Info
x
Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 21:43
De la: Andu30, la data 2009-01-11 17:48:44„Dacã cineva contraface mãcar o micã parte a chipului regelui pe moneda regalã, în felul acesta o falsificã; la fel ºi în credinþa cea adevaratã, acela care va schimba chiar cât de puþin în ea, o va vãtãma pe toatã. Cãci dacã, pe de o parte dogma este rãstãlmãcitã, ºi înger de ar fi, sã nu-l credeþi. Nimic nu foloseºte viaþa virtuoasã, dacã credinþa nu este sãnãtoasã.” Permite-mi sa ma abtin. |
|
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 21:53
De la: maria_tudorie, la data 2009-01-11 21:35:34De la: Andu30, la data 2009-01-10 23:31:00Este adevarat ca se cam sare la gatul (neo)protestantilor acum, dar nu a fost mereu asa... Gandeste-te si tu era o vreme cand peste tot unde mergeai te opreau pe strada sa-ti vorbeasca, iti veneau la usa, taca taca peste tot cu invataturile lor straine. Este firesc ca unii si-au pierdut cumpatul si au inceput sa se ia de ei... Si stii cum sunt oamenii au darul generalizarii... Unii protestanti sunt chiar agasanti mai au putin si te alearga cu revistele lor... Scuze, am vazut ca a aparut de doua ori si am vrut sa-l sterg dar nu se sterge. |
|
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 21:54
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 22:35
Am zis sa prezint si alte subiecte care au fost atinse deseori pe forumuri dar nimeni nu le-a explicat sau nu a zabovit asupra lor. Si este bine ca aceste subiecte sa fie bine intelese pentru a nu se naste confuzii majore.
Ce este o icoana? (.Extras din: www.ortho-logia.com/Romanian/Icoanele.htm) O icoana este o imagine (de obicei bi-dimensionala) reprezentând pe Hristos, sfinti, îngeri, eveninmente biblice importante, pilde sau evenimente din istoria bisericii. Sf. Grigore Dialogul (Papa a Romei la approx. 590-604), vorbea despre icoane ca fiind Scriptura pentru analfabeti: "Ceea ce scrisul prezinta cititorilor, imaginea prezinta celor neînvatati care o privesc, caci în ea si cei ignoranti vad ce ar trebui sa urmeze; în ea pot citi analfabetii" (Epistola catre Episcopul Serenus din Marsilia, NPNF 2, Vol. XII, p. 53). Icoanele ne ridica mintile de la cele pamântesti la cele ceresti. Sf. Ioan de Damasc a scris, "prin icoane vizibile suntem condusi la contemplarea a ceea ce este divin si spiritual". Prin pastrarea memoriei celor pictati în icoane, suntem inspirati sa-i imitam. Sf. Grigore de Nissa (approx.330-395) povestea cum nu putea trece pe langa o icoana cu Avraam care-l jetrfea pe Isaac "fara sa verse lacrimi". Se închina ortodocsii la icoane? Crestinii se roaga în prezenta icoanelor (asa cum evreii se rugau în prezenta icoanelor Templului), dar nu la icoanele propriu-zise (lemnul, vopseaua etc) ci la cine este reprezentat in ele. Fac icoanele minuni? Pentru a pune aceasta întrebare într-o perspectiva corecta, sa încercam mai întâi sa raspundem la câteva întrebari: Facea chivotul legamantului minuni (vezi Iosua 3:15, 1 Samuel 4:6, 2 Samuel 11-12)? Vindeca sarpele de arama pe cei muscati de serpi (Numeri 21:9)? Au înviat oasele profetului Elisei pe un om (2 Imparati 13:21)? A vindecat umbra lui Petru pe bolnavi (Fapte 5:15)? Au vindecat hainele lui Pavel pe cei bolnavi si au scos draci (Fapte 19:12)? Raspunsul la aceste întrebari este Da, într-un anumit fel. Totusi, ca sa fim mai corecti, Dumnezeu a fost Cel care a ales sa faca minuni prin aceste obiecte. În cazul chivotului si a sarpelui de arama, avem de-a face cu imagini prin care s-au facut minuni. Dumnezeu a facut minuni prin ramasitele profetului Elisei, prin umbra unui sfant si prin lucruri care au fost doar atinse de un sfant. De ce? Pentru ca Dumnezeu cinsteste pe cei ce Il cinstesc. (1 Samuel 2:30), Îsi gaseste placerea în a face minuni prin sfintii Lui, chiar si pe aceste cai indirecte. Faptul ca Dumnezeu poate sfinti lucruri materiale nu trebuie sa surprinda pe cei ce cunosc Scriptura. De exemplu, nu numai altarul templului era sfant, ci tot ce îl atingea (Exod 29:37). A respinge adevarul ca Dumnezeu lucreaza prin lucruri materiale înseamna a cadea în Gnosticism.
Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 22:43
Alta intrebare care a fost deseori pusa:
Nu interzice Porunca a doua icoanele? Se pune întrebarea ce înseamna "chipul cioplit" în Porunca a doua? O întelegere literala ar însemna ca toate imaginile din Templu calcau aceasta porunca. Cea mai buna metoda sa aflam ce însemnau cuvintele evreiesti folosite aici este sa aflam ce însemnau ele pentru evrei. Când acestia au tradus-o în greaca, au folosit cuvantul "eidoloi", adica "idoli". Cuvantul evreiesc pesel nu este niciodata folosit cu privire la imaginile din Templu. Este deci clar ca pasajul se refera la imagini pagâne, si nu la imagini în general. Sa privim cu atentie pasajul din Scriptura: "Sa nu-ti faci chip cioplit (i.e idol), nici o înfatisare a lucrurilor care sunt în ceruri, sau jos pe pamânt sau în apele mai pe jos decat pamântul. Sa nu te închini înaintea lor, si sa nu le slujesti (închini)." (Exod 20:4-5a). Daca interpretam aceste cuvinte ca referindu-se la orice fel de imagini, în mod clar heruvimii din Templu calcau aceasta porunca. Daca însa le interpretam ca referindu-se doar la idoli, orice contradictie dispare. Mai mult decât atât, daca textul se refera la toate imaginile, atunci chiar si carnetul meu de conducere este un idol si o încalcare a acestei porunci. Lasând de o parte pentru moment semnificatia cuvintelor "chip cioplit", sa vedem ce ne spune de fapt textul. Sa nu faci x, sa nu te închini la x, sa nu slujesti la x. Daca x = imagine, atunci însusi Templul calca porunca. Daca x = idol, atunci nici Templul, nici icoanle ortodoxe nu calca porunca. Nu interzice Deuteronom 4:14-19 orice înfatisari ale lui Dumnezeu? Cum putem deci admite icoane ale lui Hristos? Acest pasaj îi învata pe evrei sa nu-si faca o înfatisare falsa a lui Dumezeu, pentru ca nu L-au vazut; dar noi, crestinii credem ca Dumnezeu S-a întrupat prin persoana lui Iisus Hristos, deci putem înfatisa "ce am privit" (1 Ioan 1:1). Dupa cum a spus Sf. Ioan din Damasc: "În vechime, Dumnezeul neîntrupat si nemasurat nu a fost niciodata înfatisat. Dar acum ca Dumnezeu a fost vazut în trup si a vorbit cu oamenii, acestia pot face o înfatisare a lui Dumnezeu asa cum L-am vazut. Nu ma închin materiei, ci Dumnezeului materiei, care a devenit materie pentru mine si S-a coborât sa locuiasca în materie, care mi-a pregatit mântuirea prin intermediul materiei. Nu voi înceta sa cinstesc aceasta materie care mi-a daruit mântuirea. O cinstesc, dar nu ca Dumnezeu." Având în vedere împotrivirea iudeilor fata de imagini, cum au putut primii crestini sa accepte icoane? Icoane pot fi gasite nu numai în catacombele crestine, ci si în cele evreiesti din aceleasi perioade. Putem vedea, de exemplu, icoanele evreiesti bine pastrate de la Dura-Europos, un oras distrus de persieni în mijlocul secolului al treilea (ceea ce ne da o idee cât de recente ar fi putut fi). Atitudinea generala a iudeilor fata de arta religioasa nu era de fapt atât de iconoclasta. În Talmudul palestinian gasim scris (în Abodah Zarah 48d) "În zilele lui Rabbi Jochanan oamenii au început sa picteze imagini pe ziduri, iar el nu i-a oprit" si "În zilele lui Rabbi Abbun oamenii au început sa creeze imagini în mozaicuri, iar el nu i-a oprit". Cele mai vechi scrieri evreiesti pe care le avem contin ilustratii. Printre acestea sunt imagini cu scene biblice, asemanatoare cu cele gasite la sinagoga din Dura Europos (si cu cele din biserica aflata alaturi de aceasta sinagoga) care a fost îngropata în secolul al treilea, când persienii au distrus orasul (vezi "Escavatiile de la Dura-Europos conduse de Universitatea Yale si de Academia Franceza de Inscriptii si Litere", Raportul Final VII, Partea I-a, Sinagoga, de Karl H. Kraeling). Este demn de remarcat ca cele mai timpurii icoane din catacombe erau în majoritate scene din Vechiul Testament si icoane ale lui Hristos. Predominanta scenelor din Vechiul Testament arata ca aceasta nu era o practica pagâna introdusa de anumiti convertiti, ci una evreiasca, adoptata de crestini.
|
|
Postat pe: 11 Ianuarie 2009, ora 23:05
Pe langa explicatia bazata pe Scripturi si pe faptele istorice ale acelor vremuri mai dau o explicatie logica si simpla:
Sa luam o mama care este plecata la munca in Spania (e doar un exemplu) si care poarta cu ea mereu o fotografie a copilului ei. I se face dor de copilul ei si saruta in fiecare zi fotografia acestuia si o priveste si se gandeste la copilul ei si la momentul cand il va revedea. Poate acuza cineva pe aceasta mama ca face inchinare la idoli? Se roaga aceasta mama la hartia fotografica si la substantele chimice care pastreaza imaginea copilului ei pe hartie? Nicidecum ea isi manifesta dragostea fata de copilului ei privindu-i chipul si fiind astfel mai aproape cu gandul de el. Asa fac si crestinii ortodocsi cu Hristos - IL cinstesc ca si pe un om purtandu-L mereu cu ei. Ii saruta chipul si cinstesc permanent marele dar care ni s-a facut de catre Dumnezeu de a se intrupa si de a deveni OM printre si pentru noi. Pentru ca da, noi cinstim ambele firi ale lui Hristos: firea Dumnezeiasca dar si firea omeneasca pe care am vazut-o. Noi nu cinstim lemnul ca sa ne poata cineva acuza ca facem idolatrie si nu asteptam ajutor de la un lemn, noi IL cinstim pe Hristos. Asa cum mama se simte mai aproape de fiul ei care este departe privindu-i chipul asa si noi ne apropiem de Hristos in rugaciune privindu-i Chipul bland si cinstindu-L.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 14:45
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-01-11 00:50:20... si astfel mama criminala in loc sa recunoasca k a gresit si sa nu mai incurajeze si pe altele sa faca acest lucru se rezuma doar la a spune....*pe mine m-a iertat dumnezeu*... fata...tu esti tampita rau unde dracu am spus eu ca sa faca lumea asa ceva! Tu nici nu stii ce vorbesti, cretino...am spus eu ca incurajez asta? Esto o cretina vad, habar nu stii ce vorbesti! Bai tampito, la mine a fost cu totul altceva...dar esti atat de cretina incat nu intelgi nimic din ce spun...cine e fata, criminala aici? Ma judeci tu pe mine! La mine Doctorul m-a indrumat sa fac asta! Spunandu-mi clar la riscurile care ma expun...oricum pierdeam sarcina la 3 -4 luni prin avort spontan, ca nu pot duce sracina! Cretina dracului ce esti, ma judeci tu pe mine? habar nu ai ceea ce simte o femei cand este pusa sa alega in situatiile astea! Dar esti atat de cretina si proasta ca nu pricepi nimic! Criminala esti tu, prin judecatile tale de 2 lei! CRETINOOOOOOOOOOOOOO numai judeca oamnenii pana nu vezi care este REALITATEA LA FIECARE SITUATIE IN PARTE! cretina dracului! TU ESTI FATA DE PREOT CRETINA CE ESTI? DU-TE PROASTO SI INTREB-AL PE TAICATU CU CATE FEMEI NU A VORBIT EL PE TEMA ASTA! PE CATE NU LE-A INTELES EL TU , TU ESTI FIICA DE PREOT? ITI DORESC SA TRECI PRIN CE-AM TRECUT EU...SI APOI SA TE CONDAMNE O VACA CA TINE! POATE ASA MAI SI INTELEGI PE ALTUL! ESTI O MARE CRETINA! taci dracului din gura..ca-ti pute gura aia de atat prostie ce e in capul tau si cat de mult jeg e in sufletul tau hahaha ce fata de preot esti? |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 14:50
NU SUNT PRO AVORT...INSA NICI NU LE CONDMAN PE CELE CARE FAC ASTA...CA NUMAI ELE STIU DE CE?
NU SUNT O TAMPITA CA NEBUNA ASTA SA-MI AROG DREPTUL DE AJUDECA PE ALTUL! DAR CUM UN OM POATE FI ATAT DE CRETIN...NICI NU TREBUIE SA MAI ADAUG CA TREBUIE SA FIE IGNORAT! DAR LA CRETINA ASTA CARE JUDEC AATAT DE ASPRU...CHIAR CA-MI DORESC SA TREACA O SECUNDA PRIN CE AM TRECUT EU...SI SA VINA O PROASTA CARE SA O JUDECE! |
|
|
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:03
UITATI-VA LA SCORPIA ASTA..IN POZA EI...PARCA ASTEAPTA SA FIE FU...TA DE CATRE TOTI, PRIN ATITUDINEA EI!
DAR EA SE VEDE O SFANTA...PRIN FAPTUL CA E FATA LUI TATA! MAI TU, FATA DE PREOT ESTI? DU-TE FATA SI TE PLIMBA CU URSUL...DACA ITI PLACE SA TE PROSTITUEZI JUDECANDU-I PE ALTII! PT MINE ESTI O TIPA CARE ITI PLACE SA O IEI FRUMOS PRIN TOATE ORIFICIILE TALE! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:04
ESTI PRECUM "SFINTELE ALEA" CARE PENTRU A SE PASTRA VIRGINE FATA DE IUBITII LOR , FACEAU SEX ORAL CU ALTII...CAM ASTA ESTI TU AICI PE FORUM!
O SFANTA STRICATA! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:06
SI CAM SUNT SATULA...DE ASTFEL DE IPOCRITE!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:44
MARIA
Fi tu mai inteleapta....nu te cobora la nivelul ei....NU IUBESTE pe nimeni,doar pe ia. Va muri ortodoxa....nemantuita.....asta este dorinta ei,ce nu inteleg...ce are cu UNGURII....IA LUAT ARDEALUL???Eu zic sa-ti faci curatenie in sufletul tau,dupa aia leagate de viata altucuiva...te rog fi mai calculata.....mai bine da cu bota,decat cu vorba....!!!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:51
MARIAOPREA
Nu am citit cu atentie ce ai scris, doar spicuit. Exista un verset despre o persoana (barbat, femeie) pe care biblia il numeste nebun iar acesta arunca o piatra intr-o balta. Mai nebuni (daca nu ma insel) sunt cei care incerc sa se duca sa scoata piatra. ATENTIE, NU VREAU SA TE JIGNESC PE TINE, IN CURSA ASTA AM CAZUT SI EU. symy cauta tu versetul ca mi se arde mancarea pe aragaz si postaza-l tu, te rog.
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:52
Da asa este...insa nu suport pacatosul care judeca pe alt pacatos.
Am mai spus ca este o imatura...dar pentru ca prea m-a umilit...am luat atitudine...nu-mi place sa fiu prostul satului! Si nu sunt singura...care ii vorbeste pe acest ton!..Num-mi place sa folosesc acest ton...dar daca sunt provocata ii raspund pe aceeasi moneda, desi nu se merita! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 15:57
Maria
Daca ma inviti la masa il ...caut !!!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 16:03
Symy draga...daca ai timp..cauta-l pentru noi toti! Multumesc !
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 16:14
Surioarelor
Am gasit nebuni in Biblie...dar parabola cu piatra...nu am gasit-o...!!!Eu zic sa intrebam pe tatal lui joanna....e preot nu???
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 16:18
Pe tatal ei l-as intreba oricand. Cred ca e un om deschis la minte! Chiar mi-ar placea sa discut cu el. Mi-e teama ca el nu stie cam ce fiica are!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 16:24
Ai dreptate...nu stim ce crestem la san....Domnul sa aiba mila ea...
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 16:40
De la: mariaoprea75, la data 2009-01-12 15:52:59Da asa este...insa nu suport pacatosul care judeca pe alt pacatos. Iarta-ma ca ma amestec, dar parerea mea este sa eviti discutiile acestea atat de personale pe forum mai ales ca ai trecut printr-o experienta traumatizanta. Cel mai bine este sa discuti aceste probleme atat de grave si dificile cu duhovnicul tau. Este cel mai in masura sa-ti dea un sfat bun cunoscand problema in amanunt.
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 17:51
Draga Andu...am facut asta!
Si sunt o ortodoxa. Niciodata nu am sa me dezic de religia mea! In ea m-am nascut cu ea mor! Insa tot in otodoxismul acesta, pentru unii penibil, uneori si eu il condamn pentru ca vad multa rautate in el, si asta pentru ca oamenilor le este mult prea usor sa SE AJUTE ADUCAND SI RIDICAND PROBLEME CE NU EXISTA , PRIN CONDAMNARILE LOR IPOCRITE , si cu toate astea tot in acest ortodoxism am vazut lacrima pura a lui Dumnezeu. Adica, sa ma inteleaga toti idiotii, ORTODOXISMUL, NU ESTE NUMAI CALE, ESTE SI BUNATATE, INTELEGERE, IUBIRE, IERTARE! INSA, SA MA INTELEAGA SI ALTII..MAI FANATICI CA NOI...PANA LA ACEASTA CALE...AU FOST INTELEPCIUNILE ALTOR RELIGII, CARE NE AJUTA PE NOI ACUM SA FIM CU ADEVARAT ORTODOCSI! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 17:53
AMIN...AMIN...AMIN...!!!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 18:44
Symy, daca eu te-as ruga sa-mi arati care este Calea adevarata, ce mi-ai raspunde ?
Insa deschis si sincer, ca intre doi crestini ce suntem, ca nu cred ca are rost sa ne ironizam , cuvintele in doi peri si insultele nu sunt argumente valabile. |
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 18:47
De la: mariaoprea75, la data 2009-01-12 17:51:07 Draga Maria, daca ai dubii, legat de orice, te rog cauta un raspuns!!! De aceea exista acest topic! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 18:56
CLAO
Draga Clao...un singur INVATATOR ...cunosc ;ISUS HRISTOS....restul sant suplinitori pe salar....Singura carte care eu am luat-o ca etalon este Biblia..!!! Fi buna si scoate din Biblie TOATA invatatura Domnului ISUS....si pune-o in viata ta...si vei fi MANTUITA...... Un ultim sfat...NU FACE CE FAC EU....FA MULT MAI BINE....SI MAI SINCER!!! Dumnezeu sa te binecuvanteze..!!! |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 19:00
Si pentru mine cea mai pretioasa carte este Sfanta Biblie
Eu voiam doar sa-mi explici de ce crezi ca nu ma pot mantui |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 20:30
Clao
Eu nu am zis ca nu te poti mantui..!!! Din contra ,eu vreau sa fi mantuita..!!! Ca sa fi mantuita trebuie sa implinesti niste conditii,sau sa faci niste pasi; 1.SA AI CREDINTA IN DOMNUL ISUS... 2.NASTEREA DIN NOU... 3BOTEZ 4.CINA DOMNULUI Daca vrei le luam la rand(fara sa facem teologie)din Biblie.... Daca ai citi Biblia,sti ca in unele cazuri...unle persoane au fost mantuite...fara a face nimic din ce am spus mai sus..... Deci ca sa continuam,arata-mi un caz din Biblie...dovedeste-mi ca te intereseaza..!!!..Cu cap...verset...!!!
|
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 23:06
Bine insa eu vorbeam despre mine .... despre credinta mea .... nu m-am gandit la un anume verset din Biblie , vreau sa spun .... nu am indoieli sau ezitari , sigur ca eu cred in Domnul nostru Iisus Hristos ..... nu stiu cum as putea sa argumentez asta. Acesta ar fi primul pas dupa cum spui tu
Am simtit prezenta Sa in anumite momente si de aceea spun ca nu stiu cum sa justific aceasta ....... Asa cum nu as putea sa-ti aduc argumente despre existenta fiului meu - caci stiu ca exista si imi lumineaza zilele - tot astfel este si credinta mea in Iisus exista, este prezent in noi chiar si atunci cand noi uitam asta |
|
Postat pe: 12 Ianuarie 2009, ora 23:45
de la cla03... Am simtit prezenta Sa in anumite momente si de aceea spun ca nu stiu cum sa justific aceasta ....... Asa cum nu as putea sa-ti aduc argumente despre existenta fiului meu - caci stiu ca exista si imi lumineaza zilele - tot astfel este si credinta mea in Iisus exista, este prezent in noi chiar si atunci cand noi uitam asta. Ma bucur pt.tine ...serios...daca ai simtit prezenta LUI in viata ta inseamna ,ca Dumnezeu te iubeste si are un plan cu tine ...(asta nu e la intamplare ). Dumnezeu ne cunoaste pe toti. El judeca intentiile,si motivele inimii noastre. Nu intodeauna omul este ceea ce pare. |
|
Postat pe: 13 Ianuarie 2009, ora 00:01
Claudia
La un crestin adevarat,Biblia trebuie studiata....cum poti sti cum vom invia??? Cum stim incotro mergem???BIBLIA ESTE BUSOLA CRESTINULUI.... Asa cum doresti ca copilul tau sa fie sanatos.....il feresti de boli asa cum vrei sa fie destept....il dai la scoli...nu poti sa-l pui intr-un borcan,si apoi pe un raft....nu???Tu il pregatesti pentru viata....asa si Dumnezeu....ti-a dat cuvantul sau...!!!! |
|
|
|