adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:41
De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:22:19....orice individ are o constinta , da ?...poate ea functiona in afara unui concept de credinta al individului , indiferent carui spatiu cultural ar apartine acel individ ?...
Da, poate! Conștiința și credința în Dumnezeu (sau în supranatural) nu sunt indisolubil legate. Nu poți spune, de exemplu, despre un ateu (căruia îi lipsește credința în supranatural sau care crede eventual că supranaturalul nu există) nu are și nu poate acționa (moral, să zicem) în baza conștiinței. Din contră: chiar o face! Deci, conștiința (precum moralitatea) poate exista (și există) și fără credința în Dumnezeu/supranatural, dar nu poate exista (și nu există) fără Dumnezeu, care este perfect moral și a creat omul după chipul și asemănarea sa...
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:45
De la: adipopa, la data 2009-06-16 22:55:09Dorinel, eu am avut impresia că tu nu ești de fapt ateu și că te folosești doar de ateism pentru a ataca religia (creștină). Tu ai o credință a ta (probabil New Age), dar nu o consideri (sau chiar nu este) religie. Crezi (speri?) într-o dispariție a tuturor religiilor (inclusiv cea creștină), dar nu și a credinței perse. Explică te rog în ce sens ateismul și credința ta sunt compatibile...? daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de rațiune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala.  in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.
asta este parerea la care am ajuns in urma a nenumarate contrari pe aceasta tema. numai bine si sper sa ne vedem la Moeciu. sper ... nu se stie daca vin.
Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
Dorulet
7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:50
De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:41:42De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:22:19....orice individ are o constinta , da ?...poate ea functiona in afara unui concept de credinta al individului , indiferent carui spatiu cultural ar apartine acel individ ?...
Da, poate! Conștiința și credința în Dumnezeu (sau în supranatural) nu sunt indisolubil legate. Nu poți spune, de exemplu, despre un ateu (căruia îi lipsește credința în supranatural sau care crede eventual că supranaturalul nu există) nu are și nu poate acționa (moral, să zicem) în baza conștiinței. Din contră: chiar o face! Deci, conștiința (precum moralitatea) poate exista (și există) și fără credința în Dumnezeu/supranatural, dar nu poate exista (și nu există) fără Dumnezeu, care este perfect moral și a creat omul după chipul și asemănarea sa...
 ...Nu pot să cred!!!!
Adi! Nimeni nu poate să "funcționeze" fără o credință...în ceva . Conștiința este strâns legată de moralitate...indiferent în ce crezi...nu pot exista una fără cealaltă!
Părerea mea!
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:54
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 23:45:27De la: adipopa, la data 2009-06-16 22:55:09Dorinel, eu am avut impresia că tu nu ești de fapt ateu și că te folosești doar de ateism pentru a ataca religia (creștină). Tu ai o credință a ta (probabil New Age), dar nu o consideri (sau chiar nu este) religie. Crezi (speri?) într-o dispariție a tuturor religiilor (inclusiv cea creștină), dar nu și a credinței perse. Explică te rog în ce sens ateismul și credința ta sunt compatibile...? daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de rațiune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala. in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.
asta este parerea la care am ajuns in urma a nenumarate contrari pe aceasta tema. numai bine si sper sa ne vedem la Moeciu. sper ... nu se stie daca vin.
Dorinel, INTELIGENȚA despre care tu vorbești, cred că o confunzi cu CONȘTIINȚA.
Nu ai nevoie de foarte multă inteligență ca să fi OM, în adevăratul sens al cuvântului! Cunosc oameni deosebiți, care au doar două clase, precum trenul! Asta nu îi face mai puțin raționali, proști, insensibili...sau mai știu eu cum!
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:58
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 23:45:27daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de rațiune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala. in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.
Dorinel, nu răspunzi totuși la întrebarea În ce sens ateismul (așa cum îl cunoaștem) și credința ta (pe care poți să o definești cum vrei) sunt compatibile? Fraza abuzul de rațiune...în lipsa inteligenței este neinteligibilă, iar multiculturalitatea nu poate fi monopolizată (creștinismul este o religie multiculturală!).
Dacă vii la Moeciu, ți-am pus gând rău: trebuie să te mai îmbeți și cu pălincă, nu numai cu apă rece!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:05
De la: Dorulet, la data 2009-06-16 23:50:31Nimeni nu poate să "funcționeze" fără o credință...în ceva . Conștiința este strâns legată de moralitate...indiferent în ce crezi...nu pot exista una fără cealaltă!
Ba se poate, Dora. Omul poate funcționa și fără o credință sau în absența credinței. Întreabă un ateu. Conștiința, da, este legată de moralitate (și de Dumnezeu, dătătorul ei), dar nu este legată și de credința în Dumnezeu (sau orice altceva). Am mai discutat mai demult argumentul moral privind existența lui Dumnezeu...și spuneam atunci că principii și valori morale obiective nu există fără DUMNEZEU, dar pot să existe (și chiar există) fără CREDINȚA în Dumnezeu.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:10
De la: adipopa, la data 2009-06-17 00:05:32De la: Dorulet, la data 2009-06-16 23:50:31Nimeni nu poate să "funcționeze" fără o credință...în ceva . Conștiința este strâns legată de moralitate...indiferent în ce crezi...nu pot exista una fără cealaltă!
Ba se poate, Dora. Omul poate funcționa și fără o credință sau în absența credinței. Întreabă un ateu. Conștiința, da, este legată de moralitate (și de Dumnezeu, dătătorul ei), dar nu este legată și de credința în Dumnezeu (sau orice altceva). Am mai discutat mai demult argumentul moral privind existența lui Dumnezeu...și spuneam atunci că principii și valori morale obiective nu există fără DUMNEZEU, dar pot să existe (și chiar există) fără CREDINȚA în Dumnezeu.
Da, Adi s-a discutat, dar fiecare a rămas la opinia lui....
Eu spun că inclusiv ateii cred în ceva....și nu, nu poți trăi fără o credință în ceva....chiar dacă este vorba și numai de "a trăii pentru a lăsa ceva după tine" sau " doar pentru urmași"....există acel "CEVA"...nu neapărat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.
 Nu mă poți face să cred altceva....este opinia mea și nu o s-o poți schimba...nu ai argumente la așa ceva!!!
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:23
Adi, in cazul constientei de sine pot fi de acord, in cazul constiintei de sine , nu !...
|
|
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:25
De la: mytcor, la data 2009-06-17 00:23:35Adi, in cazul constientei de sine pot fi de acord, in cazul constiintei de sine , nu !...
 Corect!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:33
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 00:10:48Eu spun că inclusiv ateii cred în ceva....și nu, nu poți trăi fără o credință în ceva....chiar dacă este vorba și numai de "a trăii pentru a lăsa ceva după tine" sau " doar pentru urmași"....există acel "CEVA"...nu neapărat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.
Bine, să zicem că un individ crede că trebuie să trăiască pentru a lăsa ceva în urma lui (sau pentru urmași). Este această credință indisolubil legată de conștiință? Sunt conștiința și credința lui contingente (coterminous)? Nu au ele o existență complet separată și independentă? Dacă un alt individ nu are această credință, putem pune sub semnul întrebării conștiința lui, doar pentru că nu a produs o astfel de credință? Oricum, un ateu nu prea acceptă să i se atribuie nici o credință, chiar dacă și el/ea are un mod propriu de a privi lumea și viața. Cuvântul credință cam are alte conotații...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:46
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:10
De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:58:40Dorinel, nu răspunzi totuși la întrebarea În ce sens ateismul (așa cum îl cunoaștem) și credința ta (pe care poți să o definești cum vrei) sunt compatibile? Fraza abuzul de rațiune...în lipsa inteligenței este neinteligibilă, iar multiculturalitatea nu poate fi monopolizată (creștinismul este o religie multiculturală!). Dacă vii la Moeciu, ți-am pus gând rău: trebuie să te mai îmbeți și cu pălincă, nu numai cu apă rece! nu pot sa-ti raspund in ceea ce ma priveste. nu sunt adeptul, repet, al niciunei religii. fraza abuzul de rațiune...în lipsa inteligenței nu inteleg de ce nu ar fi neinteligibilă! pentru mine si nu numai, o stare de fapt observata de multi altii inaintea mea, acest abuz apare deoseori in lipsa inteligentei.
da, sunt de acord cu multiculturalitatea crestinismului insa nu si cu lipsa de toleranta a crestinismului. de aici si dorinta mea ca sa existe o filozofie multiculturala universala. asemanarea ideiilor mele cu cele new-age este intamplatoare. undeva pe un alt topic imi expuneam si dezacordul cu unele idei new age aberante.
cat despre acel gand rau ... nu consum palinca si alte bauturi ,,tari" . prefer sa ma imbat cu apa rece de la munte. numai bine.
Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:29
De la: adipopa, la data 2009-06-17 00:33:37De la: Dorulet, la data 2009-06-17 00:10:48Eu spun că inclusiv ateii cred în ceva....și nu, nu poți trăi fără o credință în ceva....chiar dacă este vorba și numai de "a trăii pentru a lăsa ceva după tine" sau " doar pentru urmași"....există acel "CEVA"...nu neapărat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.
Bine, să zicem că un individ crede că trebuie să trăiască pentru a lăsa ceva în urma lui (sau pentru urmași). Este această credință indisolubil legată de conștiință? Sunt conștiința și credința lui contingente (coterminous)? Nu au ele o existență complet separată și independentă? Dacă un alt individ nu are această credință, putem pune sub semnul întrebării conștiința lui, doar pentru că nu a produs o astfel de credință? Oricum, un ateu nu prea acceptă să i se atribuie nici o credință, chiar dacă și el/ea are un mod propriu de a privi lumea și viața. Cuvântul credință cam are alte conotații...
Adi, am cunoscut "credincioși", care nu se ridicau la nivelul altora de o altă credință, sau chiar a unor atei, în ce privește moralitatea.
Credința nu este un sistem de referință în ce privește conștiința și implicit moralitatea.
Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred și anume că practic, sistemul de referință pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adevărul....văzut de mine!
Nu mă deranjează că pentru tine moralitatea este dictată de credință și o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe pământ este cu totul alta.
Nu există un sistem de referință a moralității universal valabil! Doar cel dictat de societatea în care trăim!
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:30
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 00:10:48Eu spun că inclusiv ateii cred în ceva....și nu, nu poți trăi fără o credință în ceva....chiar dacă este vorba și numai de "a trăii pentru a lăsa ceva după tine" sau " doar pentru urmași"....există acel "CEVA"...nu neapărat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.
Nu mă poți face să cred altceva....este opinia mea și nu o s-o poți schimba...nu ai argumente la așa ceva!!! da, si eu cred in ceva ... in nimic Dora! si traiesc si pentru mine, si pentru a lasa ceva dupa mine, si pentru urmasi - mai ales pentru ei. fiecare cu parerea lui.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:32
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:37
|
Fosta membra 9am.ro
314 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 10:42
Moralitatea nu are legatura cu credinta unui om. E dictata mai mult de constiinta ce vizualizeaza realitatea la un nivel mai inalt, si se conformeaza legilor ce guverneaza mediul lui de desfasurare.
Credinta are cu totul alte valori:
- poti sa crezi in tine si sa fii ateu
- poti sa crezi intr-o forta ce guverneaza tot Universul , iar aici se schimba radical problema. Adevarata credinta iti va dirija moralitatea, credinta in tine, iti va sensibiliza constiinta pentru a percepe si lucruri ce cu anevoie le percepi fara credinta. Parerea mea.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:32
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Adi, am cunoscut "credincioși", care nu se ridicau la nivelul altora de o altă credință, sau chiar a unor atei, în ce privește moralitatea.
Dora, acest răspuns întărește (nu contrazice) postarea mea de aseară. Eu spuneam că moralitatea este o chestiune de conștiință, nu de credință; și că, prin urmare, și ateii pot fi morali, chiar dacă nu cred în Dumnezeu sau în supranatural. Despre conștiință și credință spuneam că nu sunt contingente (coterminous); de fapt, tocmai de aceea moralitatea poate exista (și chiar există) în afara credinței...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:39
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Credința nu este un sistem de referință în ce privește conștiința și implicit moralitatea.
Aici suntem de acord. Repet însă că eu ancorez ontologia moralității în DUMNEZEU ca ființă triună perfectă (fără de care nu există valori și obligații morale obiective), nu în CREDINȚA în Dumnezeu (fără de care moralitatea este oricând posibilă).
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:52
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred și anume că practic, sistemul de referință pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adevărul....văzut de mine! Nu mă deranjează că pentru tine moralitatea este dictată de credință și o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe pământ este cu totul alta. Nu există un sistem de referință a moralității universal valabil! Doar cel dictat de societatea în care trăim!
Am văzut într-adevăr frânturi din ce ai scris pe Ortodoxie și cred că Andu ți-a dat niște răspunsuri înțelepte. Ideea că moralitatea ar fi doar un construct social, o convenție între oameni, a mai fost susținută pe acest forum și de Bogdan sunt sigur că-ți amintești, pentru că la discuție ai participat și tu.
Dacă ar fi însă așa cum spuneți, vă întrebam atunci (și repet) ce bază ontologică mai aveți pentru a condamna moral Holocaustul sau sati? Societatea nazistă considera morală exterminarea evreilor pe criterii de rasă, iar cea brahmană permiteau incinerarea văduvei împreună cu soțul defunct. Dacă nazismul nu ar fi fost înfrânt și dacă oameni precum William Carey nu ar fi militat împotriva practicilor sati, credeți că exterminarea evreilor sau arderea văduvelor de vii ar fi fost acceptabile moral? Dacă valori și obligații morale obiective nu există, dacă singurul sistem de referință moral era cel dictat de societatea în care naziștii sau indienii trăiau, pe ce bază condamnați astfel de practici?
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:14
Adi, revin la cele de mai sus...
Ce-ar reprezenta mustrarea de constinta a cuiva care n-ar avea nici o credinta ?...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:19
De la: mytcor, la data 2009-06-17 22:14:53Adi, revin la cele de mai sus...
Ce-ar reprezenta mustrarea de constinta a cuiva care n-ar avea nici o credinta ?...
Ar însemna...mult mai mult!
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:34
De la: adipopa, la data 2009-06-17 21:52:36De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred și anume că practic, sistemul de referință pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adevărul....văzut de mine! Nu mă deranjează că pentru tine moralitatea este dictată de credință și o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe pământ este cu totul alta. Nu există un sistem de referință a moralității universal valabil! Doar cel dictat de societatea în care trăim!
Am văzut într-adevăr frânturi din ce ai scris pe Ortodoxie și cred că Andu ți-a dat niște răspunsuri înțelepte. Ideea că moralitatea ar fi doar un construct social, o convenție între oameni, a mai fost susținută pe acest forum și de Bogdan sunt sigur că-ți amintești, pentru că la discuție ai participat și tu.
Dacă ar fi însă așa cum spuneți, vă întrebam atunci (și repet) ce bază ontologică mai aveți pentru a condamna moral Holocaustul sau sati? Societatea nazistă considera morală exterminarea evreilor pe criterii de rasă, iar cea brahmană permiteau incinerarea văduvei împreună cu soțul defunct. Dacă nazismul nu ar fi fost înfrânt și dacă oameni precum William Carey nu ar fi militat împotriva practicilor sati, credeți că exterminarea evreilor sau arderea văduvelor de vii ar fi fost acceptabile moral? Dacă valori și obligații morale obiective nu există, dacă singurul sistem de referință moral era cel dictat de societatea în care naziștii sau indienii trăiau, pe ce bază condamnați astfel de practici?
Hmmm! Nu prea ai înțeles ceea ce am spus eu! Eu rămân la părerea mea, cum că fiecare raportează moralitatea și conștiința care o are la credință...indiferent în ce crede!
Dacă scoți două propoziții din context....se poate înțelege mult mai puțin sau chiar altceva....
În ce privește întrebările:
Adi, exact aceeași bază care o are Ioana și cu tine pe topicurile în care se incriminează atrocitățile. Dacă voi puteți să puneți genocidul pe seama contextului istoric - al civilizației la o anumită dată - atunci și eu pot!
Și repet...așa gândeau ăia prin Evul Mediu...că trebuie arși pe rug cei care credeau că pământul este rotund ( un mic exemplu)...așa gândea Hitler și acoliții lui....pentru ei, era moral să fie așa! Pentru noi, nu mai este moral...pentru că suntem într-o altfel de societate.
Pentru musulmani, este moral să îngropi o femeie până la brâu și să o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dictează ceea ce este sau nu moral!
Depinde de conștiința pe care o are fiecare....
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:17
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 22:34:02Pentru musulmani, este moral să îngropi o femeie până la brâu și să o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dictează ceea ce este sau nu moral!
Depinde cât de departe mergi cu relativizarea. Unele lucruri țin de cultură, obiceiuri, coafură, vestimentație. Altele reflectă valori umane mult mai profunde.
Dacă numai societatea dictează ce este moral și ce nu, înseamnă că nu mai putem condamna nici sclavia copiilor, nici tortura prizonierilor de război, nici violența domestică. Pentru societățile care le practică, aceste lucruri nu sunt imorale. La fel, acceptarea prostituției sau avortului în societate ar putea reduce probabil analiza morală la concluzia lui Seneca, de gustibus...non disputandum.
Dar, hai să întreb lucruri mai grave, de unde știi tu că (indiferent ce ar crede o societate undeva...vreodată) este întodeauna o crimă să chinui un copil de dragul distracției?
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:43
dora...adi m-a acuzat data trecută că îi bruiez mesajele deși...eu nu făcusem decât să-mi exprim o părere cu privire la subiectul despre care se vorbea....
o reiau și acum cu toate că prevăd că o să se supere iar (risc oricum  )...
niciodată nu am fost de acord cu ideea de a studia o civilizație din punctul de vedere al civilizației în care trăim...asta nu e istorie....nu e nimic...doar vorbărie care într-un final nu ne ajută la nimic..însuși sensul istoriei se pierde...
ca să înțelegem o civilizație trebuie să privim cu ochii unui om care trăiește efectiv în ea (iar un istoric bun are capacitatea asta)...
a raporta principii morale de secol 21 la civilizatia indienilor din secolele 17-18 sau a nemților din prima jumătate a secolului 20 e o greșeală impardonabilă.....pur și simplu ...nu se face!!!!
în prima jumătate a secolului 19 germania era un stat tipic de fărâmițare feudală....în a doua jumătate a lui ea devine una dintre marile puteri ale lumii....pentru cei care înțeleg cum a evoluat apoi naționalismul german a condamna holocaustul (admițând că într-adevăr a fost totul așa cum se spune) nu e tocmai ușor...miturile *nemților ăia răi* și *evreilor aia inofensivi ,victime ale unor nebuni care s-au trezit brusc că vor să-i omoare* dispar...
însă , problema moralității nu e raportarea ei la diverse sisteme sociale , ci raportare ei la ceva.....pe ce baze cineva poate fii considerat o persoană morală sau nu?....sau...de ce trebuie (sau simte cineva că trebuie) să fie o persoană morală?...iar...dacă raportăm întrebările astea la o scară mai largă.....de ce stabilește sociatatea principii morale pentru membrii ei?
căzusem de acord cu dark1secret că o societate poate exista foarte bine și fără moralitate...doar pe baza legilor pe care dacă nu le repectă ,membrii ei vor fii pedepsiți....e nevoie de sisteme de legi și pedepse aspre pentru ca o societate să existe...
de ce , însă apar principii morale?....de ce simt oamenii că trebuie să fie morali?
ce e la mijloc?....
(ceva în aer..cu siguranță.....ce?)
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:57
De la: adipopa, la data 2009-06-17 23:17:30De la: Dorulet, la data 2009-06-17 22:34:02Pentru musulmani, este moral să îngropi o femeie până la brâu și să o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dictează ceea ce este sau nu moral!
Depinde cât de departe mergi cu relativizarea. Unele lucruri țin de cultură, obiceiuri, coafură, vestimentație. Altele reflectă valori umane mult mai profunde.
Dacă numai societatea dictează ce este moral și ce nu, înseamnă că nu mai putem condamna nici sclavia copiilor, nici tortura prizonierilor de război, nici violența domestică. Pentru societățile care le practică, aceste lucruri nu sunt imorale. La fel, acceptarea prostituției sau avortului în societate ar putea reduce probabil analiza morală la concluzia lui Seneca, de gustibus...non disputandum.
Dar, hai să întreb lucruri mai grave, de unde știi tu că (indiferent ce ar crede o societate undeva...vreodată) este întodeauna o crimă să chinui un copil de dragul distracției?
Offff! Vă răspund la amândoi, Ioana și Adi....nu știu ce nu vă este în clar!
Păi dacă eu am empatie....asta nu înseamnă că și vecina are....
Ceea ce "vă roade" pe voi, nu ține de societate și credință într-adevăr! Nici de D-zeu.
Este pur și simplu o chestie de CARACTER. Adică ceva cu care te naști! O ai în "sânge" cum s-ar mai spune.
Așa cum sunt oameni capabili să fie chirurgi și oameni capabili să fie filozofi...dar niciodată chirurgi sau matematicieni. Exact așa este și cu EMPATIA....că de fapt la asta se rezumă.
Unii sunt mai empatici, mai miloși....iar alții sunt mai caustici, fără milă....
Cu astfel de abilități te naști! Ești sau nu ești capabil să omori, ești sau nu ești capabil să "chinui un copil de dragul distracției".
Noi spunem că este imoral avortul...dar până și eu spun că este necesar sau indicat în anumite situații...
Sper că m-ați înțeles și nu mai trebuie să dau explicații suplimentare...
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:58
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:57:04De la: adipopa, la data 2009-06-17 23:17:30De la: Dorulet, la data 2009-06-17 22:34:02Pentru musulmani, este moral să îngropi o femeie până la brâu și să o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dictează ceea ce este sau nu moral!
Offff! Vă răspund la amândoi, Ioana și Adi....nu știu ce nu vă este în clar!
Păi dacă eu am empatie....asta nu înseamnă că și vecina are....
Ceea ce "vă roade" pe voi, nu ține de societate și credință într-adevăr! Nici de D-zeu.
Este pur și simplu o chestie de CARACTER. Adică ceva cu care te naști! O ai în "sânge" cum s-ar mai spune.
Așa cum sunt oameni capabili să fie chirurgi și oameni capabili să fie filozofi...dar niciodată chirurgi sau matematicieni. Exact așa este și cu EMPATIA....că de fapt la asta se rezumă.
Unii sunt mai empatici, mai miloși....iar alții sunt mai caustici, fără milă....
Cu astfel de abilități te naști! Ești sau nu ești capabil să omori, ești sau nu ești capabil să "chinui un copil de dragul distracției".
Noi spunem că este imoral avortul...dar până și eu spun că este necesar sau indicat în anumite situații...
Sper că m-ați înțeles și nu mai trebuie să dau explicații suplimentare...
...Și da, până la urmă, totul este relativ!!!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:58
Ioana, negarea Holocaustului este un gest iresponsabil istoric și moral. Victimele nu și-au meritat soarta, iar călăii nu au scuze. Legile sunt întruparea unor principii morale nu pot exista fără! Nu mă bruiezi doar...mă și scoți din țâțâni.
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 00:05
nu stiu ce s-a intamplat cu mesajul meu ... si imi este lene sa-l rescriu.  era destinat Ioanei.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 00:05
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:58:43...Și da, până la urmă, totul este relativ!!!
Totul...presupun nu include și chinuirea unui copil de dragul distracției, nu? Și, dacă nu, de ce este o crimă, chiar dacă o societate sau un grup de oameni ar consimți să o practice?
|
|
|