Info
x
Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
|
Fosta membra 9am.ro 205 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:27
Și să nu uit vestitele versuri incriminatorii:
,,Preoți cu crucea-n frunte Căci oastea e creștină" Astăzi mercenarii, în trecut soldații, dar cred că tiți ce înseamnă oaste. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:31
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:20:43Păi tu știi câți oameni am văzut eu care plecau la furat? Am uitat să spun ce religie aveau, dar nu cred că nu știți și voi. |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:33
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:27:35Și să nu uit vestitele versuri incriminatorii: Oastea poate fi in slujba lui Hristos sau nu. Ce treaba are una cu alta? Unul este razboiul pentru apararea credintei (exemplu: cele din istorie impotriva turcilor) si altul este razboiul din Afganistan. Nu inteleg ce vrei sa spui cu imnul "Desteapta-te romane" ce treaba are ?
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
Fosta membra 9am.ro 1639 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Mangalia |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:34
Credinciosii au imbratisat rapid formulele comode de transfer a raspunderii propriilor fapte pe umerii lui Dumnezeu ("Faca-se voia Domnului !", "Asa a vrut Domnul" etc)
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:35
Nici eu nu cred că creștinii pot fi mercenari.
Are legătură, deoarece arată cine sunt în fruntea lor. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:35
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-11 17:34:46Credinciosii au imbratisat rapid formulele comode de transfer a raspunderii propriilor fapte pe umerii lui Dumnezeu ("Faca-se voia Domnului !", "Asa a vrut Domnul" etc)
|
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:36
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-11 17:34:46Credinciosii au imbratisat rapid formulele comode de transfer a raspunderii propriilor fapte pe umerii lui Dumnezeu ("Faca-se voia Domnului !", "Asa a vrut Domnul" etc) Camelya ai inteles gresit! Care este voia Domnului?? Noi nu facem voia Lui!!! |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:37
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-11 17:34:46Credinciosii au imbratisat rapid formulele comode de transfer a raspunderii propriilor fapte pe umerii lui Dumnezeu ("Faca-se voia Domnului !", "Asa a vrut Domnul" etc) Cred că trebuia sa spui ,,credincioșii" nu credincioșii, așa că rectifică te rog. |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 24 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:37
De la: Andu30, la data 2009-03-11 17:09:30De la: buia_adriana, la data 2009-03-11 16:59:49 pai nu dumnezeu e cel care a pomenit prima oara de "pomul cunostintei binelui si raului"? intr-adevar asta nu inseamna ca Dumnezeu face rau (de fapt nu face nimic). ce e asta? lumea noastra? ne-am nascut ca sa fugim toata viata? hai sa fugim de iad si de diavol si de tot ce e rau? e o cursa constanta? de ce trebuie sa ne salvam noi? DE CE EXISTA RAUL? cine l-a inventat si pentru ce? pentru amuzament? si doar nu l-au inventat Adam si Eva ca era acolo, in pomul ala inainte ca ei sa stie de el.
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:38
eu nu cred ca ghilimelele sunt de prisos.
|
|
lerolv4 282 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:39
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:31:31De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:20:43Păi tu știi câți oameni am văzut eu care plecau la furat? Buna treaba, crezi ca daca mergeai sa ii declari la politie, stiau cine a instiintat politia? Si eu nu combin facerea de rau, cu dumnezeu sau tot ce apartine de el. Furtul e lucrarea diavolulu,i din neputinta gandului de a se stapani si face lucru trebuincioase pentru Dumnezeu. Si curvele cand merg la produs , dracu le pune sa mearga. Sa spele pe jos sau sa invete pentru a trai mai bine, ca oricum dracu le ia si face din ele femei bolnave. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:40
Andu, nu-ti mai bate capul cu Virgil.
El crede ca are datoria sa combata ortodoxia! Prin orice mijloace. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:41
Noi spunem: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului laudat".
Asta insemneaza ca suntem imuni fata de nenorocirile care s-ar putea abate asupra noastra. Si ne punem nadejdea in Dumnezeu, sperând ca toate vor fi OK pt. el, si daca, totusi, se intâmpla vreo nenorocire, "asa a vrut Dumnezeu". Si de ce s-a intâmplat nenorocirea asta ? "Pai, nepatrunse sunt caile Domnului". Dumnezeu ii da omului libera alegere. Inseamna ca un criminal nu va fi oprit sa ucida un om drept si religios. Orfanii vor spune ca asa a vrut Dumnezeu. Ucigasul va fi pedepsit de Dumnezeu si, poate si de justitia oamenilor, dar orfanii, orfani vor ramâne. Chestia cu libera alegere ma supara. Nu din cauza ideii, ci din cauza consecintelor. Unui raufacator potential nu-i dai libera alegere.
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:43
De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 17:40:03Andu, nu-ti mai bate capul cu Virgil. De ce crezi tu că eu am ceva contra ortodoxiei? Eu cu faptele rele ale ei am ce am. Dar cu cel care este credicios drept (drept credincios), toate felicitările mele pentru el. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:45
Si eu admir oamenii credinciosi.... nu falsii care se cred mari credinciosi
|
|
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-11 17:41:59Noi spunem: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului laudat". Pașapoarte biometrice pentru răufăcători. |
|
Camelya, nu poti sa dai vina pe Dumnezeu pt rautatea oamenilor!!
Pe de alta parte, El poate transforma multe lucruri rele in bine.. am citit de curand despre Sf. Ciprian, de aceea fac aceasta afirmatie. Crezi ca daca-L anulezi pe Dumnezeu vei avea o lume mai buna? |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:48
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:43:22De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 17:40:03Andu, nu-ti mai bate capul cu Virgil. Din cat am citit, am retinut ca tu nu crezi in Sf. Treime si in cruce!! Ai ironizat Sf. Treime intr-un mod urat. Drept credinciosii nu ii stabilesti TU! |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:49
Prin mesajul meu ...am adus o critica la adresa acelora care se cred mari credinciosi.
Dau o foarte mare vina si pe Biserica si pe toti cei care adus atatea superstitii in religia crestin-ortodoxa. Nu cred ca poate sa sustina cineva ca a interpretat Biblia in sensul in care ar fi vrut Dumnezeu, asa ca pâna una-alta, fiecare este liber s-o interpreteze in felul in care simte el ca este mai aproape de ceea ce este dispus sa creada. Cu totii suntem oameni si toti avem intrebari la care nu gasim raspunsuri, multi dintre noi suntem sceptici cu privire la anumite lucruri la care nu gasim explicatie si pur si simplu nu vrem sa acceptam sa ni se impuna anumite conceptii pe care trebuie sa le consideram adevarate, pentru ca asa zice unul, altul, sau jumatate din populatia lumii.
|
|
lerolv4 282 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:49
De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 17:45:55Camelya, nu poti sa dai vina pe Dumnezeu pt rautatea oamenilor!! Ciprian si toti sfinti intru numele Domnului Dumnezeu, Isus Hristos si Sfanta Treime fie laudata, Amin |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:50
Eu cred în Dumnezeul la care s-a închinat Iisus.
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:52
dar chestia asta cu libera alegere sau aliber arbitru nu se cam bate cap in cap cu cele 10 porunci?
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:53
Virgil, noi Il slavim pe Iisus ca Dumnezeu.
Iisus este Dumnezeu intrupat!! |
|
Stii ce cred eu ca mai-majoritatea crestinilor-ortodocsi cred despre Dumnezeu ????
Dumnezeu este nevoia noastra de raspunsuri. Ne e greu sa admitem ca suturile pe care le luam uneori de la viata sunt gratuite. N-ar avea sens suferinta. E mai usor de suportat sentimentul de neputinta, atunci când poti sa dai "vina" pe D-zeu. Cineva pe care nu-l poti trage la raspundere, nu-l poti amenda, pe care nu te poti supara.
|
|
De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 17:48:55De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 17:43:22De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 17:40:03Andu, nu-ti mai bate capul cu Virgil. Știi desigur că Iisus s-a rugat la Dumnezeu. Aceluiași Dumnezeu mă adresez și eu în rugăciune. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:54
Adriana, a postat ceva Funnymoon, despre asta.
Sa caut. |
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:58
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-11 17:53:30Stii ce cred eu ca mai-majoritatea crestinilor-ortodocsi cred despre Dumnezeu ???? Draga, Camelya.. iti doresc sa gasesti raspunsul adevarat la intrebarile tale!! (si daca este posibil, sa fii scutita de suturile alea!). (am vazut ca ai postat impotriva avorturilor pe alt site )
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 17:59
ai dreptate Camelya. mie mi s-a cam facut mila de Dumnezeu. toate intrebarile care nu-si gasesc un raspuns concret, toate ironiile vietii cad in spatele Lui. cum spuneam si mai devreme, oamenii au ajuns sa-l manipuleze pe Dumnezeu in asa fel incat el sa ne "imbrace" pe noi si nu noi pe "El"
|
|
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 18:02
pt adriana
(postat de funnymoon, 9 martie) Prestiinta lui Dumnezeu nu atrage predestinarea, ceea ce constituie o diferenta majora intre gandirea teologica ortodoxa si cea protestanta. Adi, pentru a intelege mai bine cum vad ortodocsii suferinta, iata un fragment dintr-un articol. Intreg articolul il gasiti aici: www.crestinortodox.ro/editoriale/70061-suferinta-umana-si-iubire... si este semnat de pr.prof.dr George Remete. "Daca nu-si are originea nici in natura sau materie, nici intr-un principiu fiintial, unii au ajuns chiar la ideea ca Dumnezeu ar fi cauza raului. Din punctul de vedere crestin si chiar general-religios, ideea aceasta este desigur blasfemiatoare. Si totusi ea a fost formulata si inca chiar de teologi crestini, respectiv de catre unii teologi protestanti, cum au facut de exemplu Reformatorii. Astfel, Philipp Melanchton afirma: "Dumnezeu opereaza raul ca si binele, nu numai ingaduindu-l, ci facandul-l El insusi; asa incat adulterul lui David si tradarea lui Iuda nu sunt mai putin opera Sa decat convertirea Sfantului Apostol Pavel". Huldrych Zwingli spune textual ca "Dumnezeu e cauza pacatului" iar Jean Calvin detaliaza astfel: "Distinctia dintre a face si a ingadui a fost inventata deoarece multi oameni nu au putut intelege cum anume Satan impreuna cu toti cei nelegiuiti se afla in asa masura in puterea si in mana lui Dumnezeu incat El le poate orienta rautatea incotro i se pare potrivit si se poate sluji de faptele lor rele ca sa-si aduca la indeplinire judecatile ...intelegem totusi ca Dumnezeu este Autorul acelor incercari ai caror executanti au fost Satan impreuna cu cei nelegiuiti... pentru ca ar fi ridicol pentru un Judecator doar sa permita ceea ce doreste sa se faca, fara ca in acelasi timp sa si porunceasca lucrul respectiv, sa-l decreteze si sa ordone slujitorilor Sai sa-l execute ...prin caderea lor, ingerii apostati ...din perspectiva omniprezentei lui Dumnezeu ei nu ar fi putut sa faca in nici un fel astfel de lucruri, caci in timp ce ei actioneaza impotriva vointei lui Dumnezeu, aceasta vointa actioneaza de fapt asupra lor. Astfel intr-o maniera minunata si inefabila, nimic nu se face fara voia lui Dumnezeu, nici chiar lucrurile care sunt impotriva vointei Lui. Caci daca El nu le-ar ingadui, nu s-ar putea petrece, iar El le ingaduie nu in mod neintentionat ci cu buna stiinta...". Este evident ca toate aceste concluzii ale lui Calvin se intemeiaza pe presupozitia, formulata de el ca un decret intr-un intreg capitol, intitulat "Doctrina vointei libere este intotdeauna gata sa-L jefuiasca pe Dumnezeu de gloria Lui". Aceste formulari apar oamenilor Bisericii traditionale ca insuportabile si absurde. Trebuie sa observam insa ca, prin ele, Reformatorii n-aveau nicidecum intentia de a-L socoti pe Dumnezeu rau in Sine sau principiu al raului. Intentia lor era aceea de a atribui libertatea de vointa exclusiv lui Dumnezeu si de a o nega creaturii, crezand ca aceasta este necesar pentru a afirma atotputernicia lui Dumnezeu. Dar, indiferent de intentia lor, rezultatul iese dezastruos si incalificabil, pentru ca neaga chipul divin din om si nu explica de fapt originea raului. Ca de obicei, Reformatorii au cautat desigur si temeiuri biblice pentru afirmatiile lor. In Sfanta Scriptura se spune intr-adevar: "Se intampla vreo nenorocire in cetate fara ca Domnul sa nu o fi pricinuit?" (Amos 3, 6). Insasi moartea lui lisus Hristos a fost vointa si planul lui Dumnezeu: "Caci asupra Sfantului Tau Fiu, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalta, cu adevarat, in cetatea aceasta, si Irod, si Pontius Pilat cu paganii si cu popoarele lui Israel, ca sa faca toate cate mana Ta si sfatul Tau mai dinainte au randuit sa fie" (Fapte 4, 27-28). Aceste texte sunt straine insa de sensul invocat de Reformatori; toata Traditia Bisericii e martora in acest sens. Citand exact aceleasi texte, Sfintii Parinti arata ca ele "nu arata ca Dumnezeu este cauza relelor", ca "Dumnezeu nici n-a facut, nici n-a zidit raul". Ei atrag atentia ca insusi cuvantul insusi "rautate" are sens dublu: uneori arata raul prin natura; acesta este contrar virtutii si vointei lui Dumnezeu. Alteori arata raul si durerosul in raport cu simtirea noastra, adica supararile si nenorocirile. Acestea sunt numai in aparenta rele deoarece sunt dureroase, dar in realitate sunt bune. Pentru cei care pricep rostul lor, ajung pricinile convertirii si ale mantuirii. Acestea, spune Scriptura, se intampla prin Dumnezeu". Este limpede deci, dupa Sfintii Parinti si dupa toata Traditia Bisericii, ca numai suferinta vindecatoare si mantuitoare este voita si lucrata de Dumnezeu si nimic altceva. Exista insa si un rau care apare din alta vointa si lucrare: "Nici un rau n-a aparut din vointa divina... raul se naste... la libera alegere... atunci cand sufletul se indeparteaza de bine. Caci dupa cum vederea este o insusire a firii noastre iar orbirea este lipsa acestei insusiri, tot asa si virtutea sta ridicata impotriva raului". Este limpede ca Reformatorii au putut atribui raul vointei lui Dumnezeu din cauza ca n-au admis posibilitatea vreunei libertati in afara de Dumnezeu, in creatura; asa se explica si negarea valorii faptelor bune in protestantism. Reformatorii au crezut ca atribuirea vointei libere creaturii ar afecta suveranitatea si atotputernicia lui Dumnezeu. Dar Sfanta Scriptura si Traditia dintotdeauna a Bisericii afirma exact contrariul: creatura se arata cu adevarat actul iubirii lui Dumnezeu tocmai pentru ca Dumnezeu s-a daruit in ea la masura divina, adica libera. Fara libertate, persoana devine obiect si aluneca in nefiinta; pentru ca numai persoana este cu adevarat fiinta. Daca persoanele create de Dumnezeu n-ar avea vointa deplin libera, n-ar mai putea fi persoane si Dumnezeu s-ar arata incapabil de a crea ceva pe masura puterii si iubirii Sale. Departe de a sublinia suveranitatea si atotputernicia lui Dumnezeu, atribuirea actelor rele lui Dumnezeu "ar insemna mai mult o neputinta a lui Dumnezeu decat o putere" pentru ca, dupa cum ne poate convinge orice experienta, raul este o contrazicere, o distrugere a fiintei si o alunecare in neant, pe cand Dumnezeu este exact contrariul: vointa si lucrarea numai intru fiinta. Ideea Reformatorilor duce la nebunia unei contradictii in Dumnezeu insusi, Fiinta absoluta care vrea sa zideasca fiinta lucrand pentru distrugerea ei! O participare a lui Dumnezeu la rau, in orice fel, nu este posibila, pentru ca orice cunoastere si voire afecteaza fiinta faptuitorului. Dar "Dumnezeu are numai cunostinta binelui, fiind insasi fiinta si cunostinta binelui. Iar cunostinta raului nu o are, intrucat nici puterea lui nu o are. Caci numai daca are cineva prin fire putere pentru un lucru, are si cunostinta lui in chip fiintial". |
|
balabanandrei 335 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Bacau |
Postat pe: 11 Martie 2009, ora 18:07
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-11 16:50:22De la: marinescuirina, la data 2009-03-11 16:44:34Adriana, nu Dumnezeu face raul. Cu siguranta diavolul are un rol foarte important in mantuirea oamenilor. "Ridica ispita Doamne, si nimeni nu se va mantui!" Numai bine!
Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!
|
|
|
|

eu nu cred ca ghilimelele sunt de prisos.
Asta insemneaza ca suntem imuni fata de nenorocirile care s-ar putea abate asupra noastra.
)