back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 >> Sari la pagina:

Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 4 Iunie 2009, ora 22:16

Asta nu-i nimic,eu pentru aceeasi fraza am fost etichetat drept jidan imputit si antisemit!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 4 Iunie 2009, ora 22:34

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-04 22:12:17
De la: mytcor, la data 2009-06-04 18:41:10Ai grija mare ce acuze-mi aduci !...mai ieri eram etichetat :
-ateu
-mason
-etc
...numai homo religiosus, nu !...

Bine. Si ca sa fiu si eu in aceiasi barca cu tine, am fost etichetat ca fiind sustinator al ,,religiei'' New Age.

sa zici merci !..esti futuristu' nostru , na !..

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Iunie 2009, ora 22:44

De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-06-04 22:16:22Asta nu-i nimic,eu pentru aceeasi fraza am fost etichetat drept jidan imputit si antisemit!

+ bozgor revizionist....

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 4 Iunie 2009, ora 23:08

�i io?! Io unde m�-ncadrez?!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 4 Iunie 2009, ora 23:12

De la: ioana_dark, la data 2009-06-04 18:21:30cel referitor la LOTR...

Poemul cu inelele? da... insa e prezent in toate cele trei carti. Fiecare dintre ele incepe cu acest poem!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 5 Iunie 2009, ora 00:12

De la: mytcor, la data 2009-06-04 22:34:01sa zici merci !..esti futuristu' nostru , na !..
Multumesc. Este o placere deosebita dar nu cred ca merit deocamdata aceasta onoare. Totusi pot transforma acest topic intr-o prefigurare a viitorului de la subiectul initial de a discuta biblia si crestinismul, si daca ma mai supara unii de pe aici am sa o fac. Na! Sa ma acuze intemeiat ca sustin ideea New Age Oricum nu trebuie sa o sustin neaparat eu, pur si simplu va veni de la sine.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 5 Iunie 2009, ora 00:16

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-05 00:12:18
De la: mytcor, la data 2009-06-04 22:34:01sa zici merci !..esti futuristu' nostru , na !..
Multumesc. Este o placere deosebita dar nu cred ca merit deocamdata aceasta onoare. Totusi pot transforma acest topic intr-o prefigurare a viitorului de la subiectul initial de a discuta biblia si crestinismul, si daca ma mai supara unii de pe aici am sa o fac. Na! Sa ma acuze intemeiat ca sustin ideea New Age Oricum nu trebuie sa o sustin neaparat eu, pur si simplu va veni de la sine.

Poate peste vreo 15.000 de ani.... N-ai s� tr�ie�ti nici tu, nici copiii copiilor t�i...s� vezi cum se "d�r�m�" cre�tinismul!!!! Parol!!!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 5 Iunie 2009, ora 00:36

De la: Dorulet, la data 2009-06-05 00:16:55 Poate peste vreo 15.000 de ani.... N-ai s� tr�ie�ti nici tu, nici copiii copiilor t�i...s� vezi cum se "d�r�m�" cre�tinismul!!!! Parol!!!
Poti sa fi ironica pana maine. Crestinismul are si el un ciclu de viata ca fiecare dintre religii. Nu este de cand lumea si nu se va termina lumea cu el. Cand nu mai corespunde nevilor societatii ... pa! Cat despre cei 15000 de ani?!!! Hai sa revenim la realitate! Cat despre copiii copiiilor ... copiilor mei, nu le purta de grija, la scoala vor studia la istoria religiilor crestinismul. Numai bine.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 5 Iunie 2009, ora 23:46

De la: ioana_dark, la data 2009-06-04 18:16:59textele pe care incerci tu sa le traduci din ebraica (fara sa si reusesti ) sunt traduceri dupa septuaginta...asa ca...nu are niciun sens sa te chinui cu ele ...

Ioana, textele ebraice la care se face referire (e.g., Genesa 1.5) nu sunt re-traduceri dup� Septuaginta (dac� ai dorit s� spui asta). Masore�ii nu sunt traduc�tori din limba greac�, ci mo�tenitorii unei tradi�ii ebraice vii, proto-masoretice. Iar despre Septuaginta, am mai spus c�nd discutam �mpreun� cartea Estera, ea nu este o traducere a unor manuscrise pierdute, ci a unor manuscrise existente �i recognoscibile �n cea mai mare parte �n tradi�ia textului masoretic. G�nde�te-te c�, la reconstituirea originalului (Ur-text), folosim mai multe m�rturii literare, precum (�n ordinea importan�ei) textul masoretic, Pentateuhul samaritean, manuscrisele de la Marea Moart�, citatele biblice �n limba ebraic� din perioada celui de-al doilea templu, �i traducerile (dintre care Septuaginta este f�r� �ndoial� cea mai semnificativ�).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:04

De la: adipopa, la data 2009-06-05 23:46:40
De la: ioana_dark, la data 2009-06-04 18:16:59textele pe care incerci tu sa le traduci din ebraica (fara sa si reusesti ) sunt traduceri dupa septuaginta...asa ca...nu are niciun sens sa te chinui cu ele ...

Ioana, textele ebraice la care se face referire (e.g., Genesa 1.5) nu sunt re-traduceri dup� Septuaginta (dac� ai dorit s� spui asta). Masore�ii nu sunt traduc�tori din limba greac�, ci mo�tenitorii unei tradi�ii ebraice vii, proto-masoretice. Iar despre Septuaginta, am mai spus c�nd discutam �mpreun� cartea Estera, ea nu este o traducere a unor manuscrise pierdute, ci a unor manuscrise existente �i recognoscibile �n cea mai mare parte �n tradi�ia textului masoretic. G�nde�te-te c�, la reconstituirea originalului (Ur-text), folosim mai multe m�rturii literare, precum (�n ordinea importan�ei) textul masoretic, Pentateuhul samaritean, manuscrisele de la Marea Moart�, citatele biblice �n limba ebraic� din perioada celui de-al doilea templu, �i traducerile (dintre care Septuaginta este f�r� �ndoial� cea mai semnificativ�).

adi...�n ordinea importanței....septuaginta pe ultimul loc?...:(
iar..�n leg�tur� cu textul masoretic....o s� m� mai uit..pentru c� am unele �ndoieli...
a fost f�cut de evrei ,nu?...și la mult timp dup� moartea și �nvierea lui iisus ?(doar �ntreb...nu știu lucrurile astea)...

ps:cum aș putea s� uit discuția despre cartea esterei?
(mai am și acum �n calculator paginile pe care mi le-ai trimis atunci ...și care aproape c� �mi d�deau dreptate )

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:15

Ioana, copiez c�teva r�nduri din coresponden�a noastr� anterioar�:

------

De�i forma final� a textului masoretic �ine de perioada medieval� (dup� cum probabil �tii), aceast� tradi�ie textual� �ncepe mult mai devreme (sec. IV-III �.H.) cu textul proto-masoretic (de care apar�in manuscrisele de la Marea Moart�) �i reprezint� una dintre cele mai importante tradi�ii (de�i nu singura) at�t �n perioada primului c�t �i a celui de-al doilea templu. Spun 'nu singura' pentru c� ceea ce �n mod obi�nuit numim ast�zi text masoretic este de fapt textul promovat la nivel socio-religios de farisei �i apoi definitivat �n tradi�ia medieval� tiberian� asociat� mai ales cu numele lui Ben A�er.

�n fine, textul masoretic se compune din mai multe elemente (fiecare cu v�rsta lui): textul consonantic ebraic (adic� numai consoanele) reflectat �n manuscrise din sec. IV-III �.H., vocalizarea f�cut� de masore�i �n perioada medieval� timpurie (pentru �nlesnirea citirii �i �n�elegerii), elemente para-textuale, accentuarea �i masora (aparatul textual).

Dat fiind rolul important jucat de textul masoretic �n iudaism (�ncep�nd cu sec. IV-III �.H.), acesta a fost preluat ca autoritar �i definitiv de cre�tinismul primar (sec. I-II d.H.) �i lumea academic�, fiind textul principal �n toate edi�iile Vechiului Testament �n limba ebraic� (din care s-a �i tradus bine�n�eles Vechiul Testament �n toate limbile).

Sigur c� anumite citiri din Septuaginta sau Qumran sunt mai bune pe alocuri �i de preferat celor corespondente din textul masoretic. Dar pentru a face o astfel de alegere (foarte rar uzat� de fapt), trebuie s� ai o justificare eclectic� bun�. Negocierea se face cu o tradi�ie textual� masoretic� extrem de bine a�ezat� (peste 6,000 de manuscrise), iar pentru a schimba citirea masoretic� ai nevoie de argumente solide.

PS M� bucur c� Estera �i-a l�sat at�tea amintiri pl�cute!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:26

De la: adipopa, la data 2009-06-06 00:15:57Ioana, copiez c�teva r�nduri din coresponden�a noastr� anterioar�:

------

De�i forma final� a textului masoretic �ine de perioada medieval� (dup� cum probabil �tii), aceast� tradi�ie textual� �ncepe mult mai devreme (sec. IV-III �.H.) cu textul proto-masoretic (de care apar�in manuscrisele de la Marea Moart�) �i reprezint� una dintre cele mai importante tradi�ii (de�i nu singura) at�t �n perioada primului c�t �i a celui de-al doilea templu. Spun 'nu singura' pentru c� ceea ce �n mod obi�nuit numim ast�zi text masoretic este de fapt textul promovat la nivel socio-religios de farisei �i apoi definitivat �n tradi�ia medieval� tiberian� asociat� mai ales cu numele lui Ben A�er.

�n fine, textul masoretic se compune din mai multe elemente (fiecare cu v�rsta lui): textul consonantic ebraic (adic� numai consoanele) reflectat �n manuscrise din sec. IV-III �.H., vocalizarea f�cut� de masore�i �n perioada medieval� timpurie (pentru �nlesnirea citirii �i �n�elegerii), elemente para-textuale, accentuarea �i masora (aparatul textual).

Dat fiind rolul important jucat de textul masoretic �n iudaism (�ncep�nd cu sec. IV-III �.H.), acesta a fost preluat ca autoritar �i definitiv de cre�tinismul primar (sec. I-II d.H.) �i lumea academic�, fiind textul principal �n toate edi�iile Vechiului Testament �n limba ebraic� (din care s-a �i tradus bine�n�eles Vechiul Testament �n toate limbile).

Sigur c� anumite citiri din Septuaginta sau Qumran sunt mai bune pe alocuri �i de preferat celor corespondente din textul masoretic. Dar pentru a face o astfel de alegere (foarte rar uzat� de fapt), trebuie s� ai o justificare eclectic� bun�. Negocierea se face cu o tradi�ie textual� masoretic� extrem de bine a�ezat� (peste 6,000 de manuscrise), iar pentru a schimba citirea masoretic� ai nevoie de argumente solide.

PS M� bucur c� Estera �i-a l�sat at�tea amintiri pl�cute!

adi...apostolii au folosit �n activitate lor misonar� septuaginta...e un argument destul de bun pentru a o folosi și noi....doar suntem biseric� cu tradiție apostolic� nu?

�n rest...

(�ți dau dreptate momentan pentru c� v�d c� ai studiat mai mult subiectul și ești bine informat....)

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:27

Pfhai!!! �i eu le citesc tot timpul cu mult interes, Adi!
Av�nd �n vedere c� �nc� nu m-am decis �n ce sau dac� mai merit� s� cred vreodat� �n ceva!
Hai te ...�i ��i mul�umesc pentru r�darea care o ai, �n a explica...multe!
P.S. Cred c� ai fi un profesor dintre cei mai buni!!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:46

Ioana, este adev�rat c� apostolii au citat foarte mult scriptura din Septuaginta (ceea ce era de a�teptat din moment ce au scris �n greac�). Sunt ocazii c�nd citatul vechi-testamental urmeaz� Septuaginta �n dauna sau �mpotriva textului masoretic. Dar �i ocazii c�nd se �nt�mpl� tocmai opusul. Ieronim spunea c� originalul este cel ebraic, dar Augustin credea c� am�ndou textele sunt inspirate. Probabil sunt mai aproape de Ieronim, �ns� �i respect la fel de mult �i pe augustinieni...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 00:48

Mul�umesc, Dora. Cred doar c� exagerezi la capitolul r�bdare...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 10:43

....Dora ,exagereaza in mod sigur !...cared ca-nainte de-a intra pe 9 am si-a ne intalnii, aveai mai mult par pe cap !..

Asa-i Adi ?...

tbn3.google.com/images?q=tbn:AEAbSaloNpWF9M:art-zone.ro/poze/m/5...">

Fosta membra 9am.ro

6 mesaje
Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 13:53

Multe informatii si altele aici www.insanezone.ro/Thi3F-2209.html despre ortodoxie

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 16:42

De la: 91thi3f, la data 2009-06-06 13:53:14Multe informatii si altele aici www.insanezone.ro/Thi3F-2209.html despre ortodoxie

Hai sictir!!!! Cine te-a �nv��at s� min�i �i duci oamenii �n eroare?!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 16:53

De la: Dorulet, la data 2009-06-06 16:42:30
De la: 91thi3f, la data 2009-06-06 13:53:14Multe informatii si altele aici www.insanezone.ro/Thi3F-2209.html despre ortodoxie

Hai sictir!!!! Cine te-a �nv��at s� min�i �i duci oamenii �n eroare?!

ce curioase sunt femeile...!!!
și eu l-am deschis...
b�i...nu deschideți porc�ria asta de link... ...c� v� apare c� l-ați ajutat cu pe cineva cu un dolar..

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 6 Iunie 2009, ora 16:55

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 8 Iunie 2009, ora 01:19

De la: mytcor, la data 2009-06-06 10:43:24....Dora ,exagereaza in mod sigur !...cared ca-nainte de-a intra pe 9 am si-a ne intalnii, aveai mai mult par pe cap !..

Asa-i Adi ?...

Mytcor, port inca parul lung. Dar stiu ca nu pentru mult timp. Am ceva fire carunte...insa probabil de pe 'atrocitati'. Sunt sigur ca am invatat de atunci sa fiu ceva mai intelept...

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 15:59

Apropo de creatie : ....

www.youtube.com/v/-BzNxERKdbY&hl=en&fs=1&color1=0x006699&color2=...">www.youtube.com/v/-BzNxERKdbY&hl=en&fs=1&color1=0x006699&color2=..." type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="853" height="505">

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:11

De la: maressalul_, la data 2009-06-11 15:59:17Apropo de creatie : ....

**Se intalnesc odata un medic, un inginer si un programator si incep sa se certe despre care a fost cea mai veche profesie din lume:
- Dumnezeu a creat femeia din coasta lui Adam, asa ca cea mai veche profesie e medicina, spune medicul.
- Dumnezeu a separat ordinea de haos, asta fiind o treaba pur inginereasca, spune inginerul.
La final, spune programatorul:
- Da' cine credeti ca a creat haosul? **

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:21

De la: adipopa, la data 2009-06-08 01:19:09
De la: mytcor, la data 2009-06-06 10:43:24....Dora ,exagereaza in mod sigur !...cared ca-nainte de-a intra pe 9 am si-a ne intalnii, aveai mai mult par pe cap !..

Asa-i Adi ?...

Mytcor, port inca parul lung. Dar stiu ca nu pentru mult timp. Am ceva fire carunte...insa probabil de pe 'atrocitati'. Sunt sigur ca am invatat de atunci sa fiu ceva mai intelept...

...ma bucur , c-am avut fiecare cate ceva de-nvatat

..eu, n-am nici macar unu', dar, s-ar putea sa gresesc, nu m-am privit in oglinda d-astazi dimineata, cine stie ce s-o fi intamplat intre timp...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:33

De la: mytcor, la data 2009-06-11 16:21:11

Asa-i Adi ?...

..eu, n-am nici macar unu', dar, s-ar putea sa gresesc, nu m-am privit in oglinda d-astazi dimineata, cine stie ce s-o fi intamplat intre timp...

mytcor...ce ar fii s�-i ar�t eu lui adi ce topic ai deschis acum (�la cu religia mileniului 3) ? ...
iar te arde pe rug....

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:36

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 16:33:32

Asa-i Adi ?...

mytcor...ce ar fii s�-i ar�t eu lui adi ce topic ai deschis acum (�la cu religia mileniului 3) ? ...
iar te arde pe rug....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:38

Ioana, dar ce te face s� crezi c� Adi nu l-a v�zut????
Eu citesc o mul�ime de topicuri, dar nu-mi bag nasul s� r�spund pe toate...doar pe cele pe care le prefer....
Adi, este b�iat mare...nu cred c� trebuie s� fugi repede, repejor s�-i dai raportul sau s� te pl�ngi la fiecare postare care nu-�i convine! P�rerea mea!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 16:46

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 16:33:32

Asa-i Adi ?...

iar te arde pe rug....

....ce mai astepti !!!!...sa vada si el cum l-ati distrus voi astia fundamentalisti , conspirationisti, etc,etc...
...aaa !... " ".....poate n-ai observat ( !!!!! )

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 17:08

mytcor...nu fii sup�rat c� ți-am distrus topicul cu religia mileniului 3..
g�ndește-te c� �nc� �l mai ai pe �la cu atrocit�țile ...(unde unii mai mult sau mai puțin avizați �și dau cu p�rerea despre conflictele din balcani �ntre ortodocși și musulmani)...topicul �la merge foarte bine...face raiting...

mai aveai unul cu basarabia �ns� am observat cu tristețe un dezinteres total al romanilor faț� de acest subiect (nici mac�r nu mai știu ce s-a �nt�mplat cu tinerii �ia �nchiși...au fost eliberați p�n� la urm� sau nu? )...

iar �la cu porcii.... ...

deci...ca o concluzie...ai și topicuri foarte interesante....nu te mai g�ndi la �la cu religia...

Fosta membra 9am.ro

5013 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 11 Iunie 2009, ora 17:11

De la: ioana_dark, la data 2009-06-11 17:08:15mytcor...nu fii sup�rat c� ți-am distrus topicul cu religia mileniului 3..
g�ndește-te c� �nc� �l mai ai pe �la cu atrocit�țile ...(unde unii mai mult sau mai puțin avizați �și dau cu p�rerea despre conflictele din balcani �ntre ortodocși și musulmani)...topicul �la merge foarte bine...face raiting...

mai aveai unul cu basarabia �ns� am observat cu tristețe un dezinteres total al romanilor faț� de acest subiect (nici mac�r nu mai știu ce s-a �nt�mplat cu tinerii �ia �nchiși...au fost eliberați p�n� la urm� sau nu? )...

iar �la cu porcii.... ...

deci...ca o concluzie...ai și topicuri foarte interesante....nu te mai g�ndi la �la cu religia...

ohh!! nu!!! Mytcor ar trebui sa ii dea cateva socuri electrice la topicul cu religia, ca nu m-am uitat 4 ore degeaba.macarr sa il dezbatem

Pagini: << 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: