Info
x
Mihai eminescu
|
Fosta membra 9am.ro 6522 mesaje Membru din: 23/09/2009 Oras: Iasi |
Postat pe: 20 Decembrie 2009, ora 22:36
De la: mytcor, la data 2009-12-20 21:26:16 Myc ,toate trec.Nu mai plinge-atit.Fii barbat .Fa un nani ca esti treaz de la 4 dimineata
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 20 Decembrie 2009, ora 22:44
De la: crio, la data 2009-12-20 22:36:43De la: mytcor, la data 2009-12-20 21:26:16 ....eºti pe ºtatul de platã al celor de la CNID ?! ...4 ore-s mai mult decât suficient !...
|
|
Fosta membra 9am.ro 6522 mesaje Membru din: 23/09/2009 Oras: Iasi |
Postat pe: 20 Decembrie 2009, ora 22:46
ok..dormi tu numai 4 ore....si vei avea o imbatrinire celulara timpurie..sau tu vrei sa pleci repede??? Stii ca plecatu cu sorcova ...e primordial .
|
|
Postat pe: 20 Decembrie 2009, ora 23:08
De la: crio, la data 2009-12-20 22:46:12ok..dormi tu numai 4 ore....si vei avea o imbatrinire celulara timpurie..sau tu vrei sa pleci repede??? Stii ca plecatu cu sorcova ...e primordial . ... eºti culmea !...stai tu liniºtitã, nu-þi fã griji, sunt perfect ok, dtpdv!.. |
|
Fosta membra 9am.ro 314 mesaje Membru din: 31/05/2009 |
Postat pe: 21 Decembrie 2009, ora 10:17
Nici nu mã spãl de multele iubiri
Nici nu mã spãl de multele iubiri Mi-e greu sã fac din dragoste o vinã Sau prost îndemn al bietei mele firi, Când vãd cum arde roua-n trandafiri ªi cred cu teamã-n Cel ce va sã vinã. Nici nu mã spãl de multele iubiri Cuprinse-n viaþa mea mult prea puþinã, Când pot clãdi cu jertfa lor grãdina De stânjenei, de crini, de calomfiri. Cei sterpi si rãi n-au starea sã-nþeleagã, Eu, pãcãtos fiind de la-nceput, Mi-am dãruit priveliºtea întreagã ªi cel mai sincer, poate, m-am temut Cã dacã-n carne clipa rod nu leagã, Nici veºnicia-n suflet n-a-ncãput |
|
Postat pe: 23 Decembrie 2009, ora 13:05
Miradoniz Miradoniz avea palat de stânci. Drept streºinã era un codru vechi ªi colonadele erau de munþi în ºir, Ce negri de bazalt se înºirau, Pe când deasupra, streºina anticã, Codrul cel vechi fremea îmflat de vânt. O vale-adâncã ce-ngropa în codri, Vechi ca pãmântul jumeta din munte, Mâncând cu trunchii rupþi scãrile negre De stânci, care duceau sus în palat O vale-adâncã ºi întinsã, lungã, Tãiatã de un fluviu adânc bãtrân, Ce pe-a lui spate vãluroase pare A duce insulele ce le are-n el O vale cât o þarã e grãdina Castelului Miradoniz. Iar în castel de treci prin colonade Dai de înalte hale cu plafondul Lor negru strãlucit ºi cu pãduri De flori. Pãduri cãrora florile Ca arborii-s de mari. Roze ca sorii, ªi crini, ca urnele antice de argint, Se leagãnã pe lugerii cei nalþi, Iar aerul vãratic, dulce, moale. Ca stelele sunt musculiþele prin frunze ªi împlu aerul cel cald cu o luminã Verzuie, clarã, aromatã. Fluturi Cu pãrul de-aur ºi cu aripioare De curcubãu în haine de argint Din floare-n floare fâlfâiesc ºi-ºi moaie Guriþele-umede ºi roºii în potirul Mirositor ºi plin de miere-al florilor. Tufe de roze sunt dumbrãvi umbroase ªi verzi-întunecoase, presãrate Cu sori dulci înfoiaþi, mirositori E-o florãrie de giganþi. Într-un loc Crãpatã-i bolta de granit, de cauþi Prin streºina de codru pânã sus, Unde în ceruri lin pluteºte luna. Ea-i o reginã tânãrã ºi blondã În mantia-i albastrã constelatã, Cu mâinile unite pe-al ei piept De neauã... Trece luminând cu ochii Albaºtri, mari, prin straturi înflorite De nori, ce înfoiate îi oferã Roze de purpur, crinii de argint; Din când în când cu mâna-i argintoasã Ea rupe câte-o floare ºi-o aruncã Jos pe pãmânt ca pe-o gândire de-aur; Colo un nor se nalþã sfânt ºi sur, Se-ncheagã, se formeazã ncremeneºte, Devine-un templu grec ºi plin de umbra Columnelor ce-l înconjor ºi prin columne Trece-argintoasã câte-o razã-a lunei. Ea drumul ia spre-acel castel. Diadema-i De diamante-n stele contopite Brileazã-n noapte tãriile negre A domei se-nseninã ºi ea intrã În el. Columnele-ard sub clara ei luminã ªi aruncã umbra una-ntr-alta. Ea intrã-n domã... stelele-o urmeazã. ªi noaptea sântã plinã-i de-ntuneric Pe râul sânt ce curge-n valea mare Care-i grãdina cea din codri vechi A lui Miradoniz. Insule sfinte Se nalþã-n el ca scorburi de tãmâie. Copile sunt cu ochi rotunzi ºi negri, Cu flori de aur, de smarald cu stânce De smirnã risipitã ºi sfãrmatã În bulgãri mari. Pe mândrele cãrãri, Ce trec prin verzile ºi mândre plaiuri, E pulbere de-argint. Pe drumuri Cireºi în floare scuturã zãpada Trandafirie a-nfloririi lor, Vântul le mânã, vãluros le nalþã, De flori troiene în loc de omãt ªi sãlcii sfinte miºcã a lor frunzã De-argint deasupra apei ºi se oglindeazã În fundul ei astfel încât se pare Cã din aceaºi rãdãcinã creºte O insulã în sus ºi una-n jos. ªi nu-i nimica în aceste ramuri: Dintr-un copac într-altul numai þes Painjini de smarald painjiniºul Cel rar de diamant ºi greieri cântã, Ca orologii aruncate-n iarbã. ªi peste râul mare, de pe-un vârf De arbore antic þesut-au ei Un pod din pânza lor diamantoasã, Legându-l dincolo de alþi copaci. Prin podul strãveziu ºi clar strãbate A lunei razã ºi-nverzeºte râul Cu miile lui unde, ca-ntr-o mândrã Nemaivãzutã feerie. Iarã peste pod Trece albã, dulce, mlãdioasã, junã, Albã, ca neaua noaptea, pãru-i de aur Lin împletind în crinii mânilor, Ivind prin haina albã membri-angelici, Abia cãlcând podul cel lung cu-a ei Picioare de omãt, zâna Miradoniz. Ea-ajunge în grãdina ei de codri ªi rãtãceºte, o umbrã argintie ªi luminoasã-n umbra lor cea neagrã; Ici se pleacã spre a culege o floare, Spre-a arunca în fluviul bãtrân, Colo aleargã dup-un flutur, Îl prinde îi sãrutã ochii ºi-i dã drumul; Apoi ea prinde-o pasãre mãiastrã De aur, se aºazã-ntr-a ei aripi ªi zboarã-n noapte printre stele de-aur. Mihai Eminescu |
|
Postat pe: 23 Decembrie 2009, ora 16:20
Diana
Ce cauti unde bate luna Pe-un alb izvor tremurator Si unde pasarile-ntruna Se-ntrec cu glas ciripitor? N-auzi cum frunzele-n poiana Soptesc cu zgomotul de guri Ce se saruta, se harjoana In umbr-adanca de paduri? In cea oglinda miscatoare Vrei sa privesti un straniu joc. O apa vecinic calatoare Sub ochiul tau ramas pe loc? S-a desprimavarat padurea, E-o noua viata-n orice zvon, Si numai tu gandesti aiurea, Ca tanarul Endymion. De ce doresti singuratate Si glasul tainic de izvor? S-auzi cum codrul frunza-si bate, S-adormi pe verdele covor? Iar prin lumina cea rarita, Din valuri reci, din umbre moi, S-apar-o zana linistita Cu ochii mari, cu umeri goi? Ah! acum crengile le-ndoaie Manute albe de omat, O fata dulce si balaie, Un trup inalt si mladiet. Un arc de aur pe-al ei umar, Ea trece mandra la vanat Si peste frunze fara numar Abia o urma a lasat. Mihai Eminescu |
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 20:14
Ieronim catre Cezara
" Ca esti frumoasa, cred; ca ma iubesti iti multumesc; ca-mi oferi tot ce crezi tu ca ma face fericit, ma face sa fiu in stare de a-mi jertfi viata pentru tine. Iti sarut mina pentru vointa ce ai de a ma face fericit, deci te inseli cind crezi ca amorul tau de femeie m-ar putea face. Amorul este o nenorocire si fericirea ce mi-o oferi, venin. Ca n-oI stii aceasta, e imprejurarea care te face adorabila. Dac-ai avea pentru un moment ochii mei, ce altfel ti s-ar arata aceasta lume in care tu cauti si speri a gasi ce nu-i in ea- fericirea. Tu zici ca te iubesc. Daca te-as putea iubii ca pe o stea in cer...da! Dar daca suspin, daca doresc...n-aud eu din toate partile acelesi suspine ordinare, acelesi doruri...ordinare? Caci care-i scopul lor? Placerea diaboleasca, reproducerea in musunoiul pamintului de viermi noi, cu aceleasi dorinte murdare in piept pe care le imbraca in lumina lunii si stralucirea lacurilor, aceleasi sarutari gretoase, pe care le asemeana cu susurul zefirilor si cu aurirea frunzelor de fag. Este asa sau nu? Priveste-i pe acei tineri cu zimbiri banale, cu simtiri muieratice, cu soapte echivoce- vezi acele femei care le raspund cu ochiri voluptoase si miscindu-si buzele- vezi! imprejurul acestui instinct, se invirteste viata omenirii... Mincare si reproducere, reproducere si mincare! si eu sa cad in rolul lor?...Sa cersesc o sarutare? Sa fiu sclavul papucului tau, sa tremur cind iti vei dezveli sinul....Sa ma frizez ca sa-ti plac, sa-ti spun minciuni ca sa petrec mintea ta usoara; sa ma fac o papusa pentru...cine o si mai spune; pentru ce? Nu! nu ma voi face comediantul acelui rau care stapineste lumea; mi-e mila de tine, de mine, mi-e mila de lumea intreaga. Mai bine mi-as stoarce tot focul din inima, ca sa se risipeasca scintei, decit sa animez cu el o simtire pe care o cred nu numai culpabila, ci ordinara... Lasa-i sa se mingiie in simtirile lor, lasa-i sa se iubeasca,.. lasa-i sa moara cum au trait;.. eu voi trece nepasator prin aceasta viata, ca un exilat, ca un paria, ca un nebun... numai nu ca ei. Simburile vietii este egoismul si haina lui, minciuna. Nu sint un egoist , nici mincinos. Adesea cind ma sui pe o piatra inalta, imi pare ca in cretii mantalei aruncate pe umar am incremenit si am devenit o statuie de bronz pe linga care trece o lume ce stie ca ecest bronz nu are nici o simtire comuna cu ea...Lasa-ma in mindria si in raceala mea. Daca lumea ar trebui sa piara si eu as putea sa o scap printr-o minciuna, eu n-as spune-o, ci as lasa lumea sa piara. De ce vrei tu sa ma cobor de pe piedestal si sa ma amestec cu multimea? Eu ma uit in sus, asemenea statuii lui Apollo... fii steaua cea din cer, rece si luminoasa! si atunci ochii mei s-ar uita mereu la tine" MIHAI EMINESCU Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 14 Ianuarie 2010, ora 20:22
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 10:54
Mihai Eminescu
ªi Dacã... Si daca ramuri bat în geam Si se cutremur plopii, E ca în minte sa te am Si-ncet sa te apropii. Si daca stele bat în lac Adâncu-i luminându-l, E ca durerea mea s-o-mpac Înseninându-mi gândul. Si daca norii desi se duc De iese-n luciu luna, E ca aminte sa-mi aduc De tine-ntotdeauna. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:05
Lui Eminescu
Tot mai citesc mãiastra-þi carte, Deºi þi-o ºtiu pe dinafarã: Parcã urmând ºirul de slove, Ce-a tale gânduri sãmãnarã, Mã duc tot mai afund cu mintea În lumile de frumuseþi, Ce-au izvorât, eterni luceferi, Din noaptea tristei tale vieþi... ªi te-nþeleg te simt aproape: Cu-aceeaºi suferinþã-n faþã, Cu ochii gânditori ºi galeºi, Sãtul de trudnica-þi viaþã. A, nu mã mir cã þi se dete O zodie atât de tristã, Cã, zbuciumat de-atâtea patimi, Râvneºti pe cei ce nu existã, ªi cã potop de negre gânduri Se strâng ºi þi se zbat sub frunte: Pe veci întunecaþii nouri Sunt fraþii vârfului de munte! O, dacã geniul, ce scoase, Ca din adâncul unei mãri, Din fundul inimii zdrobite, Comoara asta de cântãri, Nu te-ar fi ars zvâcnindu-þi tâmpla De flãcãrile nãbuºite, Ce-þi luminau ale gândirii Împãrãþii neþãrmurite, ªi de-ar fi fost lãsat prin lume Sã treci ca orice om de rând, Ce lesne-ai fi pus frâu durerii ªi rãzvrãtitului tãu gând! ªi cât de fãrã de pãsare Ai fi privit atunci la toate Mizeriile-n cari lumea Ursitã-i pururea sã-noate! Dar þi-a fost dat sã fii deasupra Acestor inimi seci ºi strimte. ªi tu sã-nduri toatã durerea Pe care lumea n-o mai simte. Sã plângi tu plânsul tuturora... Din zbuciumul eternei lupte. Sã smulgi fulgerãtoare versuri, Bucãþi din inima ta rupte... S-aprinzi în bolta vremii astri Din zborul tristului tãu gând... Vãpaie!... Ce-o sã-i pese lumii Cã tu te mistui luminând? de Alexandru Vlahuþã Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:07
Lui Eminescu
O, Doamne, câtã vreme rãmasã înapoi! Unde eºti tu acuma ºi unde suntem noi, Nevârstnicii romantici, sentimentali de-ieri, Care plângeam cu tine ºi-a tale mari dureri Ni le-nsuºeam, asemeni acelor neofiþi, Ce se visau aieve pe cruce rãstigniþi ªi resimþeau tot chinul, batjocora ºi-amarul, Ce le-ndurase-odatã ºi Christ urcând Calvarul? ... Sunt ani de-atunci… ºi astãzi nevârstnicii de ieri Au încercat ei înºiºi cumplitele dureri, Au suferit ºi dânºii ºi-au plâns cu-adevãrat, Ca tine, nopþi de trudã adesea au vegheat, Slujind plini de credinþã divinului tãu cult, ªi cine ºtie dacã n-au suferit mai mult, Lipsiþi de-aripa largã a geniului tãu… Azi când pluteºti dincolo de bine ºi de rãu, Când nu mai simþi pe frunte cununa grea de spini, Pãtrunºi de pietate, ca niºte pelerini, Þi-aducem þie altã cununã mai bogatã – Cãci sunt ºi flori pe lume ce nu mor niciodatã!... Ce pelerini cucernici, trudiþi de lungul drum, Ne ridicãm privirea spre tine ºi acum Abia ne dãm noi seamã ce sfânt ºi mare eºti: Ce sus, tot mai puternic, mai mândru strãjuieºti Umplând tot orizontul cu raza ta cea clarã, Întocmai cum în zare luceafãrul de sarã Pe cerul gol de stele rãsare timpuriu… Ca-n zori tot el sã steie aprins cel mai târziu… de ªtefan Octavian Iosif ºi Dimitrie Anghel Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:08
Lui Eminescu
ªi nu mai eºti! ... O groapã sub rînjetele-i crunte Cuprinse necuprinsul din geniala-þi frunte! ªi dupã cum în viaþã a fost eternul dor: Tu dormi, tu dormi acuma sub teiul plîngãtor! Iar vîntul cînd va bate, în gîrbovita iarnã, Puzderii de zãpadã desuprã-þi o s-aºtearnã; ªi vara o sã-þi cânte cu freamãtul sãu trist, Cum l-ai cântat tu, dulce al poeziei Crist! Când moartea-þi mã cuprinse de plângeri fãrã margini, Erai cu mine-alãturi: în veºnicile-þi pagini! Te-am înþeles atuncea mai mult... apoi mi-am zis Cã poarta nemuririi chiar moartea þi-a deschis! Dormi!... Þeasta ta o-ncape un biet coºciug de scânduri, Ea, ce-a-ncãput în viaþã un univers de gînduri!... O! Dormi, sub dulcea pace din al veciei cort, Etern poet! cãci numai pentru cei morþi eºti mort! de Traian Demetrescu Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:10
Un imn francez lui Eminescu
de Lucien Bazin tradus în românã de ªtefan Octavian Iosif Cunosc povestea tristã ºi scurtã-a vieþii tale ªi scârba ta nãscutã din vanele plãceri, ªi lumea ta de visuri, dorinþe ºi dureri... Nãluca urmãritã de tine-n veci pe cale. ªi am citit o parte din opera-þi mãiastrã; Sub biciul suferinþei umane te zãresc Trist, implorând în graiul tãu dulce românesc Pe amor, pe tiranul divin din lumea noastrã. Dar mai presus citit-am poemul tãu romantic, Bogat în idealuri ºi falnice avânturi Ce-o sã-þi rodeascã neamul, vrãjit de-acele cânturi, În care se trezeºte al Romei geniu antic. ªi mi-am adus aminte atunci cã-n voi renaºte Acelaºi sânge nobil al rasei vechi latine, ªi-n ciuda depãrtãrii, m-apropie de tine, ªi m-a cuprins mândria cã te-am putut cunoaºte! De-atunci ºi munca-þi sfântã cu dragoste-o aleg. Ci, de n-am fi vlãstare aceleiaºi tulpine, Te-aº fi-nþeles eu totuºi, citindu-te pe tine: Poeþii mari sunt domnii pãmântului întreg! Aºa toþi cei ce-odatã simþit-au cu putere Delirul deznãdejdii, cel plin de-amar ºi jale Vor plânge la accentul sublim al lirei tale, Imens rãsunãtoare când geme de durere... Durerea e obºteascã: acid e-al ei sãrut... Tu însuþi, Eminescu, o cunoºteai din faºe: Înlãnþuindu-þi gâtul cu braþele-ucigaºe Te-a strâns aºa de tare, cã lira þi-a tãcut... S-a stins a ta gândire în noaptea blestematã, Pân' ce sã treci în raiul etern scãldat în razã... Dar opera-þi rãmâne ºi duhul tãu vegheazã Asupra þãrii tale în doliu-nveºmântatã. În negrele amurguri, când ne-nfioarã-un vaier Ca dintr-o altã lume, al pãsãrii nocturne, Când strop cu strop, în tainã, din nevãzute urne Necunoscute lacrimi alunecã prin aer, În tristele amurguri ce-mbracã-a noastre frunþi Cu negurã de visuri, când singur îþi arãþi Al lunii disc de aur vrãjind singurãtãþi, Când raza ei coboarã peste câmpii ºi munþi, În ceasurile-acele de teamã ne-nþeleasã, Când mãrile respirã o dulce adiere, Atunci pluteºti, poete, scãpat de-orice durere, ªi þara ta þi-o legeni cu drag, ca pe mireasã... Poete, stai de strajã! Spre culmile mãririi Insuflã-i, ca sã lupte, a geniului scânteie, Copil al României, o, bard menit sã steie Alãturi de stãpânii slãviþi ai Nemuririi! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 16:49
" Oamenii nostri, sint de un cosmopolitism sec, amar, sceptic, ba au frumosul obicei de a iubii orice-i strain, de-a urii tot ce-i romanesc. Noi am rupt-o cu trecutul fie ca limba, fie ca ideie, fie ca mod de a privi sau cugeta, caci astfel n-am putea trece in ochii Europei de natiune civilizata.
As vrea ca omenirea sa fie ca prisma, una singura, stralucita si patrunsa de lumina, care are insa atitea culori, un curcubeu cu mii de nuante. Natiunile nu sint decit nuantele prismatice ale omenirii, deosebirea dintre ele este atit de naturala, ca diferenta dintre individ si individ. Faceti ca toate aceste culori sa stralucesca egal, egal de poleite, egal de favorizate de lumina ce le formeaza si fara de care ar fi pierdute in nimicul existentei - caci in intunericul nedreptatii si barbariei toate natiunile sint egale in abrutizare in indobitocire si in fanatism, in vulgaritate. Sufletul omului e ca un val - sufletul unei natiuni ca un ocean. Cind vintul cu aripi tulburi si noapte cu eaeru-i brun si cu nourii suri domneste asupra marii si a valurilor ei, ea doarme monotona si intunecata in fundul ei care murmura fara inteles; pe cind daca in senina si albastra imparatie a cerului infloreste lumina, ca o floare de foc, fiecare val reflecta in fruntea sa un soare, iar marea imprumuta de la cer culoarea sa, seninul geniului sau si le reflecta in visul sau cel mai adinc si luciu..... Cind natiune e in intuneric, ea doarme in adincurile geniului, si ale puterilor ei nestiute, si tace, iar - cind libertatea plutesc asupra-i - oamenii superiori de ridica spre a le reflecta in fruntile lor si ale arunca apoi in raze lungi adincimilor poporului - astfel incit in sinul marii intregi se face o zi senina - se rasfringe in adincul ei , cerul. Poetii, filozofii unei natiuni propun in cintec si cuget inaltimile cerului si le comunica natiunilor respective. Dar sint nouri, care intunecind cerul, intuneca pamintul. O, nourii - regi ai pamintului, vor mina intotdeauna tunetele lor - razboaie asupra popoarelor de valuri, cu toate ca acei nouri nu sint alta decit insasi respingerea ghetoasa si intunecata a valurilor nenorocite. Nourii tuna, fulgera si acopera cu o perdea de fier soarele aurit, si pina ce vor fi ei tirani asupra fruntilor de valuri, pina ce intunericul ce-l arunca ei, prin umbra lui cea mare, va patrunde sufletul adinc al marii c-o noapte rece si tacuta, pina atunci lumea lui Dumnezeu va fi nenorocita. Judecata unui june, eu ma lasam tirit de riul lin al cugetarilor sale intro nemargine de vise'. MIHAI EMINESCU Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 17:28
.........
— Care-i acolo? — Eu mi-s, baciule, rãspunse Niþã cu vocea lui þigãnitã. — Da ce vrei tu acu noaptea? zise el. — Am sã-þi ãdauî o veste rea, baciule; vin mocanii... îi vãzui d-ici ºi-am venit sã-þi spun, ca sã fugi. Auzirãm cum sasul urcã scãrile tuºind ºi greoi, apoi veni lângã uºã. În momentul când deschise, Niþã îi înfipse mâna în gât, astfel încât sasul, pierzându-ºi prezenþa de spirit, scãpase felinarul ºi cheia din mânã, ºi ochii începurã a i se-nvârti în cap ºi faþa sã-i învineþeascã. L-ar fi gâtuit desigur, dacã bãtrânul n-ar fi oprit. Ordonã sã-i puie cãluºi în gurã ºi sã-l lege. Totul se fãcu în tãcere, cãci n-avuse timp nici sã strige. Ochii bãtrânuluii tribun se aprinsese teribil ºi ãseî învârteau cu înfricoºare în orbitele lor. Pãrea cã-i palidul ºi bãtrânul demon al morþii. Argaþii morii, care dormeau, nevasta morarului -toþi furã legaþi. — Daþi drumul roþilor! strigã acum bãtrânul. Roþile începurã a se-nvârti ºi pietrele morii se-nvârteau durduind ºi mãcinându-se pe ele însele. Vuietul cel cumplit al pietrelor goale, vâjâitorul zgomot aãlî roþilor, ce fãceau sã spumege apa ce le miºca, moara, ce începuse a se legãna ºi trosni în toate încheieturile, întreceau þipetele cele slabe ºi înfundate a celor legaþi. Vro câþiva voinici se suirã pe acoperãmântul morii ºi începurã a da cu topoarele în el, zvârlind bucãþile de ºindriliturã în apããî, în care s- acufundau º-apoi, ieºind, înotau negre ca sufletele înecaþilor. În pod era o butie cu pãcurã, care fu vãrsatããî pe întreagã întinderea podului. Apoi se aduserã cei legaþi ºi se legarã þapãn de grinzile groase care rãmãsese din acoperãmântul devastat. Atunci li se descãluºi la fiecare din cei legaþi gura. — De ce ne-ai vândut? strigã bãtrânul, rece ºi teribil, uitându-se cu faþa unei furii de marmurã în ochii morarului. Sasul încremenise ºi amuþise de spaimã. Gura lui ãnuî mai putea sã zicã o vorbã... nici de graþie, nici de urã, fãlcile i se-nfundase ºi tremurau, ochii turburi ca ãaî unui nebun, limba bâlbâia fãrã sã poatã modula. Spaima-l amuþise. Femeia plângea amar, feciorii aruncau priviri rugãtoare ºi sincere pe înfricoºatul demon al rãzbunãrii. — Dezlegaþi-i pe toþi ceilalþi ºi pe femeie ºi duceþi-i la þãrmuri, afarã de morar — el rãmâne-aici. Într-un moment furã cãraþi la þãrm. Ne scoborârãm cu toþii din pod ºi ne duserãm la þãrm. Un foc mare fu aprins în moment. — Cine ne-a vândut? zise bãtrânul crunt cãtrã femeie. — El! zise ea, vãitându-se... bãrbatu-meu. Spusu-i-am eu sã nu s-amestece neci în rãu, nici în bine. Nu... nu s-a putut. Ungurii i-au dat 200 de zloþi buni, ºi pentru aceea el v-a vândut. — Femeie, zise bãtrânul, cu tine n-avem noi nimica, nici cu voi, feciori, zise el cãtrã argaþi. Dezlegaþi pe muiere sã-ºi ãiaî bani ºi lucruri ºi ce mai are prin moarã. — Încãrcaþi puºtile, mãi! sã dãm în saºii ãºtia, zise Niþã râzând. — Fãrã gloanþe, ºopti unul altuia. Argaþii furã dezlegaþi. — Fugiþi, mã! le zise Niþã. Foc, copii! zise feciorilor noºtri. Saºii fugeau de le-ajungeau picioarele la ceafã — puºtile trãsnirã dar, fãrã gloanþe cum erau, nu fãcurã decât a înmulþi spaima celor ce fugeau. Femeia ieºise, cu banii ºi cu lucruri ce avea mai scumpe, din moarã ºi plecã plângând. Morarul începuse a boci, legat de grinzile morii. Bãtrânul suci o funie de paie ºi, umplând-o cu pãcurã, o azvârli aprinsã de jos pe acoperiºul morii. Într-un moment podul cel uns cu pãcurã se aprinsese, morarul þipa teribil de întrecea urletul roþilor ºi durduitul pietrelor neferecate. Aci bãtrânul 42 Page 43 tribun râse cu sãlbãtãcie — ideea satanicã se-mplinea. Luã toporul ºi tãie funiile ce legau moara de mal. Moara începu a se miºca, a pluti aprinsã pe valuri. — ªi foc ºi-nec! strigã bãtrânul teribil, suit pe-o piatrã ºi ridicând pumnul la ceruri; de-am fãcut rãu, pe sufletul meu sã cadã! Aspect teribil. Urlau roþile, scrâºneau pietrele, trosnea înflãcãratã moara, þipa cu sãlbãtãcie morarul în mormântul de jar. Întreaga moarã pãrea un bãtrân ºi bolnav balaur de foc care scormolea urlând, cu aripile lui, valurile roºite de foc ale apei. Moara-nota repede, dusã ºi de-nvârtitura roþii, ºi de repeziciunea apei. Dumbrãvile de pe maluri se-nroºeau pe unde trecea palatul arzãtor ºi deschideau cãrãrile lor de pãdure ochilor ce urmãreau spectacolul... Norii cenuºii ai cerului se roºise de foc, fumul cel greu ºi gros ce-l lãsa în urmã moara ce fugea ne-neca rãsuflarea. — Am sfârºit, copii! zise bãtrânul, oftând greu ºi adânc ºi scoborându-se de pe piatra pe care se suise. Hai înspre munte! ............. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 1078 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Ianuarie 2010, ora 19:55
...160 ani...mai actual ca niciodata...
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Ianuarie 2010, ora 08:08
eu cind citeam poeziile lui aveam senzatia ca e cel mai mare poet din lume. Dar nu prea citisem alti poeti.
Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 15:25
Cugetãrile sãrmanului Dionis
Ah! garafa pântecoasã doar de sfeºnic mai e bunã! ªi mucoasa lumânare sfârâind sãul ºi-l arde. ªi-n aceastã sãrãcie, te inspirã, cântã, barde - Bani n-am mai vãzut de-un secol, vin n-am mai bãut de-o lunã. Un regat pentru-o þigarã, s-umplu norii de zãpadã Cu himere!... Dar de unde? Scârþâie de vânt fereasta, În pod miaunã motanii - la curcani vânãtã-i creasta ªi cu pasuri melancolici meditând umblã-n ogradã. Uh! ce frig... îmi vãd suflarea, - ºi cãciula cea de oaie Pe urechi am tras-o zdravãn - iar de coate nici cã-mi pasã, Ca þiganul, care bagã degetul prin rara casã De nãvod - cu-a mele coate eu cerc vremea de se-nmoaie. Cum nu sunt un ºoarec, Doamne, - mãcar totuºi are blanã. Mi-aº mânca cãrþile mele - nici cã mi-ar pãsa de ger... Mi-ar pãrea superbã, dulce o bucatã din Homer, Un palat, borta-n perete ºi nevasta - o icoanã. Pe pereþi cu colb, pe podul cu lungi pânze de painjen Roiesc ploºniþele roºii, de þi-i drag sã te-uiþi la ele! Greu li-i de mindir de paie, ºi apoi din biata-mi piele Nici cã au ce sã mai sugã. - Într-un roi mai de un stânjen Au ieºit la promenadã - ce petrecere gentilã! Ploºniþa ceea-i bãtrânã, cuvios în mers pãºeºte; Cela-i cavaler... e iute... oare ºtie franþuzeºte? Cea ce-ncunjurã mulþimea i-o romanticã copilã. Bruh! mi-i frig. - Iatã pe mânã cum codeºte-un negru purec; Sã-mi moi degetul în gurã - am sã-l prind - ba las', sãracul! Pripãºit la vreo femeie, ºtiu cã ar vedea pe dracul, Darã eu - ce-mi pasã mie - bietul "ins!" la ce sã-l purec? ªi motanul toarce-n sobã de blazat ce-i. - Mãi motane, Vino-ncoa sã stãm de vorbã, unice amic ºi ornic. De-ar fi-n lume-un sat de mâþe, zãu! cã-n el te-aº pune vornic, Ca sã ºtii ºi tu odatã boieria ce-i, sãrmane! Oare ce gândeºte hâtrul de stã ghem ºi toarce-ntruna? Ce idei se-nºirã dulce în mâþeasca-i fantazie? Vreo cucoanã cu-albã blanã cu amoru-i îl îmbie, Rendez-vous i-a dat în ºurã, ori în pod, în gãvãunã? De-ar fi-n lume numai mâþe - tot poet aº fi? Totuna: Mieunând în ode nalte, tragic miorlãind - un Garrick, Ziua tologit în soare, pândind cozile de ºoaric, Noaptea-n pod, cerdac ºi streºini heinizând duios la lunã. Filosof de-aº fi - simþirea-mi ar fi vecinic la aman! În prelegeri populare idealele le apãr ªi junimei generoase, domniºoarele ce scapãr, Le arãt cã lumea vis e - un vis sarbãd - de motan. Sau ca popã colo-n templul, închinat fiinþei, care Dupã chip º-asemãnare a creat mâþescul neam, Aº striga: o, motãnime! motãnime! Vai... Haram De-al tãu suflet, motãnime, nepostind postul cel mare. Ah! Sunt printre voi de-aceia care nu cred tabla legii, Firea mai presus de fire, mintea mai presus de minte, Ce destinul motãnimei îl desfãºurã-nainte! Ah! atei, nu tem ei iadul º-a lui Duhuri - liliecii? Anathema sit! - Sã-l scuipe oricare motan de treabã, Nu vedeþi ce-nþelepciune e-n fãptura voastrã chiarã? O, motani fãrã de suflet! - La zgâriet el v-a dat ghearã ªi la tors v-a dat musteþe - vreþi sã-l pipãiþi cu laba? Ii! cã în clondir se stinge cãpeþelul de luminã! Moºule, mergi de te culcã, nu vezi cã s-a-ntunecat? Sã visãm favori ºi aur, tu-n cotlon ºi eu în pat. De-aº putea sã dorm încaltea. - Somn, a gândului odinã, O, acopere fiinþa-mi cu-a ta mutã armonie, Vino somn - ori vino moarte. Pentru mine e totuna: De-oi petrece-ncã cu mâþe ºi cu pureci ºi cu luna, Or de nu - cui ce-i aduce? - Poezie - sãrãcie! |
|
Postat pe: 4 Februarie 2010, ora 13:22
De la: mytcor, la data 2009-12-20 03:10:04 |
|
Postat pe: 17 Februarie 2010, ora 11:38
A fost odatã ca-n poveºti,
A fost ca niciodatã, Din rude mari împãrãteºti, O prea frumoasã fatã. ªi era una la pãrinþi ªi mîndrã-n toate cele, Cum e Fecioara între sfinþi ªi luna între stele. Din umbra falnicelor bolþi Ea pasul ºi-l îndreaptã Lîngã fereastrã, unde-n colþ Luceafãrul aºteaptã. Privea în zare cum pe mãri Rãsare ºi strãluce, Pe miºcãtoarele cãrãri Corãbii negre duce. Îl vede azi, îl vede mîni, Astfel dorinþa-i gata; El iar, privind de sãptãmîni, Îi cade dragã fata. Cum ea pe coate-ºi rãzima Visînd ale ei tîmple, De dorul lui ºi inima ªi sufletu-i se împle. ªi cît de viu s-aprinde el În oriºicare sarã, Spre umbra negrului castel Cînd ea o sã-i aparã. * ªi pas cu pas pe urma ei Alunecã-n odaie, Þesînd cu recile-i scîntei O mreajã de vãpaie. ªi cînd în pat se-ntinde drept Copila sã se culce, I-atinge mînile pe piept, I-nchide geana dulce; ªi din oglindã luminiº Pe trupu-i se revarsã, Pe ochii mari, bãtînd închiºi Pe faþa ei întoarsã. Ea îl privea cu un surîs, El tremura-n oglindã, Cãci o urma adînc în vis De suflet sã se prindã. Iar ea vorbind cu el în somn, Oftînd din greu suspinã: - O, dulce-al nopþii mele domn, De ce nu vii tu ? Vinã ! Cobori în jos, luceafãr blînd, Alunecînd pe-o razã, Pãtrunde-n casã ºi în gînd ªi viaþa-mi lumineazã ! El asculta tremurãtor, Se aprindea mai tare ªi s-arunca fulgerãtor, Se cufunda în mare; ªi apa unde-au fost cãzut În cercuri se roteºte, ªi din adînc necunoscut Un mîndru tînãr creºte. Uºor el trece ca pe prag Pe marginea ferestei ªi þine-n mînã un toiag Încununat cu trestii. Pãrea un tînãr voievod Cu pãr de aur moale, Un vînãt giulgi se-ncheie nod Pe umerele goale. Iar umbra feþei strãvezii E albã ca de cearã - Un mort frumos cu ochii vii Ce scînteie-n afarã. - Din sfera mea venii cu greu Ca sã-þi urmez chemarea, Iar cerul este tatãl meu ªi mumã-mea e marea. Ca în cãmara ta sã vin, Sã te privesc de-aproape, Am coborît cu-al meu senin ªi m-am nãscut din ape. O, vin` ! odorul meu nespus, ªi lumea ta o lasã; Eu sunt luceafãrul de sus, Iar tu sã-mi fii mireasã. Colo-n palate de mãrgean Te-oi duce veacuri multe, ªi toatã lumea-n ocean De tine o s-asculte. - O, eºti frumos, cum numa-n vis Un înger se aratã, Darã pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodatã; Strãin la vorbã ºi la port, Luceºti fãrã de viaþã, Cãci eu sunt vie, tu eºti mort, ªi ochiul tãu mã-ngheaþã. * Trecu o zi, trecurã trei ªi iarãºi, noaptea, vine Luceafãrul deasupra ei Cu razele-i senine. Ea trebui de el în somn Aminte sã-ºi aducã ªi dor de-al valurilor domn De inim-o apucã: - Cobori în jos, luceafãr blînd, Alunecînd pe-o razã, Pãtrunde-n casã ºi în gînd ªi viaþa-mi lumineazã ! Cum el din cer o auzi, Se stinse cu durere, Iar ceru-ncepe a roti În locul unde piere; În aer rumene vãpãi Se-ntind pe lumea-ntreagã, ªi din a chaosului vãi Un mîndru chip se-ncheagã; Pe negre viþele-i de pãr Coroana-i arde pare, Venea plutind în adevãr Scãldat în foc de soare. Din negru giulgi se desfãºor Marmoreele braþe, El vine trist ºi gînditor ªi palid e la faþã; Dar ochii mari ºi minunaþi Lucesc adînc himeric, Ca douã patimi fãrã saþ ªi pline de-ntuneric. - Din sfera mea venii cu greu Ca sã te-ascult º-acuma, ªi soarele e tatãl meu, Iar noaptea-mi este muma; O, vin` odorul meu nespus, ªi lumea ta o lasã; Eu sunt luceafãrul de sus, Iar tu sã-mi fii mireasã. O, vin`, în pãrul tãu bãlai S-anin cununi de stele, Pe-a mele ceruri sã rãsai Mai mîndrã decît ele. - O, eºti frumos cum numa-n vis Un demon se aratã, Darã pe calea ce-ai deschis N-oi merge niciodatã ! Mã dor de crudul tãu amor A pieptului meu coarde, ªi ochii mari ºi grei mã dor, Privirea ta mã arde. - Dar cum ai vrea sã mã cobor ? Au nu-nþelegi tu oare, Cum cã eu sunt nemuritor, ªi tu eºti muritoare ? - Nu caut vorbe pe ales, Nici ºtiu cum aº începe - Deºi vorbeºti pe înþeles, Eu nu te pot pricepe; Dar dacã vrei cu crezãmînt Sã te-ndrãgesc pe tine, Tu te coboarã pe pãmînt, Fii muritor ca mine. - Tu-mi cei chiar nemurirea mea În schimb pe-o sãrutare, Dar voi sã ºtii asemenea Cît te iubesc de tare; Da, mã voi naºte din pãcat, Primind o altã lege; Cu vecinicia sunt legat, Ci voi sã mã dezlege. ªi se tot duce... S-a tot dus. De dragu-unei copile, S-a rupt din locul lui de sus, Pierind mai multe zile. * În vremea asta Cãtãlin, Viclean copil de casã, Ce împle cupele cu vin Mesenilor la masã, Un paj ce poartã pas cu pas A-mpãrãtesii rochii, Bãiat din flori ºi de pripas, Dar îndrãzneþ cu ochii, Cu obrãjei ca doi bujori De rumeni, batã-i vina, Se furiºeazã pînditor Privind la Cãtãlina. Dar ce frumoasã se fãcu ªi mîndrã, arz-o focul; Ei Cãtãlin, acu-i acu Ca sã-þi încerci norocul. ªi-n treacãt o cuprinse lin Într-un ungher degrabã. - Da` ce vrei, mãri Cãtãlin ? Ia du-t` de-þi vezi de treabã. - Ce voi ? Aº vrea sã nu mai stai Pe gînduri totdeauna, Sã rîzi mai bine ºi sã-mi dai O gurã, numai una. - Dar nici nu ºtiu mãcar ce-mi ceri, Dã-mi pace, fugi departe - O, de luceafãrul din cer M-a prins un dor de moarte. - Dacã nu ºtii, þi-aº arãta Din bob în bob amorul, Ci numai nu te mînia, Ci stai cu biniºorul. Cum vînãtoru-ntinde-n crîng La pãsãrele laþul, Cînd þi-oi întinde braþul stîng Sã mã cuprinzi cu braþul; ªi ochii tãi nemiºcãtori Sub ochii mei rãmîie... De te înalþ de subsuori Te-nalþã din cãlcîie; Cînd faþa mea se pleacã-n jos, În sus rãmîi cu faþa, Sã ne privim nesãþios ªi dulce toatã viaþa; ªi ca sã-þi fie pe deplin Iubirea cunoscutã, Cînd sãrutîndu-te mã-nclin, Tu iarãºi mã sãrutã. Ea-l asculta pe copilaº Uimitã ºi distrasã, ªi ruºinos ºi drãgãlaº, Mai nu vrea, mai se lasã, ªi-i zise-ncet: - Încã de mic Te cunoºteam pe tine, ªi guraliv ºi de nimic, Te-ai potrivi cu mine... Dar un luceafãr, rãsãrit Din liniºtea uitãrii, Dã orizon nemãrginit Singurãtãþii mãrii; ªi tainic genele le plec, Cãci mi le împle plînsul Cînd ale apei valuri trec Cãlãtorind spre dînsul; Luceºte cu-n amor nespus, Durerea sã-mi alunge, Dar se înalþã tot mai sus, Ca sã nu-l pot ajunge. Pãtrunde trist cu raze reci Din lumea ce-l desparte... În veci îl voi iubi ºi-n veci Va rãmînea departe... De-aceea zilele îmi sunt Pustii ca niºte stepe, Dar nopþile-s de-un farmec sfînt Ce nu-l mai pot pricepe. - Tu eºti copilã, asta e... Hai º-om fugi în lume, Doar ni s-or pierde urmele ªi nu ne-or ºti de nume, Cãci amîndoi vom fi cuminþi, Vom fi voioºi ºi teferi, Vei pierde dorul de pãrinþi ªi visul de luceferi. * Porni luceafãrul. Creºteau În cer a lui aripe, ªi cãi de mii de ani treceau În tot atîtea clipe. Un cer de stele dedesupt, Deasupra-i cer de stele - Pãrea un fulger nentrerupt Rãtãcitor prin ele. ªi din a chaosului vãi, Jur împrejur de sine, Vedea, ca-n ziua cea dentîi, Cum izvorau lumine; Cum izvorînd îl înconjor Ca niºte mãri, de-a-notul... El zboarã, gînd purtat de dor, Pîn` piere totul, totul; Cãci unde-ajunge nu-i hotar, Nici ochi spre a cunoaºte, ªi vremea-ncearcã în zadar Din goluri a se naºte. Nu e nimic ºi totuºi e O sete care-l soarbe, E un adînc asemenea Uitãrii celei oarbe. - De greul negrei vecinicii, Pãrinte, mã dezleagã ªi lãudat pe veci sã fii Pe-a lumii scarã-ntreagã; O, cere-mi, Doamne, orice preþ, Dar dã-mi o altã soarte, Cãci tu izvor eºti de vieþi ªi dãtãtor de moarte; Reia-mi al nemuririi nimb ªi focul din privire, ªi pentru toate dã-mi în schimb O orã de iubire... Din chaos, Doamne,-am apãrut ªi m-aº întoarce-n chaos... ªi din repaos m-am nãscut, Mi-e sete de repaos. - Hyperion, ce din genuni Rãsai c-o-ntreagã lume, Nu cere semne ºi minuni Care n-au chip ºi nume; Tu vrei un om sã te socoþi, Cu ei sã te asameni ? Dar piarã oamenii cu toþi, S-ar naºte iarãºi oameni. Ei numai doar dureazã-n vînt Deºerte idealuri - Cînd valuri aflã un mormînt, Rãsar în urmã valuri; Ei doar au stele cu noroc ªi prigoniri de soarte, Noi nu avem nici timp, nici loc, ªi nu cunoaºtem moarte. Din sînul vecinicului ieri Trãieºte azi ce moare, Un soare de s-ar stinge-n cer S-aprinde iarãºi soare; Pãrînd pe veci a rãsãri, Din urmã moartea-l paºte, Cãci toþi se nasc spre a muri ªi mor spre a se naºte. Iar tu, Hyperion, rãmîi Oriunde ai apune... Cere-mi cuvîntul meu dentîi - Sã-þi dau înþelepciune ? Vrei sã dau glas acelei guri, Ca dup-a ei cîntare Sã se ia munþii cu pãduri ªi insulele-n mare ? Vrei poate-n faptã sã arãþi Dreptate ºi tãrie ? Þi-aº da pãmîntul în bucãþi Sã-l faci împãrãþie. Îþi dau catarg lîngã catarg, Oºtiri spre a strãbate Pãmîntu-n lung ºi marea-n larg, Dar moartea nu se poate... ªi pentru cine vrei sã mori ? Întoarce-te, te-ndreaptã Spre-acel pãmînt rãtãcitor ªi vezi ce te aºteaptã. * În locul lui menit din cer Hyperion se-ntoarse ªi, ca ºi-n ziua cea de ieri, Lumina ºi-o revarsã. Cãci este sara-n asfinþit ªi noaptea o sã-nceapã; Rãsare luna liniºtit ªi tremurînd din apã ªi împle cu-ale ei scîntei Cãrãrile din crînguri. Sub ºirul lung de mîndri tei ªedeau doi tineri singuri: - O, lasã-mi capul meu pe sîn, Iubito, sã se culce Sub raza ochiului senin ªi negrãit de dulce; Cu farmecul luminii reci Gîndirile strãbate-mi, Revarsã liniºte de veci Pe noaptea mea de patimi. ªi de asupra mea rãmîi Durerea mea de-o curmã, Cãci eºti iubirea mea dentîi ªi visul meu din urmã. Hyperion vedea de sus Uimirea-n a lor faþã; Abia un braþ pe gît i-a pus ªi ea l-a prins în braþe... Miroase florile-argintii ªi cad, o dulce ploaie, Pe creºtetele-a doi copii Cu plete lungi, bãlaie. Ea, îmbãtatã de amor, Ridicã ochii. Vede Luceafãrul. ªi-ncetiºor Dorinþele-i încrede: - Cobori în jos, luceafãr blînd, Alunecînd pe-o razã, Pãtrunde-n codru ºi în gînd, Norocu-mi lumineazã ! El tremurã ca alte dãþi În codri ºi pe dealuri, Cãlãuzind singurãtãþi De miºcãtoare valuri; Dar nu mai cade ca-n trecut În mãri din tot înaltul: - Ce-þi pasã þie, chip de lut, Dac-oi fi eu sau altul ? Trãind în cercul vostru strîmt Norocul vã petrece, Ci eu în lumea mea mã simt Nemuritor ºi rece. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 1449 mesaje Membru din: 2/11/2009 Oras: Buzau |
Postat pe: 17 Februarie 2010, ora 16:20
De la: mytcor, la data 2010-02-04 13:22:12INTERESANT DE "LAUTARESC".Parca am mai vazut asta si in 'alta parte'NIMIC NU E INTIMPLATOR ,CI PREMEDITAT!De la: mytcor, la data 2009-12-20 03:10:04
Kosty.Prietenii la nevoie se cunosc! Nimeni nu este mai presus de restul ,doar un procent infim din ADN-ul nostru ne diferentiaza! Si asta creeaza "starea in care ne aflam".
|
|
Postat pe: 15 Martie 2010, ora 18:09
Patria vietii e numai prezentul,
Clipa de fata numa-n ea sintem, Sintem in adevar, - Iara trecutul Si viitorul numai o gindire-s. In van impingeti ce vi-i dinainte, In van doriti acelea ce-or veni. Intoarceti-va-n voi si veti cunoaste, Ca toate-n lume, toate-s in prezent. Tot ce-a fost si tot ce-a fi vreodata Au fost, va fi numai pentru ca e. Nu stii ca atingind pe-un singur om I-atingi pe toti? Multimea e parere; Spune la mii de insii aceeasi vorba S-in mii ea atunci va trezi Icoana aceeasi si acelasi simt Un semn ca toti e-n unul, unu-n toti. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 2700 mesaje Membru din: 10/06/2009 |
Postat pe: 15 Martie 2010, ora 22:55
...
Mihai Eminescu -------------------------------------------------------------------------------- Împãrat ºi proletar Pe bãnci de lemn, în scunda tavernã mohorâtã, Unde pãtrunde ziua printre fereºti murdare, Pe lângã mese lunge, stãtea posomorâtã, Cu feþe-ntunecoase, o ceatã pribegitã, Copii sãraci ºi sceptici ai plebei proletare. Ah! - zise unul - spuneþi cã-i omul o luminã Pe lumea asta plinã de-amaruri ºi de chin? Nici o scânteie-ntr-însul nu-i candidã ºi plinã, Murdarã este raza-i ca globul cel de tinã, Asupra cãrui dânsul domneºte pe deplin. Spuneþi-mi ce-i dreptatea? - Cei tari se îngrãdirã Cu-averea ºi mãrirea în cercul lor de legi; Prin bunuri ce furarã, în veci vezi cum conspirã Contra celor ce dânºii la lucru-i osândirã ªi le subjugã munca vieþii lor întregi. Unii plini de plãcere petrec a lor viaþã, Trec zilele voioase ºi orele surâd. În cupe vin de ambrã - iarna grãdini, verdeaþã, Vara petreceri, Alpii cu frunþile de gheaþã - Ei fac din noapte ziuã º-a zilei ochi închid. Virtutea pentru dânºii ea nu existã. Însã V-o predicã, cãci trebui sã fie braþe tari, A statelor greoaie care trebuie-mpinse ªi trebuiesc luptate rãzboaiele aprinse, Cãci voi murind în sânge, ei pot sã fie mari. ªi flotele puternice º-armatele fãloase, Coroanele ce regii le pun pe fruntea lor, ª-acele milioane, ce în grãmezi luxoase Sunt strânse la bogatul, pe cel sãrac apasã, ªi-s supte din sudoarea prostitului popor. Religia - o frazã de dânºii inventatã Ca cu a ei putere sã vã aplece-n jug, Cãci de-ar lipsi din inimi speranþa de rãsplatã, Dupã ce-amar muncirãþi mizeri viaþa toatã, Aþi mai purta osânda ca vita de la plug? Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea ªi v-a fãcut sã credeþi cã veþi fi rãsplãtiþi... Nu! moartea cu viaþa a stins toatã plãcerea - Cel ce în astã lume a dus numai durerea Nimic n-are dincolo, cãci morþi sunt cei muriþi. Minciuni ºi fraze-i totul ce statele susþine, Nu-i ordinea fireascã ce ei a fi susþin; Averea sã le aperi, mãrirea º-a lor bine, Ei braþul tãu înarmã ca sã loveºti în tine, ªi pe voi contra voastrã la luptã ei vã mân'. De ce sã fiþi voi sclavii milioanelor nefaste, Voi, ce din munca voastrã abia puteþi trãi? De ce boala ºi moartea sã fie partea voastrã, Când ei în bogãþia cea splendidã ºi vastã Petrec ca ºi în ceruri, n-au timp nici de-a muri? De ce uitaþi cã-n voi e ºi numãr ºi putere? Când vreþi, puteþi prea lesne pãmântul sã-mpãrþiþi. Nu le mai faceþi ziduri unde sã-nchid-avere, Pe voi unde sã-nchidã, când împinºi de durere Veþi crede c-aveþi dreptul ºi voi ca sã trãiþi. Ei îngrãdiþi de lege, plãcerilor se lasã, ªi sucul cel mai dulce pãmântului i-l sug; Ei cheamã-n voluptatea orgiei zgomotoase De instrumente oarbe a voastre fiici frumoase: Frumseþile-ne tineri bãtrânii lor distrug. ªi de-ntrebaþi atuncea, vouã ce vã rãmâne? Munca, din care dânºii se-mbatã în plãceri, Robia viaþa toatã, lacrimi pe-o neagrã pâine, Copilelor pãtate mizeria-n ruºine... Ei tot ºi voi nimica; ei cerul, voi dureri! De lege n-au nevoie - virtutea e uºoarã Când ai ce-þi trebuieºte... Iar legi sunt pentru voi, Vouã vã pune lege, pedepse vã mãsoarã Când mâna v-o întindeþi la bunuri zâmbitoare, Cãci nu-i iertat nici braþul teribilei nevoi. Zdrobiþi orânduiala cea crudã ºi nedreaptã, Ce lumea o împarte în mizeri ºi bogaþi! Atunci când dupã moarte rãsplatã nu v-aºteaptã, Faceþi ca-n astã lume sã aibã parte dreaptã, Egalã fiecare, ºi sã trãim ca fraþi! Sfãrmaþi statuia goalã a Venerei antice, Ardeþi acele pânze cu corpuri de ninsori; Ele stârnesc în suflet ideea neferice A perfecþiei umane ºi ele fac sã pice În ghearele uzurei copile din popor! Sfãrmaþi tot ce aþâþã inima lor bolnavã, Sfãrmaþi palate, temple, ce crimele ascund, Zvârliþi statui de tirani în foc, sã curgã lavã, Sã spele de pe pietre pânã ºi urma sclavã Celor ce le urmeazã pân' la al lumii fund! Sfãrmaþi tot ce aratã mândrie ºi avere, O! dezbrãcaþi viaþa de haina-i de granit, De purpurã, de aur, de lacrimi, de urât - Sã fie un vis numai, sã fie o pãrere, Ce fãr' de patimi trece în timpul nesfârºit. Zidiþi din dãrmãture gigantici piramide Ca un memento mori pe al istoriei plan; Aceasta este arta ce sufletu-þi deschide Naintea veciniciei, nu corpul gol ce râde Cu mutra de vândutã, cu ochi vil ºi viclean. O! aduceþi potopul, destul voi aºteptarãþi Ca sã vedeþi ce bine prin bine o sã ias'; Nimic... Locul hienei îl luã cel vorbareþ, Locul cruzimii vechie, cel lins ºi pizmãtareþ, Formele se schimbarã, dar rãul a rãmas. Atunci vã veþi întoarce la vremile-aurite, Ce mitele albastre ni le ºoptesc ades, Plãcerile egale egal vor fi-mpãrþite, Chiar moartea când va stinge lampa vieþii finite Vi s-a pãrea un înger cu pãrul blond ºi des. Atunci veþi muri lesne fãrã de-amar ºi grijã, Feciorii-or trãi-n lume cum voi aþi vieþuit, Chiar clopotul n-a plânge cu limba lui de spijã Pentru acel de care norocul avu grijã; Nimeni de-a plânge n-are, el traiul ºi-a trãit. ªi boale ce mizeria º-averea nefireascã Le nasc în oameni, toate cu-ncetul s-or topi; Va creºte tot ce-n lume este menit sã creascã, Va bea pân-în fund cupa, pân' va vrea s-o zdrobeascã, Cãci va muri când nu va avea la ce trãi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pe malurile Senei, în faeton de galã, Cezarul trece palid, în gânduri adâncit; Al undelor greu vuiet, vuirea în granit A sute d-echipajuri, gândirea-i n-o înºalã; Poporul loc îi face tãcut ºi umilit. Zâmbirea lui deºteaptã, adâncã ºi tãcutã, Privirea-i ce citeºte în suflete-omeneºti, ªi mâna-i care poartã destinele lumeºti, Cea grupã zdrenþuitã în cale-i o salutã. Mãrirea-i e în tainã legatã de aceºti. Convins ca voi el este-n nãlþimea-i solitarã Lipsitã de iubire, cum cã principiul rãu, Nedreptul ºi minciuna al lumii duce frâu; Istoria umanã în veci se desfãºoarã, Povestea-i a ciocanului ce cade pe ilãu. ªi el - el vârful mândru al celor ce apasã - Salutã-n a lui cale pe-apãrãtorul mut. De aþi lipsi din lume, voi cauza-ntunecoasã De rãsturnãri mãreþe, mãrirea-i radioasã, Cezarul, chiar Cezarul de mult ar fi cãzut. Cu ale voastre umbre nimica crezãtoare, Cu zâmbetu-vã rece, de milã pãrãsit, Cu mintea de dreptate ºi bine râzãtoare, Cu umbra voastrã numai, puteri îngrozitoare, La jugu-i el sileºte pe cei ce l-au urât. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Parisul arde-n valuri, furtuna-n el se scaldã, Turnuri ca facle negre trãsnesc arzând în vânt - Prin limbile de flãcãri, ce-n valuri se frãmânt, Rãcnete, vuiet de-arme pãtrund marea cea caldã, Evul e un cadavru, Paris - al lui mormânt. Pe stradele-ncruºite de flãcãri orbitoare, Suiþi pe baricade de bulgãri de granit, Se miºc batalioane a plebei proletare, Cu cuºme frigiene ºi arme lucitoare, ªi clopote de-alarmã rãsunã rãguºit. Ca marmura de albe, ca ea nepãsãtoare, Prin aerul cel roºu, femei trec cu-arme-n braþ, Cu pãr bogat ºi negru ce pe-umeri se coboarã ªi sânii lor acopãr - e urã ºi turbare În ochii lor cei negri, adânci ºi desperaþi. O! luptã-te-nvãlitã în pletele-þi bogate, Eroic este astãzi copilul cel pierdut! Cãci flamura cea roºã cu umbra-i de dreptate Sfinþeºte-a ta viaþã de tinã ºi pãcate; Nu! nu eºti tu de vinã, ci cei ce te-au vândut! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Scânteie marea linã, ºi placele ei sure Se miºc una pe alta ca pãturi de cristal Prin lunce prãvãlite; din tainica pãdure Apare luna mare câmpiilor azure, Împlându-le cu ochiul ei mândru, triumfal. Pe undele încete îºi miºcã legãnate Corãbii învechite scheletele de lemn; Trecând încet ca umbre - þin pânzele umflate În faþa lunei, care prin ele-atunci strãbate, ªi-n roatã de foc galben stã faþa-i ca un semn. Pe maluri zdrumicate de aiurirea mãrii Cezaru-ncã vegheazã la trunchiul cel plecat Al salciei pletoase - ºi-ntinse-a apei arii În cercuri fulgerânde se pleacã lin suflãrii A zefirului nopþii ºi sunã cadenþat. Îi pare cã prin aer în noaptea înstelatã, Cãlcând pe vârf de codri, pe-a apelor mãriri, Trecea cu barba albã - pe fruntea-ntunecatã Cununa cea de paie îi atârna uscatã - Moºneagul rege Lear. Uimit privea Cezarul la umbra cea din nouri, Prin creþi ai cãrei stele lin tremurând transpar, I se deschide-n minte tot sensul din tablouri A vieþii sclipitoare... A popoarelor ecouri Par glasuri ce îmbracã o lume de amar: "În orice om o lume îºi face încercarea, Bãtrânul Demiurgos se opinteºte-n van; În orice minte lumea îºi pune întrebarea Din nou: de unde vine ºi unde merge floarea Dorinþelor obscure sãdite în noian? Al lumii-ntregul sâmbur, dorinþa-i ºi mãrirea, În inima oricãrui i-ascuns ºi trãitor, Zvârlire hazardatã, cum pomu-n înflorire În orice floare-ncearcã întreagã a sa fire, Ci-n calea de-a da roade cele mai multe mor. Astfel umana roadã în calea ei îngheaþã, Se pietrificã unul în sclav, altu-mpãrat, Acoperind cu noime sãrmana lui viaþã ªi arãtând la soare-a mizeriei lui faþã - Faþa - cãci înþelesul i-acelaºi la toþi dat. În veci aceleaºi doruri mascate cu-altã hainã, ªi-n toatã omenirea în veci acelaºi om - În multe forme-apare a vieþii crudã tainã, Pe toþi ea îi înºalã, la nime se distainã, Dorinþi nemãrginite plantând într-un atom. Când ºtii cã visu-acesta cu moarte se sfârºeºte, Cã-n urmã-þi rãmân toate astfel cum sunt, de dregi Oricât ai drege-n lume - atunci te oboseºte Eterna alergare... º-un gând te-ademeneºte: Cã vis al morþii-eterne e viaþa lumii-ntregi." 1874, 1 decembrie Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Martie 2010, ora 22:59
Nichita Stãnescu
-------------------------------------------------------------------------------- Râsu' plânsu' Pleoapã cu dinþi, cu lacrimã mânjitã, sare cãzutã în bucate, dovadã cã nu pot trãi numai acum sunt amintirele mele, toate ... Dovadã cã nu pot vedea fãrã martori e copilãria, adolescenþa mea, dublând nefiinþa acestei secunde cu nefiinþa ei de cândva. Ah, râsu' plânsu' ah, râsu' plânsu' mã bufneºte când spun secundei vechi putrezind în secunda de-acum. Ah, râsu' plânsu' ah, râsu' plânsu' în ochiul lucrurilor reci ºi-n dintele lor muºcãtor, ca ºi sceptrul neinventaþilor regi. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Martie 2010, ora 23:04
Nichita Stãnescu
-------------------------------------------------------------------------------- Lecþia despre cub Se ia o bucatã de piatrã, se ciopleºte cu o daltã de sânge, se lustruieºte cu ochiul lui Homer, se rãzuieºte cu raze pânã cubul iese perfect. Dupã aceea se sãrutã de numãrate ori cubul cu gura ta, cu gura altora ºi mai ales cu gura infantei. Dupã aceea se ia un ciocan ºi brusc se fãrâmã un colþ de-al cubului. Toþi, dar absolut toþi zice-vor: - Ce cub perfect ar fi fost acesta de n-ar fi avut un colþ sfãrâmat! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 16 Martie 2010, ora 00:31
Istorie, izvor de-ntelepciune
Istorie, batrina curtezana, Mi-ai aruncat un zimbet de pomana Ce spun curtenii tai ,eu nu pot spune. Te-au lingusit cu vorbe indulcite Si ti-au stirnit povesti nerusinate. Tu ti-ai crezut copii fara pacate Si n-ai luat la vorba lor aminte. Pe fila ta, cindva imaculata, Au mizgalit si ei ce-au fost in stare Si te-au birfit femeie, fiecare, Caci te-ai lasat sa fii de ei curtata. Cu miini nepricepute si murdare Ti-au modelat in fel si chip faptura Ti-au astupat cu-alor saruturi gura, Sa nu se-auda sfinta ta chemare. De m-am nascut sub cerul crucii tale, Copii tai straini or sa-mi ramina, Eu te-am visat desteapta si stapina Si-asa te-astept sa-mi iesi mereu in cale. De ti-ai desprins si-n fata mea vesmintul, Femeio, eu o mama vad in tine, Si te respect asa cum se cuvine, Nu trupul tau mi-i idol, ci cuvintul. Ce spun curtenii tai, eu nu pot spune, Mi-ai aruncat un zimbet de pomana, Istorie, batrina curtezana Istorie, izvor de-ntelepciune. Goethe Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 5843 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 16 Martie 2010, ora 14:47
De la: 9am064173, la data 2010-02-17 11:38:52A fost odatã ca-n poveºti, DACA AI SCRIS DIN MEMORIE TOT CEA CE AI SCRIS MAI SUS ,....TOATA STIMA SI RESPECTUL,.....DACA NU FIX DIN PIX
|
Fosta membra 9am.ro 194 mesaje Membru din: 28/09/2009 |
Postat pe: 16 Martie 2010, ora 14:57
eu n-am nicio indoiala... a scris din memorie.
Raporteaza abuz de limbaj
"Adevarata moralitate nu consta in a urma calea batatorita, ci in a descoperi adevarata cale pentru noi insine si a o urma fara teama."
|
|
Fosta membra 9am.ro 5843 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 16 Martie 2010, ora 15:00
De la: Thelma, la data 2010-03-16 14:57:32eu n-am nicio indoiala... a scris din memorie. ADEVARAT........ A SCRIS DIN MEMORIE.......... MEMORIA CARTII DE POEZII
|
|
|

....eºti pe ºtatul de platã al celor de la CNID ?!
...4 ore-s mai mult decât suficient !...
eºti culmea !...stai tu liniºtitã, nu-þi fã griji, sunt perfect ok, dtpdv!..
DACA AI SCRIS DIN MEMORIE TOT CEA CE AI SCRIS MAI SUS ,....TOATA STIMA SI RESPECTUL,.....DACA NU FIX DIN PIX
ADEVARAT........
MEMORIA CARTII DE POEZII