back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 19:35

„În chestiunea omului, am dat înapoi pe toată linia. Toate cercetările întreprinse în scopul de a găsi continuitatea în desfășurarea progresivă, au rămas fără rezultat. Nu există proanthropos. Nu există om-maimuță. Lanțul intermediar este o fantomă.”
(Rudolf Virchow, medic, profesor universitar la Würzburg și Berlin, fondator al anatomiei patologice[1])

„Paleontologia – fără îndoială vrednică de cel mai viu interes și emoționantă în aspirația de a țese o mare poveste și de a o face veridic㠖 a născocit o sumedenie de specii numai din cioburi, numai din ciuntite rămășițe păstrate între relicvele de muzeu, dar pe care nimeni nu le-a văzut trăind, adică nu le-a cunoscut felul de viață, obiceiurile, fecunditatea, etc. Corespondența între aceste specii ticluite la masa de lucru și realitățile care vor fi fost e mai mult decât problematică. Ceea ce se știe sigur e că nu există, în înțelesul strict al cuvântului, făpturi intermediare între viermi, echinoderme, moluște sau artropode.”
(Alexandru Mironescu, doctor în Științe Fizice la Sorbona, profesor de Chimie Organică la Facultatea de Științe din București[2])

„Avem datoria de a respinge doctrina transformării speciilor ca antiștiințifică, fiindcă ea este în dezacord cu un mare număr de fapte bine stabilite. ”
(Nicolae Paulescu, medic, profesor universitar la Facultatea de Medicină din București, descoperitorul insulinei[3])

„Prin uzul și abuzul unur postulate ascunse, al unor îndrăznețe și adesea neîntemeiate extrapolări, s-a creat o pseudoștiință. Ea prinde rădăcini în chiar miezul Biologiei, făcând să rătăcească numeroși biochimiști și biologi.”
(Pierre Grassé, biolog, președinte al Academiei Franceze de Științe[4])

„Eu cred că într-o zi mitul lui Darwin va fi tratat ca cea mai mare înșelătorie în domeniul științei.”
(Soren Lovtrup, embriolog suedez [5])

„Cu cât urcăm pe scara complexității animale, cu atât scad șansele ca o mutație să fie compatibilă cu existența purtătorului – sau, și mai improbabil să fie utilă. La vertebrate, mutații utile nu au fost evidențiate nicicum. Factorii mutageni aplicați animalelor superioare induc mutații neutre, dezavantajoase sau letale.”
(Oana Iftime, Alexandru Iftime, biologi [6])
„În anul 1859, cercetătorul britanic Charles Darwin lansa o teorie care încerca să explice originea speciilor de plante și animale altfel decât prin creație. Conform acestei teorii, speciile ar evolua în mod natural unele din altele, de la forme mai simple la forme mai complexe, și astfel ar fi luat naștere toate viețuitoarele existente astăzi, inclusiv omul, despre care se afirmă că ar proveni dintr-o specie de maimuță.
Această teorie nu a fost demonstrată niciodată, dar unele partide politice, fiind interesate mai ales de aspectul moral al problemei (dacă omul se trage din maimuță atunci suntem liberi să ne comportăm ca animalele), au preluat ideea și au reușit să o impună ca teorie oficială. Astfel s-a ajuns ca în toate școlile din țările guvernate de asemenea partide, să se învețe că omul se trage din maimuță. Multă vreme am crezut și eu că așa stau lucrurile, deoarece așa învățasem la școală, dar, atunci când am început să studiez mai serios problema, am descoperit numeroase probe care demonstrau netemeinicia teoriei evoluționiste. În cele din urmă a trebuit să accept faptul că omul nu se poate trage din maimuță, că există un Dumnezeu care a creat lumea și deci că teoriile materialiste în care crezusem până atunci erau false. […]
Evoluționismul este departe de a fi o teorie cu adevărat științifică, fiind de fapt o colecție de falsuri și ipoteze nedemonstrate. În plus, există numeroase aspecte asupra cărora nici măcar evoluționiștii între ei nu se înțeleg, teoria unui autor fiind contrazisă de cea a altuia.”
(Firmilian Gherasim, biofizician[7])

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 21:00

Mai exista inca acest topic? Nu si-a bagat coada adanc?!! Ei ... lasa ca revin eu!

Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 21:50

...Ioano, pan-aci ti-o fost !...mi-ai ridicat mingea la plasa, acum trebuie sa te-astepti la cel mai tranchlizant atac din partea-mi !...( tranchilizant, nu ucigator ! nu doresc moartea "pacatosului" )

Spune-mi si mie te rog, cat % din descoperirile stiintifice sunt aduse la cunostinta ori sunt cunoscute de catre lumea academica oficial recunoscuta?

...acu-i, acu' !.....

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 21:54

De la: mytcor, la data 2009-06-11 21:50:59...Ioano, pan-aci ti-o fost !...mi-ai ridicat mingea la plasa, acum trebuie sa te-astepti la cel mai tranchlizant atac din partea-mi !...( tranchilizant, nu ucigator ! nu doresc moartea "pacatosului" )

Spune-mi si mie te rog, cat % din descoperirile stiintifice sunt aduse la cunostinta ori sunt cunoscute de catre lumea academica oficial recunoscuta?

...acu-i, acu' !.....

Mytcore, stai linistit, darwinismul ete prezent! Nimic nu-l poate contesta..vezi clasa politica..si ramai convins!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 21:56

De la: mytcor, la data 2009-06-11 21:50:59...Ioano, pan-aci ti-o fost !...mi-ai ridicat mingea la plasa, acum trebuie sa te-astepti la cel mai tranchlizant atac din partea-mi !...( tranchilizant, nu ucigator ! nu doresc moartea "pacatosului" )

...acu-i, acu' !.....

nu știu

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 21:58

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 21:56:07

...acu-i, acu' !.....

nu știu

Felicitari !....Ioana.

eeeee !?...

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 22:00

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 21:56:07

...acu-i, acu' !.....

nu știu

cel mai inteligent raspuns! bravo!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 22:01

De la: mytcor, la data 2009-06-11 21:50:59Spune-mi si mie te rog, cat % din descoperirile stiintifice sunt aduse la cunostinta ori sunt cunoscute de catre lumea academica oficial recunoscuta?
Propun sa-l intrebam pe taticul ei ... de pe acest topic.

Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 12 Iunie 2009, ora 12:20

Anunt important de la VATICAN primit azi-dimineata pe mail. Sa-i dam citire.
,, Dragi enoriasi,
Va anuntam pe aceasta cale ca pastiluta halucinogena a crestinismului, produsa in serie de peste 2000 de ani, este pe cale de epuizare. Stocurile noastre de pastilute sunt din ce in ce mai reduse. Producatorul nostru din cauza lipsei unor comenzi ferme a inceput sa aibe mari dificultati financiare si ne-a anuntat pe aceasta cale ca, daca cererea ramane in continuare asa scazuta, in curand este nevoit sa opreasa definitiv productia si sa declare starea de faliment.
Noi intre timp, pana la epuizarea definitiva a stocului de pastilute, o sa ne gandim serios cum sa o dregem cu crimele, incesturile, intrigile, înșelătoriile, etc comise in numele lui Dumnezeu. Ne gandim serios, deasemeni, unde sa ascundem toate bogatiile adunate de-a lungul timpului. Stim ca va veni timpul ca Biserica Crestina sa ceara iertare lui Cristos pentru inselatoriile si tradarile slujitorilor sai, in special cei din varful ierarhiei.
Asa sa nu ne ajute Dumnezeu!"
PS. Cititi in liniste mesajul si ... tot in liniste trimiteti mesajul mai departe.

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 13 Iunie 2009, ora 19:02

De la: mytcor, la data 2009-06-11 21:50:59Spune-mi si mie te rog, cat % din descoperirile stiintifice sunt aduse la cunostinta ori sunt cunoscute de catre lumea academica oficial recunoscuta?

Mytcor, citatele reproduse de Ioana ating două subiecte discutate anterior pe forum, anume neputința bioevoluționismului de a explica originea vieții, respectiv neconcordanța dintre teoria macroevoluției și rezultatele cercetărilor paleontologice. Ce descoperiri științifice recente (sau din afara academiei) crezi tu că acoperă sau explică lacunele menționate?

Pe de altă parte, eu mărturisesc că nu cunosc decât o singură academie (cea „oficial recunoscută”) cu toate domeniile și instituțiile ei. Alta nu există! Așadar nu pot fi descoperiri științifice în afara acestei academii, impropriu numit㠄oficial recunoscută”. Despre cercetarea la periferia academică te-am mai invitat o dată (cred) să citești articolul intitulat Skepticism on 'Fringe' and 'Mainstream' de Mark Newbrook, disponibil pe Internet:

www.bad-language.com/fringeandmainstream

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Iunie 2009, ora 19:05

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-12 12:20:13Anunt important de la VATICAN primit azi-dimineata pe mail. Sa-i dam citire.

Dorinel, să știi ca dacă vei continua să te îmbeți cu apă rece, eu nu mai merg la Moeciu. Bea și tu altceva.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Iunie 2009, ora 19:19

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 16:33:32mytcor...ce ar fii să-i arăt eu lui adi ce topic ai deschis acum (ăla cu religia mileniului 3) ?

Adevărul e că nu citesc decât ortodoxia și (foarte rar) avortul. Mi-e greu să țin pasul cu voi. Dar am deschis totuși Religia Mileniului III din curiozitate. (Azi am chiulit de la fotbal...că am jucat toată săptămâna).

Cu scuzele de rigoare, Mytcor, îți scriu aici pe temele care mă interesează mai mult.

După părerea mea, Nassim Haramein este un simplu îngăimător speculativ agramat a cărui teorii sunt atât de neverosimile încât nu pot genera discuții semnificative în cercurile academice vizate.

Ce egiptologist ar angaja serios teoria construirii piramidelor de niște locuitori din America de Sud (denumiți „fii ai lui Dumnezeu”) și nu de egipteni? Ce istoric biblic vechi-testamental ar lua în calcul teoria condensatorului din chivotul mărturiei? Ce ebraist ar comenta inovația lingvisitică harameinistă conform căreia יְהוָה YHWH înseamn㠄gravitație”? Ce istoric biblic nou-testamental ar discuta teoria nașterii lui Iisus din chivot; sau învierea lui cu ajutorul chivotului?

Un istoric recunoaște ușor diletantismul lui Haramein vis-a-vis de Sulurile de la Marea Moartă. Sunt mai puțin de 1000 de manuscrise – în nici un caz 3000! Iar cele două manscrise 3Q15 nu sunt din cel mai pur cupru descoperit vreodată pe pământ și nu au valoarea literară a celorlalte manuscrise din piele sau papirus.

Deși m-am legat mai sus numai de istoria orientului apropiat, nu-mi imaginez că lucrurile ar sta altfel în fizică sau cosmologie...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 13 Iunie 2009, ora 23:37

buna ,adi...
am vazut ca esti on line....si aveam si eu o intrebare referitoare la facerea lumii.....

te-ai referit in mai multe randuri la haosul primordial...eu insa stiu ca nu exista asa ceva in biblie( )...crestinii nu cred in asta...(teoria asta apare doar in filozofia pagana a greciei antice)....

la ce te refereai tu cand vorbeai de *haos*?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 00:12

Având în vedere unele discuții legate de fizică și creștinism, nu le-ar fi stricat cred mai ales scepticilor să fi urmărit astăzi „Profesioniștii,” cu Eugenia Vodă și invitatul ei, profesorul Mihai Petrovici, de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele, participant la experimentul LHC la CERN...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 00:30

De la: ioana_dark, la data 2009-06-13 23:37:47te-ai referit in mai multe randuri la haosul primordial...eu insa stiu ca nu exista asa ceva in biblie( )...crestinii nu cred in asta...(teoria asta apare doar in filozofia pagana a greciei antice)...

Ioana, haosul primordial nu este o invenție grecească. Genesa 1.2 spune că pământul era תֹהוּ וָבֹהוּ [tohu vabohu] „neformat și gol.” Întâlnim ideea în cosmogoniile ugaritice, unde Yam (oceanul) este învins în luptă de Baal. Cosmogoniile ebraice presupun aceste mituri mai ales în pasajele poetice (cf. Psalmii 74.14; 89.9; Iov 3.8; 7.12; Isaia 27.11; etc.) numai că tratează altfel atotputernicia lui Dumnezeu. Există și o temă așa-zis a de-creației sau a întoarcerii la haosul primordial în istoria deluviană, în plăgile egiptene sau deportarea în robie...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 01:27

**Ioana, haosul primordial nu este o invenție grecească.**

dar..nu am spus asta... ..e posibil sa mai exite si altundeva...eu nu stiam decat de conceptia grecilor...

**Genesa 1.2 spune că pământul era תֹהוּ וָבֹהוּ [tohu vabohu] „neformat și gol.”**

nu ma refeream la pamant...ci la ce a fost inaite de fondarea universului...nu au existat toate elementele intr-un haos total pentru ca apoi un creator sa le puna in ordine(cosmos)...ci pur si simplu nu a existat nimic.asta spun crestinii....

**Cosmogoniile ebraice presupun aceste mituri mai ales în pasajele poetice (cf. Psalmii 74.14; 89.9; Iov 3.8; 7.12; Isaia 27.11; etc.) numai că tratează altfel atotputernicia lui Dumnezeu.**

am verificat pasajele....
psalmi 74 . 14 nu exista, 89. 9 spune **Că toate zilele noastre s-au împuținat și în mânia Ta ne-am stins. **(deci..nicio referire la haosul primordial), iov 3.8 ** Blestemată să fie de către cei ce blesteamă zilele, de către cei ce știu să descânte Leviatanul. ** , iov 7.12 **Sunt eu, oare, oceanul sau balaurul din ocean, ca să pui să mă păzească? ** ,iar isaia 27.11 **Când crengile se usucă, se rup și cad, femeile vin și le dau foc. Acesta este un popor fără de minte și nici Ziditorul lui nu Se milostivește de el și nici Făcătorul lui nu are milă de el. **
deci..nu au legatura cu ceea ce te intrebasem eu...

adi....teoria haosului primordial nu e o teorie crestina ci pagana (eventual atee cel mult)...crestinii spun ca inainte de aparitia universului nu a mai existat nimic... ...

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 01:33

Ioana, și știința spune la fel....Înainte de Univers, nu a fost nimic. După ce a luat naștere Universul...a apărut "haosul"...care nu este tocmai haos

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 02:03

De la: Dorulet, la data 2009-06-14 01:33:46 Ioana, și știința spune la fel....Înainte de Univers, nu a fost nimic. După ce a luat naștere Universul...a apărut "haosul"...care nu este tocmai haos

dora...stiinta spune asa....
inainte de unvers....nu stim ce a existat...dar....a existat ceva...elementele din care s-a produs acea explozie....

dar...eu nu vorbeam despre stiinta...ci despre filozofia vechilor greci care este diferita de cea crestina.. ..ei denumeau universul *cosmos* adica *ordine* si spuneau ca inain te de formarea lui au existat elementele din care s-a format...numai ca asezate toate intr-o stare de dezordine pe care au denumit-o *haos*...
(problema pe care si-au pus-o filozofii greci nu este *cum s-a produs trecerea de la haos la cosmos?* ci *ce sa faca oamenii pentru a nu se mai intoarce la starea primordiala?*...dar..lasa-i si pe ei)

ei...in cazul crestinilor e altfel...ei considera ca inainte de univers nu a existat nimic..doar dumnezeu...care a facut lumea din nimic ....asa cred eu...si nu am motive sa ma indoiesc...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 10:46

De la: adipopa, la data 2009-06-14 00:12:51Având în vedere unele discuții legate de fizică și creștinism, nu le-ar fi stricat cred mai ales scepticilor să fi urmărit astăzi „Profesioniștii,” cu Eugenia Vodă și invitatul ei, profesorul Mihai Petrovici, de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele, participant la experimentul LHC la CERN...
Adi, am urmarit emisiunea si nu mi-a fost dat sa aud din partea invitatului cum ca ar exista Dumnezeu. Dumnealui, un om pe care sincer il stimez, nu a facut altceva decat sa ne explice ceea ce deja se stie in materie de fizica. Numai bine.

PS. Pentru cei interesati , emisiunea se poate vedea in reluare luni pe TVR 1 la ora 10:10 sau aici

http://www.tvr.ro/emisiune.php?id=644#

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 11:32

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-14 10:46:41Adi, am urmarit emisiunea si nu mi-a fost dat sa aud din partea invitatului cum ca ar exista Dumnezeu. Dumnealui, un om pe care sincer il stimez, nu a facut altceva decat sa ne explice ceea ce deja se stie in materie de fizica. Numai bine.
PS. Pentru cei interesati , emisiunea se poate vedea in reluare luni pe TVR 1 la ora 10:10 sau aici
www.tvr.ro/emisiune.php?id=644#[/quote]

Dorinel, nu am reușit să revizionez emisiunea cu ajutorul link-ului, dar îmi amintesc că, întrebat fiind de modul în care vede el relația dintre fizică/știință și religie/creația biblică, profesorul Petrovici a făcut trimitere la cuvântarea Papei Paul al II-lea (un mod binar, compatibil și coerent, de a privi cele două domenii) și a citat copios din Einstein - un citat clasic fiind „știința fără religie este șchioapă...religia fără știință este oarbă.” Nu știu dacă din aceste referiri putem deduce că Petrovici ar fi creștin sau nu, dar putem în mod cert stabili că nu vede o incompatibilitate esențială între cercetarea științifică și credința în Dumnezeu.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 11:33

De la: adipopa, la data 2009-06-13 19:19:56
De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 16:33:32mytcor...ce ar fii să-i arăt eu lui adi ce topic ai deschis acum (ăla cu religia mileniului 3) ?

Adevărul e că nu citesc decât ortodoxia și (foarte rar) avortul. Mi-e greu să țin pasul cu voi. Dar am deschis totuși Religia Mileniului III din curiozitate. (Azi am chiulit de la fotbal...că am jucat toată săptămâna).

Cu scuzele de rigoare, Mytcor, îți scriu aici pe temele care mă interesează mai mult.

După părerea mea, Nassim Haramein este un simplu îngăimător speculativ agramat a cărui teorii sunt atât de neverosimile încât nu pot genera discuții semnificative în cercurile academice vizate.

Ce egiptologist ar angaja serios teoria construirii piramidelor de niște locuitori din America de Sud (denumiți „fii ai lui Dumnezeu”) și nu de egipteni? Ce istoric biblic vechi-testamental ar lua în calcul teoria condensatorului din chivotul mărturiei? Ce ebraist ar comenta inovația lingvisitică harameinistă conform căreia יְהוָה YHWH înseamn㠄gravitație”? Ce istoric biblic nou-testamental ar discuta teoria nașterii lui Iisus din chivot; sau învierea lui cu ajutorul chivotului?

Un istoric recunoaște ușor diletantismul lui Haramein vis-a-vis de Sulurile de la Marea Moartă. Sunt mai puțin de 1000 de manuscrise – în nici un caz 3000! Iar cele două manscrise 3Q15 nu sunt din cel mai pur cupru descoperit vreodată pe pământ și nu au valoarea literară a celorlalte manuscrise din piele sau papirus.

Deși m-am legat mai sus numai de istoria orientului apropiat, nu-mi imaginez că lucrurile ar sta altfel în fizică sau cosmologie...

kb.se/codex-gigas/eng/Browse-the-Manuscript/

acceptandu-ti scuzele, formulez la randul meu altele, deoarece m-am cam plimbat pe link-ul de mai sus fara a privi ceea ce am gasit acolo prin prisma teologala ci prin cea strict stiintifica, descoperirile-s uimitoare, surprizele asisderea.
In ceea ce priveste toeriile lui Haramein , ioptezele lui , din cate stiu eu oficialitatile au cam inceput sa-i verifice modelele. din "pacate" pt. unii, unele au inceput a se confirma, confirmari ce se disipeaza uimitor de repede in acele procente de sub 30% pe care au ajuns sa le detina unele entitati stiintifice reunit-n acele comunitati academice non oficiale.
De ce am postat link-ul sus numit, pentru a exemplifica un singur fapt ; atunci cand stiinta sau religia renunta la etica proprie fiecaruia si incearca a expune multimii fatetele adevarului, efectele pot deveni imprevizibile.
Asa cum sacralitatea religiilor este imuabila din punct de vedere teologal, tot asa exactitatile stiintifice sunt intangibile social.
As putea demonta lesne d.p.d.v.s.cateva capitole in zona scrierilor istorice ale bibliei, numai ca n-am s-o fac. (n-am s-o fac nu din teama ci din respect si nu numai din respect ci si pentru faptul ca libertatea mea de gandire (...) este tot tat de importanta ca si libertatea de credinta a fiecarui individ)

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 11:43

De la: adipopa, la data 2009-06-14 11:32:18Dorinel, nu am reușit să revizionez emisiunea cu ajutorul link-ului ...
Nu stiu ce s-a intamplat cu emisiunea din data de 12.06.2009, cred ca este ceva de meoment. Despre acel citat al lui Einstein ... asa este!

Oamenii au nevoie si de stiinta si de religie.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 12:12

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-14 11:43:23
De la: adipopa, la data 2009-06-14 11:32:18Dorinel, nu am reușit să revizionez emisiunea cu ajutorul link-ului ...
Nu stiu ce s-a intamplat cu emisiunea din data de 12.06.2009, cred ca este ceva de meoment. Despre acel citat al lui Einstein ... asa este! Oamenii au nevoie si de stiinta si de religie.

dorine....ai mai zis tu candva ca nu-ti doresti ca religiile sa fie desfiintate...apoi...pe acelasi topic ...ca iti doresti sa stingi ultima scanteie a crestinismului...
acum spui ca oamenii au nevoie si de stiinta si de religie..ma astept ca pe pagina cealalta sa revii asupra ideii asteia si sa afirmi sus si tare ca o lume fara religii ar fii o lume mult mai buna.....

dorine....te hotarasti pana la urma?...care e pozitia ta vizavi de religie?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 12:17

De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 12:12:10dorine....te hotarasti pana la urma?...care e pozitia ta vizavi de religie?
cred ca ti-am raspuns printre cuvinte in nenumarate ocazii ...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 12:47

De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 01:27:48**Genesa 1.2 spune că pământul era תֹהוּ וָבֹהוּ [tohu vabohu] „neformat și gol.”**

nu ma refeream la pamant...ci la ce a fost inaite de fondarea universului...nu au existat toate elementele intr-un haos total pentru ca apoi un creator sa le puna in ordine(cosmos)...ci pur si simplu nu a existat nimic.asta spun crestinii....

Ioana, revin foarte pe scurt la discuția noastră de azi noapte, înainte de a pleca la niște grătare în aer liber... (Am dat bir cu somnoroșii oricum, lăsând discuția la jumătatea drumului).

În cosmogonia biblică (și nu numai), haosul primordial nu este o realitate anterioară actului inițial de creație, ci ulterioară acestuia (așa cum bine spunea și Dora). În creștinism, nu putem vorbi despre haos decât în acest sens (deși cred că tu ai fi interesată de celălalt).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 12:53

De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 01:27:48**Cosmogoniile ebraice presupun aceste mituri mai ales în pasajele poetice (cf. Psalmii 74.14; 89.9; Iov 3.8; 7.12; Isaia 27.11; etc.) numai că tratează altfel atotputernicia lui Dumnezeu.**

am verificat pasajele....

psalmi 74 . 14 nu exista, 89. 9 spune **Că toate zilele noastre s-au împuținat și în mânia Ta ne-am stins. **(deci..nicio referire la haosul primordial), iov 3.8 ** Blestemată să fie de către cei ce blesteamă zilele, de către cei ce știu să descânte Leviatanul. ** , iov 7.12 **Sunt eu, oare, oceanul sau balaurul din ocean, ca să pui să mă păzească? ** ,iar isaia 27.11 **Când crengile se usucă, se rup și cad, femeile vin și le dau foc. Acesta este un popor fără de minte și nici Ziditorul lui nu Se milostivește de el și nici Făcătorul lui nu are milă de el. **

deci..nu au legatura cu ceea ce te intrebasem eu...

Oh, pricep. Noi doi operăm cu texte biblice diferite. (Vezi ce ne-a făcut Estera!)

Psalmi 74.13-17 (MT) este de fapt pentru tine 73.13-17 (LXX) (citez și contextul pentru a reliefa mai bine mitul cosmogonic):

------
Tu ai despărțit, cu puterea Ta, marea;
Tu ai zdrobit capetele balaurilor din apă;
Tu ai sfărâmat capul balaurului;
datu-l-ai pe el mâncare popoarelor pustiului.
Tu ai deschis izvoare și pâraie;
Tu ai secat râurile Itanului.
A Ta este ziua și a Ta este noaptea.
Tu ai întocmit lumina și soarele.
Tu ai făcut toate marginile pământului;
vara și primăvara Tu le-ai zidit.
------

„Balaurul” (sau „Leviatanul”) din acest pasaj face trimitere la miturile monștrilor haosului.

Totodată, în Psalmi 89.9-11 (MT) respectiv pentru tine 88.9-11 (LXX), se vorbește despre subjugarea prin forță a „mândriei mării” (Yam) și despre „zdrobirea celui mândru” (Rahab):

------
Doamne, Dumnezeul puterilor, cine este asemenea ție?
Tare ești, Doamne, și adevărul Tău împrejurul Tău.
Tu stăpânești puterea mării
și mișcarea valurilor ei Tu o potolești.
Tu ai smerit ca pe un rănit pe cel mândru;
cu brațul puterii Tale ai risipit pe vrăjmașii Tăi.
------

În Iov 7.12 (așa cum este citat de tine), „oceanul” (Yam) și „balaurul din ocean” (Tanin) au conotații mitice.

Textul din Isaia este 27.1 nu 27.11 (mi-a fugit tastatura și am tipărit doi de 1 azi noapte):

------
În ziua aceea
Domnul se va năpusti
cu sabia Sa grea,
mare și puternică,
asupra leviatanului,
a șarpelui care fuge,
asupra leviatanului,
a șarpelui încolăcit,
și va omorî balaurul cel din Nil.
------

Un alt monstru babilonian relevant discuției ar fi zeița Tiamat – zeiță din a cărei trup Marduc crează universul după Potop. Ecouri ale acestui mit se regăsesc probabil în „Adâncul” biblic (în ebraică Tăhom תְהוֹם).

Cât privește dogma creștină, înainte de „acea explozie” nu a existat nici măcar un element – actul de creație fiind ex nihilo.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 13:26

De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 12:12:10dorine....ai mai zis tu candva ca nu-ti doresti ca religiile sa fie desfiintate...apoi...pe acelasi topic ...ca iti doresti sa stingi ultima scanteie a crestinismului...

sa stii ca galeata cu apa pentru a stinge si ultima scanteie a crestinismului o tin bine ... intr-un ,,seif'' si astept doar momentul oportun sa o folosesc. pana atunci mai beau cateva pahare cu apa rece. inca o data subliniezi, si cred ca nu mai era necesar, ca la tine religia se reduce doar la crestinism

ei uite ca mai sunt si alte religii si nu putine!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 13:29

De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 12:12:10acum spui ca oamenii au nevoie si de stiinta si de religie..ma astept ca pe pagina cealalta sa revii asupra ideii asteia si sa afirmi sus si tare ca o lume fara religii ar fii o lume mult mai buna.....dorine....te hotarasti pana la urma?...
O lume mai buna fara religii cu siguranta ca ar fi, dar o lume mai buna fara o CREDINTA nu ar fi. La urma urmei, religia este o ... filozofie.
Toate întreprinderile umane pot degenera și îsi pot rata rațiunea de a fi și toate pot deveni astfel maladii: dragostea .... se poate topi în gelozie, imaginația ... ne poate face să pierdem sensul realității si abuzul de rațiune ... NE POATE FACE INSENSIBILI.

Eu cred ca este nevoie de o ... filozofie (credinta) multiculturala. asta este pozitia mea fata de religie.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 13:30

De la: adipopa, la data 2009-06-14 12:47:41
De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 01:27:48**Genesa 1.2 spune că pământul era תֹהוּ וָבֹהוּ [tohu vabohu] „neformat și gol.”**

Ioana, revin foarte pe scurt la discuția noastră de azi noapte, înainte de a pleca la niște grătare în aer liber... (Am dat bir cu somnoroșii oricum, lăsând discuția la jumătatea drumului).

sa-nteleg ca-i "dezlegare la peste" , sau e unu' dietetic !...

....accidentarile-n afara timpuilui de serviciu oficial normat ,se oblojesc pe cheltuiala schiloditului ! ....

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 14 Iunie 2009, ora 13:47

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-14 13:26:41
De la: ioana_dark, la data 2009-06-14 12:12:10dorine....ai mai zis tu candva ca nu-ti doresti ca religiile sa fie desfiintate...apoi...pe acelasi topic ...ca iti doresti sa stingi ultima scanteie a crestinismului...

sa stii ca galeata cu apa pentru a stinge si ultima scanteie a crestinismului o tin bine ... intr-un ,,seif'' si astept doar momentul oportun sa o folosesc. pana atunci mai beau cateva pahare cu apa rece. inca o data subliniezi, si cred ca nu mai era necesar, ca la tine religia se reduce doar la crestinism ei uite ca mai sunt si alte religii si nu putine!

Iliuta dragule, galeata ceea cu apa pe care-o tii tu in seiful tau, daca "apa" nu-i "sfiintita" de cunoastere, atunci sigur are sa devina o apa clocita s-atat de (....) incat putoarea ei are sa te determine a o schimba cat mai des cu putinta.
S-astfel conasule, izurile-ti vor coplesii fosele nazale-n asa masura,.. incat ai sa sucombi prin intoxicare si asfixiere instant !...

S-uit-asa se pierde un futurist de nadejde in sprijinul cauzei distructive multilateral dezvoltate !...pacat . sper ca nu te-ai suparat....schimba apa !...

Pagini: << 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: