Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 17:58
nu m-ați înțeles niciunnul dintre voi aseară. eu nu am invocat vreun motiv profan pentru care acestă catedrală ar trebui construită (gen aglomerație sau mai știu eu ce)...
eu am invocat un motiv teologic. catedrala s-ar construi spre slava lui dumnezeu . îi mulțumim prin asta pentru tot și , credeți-mă...o catedrală indiferant cât de mare ar fii nu este de ajuns pentru câte face dumnezeu pentru noi ...
întrebați ...pentru cine se construiește catedrala? ei bine..pentru niciun dintre noi ...doar spre slava lui dumnezeu !
ar fii foarte bine dacă ați contribui și voi cu bani . e vorba de casa lui dumnezeu pe care voi o ridicați din banii voștri. gândiți-vă la faptul că o cărămidă din acea casă e pusă de voi .
în plus...biserica se roagă în permanență pentru ctitorii ei....la fiecare slujbă atunci când se iese cu sfintele daruri...
gândiți-vă și voi ce înseamnă asta...atât timp cât acel lăcaș de cult va rezista voi veți fii mereu pomeniți de preot la sfânta liturghie. gândiți-vă la faptul că într-o zi veți muri și e posibil să ajungeți în iad. cum v-ați simți știind că sunteți acolo , și că toate chinurile voastre se ușurează prin rugăciunea preoților...?..s-ar putea ca toți urmașii voștri să vă uite la un moment dat numele , dar biserica construită de voi va dăinui veșnic.....ea va fii speranța de care vă veți agăța în permanență...ea v-ar putea scoate din iad ...
nu mai clevetiți atât...bucurați-vă că aveți ocazia să vă mântuiți sufletul!!!!
să vă mai spun ceva....închipuiți-vă franța în secolele 12-14 unde predomina stilul gotic. ce presupunea acest stil?..printre multe altele (arc de crec frânt...fațade complicate la care se lucra uneori mii de ani etc) și înălțimea imensă a edificiilor. catedralele franței construite în stil gotic sunt foarte mari , dar puțin spațioase....oamenii aceia nu s-au gândit la un motiv lumesc atunci când le-au construit (gen ..*să intre multă lume*) ci doar la motive teologice...catedralele sunt foarte înalte pentru a simboliza slava lui dumnezeu !!!...toate s-au făcut spre lauda sa...
acei oameni erau săraci și o duceau destul de greu (deh..ev mediu) , dar pentru dumnezeu găseau în permanență bani...iar noi în zilele de azi , când o ducem de o mie de ori mai bine ca ei (din punct de vedere material) ne plângem că o să se construiască o biserică (pe care...să fim serioși..o putem susține financiar)....
oameni buni...de la evul mediu și până azi...chiar așa mult a decăzut societatea?...noi considerăm că civilizația noastră e superioară celei medievale...oare chiar așa o fii?......oare nu cumva noi suntem cei 9 leproși , care deși vindecați de iisus nu s-au obosit să vină să-i mulțumească ?
gândiți-vă foarte bine...calculați bine și argumentele pro !!!...
catedrala asta poate fii pentru noi șansa de a ne mântui sufletul...sau...ceva și mai frumos....dacă nu facem donația în numele nostru ci în numele unei persoane pe care o iubim (sau am iubit-o , dar nu mai e printre noi ) biserica se va ruga în permanență pentru ea...noi putem fii mântuirea sufletul ei!!!!
numai bine tuturor!!!
ps: ca o completare ....franța între secolele 12-14( în numai două secole!!!) pentru a construi catedrale , mănastiri și biserici a consumat mai multă piatră decât tot egiptul antic la un loc  ....
din sărăcia lor oamenii ăia l-au slăvit pe dumnezeu ....ferice de ei!!!!!
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
Oras: Iasi
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:10
Ioana, daca ai sti tu cati bani a dat tata pentru construirea unei capele la mine in oras, restaurari de icoane, covoare la biserica, lemnele pentru iarna le dadea el si cate altele.si stii ce s-a intamplat intr-un an de cand a venit popa ala de ii sponzoriza tata biserica?
Popa si-a luat masina de doua ori mai scumpa decat a lu' tata.
asa se va intampla si cu banii dati pentru "catedrala neamului".vor face c*ru mare la unii.nimeni nu face biserica asta in scopul in care crezi tu
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:10
De la: gabigabi, la data 2009-06-27 08:25:37@ioana dark- m-am gindit la ce-ai spus tu in legatura cu maretia catedralelor inchinate lui Dumnezeu ....nu stiu daca EL apreciaza grandomania....mai curind apreciaza simplitatea si sinceritatea si nu gesturile demonstrative si, mi-aduc aminte de vechile bisericute ,cu usi mititele pe care intrind,sa te pleci cu piosenie ! dar, mai presus de toate astea ,cred ca cel mai de pret altar este cel facut din inima ta ...in tacere,fara surle si fanfare !
gabi...în momentul când dumnezeu va veni pentru a două oară pe pământ nu va mai veni la fel ca prima dată...(cu smerenie , născându-se în iesle) ci cu slavă și mărire...
se va arăta lumii ca un împarat al ei...în toată puterea sa...!!!
o catedrală nu constituie un efort prea mare din partea noastră...și asta va găsi dumnezeu la a doua sa venire!!!
va vedea că oamenii îl slăvesc ....
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:12
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:26
De la: ioana_dark, la data 2009-06-27 17:58:21nu m-ați înțeles niciunnul dintre voi aseară. eu nu am invocat vreun motiv profan pentru care acestă catedrală ar trebui construită (gen aglomerație sau mai știu eu ce)...
eu am invocat un motiv teologic. catedrala s-ar construi spre slava lui dumnezeu . îi mulțumim prin asta pentru tot și , credeți-mă...o catedrală indiferant cât de mare ar fii nu este de ajuns pentru câte face dumnezeu pentru noi ...
întrebați ...pentru cine se construiește catedrala? ei bine..pentru niciun dintre noi ...doar spre slava lui dumnezeu !
ar fii foarte bine dacă ați contribui și voi cu bani . e vorba de casa lui dumnezeu pe care voi o ridicați din banii voștri. gândiți-vă la faptul că o cărămidă din acea casă e pusă de voi .
în plus...biserica se roagă în permanență pentru ctitorii ei....la fiecare slujbă atunci când se iese cu sfintele daruri. Ioana, ai fost vreodata in Atena, in Grecia?! daca nu, ai tot timpul din lume sa vezi acolo zeci de monumente inchinate ... ZEILOR, zei la care se inchinau cei din vechea civilizatie elena. si ei erau convinsi ca prin ceea ce fac, aceste monumente si alte constructii erau un semn de multumire adus zeilor. ulterior civilizatia antica elena a disparut odata cu religia si zeii lor si noi astazi stam si zambim - ce prosti! ce te face pe tine sa crezi ca in viitor altii nu vor rade de noi, de tine?!! pentru slava lui Dumnezeu cu acei banisori poti sa ajuti diferite comunitati lipsite de cele necesare unui trai decent, poti sa ajuti educatia, sa sprijini adevaratele valori, sa sprijini cultura acestui neam etc. si Dumnezeu va fi mult mai incantat ca ai grija si iti pasa de semenii tai, de viitorul lor.
revino-ti odata !!!
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:27
De la: aadnanaaa, la data 2009-06-27 18:10:15Ioana, daca ai sti tu cati bani a dat tata pentru construirea unei capele la mine in oras, restaurari de icoane, covoare la biserica, lemnele pentru iarna le dadea el si cate altele.si stii ce s-a intamplat intr-un an de cand a venit popa ala de ii sponzoriza tata biserica?
asa se va intampla si cu banii dati pentru "catedrala neamului".vor face c*ru mare la unii.nimeni nu face biserica asta in scopul in care crezi tu
sunt de acord cu ceea ce spui....ar trebui să existe foarte multă transparență din partea patriarhiei .
e vorba totuși de mulți bani și...dacă tot îi dăm ...vrem să vedem pe ce se cheltuiesc!!! vrem să vedem catedrala!!!
personal am încredere în preoții de la patriarhie și cred că vor cheltui banii frumos, iar rezultatul o să ne placă tuturor, însă...nu toți oamenii sunt ca mine....oamenii în general sunt temători!...au fost înselați de multe ori...au văzut multă corupție în jurul lor (chiar la unii preoți ...cum e cazul tău) și acum e normal să se teamă...să-și pună multe întrebări în legătură cu ce se întâmpla cu banii dați de ei....
consider că patriarhia ar trebui să afișeze pe site chitanțele cu banii încasați și cu toate cheltuielile făcute....astfel s-ar îndepărta orice bănuială....
nimeni nu ar mai putea să-i acuze pe preoți că folosesc banii în scop personal....așa ar fii ok pentru toată lumea....
vom vedea , însă ce vor face....momentan așteptăm....
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 18:34
De la: ioana_dark, la data 2009-06-27 18:27:47De la: aadnanaaa, la data 2009-06-27 18:10:15Ioana, daca ai sti tu cati bani a dat tata pentru construirea unei capele la mine in oras, restaurari de icoane, covoare la biserica, lemnele pentru iarna le dadea el si cate altele.si stii ce s-a intamplat intr-un an de cand a venit popa ala de ii sponzoriza tata biserica?
sunt de acord cu ceea ce spui....ar trebui să existe foarte multă transparență din partea patriarhiei .
e vorba totuși de mulți bani și...dacă tot îi dăm ...vrem să vedem pe ce se cheltuiesc!!! vrem să vedem catedrala!!!
personal am încredere în preoții de la patriarhie și cred că vor cheltui banii frumos, iar rezultatul o să ne placă tuturor, însă...nu toți oamenii sunt ca mine....oamenii în general sunt temători!...au fost înselați de multe ori...au văzut multă corupție în jurul lor (chiar la unii preoți ...cum e cazul tău) și acum e normal să se teamă...să-și pună multe întrebări în legătură cu ce se întâmpla cu banii dați de ei....
consider că patriarhia ar trebui să afișeze pe site chitanțele cu banii încasați și cu toate cheltuielile făcute....astfel s-ar îndepărta orice bănuială....
nimeni nu ar mai putea să-i acuze pe preoți că folosesc banii în scop personal....așa ar fii ok pentru toată lumea....
vom vedea , însă ce vor face....momentan așteptăm....
hehe Ionico, hoti adevarati care fura la nivel inalt, fura cu legea in mana.stai tu linistita.nu vei avea de ce sa acuzi pe nimeni.
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:38
Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost în sufletul românilor de mai bine de 120 de ani; nu văd de ce aspirațiile atâtor generații ar trebui ignorate la nesfârșit. Ar fi și un act reparatoriu pentru toate bisericile demolate în comunism și pentru umilința nedreaptă la care biserica a fost supusă. Este o investiție care ține de cultură și istorie; de aceea nu intră în competiție cu alte proiecte sociale, de sănătate sau educație. Managementul investiției poate fi transparent: de când posibilitatea corupției ne împiedecă să cheltuim bani publici? Eu știu că s-au discutat și alte surse de finanțare (pe lângă bugetul de stat): donații și sponsorizări directe (inclusiv de la firme de construcții), muncă voluntară, etc. Criza financiară și economică ar putea eventual încetini (ca o concesie de bun simț), dar nicidecum opri acest proces. Scopul teologic menționat de Ioana (slava lui Dumnezeu) și cel funcțional menționat de Andu (accesul unui mare număr de credincioși) nu se exclud ci se completează reciproc. Eu sunt pentru...dacă contează pentru cineva opinia mea.
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:38
De la: adipopa, la data 2009-06-27 14:43:21Privitor la existența lui Dumnezeu sunt mai multe argumente (eu ocolesc cuvântul dovadă pentru că nici tu nu știi ce fel de dovadă poți cere fără a aluneca în special pleading): argumente științifice (cosmologic) și filosofice (moral, ontologic). Un teist creștin nu abdică de la rațiune și nu se refugiază în credința dreaptă atunci când vorbește despre Dumnezeu. Nu poți spune despre un matematician ca Lennox Lewis (Oxford) sau un genetician ca Francis Collins (Genome Project) că ignoră cunoașterea și cercetarea științifică atunci când cred în Dumnezeu. Iar, dacă tu descoperi în fiecare zi indicii privind dispariția religiei, ar trebui probabil să prezinți altundeva (revistă, carte, colocviu) comunității știițifice atât metodele de cercetare cât și rezultatele la care ai ajuns până acum. Ai grijă însă să nu spui cumva într-un cerc de oameni avizați că pentru asta nu este nevoie decât de rațiune și logică. A propos, îi recomandam lui Bogdan pe acest subiect (dar pe celălalt topic) să citească un Peter L. Berger alături de Comte sau Weber. Nu ți-ar strica probabil nici ție. Peter Berger te-ar putea ajuta să înțelegi că aceiași activitate umană care produce/a produs societatea produce/a produs și religia, și că relația dintre cele două este una dialectică și imuabilă (The Sacred Canopy: Elements of a Sociological Theory of Religion [repr. Anchor, 1990]).  si privitor la existenta zeiilor in vechiile civilizatii erau aduse diferite argumente, si privitor la existenta lui An (Anu), un vechi zeu al celei mai vechi religii cunoscute, creatorul Universului, au fost aduse numeroase argumente in acea perioada ca exista, si despre zeul Perun al vechiilor slavi erau aduse diferite argumente ca exista, si despre Hanabku, tatal zeilor mayasi, erau aduse diferite argumente ca exista, si despre Quetzalcoatl, un zeu aztec, erau aduse diferite argumente ca exista (cand au venit spaniolii, purtand pe cap coifuri cupene, aztecii i-au luat drept reincarnari ale lui Quetzalcoatl ) si ... si ... si tot asa!
cu toate acestea in zilele noastre stam si zambim - ce naivi!
nici un argument al credintei lor nu a devenit o realitate, ceva ce a putut fi dovedit. asa si cu Dumnezeu ... este una sa crezi ca exista si alta sa existe !!! numai bine.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:44
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:46
De la: amiralul, la data 2009-06-27 19:38:54si privitor la existenta zeilor in vechiile civilizatii erau aduse diferite argumente, si privitor la existenta lui An (Anu), un vechi zeu al celei mai vechi religii cunoscute, creatorul Universului, au fost aduse numeroase argumente in acea perioada ca exista...
Dorinel, sunt ochi și urechi! Dezvoltă subiectul (să zicem) pe Anu, Enlil sau Enki (sau pe toți trei). Dintre argumentele sumeriene numeroase, te rog să menționezi două-trei comparabile formal și în conținut cu argumentele iudeo-creștine privind existența lui Dumnezeu...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:54
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 19:58
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:14
De la: aadnanaaa, la data 2009-06-27 19:58:15Voluntari in constructii in Romania.
hai Adi.macar pe mine nu ma minti. eu ma ofer voluntar la construirea catedralei.
va dau si contul in care sa depuneti banii necesari. nu va speriati, nu fug cu ei, nu umflu facturile, sunt pentru achizitionarea materialelor de constructii.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:31
De la: amiralul, la data 2009-06-27 22:14:32eu ma ofer voluntar la construirea catedralei.
va dau si contul in care sa depuneti banii necesari. nu va speriati, nu fug cu ei, nu umflu facturile, sunt pentru achizitionarea materialelor de constructii.
Deci voluntar-voluntar...da' pe bani, nu?
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:39
De la: adipopa, la data 2009-06-27 19:46:46
Dorinel, sunt ochi și urechi! Dezvoltă subiectul (să zicem) pe Anu, Enlil sau Enki (sau pe toți trei). Dintre argumentele sumeriene numeroase, te rog să menționezi două-trei comparabile formal și în conținut cu argumentele iudeo-creștine privind existența lui Dumnezeu...
desi nu o sa ajungem la un consens ...
zeul Anu ca si Dumnezeu este considerat creatorul Universului, a timpului (chiar si cel primordial). Anu se trage dintr-o pereche mai veche Ansar (totalitatea lucrurilor cerești) si Kasir (care simboliza totalitatea lucrurilor pamantesti).
zeul Enlil ca si Dumnezeu este ,,stapanul'' tuturor muritorilor, oamenii insisi fiind creatia lui.
zeul Enki ca si Dumnezeu este conform unor mitologii ale Orientului Mijlociu organizator al lumii pamantene, cel care hotaraste destinele, da viata, creeaza societatea. ca o completare acestui zeu, pentru sumerieni reprezinta ceea ce reprezinta pentru iudeo-crestini Dumnezeu azi, Inteleptul, Atotcapabilul si Atotstiutorul.
banuiesc unde vrei sa ajungi ...
www.famouswhy.ro/pictures/articole/zeul_enki.jpg?v=0">
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:49
De la: amiralul, la data 2009-06-27 22:39:26De la: adipopa, la data 2009-06-27 19:46:46
desi nu o sa ajungem la un consens ...
zeul Anu ca si Dumnezeu este considerat creatorul Universului, a timpului (chiar si cel primordial). Anu se trage dintr-o pereche mai veche Ansar (totalitatea lucrurilor cerești) si Kasir (care simboliza totalitatea lucrurilor pamantesti).
zeul Enlil ca si Dumnezeu este ,,stapanul'' tuturor muritorilor, oamenii insisi fiind creatia lui.
zeul Enki ca si Dumnezeu este conform unor mitologii ale Orientului Mijlociu organizator al lumii pamantene, cel care hotaraste destinele, da viata, creeaza societatea. ca o completare acestui zeu, pentru sumerieni reprezinta ceea ce reprezinta pentru iudeo-crestini Dumnezeu azi, Inteleptul, Atotcapabilul si Atotstiutorul.
banuiesc unde vrei sa ajungi ...
dorin...și eu aș putea să vorbesc acum despre zamolxe sau despre mitologia păgână greco-romană, însă..nu văd un motiv pentru care aș face-o...
dumnezeu așa cum apare în biblie este dumnezeul cel adevărat....
celelalte sunt aiureli de-ale unor oameni care s-au îndepărtat de el și au început să se închine idolilor...
de ce m-ar interesa prostiile lor pe un topic despre ortodoxie?
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:55
De la: amiralul, la data 2009-06-27 22:39:26banuiesc unde vrei sa ajungi...
Dacă bănuiești unde vreau să ajung, atunci bănuiești și că nu ai răspuns provocării mele:
Dintre argumentele sumeriene numeroase (despre care ai făcut vorbire), te rog să menționezi două-trei comparabile formal și în conținut cu argumentele iudeo-creștine privind existența lui Dumnezeu...
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 22:58
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:02
De la: amiralul, la data 2009-06-27 22:58:03pana una alta, termenul de Dumnezeu nu exista in acea perioada (cred ca decat la evrei)...
Cred că te cam încurci. Cum adică nu exista termenul Dumnezeu în acea perioadă?
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:04
De la: adipopa, la data 2009-06-27 22:55:04Dacă bănuiești unde vreau să ajung, atunci bănuiești și că nu ai răspuns provocării mele: am spus ca nu doresc sa raspund provocarii tale banuind unde vrei sa ajungi.
ti-am raspuns in mare parte la cele asemanari de continut privind existenta lui Dumnezeu, mai ales cand m-am referit la ultimul zeu.
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:08
De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:02:21Cred că te cam încurci. Cum adică nu exista termenul Dumnezeu în acea perioadă? da, nu exista termenul de Dumnezeu descris in Biblie decat la evrei.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:14
De la: amiralul, la data 2009-06-27 23:04:45am spus ca nu doresc sa raspund provocarii tale banuind unde vrei sa ajungi, desi ti-am raspuns in mare parte la cele asemanari de continut privind existenta lui Dumnezeu, mai ales cand m-am referit la ultimul zeu.
Ai afirmat că antichitatea avea argumente similare privind existența altor zei. Acest lucru trebuie demonstrat. Reține: când vorbim de formă și conținut ne referim la forma și conținutul argumentului, nu la forma și conținutul unui zeu anume. Descrierea celor trei zei sumerieni nu este totuna cu prezentarea presupuselor argumente (după părerea ta "numeroase") privind existența lor. Aceste argumente apologetice sumeriene (dacă există) trebuiesc comparate (în formă și conținut) cu cele iudeo-creștine.
|
neacsuirinel
86 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:16
Sa-mi explice si mie cineva ce inseamna sa fi ORTODOX sau ce inseamna ORTODOXIA ???
Si daca stie cineva atunci sa explice comportamentul romanilor ortodocsi !!??
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:22
De la: amiralul, la data 2009-06-27 23:08:24De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:02:21Cred că te cam încurci. Cum adică nu exista termenul Dumnezeu în acea perioadă? da, nu exista termenul de Dumnezeu descris in Biblie decat la evrei.
Fals. EL ("Dumnezeu") de exemplu este un cuvânt ebraic de origine canaanită. Nu termenii lipsesc, Dorinel, ei există. Conținutul lor diferă.
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:27
De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:14:30Ai afirmat că antichitatea avea argumente similare privind existența altor zei. Acest lucru trebuie demonstrat. Reține: când vorbim de formă și conținut ne referim la forma și conținutul argumentului, nu la forma și conținutul unui zeu anume. Descrierea celor trei zei sumerieni nu este totuna cu prezentarea presupuselor argumente (după părerea ta "numeroase") privind existența lor. Aceste argumente apologetice sumeriene (dacă există) trebuiesc comparate (în formă și conținut) cu cele iudeo-creștine.
Adi, asa cum am mai spus odata, nu sunt specialist in domeniu. asa am putut eu sa-ti raspund, in acest fel, dupa cunostintele mele umile in domeniu. daca descrierea mea nu este cu ceea ce vroiai sa auzi, poate ai sa o faci tu mai bine. numai bine.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:34
De la: amiralul, la data 2009-06-27 23:27:50De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:14:30Ai afirmat că antichitatea avea argumente similare privind existența altor zei. Acest lucru trebuie demonstrat. Reține: când vorbim de formă și conținut ne referim la forma și conținutul argumentului, nu la forma și conținutul unui zeu anume. Descrierea celor trei zei sumerieni nu este totuna cu prezentarea presupuselor argumente (după părerea ta "numeroase") privind existența lor. Aceste argumente apologetice sumeriene (dacă există) trebuiesc comparate (în formă și conținut) cu cele iudeo-creștine.
Adi, asa cum am mai spus odata, nu sunt specialist in domeniu. asa am putut eu sa-ti raspund, in acest fel, dupa cunostintele mele umile in domeniu. daca descrierea mea nu este cu ceea ce vroiai sa auzi, poate ai sa o faci tu mai bine. numai bine.
Bine, Dorinel. Măcar știu acum că nu vei mai folosi acest argument pe forum.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:40
De la: neacsuirinel, la data 2009-06-27 23:16:34Sa-mi explice si mie cineva ce inseamna sa fi ORTODOX sau ce inseamna ORTODOXIA ???
Si daca stie cineva atunci sa explice comportamentul romanilor ortodocsi !!??
termenul *ortodoxie* provine din limba greacă și se traduce *dreapta credință*(*pravoslavnia* în slavonă)...
a fii *ortodox* înseamnă a urma dreapta credință (antonimul termenului *ortodox* este cuvântul *eretic*)...
drepta credință este cea pe care ne-a lăsat-o însuși dumnezeu atunci când s-a pogorât pe pământ. cuvintele lui se regăsesc în biblie (în special în noul testament)... de asemenea la sfinții părinți prin gura cărora a vorbit duhul sfânt
faptul că mulți oameni care își zic *drept-credincioși* astăzi nu respectă cele scrise în biblie sau cele lăsate de sfinții părinți se poate explica într-un mod simplu...au fost amăgiți de diavol!!!..suntem oameni și suntem supuși greșelii în permanență...tentații există peste tot iar viața noastră este o continuă luptă cu ele ...unii ies învingători și reușesc să se mântuiască , dar...alții nu ( vai lor!) ...
din fericire dumnezeu este capabil de a ierta orice greșeală... cu bucuria cu care l-a primit pe fiul risipitor ne va primi și pe noi....ai încredere!!!
numai bine!!!
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:40
De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:22:18Fals. EL ("Dumnezeu") de exemplu este un cuvânt ebraic de origine canaanită. Nu termenii lipsesc, Dorinel, ei există. Conținutul lor diferă. dupa umila mea informatie in domeniu, canaaniți au fost o populație practic identică cu fenicienii. teritoriul lor echivaleaza cu "Tara Promisa" triburilor evreiești antice, cu Palestina sau Iudeea de mai târziu.
denumirea de canaaniti vine de la Canaan, atribuit de genealogia biblică fiului lui Ham, nepotul lui Noe, cel cu Potopul. de aici ai dedus ca termenul de Dumnezeu exista si atunci. nu te contrazic, si eu am spus ca religia mozaica are peste 4000 de ani vechime.
gresesc ?!!!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 27 Iunie 2009, ora 23:48
De la: amiralul, la data 2009-06-27 23:40:39De la: adipopa, la data 2009-06-27 23:22:18Fals. EL ("Dumnezeu") de exemplu este un cuvânt ebraic de origine canaanită. Nu termenii lipsesc, Dorinel, ei există. Conținutul lor diferă.
denumirea de canaaniti vine de la Canaan, atribuit de genealogia biblică fiului lui Ham, nepotul lui Noe, cel cu Potopul. de aici ai dedus ca termenul de Dumnezeu exista si atunci. nu te contrazic...
Nu am dedus de niciunde. EL este un cuvânt în canaanită/ugaritică și înseamnă zeu/dumnezeu.
|
|
|