back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:26

De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 16:35:26nu am găsit-o pe net ca să o pot reproduce exact însă îmi amintesc în linii mari despre ce era vorba. definea întăi conceptul de operă ca fiind un produs finit ,încărcat cu valoare și original ...iar pentru termenul *operă literala* adauga un element...arta!!...o opera literala trebuie să fie în același timp o creație artistică...

Ioana, Biblia este o creație artistică desăvârșită, o capodoperă literară! Gândește-te că, într-o cultură fundamental aniconică (fără arte vizuale), într-o cultură arhitecturală în care tronul gol marchează prezența celui care îl umple, arta cuvântului scris a fost singura și cea mai mare investiție creativă.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:28

De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 16:35:26tu ,însă spuneai că indiferent de ce stil funcțional ar fii vorba orice scriere face în mod automat literatură...și...nu este adevarat....multe scrieri numai opere de arta nu pot fii considerate...(înțelegând prin artă modul cum oamenii concep și realizează frumosul și sublimul)....acum...zii și tu ce gasești frumos într-un text de genul. [...] textele astea sunt opere literare? ..ce să zic...sublim...

Un text științific (tratat de specialitate, revistă academică, teză doctorală, monograf) este considerat oriunde în lume literatură științifică. Scrisoarea de cerere însă nu; ea aparține stilului juridico-administrativ și nu este neaparat literatură.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:29

De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 16:35:26acum..că să acceptăm biblia ca literatură trebuie să o încadrăm în stilul ăsta...și nu ar trebui să fie prea greu...(mi-ai demonstrat aseară)...însă...aștia de pe aici (dorin ,maresalul și care mai erau ) o aseamănă basmelor românești..adică consideră că nimic din ceea ce scrie în ea nu s-a petrecut în realitate...și asta mă revoltă...

O dată cu recunoașterea caracterului literar al Bibliei trebuiesc definite ceva mai atent istoria și ficțiunea.

“...history-writing is not a record of fact – of what ‘really happened’ – but a discourse that claims to be a record of fact. Nor is fiction-writing a tissue of free inventions but a discourse that claims freedom of invention. The antithesis lies not in the presence or absence of truth value but of the commitment to truth value. [...] Both historiography and fiction are genres of writing, not bundles of fact or nonfact in verbal shape. In either case, then, it all boils down to the rules of the writing game, namely, to the premises, conventions, and undertakings that attach to the discourse as an affair between writer and audience. What kind of contract binds them together? What does the writer stand committed to? What is the audience supposed to assume? What do both sides expect historiography (or fiction) to be and do? This is the question” (Sternberg, Poetics, pp. 25-26).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:49

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:28:15
De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 16:35:26tu ,însă spuneai că indiferent de ce stil funcțional ar fii vorba orice scriere face în mod automat literatură...și...nu este adevarat....multe scrieri numai opere de arta nu pot fii considerate...(înțelegând prin artă modul cum oamenii concep și realizează frumosul și sublimul)....acum...zii și tu ce gasești frumos într-un text de genul. [...] textele astea sunt opere literare? ..ce să zic...sublim...

Un text științific (tratat de specialitate, revistă academică, teză doctorală, monograf) este considerat oriunde în lume literatură științifică. Scrisoarea de cerere însă nu; ea aparține stilului juridico-administrativ și nu este neaparat literatură.

**Scrisoarea de cerere însă nu; ea aparține stilului juridico-administrativ și nu este neaparat literatură.**

e prima data de când vorbim pe forumul ăsta amândoi când recunoști că nu ai avut dreptate...dar mai cu jumătate de gură....ceva de genul *nu neapărat* ...

dacă am purta în continuare o discuție pe tema *teoria literaturii* i-am plictisi de moarte pe aștia de aici ..ar fugi cu toții de pe forum și nu am rămâne decât noi...și nu vrem asta...
mai bine ne oprim aici...deși mi-ar fii plăcut mult să continuăm...
mă dumiream eu până la urmă (făceam rost și de caietul de anul trecut) ce e și cu *literatura de specialitate*...
oricum...eu până una alta...am examen săptămâna viitoare la stilistică (vorbesc serios )..mi-ar fii plăcut să învăț aici on line ..cu voi...

dar...mai bine dawkins!!!...:)

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:53

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:29:15
De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 16:35:26acum..că să acceptăm biblia ca literatură trebuie să o încadrăm în stilul ăsta...și nu ar trebui să fie prea greu...(mi-ai demonstrat aseară)...însă...aștia de pe aici (dorin ,maresalul și care mai erau ) o aseamănă basmelor românești..adică consideră că nimic din ceea ce scrie în ea nu s-a petrecut în realitate...și asta mă revoltă...

O dată cu recunoașterea caracterului literar al Bibliei trebuiesc definite ceva mai atent istoria și ficțiunea.

“...history-writing is not a record of fact – of what ‘really happened’ – but a discourse that claims to be a record of fact. Nor is fiction-writing a tissue of free inventions but a discourse that claims freedom of invention. The antithesis lies not in the presence or absence of truth value but of the commitment to truth value. [...] Both historiography and fiction are genres of writing, not bundles of fact or nonfact in verbal shape. In either case, then, it all boils down to the rules of the writing game, namely, to the premises, conventions, and undertakings that attach to the discourse as an affair between writer and audience. What kind of contract binds them together? What does the writer stand committed to? What is the audience supposed to assume? What do both sides expect historiography (or fiction) to be and do? This is the question” (Sternberg, Poetics, pp. 25-26).

adi..eu știu ce e istoria și care este scopul ei...

și mi-am răspuns deja la toate întrebările astea...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 30 Mai 2009, ora 23:53

Mi-a venit in minte o idee mai veche legata de cele 10 porunci. Hai sa vedeti cum se contrazic "nitel" in functie de fiecare "biserica". Le citez:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine;
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor;
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert;
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste;
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant;
6. Sa nu ucizi;
7. Sa nu fii desfranat;
8. Sa nu furi;
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau;
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Bun. Lasandu-le la o parte pe cele care tin de viata personala a fiecarui om, cele de la porunca 5 in sus, se calca cel putin una din primele 4 porunci. Fiti atenti: Ortodocsii si catolicii calca cu predilectie urmatoarele porunci:
1. Au alti dumnezei (de exemplu: sfintii sau fecioara Maria);
2. Se inchina la icoane (reprezentari, asemanari - mai ales ortodocsii);
3. Iau in desert numele Domnului (au schimbat invataturile lui Iisus);
4. Incalca ziua de odihna sabatul, echivalentul zilei de Sambata, in orice limba de pe pamant. De retinut este faptul ca sabatul a fost instituit inca de la creatiune (nu a fost doar pentru evrei);
Protestantilor calca in special porunca:
3. Iau in desert numele Domnului prin micile schimbari aduse invataturii lui Iisus (mostenite de la catolici).
La prima porunca ,,Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine" se intelege cat se poate de clar ca insusi dumnezeu admite ca mai sunt si alti dumnezei.
La cea de-a doua porunca se mai poate intelege ca dumnezeu e razbunator, egoist si invidios.
La cea de-a treia porunca se mai poate intelege ca dumnezeu ameninta si poate recurge la razbunare. porunca este defapt ceva mai lunga ,, Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau în desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în desert numele Lui."
Porunca a patra legata de ziua de odihna este la randul ei mai lunga (defapt toate sunt mai lungi - n.a),,Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa în acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramâne la tine, Ca în sase zile a facut Domnul cerul si pamântul, marea si toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o."
Am obosit. Revin si cu restul altadata.
Ce se spune in biblie despre ele: Deuteronomul 31:26 "Luati cartea aceasta a legii, si puneti-o lânga chivotul legamântului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo ca martora împotriva ta. "
Intamplarea face ca am doi prieteni preoti (ce surpriza, ma pot intelege cu preotii!?) La intrebarea: "si de ce nu le respectati intru totul?" au raspuns ceva de genul: "Trebuie sa traim si noi".

Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 00:05

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:24:35Dorinel, dacă numai cu așa ceva știi să vii...înseamnă că nivelul tău de inteligență s-a epuizat deja!
Nu Adi, numai cu asa ceva vine ... biblia.

Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 00:12

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:20:58Dorinel, ai pus foarte multe întrebări pe acest forum. La toate ai primit răspuns, dar ai trecut mai departe. Curiozitatea mea ar fi următoarea: chiar te interesează răspunsul...sau îți place numai cum sună întrebarea?
Nu Adi, nu-mi place cum suna raspunsul. Vroiam in cazul de fata un raspuns si nu o intrebare la intrebarea mea. Deci, ce facea dumnezeu in perioada ,,omului de Neandertal"?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 00:23

De la: ioana_dark, la data 2009-05-30 23:18:20dorin, nu ducem lipsă de preoți care sunt niște teologi extraordinari și care le explică la predică enoriașilor semnificația zilei în care s-a săvârșit sfanta liturghie la care au asistat...

Bine Ioana. Si daca nu duceti lipsa de teologi extraordinari, poate ii intrebati si de ce venereaza un concept fara sens, pe care nici macar nu pot sa si-l explice ; unde sa mai ridicam si pretentia sa ni-l explice rational. Poate va explica ce este si cu ritualurile crestinismului, si o logica, asa pentru mintea gainii (in cazul de fata intru si eu in categoria ,,mintea gainii'') a motivatiei si originilor lor. Astept raspuns dupa ce vorbesti cu acei teologi extraordinari.

Luciana_Nicu

1 mesaj
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 00:25

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:24:35
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-30 22:43:52Din ceea ce i-a spus dumnezeu el nu reuseste sa scrie decat "La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul". Dupa, s-a terminat "cerneala".

Dorinel, dacă numai cu așa ceva știi să vii...înseamnă că nivelul tău de inteligență s-a epuizat deja!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 01:03

Mytcor, acest mesaj mi-a scăpat...

De la: mytcor, la data 2009-05-29 01:12:50...ar mai fii totusi ceva ce m-ar interesa:
...exista vr-o evidenta de-a lungul timpului prin care s-ar putea verifica toate modificarile/interpretarile suportate de catre textele Biblice? ...daca exista, poate fii ea accesata pentu studiu sau pentru o informare individuala pur si simplu?

Da, există. Disciplina care studiază transmiterea textelor biblice cu toate modificările, omisiunile, adăugirile făcute de-a lungul timpului se numește Critica Textuală și este împărțită pe Vechiul și Noul Testament.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 01:04

De la: mytcor, la data 2009-05-29 01:12:50Totusi, sa inteleg ca interesele teologice ale apostolilor au fost mai presus de faptele lor or faptica evenimentelor la care au fost partasi?

În cazul genealogiei lui Iisus, spuneam că cei doi evangheliști au interese teologice diferite, dar compatibile, complementare și fidele surselor folosite. Pentru Matei, a fost important de exemplu să ducă descendența lui Iisus până la Avraam (lucru reflectat apoi și în portretul lui Iisus în evanghelie), în timp ce Luca o duce până la Adam. „Interesul teologic” reprezintă unghiul de vedere din care fiecare evanghelist privește biografia vieții lui Iisus. Faptele sunt aceleași, dar modul de a le privi și relata diferă...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 01:06

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-31 00:12:02
De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:20:58Dorinel, ai pus foarte multe întrebări pe acest forum. La toate ai primit răspuns, dar ai trecut mai departe. Curiozitatea mea ar fi următoarea: chiar te interesează răspunsul...sau îți place numai cum sună întrebarea?
Nu Adi, nu-mi place cum suna raspunsul. Vroiam in cazul de fata un raspuns si nu o intrebare la intrebarea mea. Deci, ce facea dumnezeu in perioada ,,omului de Neandertal"?

Dorinel, tu dorești un răspuns la o întrebare nouă (de un infantilism dezarmant). Dar tu ai mai pus întrebări pe forum și ai primit răspuns. Care dintre aceste răspunsuri nu-ți place „cum sun㔠și de ce? Cum ai putea să mă convingi să-ți răspund la o altă întrebare când nu ai avut nici o replică la răspunsurile anterioare? De exemplu, ai afirmat pe cealaltă pagină că masacrul din Betleem nu a avut loc și ți-am arătat naivitatea, eroare logică și inconsecvența acestei afirmații. Nu crezi că înainte de a discuta noua ta preocupare neandertaliană ar trebui să terminăm discuțiile începute și lăsate de tine la jumătatea drumului...?

PS Ține minte: „spălarea de creier” este acea intoxicare cu propria opinie la care se ajunge prin ignorarea argumentelor contrare și prin nefamiliarizarea cu domeniul de cercetare în care se emit aceste opinii... „spălat pe creier” deci este o persoană care se pronunță asupra unui subiect fără să fi studiat originea și cercetarea acestuia și fără să interacționeze onest și informat cu cei de partea cealaltă a baricadei...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 01:21

Adi, tu imi ceri ceva de genul celor prezentate in acest articol video:
www.viddler.com/player/c89ce09b/" />www.viddler.com/player/c89ce09b/" width="437" height="290" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" name="viddler" >
De multe ori nu ti-am raspuns, nu pentru a te supara, ci pentru ca nu doream sa vorbesc codificat folosind termene de neinteles pentru unii si nu ma inteleaga nimeni. Intelegi ca nu toti cei care citesc acest topic au pregatirea ta? De ce sa-ti fi luat exemplu?! Si hai sa fim sinceri ca de cate ori ti-am raspuns, la randul tau n-ai fost multumit de raspunsul meu. Daca nu incercam sa vorbim in termeni uzuali si cunoscuti de majoritatea oamenilor, eu ma retrag de pe acest topic. Numai bine.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 01:34

**Daca nu incercam sa vorbim in termeni uzuali si cunoscuti de majoritatea oamenilor, eu ma retrag de pe acest topic.**

dorin....adi vorbește foarte bine....coerent ,frumos...este filolog de profesie și...se vede!!!...are talent de scriitor...
chiar nu-mi dau seama ce i se poate reproșa stilului său ...
în plus..pentru ce s-a inventat ,măi dicționarul?....ca să te uiți în el când nu înțelegi semnificația unui termen,nu?...
adi nu are de unde să știe ce termeni cunoști tu și ce termeni nu ...însă...nu e greu să te uiți în dex...
în rest...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 02:11

De la: adipopa, la data 2009-05-31 01:06:35
Si daca tu consideri raspunsurile mele iresponsabile pe fondul unor anomalii psihice, asa si eu pot sustine ca raspunsurile tale sunt fara substanta rationala si nu reprezinta altceva decat pozitia bisericii crestine. Nu de asta am si avem nevoie. De ratiune avem nevoie atunci cand discutam. Cum aceasta lipseste, as putea sa incadrez raspunsurile tale in categoria anomalii psihice. Sau vrei sa-ti repet ca nu vreau sa mai aud de povestea trista a crestinului din urmatorul monolog: "Si daca mie imi spune biserica sa cred, eu nu trebuie sa ma indoiesc de ce spune ea" „Si ce crede biserica mea?” „O, biserica mea, crede ca mine!” „Și ce cred eu și crede biserica mea?” „Biserica mea și cu mine, credem la fel!” Intelegi ca trebuie sa depasesti faza asta. Imi ceri mie sa vorbesc rational si serios cand tu nu depasesti faza asta? Apreciez perseverenta ta dar nu si naivitatea. Cum poti sa venerezi un concept fara sens, pe care nu l-ai putut explica rational?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 10:50

Ca să nu mă enervez pe Dorinel, copiez o glumă.

========================================

Pecans in the Cemetery

Author Unknown

On the outskirts of a small town, there was a big, old pecan tree
just inside the cemetery fence. One day, two boys filled up a
bucketful of nuts and sat down by the tree, out of sight, and began
dividing the nuts. "One for you, one for me. One for you, one for
me," said one boy. Several dropped and rolled down toward the
fence.

Another boy came riding along the road on his bicycle. As he
passed, he thought he heard voices from inside the cemetery. He
slowed down to investigate. Sure enough, he heard, "One for you,
one for me. One for you, one for me." He just knew what it was,
so he jumped back on his bike and rode off.

Now just around the bend he met an old man with a cane,
hobbling along. "Come here quick," said the boy, "you won't believe
what I heard! Satan and the Lord are down at the cemetery dividing
up the souls."

The man said, "Beat it kid, can't you see it's hard for me to
walk." When the boy insisted though, the man hobbled to the
cemetery. Standing by the fence they heard, "One for you, one for
me. One for you, one for me..." The old man whispered, "Boy,
you've been tellin' the truth. Let's see if we can see the Lord."
Shaking with fear, they peered through the fence yet were still
unable to see anything.

The old man and the boy gripped the wrought iron bars of the
fence tighter and tighter as they tried to get a glimpse of the Lord.
At last they heard, "One for you, one for me. That's all. Now let's
go get those nuts by the fence and we'll be done."

They say the old man made it back to town a full 5 minutes
ahead of the boy on the bike!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 12:35

De la: adipopa, la data 2009-05-30 23:15:18Mytcor, fiecare dintre noi întâlnește Biserica în anumite ipostasuri. Probabil că ipostasul pe care îl cunoști tu este unul static și osificat. Nu știu. Eu întâlnesc Biserica într-un alt ipostas, dinamic și angajat, la intersecția dintre scriptură (și tradiție) pe de-o parte, și cultură (și societate) pe de alta. Vocația creștină constă tocmai în viețuirea la intersecția celor două orizonturi: scriptură și cultură, text și duhul cel de viață dătător...

Ce bine ar fii fost sa fie numai asa, din pacate perceptia-mi trece dincolo de cele doua .

Daca privesc catre ortodoxism (ortodoxismul Ro.) nu pot vedea decat o ierarhizare fanariota a sa, practicand lpe-o scara larrga comercializarea sacramentelor, uitandu-si menirea , traditia si mai ales implicarea sa morala in viata sociala a enoriasilor pe care-i pastoreste.

De partea cealalta, catolicismul occidental, intr-o criza perpetua de personalitate datorata compromisurilor religioase facute de-a lungul timpului cu societatile de consum ale vestului pana mai ieri atat de infloritor, nici macar misionarismul sau nu mai este ce-a fost odata.

Comasiunea-mi se indreapta spre cultele protestante si neo protestante, mici grupulete ce incearca din rasputeri sa faca fata vremurilor de inceput de sec XXi, atunci cand organizeaza vr-o intalnire pe vr-un stadion sau intr-o renumita sala de spectacol , au nevoie sa-si adune enoriasii de prin toate colturile continentului pentru a parea ca reprezinta ceva din punct de vedere numeric-religios.

Cat despre Mozaism, ce se mai poate spune ; mai mult o doctrina religioasa nationala ridicata la nivel de politica de stat cu influente militar doctrinare.

Din pacate, Biblia , din Sacra se metamorfozaza din ce-in-ce mai mult intr-o opera literara cu cel mai numeros tiraj si numar de exemplare traduse in aproape toate limbile vorbite si-ntr-un numar oarecare de dialecte vorbite pe Pamant. devenind doar o opera literara s-atat.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 13:01

Well well Adi, it is quite nice...but also weird...

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 13:11

Mytcor, mi-a plăcut mult mai mult celălalt comentariu...mai ales fraza în care spui, citez:

"Tare-mi este teama ca pentru a face o trecere catre civilizatia umana -la modul absolut, in care specia umana ar face abstractie de rasele ce-o compun si s-ar considera un tot al sau- cat si pentru a atinge acea stare a echilibrului dinamic si al unei structuri economico-socio-culturala necesara saltului catre prima treapta de civilizatie universala depinde numai de capacitatea noastra a tuturor cat si de capabilitatea folosirii la maxim a unei etici adcvate strict necesare in a realiza o asemenea schimbare .
Nu cred ca in viitorul apropiat isi mai poate permite cineva sa nu recunoasca interrelationarea si interdependenta tuturor,asa cum interdisciplinaritatea stiintifica transcede domeniile de cercetare ,tot asa vor trebuii depasite granitele conceptuale ale diferitelor societatii umane ca un prim pas catre o noua abordare a problemelor sociale, catre noi modalitati de organizare si gandire , catre noi principii ale unei ordini naturale si transcendente."
Pentru asta meriți felicitări....jos pălăria!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 13:36

De la: ioana_dark, la data 2009-05-31 01:34:05**Daca nu incercam sa vorbim in termeni uzuali si cunoscuti de majoritatea oamenilor, eu ma retrag de pe acest topic.**

dorin....adi vorbește foarte bine....coerent ,frumos...este filolog de profesie și...se vede!!!...are talent de scriitor...
chiar nu-mi dau seama ce i se poate reproșa stilului său ...
în plus..pentru ce s-a inventat ,măi dicționarul?....ca să te uiți în el când nu înțelegi semnificația unui termen,nu?...
adi nu are de unde să știe ce termeni cunoști tu și ce termeni nu ...însă...nu e greu să te uiți în dex...
în rest...

Ioana, nimeni nu neagă faptul că Adi se exprimă deosebit de frumos, într-un mod academic. Nimeni nu neagă talentul său oratoric. Dar nici eu nu pot să nu-mi pun întrebarea dacă și acasă, în sânul familiei are aceeași exprimare?!
Având în vedere faptul că ne aflăm pe un forum public, unde sunt persoane atât docte cât și semidocte.....cred totuși că este mai important să i te adresezi omului cu care interacționezi (chiar dacă doar virtual) într-un mod cât mai natural, asta dacă nu dorești în mod expres, să-ți areți superioritatea!
Sincer, eu detest să folosesc termeni academici....o fac doar când sunt într-un mediu de acest gen!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 14:26

De la: Dorulet, la data 2009-05-31 13:01:54Well well Adi, it is quite nice...but also weird...

Dora, era o glumă...și pe glume nu facem exegeză...doar râdem!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 14:30

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-31 02:11:53...De ratiune avem nevoie atunci cand discutam. Cum aceasta lipseste, as putea sa incadrez raspunsurile tale in categoria anomalii psihice...

Dorinel, prudența mă îndeamna ceva mai devreme să nu răspund deloc ultimei tale postări, dar voi încerca totuși un compromis – un răspuns scurt. Presupun c㠄rațional” înseamnă, printre altele, logic, bazat pe rațiune, metodic, sistematic, măsurat (în argumentație). Care din răspunsurile mele, deci, ți se pare „fără substanță rațional㔠și de ce? Etichetările nu înlocuiesc obligația noetică de a produce un contraargument.

PS Nu venerez un concept (ci o ființă), iar monologul imaginat de tine este o caricaturizare convenabilă și ieftină...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 14:38

Mytcor, eu am admirat, de pildă, întâlnirea celor două orizonturi (scriptură-cultură, text-spirit) în ortodoxia intelectualilor și teologilor români precum Petre Țuțea sau Dumitru Stăniloaie, în reformismul istoricului anglican Tom Wright sau a filosofului Alvin Plantinga, în mozaismul criticului literar Meir Sternberg...ca să numesc doar câțiva dintre cei care mă fac să văd o dimensiune mai vibrantă a comunității de credință.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 14:57

mytcor...pe pagina trecută ai postat un comentariu lung cat toate zilele (cel mai lung comentariu pe care l-ai postat vreodată pe 9 am și...culmea...scris de tine ,nu plagiat de pe net... ) ca să spui ceva ce ai fii putut foarte usor să spui într-o singură propoziție...că îți dorești ca biserica să se adapteze valorilor promovate de noua civilizație europeană...lumea se schimbă în permanență ,iar tu îți dorești ca biserica să țină pasul cu ea. însă...cum lumea asta așa cum o vedem noi este o creație a masonilor...să înțeleg că îți dorești ca biserica să țină pasul cu ei...nah...nici gând!!!
apropo de asta...m-am uitat pe wikipedia la o recenzie a cărții lui dawkins...un motiv pentru care considera el că religiile din lume ar trebui să dispară este faptul că se opun căsătoriilor între homoxexuali... ..ce nu realiză el este faptul că orice om sănătos la cap s-ar opune...fie că e ateu ,fie că e creștin...deci...argumentul lui pică...

dora...nu aș fii crezut că poate exista vreun om căruia să nu-i placă modul cum scrie adi,dar să aprecieze foarte tare modul cum scrie mytcor...
acum trebuie să ies în oraș...însă ,uite..ai postat niște mesaje care ți-au placut mult...am și eu o rugăminte la tine vizavi de ele...te rog să-mi spui și mie câte propoziții sunt în frazele astea ....

**Tare-mi este teama ca pentru a face o trecere catre civilizatia umana -la modul absolut, in care specia umana ar face abstractie de rasele ce-o compun si s-ar considera un tot al sau- cat si pentru a atinge acea stare a echilibrului dinamic si al unei structuri economico-socio-culturala necesara saltului catre prima treapta de civilizatie universala depinde numai de capacitatea noastra a tuturor cat si de capabilitatea folosirii la maxim a unei etici adcvate strict necesare in a realiza o asemenea schimbare .**

și...

**Nu cred ca in viitorul apropiat isi mai poate permite cineva sa nu recunoasca interrelationarea si interdependenta tuturor,asa cum interdisciplinaritatea stiintifica transcede domeniile de cercetare ,tot asa vor trebuii depasite granitele conceptuale ale diferitelor societatii umane ca un prim pas catre o noua abordare a problemelor sociale, catre noi modalitati de organizare si gandire , catre noi principii ale unei ordini naturale si transcendente.**

copiază-le pe o hârtie și începe să te joci puțin...subliniezi întâi predicatele, apoi încercuiești elementele de relație și încerci astfel să delimitezi fiecare propoziție...baftă!!!...o să fie interesant și o să te distrezi...

adi...

vă las acum...mă duc să mă întâlnesc cu adnana că a venit prin bucurești....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 15:07

De la: ioana_dark, la data 2009-05-31 14:57:02mytcor...pe pagina trecută ai postat un comentariu lung cat toate zilele (cel mai lung comentariu pe care l-ai postat vreodată pe 9 am și...culmea...scris de tine ,nu plagiat de pe net... ) ca să spui ceva ce ai fii putut foarte usor să spui într-o singură propoziție...că îți dorești ca biserica să se adapteze valorilor promovate de noua civilizație europeană...lumea se schimbă în permanență ,iar tu îți dorești ca biserica să țină pasul cu ea. însă...cum lumea asta așa cum o vedem noi este o creație a masonilor...să înțeleg că îți dorești ca biserica să țină pasul cu ei...nah...nici gând!!!
apropo de asta...m-am uitat pe wikipedia la o recenzie a cărții lui dawkins...un motiv pentru care considera el că religiile din lume ar trebui să dispară este faptul că se opun căsătoriilor între homoxexuali... ..ce nu realiză el este faptul că orice om sănătos la cap s-ar opune...fie că e ateu ,fie că e creștin...deci...argumentul lui pică...

dora...nu aș fii crezut că poate exista vreun om căruia să nu-i placă modul cum scrie adi,dar să aprecieze foarte tare modul cum scrie mytcor...
acum trebuie să ies în oraș...însă ,uite..ai postat niște mesaje care ți-au placut mult...am și eu o rugăminte la tine vizavi de ele...te rog să-mi spui și mie câte propoziții sunt în frazele astea ....

**Tare-mi este teama ca pentru a face o trecere catre civilizatia umana -la modul absolut, in care specia umana ar face abstractie de rasele ce-o compun si s-ar considera un tot al sau- cat si pentru a atinge acea stare a echilibrului dinamic si al unei structuri economico-socio-culturala necesara saltului catre prima treapta de civilizatie universala depinde numai de capacitatea noastra a tuturor cat si de capabilitatea folosirii la maxim a unei etici adcvate strict necesare in a realiza o asemenea schimbare .**

și...

**Nu cred ca in viitorul apropiat isi mai poate permite cineva sa nu recunoasca interrelationarea si interdependenta tuturor,asa cum interdisciplinaritatea stiintifica transcede domeniile de cercetare ,tot asa vor trebuii depasite granitele conceptuale ale diferitelor societatii umane ca un prim pas catre o noua abordare a problemelor sociale, catre noi modalitati de organizare si gandire , catre noi principii ale unei ordini naturale si transcendente.**

copiază-le pe o hârtie și începe să te joci puțin...subliniezi întâi predicatele, apoi încercuiești elementele de relație și încerci astfel să delimitezi fiecare propoziție...baftă!!!...o să fie interesant și o să te distrezi...

adi...

vă las acum...mă duc să mă întâlnesc cu adnana că a venit prin bucurești....

Deh...nu știam că este absolut necesar să pun cuvântul "frază" între ghilimele...erau...două propoziții mai lungi... dar care mi-au plăcut...care-i problema ta???!!!
Și încă o nedumerire....Unde am scris eu că nu-mi place modul cum scrie Adi???

Te-aș ruga, insist chiar să nu-mi mai răstălmăcești cuvintele...ok?!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 15:14

De la: adipopa, la data 2009-05-31 14:38:34Mytcor, eu am admirat, de pildă, întâlnirea celor două orizonturi (scriptură-cultură, text-spirit) în ortodoxia intelectualilor și teologilor români precum Petre Țuțea sau Dumitru Stăniloaie, în reformismul istoricului anglican Tom Wright sau a filosofului Alvin Plantinga, în mozaismul criticului literar Meir Sternberg...ca să numesc doar câțiva dintre cei care mă fac să văd o dimensiune mai vibrantă a comunității de credință.

...din pacate, in opinia mea, aceasta componenta vibranta a spiritului d credinta despre care vorbesti, ramane intre prea putinele individualitati ale comunitatii , dar, mai putin se face simtita aceasta dimensiune/componenta vibranta a credintei catre marea comunitate a celor ce-ar avea nevoie de ea.
...nu se gaseste calea ori nu se doreste asa ceva ?...de alfel , ca o nuanta de exprimare, am observat un sens curios al dialogului tau cu Ioana atunci cand se exprima de genul; ..."noi si astia",...astia care bineinteles ar fugii....

...de fapt cred c-am mai spus-o si cu alta ocazie, nu stiu daca-ti mai amintesti, folosirea termenilor academici , ori de specialitate,. intr-o expunere publica de nivel mediu risca sa alunge interlocutorii sau in cel mai rau caz sa-i determine a ignora cele postate.
..atunci ma refeream la acel sondaj din care reesea ca dintre cei ce citesc un text, un procent de peste 30% nu-l inteleg iar altul de 60% au o perceptie vaga despre ceea ce au citit.
daca intalnirile tale cu acea stare vibranda de credinsa se petrece numai intr-un mediu cuprine in plaja acelui rest de 10 procente, atunci, chiar am convingerea ca nici teologii si nici exegetii, nu doresc decat sa se transforme intr-o casta a initiatilor, refuzand in acelas timp emiterea acelei unde tractoare a credintei si-a vibratiei religioase catre marea masa alor astora.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 15:31

De la: ioana_dark, la data 2009-05-31 14:57:02

Ioana, era o vorba... nu-i fumos ce-i frumos, e frumos numai ceea ce-mi place !.."De gustibus non disputandum est"...de altfel pot recunoaste si precia modul in care scrie Adi, Dorulet, Sirius, gabigabi, si pana la urma chiar si Tu de cand ai renuntat la acel "K"...!...

...A organizat Herr Almanahe ceva chermeza prin Buc. ?...de-ai luat-o la goana asa hodoroc-tronc ?...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 15:41

Tu nu citești???? Are întâlnire cu Adnana!!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 15:43

De la: Dorulet, la data 2009-05-31 15:41:40 Tu nu citești???? Are întâlnire cu Adnana!!!

atunci scuzati, rectific !...

prin paradisul vrede a lui Herr Tantareanus !...

Pagini: << 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: