Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
Fosta membra 9am.ro 964 mesaje Membru din: 7/05/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 14:03
De la: mytcor, la data 2009-06-14 13:47:57
Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 14:04
De la: mytcor, la data 2009-06-14 13:47:57nu ma supar mytcor! nu am de ce sa ma supar. cat despre galeata cu apa, nu-ti face griji ... este sfiintita de cunoastere pe tine ca si pe multi altii nimic nu va sperie mai mult decat necunoasterea unei asemenea posibile lumi. voi nu puteti percepeti lumea decat asa cum este azi si va imaginati ca o lume multiculturala este ... distructiva. asta este ... conasule ... parerea voastra si nu subscriu la ea ... personal nu pot face nimic, defapt nici nu-mi permit, sa v-o schimb. schimbarea va veni din mers. problema este sa nu orbecaiti prea mult in aceasta lume. numai bine. si mai las' si tu calculatorul si du-te la o berica si un gratarel, eu cel putin nu pot ... sunt la serviciu.
Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 14:49
De la: mytcor, la data 2009-06-14 13:30:39De la: adipopa, la data 2009-06-14 12:47:41De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 01:27:48**Genesa 1.2 spune c� p�m�ntul era תֹהוּ וָבֹהוּ [tohu vabohu] �neformat �i gol.�** |
|
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 14:50
De la: mytcor, la data 2009-06-14 13:47:57De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-14 13:26:41De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 12:12:10dorine....ai mai zis tu candva ca nu-ti doresti ca religiile sa fie desfiintate...apoi...pe acelasi topic ...ca iti doresti sa stingi ultima scanteie a crestinismului... |
|
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 15:15
De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 14:50:07stii vorba aia din batrani cu cine rade la urma ...
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 00:23
De la: mytcor, la data 2009-06-14 11:33:48acceptandu-ti scuzele, formulez la randul meu altele, deoarece m-am cam plimbat pe link-ul de mai sus fara a privi ceea ce am gasit acolo prin prisma teologala ci prin cea strict stiintifica, descoperirile-s uimitoare, surprizele asisderea. Mytcor, nu �n�eleg prea bine ce relevan�� are Codex Gigas �ntr-o discu�ie despre specula�iile pseudo-istorice �i pseudo-�tiin�ifice ale lui Nassim Haramein. Compilarea unor texte disparate (Vechiul Testament, dou� scrieri istorice ale lui Iosif Flavius, o enciclopedie medical� de Isidore, Noul Testament, o cronic� a Boemiei, diverse texte despre peniten��, exorcism �i un calendar) sub pretextul c� istoria biblic� (incluz�ndu-l aici �i pe Iosif Falvius [!]), cunoa�terea universal� (medicina) �i istoria local� (boemic�) ar avea ceva �n comun este total subiectiv�. Lipseau doar o re�et� de Tiramisu �i eventual un comentariu sportiv pentru a fi un ghiveci reu�it. Pe de alt� parte, nu �n�eleg nici ce �nseamn� pentru tine s� parcurgi un astfel de material printr-o prism� strict �tiin�ific�, nu teologic� (teologal� [!]). Ce observa�ii strict �tiin�ifice �n leg�tur� cu Codex Gigas ai f�cut? Ce descoperiri �i ce surprize ai avut? �i cum se leag� ele (dac� se leag�) de Nassim Haramein sau cercetarea de la periferia academiei? |
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 00:39
De la: mytcor, la data 2009-06-14 11:33:48In ceea ce priveste toeriile lui Haramein , ioptezele lui , din cate stiu eu oficialitatile au cam inceput sa-i verifice modelele. din "pacate" pt. unii, unele au inceput a se confirma, confirmari ce se disipeaza uimitor de repede in acele procente de sub 30% pe care au ajuns sa le detina unele entitati stiintifice reunit-n acele comunitati academice non oficiale. Mytcor, nu te am�gi singur. Nu exist� comunit��i academice neoficiale, �i-am mai spus. Exist� numai comunit��i pseudo-�tiin�ifice �i eventual fringe scholarship. Ar trebui probabil s� �n�elegi mai bine ce �nseamn� cercetarea �tiin�ific�, motiv pentru care �i-am �i recomandat articolul �Skepticism on 'Fringe' and 'Mainstream',� de Mark Newbrook. Nassim Haramein este �n afara acestei cercet�ri �tiin�ifice, speculeaz�, teozofeaz�, dar nu produce �tiin��. Nu joac� dup� regulile �tiin�ifice, nu ajunge la rezultate verificabile �tiin�ific, �i nu poate fi luat �n serios �n cercurile �tiin�ifice. De unde apare procentul de 30% despre care vorbe�ti tu? Cine �i prin ce fel de cercetare l-a produs? |
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 00:44
De la: mytcor, la data 2009-06-14 11:33:48De ce am postat link-ul sus numit, pentru a exemplifica un singur fapt ; atunci cand stiinta sau religia renunta la etica proprie fiecaruia si incearca a expune multimii fatetele adevarului, efectele pot deveni imprevizibile. �tiin�a �i religia s� renun�e la etica proprie? Despre ce etic� vorbim? Ce efecte imprevizibile admiri...? |
|
|
|
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 00:55
De la: mytcor, la data 2009-06-14 11:33:48As putea demonta lesne d.p.d.v.s.cateva capitole in zona scrierilor istorice ale bibliei, numai ca n-am s-o fac. (n-am s-o fac nu din teama ci din respect si nu numai din respect ci si pentru faptul ca libertatea mea de gandire (...) este tot tat de importanta ca si libertatea de credinta a fiecarui individ) Mytcor, dincolo de libertatea fiec�ruia de a crede ce vrea, exist� o sete �i o pasiune pentru adev�r care trebuie satisf�cut� �n mod cinstit. Aici cre�tinismul a avut (�i are) o contribu�ie incontestabil�: adev�rul ne face liberi. De aceea angajarea direct� face bine, este normal�, �i nu dovede�te lips� de respect... |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 12:07
De la: adipopa, la data 2009-06-15 00:39:59 Adi, nu stiu daca eu , tu sau oricare dintre noi putem cuantifica gradul de amagire a unui individ oarecare indiferent de domeniul la care el face referire , cat despre existenta unor comunitati academice neoficiale, sau comunitati "pseudo.stiintifice", am sa-ti atrag atentia asupra unei sumare expemplificari: -cercerare fundamentala strict secreta -cercetare aplicata militara cu-ale ei aplicatii clasificate -cercetare cu finantari confidentiale private -cercetarea intima a temerarilor ce se desfasoara-n "laboratoarele" numai de ei stiute. In exemplificarile sus amintite , nici pe departe n-am incercat a fotografia o imagine completa, este numai un flash al realitatilor din domeniu. A II-a stare de lucruri se pozitioneaza si mai frustrant in ceea ce te priveste, acesta stare pe care-am numit-o asa , am numit-o deoarece ti-ar fii de mare folos dac-ai avea acces la ea, din pacate ;...n-ai !.. Ma refer aici la piata neagra a artefactelor, a descoperirilor arheolgice tinute sub obroc de catre foarte influenti excentrici in domeniu, ma refer la descoperiri paleoarheologice, paleoantropologice, artefacte paleoepigrafice,de o valoare inestimabila , dar, pe care din pacate nu le-au vazut, cercetat, analizat,...etc,etc, niciodata acea lume academica oficiala si nici acele comunitati stiintifice oficiale despre care pe buna dreptate vorbesti. voi raspunde in contiunuare mai pe seara, pana atunci o zi placuta !.. .. |
|
cristianleonardo 3 mesaje Membru din: 2/06/2009 Oras: Braila |
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 16:45
De la: adipopa, la data 2009-03-03 10:05:31De ce a� deschide un topic nou pe teme religioase? |
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 21:05
De la: mytcor, la data 2009-06-15 12:07:21Adi ... despre existenta unor comunitati academice neoficiale, sau comunitati "pseudo.stiintifice", am sa-ti atrag atentia asupra unei sumare expemplificari: Mytcor, cercetarea secret� (inclusiv cea militar�) nu este neoficial�, ci oficial�, �i supus� �n cele mai multe ��ri unor comisii parlamentare/senatoriale (de ap�rare). C�t despre finan��rile private, este �tiut faptul c� unele cercet�ri beneficiaz� �i de co-finan��ri din diverse sectoare economice. Numai c� nici cercetarea secret� nici finan��rile private nu legitimeaz� tipul de discurs pseudo-�tiin�ific al lui Nassim Haramein. Iar dac� tu crezi c� po�i r�sturna/anula citatele Ioanei (sau ale mele) despre limit�rile bioevol�iei respectiv discrepan�ele dintre rezultatele paleontologice �i macroevolu�ia doar printr-un astfel de apel la o posibil� cercetare �tiin�ific� din subteran, cred c� e�ti...foarte optimist.
|
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 21:27
De la: mytcor, la data 2009-06-15 12:07:21Ma refer aici la piata neagra a artefactelor, a descoperirilor arheolgice tinute sub obroc de catre foarte influenti excentrici in domeniu, ma refer la descoperiri paleoarheologice, paleoantropologice, artefacte paleoepigrafice,de o valoare inestimabila , dar, pe care din pacate nu le-au vazut, cercetat, analizat,...etc,etc, niciodata acea lume academica oficiala si nici acele comunitati stiintifice oficiale despre care pe buna dreptate vorbesti. Mytcor, ne �ndep�rt�m probabil de la subiect, dar ideea ar fi s� discut�m ceea ce �tim �i este deja �n domeniul public. De exemplu, nu toate manuscrisele de la Marea Moart� au fost publicate, dar au fost v�zute de prea mul�i istorici �i paleologi ca s� putem stoarce specula�ii radicale despre iudaism (sau despre cre�tinismul primar). La fel �i �n ce privesc scrierile de la Nag Hammadi, etc. Teoria unei a�a-zise conspira�ii academice (�n orice alt domeniu, nu doar �n domeniu istoric sau religios) nu ajut� cunoa�terea, ci specula�ia �i periferia-sor�-cu-incultura. Eu zic s� vedem mai �nt�i despre ce descoperiri arheologice vorbim - apoi ne d�m cu p�rerea! |
|
Postat pe: 15 Iunie 2009, ora 22:45
De la: adipopa, la data 2009-06-15 21:05:47 Adi, nu doresc impingerea discutiei dincolo de limitele de pana acum, insa, fii sigur ca lucrurile n stau tocmai asa cum par la prima vedere . Iti inteleg precipitarea in aducerea discutiei pe acele carari batatorite ale oficialitatilor, numai ca lucrurile-n realitate nu stau deloc asa . Ceea ce spune Nassim Haramein, poate parea in prima instanta intr-adevar ceva pseudo-stiintific, numai ca interesant ar fi sa raspunzi la o simpla intrebare ; de ce o face ?...si mai ales, ar fi intresant ceea ce nu spune Haramein. Numai cine nu doreste a recunoaste deschis accelerata evolutie stiintifica din ultimele decenii il poate ignora pe Nassim, deoarece el chiar expune cateva franturi din ceea ce poate fi "un maine" , iluzoriu poate pentru unii, pentru altii,... poate nu !... |
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 00:47
De la: mytcor, la data 2009-06-15 22:45:58Adi...ce spune Nassim Haramein, poate parea in prima instanta intr-adevar ceva pseudo-stiintific, numai ca interesant ar fi sa raspunzi la o simpla intrebare ; de ce o face ?...si mai ales, ar fi intresant ceea ce nu spune Haramein. Bine, Mytcor. O l�s�m a�a. Oricum nu v�d unde merge �n momentul acesta discu�ia noastr�. C�t despre �ntreb�rile ridicate, �mi mu�c limba s� nu spun prostii la o or� a�a de t�rzie. De ce speculeaz� Haramein? Pentru c� are cine s�-l asculte. Ce nu spune? Probabil ce ar trebui s� spun�. G�nde�te-te c� explica�ia construirii piramidelor de c�tre ni�te �uguia�i sud-americani va fi �ntotdeauna mai interesant� dec�t orice a� spune eu despre egipteni. La fel, dac� a� reproduce defini�ia de dic�ionar a numelui de leg�m�nt al lui Dumnezeu, lumea ar �ncepe s� ca�te cu gura p�n� la urechi. Dar dac� Haramein graviteaz� sensuri noi, ehe, �ndat� se ciulesc urechile! �n fine, nu vreau s� fiu foarte r�u �nainte de culcare: Haramein nu e b�gat �n seam� �i de aceea probabil se bag� singur... Noapte bun�!
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 19:58
�tiin�ele exacte: �Noi sim�im c� chiar �i atunci c�nd toate problemele �tiin�ifice posibile primesc un r�spuns, problemele noastre de via�� �nc� nu sunt c�tu�i de pu�in atinse. Desigur c� �n acest caz nu mai r�m�ne nici o �ntrebare; �i tocmai acesta este r�spunsul [�?]� (L. Wittgenstein)
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 21:04
De la: ioana_dark, la data 2009-06-16 19:58:28�tiin�ele exacte: �Noi sim�im c� chiar �i atunci c�nd toate problemele �tiin�ifice posibile primesc un r�spuns, problemele noastre de via�� �nc� nu sunt c�tu�i de pu�in atinse. Desigur c� �n acest caz nu mai r�m�ne nici o �ntrebare; �i tocmai acesta este r�spunsul [�?]� (L. Wittgenstein)Bun! Ioana stii ce a zis Voltaire despre crestinism?!! Fii pe faza: ,,Dintre toate religiile, crestinismul este fara �ndoiala religia care ar trebui sa inspire toleranta dintre toate, cu toate ca, pana acum, crestinii au fost cele mai intoleranti dintre toti oamenii." Pentru asta si numai, ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt un ateu linistit!
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 21:35
special nu am mai intrat zilele astea pe topicul �sta ....voiam s� v�d unde va duce discuția dintre adi și mytcor...(curiozitatea...deh...
)....mytcor...te-a *f�cut * adi și de data asta.... ...ți-o spun f�r� r�utate ...(sau , m� rog..cu puțin� )...adi ...ai stat de vorb� despre cercetarea academica cu o persoan� care posta (chiar și pe topicul �sta) citate din napoleon s�vescu sau mircea dogaru ...dorin....**Pentru asta si numai, ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt un ateu linistit!** ....de crimele ateilor ai uitat? ....vrei s� ți le reamintesc eu sau cauți singur pe wikipedia?oricum...așa cum spunea și adi mai demult...c�nd vorbim despre cimele comise �n comise religiilor e nedrept s� le omitem pe cele comise �n numele ateismului... |
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 22:28
De la: ioana_dark, la data 2009-06-16 21:35:41special nu am mai intrat zilele astea pe topiculeu nu vorbeam de crime aici, vorbeam de toleranta. Ioana, toate religiile majore poarta acelasi mesaj, de dragoste, de compasiune si de iertare, si sunt singurele lucruri importante care ar trebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. in rest, religiile stralucesc in intuneric. numai bine si mai multa toleranta!
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 22:47
�mi amintesc c�, prin anii �90, noua ortodoxie academic� la catedrele de istorie biblic� �i oriental� punea sub semnul �ntreb�rii existen�a lui David �i Solomon precum �i a monarhiei unite. Ironic, la numai c��iva ani, urma s� avem prima confirmare non-biblic� a lui David (monumentul de la Tel Dan). Iar ast�zi se excaveaz� puternic la Khirbet Qeiyafa, �n Valea Elah, la numai 12 km de Gat, puternica cetate a filistenilor �n sec. XI-X �.H. De fapt, Yosef Garfinkel (Hebrew University) �i Saar Ganor (Israel Antiquities Authority) sus�in c� o astfel de construc�ie presupune neaparat o autoritate central�, un stat puternic, de genul monarhiei unite:
qeiyafa.huji.ac.il/index.asp
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 22:52
....Ioana, impresia spectatorilor !....pe care-i mai bine /pt. toata lumea /s-o las acolo unde este si-n special pt. mine.
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 22:52
De la: ioana_dark, la data 2009-06-16 21:35:41mytcor...te-a *f�cut * adi și de data asta.... Ioana, nu e corect. Eu �i Mytcor avem discu�ii civilizate �i �tim s� ne exprim�m dezacordul f�r� s� �inem scorul (sau s�-�i cerem �ie s� o faci). Fii mai tolerant�, drag�, �i-a zis �i Dorinel.
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 22:55
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 21:04:07Pentru asta si numai, ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt un ateu linistit! Dorinel, eu am avut impresia c� tu nu e�ti de fapt ateu �i c� te folose�ti doar de ateism pentru a ataca religia (cre�tin�). Tu ai o credin�� a ta (probabil New Age), dar nu o consideri (sau chiar nu este) religie. Crezi (speri?) �ntr-o dispari�ie a tuturor religiilor (inclusiv cea cre�tin�), dar nu �i a credin�ei per se. Explic� te rog �n ce sens ateismul �i credin�a ta sunt compatibile...?
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:01
De la: adipopa, la data 2009-06-16 22:52:42De la: ioana_dark, la data 2009-06-16 21:35:41mytcor...te-a *f�cut * adi și de data asta.... adi...scuze...dar nu puteam s� nu fiu puțin rea la faza asta... doar știi ce a f�cut cu mine pe topicul despre istorie c�nd eu aduceam mereu �n discuție p�rerea universit�ții bucurești și primeam �n replic� fel de fel de citate aiurea... |
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:09
...Adi, as dori sa-mi explici ce-ar insemna dupa parerea ta ....CONSTINTA CREDINTEI INDIVIDUALE...daca se poate...
multumesc ! |
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:11
Duminic� a ap�rut un articol, �n The Guardian, scris de James Hannam �i intitulat �Science and religion: a history of conflict?�
www.facebook.com/ext/share.php?sid=114654824017&h=X29Ij&u=XmDym&... Este foarte interesant (Dorin te invit s�-l cite�ti), pentru c� atrage aten�ia asupra miturilor ieftine privind r�ul f�cut de Biseric� �tiin�ei. P�cat c� las� totu�i impresia c� �n afara crea�ioni�tilor extremi, cre�tinii (cu prec�dere catolici) accept� evolu�ionismul darwinist. Probabil c� cei mai mul�i (intelectuali) cre�tini sunt de acord cu evolu�ionismul la nivel micro �i nu sus�in teoria unui univers t�n�r, dar nu este adev�rat c� au renun�at la ideea crea�iei...
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:14
De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:09:46...Adi, as dori sa-mi explici ce-ar insemna dupa parerea ta ....CONSTINTA CREDINTEI INDIVIDUALE...daca se poate. Mytcor, trebuie s� dezvol�i pu�in �ntrebarea sau s� faci trimitere la un studiu a conceptului respectiv...�nainte de a putea s� r�spund.
|
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:22
De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:14:43De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:09:46...Adi, as dori sa-mi explici ce-ar insemna dupa parerea ta ....CONSTINTA CREDINTEI INDIVIDUALE...daca se poate. .... nu ma intereseaza decat parerea ta !.... ....orice individ are o constinta , da ?...poate ea functiona in afara unui concept de credinta al individului , indiferent carui spatiu cultural ar apartine acel individ ?... |
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:24
...a, scuze !...nu doresc sa fac trimiteri niciunde , doar parerea-ti ma intereseaza !
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:29
De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:22:19De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:14:43De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:09:46...Adi, as dori sa-mi explici ce-ar insemna dupa parerea ta ....CONSTINTA CREDINTEI INDIVIDUALE...daca se poate. Hai c� e�ti figur� Mytcor! ...r�spunsul ar trebui s� fie:
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
|
|
|

Iliuta dragule, galeata ceea cu apa pe care-o tii tu in seiful tau, daca "apa" nu-i "sfiintita" de cunoastere, atunci sigur are sa devina o apa clocita s-atat de (....) incat putoarea ei are sa te determine a o schimba cat mai des cu putinta.
izurile-ti vor coplesii fosele nazale-n asa masura,.. incat ai sa sucombi prin intoxicare si asfixiere instant !...
pe tine ca si pe multi altii nimic nu va sperie mai mult decat necunoasterea unei asemenea posibile lumi. voi nu puteti percepeti lumea decat asa cum este azi si va imaginati ca o lume multiculturala este ... distructiva. asta este ... conasule ... parerea voastra si nu subscriu la ea ... personal nu pot face nimic, defapt nici nu-mi permit, sa v-o schimb. schimbarea va veni din mers. problema este sa nu orbecaiti prea mult in aceasta lume. numai bine. si mai las' si tu calculatorul si du-te la o berica si un gratarel, eu cel putin nu pot ... sunt la serviciu.
ei uite ca mai sunt si alte religii si nu putine!
)....