back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 18:43

De la: mytcor, la data 2009-05-31 15:14:27...din pacate, in opinia mea, aceasta componenta vibranta a spiritului d credinta despre care vorbesti, ramane intre prea putinele individualitati ale comunitatii , dar, mai putin se face simtita aceasta dimensiune/componenta vibranta a credintei catre marea comunitate a celor ce-ar avea nevoie de ea... nu se gaseste calea ori nu se doreste asa ceva?

Mytcor, cum spuneam, fiecare dintre noi �nt�lne�te Biserica �n diferite ipostasuri. Sunt bine�n�eles subiectiv atunci c�nd vorbesc despre o dimensiune vibrant� � �i nu vreau s� judec �ndoiala ta.

Hai s�-�i povestesc o fr�ntur� din experien�a mea bucure�tean� de la sf�r�itul anilor 80. Eram student �ntr-o Rom�nie cufundat� �nc� �n non-religie �i apatie spiritual�. Dar am auzit c�, la Universitatea Bucure�ti, Ioan Alexandru �i �inea orele de ebraic� deschise �i c� erau programate �i dup�-amiaza. Nu pot s�-�i spun ce au �nsemnat pentru mine acele ore! La �nceput m-a speriat cu Heidegger, dar apoi m-a cople�it total �i eliberator cu exegeza textelor ebraice (texte pe care poetul le cita cu ochii �nchi�i...ca �n trans�). Crede-m�, ie�ind de la cursurile lui, mergeai acas� repet�nd mantric Ioan 1.1 �i Genesa 1.1 �n greac� �i ebraic� chiar dac� nu cunoa�teai limbile biblice.

Dar am c�utat acest element vibrant, de aceea l-am g�sit...

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 18:51

De la: mytcor, la data 2009-05-31 15:14:27...daca intalnirile tale cu acea stare vibranda de credinsa se petrece numai intr-un mediu cuprine in plaja acelui rest de 10 procente, atunci, chiar am convingerea ca nici teologii si nici exegetii, nu doresc decat sa se transforme intr-o casta a initiatilor, refuzand in acelas timp emiterea acelei unde tractoare a credintei si-a vibratiei religioase catre marea masa alor astora.

Nu este a�a, Mytcor. Eu �mi tr�iesc de fapt cele dou� orizonturi (scriptur�-cultur�, text-spirit) nu �ntr-un mediu academic rece, ci printre noroaiele Slam Dog de Rom�nia cu foarte mul�i oameni nec�ji�i...al�turi de tineri seropozitivi. Nu �tiu ce altceva a� fi putut s� fac �n via�� �i s� am aceia�i satisfac�ie...!?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 21:47

dora...scuze..nu m� luasem de tine ci voiam s� m� iau de mytcor care are marele tupeu de a se plange c� oamenii din ziua de azi nu �nțeleg un text ....

maestre...ne e greu s� �nțelegem textele tale...nu textele �n general...

ps: știu c� sunt rea ,dar și el s-a luat de mine pe topicul despre istorie...deci..am tot dreptul s�-i r�spund la fel...și am dreptate...!!!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 31 Mai 2009, ora 22:31

De la: ioana_dark, la data 2009-05-31 21:47:05dora...scuze..nu m� luasem de tine ci voiam s� m� iau de mytcor care are marele tupeu de a se plange c� oamenii din ziua de azi nu �nțeleg un text ....

ps: știu c� sunt rea ,dar și el s-a luat de mine pe topicul despre istorie...deci..am tot dreptul s�-i r�spund la fel...și am dreptate...!!!

Ui' cine vorbea, tocmai ceea ce-i spunea lui maresal ca sta naspa cu imaginativul abstractului !...ce sa spun dom'le Gadea, i-a ui' ce-avem aici dom'le Gadea , ascultati !...pac ,pac, dom'le Gadea si va rog verifica-ti dom'le Gadea, ..pac,pac !...

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 22:37

De la: mytcor, la data 2009-05-31 22:31:47
De la: ioana_dark, la data 2009-05-31 21:47:05dora...scuze..nu m� luasem de tine ci voiam s� m� iau de mytcor care are marele tupeu de a se plange c� oamenii din ziua de azi nu �nțeleg un text ....

Ui' cine vorbea, tocmai ceea ce-i spunea lui maresal ca sta naspa cu imaginativul abstractului !...ce sa spun dom'le Gadea, i-a ui' ce-avem aici dom'le Gadea , ascultati !...pac ,pac, dom'le Gadea si va rog verifica-ti dom'le Gadea, ..pac,pac !...

Nu trage domn" Semaca! Sunt eu...L�sc�ric�....m� predau!!!!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 31 Mai 2009, ora 22:41

De la: mytcor, la data 2009-05-31 22:31:47

ce leg�tura are vali stan cu faptul c� scrii tu ...aiurea? ...de fapt...cu tot topicul �sta?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 00:39

Ei, si sa revin cu forte proaspete.
Atentie Adi si Ioana, n-am sa ma las pana nu va dovedesc ca traiti intr-o minciuna enorma. Daca pana acum am preferat sa pastrez unele aparente in ceea ce priveste cunostiintele mele despre religie, am sa folosesc in continuare intregul aresenal, dar nu pentru a o sustine, ci pentru a o demola complect. M-am saturat! "Doamne" cat de mare iti este gradina! Totusi am sa folosesc un limbaj mediu pentru a ma putea intelege cu toata lumea. Cine doreste un anumit limbaj sa-mi spuna, am sa fac asta numai pe privat sau prin intermediul mail-lurilor. Aici este un forum pentru toata lumea. Revin maine. Am sa-l provoc si pe Maressalul sa intre in joc. Pana acum a fost incalzirea. Va garantez ca nu o sa va placa celor ce sustineti religia.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 00:48

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 00:39:25Ei, si sa revin cu forte proaspete.
Atentie Adi si Ioana, n-am sa ma las pana nu va dovedesc ca traiti intr-o minciuna enorma. Daca pana acum am preferat sa pastrez unele aparente in ceea ce priveste cunostiintele mele despre religie, am sa folosesc in continuare intregul aresenal, dar nu pentru a o sustine, ci pentru a o demola complect. M-am saturat! "Doamne" cat de mare iti este gradina! Totusi am sa folosesc un limbaj mediu pentru a ma putea intelege cu toata lumea. Cine doreste un anumit limbaj sa-mi spuna, am sa fac asta numai pe privat sau prin intermediul mail-lurilor. Aici este un forum pentru toata lumea. Revin maine. Am sa-l provoc si pe Maressalul sa intre in joc. Pana acum a fost incalzirea. Va garantez ca nu o sa va placa celor ce sustineti religia.

dorine...mai evolueaz� ,b�i și tu de la stadiul de atom organic...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 00:53

De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 00:48:39dorine...mai evolueaz� ,b�i și tu de la stadiul de atom organic...
Am evoluat intr-o celula procariota. Apropo, stii ce-i aia? Sau trebuie sa ceri informatii bisericii crestine sau cand nu mai faci fata, lui Adi.

Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:01

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 00:53:07
De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 00:48:39dorine...mai evolueaz� ,b�i și tu de la stadiul de atom organic...
Am evoluat intr-o celula procariota. Apropo, stii ce-i aia? Sau trebuie sa ceri informatii bisericii crestine sau cand nu mai faci fata, lui Adi.

da da...regnul monera....p�n� la om mai ai mult...(c� tot crezi tu �n evoluționism)....

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:11

De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 01:01:55da da...regnul monera....p�n� la om mai ai mult...(c� tot crezi tu �n evoluționism)....
Daca asta inseamna sa evoluezi in om, prefer sa raman celula procariota. Apropo, dumnezeu a creat si aceste celule sau a creat direct omul?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:13

De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 00:48:39
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 00:39:25Ei, si sa revin cu forte proaspete.

dorine...mai evolueaz� ,b�i și tu de la stadiul de atom organic...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:16

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 01:11:37
De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 01:01:55da da...regnul monera....p�n� la om mai ai mult...(c� tot crezi tu �n evoluționism)....
Daca asta inseamna sa evoluezi in om, prefer sa raman celula procariota. Apropo, dumnezeu a creat si aceste celule sau a creat direct omul?
Ioana nu ma face sa te pun in rama pe perete la ,,ASA NU". Am cativa useri pusi si nu prea mai am loc.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:18

De la: mytcor, la data 2009-06-01 01:13:54
Daca ai ceva de spus, atunci spune.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 01:33

Dorin, nu po�i d�r�ma cre�tinismul...este o utopie...n-ai cum! Cel pu�in f�r� dovezi clare �i indubitabile c� ceea ce crezi tu este f�r� t�gad� adev�rul absolut, n-ai nici cea mai mic� �ans�!

Niciunul dintre cei care a alc�tuit Biblia, nu a fost un prost...au fost ni�te min�i de excep�ie! Crede-m�! Chiar dac� pare "simplist�"...nu este!!! Eu am citit-o...nu o dat�...i se pot da nenum�rate interpret�ri...�i fiecare pare a fi "cuv�ntul adev�rului"...dar adev�rul este doar ceea ce poate fi verificat....restul, doar credin�� �i imagina�ie!

Pur �i simplu te ba�i cu "morile de v�nt"! Nu ai s� d�r�mi nimic....pentru cre�tini, tu e�ti cel mult ridicol!

C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 12:51

De la: Dorulet, la data 2009-06-01 01:33:22 Dorin, nu po�i d�r�ma cre�tinismul...este o utopie...n-ai cum!
Dora aceasta religie se va duce pe apa sambetei cat de curand, nu trebuie neaparat sa o daram eu (nici nu ma vad cum cu persoane gen Adi sau Ioana). Probabil aici este utopia. Stii tu oare cate religii au apus?! Cu siguranta cunoscandu-ti istetimea si cunostiintele, da. Acelasi lucru se va intampla si cu crestinismul. Cezi un moment ca acei oameni care credeau si venerau un zeu sau mai multi si-ar fi imaginat ca religia lor intr-o zi va apune?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 13:16

Dar sa incepem. Ce ne spune religia crestina despre debutul vietii ,,La �nceputul timpurilor El era singur. �n afar� de el nu exista nimic." Fals!! In primul rand Terra are o vechime de peste 3 miliarde de ani, universul de peste 12-13 miliarde de ani. Cum s-a format universul, deocamdata ramane o enigma pe care stiinta moderna, n-o poate explica dar asta nu inseamna ca nu va reusi. Sa mergem mai departe ,,Nici m�car �lumina�, bun�oar�." �i pe vremea aceea Dumnezeu se numea �Elohim�. Textual, cuv�ntul �elohim� �nseamn� �zei�. Este destul de curios c� Biblia �l nume�te a�a pe un "domn" care era cu des�v�r�ire singur." Fals. Lumina era de la nasterea universului. Sunt atatea stele asemanatoare soarelui nostru. Este suficient sa ne uitam azi in univers cu mijloacele stiintei moderne si sa vedem cat de luminat este. A�adar, �Elohim� se plictisea (sau �se plictiseau�) de moarte �n mijlocul haosului �nconjur�tor, sau �tohu vabohu�- in traducere �talme�-balme�� cum numeste Biblia haosul. �i fiindc� ve�nicia-i nesf�r�it de lung�, de bun� seam� c� �elohimii� s-au plictisit a�a milenii �i milenii f�r� num�r. P�n� la urm�, �i-a zis Dumnezeu (a�a �i vom spune de acum �ncolo) c�, devreme ce este Dumnezeu �i care va s� zic� atotputernic, nu se cade s� se pr�p�deasc� de dor �i de ur�t, ci trebuie neap�rat s� fac� o treab� oarecare. �i s-a apucat mo�neagul s� creeze. POTI SA CREZI ASTA?!!! Numai un naiv ar putea sa creada.
Mai corect ar fi fost in biblie sa ni se spuna ca Dumnezeu si-a zis c� n-are rost s� se gr�beasc�: �Toate la timpul lor� si sa se renunte la enuntul ,,�i a f�cut, la �nceput, cerul �i P�m�ntul''. Mai bine zis, materia a ap�rut de la sine �ndat� ce �i-a manifestat el voia. ITI VINE SA CREZI ASTA?!! Mie, nu. Care-i t�lcul acestor cuvinte, cititorul Bibliei n-are cum �i nici nu trebuie s� �tie. Devreme ce ar fi stiut crestinismul s-ar fi compromis din fasa.
�i ca s� nu fac� boroboa�e Dumnezeu s-a g�ndit c�-i trebuie lumin�. Ceea ce �nseamna (nu-i a�a?) ― c�, �nainte de asta, milenii �i milenii de-a r�ndul a orbec�it �n �ntuneric. Noroc c� n-avea de ce se lovi, pentru c� de jur �mprejur nu era nimic. Imi vine sa plang cand gasesc asemenea aberatii in biblie.
��i a zis Dumnezeu: �S� fie lumin�!� �i s-a f�cut lumin� (Facerea, I, 3). Ce fel de lumin� era aceea, Biblia nu spune. Spune doar at�t: ��i a v�zut Dumnezeu c� lumina este bun� PUTEM SA CREDEM ASTA?!! Prima lui grij� dupa aaparitia ''miraculoasa" a luminii a fost �s� despart� lumina de �ntuneric�. Ce �nseamn� asta, iar�i n-are rost s� �ncerc�m a �n�elege. ��i a numit Dumnezeu lumina ziu�, �i �ntunericul l-a numit noapte. �i a fost sear�, �i a fost diminea��: ziua �nt�i� (Facerea, I, 5).
Dup� aceea "mo�neagul" s-a apucat s� creeze� ghici�i ce? Iar�i cerul! Iat� cum descrie �sf�nta� scriptur� aceast� opera�ie prin care Dumnezeu a creat pentru a doua oar� cerul: ��i a f�cut Dumnezeu t�ria cerului �i a desp�r�it apele care s�nt dedesubtul t�riei de apele care s�nt deasupra t�riei. �i s-a f�cut a�a. �i a numit Dumnezeu t�ria cer; �i a fost sear�, �i a fost diminea��: ziua a doua� (Facerea, I, 7―8). Povestea aceasta cu apa de �deasupra� �i de �dedesubtul� t�riei oglinde�te o eroare profund� a tuturor popoarelor primitive. �ntr-adev�r, oamenii din vechime credeau c� cerul este masiv, tare, de unde �i denumirea de �t�rie�. Macar pe ei ii pot intelege, pe cei din ziua de zi care mai cred in basme ... Se presupunea c� de partea cealalt� a t�riei se afl� un uria� rezervor de ap�, al c�rui fund este cerul. ,,Doamne, mare iti este gradina!" Ast�zi orice om cu carte �tie c� ploaia provine din apa care se evapor� de pe P�m�nt.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 13:33

De la: adipopa, la data 2009-05-26 22:20:57Dorinel �i ceilal�i care l�sa�i �n mod consecvent acuza�ia de �sp�lare de creier� pe prispa cre�tinilor, v� propun s� �ncerc�m ni�te defini�ii simple.

Hai s� zicem de exemplu c� �sp�larea de creier� este acea intoxicare cu propria opinie la care se ajunge prin ignorarea argumentelor contrare sau nefamiliarizarea cu domeniul de cercetare �n care se emit aceste opinii (ca �i cum familiarizarea nici nu ar fi necesar�).

Cu alte cuvinte, s� zicem c� un �sp�lat pe creier� este o persoan� care se pronun�� asupra unui subiect f�r� s� fi studiat originea �i cercetarea acestuia �i f�r� s� interac�ioneze onest �i informat cu cei de partea cealalt� a baricadei care au scris copios asupra acestuia.

De exemplu, Dorinel emite opinii �n domeniul eticii vechi-testamentale (�i are tot dreptul). Sunt �ns� cel pu�in 100 de ani de c�nd acest domeniu este asiduu cercetat de savan�i (�i Internet-ul �i poate oferi oricui liste bibliografice substan�iale, cred).

Problemele pe care Dorinel le ridic� (dac� le ridic� el, sau doar le preia de la al�ii, nu �tiu) nu sunt deloc noi. Mul�i cercet�tori (evrei, cre�tini, atei) s-au aplecat asupra lor cu ajutorul unor instrumente de cercetare (istorice, lexicografice, antropologice) considerate standard �n academie, ajung�nd �ns� la o opinie contrar� opiniei lui Dorinel (sau a celor pe care el �i copiaz�). Dar Dorinel nu a f�cut de fapt nici cel mai mic efort de a se familiariza cu domeniul de cercetare �n care emite opinii, sau s� interac�ioneze cu cercet�torii care au scris �n acest domeniu.

De aceea, Dorinel ajunge �n cele din urm� s� se intoxice cu propria p�rere, consider�nd c� p�rerea contrar� nu merit� nici m�car citit�. Dac� a�a stau lucrurile (�i am o b�nuial� �n acest sens), conform defini�iei, Dorinel poate fi el �nsu�i un �sp�lat pe creier� chiar �i atunci c�nd mascheaz� acest lucru numindu-i pe al�ii �sp�la�i pe creier.�

�n cele din urm� nu conteaz� cine ��i spal� creierii � poate s� �i-i spele la fel de eficient �i detergentul noului ateism! At�ta timp c�t ignori partea cealalt� a argumentului �i te bazezi numai pe retorica vitriolic� a acestui nou val de ateism va fi foarte greu s� faci progrese �n orice domeniu...

Descop�r oarecum, tot mai iritat, c� Internet-ul devine un paradis al iresponsabilit��ii �i inculturii. Tot mai mul�i scriu pe Internet ceea ce nu le-a publicat sau nu le-ar publica nimeni vreodat�, sau ceea ce nu ar sus�ine �n spa�iul public �n nume propriu.

A�a c�, sub masca anonimatului/pseudonimit��ii, avem liber inclusiv la sp�larea altor creiere...

c�t� dreptate ai....

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 13:43

Dar s� trecem mai departe. Ziua a treia Dumnezeu a folosit-o pentru o munc� ale c�rei roade au fost �i mai pre�ioase dec�t cele dinainte. ,,�i-a cobor�t privirile asupra apelor de jos �i �i-a zis c� ar fi bine s� le adune laolalt� �i s� lase astfel s� ias� la iveal� p�r�ile de uscat.'' Supun�ndu-se voin�ei sale, apele s-au unit �n v�ile formate instantaneu pentru a le primi. Tot instantaneu s-au format �i �ntinderile de uscat, �n�l�imile de pe care apele au �nceput s� curg� sub form� de p�raie �i r�uri spre m�ri �i lacuri. TOT INSTANTANEU A APARUT SI PROSTIA. ��i a numit Dumnezeu uscatul p�m�nt, iar adunarea apelor a numit-o m�ri. �i a v�zut Dumnezeu c� este bine� (Facerea, I, 10).
Dup� cum se vede, de cele mai multe ori Dumnezeul vostru era tare �nc�ntat de treaba lui. ,,Ia te uit�, �i zicea el, de ce nu mi-a dat �n g�nd s� m� apuc mai de mult de toate astea?�
�n ziua aceea Dumnezeu a fost at�t de mul�umit de uscatul �i de m�rile lui, �nc�t nu l-a r�bdat inima s� nu mai fac� ceva p�n� la c�derea nop�ii. ��i a zis Dumnezeu: �S� odr�sleasc� p�m�ntul paji�te verde, ierburi av�nd s�m�n�� �n ele �i pomi roditori, care s� fac�, dup� soiul lor, roade cu s�m�n�� �n ele pe p�m�nt�. �i s-a f�cut a�a� (Facerea, I, 11). ITI VINE SA CREZI ASTA?!! Eu mai dagraba pot sa cred un copil cand spune lucruri trasnite, decat un ,,mosneag''
Nici nu �tiu cum s� ma minunez de �n�elepciunea �creatorului�! E greu de �nchipuit mai mult� migal� �i mai mult� prevedere. S� mul�umim grijuliului Dumnezeu c� nu ne-a dat meri care s� fac� portocale, portocali care s� fac� pere �i peri care s� fac� agri�e.
Dar iat� un alt BASM: ,,f�c�ndu-se lumin�, trecuser� trei zile cu dimine�ile �i serile respective." �i aceast� lumin�, care la sf�r�itul zilei ceda locul �ntunericului nop�ii, �nv�luia lumea ce se n�tea f�r� a porni de la vreo surs� vizibil�; de Soare nu era �nc� nici pomeneal�. O fi aparand mai tarziu!? Aici este cazul s� reproducem un citat lung din Biblie:
��i a zis Dumnezeu: Ce basm, ce basm ... . Deci a f�cut Dumnezeu cei doi lumin�tori mari: lumin�torul cel mai mare, ca s� st�p�neasc� ziua, �i lumin�torul cel mai mic, ca s� st�p�neasc� noaptea, precum �i stelele.
Sa continuam: ,,�i i-a pus Dumnezeu pe bolta cerului ca s� lumineze pe p�m�nt.
�i s� st�p�neasc� peste zi �i peste noapte �i s� despart� lumina de �ntuneric. �i a v�zut Dumnezeu c� este bine. �i a fost sear�, �i a fost diminea��: ziua a patra� (Facerea, I, 14―19). DA, DA ... si bunica este fata mare. Nu �ncape nici un fel de �ndoial�, nu-i a�a? Este vorba de Soare �i de Lun�. Prin urmare, potrivit Bibliei, separarea zilei de noapte �i alternarea lor existau �nc� �nainte de ivirea Soarelui, care a fost �creat� de Dumnezeu �n a patra zi dup� apari�ia luminii. WHAT!?? Atunci de ce i-a dictat �sf�ntul duh� lui Moise acele aberatii uluitoare cu privire la Soare �i lumin�? Explica�ia este foarte simpl�: p�n� la sf�r�itul secolului al XVII-lea, chiar �i �nv��a�ii credeau c� nu Soarele d� lumin�, ci c� lumina exist� de la sine, iar Soarele numai �o las� s� treac�. P�n� �i vestitul g�nditor francez Ren� Descartes �mp�rt�ea aceast� eroare. �tiin�a ne spune altceva, complet opus celor ce se spun �n Biblie, �i anume c� lumina care se revars� asupra lumii noastre provine de la Soare, iar propagarea ei nu este instantanee. BAI BAGATI-VA MINTILE IN CAP SI TRECETI MAI DEPARTE DE ASEMENEA ABERATII! Autorul r�ndurilor respective din Biblie a fost, un ignorant des�v�r�it �n materie de astronomie. Dumnezeu �ns� ... ar fi trebuit s� �tie totul, chiar �i pe vremea c�nd a fost scris� Biblia. Izbitor este �i rolul extrem de ne�nsemnat pe care Biblia �l atribuie stelelor �n programul f�uririi lumii. �Cei doi lumin�tori mari� s�nt considera�i Soarele �i Luna. Dar Luna nu este dec�t un satelit ne�nsemnat al P�m�ntului nostru! P�n� �i Soarele orbitor, principalul astru din lumea noastr� solar�, nu este dec�t o modest� stea, una dintre zecile de miliarde de stele care alc�tuiesc un uria� sistem stelar, galaxia noastr�. ,,Doamne" mare iti este gradina! Autorul �sf�nt� nu vede dec�t P�m�ntul �i reduce totul la P�m�nt. P�m�ntul �ns� nu este dec�t una dintre planete. El se mi�c� �n jurul unei stele relativ mici. Ignorantul autor al c�r�ii �Facerea� consider� c� aceast� stea, Soarele nostru, care este totu�i de 1 300 000 de ori mai mare ca P�m�ntul, ar fi total dependent� de satelitul ei P�m�ntul.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 13:51

Autorul naivelor fantezii din Biblie ar �nlemni dac� ar �nvia �n zilele noastre.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 13:51

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 13:16:19Dar sa incepem. Ce ne spune religia crestina despre debutul vietii ,,La �nceputul timpurilor El era singur. �n afar� de el nu exista nimic." Fals!! In primul rand Terra are o vechime de peste 3 miliarde de ani, universul de peste 12-13 miliarde de ani. Cum s-a format universul, deocamdata ramane o enigma pe care stiinta moderna, n-o poate explica dar asta nu inseamna ca nu va reusi. Sa mergem mai departe ,,Nici m�car �lumina�, bun�oar�." �i pe vremea aceea Dumnezeu se numea �Elohim�. Textual, cuv�ntul �elohim� �nseamn� �zei�. Este destul de curios c� Biblia �l nume�te a�a pe un "domn" care era cu des�v�r�ire singur." Fals. Lumina era de la nasterea universului. Sunt atatea stele asemanatoare soarelui nostru. Este suficient sa ne uitam azi in univers cu mijloacele stiintei moderne si sa vedem cat de luminat este. A�adar, �Elohim� se plictisea (sau �se plictiseau�) de moarte �n mijlocul haosului �nconjur�tor, sau �tohu vabohu�- in traducere �talme�-balme�� cum numeste Biblia haosul. �i fiindc� ve�nicia-i nesf�r�it de lung�, de bun� seam� c� �elohimii� s-au plictisit a�a milenii �i milenii f�r� num�r. P�n� la urm�, �i-a zis Dumnezeu (a�a �i vom spune de acum �ncolo) c�, devreme ce este Dumnezeu �i care va s� zic� atotputernic, nu se cade s� se pr�p�deasc� de dor �i de ur�t, ci trebuie neap�rat s� fac� o treab� oarecare. �i s-a apucat mo�neagul s� creeze. POTI SA CREZI ASTA?!!! Numai un naiv ar putea sa creada.

Mai corect ar fi fost in biblie sa ni se spuna ca Dumnezeu si-a zis c� n-are rost s� se gr�beasc�: �Toate la timpul lor� si sa se renunte la enuntul ,,�i a f�cut, la �nceput, cerul �i P�m�ntul''. Mai bine zis, materia a ap�rut de la sine �ndat� ce �i-a manifestat el voia. ITI VINE SA CREZI ASTA?!! Mie, nu. Care-i t�lcul acestor cuvinte, cititorul Bibliei n-are cum �i nici nu trebuie s� �tie. Devreme ce ar fi stiut crestinismul s-ar fi compromis din fasa.

�i ca s� nu fac� boroboa�e Dumnezeu s-a g�ndit c�-i trebuie lumin�. Ceea ce �nseamna (nu-i a�a?) ― c�, �nainte de asta, milenii �i milenii de-a r�ndul a orbec�it �n �ntuneric. Noroc c� n-avea de ce se lovi, pentru c� de jur �mprejur nu era nimic. Imi vine sa plang cand gasesc asemenea aberatii in biblie.

��i a zis Dumnezeu: �S� fie lumin�!� �i s-a f�cut lumin� (Facerea, I, 3). Ce fel de lumin� era aceea, Biblia nu spune. Spune doar at�t: ��i a v�zut Dumnezeu c� lumina este bun� PUTEM SA CREDEM ASTA?!! Prima lui grij� dupa aaparitia ''miraculoasa" a luminii a fost �s� despart� lumina de �ntuneric�. Ce �nseamn� asta, iar�i n-are rost s� �ncerc�m a �n�elege. ��i a numit Dumnezeu lumina ziu�, �i �ntunericul l-a numit noapte. �i a fost sear�, �i a fost diminea��: ziua �nt�i� (Facerea, I, 5).

Dup� aceea "mo�neagul" s-a apucat s� creeze� ghici�i ce? Iar�i cerul! Iat� cum descrie �sf�nta� scriptur� aceast� opera�ie prin care Dumnezeu a creat pentru a doua oar� cerul: ��i a f�cut Dumnezeu t�ria cerului �i a desp�r�it apele care s�nt dedesubtul t�riei de apele care s�nt deasupra t�riei. �i s-a f�cut a�a. �i a numit Dumnezeu t�ria cer; �i a fost sear�, �i a fost diminea��: ziua a doua� (Facerea, I, 7―8). Povestea aceasta cu apa de �deasupra� �i de �dedesubtul� t�riei oglinde�te o eroare profund� a tuturor popoarelor primitive. �ntr-adev�r, oamenii din vechime credeau c� cerul este masiv, tare, de unde �i denumirea de �t�rie�. Macar pe ei ii pot intelege, pe cei din ziua de zi care mai cred in basme ... Se presupunea c� de partea cealalt� a t�riei se afl� un uria� rezervor de ap�, al c�rui fund este cerul. ,,Doamne, mare iti este gradina!" Ast�zi orice om cu carte �tie c� ploaia provine din apa care se evapor� de pe P�m�nt.

dorin...cu c�teva pagini �n urm� te-am �ndemnat s� vezi și punctul de vedere al ortodoxiei cu privire la crearea lumii...

�ți d�dusem un link unde ieromonahul serafim rose explic� toate aceste pasaje foarte bine documentat f�c�nd trimitere la lucr�rile sfinților p�rinți...

nu te-ai obosit s� deschizi link-ul...nici m�car nu te intereseaz� și punctul cel�lalt de vedere...și atunci....spune și tu...ce pot s� mai discut eu cu tine dac� tu nici nu vrei s� ascuți ce ți se spune...

uite...de exemplu...�n acel link se facea trimitere la *dogmatica * sfantului ioan damaschin unde acesta explica faptul c� dumnezeu a creat �ntreaga lume din iubire...dar...cum tu nici m�car nu te-ai uitat puțin peste el ai emis de la tine p�rerea cum c� ar fi creat-o din plictiseal�....acum...orice alt� p�rere pentru tine va fii egal� cu zero pentru c� ești convins c� numai a ta conteaz�....

(te �ntreb ,�ns� ceva...de ce te-ar crede cineva pe tine ,și nu pe ioan damaschin,unul dintre sfinții p�rinți ai ortodoxiei ..om prin care gura c�ruia a vorbit �nsuși dumnezeu? ...hai mai f� un sistem de-ala cu x+y+z...)

dorin...p�n� nu citești și punctul de vedere al ortodoxiei cu privire la crearea lumii eu nu mai pot vorbi cu tine despre acest subiect...

ps: uite...�ți mai dau odat� link-ul...cuvseraphimrose.wordpress.com/2009/04/05/cele-sase-zile-luate-pe...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 14:14

S� ne �ntoarcem la Biblie:
��i a zis Dumnezeu: �S� mi�une apele de sumedenie de jivine cu via�� �n ele �i p�s�rile s� zboare pe p�m�nt �i pe �ntinsul cerului�. �i a f�cut Dumnezeu chi�ii cei mari �i toate viet��ile viermuitoare de care mi�un� apele, dup� soiul lor, �i toate p�s�rile zbur�toare, dup� soiul lor. �i a v�zut Dumnezeu c� este bine. �i le-a binecuv�ntat Dumnezeu zic�nd: �Pr�si�i-v� �i v� �nmul�i�i �i umple�i apele m�rilor �i p�s�rile s� se �nmul�easc� pe p�m�nt�. �i s-a f�cut sear�, �i s-a f�cut diminea��: ziua a cincea.
�i a zis Dumnezeu: �S� scoat� p�m�ntul fiin�e vii dup� fel �i fel: dobitoace, t�r�toare �i fiare, dup� soiul lor�. �i s-a f�cut a�a. �i a f�cut Dumnezeu fiarele p�m�ntului dup� soiul lor �i dobitoacele dup� soiul lor �i toate t�r�toarele de pe p�m�nt dup� soiul lor. �i a v�zut Dumnezeu c� este bine� (Facerea, I, 20―25).
DA, DA ... si eu sunt popa. ,,DOAMNE" I-AI PE ACESTI NAIVI IN RAI LA TINE SI LASA-NE SA TRAIM INTELEPTI! Mai bine nici c� se putea! �i atotputernicul "me�ter" �i freca m�inile mul�umit. �l a�tepta �ns�, ceva �i mai bun. DA, DA ... Tineti-va bine sa nu cadeti de pe scaune si sa va frangeti mainile sau picioarele aiurea: ,,Totu�i, nici unul dintre aceste animale nu seam�n� cu mine" �i-a f�cut el socoteala. ,,Ce p�cat'' ,,Eu am cap frumos, urechi potrivite, privire vioaie, nas drept �i, �n sf�r�it, din�i s�n�to�i.'' Ce curiozitate!! Cum naibii se face ca nu toti ne asemanam lui?!! ,,Fire�te, a� putea s� creez cu u�urin�� �i o oglind� ca s� m� uit �n ea dar cred c� ar fi mult mai bine s� m� admir privind pe cineva care s� semene cu mine". ,,Stra�nic� idee! Pe p�m�nt trebuie s� existe un animal dup� chipul �i asem�narea mea."
�n vreme ce b�tr�nul cugeta astfel, c�teva dintre maimu�ele pe care le z�mislise cu pu�in �nainte se d�deau tumba la picioarele lui. ,,Ele au ceva din chipul meu, dar asta �nc� nu e ceea ce mi-ar trebui. Ele au coad�, pe c�nd eu nu am a�a ceva." Maimu�ele continuau s� se zbenguie �i s� se str�mbe. Atunci Dumnezeu suparat a luat o bucat� de p�m�nt jilav �i s-a apucat s� modeleze un om. Se mai poate oare afirma, dup� toate astea, c� Dumnezeu este numai duh �i nu are m�ini? Biblia spune de asemenea c�, dup� ce l-a zidit pe om, Dumnezeu �a suflat �n n�rile lui suflare de via�� �i s-a f�cut Adam fiin�� vie� (Facerea, II, 7). DA, DA ... si pamantul are 7500 de ani ... si eu am coada... Numai aberatii !
�n capitolul �nt�i al exist� un pasaj confuz din care s-ar putea conchide c� omul a fost z�mislit hermafrodit (de ambele sexe) �i c� abia mai t�rziu Dumnezeu ��i-a corectat� crea�ia. �ntr-adev�r, despre crearea femeii se vorbe�te abia la sf�r�itul capitolului al II-lea, iar �n versetul 27 din primul capitol al Bibliei se spune: ��i a f�cut Dumnezeu pe om dup� chipul s�u, b�rbat �i femeie l-a f�cut, dup� chipul lui Dumnezeu�. El a �i determinat apari�ia legendei foarte r�sp�ndite despre zeii hermafrodi�i. Totu�i, ar fi o gre�eal� s� d�m prea mult� �nsemn�tate acestei fantezii biblice; �n Biblie exist� �i destule alte pasaje care nu trebuie �n�elese de loc �i, de altfel, nici nu ai ce s� �n�elegi. De �ndat� ce l-a z�mislit pe om, Dumnezeu l-a proclamat rege al crea�iei �i a organizat imediat pentru el o parad� a tuturor animalelor.
Tineti-va bine: �C�ci domnul Dumnezeu f�cuse din p�m�nt toate vie�uitoarele c�mpului �i toate p�s�rile cerului �i le adusese la Adam ca s� vad� cum le va numi; �i pe fiecare vietate, cum era s-o numeasc� Adam, a�a era s� fie numele ei� (Facerea, II, 19). Trebuie s� fi fost, desigur, o parad� foarte amuzant�. �Umple�i p�m�ntul �i supune�i-l, i-a spus Dumnezeu lui Adam, �i st�p�ni�i peste pe�tii m�rii �i peste p�s�rile cerului �i peste toate viet��ile care se mi�c� pe p�m�nt� (Facerea, I, 28). Saracii primi oameni, traiau prin pesteri cum ne ne putem imagina si ei sa mai fie in stare sa ,,�i st�p�ni�i peste pe�tii m�rii �i peste p�s�rile cerului �i peste toate viet��ile care se mi�c� pe p�m�nt�
Nu stric� s� subliniem c�, �regele naturii�, omul, a fost nevoit s� lupte, �i nu �ntotdeauna cu succes, �mpotriva leilor, tigrilor, ur�ilor, crocodililor, lupilor etc. Dar nu numai fiarele s�nt du�manii omului. �ntreaga omenire are de suferit �i din pricina numero�ilor parazi�i, pureci, p�duchi, plo�ni�e, precum �i a microbilor aduc�tori de boli. "Doamne" ce fantezii!!!
Ba mai mult, Dumnezeu, care a creat animale de prad� amatoare de biftec din carne de om, i-a poruncit �n schimb omului s� fie vegetarian. Cit�m din Biblie: �Iat�, v� dau vou� toate ierburile care au s�m�n�� �n ele, de pe toat� fa�a p�m�ntului, �i to�i pomii care au roade cu s�m�n�� �n ele. Acestea s� fie hrana voastr� (Facerea, I, 29). V� rog s� re�ine�i aceast� particularitate a alimenta�iei primilor oameni.
Hai ca am obosit, merg sa mananc ceva din prima particularitate a alimenta�iei. Va vorbesc mai pe seara si de ,,seara a sasea" .

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 14:17

De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 13:51:29
Ioana, daca n-as fi casatorit poate m-as intalni cu tine sa cunoastem impreuna ADEVARUL. Cum sunt casatorit ...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 14:27

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 14:17:10
De la: ioana_dark, la data 2009-06-01 13:51:29
Ioana, daca n-as fi casatorit poate m-as intalni cu tine sa cunoastem impreuna ADEVARUL. Cum sunt casatorit ...

...soata-ti citeste com-urile de p-aici ?...risti sa-ti iei masa la MAC ori sa ramai burlac daca-ti dibuieste destrabalarile spirituale !....

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 15:27

AdiPopa ... de mult nu ai mai avut o logica/gandire asa DEPLASATA. Nici macar nu merti raspunsul meu la aberatiunile postate in weekendul asta. Nu le meriti dar le pun ... sa ma simt impacat. Nu ca as avea problme de "constiinta" dar asa e ...etic.
Imi exprim inca o data DEZAMAGIREA, in timp ce ma gandesc ca o sa scriu degeaba.

Dac� apar tensiuni �ntre ceea ce �tiu (academic) �i ceea ce cred (religios) tendin�a e mai degrab� spre rezolvare dec�t spre negare sau mu�amalizare...

1. Cine iti da tie GARANTIA ca "incercarea de rezolvare" este acelasi lucru cu "rezovarea". Mda ...santu' sisoe... Incerarca sa DEMONSTREZI ceva... nu ne mai servii impresii personale.

Cel mai simplu r�spuns ar fi urm�torul: O entitate infinit� poate fi con�tient� pentru c� singura entitate infinit� pe care o cunoa�tem sau la care avem acces (i.e., Dumnezeu) este o fiin�� con�tient�.

Cred ca la asemenea raspuns ... ar terbui sa te pun sa scrii pe tabla 3 ore de definitia infinitului.

Ca s� complic pu�in r�spunsul, d�-mi voie s� fac o scurt� trimitere la Descartes �i Levinas...

Domne' ... ai dat n'spe mii de nume de "diversi" + citatele/gandurile lor. Asa si ? De ce sa am nevoie de o interpretate a infinitului din partea lui Descartes? Ha ...se apuca toti sa faca din tantar ...armasar. De ce mai exista "EXPLICATII" cand avem o definitie? Pot fii 2 motive ...1 : definitia nu e buna, 2: cineva nu se simte bagat in seama. Fiind mai "vechi" decat noi... "marii" astia pe care ii citezi tu ... ar trebui sa fie "completati" nu "interpretati". Ca... stii ca o bagam pe aici, dar defapt se scoate pe aici si trebuie introdusa pe partea cealata , extragem un radical .. si pana la urma ne da cu virgula. D'alde Descartes nu au inteles ca complicarea lucrurilor nu este acelasi lucru cu evolutia. Pacat ca i-au "intunecat" si pe altii.

Maressal, spui lucruri f�r� nici o noim�. La tine nu exist� un ra�ionament logic (sau curgere logic�) �n �n�iruirea de propozi�ii! Din cele dou� premise (Dumnezeu este infinit; spa�iul este finit), cum ajungi tu la concluzia (tot ce exist� face parte din Dumnezeu)? Ca s� sus�ii o astfel de concluzie ��i trebuie o premis� nou� �i aberant� (Dumnezeu este spa�iul). Restul e cancan...

Mda ...cred ca nu-ti sunt suficiente 3 ore ... cred ca-ti tebuie 9 ... ca sa intelegi partea cu infinitul. In primul rand vreau sa te corectez ...si sa-ti spun ca eu am scris ca spatiul este CEL PUTIN FINIT... si nu doar FINIT cum ai reprodus tu. In cazul asta constructia silogismului nu mai are treaba cu mine ... e silogismul tau... au am enuntat altul. Apropo ... nu stiu de ce ...dar ai tendinta de a lua lucrurile de la coada la cap ... am mai obserbvat si alte dati... dar nu mai esti atent la context. Hai sa analizam logica ta de aici , a mea este putin mai complexa, dar daca era si mai complexa se ajunfea TOT ACOLO.
P1: Dumnezeu este infinit. Sa nu mafaci sa caut unde ...sau mai bine spus deca cate ori ai afirmat asta. ADEVARATA... CLAR.
P2: Spatiul este finit.

C: Dumnezeu contine spatiul.

NU SE POATE ALTFEL... Daca exista ceva care nu poate fii continut de dumnezeu(infinit) atunci acel dumnezeu nu mai este infinit. Deci dumnezeu contine si pe satana... si toate naspeturi si relele si bolile ...si pe cine mia vrei tu.

Nu cumva tu, Maressal, vorbe�ti axiomatic adev�ruri universal valabile �i recunoscute de to�i oamenii de pretutindeni �i din toate timpurile...?

De ce nu ?..referindu-ma la adev�ruri universal valabile. Recunoscute de toti? Cred ca nu ai inteles notiunea de "TOTI". Un om ...care nu poate auzii, vedea , da un raspuns ...poate recunosteceva? Pai NU. Si atinci putem disuta de MAJOTITATE ... nu de TOTI. CE zici tu acolo este un non sens... nu se poate intampla in lumea reala. Parca semeni cu Descartes.

Acum, serios, pentru c� l-a dorit parte integrant� din crea�ie, luat din p�m�ntul pe care trebuia s�-l lucreze �i s�-l protejeze;

Pai si pamantul este o parte integranta din creatie ...si a fost facut din nimic. :))))) Lasa.. nu te mai obosii.... :)))))))))

Dar dac� ateii nu �tiu cum a ap�rut universul, cum de �tiu totu�i cum nu a ap�rut...?

Pai cand credinciosii zic ca pamantul a fost creat acum X ani, X < 1.000.000 si datarile cu carbon, ETC, ETC, ETC spun altceva ... ESTE EVIDENT. Cu toate astea aprecieze jocul frumos de cuvinte. De ce sa cred povestile in locul realitatii? Tu daca vrei sa dai drumul la televizor ... apesi pe clanta sau pe butonul televizorului? Pai si atunci de ce sa mia filozofam? Ca sa fim ca Descartez? Nu ...merci.

Cosmogoniile biblice au fost scrise �n dialog cu alte cosmogonii orientale antice, nu �n dialog cu tratatele �tiin�ifice moderne.

Pai da ..da numai in dialog cu realitatea nu au fost. Aici sunt si eu de acord.

Cocluzie????

Slab domne'... nu ma asteptam...

P.S:

Povestea cu caracterul local/global al potopului lui Noe are o MARE hiba :

Sa iei cu tine din toate animalele curate cate sapte perechi, parte barbateasca si parte femeiasca, iar din animalele necurate cate o pereche, parte barbateasca si parte femeiasca. (Fac.7:2)

Deci ...dumnezeu i-a zis lui Noe sa ia din TOATE animale. Pai cand zice dumnezeu TOATE ... chiar se referea la TOATE ... ca nu cred ca erau animale pe care dumenzeu nu le stia ...ca doar el le facuse. Iar cum dumnezeu umpluse tot pamantul cu animale ... si acum se referea la TOATE animalele... era evident ca potopul va fii global. Altfel era absurd ca sa aduca animale din parti unde nu era "inundatie". Asa ca CARACTERUL LOCAL este fals... RAPORTAREA animalelor se face la dumnezeu ca el "da comanda".

Dati din umeri dragi credinciosi... si faceti-va cruci... ca altceva oricum nu puteti.

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 15:32

Dorine ... eu nu pot sa inteleg de ce dumnezeu a mai facut lumina pe pamant? Ca inainte de a crea universul nu era lumina .... EVIDENT... si se pare ca lui dumnezeu nu-i trebuia.

Apropo .... "�i a zis Dumnezeu"... cui? Ca dumezeu a zis ...dar cine a facut ? Trebuie sa fi fost o entitate constienta care executa ? Adica cineva s0a gandit ca pamantul sa fie rotund. dumnezeu a zis "sa fie"... dar forma a fost aleasa de cine? Sau dumnezeu vorbea cu el? CE ABURELI.

Eu cred ca sunt asa multi credinciosi ...pt ca NU AU CITIT biblia.

"�i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine"... dar ca a vazut dumnezeu ca nu este bine?

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 16:06

De la: maressalul_, la data 2009-06-01 15:32:21"�i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine, �i a v�zut Dumnezeu c� este bine"... dar ca a vazut dumnezeu ca nu este bine?
Vai ce insulta! Autorul naivelor fantezii din basmul Biblia ar �nlemni la propriu dac� ar �nvia �n zilele noastre.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 16:08

De la: mytcor, la data 2009-06-01 14:27:30 ...soata-ti citeste com-urile de p-aici ?...risti sa-ti iei masa la MAC ori sa ramai burlac daca-ti dibuieste destrabalarile spirituale !....
Da, citeste. Se minuneaza si ea dar se abtine in a face comentarii ... este mai credincioasa.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 19:09

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje

Postat pe: 1 Iunie 2009, ora 19:17

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-01 16:08:53
De la: mytcor, la data 2009-06-01 14:27:30 ...soata-ti citeste com-urile de p-aici ?...risti sa-ti iei masa la MAC ori sa ramai burlac daca-ti dibuieste destrabalarile spirituale !....
Da, citeste. Se minuneaza si ea dar se abtine in a face comentarii ... este mai credincioasa.

Bine ca nu ai zis de 3 ori mai credincioasa ca ... 3x0=0.

Pagini: << 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: