back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 >> Sari la pagina:

corinna

5 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 12:49

Imi este greu sa va inteleg. Atat pe atei cat si pe fanataci. Duceti totul la extrem. Cei care au o alta parere despre crestinism incearca din rasputeri cu argumente mai mult sau mai putin solide (ca si cealalta tabara) sa ii convinga pe crestini ca religia lor e o mare minciuna. Si asta doar pe baza unor carti sau reportaje realizate tot de oameni. Mai deranjant mi se pare inversunarea cu care adeptii religiei isi apara crezul. Sunt de parere ca procedati gresit. Fiecare crede in ceva sau cineva si nimeni nu are dreptul de a-i darama mitul.

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:03

Florin, ai mai afirmat pe acest topic cã traducerea Genesei din limba ebraicã cu care operãm în prezent este complet denaturatã ºi cã tu ai deþine informaþii lingvistice cheie ca sã dovedeºti acest fals. Ca ebraist, îþi pot spune cã traducerile alternative cu care vii ºi încerci sã-þi susþii alegaþia sunt pure invenþii. Cu mine nu merg – încearcã altceva!

Celelalte parahomilii caraghioase pe care le faceþi, atât tu cât ºi Dorniel sau Maressal, pe textul biblic nu meritã un rãspuns. E ca ºi cum ne-am pune în faþa unui Rembrandt (sã zicem Danaë) ºi unul dintre noi ar începe sã comenteze: „Vai, dar ce plinuþã e...se vede cã n-a prea exersat duduia...” – sau, mai grav, s-ar apuca sã taie pictura fâºii, precum nebunul de la Hermitage.

Am putea în schimb sã fim înþelepþi...ºi sã vorbim despre (probabil) cel mai frumos nud pictat vreodatã pe o sofa, despre decorul absolut magnific, etc; iar, dacã am fi ºi mai cerebrali, ne-am apleca diacronic asupra istoriei personale a artistului baroc, istorie cu implicaþii asupra feþei picatate, ºi chiar comenta asupra indiscreþiilor sexuale ale lui Rembrandt.

Dar ce nu putem în nici un caz face în faþa unei astfel de opere...este ce faceþi voi cu Biblia.

PS Mei, mã provocaþi la indisciplinã personalã... Acum ºi secretara mea vede cã scriu pe forum!

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:09

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 06:42:452. Pãmântul era pustiu ºi gol; peste faþa adâncului de ape era întuneric, ºi Duhul lui Dumnezeu se miºca pe deasupra apelor. pai daca pamantul era pustiu si gol,atunci apele unde erau plasate[alta eroare grava a prostilor care au tradus biblia[vezi falsificat],cum vine expresia fata adancului,care dumnezeu,de unde apare duhu' si cum se misca deasupra apelor cand in primul verset se spune ca nu era nimic si apele au fost create mult dupa aceea?

Cum s-a nãscut Pãmântul?

Pãmântul este una dintre cele nouã planete, care împreunã cu Soarele alcãtuiesc Sistemul solar.
Cercetãtorii au studiat Soarele, stelele ºi rocile terestre pentru a afla cum s-a format planeta noastrã. Ei considerã cã acum 4,7 miliarde de ani Terra nu exista. Nu era decât un nor uriaº de praf ºi gaze care se învârtea în jurul Soarelui. Apoi norul s-a divizat ºi s-au format mai mulþi nori mici.Norul care a format planeta Pãmânt a început sã se adune ºi sã se încingã . Pe mãsurã ce se încãlzea, devenea o minge de rocã lichidã, ce se rotea în spaþiu. Timp de milioane de ani mingea de rocã s-a rãcit lent. O crustã de scoarþã solidã s-a întãrit la suprafaþã, dar, în interior, roca era încã fierbinte ºi lichidã. (adicã nu erau ape!!!!!!).
Emanaþiile de gaze ºi erupþiile vulcanice au format atmosfera primarã. Condensarea vaporilor de apã, alãturi de gheaþa din comete, aveau sã formeze apoi ºi oceanele.
Mai târziu a început sã plouã necontenit ºi ploile au spãlat faþa Pãmântului. I-au umplut gropile cu mãri ºi oceane, la poli i-au pus un fel de cãciuliþã albã de zãpadã ºi l-au împodobit cu vegetaþie.

ªtiþi ce înseamnã toate astea???? Cã era ÎNTUNERIC!!!!! Cã datoritã proceselor chimice de pe suprafaþa pãmântului.....era totul acoperit de un strat foarte gros de nori....în PERMANENÞÃ!!!!!!
De abea când au începãut sã se risipeascã norii s-au vãzut ºi "LUMINÃTORII" ºi s-a putut face diferenþa dintre ZI ºi NOAPTE!"!!!!!!
Ei...întrebarea mea, este de unde ºtiau lucru ãsta cei care au scris Vechiul Testament...pe mine asta mã "roade"...nu sã pun sub semnul întrebãrii veridicitatea acelor versete din Genezã, care de altfel este RECUNOSCUTÃ CLAR de cãtre oamenii de ºtiinþã!!!

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:25

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:09:00
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 06:42:452. Pãmântul era pustiu ºi gol; peste faþa adâncului de ape era întuneric, ºi Duhul lui Dumnezeu se miºca pe deasupra apelor. pai daca pamantul era pustiu si gol,atunci apele unde erau plasate[alta eroare grava a prostilor care au tradus biblia[vezi falsificat],cum vine expresia fata adancului,care dumnezeu,de unde apare duhu' si cum se misca deasupra apelor cand in primul verset se spune ca nu era nimic si apele au fost create mult dupa aceea?

Cum s-a nãscut Pãmântul?

Pãmântul este una dintre cele nouã planete, care împreunã cu Soarele alcãtuiesc Sistemul solar.

Cercetãtorii au studiat Soarele, stelele ºi rocile terestre pentru a afla cum s-a format planeta noastrã. Ei considerã cã acum 4,7 miliarde de ani Terra nu exista. Nu era decât un nor uriaº de praf ºi gaze care se învârtea în jurul Soarelui. Apoi norul s-a divizat ºi s-au format mai mulþi nori mici.Norul care a format planeta Pãmânt a început sã se adune ºi sã se încingã . Pe mãsurã ce se încãlzea, devenea o minge de rocã lichidã, ce se rotea în spaþiu. Timp de milioane de ani mingea de rocã s-a rãcit lent. O crustã de scoarþã solidã s-a întãrit la suprafaþã, dar, în interior, roca era încã fierbinte ºi lichidã. (adicã nu erau ape!!!!!!).

Emanaþiile de gaze ºi erupþiile vulcanice au format atmosfera primarã. Condensarea vaporilor de apã, alãturi de gheaþa din comete, aveau sã formeze apoi ºi oceanele.

Mai târziu a început sã plouã necontenit ºi ploile au spãlat faþa Pãmântului. I-au umplut gropile cu mãri ºi oceane, la poli i-au pus un fel de cãciuliþã albã de zãpadã ºi l-au împodobit cu vegetaþie.

ªtiþi ce înseamnã toate astea???? Cã era ÎNTUNERIC!!!!! Cã datoritã proceselor chimice de pe suprafaþa pãmântului.....era totul acoperit de un strat foarte gros de nori....în PERMANENÞÃ!!!!!!

De abea când au începãut sã se risipeascã norii s-au vãzut ºi "LUMINÃTORII" ºi s-a putut face diferenþa dintre ZI ºi NOAPTE!"!!!!!!

Ei...întrebarea mea, este de unde ºtiau lucru ãsta cei care au scris Vechiul Testament...pe mine asta mã "roade"...nu sã pun sub semnul întrebãrii veridicitatea acelor versete din Genezã, care de altfel este RECUNOSCUTÃ CLAR de cãtre oamenii de ºtiinþã!!!

Ce spui tu aici este un fel de COINCIDENTA. Pai daca gasesti 1 lucru din bilblie care se paote explica si stiintific si 5.000 de alta lucruri care nu se poat explica stiintific ... tu ITI MAI PUI INTREBARI? Este exemplul clasic de COINCIDENTA.

In afara de coincidente in biblie mai sunt si lucruri care ERAU NORMALE... INTUITIVE. Aici intra apocalipsa. Pe un pamant cu o crestere demografica CONTINUUA nu era greu de anticipat ca fa fi o apocalipsa. Ca masuri nu se vor lua niciodata ... se va ajunge la "umplerea paharului" si atunci ... apocalipsa. Sunt sigur ca chiar si eu pot prescrie o apocalipsa mia REALA decat au facut-o aia in biblie.

Sau abureli de genul ..ca vor fi cutremure , inundatii, prostii. INTIOTDEUANA au fost. Impactul este asa mare in zilele noastre pt informatia circula foarte USOR. Mai auzi o "baba" cand vede un cutremur pe la tv ca zice ... aoleu ... vine sfarsitul lumii... dar habar nu are ca in ziua aia au mai fost mii de curemure. Hai Dora ...fii serioasa.

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:35

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 16:06:19
De la: maressalul_, la data 2009-06-01 15:32:21"ªi a vãzut Dumnezeu cã este bine, ªi a vãzut Dumnezeu cã este bine, ªi a vãzut Dumnezeu cã este bine, ªi a vãzut Dumnezeu cã este bine, ªi a vãzut Dumnezeu cã este bine"... dar ca a vazut dumnezeu ca nu este bine?
Vai ce insulta! Autorul naivelor fantezii din basmul Biblia ar înlemni la propriu dacã ar învia în zilele noastre.

Eu cred ca daca ar invia autorii bibliei si ar fi pusi la testul poligraf ... ar da "acele" peste cap.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:47

Mareºale, eu nu cred în astfel de "coincidenþe". Geneza a fost scrisã ca ºi cum cineva a luat parte la acele evenimente....de "un privitor care se afla pe Pãmânt".
În plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! Cã s-a mai adãugat sau s-a mai modificat câte ceva...da, sunt de acord!
Evident cã acea forþã imensã care a dus la formarea Universului cunoscut de noi ºi implicit a minusculei planete pe care convieþuim...acel D-zeu (sã-l numim aºa), nu este aºa cum îl prezintã Biblia ....iar omul nu este nici pe departe "dupã chipul ºi asemãnarea" lui.

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:49

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07 Mareºale, eu nu cred în astfel de "coincidenþe". Geneza a fost scrisã ca ºi cum cineva a luat parte la acele evenimente....de "un privitor care se afla pe Pãmânt".
În plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! Cã s-a mai adãugat sau s-a mai modificat câte ceva...da, sunt de acord!
Evident cã acea forþã imensã care a dus la formarea Universului cunoscut de noi ºi implicit a minusculei planete pe care convieþuim...acel D-zeu (sã-l numim aºa), nu este aºa cum îl prezintã Biblia ....iar omul nu este nici pe departe "dupã chipul ºi asemãnarea" lui.

Pai din toata geneza ... mai da-mi un exemplu care seamana cu ce "zice stiinta".

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:58

Pãi pot Mareºale...doar cã mi-e lene sã tastez aºa mult! Sincer!...ºi nici cu timpul nu stau prea grozav...dar o sã-þi mai dau exemple, de adevãruri recunosute. În plus, pânã ºi Adi a recunoscut cã Geneza este aceeaºi la toate poaoarele din antichitate într-o mare proporþie (peste 90%).Doar motivele pentru care a fost "creat" omul diferã...în rest aceeaºi Mãrie cu o altã pãlãrie.

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:19

1. A spune cã Dumnezeu ne-a creat dupã chipul sãu înseamnã cã:
- el a voit ca fiecare dintre noi sã manifeste un aspect al strãlucirii sale infinite;
- el are un proiect cu privire la fiecare dintre noi;
- fiecare dintre noi este destinat sã intre, printr-un itinerar care îi este propriu, în veºnicia fericitã. Deci creatura este imagine a lui Dumnezeu tocmai datoritã faptului cã este pãrtaºã de nemurire - nu prin natura sa, ci ca dar al Creatorului.

Orientarea spre viaþa veºnicã este ceea ce îl face pe om sã devinã corespundere creatã a lui Dumnezeu.

2. Demnitatea omului nu este ceva care se impune ochilor noºtri, nu poate fi mãsuratã ºi nici calificatã, ea intrã în parametrii raþiunii ºtiinþifice sau tehnice; însã civilizaþia noastrã, umanismul nostru, nu au fãcut progrese decât în mãsura în care aceastã demnitate a fost mai universal ºi mai deplin recunoscutã tot mai multor persoane. (card. Joseph Ratzinger, Discurs adresat Consiliului Pontifical pentru Pastoraþia Sãnãtãþii, 28 noiembrie 1996).

3. "Dacã spui: «Aratã-mi-l pe Dumnezeu tãu», eu îþi voi spune: «Aratã-mi omul care este în tine ºi eu þi-l voi arãta pe Dumnezeul meu»" (sfântul Teofil din Antiohia, Cartea cãtre Autolic).

În ce sens omul este creat dupã "chipul lui Dumnezeu"?

"Omul este creat dupã chipul lui Dumnezeu în sensul cã este capabil sã-l cunoascã ºi sã-l iubeascã, în libertate, pe Creatorul sãu. Este singura creaturã, pe acest pãmânt, pe care Dumnezeu a voit-o pentru ea însãºi ºi pe care a chemat-o sã împãrtãºeascã viaþa sa divinã, în cunoaºtere ºi iubire. Deoarece este creat dupã chipul lui Dumnezeu, el are demnitatea de persoanã: nu este ceva, ci cineva, capabil sã se cunoascã, sã se dãruiascã în mod liber ºi sã intre în comuniune cu Dumnezeu ºi cu celelalte persoane" (Compendiul CBC, nr. 66).

Voind sã specifice, omul este «imagine» a lui Dumnezeu din cauza a cel puþin ºase caracteristici:

1. raþionalitatea, adicã capacitatea ºi obligaþia de a cunoaºte ºi de a înþelege lumea creatã;

2. libertatea, care implicã capacitatea ºi obligaþia de a decide ºi responsabilitatea pentru deciziile luate (Gen 2);

3. o poziþie de conducere, însã în nici un fel absolutã, ci sub stãpânirea lui Dumnezeu;

4. capacitatea de a acþiona în conformitate cu acela pentru care persoana umanã este imagine, sau de a-l imita pe Dumnezeu;

5. demnitatea de a fi o persoanã, o fiinþã «relaþionalã», capabilã sã aibã raporturi personale cu Dumnezeu ºi cu celelalte fiinþe umane (Gen 2);

6. sfinþenia vieþii umane (Comisia Biblicã Pontificalã, Biblia ºi morala).

Ce dimensiuni ale persoanei implicã faptul de a fi creatã dupã chipul lui Dumnezeu?

1. Implicã întregul om ºi pe fiecare om.

Îndeosebi:
- demnitatea sa;
- unitatea sa de trup ºi suflet;
- faptul de a fi bãrbat sau femeie;
- relaþia sa cu Dumnezeu, cu sine însuºi, cu celelalte persoane, cu lumea.

2. Prin urmare, omul în întregimea sa este creat dupã chipul lui Dumnezeu. "Creatura fãrã Creator dispare" (GS 36). Biblia prezintã o viziune a fiinþei umane în care dimensiunea spiritualã este vãzutã împreunã cu dimensiunea fizicã, socialã ºi istoricã a omului.

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:22

În ce sens se poate spune cã Dumnezeu este dupã imaginea noastrã?

Într-un dublu sens:

- "Noi suntem imaginea ta, iar tu imaginea noastrã prin unirea pe care ai stabilit-o între tine ºi om, învãluind divinitatea veºnicã cu norul sãrac al omenitãþii corupte a lui Adam. Care este motivul? Desigur, iubirea" (sfânta Ecaterina de Siena, Dialogul Providenþei Divine, cap. 13);

- Fiul lui Dumnezeu, de aceeaºi substanþã cu Tatãl prin divinitate, fãcându-se om a asumat natura noastrã umanã, a devenit de aceeaºi substanþã cu noi prin omenitatea, "asemenea nouã în toate, în afarã de pãcat" (Ev 4,15).

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:51

Mare(șal), hai (re)scrie o apocalipsa si vedem cine e considerat nebun: ”baba” care se sperie de cutremure sau tu. Mult succes si asteptam prima editie. va fi un bestseller!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:51

enclaudesvd...tot ceea ce ai scris tu depre asemanarea dintre om si dumnezeu nu exclude asemanarea fizica...omul este facut dupa chipul lui dumnezeu...nu uita asta si nu da o alta semnificatie cuvantului *chip*

numai bine!!

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 16:07

De la: ioana_dark, la data 2009-06-02 15:51:45enclaudesvd...tot ceea ce ai scris tu depre asemanarea dintre om si dumnezeu nu exclude asemanarea fizica...omul este facut dupa chipul lui dumnezeu...nu uita asta si nu da o alta semnificatie cuvantului *chip*

numai bine!!

Este pãrtaº ºi trupul de aceastã imagine a lui Dumnezeu?

1. Da, însuºi trupul, ca parte intrinsecã a omului, este pãrtaº de crearea sa dupã chipul lui Dumnezeu.

2. În credinþa creºtinã:

- sufletul este creat dupã chipul lui Dumnezeu;

- însã, deoarece sufletul este forma substantialis a trupului, persoana umanã în ansamblul sãu este purtãtoare a imaginii divine într-o dimensiune atât spiritualã cât ºi trupeascã;

- omul nu are trupul sãu, ci este ºi trupul sãu;

- deci este exclus dualismul trup-suflet;

- omul este considerat în întregimea sa, în unitatea sa: este spirit întrupat, adicã suflet care se exprimã în trup ºi trup informat de un spirit nemuritor;

- deci corporalitatea este esenþialã pentru identitatea personalã;

- afirmarea învierii trupului, la sfârºitul lumii, ne face sã înþelegem cã omul existã ºi în veºnicie, dupã moarte, ca persoanã fizicã ºi spiritualã completã.

3. De aceea credinþa creºtinã afirmã în mod clar unitatea omului ºi înþelege corporalitatea ca esenþialã pentru identitatea personalã atât în viaþa aceasta cât ºi în viaþa cealaltã.

De ce imaginea lui Dumnezeu se manifestã ºi în diferenþa sexelor?

1. Pentru cã fiinþa umanã existã numai ca bãrbat sau femeie, ºi aceastã diferenþã sexualã, departe de a fi un aspect accidental sau secundar al personalitãþii, este un element constitutiv al identitãþii personale. Aºadar, ºi dimensiunea sexualã aparþine faptului de a fi imagine a lui Dumnezeu. Bãrbatul ºi femeia sunt la fel creaþi dupã chipul lui Dumnezeu, chiar dacã fiecare este imagine a lui Dumnezeu în manierã proprie ºi specialã. Pentru aceasta, credinþa creºtinã vorbeºte de reciprocitate ºi complementaritate între sexe.

2. Create dupã chipul lui Dumnezeu, fiinþele umane sunt chemate la iubire ºi la comuniune. Deoarece aceastã vocaþie se realizeazã în mod special în unirea unitivã-procreatoare dintre soþ ºi soþie, diferenþa dintre bãrbat ºi femeie este un element esenþial în constituþia fiinþelor umane fãcute dupã chipul lui Dumnezeu. "Dumnezeu l-a creat pe om dupã chipul sãu; dupã chipul lui Dumnezeu l-a creat; bãrbat ºi femeie i-a creat" (Gen 1,27; cf. Gen 5,1-2). Deci, conform Scripturii, Imago Dei se manifestã, încã de la început, ºi în diferenþa dintre sexe.

3. "Sexualitatea umanã are influenþã asupra tuturor aspectelor persoanei umane, în unitatea trupului ºi sufletului ei. Ea priveºte în mod deosebit afectivitatea, capacitatea de a iubi ºi a procrea ºi, într-un mod mai general, aptitudinea de a lega relaþii de comuniune cu alþii" (CBC, 2332).

4. Rolurile atribuite unui sex ºi celuilalt pot sã varieze în timp ºi în spaþiu, însã identitatea sexualã a persoanei este o construcþie culturalã sau socialã. Aparþine modului specific în care existã Imago Dei.

5. Aceastã specificitate sexualã este întãritã de întruparea Cuvântului. El a asumat condiþia umanã în totalitatea sa, asumând un sex, dar devenind om în ambele sensuri ale termenului: ca membru al comunitãþii umane ºi ca fiinþã de sex masculin (cf. CTI, 34).

6. În afarã de aceasta, întruparea Fiului lui Dumnezeu ºi învierea trupurilor la sfârºitul timpurilor extind ºi la veºnicie identitatea sexualã originarã a lui Imago Dei.

Pentru ce faptul de a fi imagine a lui Dumnezeu implicã ºi raportul nostru cu celelalte persoane?

1. Tocmai pentru cã Dumnezeu este treime, comuniune adicã de trei persoane în unica naturã divinã, ºi persoana, creatã dupã chipul lui Dumnezeu este deci capabilã de relaþie cu celelalte persoane, este o fiinþã care:

- are o orientare fundamentalã spre celelalte persoane;

- este chematã sã formeze cu ele o comunitate.

2. "Prin urmare, fiinþa umanã este cu adevãrat umanã în mãsura în care actualizeazã elementul în mod esenþial social în constituþia sa, ca persoanã în cadrul grupurilor familiare, religioase, civile, profesionale sau de alt tip, care formeazã împreunã societatea înconjurãtoare la care aparþine" (CTI, 42).

3. Cãsãtoria constituie o formã elevatã de comuniune între persoanele umane ºi una din cele mai mari analogii ale vieþii trinitare. Mai mult, "primul exemplu al acestei comuniuni este unirea procreatoare a bãrbatului ºi a femeii, care oglindeºte comuniunea creatoare a iubirii trinitare" (CTI, 56). Atunci când un bãrbat ºi o femeie îºi unesc trupul lor ºi spiritul lor într-o atitudine de totalã deschidere ºi dãruire de sine, formeazã o nouã imagine a lui Dumnezeu. Unirea lor într-un singur trup nu rãspunde doar unei necesitãþi biologice, ci intenþiei Creatorului care îi conduce sã împãrtãºeascã fericirea de a fi fãcuþi dupã chipul sãu (cf. CBC, 2331).

4. Însãºi omenirea, în unitatea sa originarã (a cãrui simbol este Adam), este fãcutã dupã imaginea Treimii divine.

"Toþi oamenii formeazã unitatea neamului omenesc, prin originea comunã pe care o au de la Dumnezeu. În afarã de aceasta, Dumnezeu a creat «dintr-unul singur tot neamul omenesc» (Fap 17,26). Apoi, toþi au un unic Mântuitor ºi sunt chemaþi sã împãrtãºeascã fericirea veºnicã a lui Dumnezeu" (Compendiul CBC, nr. 68).

Cum implicã faptul de a fi imagine a lui Dumnezeu ºi relaþia noastrã faþã de lucrurile create?

Faptul de a fi creaþi dupã chipul lui Dumnezeu este fundamentul:

- relaþiei noastre cu lucrurile create;

- superioritãþii noastre asupra lumii vizibile: omul este culmea creaþiei vizibile deoarece este singurul care este creat dupã chipul ºi asemãnarea lui Dumnezeu;

- participãrii noastre la conducerea divinã a creaþiei.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:22

Vaaai!!! Mã dor ºi pe mine...nu numai retinele ci ºi cristalinul...de ceea ce citesc p-aci!!!!
Mãi fraþilor, cel/cei despre care se spune cã au creat omul, dacã au fãcut-o dupã chipul ºi asemãnarea lor....atunci sunt morþi de mii de ani!!! Ce spuneþi voi, n-are logicã!!!
Eclaudesv, iar o luãm de la capãt????
Cum poþi sã spui cã D-zeu le-a "dictat" celor din epoca de piatrã sã scrie Biblia, sub formã de metaforã???? Hai cã eºti figurã....când am citit ce-ai scris nu ºtiam dacã sã râd sau sã mã loveascã plânsul! ....Pânã la urmã am decis mai bine sã râd cu lacrimi!!!
Dar o cale de mijloc pentru a explica anumite pasaje din Biblie nu aveþi, fãrã habotnicism ºi exagerãri aiurea?
Treziþi-vã! Suntem în era informaþiei....

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:34

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 12:41:01Am citit, am vizionat ºi m-am minunat!!!! Chiar dacã nu sunt de acord cu creºtinismul în forma care este, chiar dacã nu sunt de acord cu multe din Genezã.....Florin ºi toþi cei care faceþi miºto, aflaþi de la mine câteva lucruri, pe care pânã acum ar fi trebuit sã le ºtiþi:
Vechiul testament a fost scris pentru a fi înþeles de "omul de neandhertal"
Nu pot sã nu mã întreb de ce comentaþi în necunoºtinþã de cauzã crearea pãmântului. De ce? pãi pentru cã ºtiinþa este întrutotul de acord cã prima parte a Genezei din Biblie este în concordanþã cu descoperirile ºtiinþifice. Totul este prezentat exact aºa cum trebuie! ªi fie vorba între noi, nu pot sã nu-mi pun întrebarea cum naiba ºtiau civilizaþiile de acum 5000 de ani, felul în care Terra s-a format?!
Hai sã le luãm pe rând!!!!
dorulet,anche tu brutus,figlio mio?nici tu nu ai inteles ca nu este vorba de nici un fel de jignire sau mistocareala?eu nu mi-am propus decat sa scot adevarul la lumina,aratand toate falsurile si aberatiile din biblie

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:36

De la: ioana_dark, la data 2009-06-02 11:21:15eu am vãzut clipurile postate de florin pe topicul *despre orice*..am observat cã le-a postat și aici însã nu știu dacã în aceeași ordine...oricum..își dã el seama despre ce e vorba...

și înainte sã mai vorbiți despre cât de proastã e ioana sau cât de înfumurat e adi întrebați-vã serios ce cãutați voi pe topicul ãsta...
ionico,te rog frumos sa nu te mai martirizezi singura,nimeni nu te-a facut proasta,nici pe tine si nici pe adi,capisci mia cara bambina?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:42

De la: adipopa, la data 2009-06-02 13:03:22Florin, ai mai afirmat pe acest topic cã traducerea Genesei din limba ebraicã cu care operãm în prezent este complet denaturatã ºi cã tu ai deþine informaþii lingvistice cheie ca sã dovedeºti acest fals. Ca ebraist, îþi pot spune cã traducerile alternative cu care vii ºi încerci sã-þi susþii alegaþia sunt pure invenþii. Cu mine nu merg – încearcã altceva!

Celelalte parahomilii caraghioase pe care le faceþi, atât tu cât ºi Dorniel sau Maressal, pe textul biblic nu meritã un rãspuns. E ca ºi cum ne-am pune în faþa unui Rembrandt (sã zicem Danaë) ºi unul dintre noi ar începe sã comenteze: „Vai, dar ce plinuþã e...se vede cã n-a prea exersat duduia...” – sau, mai grav, s-ar apuca sã taie pictura fâºii, precum nebunul de la Hermitage.

Am putea în schimb sã fim înþelepþi...ºi sã vorbim despre (probabil) cel mai frumos nud pictat vreodatã pe o sofa, despre decorul absolut magnific, etc; iar, dacã am fi ºi mai cerebrali, ne-am apleca diacronic asupra istoriei personale a artistului baroc, istorie cu implicaþii asupra feþei picatate, ºi chiar comenta asupra indiscreþiilor sexuale ale lui Rembrandt.

Dar ce nu putem în nici un caz face în faþa unei astfel de opere...este ce faceþi voi cu Biblia.

adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

PS Mei, mã provocaþi la indisciplinã personalã... Acum ºi secretara mea vede cã scriu pe forum!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:48

De la: Atahualpa, la data 2009-06-02 15:51:44Mare(șal), hai (re)scrie o apocalipsa si vedem cine e considerat nebun: ”baba” care se sperie de cutremure sau tu. Mult succes si asteptam prima editie. va fi un bestseller!
cumetras,problema este cine ma crede pe mine ca spun adevarul,nu daca pot scrie o biblie sau o apocalipsa,poti fii sigur ca as face-o mult mai bine si cu multe adevaruri scrise in ea,voi credeti si sunteti contaminati la creierase cu salbaticii,deci unui salbatic nu-i poti prezenta modernitati deoarece i-ar exploda creierul[la propriu]

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:50

scuze mai toltecule ca ti-am raspuns eu in locul lui maresal,dar prea te credeai smecher indrugand prostii mai mari decat propria-ti fiinta,mai citeste si tu carti adevarate,te rog,abia apoi sa vii cu alegatii de genul celor scrise de tine,hai capito,monsericule?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:56

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 17:42:35adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

Nu vãd nici o legãturã între ce am spus eu (despre traducerea din limba ebraicã sau despre interpretarea lui Rembrandt) ºi ce spui tu (despre progresul civilizaþiei ºi iluminarea ta anti-creºtinã)...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:03

De la: adipopa, la data 2009-06-02 17:56:48
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 17:42:35adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

Nu vãd nici o legãturã între ce am spus eu (despre traducerea din limba ebraicã sau despre interpretarea lui Rembrandt) ºi ce spui tu (despre progresul civilizaþiei ºi iluminarea ta anti-creºtinã)...
no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea,cat despre ebraism de ce nu incerci tu sa traduci versiunea originala a bibliei si te multumesti cu falsurile aparute de-a lungul timpului?iti voi posta eu versiunea originala,nu ramane decat ca tu sa vrei sa faci traducerea

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:06

apropo de traducerea din ebraica veche-exista doua traduceri valabile pe care le poti face:traducerea literara pt.profanul de rand si cea cifrica,incifrata serpeste stiind ca fiecarei litere din alfabetul ebraic ii corespunde o anumita cifra,chiar te-as ruga sa incerci acest lucru,vei avea mari surprize,garantat

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:46

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07In plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! Cã s-a mai adãugat sau s-a mai modificat câte ceva...da, sunt de acord.

Dora, tu chiar crezi ca exista un el dar nici de departe asa cum ni-l prezinta biblia? Cat despre ,,Cã s-a mai adãugat sau s-a mai modificat câte ceva'' sunt curios ce parere are Adi.

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:52

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07In plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu!
Pai si de ce aceasta parte a istoriei poporului evreu, repet ... ISTORIE (sunt de acord si este un raspuns mai aproape de adevar) a dat nastere mitului biblic? Sa ramana doar ... o parte a istoriei poporului evreu (pe care personal il admir).

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:06

Din ciclul ,,Stiati ca" vin cu o noutate pentru multi crestini: Crucea este un vechi simbol folosit cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului ! Ea reprezenta soarele si armonia contrariilor ,cerul si pamântul, centrul ei fiind mijlocul universului. Mai stiati ca deabia in secolul al 11-lea au aparut si primele cruci pe altarele bisericilor? Mai stiati ca Isus a aparut pe cruce undeva prin secolul al 10-lea?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:07

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:03:38no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea...

Negarea ºtiinþei este o absurditate, iar subjugarea ei, un sacrilegiu.

Am mai explicat poziþia mea: nu amestec ºtiinþa nici cu teismul nici cu ateismul, ci insist ca vocea ei sã nu fie gâtuitã de naturaliºti supersceptici sau de creaþioniºti superentuziaºti. ªtiinþa trebuie lãsatã sã vorbeascã fãrã încorsetãrile dogmelor ateiste sau teiste, fãrã sã îi pese dacã adevãrul descoperit contravine unui grup de interese sau altuia, ºi fãrã sã se prostitueze când într-un pat când într-altul.

Florin, te ºtiam un tip religios. De ce crezi cã numai creºtinismul este "dãrâmat" de ºtiinþã, iar religiozitatea ta nu...?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:11

Mai stiati ca dogmele teoretice ale bisericii crstine s-au stabilit in primele cinci concilii ecumenice si sunt ,,valabile'' pâna in zilele de azi? Conciliile au avut loc la Niceea (anul 325), Constantinopol (anul 381), Efes (anul 431), Calcedon (anul 451) si din nou la Constantinopol (anul 553). Toate aceste patru localitati se gasesc in Turcia: Niceea si Calcedon nu departe de Istambul (fostul Constantinopol), Efes in partea vestica a Anatoliei.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:31

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:26:04Tanach (Hebrew): Genesis (Bereshit)...

Care este de fapt întrebarea ta, Florin? Traducerile cu care ai venit mai devreme pe forum nu au nimic în comun cu limba ebraicã. Acele caractere pe care te chinui sã le postezi (unele fonturi nefiind compatibile probabil) nu sunt semne grafice misterioase ºi deschise tuturor posibilitãþilor (inclusiv celor nonlingviste). Nu. Sunt litere cunoscute care alcãtuiesc cuvinte, propoziþii, fraze...traductibile. Dar nu cum ai tradus tu. Nu e nici o conspiraþie aici.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:33

De la: adipopa, la data 2009-06-02 19:07:30
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:03:38no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea...

Negarea ºtiinþei este o absurditate, iar subjugarea ei, un sacrilegiu.

Am mai explicat poziþia mea: nu amestec ºtiinþa nici cu teismul nici cu ateismul, ci insist ca vocea ei sã nu fie gâtuitã de naturaliºti supersceptici sau de creaþioniºti superentuziaºti. ªtiinþa trebuie lãsatã sã vorbeascã fãrã încorsetãrile dogmelor ateiste sau teiste, fãrã sã îi pese dacã adevãrul descoperit contravine unui grup de interese sau altuia, ºi fãrã sã se prostitueze când într-un pat când într-altul.

Florin, te ºtiam un tip religios. De ce crezi cã numai creºtinismul este "dãrâmat" de ºtiinþã, iar religiozitatea ta nu...?
de acord cu tine,dar totusi nu mi-ai raspuns,te faci ca nu vezi ca un ebraist ce te numesti ce am postat in legatura cu biblia ebraica,vreau sa stiu si te rog frumos sa nu mai dai raspunsuri evazive,daca te incumeti sa traducem impreuna textele vechi,sa discutam traducerile de balta impreuna si absolut tot ce tine de asa zisele miracole biblice,in speranta ca am fost bine inteles,iti urez sa ai parte de bucurii si s-auzim numai de bine!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:36

De la: adipopa, la data 2009-06-02 19:31:49
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:26:04Tanach (Hebrew): Genesis (Bereshit)...

Care este de fapt întrebarea ta, Florin? Traducerile cu care ai venit mai devreme pe forum nu au nimic în comun cu limba ebraicã. Acele caractere pe care te chinui sã le postezi (unele fonturi nefiind compatibile probabil) nu sunt semne grafice misterioase ºi deschise tuturor posibilitãþilor (inclusiv celor nonlingviste). Nu. Sunt litere cunoscute care alcãtuiesc cuvinte, propoziþii, fraze...traductibile. Dar nu cum ai tradus tu. Nu e nici o conspiraþie aici.
dar cine a pus vreo secunda problema unei conspiratii,eu doresc sa ne asumam raspunderea traducerilor,tu pe cea de balta si eu pe cea de cartier,ok?mergem mai departe,dar fara sa facem abstractie de ceea ce te-am rugat eu,bine?

Pagini: << 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: