back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:41

De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:22:19....orice individ are o constinta , da ?...poate ea functiona in afara unui concept de credinta al individului , indiferent carui spatiu cultural ar apartine acel individ ?...

Da, poate! Con�tiin�a �i credin�a �n Dumnezeu (sau �n supranatural) nu sunt indisolubil legate. Nu po�i spune, de exemplu, despre un ateu (c�ruia �i lipse�te credin�a �n supranatural sau care crede eventual c� supranaturalul nu exist�) nu are �i nu poate ac�iona (moral, s� zicem) �n baza con�tiin�ei. Din contr�: chiar o face! Deci, con�tiin�a (precum moralitatea) poate exista (�i exist�) �i f�r� credin�a �n Dumnezeu/supranatural, dar nu poate exista (�i nu exist�) f�r� Dumnezeu, care este perfect moral �i a creat omul dup� chipul �i asem�narea sa...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:45

De la: adipopa, la data 2009-06-16 22:55:09Dorinel, eu am avut impresia c� tu nu e�ti de fapt ateu �i c� te folose�ti doar de ateism pentru a ataca religia (cre�tin�). Tu ai o credin�� a ta (probabil New Age), dar nu o consideri (sau chiar nu este) religie. Crezi (speri?) �ntr-o dispari�ie a tuturor religiilor (inclusiv cea cre�tin�), dar nu �i a credin�ei perse. Explic� te rog �n ce sens ateismul �i credin�a ta sunt compatibile...?
daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de ra�iune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala. in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.
asta este parerea la care am ajuns in urma a nenumarate contrari pe aceasta tema. numai bine si sper sa ne vedem la Moeciu. sper ... nu se stie daca vin.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:50

De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:41:42
De la: mytcor, la data 2009-06-16 23:22:19....orice individ are o constinta , da ?...poate ea functiona in afara unui concept de credinta al individului , indiferent carui spatiu cultural ar apartine acel individ ?...

Da, poate! Con�tiin�a �i credin�a �n Dumnezeu (sau �n supranatural) nu sunt indisolubil legate. Nu po�i spune, de exemplu, despre un ateu (c�ruia �i lipse�te credin�a �n supranatural sau care crede eventual c� supranaturalul nu exist�) nu are �i nu poate ac�iona (moral, s� zicem) �n baza con�tiin�ei. Din contr�: chiar o face! Deci, con�tiin�a (precum moralitatea) poate exista (�i exist�) �i f�r� credin�a �n Dumnezeu/supranatural, dar nu poate exista (�i nu exist�) f�r� Dumnezeu, care este perfect moral �i a creat omul dup� chipul �i asem�narea sa...

...Nu pot s� cred!!!!
Adi! Nimeni nu poate s� "func�ioneze" f�r� o credin��...�n ceva . Con�tiin�a este str�ns legat� de moralitate...indiferent �n ce crezi...nu pot exista una f�r� cealalt�!
P�rerea mea!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:54

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 23:45:27
De la: adipopa, la data 2009-06-16 22:55:09Dorinel, eu am avut impresia c� tu nu e�ti de fapt ateu �i c� te folose�ti doar de ateism pentru a ataca religia (cre�tin�). Tu ai o credin�� a ta (probabil New Age), dar nu o consideri (sau chiar nu este) religie. Crezi (speri?) �ntr-o dispari�ie a tuturor religiilor (inclusiv cea cre�tin�), dar nu �i a credin�ei perse. Explic� te rog �n ce sens ateismul �i credin�a ta sunt compatibile...?
daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de ra�iune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala. in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.
asta este parerea la care am ajuns in urma a nenumarate contrari pe aceasta tema. numai bine si sper sa ne vedem la Moeciu. sper ... nu se stie daca vin.

Dorinel, INTELIGEN�A despre care tu vorbe�ti, cred c� o confunzi cu CON�TIIN�A.
Nu ai nevoie de foarte mult� inteligen�� ca s� fi OM, �n adev�ratul sens al cuv�ntului! Cunosc oameni deosebi�i, care au doar dou� clase, precum trenul! Asta nu �i face mai pu�in ra�ionali, pro�ti, insensibili...sau mai �tiu eu cum!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 23:58

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 23:45:27daca la un moment dat am afirmat: ,,o lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi''; asta nu inseamna ca sunt adeptul unei credinte. sunt de acord totusi ca ... abuzul de ra�iune ... in lipsa inteligentei ... NE POATE FACE UNEORI INSENSIBILI ... si da, pentru asta este nevoie de o ... hai sa-i spunem mai corect ... filozofie (in loc de credinta) ... multiculturala. in antetul postariilor mele se gaseste un mesaj in sustinerea idei expuse.

Dorinel, nu r�spunzi totu�i la �ntrebarea ��n ce sens ateismul (a�a cum �l cunoa�tem) �i credin�a ta (pe care po�i s� o define�ti cum vrei) sunt compatibile?� Fraza �abuzul de ra�iune...�n lipsa inteligen�ei� este neinteligibil�, iar �multiculturalitatea� nu poate fi monopolizat� (cre�tinismul este o religie multicultural�!).

Dac� vii la Moeciu, �i-am pus g�nd r�u: trebuie s� te mai �mbe�i �i cu p�linc�, nu numai cu ap� rece!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:05

De la: Dorulet, la data 2009-06-16 23:50:31Nimeni nu poate s� "func�ioneze" f�r� o credin��...�n ceva . Con�tiin�a este str�ns legat� de moralitate...indiferent �n ce crezi...nu pot exista una f�r� cealalt�!

Ba se poate, Dora. Omul poate �func�iona� �i f�r� o credin�� sau �n absen�a credin�ei. �ntreab� un ateu. Con�tiin�a, da, este legat� de moralitate (�i de Dumnezeu, d�t�torul ei), dar nu este legat� �i de credin�a �n Dumnezeu (sau orice altceva). Am mai discutat mai demult argumentul moral privind existen�a lui Dumnezeu...�i spuneam atunci c� principii �i valori morale obiective nu exist� f�r� DUMNEZEU, dar pot s� existe (�i chiar exist�) f�r� CREDIN�A �n Dumnezeu.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:10

De la: adipopa, la data 2009-06-17 00:05:32
De la: Dorulet, la data 2009-06-16 23:50:31Nimeni nu poate s� "func�ioneze" f�r� o credin��...�n ceva . Con�tiin�a este str�ns legat� de moralitate...indiferent �n ce crezi...nu pot exista una f�r� cealalt�!

Ba se poate, Dora. Omul poate �func�iona� �i f�r� o credin�� sau �n absen�a credin�ei. �ntreab� un ateu. Con�tiin�a, da, este legat� de moralitate (�i de Dumnezeu, d�t�torul ei), dar nu este legat� �i de credin�a �n Dumnezeu (sau orice altceva). Am mai discutat mai demult argumentul moral privind existen�a lui Dumnezeu...�i spuneam atunci c� principii �i valori morale obiective nu exist� f�r� DUMNEZEU, dar pot s� existe (�i chiar exist�) f�r� CREDIN�A �n Dumnezeu.

Da, Adi s-a discutat, dar fiecare a r�mas la opinia lui....

Eu spun c� inclusiv ateii cred �n ceva....�i nu, nu po�i tr�i f�r� o credin�� �n ceva....chiar dac� este vorba �i numai de "a tr�ii pentru a l�sa ceva dup� tine" sau " doar pentru urma�i"....exist� acel "CEVA"...nu neap�rat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.

Nu m� po�i face s� cred altceva....este opinia mea �i nu o s-o po�i schimba...nu ai argumente la a�a ceva!!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:23

Adi, in cazul constientei de sine pot fi de acord, in cazul constiintei de sine , nu !...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:25

De la: mytcor, la data 2009-06-17 00:23:35Adi, in cazul constientei de sine pot fi de acord, in cazul constiintei de sine , nu !...

Corect!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:33

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 00:10:48Eu spun c� inclusiv ateii cred �n ceva....�i nu, nu po�i tr�i f�r� o credin�� �n ceva....chiar dac� este vorba �i numai de "a tr�ii pentru a l�sa ceva dup� tine" sau " doar pentru urma�i"....exist� acel "CEVA"...nu neap�rat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.

Bine, s� zicem c� un individ crede c� trebuie s� tr�iasc� pentru a l�sa ceva �n urma lui (sau pentru urma�i). Este aceast� credin�� indisolubil legat� de con�tiin��? Sunt con�tiin�a �i credin�a lui contingente (coterminous)? Nu au ele o existen�� complet separat� �i independent�? Dac� un alt individ nu are aceast� credin��, putem pune sub semnul �ntreb�rii con�tiin�a lui, doar pentru c� nu a produs o astfel de credin��? Oricum, un ateu nu prea accept� s� i se atribuie nici o credin��, chiar dac� �i el/ea are un mod propriu de a privi lumea �i via�a. Cuv�ntul �credin�� cam are alte conota�ii...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 00:46

De la: mytcor, la data 2009-06-17 00:23:35Adi, in cazul constientei de sine pot fi de acord, in cazul constiintei de sine , nu !...

Mytcor, con�tiin�a �ncepe cu sinele �i de aceea o putem probabil numi �i con�tiin��-de-sine. Dar con�tiin�a despre care vorbeam eu este acea intui�ie pe care o avem nu despre noi �n�ine, ci despre lucruri precum moralitate, adev�r, Dumnezeu... �ntrebarea ta era dac� aceast� con�tiin�� poate �func�iona �n afara unui concept de credin�� al individului� � iar r�spunsul este afirmativ.

Bine, m� duc �i eu s�-mi adorm pu�in...con�tiin�a!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:10

De la: adipopa, la data 2009-06-16 23:58:40Dorinel, nu r�spunzi totu�i la �ntrebarea ��n ce sens ateismul (a�a cum �l cunoa�tem) �i credin�a ta (pe care po�i s� o define�ti cum vrei) sunt compatibile?� Fraza �abuzul de ra�iune...�n lipsa inteligen�ei� este neinteligibil�, iar �multiculturalitatea� nu poate fi monopolizat� (cre�tinismul este o religie multicultural�!). Dac� vii la Moeciu, �i-am pus g�nd r�u: trebuie s� te mai �mbe�i �i cu p�linc�, nu numai cu ap� rece!
nu pot sa-ti raspund in ceea ce ma priveste. nu sunt adeptul, repet, al niciunei religii. fraza �abuzul de ra�iune...�n lipsa inteligen�ei� nu inteleg de ce nu ar fi neinteligibil�! pentru mine si nu numai, o stare de fapt observata de multi altii inaintea mea, acest abuz apare deoseori in lipsa inteligentei.
da, sunt de acord cu multiculturalitatea crestinismului insa nu si cu lipsa de toleranta a crestinismului. de aici si dorinta mea ca sa existe o filozofie multiculturala universala. asemanarea ideiilor mele cu cele new-age este intamplatoare. undeva pe un alt topic imi expuneam si dezacordul cu unele idei new age aberante.
cat despre acel gand rau ... nu consum palinca si alte bauturi ,,tari" . prefer sa ma imbat cu apa rece de la munte. numai bine.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:29

De la: adipopa, la data 2009-06-17 00:33:37
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 00:10:48Eu spun c� inclusiv ateii cred �n ceva....�i nu, nu po�i tr�i f�r� o credin�� �n ceva....chiar dac� este vorba �i numai de "a tr�ii pentru a l�sa ceva dup� tine" sau " doar pentru urma�i"....exist� acel "CEVA"...nu neap�rat D-zeu, Alah, Budha, New Age...etc.

Bine, s� zicem c� un individ crede c� trebuie s� tr�iasc� pentru a l�sa ceva �n urma lui (sau pentru urma�i). Este aceast� credin�� indisolubil legat� de con�tiin��? Sunt con�tiin�a �i credin�a lui contingente (coterminous)? Nu au ele o existen�� complet separat� �i independent�? Dac� un alt individ nu are aceast� credin��, putem pune sub semnul �ntreb�rii con�tiin�a lui, doar pentru c� nu a produs o astfel de credin��? Oricum, un ateu nu prea accept� s� i se atribuie nici o credin��, chiar dac� �i el/ea are un mod propriu de a privi lumea �i via�a. Cuv�ntul �credin�� cam are alte conota�ii...

Adi, am cunoscut "credincio�i", care nu se ridicau la nivelul altora de o alt� credin��, sau chiar a unor atei, �n ce prive�te moralitatea.
Credin�a nu este un sistem de referin�� �n ce prive�te con�tiin�a �i implicit moralitatea.
Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred �i anume c� practic, sistemul de referin�� pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adev�rul....v�zut de mine!
Nu m� deranjeaz� c� pentru tine moralitatea este dictat� de credin�� �i o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe p�m�nt este cu totul alta.
Nu exist� un sistem de referin�� a moralit��ii universal valabil! Doar cel dictat de societatea �n care tr�im!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:30

Nu m� po�i face s� cred altceva....este opinia mea �i nu o s-o po�i schimba...nu ai argumente la a�a ceva!!!
da, si eu cred in ceva ... in nimic Dora! si traiesc si pentru mine, si pentru a lasa ceva dupa mine, si pentru urmasi - mai ales pentru ei. fiecare cu parerea lui.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:32

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-17 01:30:29
da, si eu cred in ceva ... in nimic Dora! si traiesc si pentru mine, si pentru a lasa ceva dupa mine, si pentru urmasi - mai ales pentru ei. fiecare cu parerea lui.

Q.E.D.!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 01:37

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:32:35 Q.E.D.!

Fosta membra 9am.ro

314 mesaje
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 10:42

Moralitatea nu are legatura cu credinta unui om. E dictata mai mult de constiinta ce vizualizeaza realitatea la un nivel mai inalt, si se conformeaza legilor ce guverneaza mediul lui de desfasurare.
Credinta are cu totul alte valori:
- poti sa crezi in tine si sa fii ateu
- poti sa crezi intr-o forta ce guverneaza tot Universul , iar aici se schimba radical problema. Adevarata credinta iti va dirija moralitatea, credinta in tine, iti va sensibiliza constiinta pentru a percepe si lucruri ce cu anevoie le percepi fara credinta. Parerea mea.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:32

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Adi, am cunoscut "credincio�i", care nu se ridicau la nivelul altora de o alt� credin��, sau chiar a unor atei, �n ce prive�te moralitatea.

Dora, acest r�spuns �nt�re�te (nu contrazice) postarea mea de asear�. Eu spuneam c� moralitatea este o chestiune de con�tiin��, nu de credin��; �i c�, prin urmare, �i ateii pot fi morali, chiar dac� nu cred �n Dumnezeu sau �n supranatural. Despre con�tiin�� �i credin�� spuneam c� nu sunt contingente (coterminous); de fapt, tocmai de aceea moralitatea poate exista (�i chiar exist�) �n afara credin�ei...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:39

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Credin�a nu este un sistem de referin�� �n ce prive�te con�tiin�a �i implicit moralitatea.

Aici suntem de acord. Repet �ns� c� eu ancorez ontologia moralit��ii �n DUMNEZEU ca fiin�� triun� perfect� (f�r� de care nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective), nu �n CREDIN�A �n Dumnezeu (f�r� de care moralitatea este oric�nd posibil�).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 21:52

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred �i anume c� practic, sistemul de referin�� pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adev�rul....v�zut de mine! Nu m� deranjeaz� c� pentru tine moralitatea este dictat� de credin�� �i o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe p�m�nt este cu totul alta. Nu exist� un sistem de referin�� a moralit��ii universal valabil! Doar cel dictat de societatea �n care tr�im!

Am v�zut �ntr-adev�r fr�nturi din ce ai scris pe Ortodoxie �i cred c� Andu �i-a dat ni�te r�spunsuri �n�elepte. Ideea c� moralitatea ar fi doar un construct social, o conven�ie �ntre oameni, a mai fost sus�inut� pe acest forum �i de Bogdan � sunt sigur c�-�i aminte�ti, pentru c� la discu�ie ai participat �i tu.

Dac� ar fi �ns� a�a cum spune�i, v� �ntrebam atunci (�i repet) ce baz� ontologic� mai ave�i pentru a condamna moral Holocaustul sau sati? Societatea nazist� considera moral� exterminarea evreilor pe criterii de ras�, iar cea brahman� permiteau incinerarea v�duvei �mpreun� cu so�ul defunct. Dac� nazismul nu ar fi fost �nfr�nt �i dac� oameni precum William Carey nu ar fi militat �mpotriva practicilor sati, crede�i c� exterminarea evreilor sau arderea v�duvelor de vii ar fi fost acceptabile moral? Dac� valori �i obliga�ii morale obiective nu exist�, dac� singurul sistem de referin�� moral era cel dictat de societatea �n care nazi�tii sau indienii tr�iau, pe ce baz� condamna�i astfel de practici?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:14

Adi, revin la cele de mai sus...

Ce-ar reprezenta mustrarea de constinta a cuiva care n-ar avea nici o credinta ?...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:19

De la: mytcor, la data 2009-06-17 22:14:53Adi, revin la cele de mai sus...

Ce-ar reprezenta mustrarea de constinta a cuiva care n-ar avea nici o credinta ?...

Ar �nsemna...mult mai mult!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 22:34

De la: adipopa, la data 2009-06-17 21:52:36
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 01:29:55Pe topicul cu ortodoxia....am scris destul de clar ceea ce cred �i anume c� practic, sistemul de referin�� pentru moralitate este dictat de societate. Acesta este adev�rul....v�zut de mine! Nu m� deranjeaz� c� pentru tine moralitatea este dictat� de credin�� �i o raportezi direct la D-zeu...este problema ta, dar realitatea de pe p�m�nt este cu totul alta. Nu exist� un sistem de referin�� a moralit��ii universal valabil! Doar cel dictat de societatea �n care tr�im!

Am v�zut �ntr-adev�r fr�nturi din ce ai scris pe Ortodoxie �i cred c� Andu �i-a dat ni�te r�spunsuri �n�elepte. Ideea c� moralitatea ar fi doar un construct social, o conven�ie �ntre oameni, a mai fost sus�inut� pe acest forum �i de Bogdan � sunt sigur c�-�i aminte�ti, pentru c� la discu�ie ai participat �i tu.

Dac� ar fi �ns� a�a cum spune�i, v� �ntrebam atunci (�i repet) ce baz� ontologic� mai ave�i pentru a condamna moral Holocaustul sau sati? Societatea nazist� considera moral� exterminarea evreilor pe criterii de ras�, iar cea brahman� permiteau incinerarea v�duvei �mpreun� cu so�ul defunct. Dac� nazismul nu ar fi fost �nfr�nt �i dac� oameni precum William Carey nu ar fi militat �mpotriva practicilor sati, crede�i c� exterminarea evreilor sau arderea v�duvelor de vii ar fi fost acceptabile moral? Dac� valori �i obliga�ii morale obiective nu exist�, dac� singurul sistem de referin�� moral era cel dictat de societatea �n care nazi�tii sau indienii tr�iau, pe ce baz� condamna�i astfel de practici?

Hmmm! Nu prea ai �n�eles ceea ce am spus eu! Eu r�m�n la p�rerea mea, cum c� fiecare raporteaz� moralitatea �i con�tiin�a care o are la credin��...indiferent �n ce crede!
Dac� sco�i dou� propozi�ii din context....se poate �n�elege mult mai pu�in sau chiar altceva....
�n ce prive�te �ntreb�rile:
Adi, exact aceea�i baz� care o are Ioana �i cu tine pe topicurile �n care se incrimineaz� atrocit��ile. Dac� voi pute�i s� pune�i genocidul pe seama contextului istoric - al civiliza�iei la o anumit� dat� - atunci �i eu pot!
�i repet...a�a g�ndeau �ia prin Evul Mediu...c� trebuie ar�i pe rug cei care credeau c� p�m�ntul este rotund ( un mic exemplu)...a�a g�ndea Hitler �i acoli�ii lui....pentru ei, era moral s� fie a�a! Pentru noi, nu mai este moral...pentru c� suntem �ntr-o altfel de societate.
Pentru musulmani, este moral s� �ngropi o femeie p�n� la br�u �i s� o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dicteaz� ceea ce este sau nu moral!
Depinde de con�tiin�a pe care o are fiecare....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:17

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 22:34:02Pentru musulmani, este moral s� �ngropi o femeie p�n� la br�u �i s� o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dicteaz� ceea ce este sau nu moral!

Depinde c�t de departe mergi cu relativizarea. Unele lucruri �in de cultur�, obiceiuri, coafur�, vestimenta�ie. Altele reflect� valori umane mult mai profunde.

Dac� numai societatea dicteaz� ce este moral �i ce nu, �nseamn� c� nu mai putem condamna nici sclavia copiilor, nici tortura prizonierilor de r�zboi, nici violen�a domestic�. Pentru societ��ile care le practic�, aceste lucruri nu sunt imorale. La fel, acceptarea prostitu�iei sau avortului �n societate ar putea reduce probabil analiza moral� la concluzia lui Seneca, de gustibus...non disputandum.

Dar, hai s� �ntreb lucruri mai grave, de unde �tii tu c� (indiferent ce ar crede o societate undeva...vreodat�) este �ntodeauna o crim� s� chinui un copil de dragul distrac�iei?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:43

dora...adi m-a acuzat data trecut� c� �i bruiez mesajele deși...eu nu f�cusem dec�t s�-mi exprim o p�rere cu privire la subiectul despre care se vorbea....
o reiau și acum cu toate c� prev�d c� o s� se supere iar (risc oricum )...
niciodat� nu am fost de acord cu ideea de a studia o civilizație din punctul de vedere al civilizației �n care tr�im...asta nu e istorie....nu e nimic...doar vorb�rie care �ntr-un final nu ne ajut� la nimic..�nsuși sensul istoriei se pierde...
ca s� �nțelegem o civilizație trebuie s� privim cu ochii unui om care tr�iește efectiv �n ea (iar un istoric bun are capacitatea asta)...
a raporta principii morale de secol 21 la civilizatia indienilor din secolele 17-18 sau a nemților din prima jum�tate a secolului 20 e o greșeal� impardonabil�.....pur și simplu ...nu se face!!!!
�n prima jum�tate a secolului 19 germania era un stat tipic de f�r�mițare feudal�....�n a doua jum�tate a lui ea devine una dintre marile puteri ale lumii....pentru cei care �nțeleg cum a evoluat apoi naționalismul german a condamna holocaustul (admiț�nd c� �ntr-adev�r a fost totul așa cum se spune) nu e tocmai ușor...miturile *nemților �ia r�i* și *evreilor aia inofensivi ,victime ale unor nebuni care s-au trezit brusc c� vor s�-i omoare* dispar...

�ns� , problema moralit�ții nu e raportarea ei la diverse sisteme sociale , ci raportare ei la ceva.....pe ce baze cineva poate fii considerat o persoan� moral� sau nu?....sau...de ce trebuie (sau simte cineva c� trebuie) s� fie o persoan� moral�?...iar...dac� raport�m �ntreb�rile astea la o scar� mai larg�.....de ce stabilește sociatatea principii morale pentru membrii ei?
c�zusem de acord cu dark1secret c� o societate poate exista foarte bine și f�r� moralitate...doar pe baza legilor pe care dac� nu le repect� ,membrii ei vor fii pedepsiți....e nevoie de sisteme de legi și pedepse aspre pentru ca o societate s� existe...
de ce , �ns� apar principii morale?....de ce simt oamenii c� trebuie s� fie morali?
ce e la mijloc?....
(ceva �n aer..cu siguranț�.....ce?)

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:57

De la: adipopa, la data 2009-06-17 23:17:30
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 22:34:02Pentru musulmani, este moral s� �ngropi o femeie p�n� la br�u �i s� o omori cu pietre....pentru noi nu! Este cel mai bun exemplu, despre cum societatea dicteaz� ceea ce este sau nu moral!

Depinde c�t de departe mergi cu relativizarea. Unele lucruri �in de cultur�, obiceiuri, coafur�, vestimenta�ie. Altele reflect� valori umane mult mai profunde.

Dac� numai societatea dicteaz� ce este moral �i ce nu, �nseamn� c� nu mai putem condamna nici sclavia copiilor, nici tortura prizonierilor de r�zboi, nici violen�a domestic�. Pentru societ��ile care le practic�, aceste lucruri nu sunt imorale. La fel, acceptarea prostitu�iei sau avortului �n societate ar putea reduce probabil analiza moral� la concluzia lui Seneca, de gustibus...non disputandum.

Dar, hai s� �ntreb lucruri mai grave, de unde �tii tu c� (indiferent ce ar crede o societate undeva...vreodat�) este �ntodeauna o crim� s� chinui un copil de dragul distrac�iei?

Offff! V� r�spund la am�ndoi, Ioana �i Adi....nu �tiu ce nu v� este �n clar!
P�i dac� eu am empatie....asta nu �nseamn� c� �i vecina are....
Ceea ce "v� roade" pe voi, nu �ine de societate �i credin�� �ntr-adev�r! Nici de D-zeu.
Este pur �i simplu o chestie de CARACTER. Adic� ceva cu care te na�ti! O ai �n "s�nge" cum s-ar mai spune.
A�a cum sunt oameni capabili s� fie chirurgi �i oameni capabili s� fie filozofi...dar niciodat� chirurgi sau matematicieni. Exact a�a este �i cu EMPATIA....c� de fapt la asta se rezum�.
Unii sunt mai empatici, mai milo�i....iar al�ii sunt mai caustici, f�r� mil�....
Cu astfel de abilit��i te na�ti! E�ti sau nu e�ti capabil s� omori, e�ti sau nu e�ti capabil s� "chinui un copil de dragul distrac�iei".
Noi spunem c� este imoral avortul...dar p�n� �i eu spun c� este necesar sau indicat �n anumite situa�ii...
Sper c� m-a�i �n�eles �i nu mai trebuie s� dau explica�ii suplimentare...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:58

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:57:04
De la: adipopa, la data 2009-06-17 23:17:30

Offff! V� r�spund la am�ndoi, Ioana �i Adi....nu �tiu ce nu v� este �n clar!
P�i dac� eu am empatie....asta nu �nseamn� c� �i vecina are....
Ceea ce "v� roade" pe voi, nu �ine de societate �i credin�� �ntr-adev�r! Nici de D-zeu.
Este pur �i simplu o chestie de CARACTER. Adic� ceva cu care te na�ti! O ai �n "s�nge" cum s-ar mai spune.
A�a cum sunt oameni capabili s� fie chirurgi �i oameni capabili s� fie filozofi...dar niciodat� chirurgi sau matematicieni. Exact a�a este �i cu EMPATIA....c� de fapt la asta se rezum�.
Unii sunt mai empatici, mai milo�i....iar al�ii sunt mai caustici, f�r� mil�....
Cu astfel de abilit��i te na�ti! E�ti sau nu e�ti capabil s� omori, e�ti sau nu e�ti capabil s� "chinui un copil de dragul distrac�iei".
Noi spunem c� este imoral avortul...dar p�n� �i eu spun c� este necesar sau indicat �n anumite situa�ii...
Sper c� m-a�i �n�eles �i nu mai trebuie s� dau explica�ii suplimentare...

...�i da, p�n� la urm�, totul este relativ!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:58

Ioana, negarea Holocaustului este un gest iresponsabil istoric �i moral. Victimele nu �i-au meritat soarta, iar c�l�ii nu au scuze. Legile sunt �ntruparea unor principii morale � nu pot exista f�r�! Nu m� bruiezi doar...m� �i sco�i din ����ni.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 00:05

nu stiu ce s-a intamplat cu mesajul meu ... si imi este lene sa-l rescriu. era destinat Ioanei.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 00:05

De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:58:43...�i da, p�n� la urm�, totul este relativ!!!

Totul...presupun nu include �i chinuirea unui copil de dragul distrac�iei, nu? �i, dac� nu, de ce este o crim�, chiar dac� o societate sau un grup de oameni ar consim�i s� o practice?

Pagini: << 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: