pana vine Adi sa te salveze, scoate si tu Turnul ala de undeva; de exemplu, din tolba lui Mos Craciun. Stai linistit ..tolba lui Mos Craciun este intotdeauna la AdiPopa. Ioana are pur si simplu o ... CALITATE NATURALA!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 22:54
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:49:23 Gresit... Nu au fost aceleasi fapte...
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:00
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:07:48Daca plantele nu aveau nevoie de soare sa supravietuiasca ... Maressal, încerc un răspuns scurt la întrebarea ta (în timp ce mă uit la MJ). Cosmogonia biblică nu este un text științific. Nu comunică în acest registru. Este un text epic oriental despre nașterii lumii. De aceea _ordo creatio_ nu este exactă (și nu pretinde că ar fi). Primează aranjamentul literar și polemica religioasă. Relegarea soarelui la mijlocul (nu începutul) creației face parte din polemică. Problema anteriorității luminii și plantelor față de soare nu se pune. Observă, te rog, că în cele două cosmogonii ale cărții Facerea _ordo creatio_ diferă. În prima relatarare (1.1-2.3) plantele sunt menționate inaintea soarelui; în a doua (2.4-25) soarele este menționat înaintea plantelor. Textul nu poate fi forțat să facă ce nu și-a propus niciodată să facă. Adică nu poate fi criticat pentru că nu a fost scris altfel. Cosmogonia a servit un scop teologic, liturgic și polemic bine definit. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:05
De la: amiralul, la data 2009-07-07 22:42:51pana revine Adi, scoate si tu Turnul ala de undeva; de exemplu, din tolba lui iepurila... Δορινελ, văd că ți-a revenit glasul. Păcat că preferi să scoți tolba lui Ieprilă în locul cunoștințelor autentice de istorie și literatură antică. Îți reamintesc că discuția noastră asupra Turnului Babel a rămas aici:
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:06
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32De la: adipopa, la data 2009-07-06 23:32:24este una constructia acestor zigurate si alta constructia in sine a acestui zigurat biblic. daca presupunem ca din cele 30 de zigurate la care faci referire, unul ar putea fi acest zigurat biblic, este ca si cum te-ai agata de ultima caramida in fata argumentelor credibile. pe noi ceilalti, pe mine, ne intereseaza doar acest zigurat si eventualele lui ruine in locul indicat de Biblie. vorbim de Babilon, nu de alta locatie. Am precizat câte zigurate au fost excavate și/sau sunt cunoscute în prezent nu pentru a susține că unul dintre acestea ar putea fi ziguratul biblic, ci pentru a demonstra că argumentul tău (conform căruia un singur zigurat ar fi supraviețuit timpului) este fals. Alte zeci (și poate sute) de zigurate (unele menționate în lista neobabiloniană din care am mai citat pe forum) sunt fie total distruse și inaccesibile, fie doar necunoscute momentan și neexcavate. Printre aceste zigurate distruse sau neexcavate se numără probabil și ziguratul biblic. De asemenea, am menționat ziguratele sud-mesopotamiene pentru a descrie contextul istoric și social în care trebuie interpretat ziguratul biblic. Astfel, narațiunea biblică nu este o aberație sau anomalie în contextul orientului antic de la mijlocul-spre-sfârșitul mileniului III î. H., ci o relatare (da, teologic-încărcată-de-semnificație, dar) perfect posibilă din punct de vedere istoric. În privința locației ziguratului biblic, am spus (și repet) că, în sursa literară/istorică pe care o examinăm (Genesa 11), cuvântul Babel poate desemna efectiv locul unde s-a construit ziguratul/turnul sau poate avea o funcție simbol (ambele posibilități interpretative sunt deschise). Dacă Babel este locația exactă a ziguratului biblic, orice încercare de a găsi rămășițele acestuia este imposibilă datorită albiei Eufratului care a șters complet zona joasă a fostei așezări (anterior anilor 2500-2400 î. H.). Dacă Babel este însă o locație simbol (ceea ce e foarte posibil în contextul general al scripturii, dat fiind valoarea-simbol a Babelului/Babilonului), evenimentul istoric descris în Genesa ar fi putut avea loc oriunde în sudul Mesopotamiei; adică, ziguratul biblic nu face neaparat parte dintr-un un complex de contrucții religioase și administrative precis identificate (și indentificabile). Tu susții (și insiști văd) că absența dovezilor este dovada absenței ceea ce e absurd. Niciun istoric nu acceptă și nu operează cu această premisă pentru că ar invalida cca. 80% din toată cunoașterea istorică autentică. Istoria se face altfel, pe evaluarea credibilității sursei, coerența internă, coroborare cu alte date, etc. Ți-am spus ceva mai devreme: nu negăm existența lui Alexandru Macedon doar pentru că nu știm unde este mormântul lui sau că nu putem face teste ADN pe osemintele lui; nu negăm existența lui Bucefal doar pentru că o parte din mărturiile disponibile au un caracter legendar. |
|
De la: adipopa, la data 2009-07-07 23:00:28De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:07:48Daca plantele nu aveau nevoie de soare sa supravietuiasca ... Pai si atunci ..cea mai simpla intrbare ... daca nu este un text stiintific... cum este luata de REFERINTA? P.S. Ti-am mai spus eu ... cum sunt satul de astia care vor sa dea drumul la tv si apasa pe telecomanda ...si nicidecum pe clanta... ca de ... iau de bun ce este "stiintific'. Eu inteleg ca nu are legatura cu realitatea ... dar tu de ce nu intelegi ca este doar un basm? Adica ... vorbesti din biblie ...dar actiunile sunt sttintifice... cam penal nu ?
|
|
De la: amiralul, la data 2009-07-07 00:23:32te mai intreb odata: ce perioada s-a scurs intre presupusul eveniment biblic si potop? Irelevant motiv pentru care evit să discut acum întrebările la derută despre potop. Te îndepărtezi de la subiect, încercând să complici o discuție simplă: probabilitatea istorică ridicată ca ziguratul biblic să fi existat și ca evenimentele din Genesa să fi avut loc în sudul Mesopotamiei în mileniul III î. H. Dacă totuși te interesează această întrebare (lucru pe care nu mi l-ai demonstrat încă), te invit să citești cel puțin un capitol dintr-o carte de istorie orientală antică (bibliografie obligatorie la cursuri medii de istorie) disponibilă însă și pe Internet. Capitolul pe care ți-l recomand se intitulează The period of early high civilisation (3200-2800 BC), iar cartea The early history of the Ancient Near East (9000-2000 BC), de Hans J. Nissen, în traducerea lui Elizabeth Lutzeier și Kenneth J. Northcott (The University of Chicago Press, 1988). Pentru a discuta ceva mai informat cu mine acest subiect (dacă bineînțeles te mai țin puterile) ar fi benefic să citești și să aprofundezi și capitolele 3, 5 și 6 din același volum. Cum spuneam, cartea poate fi previzualizată și pe Internet, adresa fiind următoarea: books.google.ro/books?id=AbdsHP7YNw0C&dq=Nissen+The+Early+Histor... Pentru a te asigura că răspunde printre altele și întrebării tale, citez un paragraf de la pagina 67: The results of studies of the ancient climate and of the changes in the amount of water in the Mesopotamian river system and in the Gulf . . . now present us with a clearer picture of the developments in southern Babylonia. The climatic changes documented for the middle of the fourth millennium seem, within a space of two to three hundred years, to have stemmed the floods that regularly covered large tracts of land and to have drained such large areas that in a relatively short period of time large parts of Babylonia, particularly throughout the south, became attractive for new permanent settlements. |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:08
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:00:38De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:46:43De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:31:56 asta am înțeles eu din mesaje gen : **vroiam statistici pe fete... nu pe specimene din regnul animal ** sau **Ba ..acu .. pe bune ..daca crezi ca-mi place de tine .. gata ...am terminat-o. Nu sunt credincios ..dar cand specimene ca tine ...zic "doamne fereste" . PUNCT.** adresate ei.... desigur...nu ai folosit cuvântul *proasta* , dar ce ai scris aici asta înseamnă ...și a reveni acum și ai lăuda inteligența (după tot ce ai spus despre ea) e aiurea...nu crezi? |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:12
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:06:30Ti-am mai spus eu ... cum sunt satul de astia care vor sa dea drumul la tv si apasa pe telecomanda ...si nicidecum pe clanta... ca de ... iau de bun ce este "stiintific'. Eu inteleg ca nu are legatura cu realitatea ... dar tu de ce nu intelegi ca este doar un basm? Adica ... vorbesti din biblie ...dar actiunile sunt sttintifice... cam penal nu ? Uiți răspunsul pe care ți l-am dat deja. Știința nu cuprinde toată cunoașterea. Arta, etica, iubirea nu fac parte din cunoașterea științifică. Dar sunt domenii ale cunoașterii. Ai o privire extrem de reducționistă. În plus, nu înțelegi știința. Nu ai citit nici măcar o singură carte despre știință ca teorie și practică. Ce drept (sau ce credibilitate academică) ai ca să trântești știința pe masă? |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:16
Dorinel, e ultima dată că mai încerc să postez sumarul argumentelor pro și contra privind istoricitatea Turnului Babel. Dacă nici acum nu răspunzi punctual nici argumentelor mele nici încercând să-ți repari argumentele proaste, mă las păgubaș...
================ I. Argumente care susțin compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria Orientului antic: (1) astfel de turnuri/zigurate se construiesc în Mesopotamia începând cu mileniul V î. H.; (2) tehnologia construcțiilor din cărămidă arsă și smoală este cunoscută deja în Mesopotamia la sfârșitul mileniului IV î. H.; (3) motivația construirii ziguratului biblic este compatibilă cu tendința de urbanizare din ultima parte a mileniului III î. H.; (4) oprirea temporară a urbanizării și formarea unor limbi/dialecte semitice noi corespund istoriei sudului Mesopotamiei; (5) există o tradiție literară coroborativă privind leitmotif-ul unității inițiale a limbii (Enmerkar și Domnul Arattei); (6) intervenția divină este motivată de schimbarea de paradigmă teologică în perioada de început a urbanizării. II. Argumente care contestă compatibilitatea dintre narațiunea biblică și istoria Orientului antic: (1) construcția unui turn/zigurat ar fi necesitat mai multă forță de muncă decât era de facto disponibilă; ..............fals, zeci (probabil sute) de zigurate s-au construit în sudul Mesopotamiei începând cu anii 4500 î. H.; (2) un singur zigurat a supraviețuit (cel din Ur); ..............fals, mai bine de 30 de zigurate au fost excavate; (3) tehnologia folosirii cărămizilor arse în cuptor și a smoalei topite nu este cunoscută în această perioadă; ..............fals, tehnologia menționată în Genesa este cunoscută deja în Mesopotamia la sfârșitul mileniului IV î. H.; (4) ziguratul biblic are o valoare exclusiv metaforică; ..............fals, valoarea metaforică nu exclude valoarea istorică; (5) semnificația ziguratelor nu este legătura dintre cer și pământ; ..............fals, ziguratul din Larsa se numește Templul care leagă cerul și pământul; există consens asupra legăturii; (6) mânia divină este nemai întâlnită în contextul construirii unui zigurat; .............fals, un oracol din Summa Alu oferă o paralelă și un precedent. În concluzie, argumentele care atestă istoricitatea ziguratului biblic sunt mai puternice decât cele care o contestă. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:18
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:22
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:08:10De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:00:38De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 22:46:43De la: maressalul_, la data 2009-07-07 22:31:56 Fa-ti repede control la cap ... eu m-am referit ca este URATA... am tot spus asta pagini intregi .. daca nu ai citit ..NU SCRIE. Chiar mi-am schimnbat parea despre tine ... im primul rand esti o TZATZA FARA DOAR SI PAOTE ..vorbesti ..SA FIE ... ca la norma ... la C.A.P. .. la global . Ti-a luat mintile forumul... VARZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:23
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 **Pt mine este clar ca "sfintii parinti" au auzit de un turn in Babel si au INVENTAT inca o poveste in biblie..** sfinții părinți au scris biblia după mintea ta? penibil de incult
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:25
Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:26
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:25:16Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute... care dintre sfinții părinți a scris septuaginta? (apropo...ce-i aia? știi?) |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:28
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:23:35De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Dar dupa mintea ta ... au fost inspirati de dumnezeu nu ? Pardon ...CARE MINTE.. aia de 2 minute ?
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:28
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:26:50De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:25:16Apropo Ioana ... referirea la "regnul animal" este pt ca mai inaite ii zisesm ca arata ca o maimutzica...dar probabil o sa uiti in mai putin de 2 minute... Hai nu incerca sa o dai in vreajeala ...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:33
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:28:07De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:23:35De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 maresale....e bine să ai limpezite în minte semnificația unor concepte cu care operăm noi pe topicul ăsta... deci...caută pe google așa : *septuaginta* și *sfinții părinți*.. nu e o rușine să nu ști ...e o rușine să ai pretenția că știi și să nu vrei să te informezi ... (după 180 de pagini ale topicului ăsta e cam aiurea faptul că nu ai aflat încă, dar..nu-i nimic...nu-i prea târziu nici acum) |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:34
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:20:11Ma vad nevoit sa-ti reimprospatez memoria si sa-ti spun ca dumnezeu i-a poruncit lui Noe ca TOATE animale sa fie "prezente". Cum dumenezeu crease animale pe toata suprafata pamantului... este evident. Sau vrei sa spui ca cand dumenezu zice TOATE ... se refera la "un lot restrans"... Genesa 6-9 nu necesită o interpretare globală a evenimentelor. Nu sunt descrise schimbări semnificative de relief, iar limbajul global al scripturii (e.g., marginile pământului, fața pământului, sub cer, toată lumea) se aplică de regulă lumii cunoscute. După părerea mea, potopul rămâne un fenomen de amploare, dar restrâns la zona familiară locuitorilor Orientului antic. Consecvent cu această interpretare, episodul intrării animalelor în corabie este de asemenea unul redus la scară... |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:36
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Geneza e scrisa cu mult timp inainte de legea noua (crestinism) si Sfintii Parinti. E scrisa cu mult mult timp inainte de intruparea lui Hristos.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:39
De la: adipopa, la data 2009-07-07 23:34:44De la: maressalul_, la data 2009-07-07 21:20:11Ma vad nevoit sa-ti reimprospatez memoria si sa-ti spun ca dumnezeu i-a poruncit lui Noe ca TOATE animale sa fie "prezente". Cum dumenezeu crease animale pe toata suprafata pamantului... este evident. Sau vrei sa spui ca cand dumenezu zice TOATE ... se refera la "un lot restrans"... Eu cred ca tu crezi asta doar pt ca ideea de potop global este ABSURDA chiar si pt un credincios ca tine... Oricum este greu de inteles de ce doar unele cuvinte din biblie se trec prin filtrul "stilului"... si doar preferential...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:39
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:40
De la: andu30, la data 2009-07-07 23:36:41De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31 Ce vrei sa spui cu asta ....???
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:43
De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:39:58pentru mareșal... Ioana ..am citit si M-AM ORIPILAT : Sfinții Părinți nu sunt infailibili, ci au putut avea în scrierile lor anumite inexactități, ori greșeli, pe care nu au avut ocazia să le îndrepte în timpul vieții lor pământești. Pentru aceasta, o scriere a unui Sfânt Părinte nu este luată ca valoare "în sine", ci împreună cu scrierilor celorlalți Sfinți Părinți. CE CONENABIL ... au fost insuflati de dumenezeu ..dar nu atat de mult incat sa nu-si permita greseli . ..oooo daaaa..... si apoi se spune ca biblia este "cartea cartilor". Bai.. cat e NAIVI puteti fi... pt mine este greu de inteles oamani ca voi ...
|
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:50
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:18:31Eu chiar cred ca acel turn a existat ... poate din motive de competie , poate din motive de "observare"... poate chiar si din motivul de a ajunge la dumenezeu. Dar de la existenta lui pana la a afirma ca dumnezeu s-a coborat si l-a distrus si le-a incurcat limbile ESTE CALE LUNGA(a se citii imposibila).... Maressal, este adevărat (și explicabil) că discuția noastră s-a concentrat până acum strict asupra istoricității ziguratului biblic. Dorinel a atacat probabilitatea evenimentului descris în Genesa 11 cu argumente absurde și/sau demonstrabil false. Dacă pentru tine istoricitatea acestei construcții nu este în dubiu, totul rămâne atunci o problemă de interpretare. Într-un univers deschis intervenției și influenței supranaturale a creatorului (cum este universul meu), narațiunea biblică are sens; într-un univers mecanic și închis supranaturalului (cum este universul tău), evenimentele istorice au doar o componentă umană și materială. Faptul că tu subscrii unei filosofii și eu subcriu alteia, ne obligă mai degrabă să discutăm acele premise pe baza cărora universul în care trăim este sau nu deschis divinității. |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:54
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:43:52De la: ioana_dark, la data 2009-07-07 23:39:58pentru mareșal... doar dumnezeu este perfect... greșelile nu le-au făcut datorită faptului că duhul sfânt nu i-a insuflat bine (ar fii chiar aiurea să susțină cineva asta) ci datorită faptului că firea lor umană a interpretat uneori greșit cuvântul lui dumnezeu ... oamenii sunt supuși greșelii....fără excepție... |
|
Postat pe: 7 Iulie 2009, ora 23:59
mareșale...oricum...e bine că ai aflat cine sunt sfinții părinți ...
de acum nu o să te mai acuz de incultură ....până spui următoarele prostii
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 00:04
De la: maressalul_, la data 2009-07-07 23:39:01Eu cred ca tu crezi asta doar pt ca ideea de potop global este ABSURDA chiar si pt un credincios ca tine...Oricum este greu de inteles de ce doar unele cuvinte din biblie se trec prin filtrul "stilului"... si doar preferential... Iar eu cred că ce crezi tu despre ce cred eu este greșit. Eu cred că tot adevărul este, într-un sens ultim, adevărul lui Dumnezeu. De aceea, scriptura și natura se interpetează reciproc și armonios. Cât despre "stilul" unui text antic (orice text, inclusiv cel biblic) o spun răspicat: genul și tehnicile literare contează, la fel și contextul istoric și teologic al textului. |
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 11:21
..scriptura și natura se interpetează reciproc și armonios.
|
|
|
|