back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 21:57

Dumnezeu vs. diavol
moralitate vs. imoralitate
actiunile lui Dumnezeu vs. actiunile celui rau
Adevarul vs. minciuna

Ioan 8
38. Eu vorbesc ceea ce am v�zut la Tat�l Meu, iar voi face�i ceea ce a�i auzit de la tat�l vostru.
39. Ei au r�spuns �i I-au zis: Tat�l nostru este Avraam. Iisus le-a zis: Dac� a�i fi fiii lui Avraam, a�i face faptele lui Avraam.
40. Dar voi acum c�uta�i s� M� ucide�i pe Mine, Omul care v-am spus adev�rul pe care l-am auzit de la Dumnezeu. Avraam n-a f�cut aceasta.
41. Voi face�i faptele tat�lui vostru. Zis-au Lui: Noi nu ne-am n�scut din desfr�nare. Un tat� avem: pe Dumnezeu.
42. Le-a zis Iisus: Dac� Dumnezeu are fi Tat�l vostru, M-a�i iubi pe Mine, c�ci de la Dumnezeu am ie�it �i am venit. Pentru c� n-am venit de la Mine �nsumi, ci El M-a trimis.
43. De ce nu �n�elege�i vorbirea Mea? Fiindc� nu pute�i s� da�i ascultare cuv�ntului Meu.
44. Voi sunte�i din tat�l vostru diavolul �i vre�i s� face�i poftele tat�lui vostru. El, de la �nceput, a fost ucig�tor de oameni �i nu a stat �ntru adev�r, pentru c� nu este adev�r �ntru el. C�nd gr�ie�te minciuna, gr�ie�te dintru ale sale, c�ci este mincinos �i tat�l minciunii.
45. Dar pe Mine, fiindc� spun adev�rul, nu M� crede�i.
46. Cine dintre voi M� v�de�te de p�cat? Dac� spun adev�rul, de ce voi nu M� crede�i?
47. Cel care este de la Dumnezeu ascult� cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu asculta�i pentru c� nu sunte�i de la Dumnezeu.

Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 22:31

iar bareti piua pe aici fara sa tineti seama ca mai sunt si alte religii sau filozofii? nu degeaba spunea Voltaire ca religia crestina este cea mai putin toleranta dintre toate religiile !....
fiti pe faza si ciuliti bine urechile: mai sunt si altii in lumea asta care nu cred in dumnezeul vostru ... si nimic nu va indreptateste, nici pe voi, nici pe ei, sa considerati ca morala unei credinte este mai buna decat cealalta! morala tine mai mult de ... evolutia societatii. nu tot ce tinea de moaralitatea stramosiilor nostrii este acceptata de moralitatea societatii zilelelor noastre cum nici tot ceea ce tine de moralitatea societatii zilelor noastre va fii acceptata de urmasii nostrii in viitor.
explicati-mi si mie cum vedeti voi ca intelege si aplica morala un om care nu a trait niciodata in societate?!! la ce naibii s-ar raporta el cand vine vorba de criterii morale?! poate el sa defineasca conceptul de bine, rau, moral, imoral?!!
morala este, repet, un ansamblu de norme (reguli) cu caracter imperativ accentuat, mai accentuat si decat traditiile, de exemplu. cuprinde un set de idei, afirmatii puternice cu privire la ceea ce e drept sau gresit si prin urmare, permis sau interzis.
morala cuprinde normele carora li se asociaza ideea de drept sau gresit! si ... tine, in general, de inteligenta individului, de societate ... in nici un caz nu este raportata lui dumnezeu sau altor zei.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 22:50

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 22:31:17nu degeaba spunea Voltaire ca religia crestina este cea mai putin toleranta dintre toate religiile !.... fiti pe faza si ciuliti bine urechile...

Dorinel, repe�i ca o plac� de pick-up stricat� c�t de intoleran�i sunt cre�tinii �i c�t de evoluat e�ti tu. Dar post�rile tale depl�ng lipsa toleran�ei numai la nivelul discu�iei dintre Samson �i Samurache, concuzia fiind �...adev�rat vorbeam...c� nu iubesc m�ndria �i c� ur�sc pe lei...c� voi egalitate, dar nu pentru c��ei.�

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:08

De la: adipopa, la data 2009-06-18 22:50:14Dorinel, repe�i ca o plac� de pick-up stricat� c�t de intoleran�i sunt cre�tinii �i c�t de evoluat e�ti tu. Dar post�rile tale depl�ng lipsa toleran�ei numai la nivelul discu�iei dintre Samson �i Samurache, concuzia fiind �...adev�rat vorbeam...c� nu iubesc m�ndria �i c� ur�sc pe lei...c� voi egalitate, dar nu pentru c��ei.�
ce sa-i faci Adi, atat am putut evolua eu in cei 33 de ani pe care ii am! la placa asta cu lipsa tolerantei la crestini fata de alte filozofii sau religii tin atat de mult cam cat tii si tu la placa cu crestinismul si ma vad nevoit sa-l sustin pe Samurache, el fiind cel discriminat aici.
postarea de mai sus era mai mult adresata lui Andu care a afirmat pe celalalt topic urmatoarele: ,,Prin "moralitate" eu inteleg acel ansamblu de facultati sufletesti "bune" care tine de lumea interioara a omului, prin urmare unanim valabile pentru toti oamenii.
Aceste facultati trebuie sa fie unanim universale. Exista un sistem de referinta universal pe care il simtim cu totii si involuntar ne straduim sa ne raportam la el. Acel sistem de referinta este Dumnezeu.''

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:22

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 22:31:17fiti pe faza si ciuliti bine urechile: mai sunt si altii in lumea asta care nu cred in dumnezeul vostru ... si nimic nu va indreptateste, nici pe voi, nici pe ei, sa considerati ca morala unei credinte este mai buna decat cealalta!

Se vede c� nu prea ai urm�rit topicul. Ia ciule�te a�adar �i tu urechile: nimeni nu a discutat moralitatea unei credin�e sau superioritatea unei credin�e aici. Am spus de at�tea ori c� Dumnezeu (nu credin�a �n Dumnezeu) este necesar moralit��ii. F�r� Dumnezeu (nu f�r� credin��), nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:29

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:08:20...si ma vad nevoit sa-l sustin pe Samurache, el fiind cel discriminat aici...

P�i Samson pl�ngea parc� cu lacrimi �iroaie de lipsa toleran�ei, iar Samurache a�tepta s�racu' s�-i vin� �i lui r�ndul (la un strop m�car din toleran�a altora). Au nu vrei tu, Dorine, toleran�� �i pentru cre�tini?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:33

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 22:31:17morala cuprinde normele carora li se asociaza ideea de drept sau gresit! si ... tine, in general, de inteligenta individului, de societate ... in nici un caz nu este raportata lui dumnezeu sau altor zei.

Dorinel, cu inteligen�a nu m-ai l�murit nici pe cel�lalt topic. Nu �i se pare cel pu�in ciudat (dac� nu �i total descurajant) c� �n filosofia moral� nimeni nu a mai sus�inut ideea ta? �ncearc� s� scrii un articol sau o carte cu titlul: �Moralitatea �ine de inteligen�� � o nou� perspectiv� ontologic� asupra moralit��ii.� Dar p�n� atunci, �tii care e, s� zicem, diferen�a dintre doi mincino�i, unul inteligent �i unul prost? Primul este un mincinos inteligent; al doilea un mincinos prost. �ine doar de rafinament �i stil; caracterul e acela�i.

Bine. M� duc s�-mi lini�tesc �i eu inteligen�a. Noapte bun�.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:34

De la: adipopa, la data 2009-06-18 23:22:50
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 22:31:17fiti pe faza si ciuliti bine urechile: mai sunt si altii in lumea asta care nu cred in dumnezeul vostru ... si nimic nu va indreptateste, nici pe voi, nici pe ei, sa considerati ca morala unei credinte este mai buna decat cealalta!

Se vede c� nu prea ai urm�rit topicul. Ia ciule�te a�adar �i tu urechile: nimeni nu a discutat moralitatea unei credin�e sau superioritatea unei credin�e aici. Am spus de at�tea ori c� Dumnezeu (nu credin�a �n Dumnezeu) este necesar moralit��ii. F�r� Dumnezeu (nu f�r� credin��), nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective!

Ei vezi Adi, cu asta nu sunt eu de acord:
"Am spus de at�tea ori c� Dumnezeu (nu credin�a �n Dumnezeu) este necesar moralit��ii. F�r� Dumnezeu (nu f�r� credin��), nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective! [/quote]"

dup� cum am spus �i dincolo pe "ortodoxie", dac� ar fi a�a cum spune�i voi, nu ar mai fi crime, atrocit��i, r�zboaie! Din moment ce sunt....nu m� pute�i l�murii c� "morala vine de la D-zeu"!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:37

De la: adipopa, la data 2009-06-18 23:22:50Se vede c� nu prea ai urm�rit topicul. Ia ciule�te a�adar �i tu urechile: nimeni nu a discutat moralitatea unei credin�e sau superioritatea unei credin�e aici. Am spus de at�tea ori c� Dumnezeu (nu credin�a �n Dumnezeu) este necesar moralit��ii. F�r� Dumnezeu (nu f�r� credin��), nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective!
bun Adi! parerea mea e ca morala crestina nu e ceva obiectiv, odata ce a evoluat de-a lungul timpului.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:43

De la: adipopa, la data 2009-06-18 20:07:06
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 18:11:29Uite, aici este problema....eu nu recunosc "ontologia moralit��ii"...eu spun c� nu exist� a�a ceva, f�r� ca �NTREAGA societate s� fie de acord cu aceasta �i s-o recunoasc� �n postura de "adev�r universal valabil"...

Dora, hai s� explic�m �i s� convenim mai �nt�i asupra termenilor pe care �i folosim.

C�nd am spus c� filosofia moral� are mai multe ramuri, sau discipline, am �ncercat s� ordonez pu�in discu�ia, nu s� o complic (de�i am reu�it �i s� o complic!). Aceste ramuri sau discipline filosofice corespund seturilor de �ntreb�ri diferite pe care le punem �n leg�tur� cu moralitatea, �i pot fi ontologice, epistemologice, semantice, psihologice.

�n ONTOLOGIA moral� suntem interesa�i s� afl�m pe ce baz� se construie�te moralitatea. �n EPISTEMOLOGIA moral� ne �ntreb�m dac� (�i cum) putem �ti vreodat� c� un lucru este moral sau nu. �n SEMANTICA moral� ne preocup� ce �nseamn� termenii morali cu care lucr�m (�i �n ce sens �i folosim). Iar �n PSIHOLOGIA moral� ne intereseaz� care este rela�ia dintre diverse st�ri morale ale min�ii (e.g., convingeri �i dorin�e/inten�ii/motiva�ii).

Tu negi ontologia moral� (�n teorie, de�i nu �n practic�) pentru c� faci confunzii la nivelul disciplinelor de studiu. Cum spuneam �ns�, ontologia moral� discut� bazele moralit��ii � a�a c� nu po�i spune c� ontologia moral� nu exist�! Ea nu presupune un adev�r moral universal valabil, ci este un domeniu de cercetare.

Opiniile desigur difer� �n privin�a bazei sau ancor�rii ontologice a moralit��ii.

Filosofia moral� teist� sus�ine c� Dumnezeu este baza ontologic� a moralit��ii, �i c�, f�r� el, nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective. De fapt, tu asta �i �ncerci s� spui � c� nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective, c� moralitatea este doar un construct social �i c� un lucru este moral (sau nu) �n func�ie de opinia societ��ii.

Ei bine, teoria ta se fr�nge totu�i c�nd atingem prima coard� sensibil�, matern�. Observ�, te rog, c� nu e deloc relevant dac�, �n scenariul imaginar propus, ar fi sau nu legitim s� r�zbuni schingiuirea fiului t�u. �ntrebarea mea era doar dac� �i-ai mai sus�ine ideea c� moralitatea este o chestiune de opinie �i �n fa�a chinurilor unei persoane dragi? Nu. Nu vei spune niciodat� c�, din moment ce pentru societatea pedofililor o astfel de practic� este moral�, trebuie s�-i �n�elegem...!

Deci, aceast� crim� r�m�ne o crim� indiferent de opinia celor care o comit, suport� sau asist�! Holocaustul este o crim� indiferent de opinia nazi�tilor sau a celor inocula�i atunci de propaganda nazist�. �i sati r�m�ne o crim�, indiferent de opinia comunit��ilor indiene care o practicau sau de respectul pe care �l dator�m altei culturi. Aceste exemple arat� c� valori �i obliga�ii morale obiective totu�i exist�!

Pe scurt:
Ontologia nu este altceva dec�t "o teorie speculativ�"...a�a c� fiecare are dreptul s� aib� teoria lui, �n ce prive�te moralitatea. Chiar nu po�i s�-mi "v�ri pe g�t" ceea ce eu nu accept ca fiind "universal valabil", at�t timp c�t nu ai argumente solide.
O crim� este o crim� dac� societatea spune c� este o crim�! Dac� nu, nu este crim�! Dac� tu sau eu o consider�m a�a....nu �nseamn� c� �i cei din "america latin�" (de exemplu), o consider� tot crim�!
�sta este tristul adev�r! Fiecare "vede" �n felul s�u morala!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:45

De la: adipopa, la data 2009-06-18 20:20:06
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 18:11:29Hai s�-�i spun ...de�i o s� crezi c� este ilogic, r�spunsul este : TO�I AU DREPTATE!!! De ce? Pentru c� moralitatea este relativ�. Unii o au, al�ii nu. Unii o v�d �ntr-un fel, al�ii �ntr-un alt fel!

Motivul pentru care r�spunsul �To�i au dreptate� este ilogic este c� �ncalc� legea non-contradic�iei. Un subiect A (mutilarea genitalelor) care are proprietatea B (moral�) nu poate �n acela�i timp s� aib� �i proprietatea non-B (imoral�).

Ba uite c� din p�cate are! Morala nu este o �tiin�� exact� s� po�i face silogisme �n favoarea ori defavoarea accept�rii ei ca adev�rat sau fals!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:48

De la: adipopa, la data 2009-06-18 20:59:01
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 18:11:29Cel care a spus c� ceea ce este bun pentru mine,poate fi dezastruos pentru un altul �i invers....nu a fost un t�mpit!

Nu a fost t�mpit, dar s-a referit la altceva. La zah�rul din cana ta de ceai de asear�!

E�ti �n eroare dragul meu prieten.....ceaiul, de fapt era cafea!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:52

De la: adipopa, la data 2009-06-18 21:48:31
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 21:12:44�mi amintesc și unde vați �mp�cat....pe topicul despre cipuri deschis de un tip *iisus hristos nu vrea s� avem cipuri*...( )...erați am�ndoi pro-cip.... �mi amintesc exact și discuția pe care ați avut-o și cum ați ajuns s� v� �mprieteniți brusc....

Vezi c� sunt bune �i cip-urile la ceva?

�i se-adevere�te �i zicala Dorei, one man's meat may be another [wo]man's poison...

O micu�� constatare...Ioana este r�zbun�toare. Nu asta este problema....problema este c� se bucur� sincer de necazul pe care-l are "du�manul" ei!!! Asta este o chestie pe care nu am putut-o �n�elege niciodat�.... Nu am tr�it a�a ceva �i nu pot �n�elege!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 00:08

De la: adipopa, la data 2009-06-18 23:29:26
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:08:20...si ma vad nevoit sa-l sustin pe Samurache, el fiind cel discriminat aici...
P�i Samson pl�ngea parc� cu lacrimi �iroaie de lipsa toleran�ei, iar Samurache a�tepta s�racu' s�-i vin� �i lui r�ndul (la un strop m�car din toleran�a altora). Au nu vrei tu, Dorine, toleran�� �i pentru cre�tini?
numele Samson are rezonan�e biblice ... dar purtat de un asemenea personaj, un dulau parca, numele isi pierde din stralucire. Samurache este ... un diminutiv care sugereaza pe de o parte talia mijlocie a unui alt caine, dar �i statutul lui neglijabil �n ierarhia cur�ii. Samson ilustreaza tipul ipocritului, prin antiteza, Samurache este exponentul naivului, al celui incapabil sa-si aib� propria opinie.
intr-un final Samson il amenin�� cu bataia pe bietul catel ... �o sa-ti d�m o b�taie/ care s-o pomene�ti'' ... ca de, Samson e un �dulau de curte, ce latra foarte tare� care se adreseaza unui ascultator pasiv: �un bou oarecare'' . pozitia personajului Samson in ierarhia ,,ograzii'' este de a apara bunurile stapanului. inc�ntat de Samson, ca�elul Samurache intervine in intentia de a-si arata admira�ia. incercarea timida a lui Samurache de a-si justifica interventia este intrerupta cu brutalitate de catre Samson, care ii explica pe un ton amenintator ca egalitatea este apanajul celor puternici.
morala data de tine ar fii: egalitatea, un ideal al democratiei moderne, devine doar un slogan pentru a-i manipula pe creduli.
asta-i morala de care imi vorbesti?!!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 00:31

De la: adipopa, la data 2009-06-18 23:33:26
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 22:31:17morala cuprinde normele carora li se asociaza ideea de drept sau gresit! si ... tine, in general, de inteligenta individului, de societate ... in nici un caz nu este raportata lui dumnezeu sau altor zei.
Dorinel, cu inteligen�a nu m-ai l�murit nici pe cel�lalt topic. Nu �i se pare cel pu�in ciudat (dac� nu �i total descurajant) c� �n filosofia moral� nimeni nu a mai sus�inut ideea ta? �ncearc� s� scrii un articol sau o carte cu titlul: �Moralitatea �ine de inteligen�� � o nou� perspectiv� ontologic� asupra moralit��ii.� Dar p�n� atunci, �tii care e, s� zicem, diferen�a dintre doi mincino�i, unul inteligent �i unul prost? Primul este un mincinos inteligent; al doilea un mincinos prost. �ine doar de rafinament �i stil; caracterul e acela�i.
Bine. M� duc s�-mi lini�tesc �i eu inteligen�a. Noapte bun�.
adi, constat o prima greseala in abordare ta fata de acest subiect: ,,Nu �i se pare cel pu�in ciudat (dac� nu �i total descurajant) c� �n filosofia moral� nimeni nu a mai sus�inut ideea ta?''
sa inteleg ca fiozofia ta morala se raporteaza mereu la ce au zis si gandit altii?!! daca da, este grav! oare nu avem dreptul sa gandim si noi ceilalti, astia din turma anonimatului ?... mereu trebuie sa ne supunem unor idei preluate de la altii?!!
eu mi-am argumentat afirmatia mea cum ca morala tine in primul rand de inteligenta individului ... dar am sa-mi permit sa o asociez si evolutiei societatii. oamenii cu cat evolueaza cu atat devin mai inteligenti, societatea cu cat evolueaza cu atat devine mai inteligenta. cu ocazia asta evolueaza si criteriile morale si moralitatea in sine.
cat despre diferenta dintre doi mincinosi ... am sa o privesc ca pe o ironie si n-am sa-i raspund! numai bine.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:32

De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:34:31Ei vezi Adi, cu asta nu sunt eu de acord: "Am spus de at�tea ori c� Dumnezeu (nu credin�a �n Dumnezeu) este necesar moralit��ii. F�r� Dumnezeu (nu f�r� credin��), nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective!" dup� cum am spus �i dincolo pe "ortodoxie", dac� ar fi a�a cum spune�i voi, nu ar mai fi crime, atrocit��i, r�zboaie! Din moment ce sunt....nu m� pute�i l�murii c� "morala vine de la D-zeu"!

Dora, nu v�d leg�tura dintre afirma�ia mea (f�r� Dumnezeu, nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective) �i obiec�ia ta (dac� ar fi a�a, nu ar mai fi crime).

P�i tocmai crimele dovedesc c� exist� valori �i obliga�ii morale obiective pe baza c�rora judec�m astfel de acte � altfel cum le-am putea judeca? Iar principii morale precum cel redat mai sus (este �ntotdeauna o crim� s� chinui un copil pentru propriul amuzament) nu sunt supuse opiniei unei comunit��i particulare (pedofile, naziste, etc.).

Crezi c� sclavia copiilor, violen�a domestic� sau abuzul de substan�e sunt valori morale subiective (supuse opiniei unuia sau altuia) sau crezi c� sunt obiective (�ntotdeauna imorale, indiferent de opinia celor care le practic� sau asist�)?

Nu toate valorile �i obliga�iile morale sunt obiective. Dar valori �i obliga�ii morale obiective (care nu depind de o opinie sau alta) exist�! Acestea fac obiectul discu�iei de fa��.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:36

De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:45:56Ba uite c� din p�cate are! Morala nu este o �tiin�� exact� s� po�i face silogisme �n favoarea ori defavoarea accept�rii ei ca adev�rat sau fals!

Tu te �n�eli, Dora. Filosofia moral� este prieten�-de-toart� cu logica silogistic�/aristotelian�!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:39

De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:48:14E�ti �n eroare dragul meu prieten.....ceaiul, de fapt era cafea!

Bine. Recunosc eroarea. �n cazul �sta, te anun� c� era vorba de cianur�, nu stricnin�...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:43

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:37:02parerea mea e ca morala crestina nu e ceva obiectiv, odata ce a evoluat de-a lungul timpului.

Dorinel, nu vorbeam neaparat despre moralitatea cre�tin� (ci despre moralitate �n general), iar p�rerea mea despre p�rerea ta (c� moralitatea cre�tin� nu e ceva obiectiv) este c� nici p�rerea ta nu e obiectiv� (pe acela�i criteriu).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:52

De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:43:08Ontologia nu este altceva dec�t "o teorie speculativ�"...a�a c� fiecare are dreptul s� aib� teoria lui, �n ce prive�te moralitatea. Chiar nu po�i s�-mi "v�ri pe g�t" ceea ce eu nu accept ca fiind "universal valabil", at�t timp c�t nu ai argumente solide.

O crim� este o crim� dac� societatea spune c� este o crim�! Dac� nu, nu este crim�! Dac� tu sau eu o consider�m a�a....nu �nseamn� c� �i cei din "america latin�" (de exemplu), o consider� tot crim�!

Dora, spuneam c� ontologia moral� este o disciplin� a filosofiei care cerceteaz� bazele moralit��ii. Ea nu �nseamn� �i nu presupune un adev�r moral universal valabil. Doar pune un anumit set de �ntreb�ri pentru a proba temelia sau substan�a moralit��ii. Nu sunt necesare argumente solide; acestea sunt defini�ii.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 08:55

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 00:08:20numele Samson are rezonan�e biblice ... dar purtat de un asemenea personaj, un dulau parca, numele isi pierde din stralucire. Samurache este ... un diminutiv care sugereaza pe de o parte talia mijlocie a unui alt caine, dar �i statutul lui neglijabil �n ierarhia cur�ii. Samson ilustreaza tipul ipocritului, prin antiteza, Samurache este exponentul naivului, al celui incapabil sa-si aib� propria opinie.

intr-un final Samson il amenin�� cu bataia pe bietul catel ... �o sa-ti d�m o b�taie/ care s-o pomene�ti'' ... ca de, Samson e un �dulau de curte, ce latra foarte tare� care se adreseaza unui ascultator pasiv: �un bou oarecare'' . pozitia personajului Samson in ierarhia ,,ograzii'' este de a apara bunurile stapanului. inc�ntat de Samson, ca�elul Samurache intervine in intentia de a-si arata admira�ia. incercarea timida a lui Samurache de a-si justifica interventia este intrerupta cu brutalitate de catre Samson, care ii explica pe un ton amenintator ca egalitatea este apanajul celor puternici.

morala data de tine ar fii: egalitatea, un ideal al democratiei moderne, devine doar un slogan pentru a-i manipula pe creduli.

asta-i morala de care imi vorbesti?!!

Dorinel, fabula testeaz� ipocrizia celui care latr� dup� egalitate (pardon, toleran��), dar scheaun� s� o �i dea.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 09:01

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 00:31:52adi, constat o prima greseala in abordare ta fata de acest subiect: ,,Nu �i se pare cel pu�in ciudat (dac� nu �i total descurajant) c� �n filosofia moral� nimeni nu a mai sus�inut ideea ta?''
sa inteleg ca fiozofia ta morala se raporteaza mereu la ce au zis si gandit altii?!! daca da, este grav! oare nu avem dreptul sa gandim si noi ceilalti, astia din turma anonimatului ?...

Dorinel, trebuie s� stai pe umerii cercet�torilor dinaintea ta ca s� vezi mai departe dec�t ei. Iar ca s� m�sori rela�ia dintre inteligen�� �i moralitate (posibil�-dar-improbabil�) trebuie s� faci mai mult dec�t s� opinezi din spatele unui monitor...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 09:43

De la: adipopa, la data 2009-06-19 08:32:50Nu toate valorile �i obliga�iile morale sunt obiective. Dar valori �i obliga�ii morale obiective (care nu depind de o opinie sau alta) exist�! Acestea fac obiectul discu�iei de fa��.

Uite, pe baza celor discutate p�n� acum, d�-mi voie s� re-construiesc silogistic argumentul moral privind existen�a lui Dumnezeu (�i apoi s� abandonez o vreme biroul �i calculatorul):

P1 ....F�r� Dumnezeu, nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective.
P2 ....Valori �i obliga�ii morale obiective exist�.
C ......Dumnezeu exist�.

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:36

De la: adipopa, la data 2009-06-19 09:43:39
De la: adipopa, la data 2009-06-19 08:32:50Nu toate valorile �i obliga�iile morale sunt obiective. Dar valori �i obliga�ii morale obiective (care nu depind de o opinie sau alta) exist�! Acestea fac obiectul discu�iei de fa��.

Uite, pe baza celor discutate p�n� acum, d�-mi voie s� re-construiesc silogistic argumentul moral privind existen�a lui Dumnezeu (�i apoi s� abandonez o vreme biroul �i calculatorul):

C ......Dumnezeu exist�.

Vai de capul meu .... Adi ai ajuns sa te cobori chiar asa de jos ????

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:47

adi...dac�-mi permiți...(și dac� nu...asta e... )...modific puțin silogismul t�u....
p1:f�r� dumnezeu nu exist� moralitate
p2: moralitate exist�
c: dumnezeu exist�

știu ce o s� mi se r�spund� ...c� și ateii pot fii persoane foarte morale...
�ns� v-aș ruga s� fiți atenți la un aspect...faceți diferența �ntre credința �n dumnezeu și dumnezeu ca atare...

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:47

De la: adipopa, la data 2009-06-19 08:36:21
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:45:56Ba uite c� din p�cate are! Morala nu este o �tiin�� exact� s� po�i face silogisme �n favoarea ori defavoarea accept�rii ei ca adev�rat sau fals!

Tu te �n�eli, Dora. Filosofia moral� este prieten�-de-toart� cu logica silogistic�/aristotelian�!

WTF ???? Adi iar ai inceput sa le scoti din tolba lui .."Mos Craciun"? ... mai este pana in decembrie...

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:49

De la: adipopa, la data 2009-06-19 09:01:26
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 00:31:52adi, constat o prima greseala in abordare ta fata de acest subiect: ,,Nu �i se pare cel pu�in ciudat (dac� nu �i total descurajant) c� �n filosofia moral� nimeni nu a mai sus�inut ideea ta?''

sa inteleg ca fiozofia ta morala se raporteaza mereu la ce au zis si gandit altii?!! daca da, este grav! oare nu avem dreptul sa gandim si noi ceilalti, astia din turma anonimatului ?...

Dorinel, trebuie s� stai pe umerii cercet�torilor dinaintea ta ca s� vezi mai departe dec�t ei. Iar ca s� m�sori rela�ia dintre inteligen�� �i moralitate (posibil�-dar-improbabil�) trebuie s� faci mai mult dec�t s� opinezi din spatele unui monitor...

Nici cu DEX-ul in brate nu mai poti fi salvat .... Zicei ca stii sa cureti un cartof? ...EXERSEAZA ... poate ajungi sa faci ceva UTIL...

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:53

C ......Dumnezeu exist�.

P1 ....F�r� CREIER, nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective.
C ......CREIERUL exist�

Deci "inteligenta" da moralitatea ... E PREA PE FATZA...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 12:10

De la: adipopa, la data 2009-06-19 08:52:00
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 23:43:08Ontologia nu este altceva dec�t "o teorie speculativ�"...a�a c� fiecare are dreptul s� aib� teoria lui, �n ce prive�te moralitatea. Chiar nu po�i s�-mi "v�ri pe g�t" ceea ce eu nu accept ca fiind "universal valabil", at�t timp c�t nu ai argumente solide.

Dora, spuneam c� ontologia moral� este o disciplin� a filosofiei care cerceteaz� bazele moralit��ii. Ea nu �nseamn� �i nu presupune un adev�r moral universal valabil. Doar pune un anumit set de �ntreb�ri pentru a proba temelia sau substan�a moralit��ii. Nu sunt necesare argumente solide; acestea sunt defini�ii.

Total de acord cu aceast� afirma�ie
...�i totu�i pentru ce �ncerci s� construie�ti silogismul??? Ca s� dovede�ti existen�a lui D-zeu??? �tii prea bine c� ��i pierzi timpul...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 12:13

De la: maressalul_, la data 2009-06-19 11:53:29

C ......Dumnezeu exist�.

P1 ....F�r� CREIER, nu exist� valori �i obliga�ii morale obiective.
C ......CREIERUL exist�

Deci "inteligenta" da moralitatea ... E PREA PE FATZA...

Super-tareeee!!!!!

Pagini: << 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: