back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:28

Minunile biblice (numite uneori și 'semne') sunt altfel decât cele moderne. Ele sunt, în esența lor, cristice și revelatoare. Relatările evangheliștilor sunt simple, neornamentate și lipsite de senzațional. Se remarcă de fapt un interes anume din partea autorilor pentru probitate: minunile sunt deschise verificării publice și beneficiază de atestări multiple. Nu numai că avem martori oculari, dar avem și martori ostili, sceptici sau reticenți.

De exemplu, un orb din naștere cunoscut în cercuri ostile lui Iisus este vindecat. Ceea ce urmează apoi între el și acești sceptici este un dialog destul de comic, plin de ironii la adresa necredinței, mizând tocmai pe ceea ce nu putea fi contestat: (în spusele omului) 'Am fost orb și acum văd...' Nu înseamnă însă că acceptarea minunii (din neputința găsirii unei explicații alternative) duce automat la credință. Din contră, acele cercuri ostile au continuat să atace vocația mesianică a lui Iisus.

Kenny

230 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:29

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-05 19:19:55
De la: Kenny, la data 2009-02-05 19:10:08
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-05 19:00:14keny...de ce ai avea tu nevoie k sa crezi in dumnezeu?...si de ce crezi k e mai bine k oamenii sa nu creada?

Daca intelegeai ce am scris pana acum, nu puneai intrebarea asta.
Prin tot ce am spus, nu am contestat nici macar o singura data existenta lui Dumnezeu.
Ce am spus eu face referire strict la biserica, prin prisma faptului ca biserica e o institutie de origine auto-proclamata "divina" si care prezita absolut toate caracteristicile unei firme. Adica ale unei societati comerciale.
Ce am atacat au fost prostia si ignoranta de care se da dovada prin acceptare unei autoritati umane fara a pune intrebari, raspunsul universal fiind "Dumnezeu/sfintii parinti/etc au zis deci "ASA E CORECT" si in nici un alt fel.
Ce am atacat a fost aroganta "smerita" expusa (cel putin la nivelul unui forum) de catre "adeptii dreptei credinte".

Cred ca ti-am raspuns.

keny...eu asta am inteles...k nu crezi in dumnezeu...contestai faptul k la sfarsit ne va judeca pe toti....
e ok dak ataci doar anumite aspecte ale bisericii...insa nu uita k astea nu sunt singurele...
in esenta biserica nu spune nimik rau....deci...sa nu ucizi(inclusiv sa nu fak cineva avorturi) sa nu furi , sa nu fi desfranat,sa nu bei , sa nu fumezi,sa tii post(e bine si pentru sanatatea ta dak nu mananci o perioada carne),sa nu asupresti pe nimeni etc....
vezi de ce cred eu k e bine k oamenii sa adere la principiile si valorile impuse de BOR.....astfel vor deveni buni cetateni....societatea va deveni mai buna si implicit viata fiecarui individ....
de biserik au oamenii nevoie pentru a nu mai face rau....nu de cipuri!!!

"impuse de BOR" ? Pai astia iti "impun" un principiu si ailalti iti "impun" un cip.
"Ne va judeca"? Pai Dumnezeu, care in esenta e iubire, si care mai e si tatal tau, ce zice cand ajungi tu "acasa"?
"Fiule/fiica mea, stiu ca ti-a fost greu, stiu ca nu ai facut numai lucruri bune,
da' lasa ca acuma ai ajuns acasa, eu te iubesc si totul o sa fie bine."

Pai nu. Biserica zice asa: Ba baieti, noi am scos o carte. In cartea asta noi am scris ce ne-a zis Dumnezeu. Voua nu v-a zis ca n-aveti har, asta e. Da va explicam noi:
-varianta 1: faceti cum zicem noi si totul e ok
-varianta 2: nu faceti cum zicem noi si va ia dracu' pe toti. Acuma alegeti. Nu uitaaaaati:nu faceti=va ia dracu'

Care e diferenta intre biserica si politie in afara de momentul aplicarii pedepsei? Sper sa nu zici ca si politia vine tot de la sfintii parinti.

Vanity, definitely my favorite sin.
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:33

Kenny, daca este sa sintetizez ce ai spus pana acum:
crezi in Dumnezeu (de fapt nu ai spus ca nu crezi, ca sa fim corecti)
contesti minunile (minune in def ta = ceva neexplicat stiintific)
contesti biserica
contesti inteligenta celor ce cred in minuni si biserica.

Am scapat ceva?
Poate o sugestie ca dumnezeul crestinilor nu poate fi altul decat cel prezent in alte religii (altfel nu inteleg comentariul despre judecata de apoi). Dar poate am inteles gresit.

Deci tu spui ca ai un dumnezeu care nu este crestin, totusi, nu?

Kenny

230 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:44

De la: marinescuirina, la data 2009-02-05 19:33:56Kenny, daca este sa sintetizez ce ai spus pana acum:
crezi in Dumnezeu (de fapt nu ai spus ca nu crezi, ca sa fim corecti)
contesti minunile (minune in def ta = ceva neexplicat stiintific)
contesti biserica
contesti inteligenta celor ce cred in minuni si biserica.

Am scapat ceva?
Poate o sugestie ca dumnezeul crestinilor nu poate fi altul decat cel prezent in alte religii (altfel nu inteleg comentariul despre judecata de apoi). Dar poate am inteles gresit.

Deci tu spui ca ai un dumnezeu care nu este crestin, totusi, nu?

Pe puncte:
-am spus ca eu cred in existenta unui "ceva" pe care noi am convenit sa-l numim Dumnezeu ( cam la fel cum am convenit sa numim calul-cal, marul-mar, apa-apa, etc)
-da
-da
-da

Asta cu "dumnezeul crestinilor" mi se pare hilara.
Punctul asta de vedere cu "dumnezeul tau/al meu al lui" e cam ca si cand ai zice Pamantul(planeta zic) meu/al tau/al lui.

Toate religiile pedaleaza pe ideea "Dumnezeu e unic" combinata cu ideea "Dumnezeul nostru e "cel adevarat"". Toti ceilalti sunt "necredinciosi". Penibil, daca adaugi "iubirea neconditionata"

Dumnezeu nu cred ca poate fi catalogat de tine sau de mine ca fiind "crestin" sau nu.

ciprianbt

7 mesaje
Oras: Cluj

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:48

ca sa nu ucizi,sa nu furi sau multe alte rele, nu e conditionat de mersul la biserica ori de credinta. stiti cate crime oribile,in masa chiar s-au "intamplat"in numele bisericii si a credintei? si astazi marele pericol pentru umanitate vine tot de la niste "credinciosi"-musulmanii fundamentalisti-alias teroristii. in loc sa credem in baliverne si sa ne lasam manipulati intr-un mod ordinar mai bine ne-am deschide mintea si sufletul catre adevaratele valori ale umanitatii:solidaritatea,toleranta,cercetarea stiintifica,dragostea si respectul fata de om,fata de casa noastra tera,fata de echilibru,moderatie,logica,ratiune si bun simt

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:48

Asa este, m-am exprimat gresit.

Dumnezeu este unic.
Noi nu-l putem cunoaste? Adevarat?
Decat in masura in care EL se dezvaluie. Eu zic ca este logic.

Si El s-a dezvaluit partial.
Eu pot sa accept asta sau nu.
Dar este totusi absurd ca daca am auzit de Iisus sa ma intorc catre dumnezeul altor religii.. musulmani sau orice altceva!

Kenny

230 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 19:56

De la: marinescuirina, la data 2009-02-05 19:48:59Asa este, m-am exprimat gresit.

Dumnezeu este unic.
Noi nu-l putem cunoaste? Adevarat?
Decat in masura in care EL se dezvaluie. Eu zic ca este logic.

Si El s-a dezvaluit partial.
Eu pot sa accept asta sau nu.
Dar este totusi absurd ca daca am auzit de Iisus sa ma intorc catre dumnezeul altor religii.. musulmani sau orice altceva!

Te contrazici singura: "Dumnezeu este unic."/"dumnezeul altor religii".
Ce importanta are cum numesti un copac? Poti sa-i zici "copac", poti sa-i zici "piatra", tot atata il afecteaza. Adica deloc.

L-ai simtit pe Dumnezeu? Daca da, cum ai facut brusc asocierea cu BOR? Ai avut vreo revelatie in care biserica era numita "reprezentanta lui Dumnezeu pe pamant"?
O intrebare pe care am mai pus-o odata, da' n-a raspuns nimeni: "Daca te nasteai si cresteai in Arabia Saudita ce treaba mai aveai cu BOR?" Cred ca faceai destul de repede asocierea cu altceva. Nu?

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:02

Nu vad unde este contradictia.. dupa cum spuneai, fiecare crede in "ceva" pe care il numeste dumnezeu. Cat de aproape este imaginea fiecarui popor de Dumnezeul adevarat.. asta este altceva.

Dupa cum am spus, noua ne este imposibil sa-l cunoastem pe dumnezeu prin forte proprii. De aceea El ni s-a revelat. Intai evreilor, apoi s-a intrupat in Iisus Hristos. Pe El il cred.

Ai alta sursa mai credibila? profetul Mohamed, care era demonizat? Eu cunosc o indianca care are imaginea zeitei Kali atarnata de gat. Nu-ti e clar cui i se inchina? Altii se inchina direct lui lucifer.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:03

De la: mytcor, la data 2009-02-05 18:23:33Asa ca d'le @Adipopa,....amuzamentu-i reciproc !...dar tot nu mi-ati spus cum au facut iudeii a ciordi de prin templele egiptene inscrisurile necesare frazeologiilor propriilor inscrisuri mistice....s-apoi egiptologia-i o stiinta c-un ridicat nivel artistic,...n-asa ?...

Mytcor, te pot invita la o discuție serioasă pe egiptologie, dar pe alte liste. Parte din teza mea doctorală (1998) tratează literatura sapiențială egipteană (sb3yt). Încă mă descurc destul de bine exegetic prin învățăturile lui Amenemope, Merikare, Amenemhat și Keti, dar sunt familiar și cu maximile lui Ptahhotep, protestele din Țăranul Elocvent, profeția lui Neferti și lamentările lui Ipuwer.

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:06

(
jap, jap,jap.. mai ai ceva de zis..
scuze, stiu sunt rea, dar adi popa (si marcel) devin teribili cand sunt calcati pe coada..)

Kenny

230 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:09

De la: marinescuirina, la data 2009-02-05 20:02:03Nu vad unde este contradictia.. dupa cum spuneai, fiecare crede in "ceva" pe care il numeste dumnezeu. Cat de aproape este imaginea fiecarui popor de Dumnezeul adevarat.. asta este altceva.

Dupa cum am spus, noua ne este imposibil sa-l cunoastem pe dumnezeu prin forte proprii. De aceea El ni s-a revelat. Intai evreilor, apoi s-a intrupat in Iisus Hristos. Pe El il cred.

Ai alta sursa mai credibila? profetul Mohamed, care era demonizat? Eu cunosc o indianca care are imaginea zeitei Kali atarnata de gat. Nu-ti e clar cui i se inchina? Altii se inchina direct lui lucifer.

Raspunde-mi, te rog, punctual la intrebarile anterioare. Eu asa am facut.

Mai am cateva:

Ce da "credibilitatea unei surse"?
Care crezi ca e motivul pentru care acum esti "crestin ortodox" si nu apartii altei religii?

florescu_vasile2001_2

326 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:19

De la: ciprianbt, la data 2009-02-05 19:48:51ca sa nu ucizi,sa nu furi sau multe alte rele, nu e conditionat de mersul la biserica ori de credinta. stiti cate crime oribile,in masa chiar s-au "intamplat"in numele bisericii si a credintei? si astazi marele pericol pentru umanitate vine tot de la niste "credinciosi"-musulmanii fundamentalisti-alias teroristii. in loc sa credem in baliverne si sa ne lasam manipulati intr-un mod ordinar mai bine ne-am deschide mintea si sufletul catre adevaratele valori ale umanitatii:solidaritatea,toleranta,cercetarea stiintifica,dragostea si respectul fata de om,fata de casa noastra tera,fata de echilibru,moderatie,logica,ratiune si bun simt
......Stati putin si nu ...manati...Nu confundati(intentionat su nu)credinta cu biserica .Ea,biserica,este o institutie sociala,facuta de oameni,adica cu ...pacatele ei...Credinta in Dumnezeu este altceva...Mai intai este absolut individuala....Cu Dumnezeu vorbesc cand sunt singur.El si numai El stie tot ce gandesc,inainte si inapoi...Din gandurile si faptele din trecut trag invataminte pentru urmatorul pas.Adevatatele valori ale umanitatii sunt date demult de cartile-documente scrise de mari credinciosi.De unul singur fara Dumnezeu....se ramane in pacat...Marii sfinti,viata lor,faptele lor sunt exemple de care ar trebui sa aveti ideie...

balabanandrei

335 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:35

Adi ai spus clar ca Cuviosul Paisie Aghioritul este un mistic ratacit, si ai asociat invataturile Sfantului Lavrentie cu cele ale unor iehovisti. Acesti oameni nu sunt obisnuiti, ci sunt SFINTI! SFINTI! SFINTI! Ai spus ca de unde stii daca cele spuse de cei doi sunt adevarate, si daca sunt adevarate cele spuse de iehovisti. Daca esti ortodox, pt ca nu stiu daca esti, si gandesti asa, nu e bine. Daca nu esti ortodox, atunci te inteleg.

„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!“
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:38

De la: Kenny, la data 2009-02-05 20:09:47
De la: marinescuirina, la data 2009-02-05 20:02:03Nu vad unde este contradictia.. dupa cum spuneai, fiecare crede in "ceva" pe care il numeste dumnezeu. Cat de aproape este imaginea fiecarui popor de Dumnezeul adevarat.. asta este altceva.

Mai am cateva:
Care crezi ca e motivul pentru care acum esti "crestin ortodox" si nu apartii altei religii?

keny...sper sa nu te superi dak iti raspund si eu la intrebari...
credibilitate unei surse(cel putin unei surse istorice) ii ofera autorul....k sa aflam dak o sursa istorica este sau nu credibila trebuie sa urmarim urmatoarele aspecte:
1) dak autorul este contemporan cu evenimetul pe kr il descrie
2) ce legatura are el cu acel eveniment(dak a participat la el poate fii subiectiv,dak nu a participat poate transmite o informatie gresita)
3) scopul cu care a scris acea sursa(dak e vorba de o sursa scrisa) ...sau ...in general ce scop a avut emiterea acelei surse(dak e vorba de un scop propagandistic devine mai putin credibila)
4) locul si momentul in care a fost scrisa....

sunt convinsa k faptul k eu sunt ortodoxa(si nu apartin altei religii) nu e intamplator....la dumnezeu nimik nu e intamplator....el a vrut k eu sa ma nasc intr-o familie de oameni ortodocsi....
faptul k nu ma convertesc la alta religie sau k nu devin atee....e alegerea mea!!!...pur si simplu nu gasesc niciun minus ortodocsiei!!!...consider k e cea mai buna religie dintre toate kr exista!!!
in plus...poporul roman a fost mereu ortodox....toate celelate religii kr au aparut din afara tarii au fost introduse pentru a-i dezbina pe romani.....sunt sustinute cu bani de oameni din afara tarii care nici makr nu cred in dumnezeu si al caror singur scop este de a distruge poporul roman....simplu!!!..facandu-l sa uite exact de ceea ce il reprezinta...ortodoxia si latinismul(despre latinitate insa vorbim pe alt topic)

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:39

Intrebari anterioare:
- daca L-am "simtit" pe Dumnezeu. Hmm, nu stiu exact la ce te referi. Eu nu caut trairi mistice. Daca L-as simti pe Dumnezeu .. cum spui tu.. de unde as sti ca este dumnezeu ceea ce simt si nu altceva? Nu stiu daca ma fac inteleasa. Eu SUNT un om plin de pacate. Cum as putea sa-L simt pe Dumnezeu? Nu-mi doresc asa ceva.. poate nu intelegi.. citeste "DESPRE INSELARE" de Ignatie Brianceaninov, cred. Acolo descrie cum au fost inselati oameni sfinti prin "prezente" pe care ei le-au crezut fiind ale lui Dumnezeu!

- legatura cu BOR. Eu nu contest biserica, nici harul preotiei.. etc. Cred ca harul lui Dumnezeu lucreaza daca este lasat sa lucreze, daca nu-l indepartam prin pacatele noastre.

- daca ma nasteam in alta tara. Nu stiu ce as fi facut. Dar nu pot sa-l acuz pe Dumnezeu nici in aceasta situatie. Judecata lui este dreapta intotdeauna. Nu stiu cum ii va judeca pe altii. Nu stiu cum ma va judeca nici pe mine.

- de ce sunt crestin ortodox. Nu din meritul meu
Cum formulezi tu intrebarile sugerand un raspuns (care ar fi: pt ca m-am nascut in Rom), dar chiar si asa.. mergeam la baptisti in "tinerete", majoritatea rudelor mele sunt baptiste, la gradinita povesteam prietenelor cum omul a evoluat din maimuta etc. Nu mi-a bagat nimeni crestinismul in cap cu forta. Dimpotriva!

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:44

Mi-a luat-o Ioana inainte, ea trebuie sa stie, studiaza istoria.
As mai adauga la credibilitate:
- probitatea morala (a celor care relateaza)
- in particular in cazul lui Iisus se mai adauga: profetiile care s-au implinit in persoana lui.

balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:45

Irina ai citit mesajul meu de mai sus, referitor la ce a postat Andu cu scrierea Sf Lavrentie?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:47

De la: adipopa, la data 2009-02-05 20:03:00
De la: mytcor, la data 2009-02-05 18:23:33Asa ca d'le @Adipopa,....amuzamentu-i reciproc !...dar tot nu mi-ati spus cum au facut iudeii a ciordi de prin templele egiptene inscrisurile necesare frazeologiilor propriilor inscrisuri mistice....s-apoi egiptologia-i o stiinta c-un ridicat nivel artistic,...n-asa ?...

Mytcor, te pot invita la o discuție serioasă pe egiptologie, dar pe alte liste. Parte din teza mea doctorală (1998) tratează literatura sapiențială egipteană (sb3yt). Încă mă descurc destul de bine exegetic prin învățăturile lui Amenemope, Merikare, Amenemhat și Keti, dar sunt familiar și cu maximile lui Ptahhotep, protestele din Țăranul Elocvent, profeția lui Neferti și lamentările lui Ipuwer.

SINCERE FELICITARI !....

Egiptologiachiar m-a fscinat din todeauna dar in egala masura m-au intrigat si unele descoperiri paleontologice facure in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic.

acum chiar vreau pace, si promit ca n-am sa va mai necajesc !...

balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:49

Maresal filmuletul ala e irelevant. Stii cum sunt ateii si cu cei care cred in Dumnezeu? Ca doi oameni, unul care are o bucata de pamant si are acte pe ea, si vine celalalt si o ocupa abuziv, si omul care are acte, il da afara pe celalalt. Si ala care a intrat abuziv, ii spune celuilalt sa-l dea in judecata. Si cel care detine pamantul spune: "ba nu, da-ma tu in judecata, pt ca eu am acte pe pamant". Asa si aici. Nu trebuie sa-ti demonstrez eu ca exista Dumnezeu. Demonstreaza-mi tu ca nu exista!

kridals

7 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:51

ati rupto cu minciunile fratilor,mai bagati si realitati ca deja l-ati trezit pe pinochio

kridals si atat
kridals

7 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 20:54

buna seara IOANE...Iaca spal o putina vecine...

kridals si atat
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 21:04

De la: balabanandrei, la data 2009-02-05 20:45:36Irina ai citit mesajul meu de mai sus, referitor la ce a postat Andu cu scrierea Sf Lavrentie?

Buna Andrei,
Da citesc tot ce apare pe topicul asta, dar nu prea am timp sa raspund (azi m-a "agatat" Kenny de maneca, dar in general citesc doar).
(Nu scriu inca nimic despre asta deoarece nu am citit suficient, inca acumulez.)

Cred insa ca traim vremuri (pre-)apocaliptice. Nu ma refer la numere si cipuri ci la totala apostazie si lipsa de iubire dintre oameni.

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 21:11

De la: Kenny, la data 2009-02-05 20:09:47

Mai am cateva:

... kenny, tata ... gindesti prea mult ... exact in perioada cind TREBUIE SA MUNCESTI ... pentru viitorul tau ... HAHAHAHAHAHA ...
... tu erai programat sa te nasti in romania ... doar daca sufletelul tau curios si nelinistit nu era ''plantat'' prin alta parte a lumii ... ... sa spunem asa ... indiferent ce religie aveai acum ... TOT ai fi crezut ca altii nu stiu ce spun ... erai convins de adevarul tau ... si ai fi bolborosit fraze si cuvinte de la 4 ani si te-ai fi rugat ingrozit ca ''fratele cel mare'' te urmareste si te pedepseste daca nu faci ce iti spune ''inteleptul'' de linga tine ... HAHAHAHAHA ... bucura-te ca esti ceea ce esti ...si ca POTI GINDI ... chiar defazat cum o faci acum ...
... intr-un fel Dumnezeu s-a gindit la toate ... a lasat selectia naturala sa lucreze ... religia care se exclude, datorita indoielii unor ''membri'' ai ei, care se lasa distrusa de altele inseamna pur si simplu ca nu este suficient de buna ... de ''supravietuire'' ... si automat si a celor care o urmeaza ... care nu mai au forta de a rezista expansiunii altora ... pina la venirea comunistilor religia a asigurat FORTA si UNITATEA necesara romanilor sa treaca peste toate greutatile vremiilor ... fara sa calce pe nimeni in picioare ...
... trecerea la alta religie NU GARANTEAZA CA NU VEI FI INDOCTRINAT ... DIN CONTRA ... HAHAHHAHAHAHA ... iti garanteaza ca vei deveni MAI SINGUR si deci mai usor de ELIMINAT si FOLOSIT ... asa cum se intimpla cu SECTANTII ...
... sincer, ma amuza, incapatinarea ta ... O SA-TI REVII ... roaga-te sa fie cit mai devreme ... INAINTE SA TE UMPLI DE RAHAT ... HAHAHAHAHAHA ...
... apropo ... cum ti-l inchipui pe d-zeu ... CALARE PE MATURA CU O PELERINA ARGINTIE SI TELECOMANDA IN MINA ... HAHHAHAHAHA ...

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 21:23

De la: Kenny, la data 2009-02-05 19:13:27
De la: homemarcel0, la data 2009-02-05 19:04:14
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-05 19:02:25cum te-ar putea determina cineva sa crezi in Dumnezeu si sa te temi de El?

... dupa ce mai creste ...

...Ce am atacat au fost prostia si ignoranta de care se da dovada prin acceptare unei autoritati umane fara a pune intrebari, raspunsul universal fiind "Dumnezeu/sfintii parinti/etc au zis deci "ASA E CORECT" si in nici un alt fel.

Ce am atacat a fost aroganta "smerita" expusa (cel putin la nivelul unui forum) de catre "adeptii dreptei credinte".

Se cam bat cap in cap "iubirea crestina" cu "frica", nu crezi?
A, n-ai cum sa crezi, tu stii. Deci n-are nici un rost sa-ti pui intrebari.

... ce suuuper ... kenishor, dar esti sub papucul UNEI AUTORITATI UMANE ... daca nu ai inteles inca ... SI ESTI DE MULT ... platesti taxe, ti se spune ce ai voie si ce nu ... iti asigura TOATE CONDITIILE ... te-a ''educat'' ... te ''protejeaza'' ... HAHAHAHAHAHA ... DAR NU ARE MORALA si NICI UN FEL LA VALORI ...
... cealalta ''autoritate umana'' iti cere sa ai VALORI, MORALA ... poate uneori, POATE, te face sa calci strimb dar asta arata doar ca ... NU AI CREIER ...
... nu inteleg CU CINE TE BATI TU ? ... HAHAHAHAHA ... cu tine doar ... se numeste autoflagelare ... HAHAHAHAHAH ... vrei sa iti demonstrezi ca nu vei fi traznit pe loc ... te asigur nu vei fi ... DAR VEI PLATI ... HAHAHAHAHA ...

homemarcel0

1937 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 21:26

... te-ai uitat prea mult la MINIMAX si JETIX ... HAHAHAHAHAHA ...

... asculta ce iti spune Andu ca nu are nervi de otel sa povesteasca la toti tantalaii ceea ce trebuia sa stiI din FAMILIE ... macar ca istorie si e mult mai placut sa citesti decit alte prostii care nu iti spun nimic si nu te reprezinta ... doar esti roman ... HAHAHAHAHA ...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 21:39

De la: Kenny, la data 2009-02-05 19:44:49
am spus ca eu cred in existenta unui "ceva" pe care noi am convenit sa-l numim Dumnezeu ( cam la fel cum am convenit sa numim calul-cal, marul-mar, apa-apa, etc)

Kenny, observația ta este corectă. De fapt, este un truism. Nu cred că avem nevoie de un curs de lingvistică avansată pentru a realiza că limba este complet arbitrară. Adică, nu există o relație cauzală între sunetul sau forma unui cuvânt și obiectul pe care îl reprezintă. (Cum ai putea spune tu probabil, nu există nici un motiv pentru care numim calul 'cal' sau 'horse' sau 'cheval'...)

Dar ce dovedește numirea arbitrară a divinității 'dumnezeu?' Aproape nimic. Nici măcar nu este o problemă nouă. Aceiași problemă de comunicare sau exprimare au avut-o oamenii și în antichitate.

De exemplu, în ebraică, ELOHIM este un termen general pentru dumnezeu, dumnezei, îngeri, dregători, judecători, și chiar lucruri aparținând unui dumnezeu. În ugaritică se referă la întreg panteonul canaanit. ELOHIM însă este deseori folosit în Vechiul Testament cu referire la Dumnezeu creatorul și inițiatorul legământului (chiar în primul verset din Genesa de altfel).

Important deci nu este cuvântul în sine, ci conținutul acestuia. (Majoritatea creștinilor arabi continuă să folosească, și după convertire, numele ALLAH, dar cu un conținut total diferit de cel din Qur'an). Prin urmare, toți umplem acest cuvânt cu ceva. Inclusiv tu. Numai că tu nu ne-ai spus încă nimic despre conținutul dat de tine cuvântului 'dumnezeu'...de aceea este important să revii.

Irina ți-a spus un lucru pe care cred că l-ai trecut ușor neobservat. Tocmai datorită fluidității cuvântului 'dumnezeu,' religia iudeo-creștină a ancorat întotdeauna divinitatea în istoria descoperirii sale de sine către om. Efortul scriitorilor biblici de a da tot timpul sens sau conținut acestui cuvânt prin ceva istoric este imens. De multe ori exprimarea este completată astfel, Dumnezeul legământului, Dumnezeul lui Avram, Isaac și Iacov, Dumnezeul părinților noștri. Iar, în Noul Testament, dat fiind din nou ambivalența cuvântului grecesc THEOS, scriitorii se referă la Dumnezeu ca Dumnezeu Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, etc.

Acest lucru, după părerea mea, face din religia creștină o religie profund istorică, testabilă și deschisă investigației laice. Creștinul nu este un simplu teist (care afirmă existența lui dumnezeu într-un mod abstract), ci un teist care dă conținut divinității cu referire la anumite intervenții revelatoare și definitorii în istorie.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2009, ora 23:47

Daca doreste cineva cartea de care vorbea funnymoon:
TERAPEUTICA BOLILOR SPIRITUALE - JEAN CLAUD LARCHET - rog sa-mi dea mesaj cu adresa lui de mail si am sa i-o trimit. Am facut-o rost in format electronic (Word).

Doamne ajuta

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 6 Februarie 2009, ora 02:51

Pentru ortodocsi, mi-a placut:
www.youtube.com/watch?v=xdHgYhUftAU&feature=related

(pentru cei de alte confesiuni.. nu am postat asta ca sa va supar pe voi, ci pentru ceilalti ortodocsi)

Fosta membra 9am.ro

195 mesaje

Postat pe: 6 Februarie 2009, ora 10:05

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-05 18:35:44de ignoranta vorbiti,voi ateii?
nu stiu cat de ignorant trebuie sa fie cineva kr vede bulgari de foc cazand din cer si tot nu vrea sa creada in dumnezeu.....pe motiv k a vazut si filmul zeitgeist si ala i se pare mult mai credibil..... www.youtube.com/watch?v=99xvNIydfvQ

Ioana ..cand kenny a zis ca ai o gandire de copil de 6 ani... eu zic ca a fost foarte generos. Ce este in filmuletul ala e facatura ordinara(sau digitala) ..cum vrei sa-i spui.

Fosta membra 9am.ro

195 mesaje

Postat pe: 6 Februarie 2009, ora 10:18

De la: marinescuirina, la data 2009-02-05 20:06:22(
jap, jap,jap.. mai ai ceva de zis..
scuze, stiu sunt rea, dar adi popa (si marcel) devin teribili cand sunt calcati pe coada..)

Cu toate astea ...nu spun nimic interesant.

Pagini: << 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: