back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 >> Sari la pagina:

corinna

5 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 12:49

Imi este greu sa va inteleg. Atat pe atei cat si pe fanataci. Duceti totul la extrem. Cei care au o alta parere despre crestinism incearca din rasputeri cu argumente mai mult sau mai putin solide (ca si cealalta tabara) sa ii convinga pe crestini ca religia lor e o mare minciuna. Si asta doar pe baza unor carti sau reportaje realizate tot de oameni. Mai deranjant mi se pare inversunarea cu care adeptii religiei isi apara crezul. Sunt de parere ca procedati gresit. Fiecare crede in ceva sau cineva si nimeni nu are dreptul de a-i darama mitul.

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:03

Florin, ai mai afirmat pe acest topic c� traducerea Genesei din limba ebraic� cu care oper�m �n prezent este complet denaturat� �i c� tu ai de�ine informa�ii lingvistice cheie ca s� dovede�ti acest fals. Ca ebraist, ��i pot spune c� traducerile alternative cu care vii �i �ncerci s�-�i sus�ii alega�ia sunt pure inven�ii. Cu mine nu merg � �ncearc� altceva!

Celelalte parahomilii caraghioase pe care le face�i, at�t tu c�t �i Dorniel sau Maressal, pe textul biblic nu merit� un r�spuns. E ca �i cum ne-am pune �n fa�a unui Rembrandt (s� zicem Dana�) �i unul dintre noi ar �ncepe s� comenteze: �Vai, dar ce plinu�� e...se vede c� n-a prea exersat duduia...� � sau, mai grav, s-ar apuca s� taie pictura f�ii, precum nebunul de la Hermitage.

Am putea �n schimb s� fim �n�elep�i...�i s� vorbim despre (probabil) cel mai frumos nud pictat vreodat� pe o sofa, despre decorul absolut magnific, etc; iar, dac� am fi �i mai cerebrali, ne-am apleca diacronic asupra istoriei personale a artistului baroc, istorie cu implica�ii asupra fe�ei picatate, �i chiar comenta asupra indiscre�iilor sexuale ale lui Rembrandt.

Dar ce nu putem �n nici un caz face �n fa�a unei astfel de opere...este ce face�i voi cu Biblia.

PS Mei, m� provoca�i la indisciplin� personal�... Acum �i secretara mea vede c� scriu pe forum!

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:09

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 06:42:452. P�m�ntul era pustiu �i gol; peste fa�a ad�ncului de ape era �ntuneric, �i Duhul lui Dumnezeu se mi�ca pe deasupra apelor. pai daca pamantul era pustiu si gol,atunci apele unde erau plasate[alta eroare grava a prostilor care au tradus biblia[vezi falsificat],cum vine expresia fata adancului,care dumnezeu,de unde apare duhu' si cum se misca deasupra apelor cand in primul verset se spune ca nu era nimic si apele au fost create mult dupa aceea?

Cum s-a n�scut P�m�ntul?

P�m�ntul este una dintre cele nou� planete, care �mpreun� cu Soarele alc�tuiesc Sistemul solar.
Cercet�torii au studiat Soarele, stelele �i rocile terestre pentru a afla cum s-a format planeta noastr�. Ei consider� c� acum 4,7 miliarde de ani Terra nu exista. Nu era dec�t un nor uria� de praf �i gaze care se �nv�rtea �n jurul Soarelui. Apoi norul s-a divizat �i s-au format mai mul�i nori mici.Norul care a format planeta P�m�nt a �nceput s� se adune �i s� se �ncing� . Pe m�sur� ce se �nc�lzea, devenea o minge de roc� lichid�, ce se rotea �n spa�iu. Timp de milioane de ani mingea de roc� s-a r�cit lent. O crust� de scoar�� solid� s-a �nt�rit la suprafa��, dar, �n interior, roca era �nc� fierbinte �i lichid�. (adic� nu erau ape!!!!!!).
Emana�iile de gaze �i erup�iile vulcanice au format atmosfera primar�. Condensarea vaporilor de ap�, al�turi de ghea�a din comete, aveau s� formeze apoi �i oceanele.
Mai t�rziu a �nceput s� plou� necontenit �i ploile au sp�lat fa�a P�m�ntului. I-au umplut gropile cu m�ri �i oceane, la poli i-au pus un fel de c�ciuli�� alb� de z�pad� �i l-au �mpodobit cu vegeta�ie.

�ti�i ce �nseamn� toate astea???? C� era �NTUNERIC!!!!! C� datorit� proceselor chimice de pe suprafa�a p�m�ntului.....era totul acoperit de un strat foarte gros de nori....�n PERMANEN��!!!!!!
De abea c�nd au �ncep�ut s� se risipeasc� norii s-au v�zut �i "LUMIN�TORII" �i s-a putut face diferen�a dintre ZI �i NOAPTE!"!!!!!!
Ei...�ntrebarea mea, este de unde �tiau lucru �sta cei care au scris Vechiul Testament...pe mine asta m� "roade"...nu s� pun sub semnul �ntreb�rii veridicitatea acelor versete din Genez�, care de altfel este RECUNOSCUT� CLAR de c�tre oamenii de �tiin��!!!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:25

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:09:00
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 06:42:452. P�m�ntul era pustiu �i gol; peste fa�a ad�ncului de ape era �ntuneric, �i Duhul lui Dumnezeu se mi�ca pe deasupra apelor. pai daca pamantul era pustiu si gol,atunci apele unde erau plasate[alta eroare grava a prostilor care au tradus biblia[vezi falsificat],cum vine expresia fata adancului,care dumnezeu,de unde apare duhu' si cum se misca deasupra apelor cand in primul verset se spune ca nu era nimic si apele au fost create mult dupa aceea?

Cum s-a n�scut P�m�ntul?

P�m�ntul este una dintre cele nou� planete, care �mpreun� cu Soarele alc�tuiesc Sistemul solar.

Cercet�torii au studiat Soarele, stelele �i rocile terestre pentru a afla cum s-a format planeta noastr�. Ei consider� c� acum 4,7 miliarde de ani Terra nu exista. Nu era dec�t un nor uria� de praf �i gaze care se �nv�rtea �n jurul Soarelui. Apoi norul s-a divizat �i s-au format mai mul�i nori mici.Norul care a format planeta P�m�nt a �nceput s� se adune �i s� se �ncing� . Pe m�sur� ce se �nc�lzea, devenea o minge de roc� lichid�, ce se rotea �n spa�iu. Timp de milioane de ani mingea de roc� s-a r�cit lent. O crust� de scoar�� solid� s-a �nt�rit la suprafa��, dar, �n interior, roca era �nc� fierbinte �i lichid�. (adic� nu erau ape!!!!!!).

Emana�iile de gaze �i erup�iile vulcanice au format atmosfera primar�. Condensarea vaporilor de ap�, al�turi de ghea�a din comete, aveau s� formeze apoi �i oceanele.

Mai t�rziu a �nceput s� plou� necontenit �i ploile au sp�lat fa�a P�m�ntului. I-au umplut gropile cu m�ri �i oceane, la poli i-au pus un fel de c�ciuli�� alb� de z�pad� �i l-au �mpodobit cu vegeta�ie.

�ti�i ce �nseamn� toate astea???? C� era �NTUNERIC!!!!! C� datorit� proceselor chimice de pe suprafa�a p�m�ntului.....era totul acoperit de un strat foarte gros de nori....�n PERMANEN��!!!!!!

De abea c�nd au �ncep�ut s� se risipeasc� norii s-au v�zut �i "LUMIN�TORII" �i s-a putut face diferen�a dintre ZI �i NOAPTE!"!!!!!!

Ei...�ntrebarea mea, este de unde �tiau lucru �sta cei care au scris Vechiul Testament...pe mine asta m� "roade"...nu s� pun sub semnul �ntreb�rii veridicitatea acelor versete din Genez�, care de altfel este RECUNOSCUT� CLAR de c�tre oamenii de �tiin��!!!

Ce spui tu aici este un fel de COINCIDENTA. Pai daca gasesti 1 lucru din bilblie care se paote explica si stiintific si 5.000 de alta lucruri care nu se poat explica stiintific ... tu ITI MAI PUI INTREBARI? Este exemplul clasic de COINCIDENTA.

In afara de coincidente in biblie mai sunt si lucruri care ERAU NORMALE... INTUITIVE. Aici intra apocalipsa. Pe un pamant cu o crestere demografica CONTINUUA nu era greu de anticipat ca fa fi o apocalipsa. Ca masuri nu se vor lua niciodata ... se va ajunge la "umplerea paharului" si atunci ... apocalipsa. Sunt sigur ca chiar si eu pot prescrie o apocalipsa mia REALA decat au facut-o aia in biblie.

Sau abureli de genul ..ca vor fi cutremure , inundatii, prostii. INTIOTDEUANA au fost. Impactul este asa mare in zilele noastre pt informatia circula foarte USOR. Mai auzi o "baba" cand vede un cutremur pe la tv ca zice ... aoleu ... vine sfarsitul lumii... dar habar nu are ca in ziua aia au mai fost mii de curemure. Hai Dora ...fii serioasa.

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:35

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 16:06:19
De la: maressalul_, la data 2009-06-01 15:32:21"�i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine"... dar ca a vazut dumnezeu ca nu este bine?
Vai ce insulta! Autorul naivelor fantezii din basmul Biblia ar �nlemni la propriu dac� ar �nvia �n zilele noastre.

Eu cred ca daca ar invia autorii bibliei si ar fi pusi la testul poligraf ... ar da "acele" peste cap.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:47

Mare�ale, eu nu cred �n astfel de "coinciden�e". Geneza a fost scris� ca �i cum cineva a luat parte la acele evenimente....de "un privitor care se afla pe P�m�nt".
�n plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! C� s-a mai ad�ugat sau s-a mai modificat c�te ceva...da, sunt de acord!
Evident c� acea for�� imens� care a dus la formarea Universului cunoscut de noi �i implicit a minusculei planete pe care convie�uim...acel D-zeu (s�-l numim a�a), nu este a�a cum �l prezint� Biblia ....iar omul nu este nici pe departe "dup� chipul �i asem�narea" lui.

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:49

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07 Mare�ale, eu nu cred �n astfel de "coinciden�e". Geneza a fost scris� ca �i cum cineva a luat parte la acele evenimente....de "un privitor care se afla pe P�m�nt".
�n plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! C� s-a mai ad�ugat sau s-a mai modificat c�te ceva...da, sunt de acord!
Evident c� acea for�� imens� care a dus la formarea Universului cunoscut de noi �i implicit a minusculei planete pe care convie�uim...acel D-zeu (s�-l numim a�a), nu este a�a cum �l prezint� Biblia ....iar omul nu este nici pe departe "dup� chipul �i asem�narea" lui.

Pai din toata geneza ... mai da-mi un exemplu care seamana cu ce "zice stiinta".

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 13:58

P�i pot Mare�ale...doar c� mi-e lene s� tastez a�a mult! Sincer!...�i nici cu timpul nu stau prea grozav...dar o s�-�i mai dau exemple, de adev�ruri recunosute. �n plus, p�n� �i Adi a recunoscut c� Geneza este aceea�i la toate poaoarele din antichitate �ntr-o mare propor�ie (peste 90%).Doar motivele pentru care a fost "creat" omul difer�...�n rest aceea�i M�rie cu o alt� p�l�rie.

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:19

1. A spune c� Dumnezeu ne-a creat dup� chipul s�u �nseamn� c�:
- el a voit ca fiecare dintre noi s� manifeste un aspect al str�lucirii sale infinite;
- el are un proiect cu privire la fiecare dintre noi;
- fiecare dintre noi este destinat s� intre, printr-un itinerar care �i este propriu, �n ve�nicia fericit�. Deci creatura este imagine a lui Dumnezeu tocmai datorit� faptului c� este p�rta�� de nemurire - nu prin natura sa, ci ca dar al Creatorului.

Orientarea spre via�a ve�nic� este ceea ce �l face pe om s� devin� corespundere creat� a lui Dumnezeu.

2. Demnitatea omului nu este ceva care se impune ochilor no�tri, nu poate fi m�surat� �i nici calificat�, ea intr� �n parametrii ra�iunii �tiin�ifice sau tehnice; �ns� civiliza�ia noastr�, umanismul nostru, nu au f�cut progrese dec�t �n m�sura �n care aceast� demnitate a fost mai universal �i mai deplin recunoscut� tot mai multor persoane. (card. Joseph Ratzinger, Discurs adresat Consiliului Pontifical pentru Pastora�ia S�n�t��ii, 28 noiembrie 1996).

3. "Dac� spui: �Arat�-mi-l pe Dumnezeu t�u�, eu ��i voi spune: �Arat�-mi omul care este �n tine �i eu �i-l voi ar�ta pe Dumnezeul meu�" (sf�ntul Teofil din Antiohia, Cartea c�tre Autolic).

�n ce sens omul este creat dup� "chipul lui Dumnezeu"?

"Omul este creat dup� chipul lui Dumnezeu �n sensul c� este capabil s�-l cunoasc� �i s�-l iubeasc�, �n libertate, pe Creatorul s�u. Este singura creatur�, pe acest p�m�nt, pe care Dumnezeu a voit-o pentru ea �ns�i �i pe care a chemat-o s� �mp�rt�easc� via�a sa divin�, �n cunoa�tere �i iubire. Deoarece este creat dup� chipul lui Dumnezeu, el are demnitatea de persoan�: nu este ceva, ci cineva, capabil s� se cunoasc�, s� se d�ruiasc� �n mod liber �i s� intre �n comuniune cu Dumnezeu �i cu celelalte persoane" (Compendiul CBC, nr. 66).

Voind s� specifice, omul este �imagine� a lui Dumnezeu din cauza a cel pu�in �ase caracteristici:

1. ra�ionalitatea, adic� capacitatea �i obliga�ia de a cunoa�te �i de a �n�elege lumea creat�;

2. libertatea, care implic� capacitatea �i obliga�ia de a decide �i responsabilitatea pentru deciziile luate (Gen 2);

3. o pozi�ie de conducere, �ns� �n nici un fel absolut�, ci sub st�p�nirea lui Dumnezeu;

4. capacitatea de a ac�iona �n conformitate cu acela pentru care persoana uman� este imagine, sau de a-l imita pe Dumnezeu;

5. demnitatea de a fi o persoan�, o fiin�� �rela�ional�, capabil� s� aib� raporturi personale cu Dumnezeu �i cu celelalte fiin�e umane (Gen 2);

6. sfin�enia vie�ii umane (Comisia Biblic� Pontifical�, Biblia �i morala).

Ce dimensiuni ale persoanei implic� faptul de a fi creat� dup� chipul lui Dumnezeu?

1. Implic� �ntregul om �i pe fiecare om.

�ndeosebi:
- demnitatea sa;
- unitatea sa de trup �i suflet;
- faptul de a fi b�rbat sau femeie;
- rela�ia sa cu Dumnezeu, cu sine �nsu�i, cu celelalte persoane, cu lumea.

2. Prin urmare, omul �n �ntregimea sa este creat dup� chipul lui Dumnezeu. "Creatura f�r� Creator dispare" (GS 36). Biblia prezint� o viziune a fiin�ei umane �n care dimensiunea spiritual� este v�zut� �mpreun� cu dimensiunea fizic�, social� �i istoric� a omului.

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:22

�n ce sens se poate spune c� Dumnezeu este dup� imaginea noastr�?

�ntr-un dublu sens:

- "Noi suntem imaginea ta, iar tu imaginea noastr� prin unirea pe care ai stabilit-o �ntre tine �i om, �nv�luind divinitatea ve�nic� cu norul s�rac al omenit��ii corupte a lui Adam. Care este motivul? Desigur, iubirea" (sf�nta Ecaterina de Siena, Dialogul Providen�ei Divine, cap. 13);

- Fiul lui Dumnezeu, de aceea�i substan�� cu Tat�l prin divinitate, f�c�ndu-se om a asumat natura noastr� uman�, a devenit de aceea�i substan�� cu noi prin omenitatea, "asemenea nou� �n toate, �n afar� de p�cat" (Ev 4,15).

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:51

Mare(șal), hai (re)scrie o apocalipsa si vedem cine e considerat nebun: �baba� care se sperie de cutremure sau tu. Mult succes si asteptam prima editie. va fi un bestseller!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 15:51

enclaudesvd...tot ceea ce ai scris tu depre asemanarea dintre om si dumnezeu nu exclude asemanarea fizica...omul este facut dupa chipul lui dumnezeu...nu uita asta si nu da o alta semnificatie cuvantului *chip*

numai bine!!

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 16:07

De la: ioana_dark, la data 2009-06-02 15:51:45enclaudesvd...tot ceea ce ai scris tu depre asemanarea dintre om si dumnezeu nu exclude asemanarea fizica...omul este facut dupa chipul lui dumnezeu...nu uita asta si nu da o alta semnificatie cuvantului *chip*

numai bine!!

Este p�rta� �i trupul de aceast� imagine a lui Dumnezeu?

1. Da, �nsu�i trupul, ca parte intrinsec� a omului, este p�rta� de crearea sa dup� chipul lui Dumnezeu.

2. �n credin�a cre�tin�:

- sufletul este creat dup� chipul lui Dumnezeu;

- �ns�, deoarece sufletul este forma substantialis a trupului, persoana uman� �n ansamblul s�u este purt�toare a imaginii divine �ntr-o dimensiune at�t spiritual� c�t �i trupeasc�;

- omul nu are trupul s�u, ci este �i trupul s�u;

- deci este exclus dualismul trup-suflet;

- omul este considerat �n �ntregimea sa, �n unitatea sa: este spirit �ntrupat, adic� suflet care se exprim� �n trup �i trup informat de un spirit nemuritor;

- deci corporalitatea este esen�ial� pentru identitatea personal�;

- afirmarea �nvierii trupului, la sf�r�itul lumii, ne face s� �n�elegem c� omul exist� �i �n ve�nicie, dup� moarte, ca persoan� fizic� �i spiritual� complet�.

3. De aceea credin�a cre�tin� afirm� �n mod clar unitatea omului �i �n�elege corporalitatea ca esen�ial� pentru identitatea personal� at�t �n via�a aceasta c�t �i �n via�a cealalt�.

De ce imaginea lui Dumnezeu se manifest� �i �n diferen�a sexelor?

1. Pentru c� fiin�a uman� exist� numai ca b�rbat sau femeie, �i aceast� diferen�� sexual�, departe de a fi un aspect accidental sau secundar al personalit��ii, este un element constitutiv al identit��ii personale. A�adar, �i dimensiunea sexual� apar�ine faptului de a fi imagine a lui Dumnezeu. B�rbatul �i femeia sunt la fel crea�i dup� chipul lui Dumnezeu, chiar dac� fiecare este imagine a lui Dumnezeu �n manier� proprie �i special�. Pentru aceasta, credin�a cre�tin� vorbe�te de reciprocitate �i complementaritate �ntre sexe.

2. Create dup� chipul lui Dumnezeu, fiin�ele umane sunt chemate la iubire �i la comuniune. Deoarece aceast� voca�ie se realizeaz� �n mod special �n unirea unitiv�-procreatoare dintre so� �i so�ie, diferen�a dintre b�rbat �i femeie este un element esen�ial �n constitu�ia fiin�elor umane f�cute dup� chipul lui Dumnezeu. "Dumnezeu l-a creat pe om dup� chipul s�u; dup� chipul lui Dumnezeu l-a creat; b�rbat �i femeie i-a creat" (Gen 1,27; cf. Gen 5,1-2). Deci, conform Scripturii, Imago Dei se manifest�, �nc� de la �nceput, �i �n diferen�a dintre sexe.

3. "Sexualitatea uman� are influen�� asupra tuturor aspectelor persoanei umane, �n unitatea trupului �i sufletului ei. Ea prive�te �n mod deosebit afectivitatea, capacitatea de a iubi �i a procrea �i, �ntr-un mod mai general, aptitudinea de a lega rela�ii de comuniune cu al�ii" (CBC, 2332).

4. Rolurile atribuite unui sex �i celuilalt pot s� varieze �n timp �i �n spa�iu, �ns� identitatea sexual� a persoanei este o construc�ie cultural� sau social�. Apar�ine modului specific �n care exist� Imago Dei.

5. Aceast� specificitate sexual� este �nt�rit� de �ntruparea Cuv�ntului. El a asumat condi�ia uman� �n totalitatea sa, asum�nd un sex, dar devenind om �n ambele sensuri ale termenului: ca membru al comunit��ii umane �i ca fiin�� de sex masculin (cf. CTI, 34).

6. �n afar� de aceasta, �ntruparea Fiului lui Dumnezeu �i �nvierea trupurilor la sf�r�itul timpurilor extind �i la ve�nicie identitatea sexual� originar� a lui Imago Dei.

Pentru ce faptul de a fi imagine a lui Dumnezeu implic� �i raportul nostru cu celelalte persoane?

1. Tocmai pentru c� Dumnezeu este treime, comuniune adic� de trei persoane �n unica natur� divin�, �i persoana, creat� dup� chipul lui Dumnezeu este deci capabil� de rela�ie cu celelalte persoane, este o fiin�� care:

- are o orientare fundamental� spre celelalte persoane;

- este chemat� s� formeze cu ele o comunitate.

2. "Prin urmare, fiin�a uman� este cu adev�rat uman� �n m�sura �n care actualizeaz� elementul �n mod esen�ial social �n constitu�ia sa, ca persoan� �n cadrul grupurilor familiare, religioase, civile, profesionale sau de alt tip, care formeaz� �mpreun� societatea �nconjur�toare la care apar�ine" (CTI, 42).

3. C�s�toria constituie o form� elevat� de comuniune �ntre persoanele umane �i una din cele mai mari analogii ale vie�ii trinitare. Mai mult, "primul exemplu al acestei comuniuni este unirea procreatoare a b�rbatului �i a femeii, care oglinde�te comuniunea creatoare a iubirii trinitare" (CTI, 56). Atunci c�nd un b�rbat �i o femeie �i unesc trupul lor �i spiritul lor �ntr-o atitudine de total� deschidere �i d�ruire de sine, formeaz� o nou� imagine a lui Dumnezeu. Unirea lor �ntr-un singur trup nu r�spunde doar unei necesit��i biologice, ci inten�iei Creatorului care �i conduce s� �mp�rt�easc� fericirea de a fi f�cu�i dup� chipul s�u (cf. CBC, 2331).

4. �ns�i omenirea, �n unitatea sa originar� (a c�rui simbol este Adam), este f�cut� dup� imaginea Treimii divine.

"To�i oamenii formeaz� unitatea neamului omenesc, prin originea comun� pe care o au de la Dumnezeu. �n afar� de aceasta, Dumnezeu a creat �dintr-unul singur tot neamul omenesc� (Fap 17,26). Apoi, to�i au un unic M�ntuitor �i sunt chema�i s� �mp�rt�easc� fericirea ve�nic� a lui Dumnezeu" (Compendiul CBC, nr. 68).

Cum implic� faptul de a fi imagine a lui Dumnezeu �i rela�ia noastr� fa�� de lucrurile create?

Faptul de a fi crea�i dup� chipul lui Dumnezeu este fundamentul:

- rela�iei noastre cu lucrurile create;

- superiorit��ii noastre asupra lumii vizibile: omul este culmea crea�iei vizibile deoarece este singurul care este creat dup� chipul �i asem�narea lui Dumnezeu;

- particip�rii noastre la conducerea divin� a crea�iei.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:22

Vaaai!!! M� dor �i pe mine...nu numai retinele ci �i cristalinul...de ceea ce citesc p-aci!!!!
M�i fra�ilor, cel/cei despre care se spune c� au creat omul, dac� au f�cut-o dup� chipul �i asem�narea lor....atunci sunt mor�i de mii de ani!!! Ce spune�i voi, n-are logic�!!!
Eclaudesv, iar o lu�m de la cap�t????
Cum po�i s� spui c� D-zeu le-a "dictat" celor din epoca de piatr� s� scrie Biblia, sub form� de metafor�???? Hai c� e�ti figur�....c�nd am citit ce-ai scris nu �tiam dac� s� r�d sau s� m� loveasc� pl�nsul! ....P�n� la urm� am decis mai bine s� r�d cu lacrimi!!!
Dar o cale de mijloc pentru a explica anumite pasaje din Biblie nu ave�i, f�r� habotnicism �i exager�ri aiurea?
Trezi�i-v�! Suntem �n era informa�iei....

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:34

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 12:41:01Am citit, am vizionat �i m-am minunat!!!! Chiar dac� nu sunt de acord cu cre�tinismul �n forma care este, chiar dac� nu sunt de acord cu multe din Genez�.....Florin �i to�i cei care face�i mi�to, afla�i de la mine c�teva lucruri, pe care p�n� acum ar fi trebuit s� le �ti�i:
Vechiul testament a fost scris pentru a fi �n�eles de "omul de neandhertal"
Nu pot s� nu m� �ntreb de ce comenta�i �n necuno�tin�� de cauz� crearea p�m�ntului. De ce? p�i pentru c� �tiin�a este �ntrutotul de acord c� prima parte a Genezei din Biblie este �n concordan�� cu descoperirile �tiin�ifice. Totul este prezentat exact a�a cum trebuie! �i fie vorba �ntre noi, nu pot s� nu-mi pun �ntrebarea cum naiba �tiau civiliza�iile de acum 5000 de ani, felul �n care Terra s-a format?!
Hai s� le lu�m pe r�nd!!!!
dorulet,anche tu brutus,figlio mio?nici tu nu ai inteles ca nu este vorba de nici un fel de jignire sau mistocareala?eu nu mi-am propus decat sa scot adevarul la lumina,aratand toate falsurile si aberatiile din biblie

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:36

De la: ioana_dark, la data 2009-06-02 11:21:15eu am v�zut clipurile postate de florin pe topicul *despre orice*..am observat c� le-a postat și aici �ns� nu știu dac� �n aceeași ordine...oricum..�și d� el seama despre ce e vorba...

și �nainte s� mai vorbiți despre c�t de proast� e ioana sau c�t de �nfumurat e adi �ntrebați-v� serios ce c�utați voi pe topicul �sta...
ionico,te rog frumos sa nu te mai martirizezi singura,nimeni nu te-a facut proasta,nici pe tine si nici pe adi,capisci mia cara bambina?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:42

De la: adipopa, la data 2009-06-02 13:03:22Florin, ai mai afirmat pe acest topic c� traducerea Genesei din limba ebraic� cu care oper�m �n prezent este complet denaturat� �i c� tu ai de�ine informa�ii lingvistice cheie ca s� dovede�ti acest fals. Ca ebraist, ��i pot spune c� traducerile alternative cu care vii �i �ncerci s�-�i sus�ii alega�ia sunt pure inven�ii. Cu mine nu merg � �ncearc� altceva!

Celelalte parahomilii caraghioase pe care le face�i, at�t tu c�t �i Dorniel sau Maressal, pe textul biblic nu merit� un r�spuns. E ca �i cum ne-am pune �n fa�a unui Rembrandt (s� zicem Dana�) �i unul dintre noi ar �ncepe s� comenteze: �Vai, dar ce plinu�� e...se vede c� n-a prea exersat duduia...� � sau, mai grav, s-ar apuca s� taie pictura f�ii, precum nebunul de la Hermitage.

Am putea �n schimb s� fim �n�elep�i...�i s� vorbim despre (probabil) cel mai frumos nud pictat vreodat� pe o sofa, despre decorul absolut magnific, etc; iar, dac� am fi �i mai cerebrali, ne-am apleca diacronic asupra istoriei personale a artistului baroc, istorie cu implica�ii asupra fe�ei picatate, �i chiar comenta asupra indiscre�iilor sexuale ale lui Rembrandt.

Dar ce nu putem �n nici un caz face �n fa�a unei astfel de opere...este ce face�i voi cu Biblia.

adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

PS Mei, m� provoca�i la indisciplin� personal�... Acum �i secretara mea vede c� scriu pe forum!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:48

De la: Atahualpa, la data 2009-06-02 15:51:44Mare(șal), hai (re)scrie o apocalipsa si vedem cine e considerat nebun: �baba� care se sperie de cutremure sau tu. Mult succes si asteptam prima editie. va fi un bestseller!
cumetras,problema este cine ma crede pe mine ca spun adevarul,nu daca pot scrie o biblie sau o apocalipsa,poti fii sigur ca as face-o mult mai bine si cu multe adevaruri scrise in ea,voi credeti si sunteti contaminati la creierase cu salbaticii,deci unui salbatic nu-i poti prezenta modernitati deoarece i-ar exploda creierul[la propriu]

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:50

scuze mai toltecule ca ti-am raspuns eu in locul lui maresal,dar prea te credeai smecher indrugand prostii mai mari decat propria-ti fiinta,mai citeste si tu carti adevarate,te rog,abia apoi sa vii cu alegatii de genul celor scrise de tine,hai capito,monsericule?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 17:56

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 17:42:35adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

Nu v�d nici o leg�tur� �ntre ce am spus eu (despre traducerea din limba ebraic� sau despre interpretarea lui Rembrandt) �i ce spui tu (despre progresul civiliza�iei �i iluminarea ta anti-cre�tin�)...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:03

De la: adipopa, la data 2009-06-02 17:56:48
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 17:42:35adi,este normal si firesc ca tu sa nu crezi nimic din ceea ce nu este in concordanta cu cele scrise si afirmate in biblie,doar spune adevarul,nu?si absolut orice nu este scris acolo sau nu concorda cu ea,nu exista,televizorul nu este trecut ca inventie,deci nu exista,telefonul mobil,pe care presupun ca-l folosesti,nu apare in scrierile sfinte,deci,daca detii unul,arunca-l,este lucrare diavoleasca,becul,care ne lumineaza serile,este de la satana,deci nu mai face risipa de energie,caci vei fii blestemat in veci si vei arde in focurile gheenei,tu normal ca nu ai crede nici daca ti-ar bate bega la usa,deoarece nu sta scris in scripturi,nelamuriri?

Nu v�d nici o leg�tur� �ntre ce am spus eu (despre traducerea din limba ebraic� sau despre interpretarea lui Rembrandt) �i ce spui tu (despre progresul civiliza�iei �i iluminarea ta anti-cre�tin�)...
no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea,cat despre ebraism de ce nu incerci tu sa traduci versiunea originala a bibliei si te multumesti cu falsurile aparute de-a lungul timpului?iti voi posta eu versiunea originala,nu ramane decat ca tu sa vrei sa faci traducerea

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:06

apropo de traducerea din ebraica veche-exista doua traduceri valabile pe care le poti face:traducerea literara pt.profanul de rand si cea cifrica,incifrata serpeste stiind ca fiecarei litere din alfabetul ebraic ii corespunde o anumita cifra,chiar te-as ruga sa incerci acest lucru,vei avea mari surprize,garantat

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:46

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07In plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu! C� s-a mai ad�ugat sau s-a mai modificat c�te ceva...da, sunt de acord.

Dora, tu chiar crezi ca exista un el dar nici de departe asa cum ni-l prezinta biblia? Cat despre ,,C� s-a mai ad�ugat sau s-a mai modificat c�te ceva'' sunt curios ce parere are Adi.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 18:52

De la: Dorulet, la data 2009-06-02 13:47:07In plus, Biblia nu este chiar un "basm"....eu am mai spus-o! Este istoria poporului evreu!
Pai si de ce aceasta parte a istoriei poporului evreu, repet ... ISTORIE (sunt de acord si este un raspuns mai aproape de adevar) a dat nastere mitului biblic? Sa ramana doar ... o parte a istoriei poporului evreu (pe care personal il admir).

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:06

Din ciclul ,,Stiati ca" vin cu o noutate pentru multi crestini: Crucea este un vechi simbol folosit cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului ! Ea reprezenta soarele si armonia contrariilor ,cerul si pam�ntul, centrul ei fiind mijlocul universului. Mai stiati ca deabia in secolul al 11-lea au aparut si primele cruci pe altarele bisericilor? Mai stiati ca Isus a aparut pe cruce undeva prin secolul al 10-lea?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:07

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:03:38no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea...

Negarea �tiin�ei este o absurditate, iar subjugarea ei, un sacrilegiu.

Am mai explicat pozi�ia mea: nu amestec �tiin�a nici cu teismul nici cu ateismul, ci insist ca vocea ei s� nu fie g�tuit� de naturali�ti supersceptici sau de crea�ioni�ti superentuzia�ti. �tiin�a trebuie l�sat� s� vorbeasc� f�r� �ncorset�rile dogmelor ateiste sau teiste, f�r� s� �i pese dac� adev�rul descoperit contravine unui grup de interese sau altuia, �i f�r� s� se prostitueze c�nd �ntr-un pat c�nd �ntr-altul.

Florin, te �tiam un tip religios. De ce crezi c� numai cre�tinismul este "d�r�mat" de �tiin��, iar religiozitatea ta nu...?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:11

Mai stiati ca dogmele teoretice ale bisericii crstine s-au stabilit in primele cinci concilii ecumenice si sunt ,,valabile'' p�na in zilele de azi? Conciliile au avut loc la Niceea (anul 325), Constantinopol (anul 381), Efes (anul 431), Calcedon (anul 451) si din nou la Constantinopol (anul 553). Toate aceste patru localitati se gasesc in Turcia: Niceea si Calcedon nu departe de Istambul (fostul Constantinopol), Efes in partea vestica a Anatoliei.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:31

De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:26:04Tanach (Hebrew): Genesis (Bereshit)...

Care este de fapt �ntrebarea ta, Florin? Traducerile cu care ai venit mai devreme pe forum nu au nimic �n comun cu limba ebraic�. Acele caractere pe care te chinui s� le postezi (unele fonturi nefiind compatibile probabil) nu sunt semne grafice misterioase �i deschise tuturor posibilit��ilor (inclusiv celor nonlingviste). Nu. Sunt litere cunoscute care alc�tuiesc cuvinte, propozi�ii, fraze...traductibile. Dar nu cum ai tradus tu. Nu e nici o conspira�ie aici.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:33

De la: adipopa, la data 2009-06-02 19:07:30
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:03:38no problem,adi,inca o data,iti spun,tu nu poti vedea sau nu vrei sa vezi mai mult decat iti permite biblia,in concluzie te rog sa faci bine si sa arunci la cosul de gunoi absolut toate creatiile oamenilor de stiinta care nu au fost prevazute in ea...

Negarea �tiin�ei este o absurditate, iar subjugarea ei, un sacrilegiu.

Am mai explicat pozi�ia mea: nu amestec �tiin�a nici cu teismul nici cu ateismul, ci insist ca vocea ei s� nu fie g�tuit� de naturali�ti supersceptici sau de crea�ioni�ti superentuzia�ti. �tiin�a trebuie l�sat� s� vorbeasc� f�r� �ncorset�rile dogmelor ateiste sau teiste, f�r� s� �i pese dac� adev�rul descoperit contravine unui grup de interese sau altuia, �i f�r� s� se prostitueze c�nd �ntr-un pat c�nd �ntr-altul.

Florin, te �tiam un tip religios. De ce crezi c� numai cre�tinismul este "d�r�mat" de �tiin��, iar religiozitatea ta nu...?
de acord cu tine,dar totusi nu mi-ai raspuns,te faci ca nu vezi ca un ebraist ce te numesti ce am postat in legatura cu biblia ebraica,vreau sa stiu si te rog frumos sa nu mai dai raspunsuri evazive,daca te incumeti sa traducem impreuna textele vechi,sa discutam traducerile de balta impreuna si absolut tot ce tine de asa zisele miracole biblice,in speranta ca am fost bine inteles,iti urez sa ai parte de bucurii si s-auzim numai de bine!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 2 Iunie 2009, ora 19:36

De la: adipopa, la data 2009-06-02 19:31:49
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-06-02 18:26:04Tanach (Hebrew): Genesis (Bereshit)...

Care este de fapt �ntrebarea ta, Florin? Traducerile cu care ai venit mai devreme pe forum nu au nimic �n comun cu limba ebraic�. Acele caractere pe care te chinui s� le postezi (unele fonturi nefiind compatibile probabil) nu sunt semne grafice misterioase �i deschise tuturor posibilit��ilor (inclusiv celor nonlingviste). Nu. Sunt litere cunoscute care alc�tuiesc cuvinte, propozi�ii, fraze...traductibile. Dar nu cum ai tradus tu. Nu e nici o conspira�ie aici.
dar cine a pus vreo secunda problema unei conspiratii,eu doresc sa ne asumam raspunderea traducerilor,tu pe cea de balta si eu pe cea de cartier,ok?mergem mai departe,dar fara sa facem abstractie de ceea ce te-am rugat eu,bine?

Pagini: << 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: