Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 14:22
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 11:21:33 Maresal si amiralul Faptul ca unii dintre noi ne folosim capacitatea de intelegere si de cunoastere pentru a intelege sensul vietii si al lucrurilor, nu ne face atotcunoscatori. Eu nu am vazut in postarile voastre un interes echidistant de a intelege lucrurile, ci doar un interes daruit 100% pentru a nega scrierile Bibliei. Voi nu aveti nimic, nu sustineti nimic, va multumiti sa contraziceti absolut tot, chiar si argumentele care au sustinere solida. Nici Adi nu le stie pe toate si nimeni altcineva. Sunt lucruri pe care le spune Adi cu care nici eu nu sunt de acord cateodata, dar nu cad in capcana de a nega ceva pe care nici eu nu sunt sigur (vezi exemplul cu potopul - cataclism global sau local). Mai important decat daca potopul a fost local sau global este faptul ca potopul a existat. Sau mai important decat ca turnul babel a fost de 100m sau 1000m este faptul ca turnul Babel a existat si acolo a intervenit Dumnezeu pentru oprirea lucrului prin introducerea unor noi dialecte, fapt care culmea este si precizat in scrierile babilonice , deci sunt doua surse total diferite care marturisesc acelasi lucru.. , iar voi nu aveti curajul sa recunoasteti ceva dovedit. Faptul ca turnul Babel pe langa sensul fizic are si un inteles spiritual este iarasi adevarat. In privinta stilului literar al Adi are dreptate. Limbajul de acum mii de ani difera foarte mult de cel de acum. Nu poti privi prin ochii anului 2009 o scriere veche, asa cum nici ei nu ar fi inteles limbajul de acum. Este normal ca Dumnezeu sa le vorbeasca oamenilor pentru ca mesajul sa fie inteles in acel moment si ei l-au scris cu cuvintele si exprimarea lor de atunci. Toate lucrurile au o explicatie atat teologica cat si stiintifica. Dar nu poti sa-i ceri Bibliei raspunsuri pentru care nu a fost scrisa. Dar acele explicatii le putem cauta impreuna. Tu spui ca ne-am impotmolit in stiinta. Eu iti spun ca ne-am impotmolit in necunoasterea unor lucruri care s-au intamplat intr-un trecut indepartat si nicidecum in stiinta. Tu nu vii cu nici o alternativa, doar combati ce spunem noi, dar nu ai nici un argument impotriva creationismului, absolut nici unul. Nu poti explica nici originea materiei, nu poti explica nici originea vietii si nu poti explica nici rostul tau pe pamant. Si ce faci tu, cauti nod in papaura pentru singura teorie cu adevarat valida care exista si a existat intotdeauna: creationismul. Nu este nimic la ora actuala care sa combata creationismul. Creationismul este singurul care ofera explicatii rationale logice despre inceputul si sfarsitul lumii. Restul de teorii la ora actuala se bazeaza pe foarte mult hazard si foarte multe presupuneri. Asa ca in afara de a fi "Gica Contra" pentru orice spunem noi, mai bine ati veni cu discursuri mai rationale care sa ofere mai mult decat afirmatiile noastre.. asta daca aveti asa ceva...
Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 14:42
Andu zice:
"Tu nu vii cu nici o alternativa, doar combati ce spunem noi, dar nu ai nici un argument impotriva creationismului, absolut nici unul. Nu poti explica nici originea materiei, nu poti explica nici originea vietii si nu poti explica nici rostul tau pe pamant. Si ce faci tu, cauti nod in papaura pentru singura teorie cu adevarat valida care exista si a existat intotdeauna: creationismul. Nu este nimic la ora actuala care sa combata creationismul. Creationismul este singurul care ofera explicatii rationale logice despre inceputul si sfarsitul lumii. Restul de teorii la ora actuala se bazeaza pe foarte mult hazard si foarte multe presupuneri. " Greºit! Nu vine nici Biblia, nici nimeni care sã dea rãspunsuri de un adevãr absolut, de necontestat! Biblia doar emite o ipotezã la fel ca ºi cei care se ocupã în prezent de cercetarea în domeniu... Nu o poþi ridica la rang de adevãr indubitabil!!! Aºa cum nu este nimic 100% care sã combatã creaþionismul....la fel, nu este nimic 100% care sã-l susþinã!!! Altfel, nu s-ar mai "deranja" nimeni sã-ºi punã întrebãri!
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 14:58
De la: Dorulet, la data 2009-07-08 14:42:35Andu zice: Biblia nu este doar o ipoteza ci si o marturie. Exista sute si mii de dovezi palpabile (surse independente) care dovedesc ca ce este scris in Biblie s-a intamplat. Alta alternativa la creationism nu exista. Daca ai tu o alternativa viabila sau macar o ipoteza asa cum spui tu, te rog expune-o aici. Nu este nimic care sa explice originea materiei, originea primului organism viu si nici originea umanitatii. Nici macar nu aduc in discutie alte concepte gen bine si rau care nu au cum sa apara fara sa aiba o cauza. Ar fi deja prea mult sa cer asta? Orice efect are o cauza in lumea fizica. Daca are cineva alta cauza primordiala in afara de Dumnezeu sa spuna...
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 15:22
ªi mã rog frumos...de când apariþia vieþii trebuie sã aibã o cauzã anume???? ªi la ce fel de "efecte" îþi stã capul??? Sunt destule ipoteze....dar sunt la fel de "demonstrabile" ca ºi Biblia... Adicã 50%- adevãrat (ceea ce pote fi demonstrat) ºi 50% ipotezã....sau poveste....spusã de cãtre cine?! De unde vin "mãrturiile"...nu tot de la oameni???!!! Dacã tu nu mã crezi pe mine...eu de ce aº crede ce spui tu?!
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 15:52
De la: Dorulet, la data 2009-07-08 15:22:57 Este legea care ne inconjora. Este o lege stiintific demonstrata cu care sunt perfect de acord. Nu exista efect fara cauza. Ne miscam intr-o lume care are reguli precise. Orice actiune, orice lucru are o cauza. Nimic in lumea aceasta nu se misca macar un milimetru daca nu exista o cauza care sa produca miscarea (efectul). Orice efect poate fi judecat numai prin cauza care sta la baza lui. EX. Prin urmare nu poate fi nici macar un atom aparut de niciunde. A fost produs initial de o cauza. Nu ti-am cerut sa crezi ce iti spun eu. Eu sustin ce cred eu cu argumentele si marturiile mele. Astept orice ipoteza plauzibila pe care sa o sustii acei 50% de care vorbesti. Cu argumentele si marturiile surselor tale.
|
|
mihai5_2 291 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 17:49
De la: maressalul_, la data 2009-07-06 20:45:39 Aceste inadvertenþe au fost observate de la început ºi mulþi au comentat în fel ºi chip aceste lucruri, inclusiv sfinþii pãrinþi, fãrã a îndrãznii ca cineva sã le corecteze. L-a început am luat ºi eu de bune miºtocãriile materialist-dialectice la adresa Bibliei, apoi le-am lãsat aºa cum au fost, iar cînd am devenit student ºi am început sã mã dedic temeinic ºtiinþei, mi-am dat seama cã de fapt abia la sfîrºitul secolului 20 s-a lãmurit lumea ºtiiinþificã cum cã lucrurile stau aºa cum sînt scrise. Acum dispunem de niºte concepte pentru formularea cãrora au trebuit create niºte neologisme. Deci "Dumnezeu a facut cerurile si pamîntul" înseamnã cã dumnezeu a despãrþit lumea în Spirit ºi Materie. A creat apoi lumina, adicã...fotonii ºi celelalte partciule elementare, ...apoi întinderea de ape....adicã au apãrut cele trei stãri de agregare a materiei (de fapt 4): plasmaticã, gazoasã, lichidã ºi abia într-un final cea solidã. Iar acum, culmea, tot mai des se vehiculeazã în lume ºtiinþificã ideea cã viaþa pe Pãmînt a fost adusã de alte corpuri cosmice- asteroizi, meteoriþi. Acum ºi mie mi se pare destul de neverosimil ca ADN-ul sã fi apãrut (creat) pur ºi simplu înaintea planetelor, dar dacã totuºi.....? De la: maressalul_, la data ......asta pana a venit Galileo Galilei cu adevarata teorie despre asezarea Pamantului in Univers, invartindu-se in jurul Soarelui si nu invers.Teoria heliocentricã a fost vehiculatã ºi în antichitate, chiar ºi la egipteni. Este adevãrat cã la începutul mileniului Ptolemeu a creat un model geometric al universulu, de altfel foarte complicat, care permitea rezolvarea unor probleme practice ºi anume calcularea solstiþiilor ºi echinoxurilor, precum ºi anticiparea destul de corectã a eclipselor de soare ºi de lunã, model acceptat ºi însuºit de biserica catolicã aceasta considerîndul conform cu textul scripturistic. Abia Copernic, mult mai tîrziu, a gãsit un model geometric mult mai simplu (revenind la heliocentrism) care sã explice aceleaºi fenomene, nici acest model nefiind în fond în contradicþie cu textele Scripturii. Galilei construind telescopul a adus dovezi mai ferme în sprijinul teoriei lui Copernic, iar apoi Kepler ºi Newton au tranºat definitiv problema. . Ca fapt divers, în perioada programului Apolo, cînd puterea calculatoarelor electronice erau incredibil de limitate comparativ cu cele de azi (întreaga putere de calcul a SUA era atunci mult mai micã decît cea de care dispune acasã aproape orice liceean de azi), NASA a folosit pentru proiectarea traiectorilor optime spre Lunã modelul geometric a lui Ptolemeu ºi premisa cã Pãmîntul este... plat (discoidal). Metoda matematicã folositã se numeºte a "metoda transformãrilor conforme". |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 20:17
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 11:21:33Adi ..eu nu sunt Andu ..sa-mi servesti explicatii IEFTINE... mai ales dupa ce-mi zici ca cosmologia biblica nu este "tandem" cu stiinta. Iar acum "dintr-o data" se completeraza reciproc? Hia sa incerc un minisilogism : Premisa majorã P1 este falsã. Plantele nu se supun legilor ºtiinþei. ªtiinþa nu este dãtãtoare (ci observatoare) de legi. Trebuie sã o reformulezi. Premisa minorã P2 este adevãratã (!), dar nu are nici o legãturã logicã cu premisa majorã P1. Introduce termeni complet noi în raþionamentul tãu. În mod normal, P2 ar trebui sã clãdeascã pe P1, sã preia cel puþin un termen de acolo ºi sã-l dezvolte într-o altã direcþie. Dat fiind aceste probleme insurmontabile, raþionamentul tãu nu funcþioneazã. Citeºte-l pe Aristotel ºi te aºtept cu o reformulare... ![]() PS Pentru cã P2 într-adevãr îmi aparþine, aº vrea sã repostez un paragraf pe care i l-am adresat nu demult lui Dorinel (în contextul firmamentului): Dar eu spun, de câteva pagini bune, un lucru foarte simplu: cosmogonia biblicã descrie crearea universului dupã standardele vremii ºi în dialog cu alte cosmogonii. Pretenþia cã ar fi trebuit sã o facã altfel (probabil într-un limbaj ºtiinþific contemporan) este ilogicã ºi anacronicã. Dacã Dumnezeu (sã presupunem) ar fi dorit sã cultive în viaþa poporului Israel o credinþã adevãratã (în loc de una falsã) despre originile universului, acest limbaj ºi aceste imagini ar fi fost singurele disponibile. Nu putem exclude antichitatea de la actul de cunoaºtere ºi formarea unor convingeri cu valoare de adevãri (cum ar fi de exemplu convingerea cã „La început, Dumnezeu a creat cerurile ºi pãmântul...”) doar pentru cã nu avea categoriile de gândire/exprimare pe care le avem noi astãzi. |
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 20:39
De la: adipopa, la data 2009-07-08 20:17:00De la: maressalul_, la data 2009-07-08 11:21:33Adi ..eu nu sunt Andu ..sa-mi servesti explicatii IEFTINE... mai ales dupa ce-mi zici ca cosmologia biblica nu este "tandem" cu stiinta. Iar acum "dintr-o data" se completeraza reciproc? Hia sa incerc un minisilogism : 1.Platele se supun legilor fizice! 2.Cosmogonia biblicã este contrara legilor fizice... Si "hai" cu exemplu ala ...
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
|
|
|
mihai5_2 291 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 21:16
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11 ... "Platele" se vrea sã fie plantele sau planetele sau ...platele.... |
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 21:50
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11 Pãi, terminã raþionamentul mai întâi. Pune-i o concluzie. Apoi vorbim. Pânã una alta (fãrã sã-mi pese dacã premisele sunt adevãrate) conculzia care se invitã singurã este: C: Cosmogonia biblicã nu e plantã!
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 22:30
De la: adipopa, la data 2009-07-08 21:50:29De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11 Da...buna cocluzie...Cred ca este ..Cosmologia ESTE o PLANTA.... Ce zici ?
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 22:37
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11Si "hai" cu exemplu ala ... Am rãspuns deja acestei provocãri în PS-ul mesajului iniþial. Scriptura nu comunicã adevãrul ºi nu descrie ceea ce s-a întâmplat în mod real în termeni ºtiinþifici. Dar þine cont de faptul cã ºtiinþa nu cuprinde toatã cunoaºterea ºi cã existã cunoaºtere în afara ºtiinþei sau a metodei ºtiinþifice de cercetare (dupã cum sunt acestea definite de filosofi ai ºtiinþei precum Karl Popper). Renunþaþi o datã la acest limbaj de lemn al ºtiinþifismelor ºi pune-þi mâna pe o carte despre filosofia ºtiinþei (sau faceþi-vã oameni de ºtiinþã)! Vorbiþi despre ºtiinþã ca despre frumuseþea unei limbi strãine pe care nu o cunoaºteþi... |
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 22:46
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:30:31Cred ca este ..Cosmologia ESTE o PLANTA....Ce zici ? Ha, ha! Vezi cã e greu e cu silogismele!? Tu ai crezut cã merge aºa...la plesnealã. Pãi, nah, ca sã tragi concluzia respectivã (i.e., cosmogonia este o plantã), trebuie sã revii asupra relaþiei acestora cu legile fizicii. Sau, dacã te-ai sãturat de joacã, recunoaºte cã raþionamentul tãu este ireparabil...!
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 22:51
De la: adipopa, la data 2009-07-08 22:37:11De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11Si "hai" cu exemplu ala ... Stai..ca nu am inteles ... Scriptura nu comunicã adevãrul ºi nu descrie ceea ce s-a întâmplat în mod real ... pai si eu cand zic ca e biblia e basm ..de ce mai avem contraziceri?
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 22:53
De la: adipopa, la data 2009-07-08 22:46:03De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:30:31Cred ca este ..Cosmologia ESTE o PLANTA....Ce zici ? DA ..recunosc ca am dat-o la plezneala ... sunt obosit ... "nu am chef"... maine incerc o "reoganizare"... Apopo ..te-ai eschivat "frumos" la intrbarea cu ""hai""...
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 23:39
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:53:34Apopo ..te-ai eschivat "frumos" la intrbarea cu ""hai""... Nu sunt politician, aºa cã pot spune ce gândesc. Sunt oricum mai sigur de lucrurile pe care nu le ºtiu. Sã ai o regrupare plãcutã, Maressale! Noapte bunã.
|
|
Postat pe: 8 Iulie 2009, ora 23:46
De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:51:48De la: adipopa, la data 2009-07-08 22:37:11De la: maressalul_, la data 2009-07-08 20:39:11Si "hai" cu exemplu ala ... Nu am observat mesajul. Rãstãlmãceºti. Am spus cã scriptura nu comunicã adevãrul în termeni ºtiinþifici; cã nu descrie ceea ce s-a întâmplat în termeni ºtiinþifici. De unde ai dedus tu cã aº susþine altceva? Þi-am spus, e timpul sã renunþi la utopia pan-epistemicã legatã de ºtiinþã. Dacã ai fi un om de ºtiinþã sau un filosof al ºtiinþei ai înþelege mai bine de ce...
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 11:59
De la: adipopa, la data 2009-07-08 23:39:43De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:53:34Apopo ..te-ai eschivat "frumos" la intrbarea cu ""hai""...
|
|
Fosta membra 9am.ro 666 mesaje Membru din: 24/06/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 12:18
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul..bine faci Maressale! eu nu inteleg cum in anul 2009 inca mai sunt atatia oameni care nu si-au dat jos ochelarii. este grav !!! cred ca tot un stil literar este si mosneagul, si fiul lui, si duhul lui, si ..bip.. lor.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 12:26
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03De la: adipopa, la data 2009-07-08 23:39:43De la: maressalul_, la data 2009-07-08 22:53:34Apopo ..te-ai eschivat "frumos" la intrbarea cu ""hai""... Aporpo Adi... nu accept un rapspuns de genul : Deoarece nu se poate explica stiintific biblia rezulta ca ea a fost scrisa folosind "stiluri literare".
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 14:53
De la: amiralul, la data 2009-07-09 12:18:07De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul..bine faci Maressale! eu nu inteleg cum in anul 2009 inca mai sunt atatia oameni care nu si-au dat jos ochelarii. este grav !!! cred ca tot un stil literar este si mosneagul, si fiul lui, si duhul lui, si ..bip.. lor. Eu am vazut ca tu ti-ai pus ochelarii de fiecare data cand nu ti-a convenit ceva. Preferi sa nu iei in seama marturiile (desi sunt absolut reale si demonstrabile) care sunt impotriva sustinerilor tale. Cred ca replica de mai sus ti se potriveste foarte mult.
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 14:59
De la: andu30, la data 2009-07-09 14:53:49De la: amiralul, la data 2009-07-09 12:18:07De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul..bine faci Maressale! eu nu inteleg cum in anul 2009 inca mai sunt atatia oameni care nu si-au dat jos ochelarii. este grav !!! cred ca tot un stil literar este si mosneagul, si fiul lui, si duhul lui, si ..bip.. lor. Andu despre ce marturii este vorba ? Doar cele cu turnul Babel ...sau cosmologia biblica in general? Ca daca mergi pe varianta 2 .. .esti contrar ideilor lui AdiPopa... si .."nu mai inteleg nimic"...
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:02
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul... Aiurea. Eu nu reprezint pe nimeni ºi nu trebuie sã plac nimãnui. Dacã þi se par mai „diplomate” rãspunsurile mele, acest lucru se datoreazã mai degrabã faptului cã nu accept sã fiu simplist sau reducþionist...
|
|
Ic3 922 mesaje Membru din: 29/06/2009 Oras: Constanta |
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:05
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 14:59:03De la: andu30, la data 2009-07-09 14:53:49De la: amiralul, la data 2009-07-09 12:18:07De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul..bine faci Maressale! eu nu inteleg cum in anul 2009 inca mai sunt atatia oameni care nu si-au dat jos ochelarii. este grav !!! cred ca tot un stil literar este si mosneagul, si fiul lui, si duhul lui, si ..bip.. lor. Hop si Nea Ion ...ca si el e om.. ca cosmologia biblica...Ca ,care.ca cand un cal pastea pe camp...
Somnul ratiunii naste monstrii.Bestii cu chipurii umane ce se hranesc cu neputinta acestei lumi ce se incapataneaza sa traiasca in ignoranta.
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:14
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 14:59:03Andu despre ce marturii este vorba ? Doar cele cu turnul Babel ...sau cosmologia biblica in general? Ca daca mergi pe varianta 2 .. .esti contrar ideilor lui AdiPopa... si .."nu mai inteleg nimic"... Maressal, motivul pentru care am þinut (ºi þin) încã de Turnul Babel pe forum este doar ilustrativ. Priveºte cu câtã incompetenþã ºi analfabetism istoric ºi cultural aþi atacat ziguratul biblic! Dacã dezbrãcaþi rãspunsurile voastre de bolboroselile incoerente basmologice, nu veþi gãsi un singur argument care sã stea în picioare. Însã, dupã ce terminãm cumva cu Facerea 11, ne putem îndrepta ceva mai concentrat atenþia ºi asupra Facerii 6-9 (desigur tot în contextul miturilor deluviene orientale dar ºi cu referire la roci, fosile ºi paleontologie în general). PS Chiar dacã eu ºi Andu vedem diferit anumite lucruri, sunt mult mai multe care ne unesc decât cele care ne despart. Iar în cele care ne despart, te asigur cã sunt suficient de modest sã ºtiu unde ºi cum sã mã opresc... |
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:17
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03O las balta cu silogismul ... daca nu accepti ca cosmologia biblica nu are de a face cu legile fizicii(actuale) ... si nu a fost scrisa sa explice "marerializarea" lucrurilor ... incercarea mea nu-si are rostul. Eu inteleg asta ... dar este, INCA, un mister pt mine de ce se considera asa... adica de unde s-a dedus ca cosmologia biblica nu a fost scris in raport cu "sttinta"... si doar cu "stilurile literare"... Cosmogonia biblicã nu este un text ºtiinþific, dar are de-a face cu legile fizicii (deoarece acestea sunt înscrise în universul creat de Dumnezeu). Genesa nu face observaþii asupra acestor legi (pentru cã nu poate ºi nu e interesatã); nu formuleazã ºi nu redã naºterea universului în formule de calcul (pentru cã nu poate ºi nu e interesatã)! Este absurd ºi anacronic sã pretinzi ca aceste legi sã fie menþionate explicit sau implicit cu 2.500+ de ani înainte de Newton, Einstein, Coulomb, etc.! Înainte de a desconsidera cosmogonia biblicã (datoritã antichitãþii limbajului), întreabã-te cel puþin douã lucruri: (1) Este descoperirea legilor fizicii (e.g., legile miºcãrii, gravitaþionalã, relativitãþii, termodinamicii, etc.) primul moment în istoria omenirii când omul înþelege ºi poate articula în cuvinte obiectivizante realitatea lumii materiale? Anterior acestui moment nu exista cunoaºtere autenticã? Crezi, de exemplu, cã înainte de formularea concretã a legii gravitaþionale nu s-a putut vorbi despre atracþia dintre douã corpuri cu mase diferite sau despre cãderea liberã a corpurilor aruncate în aer? (2) Exclud descoperirea ºi formularea ºtiinþificã a acestor legi posibilitatea/probabilitatea existenþei unui Dumnezeu care sã fi creat universul? Dacã înþelegi cum funcþioneazã universul, crezi cã înþelegi automat ºi de ce? Rezultã de undeva, de pildã, cã legea gravitaþionalã nu-ºi poate avea originea ºi contingenþa într-un Dumnezeu creator? Nu te-ai întrebat de ce nu sunt toþi fizicienii atei? Repet: cosmogonia biblicã descrie crearea universului dupã standardele vremii ºi în dialog cu alte cosmogonii. Pretenþia cã ar fi trebuit sã o facã altfel (probabil într-un limbaj ºtiinþific contemporan) este ilogicã ºi anacronicã. Dacã Dumnezeu (sã presupunem) ar fi dorit sã cultive în viaþa poporului Israel o credinþã adevãratã (în loc de una falsã) despre originile universului, acest limbaj ºi aceste imagini ar fi fost singurele disponibile. Nu putem exclude antichitatea de la actul de cunoaºtere ºi formarea unor convingeri cu valoare de adevãri (cum ar fi de exemplu convingerea cã „La început, Dumnezeu a creat cerurile ºi pãmântul...”) doar pentru cã nu avea categoriile de gândire/exprimare pe care le avem noi astãzi. Am postat ieri pe Ortodoxie un citat important despre ºtiinþifism pe care îl proferaþi cu atâta naivitate: “Philosophy is ... infected by a broader tendency of contemporary intellectual life; scientism. Scientism is actually a special form of idealism, for it puts one type of human understanding in charge of the universe and what can be said about it. At its most myopic it assumes that everything there is must be understandable by the employment of scientific theories like those we have developed to date—physics and evolutionary biology are the current paradigms—as if the present age were not just one in the series” (Thomas Nagel, The View from Nowhere, p. 9). Cum tu ºi Dorinel vã miraþi cã atâþia oameni cu scaun la cap (incluzând foarte mulþi oameni de ºtiinþã) mai cred într-unul Dumnezeu, Tatãl atotþinãtorul, fãcãtorul cerului ºi al pãmântului, vãzutelor tuturor ºi nevãzutelor...tot aºa ºi eu mã mir cum, în anul 2009, niºte tineri fãrã nici o pregãtire ºtiinþificã (fãrã nici mãcar o singurã carte cititã asupra filosofiei ºtiinþei) pot fi atât de naivi încât sã creadã un mit (ºtiinþifismul) al cãrui prohod se cântã în toate universitãþile de vreo 50 de ani încoace!
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:21
De la: adipopa, la data 2009-07-09 15:02:07De la: maressalul_, la data 2009-07-09 11:59:03Nu esti politician ..dar te comporti ca unul... Nu "diplomate" ..ci .."eschivative"...
|
|
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:25
De la: maressalul_, la data 2009-07-09 15:21:46 Prefer sã fiu înþeles greºit decât sã fiu simplist sau reducþionist!
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:27
asta-i un topic pt.bolnavii care trebuiesc arsi pe rug cu tot cu cartile lor negre,alea din care nu inveti nimic decat cum sa omori sau sa violezi
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 9 Iulie 2009, ora 15:27
pe rug cu voi c[r]estinilor
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
|
|

ªi mã rog frumos...de când apariþia vieþii trebuie sã aibã o cauzã anume???? ªi la ce fel de "efecte" îþi stã capul???